blogi
18
huhti
bytecoin

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Opas: mikä on Bytecoin?

Bytecoin on kryptovaluutta, joka on harvemmin esillä sosiaalisessa mediassa. Kyseessä on yksi markkinoiden vanhimmista virtuaalivaluutoista, jonka historia ulottuu aina vuoteen 2012 asti. Tässä artikkelissa käydään hieman tarkemmin läpi Bytecoinin ominaisuuksia.

Rekisteröidy Binancelle

Bytecoin on vanhin privaattikrypto

Asetetaan Bytecoin ensin oikeaan lokeroon kryptovaluuttojen maailmassa. Kyseessä on siis kryptovaluutta sanan varsinaisessa merkityksessä, eli digitaalinen vaihdannan väline omassa lohkoketjussaan. Bytecoin on perustettu aikana, jolloin markkinoilla oli pääasiassa 1. sukupolven kryptovaluuttoja. Viime vuosina markkinoita ovat valloittaneet 2. sukupolven ekosysteemit kuten Ethereum, sekä erilaisten ohjelmistojen sisällä toimivat ERC20-tokenit kuten Basic Attention Token, Populous ja Mithril.

Bytecoin on virtuaalinen valuutta, joka sijoittuu ns. privaattikryptojen (privacy coin) kategoriaan. Sen kilpailijoita ovat siten mm. Verge ja Monero, joista jälkimmäinen perustuu Bytecoinin käyttämään teknologiaan.  Käydään seuraavaksi läpi Bytecoinin teknologiaa ja historiaa.

Bytecoin sai alkunsa jo vuonna 2012

Bytecoinin privaattiominaisuudet perustuvat CryptoNote-nimiseen protokollaan. Se on historian ensimmäinen kryptovaluutta, joka hyödynsi kyseistä teknologiaa. Bytecoin sai alkunsa vuonna 2012 anonyymin kehitystiimin kautta. Vuosien aikana Bytecoin-yhteisö on ollut merkittävässä osassa myös CryptoNote-teknologian kehittämisessä.

Sen julkistamisen yhteydessä nähtiin myös aikamoinen skandaali, sillä peräti 82% valuutasta oli premined, eli kehittäjien itsensä louhimia. Moneron keulahahmo Riccardo Spagni kommentoi mm. asiaa näin:

“The reality is that 82% of the coins were already mined before its ’public’ release. Even if the premined coins weren’t done so maliciously, it still means 82% of the coins in the hands of persons unknown and invisible. It basically centralises a decentralised currency.”

Bytecoinia on haukuttu pitkälti tästä syystä scamcoiniksi, ja aiheesta löytyy Googlen kautta luettavaa useaksi tunniksi.

Vuosien myötä kehitystiimit ovat haarautuneet uusiksi kryptovaluutoiksi, jotka ovat enemmän tai vähemmän forkkeja Bytecoinista. Ehdottomasti tunnetuin haara on Monero, joka syntyi vuonna 2014. Teknisesti ottaen Moneron pohjana oleva koodi kloonattiin (eli kopioitiin) Bytecoinista. Kyseessä ei ollut siis lohkoketjun haarautuminen hard forkin kautta.  Huomaa, että yksi Bytecoinin forkeista/klooneista on DSH-lyhenteellä tunnettu DashCoin. Kyseessä ei ole sama kryptovaluutta kuin Dash.

Bytecoin oli etenkin valuutan alkuvuosina suosittu maksuvälinen dark webin puolella, jossa anonymiteetti on arvokas asia. Vuosien myötä Bytecoin on kuitenkin menettänyt suosiotaan etenkin Monerolle, joka on tällä hetkellä selkeästi privaattikryptojen ykkösnimi.

Miten Bytecoin sitten toimii teknisesti?

Bitcoinin ongelma: julkinen lohkoketju

Bytecoinin ja privaattikryptojen ymmärtämiseksi on ensin hahmotettava Bitcoinin toiminta. Bitcoinin sekä monien muiden kryptovaluuttojen lohkoketju on julkinen. Kuka tahansa voi käydä lohkoketjun transaktioita läpi ns. block explorerin avulla, joista tunnetuin lienee blockchain.info.

Vaikka lohkoketjun transaktiot ovat julkisia, käyttäjien henkilöllisyys pysyy suojattuna tiettyyn rajaan asti julkisen ja privaattiavaimen avulla. Kuka tahansa voi kyllä selata Bitcoinin siirtoja, mutta ei tiedä henkilöä osoitteen takana. Teknisesti ottaen henkilön privaattiavainta ei voi murtaa julkisesta avaimesta, mutta henkilöllisyys on mahdollista saada selville muuta kautta.

Julkinen lohkoketju on monien mielestä myös huono vaihtoehto kaupankäyntiin, jossa oma Bitcoin-osoite on annettava rahojen lähettäjälle. Tämän lisäksi Bitcoinista ja muista julkisista lohkoketjuista voidaan muodostaa rich list ­-taulukoita ja muuta koottua dataa varsin helposti.

Privaattikryptot on kehitetty ratkaisemaan tämä julkisen lohkoketjun näkyvyysongelma.

Transaktiot piiloon kolmannen avaimen avulla

Bytecoin hoitaa lohkoketjun transaktiot piiloon Monerosta tutulla teknologialla, joka on siis edellä mainittu CryptoNote. Kyseessä on Open Source -teknologia, joka on avoin kenelle tahansa käytettäväksi.

Bitcoinin transaktiot tapahtuvat julkisesta avaimesta toiseen, mikä mahdollistaa myös julkisen lohkoketjun selaamisen. Bytecoin ratkaisee tämän ongelman kertakäyttöisellä avaimella. Transaktiota ei tehdä vastaanottajan julkiseen avaimeen vaan kertakäyttöavaimeen, josta vastaanottaja pystyy skannaamaan hänelle kuuluvat kolikot. Siirto pysyy näin ollen anonyymina, koska todellinen vastaanottaja ei ole tiedossa.

bytecoin transaktio
Kuvassa Bytecoinin transaktion toimintalogiikka (kuvakaappaus whitepaperista).

Lähettäjän henkilöllisyys suojataan ns. ring signature­-toiminnon avulla, joka on myös tuttu Moneron puolelta. Ring signature on nimensä mukaisesti ’allekirjoitusten rinki’, jota hyödynnetään transaktion lähetysvaiheessa. Transaktion todellinen lähettäjä sotketaan rinkiin satunnaisia verkon henkilöitä, jolloin hänen todellinen henkilöllisyytensä jää piiloon.

Bytecoinin muut erot Bitcoiniin

Vertaillaan seuraavaksi Bytecoinia tuttuun Bitcoiniin muilta osin kuin privaattiominaisuuksien kautta.

Bytecoin on kryptovaluuttana nopeampi kuin Bitcoin – tosin tämä on totta joka ainoan Bitcoinin jälkeen syntyneen virtuaalivaluutan kohdalla. Bytecoinin lohkoketjuun syntyy uusi lohko 2 minuutin välein verrattuna Bitcoinin 10 minuuttiin. Bytecoineja lasketaan liikkeelle lopulta 184 miljardia kappaletta verrattuna Bitcoinin 21 miljoonaan.

Bytecoin on muiden 1. sukupolven ”aitojen kryptovaluuttojen” tapaan louhittava. Sen vaikeusastetta säädetään jokaisen lohkon jälkeen, toisin kuin Bitcoinissa 2016 lohkon välein. Tiivistealgoritmeissa on myös merkittävä ero. Bytecoin käyttää CryptoNight-algoritmia, jonka ideana on ollut toimia vastaiskuna ASIC-laitteille.

Kuvassa suosittu Bitmain Antminer S9 ASIC-louhija

Tilanne on kuitenkin nykyään muuttunut, sillä CryptoNight-algoritmia hyödyntäviä ASIC-laitteita on jo olemassa. Tästä syystä Monero suoritti äskettäin hard forkin, jonka avulla se pudotti ASIC-laitteet pois louhinnasta.

Bytecoinin tilanne on mielenkiintoinen, sillä artikkelin kirjoitushetkellä valuuttavaranto on lähes kokonaan jo louhittu: 183,8 miljardia 184,46 miljardista Bytecoinista on jo ulkona. Näin ollen hard forkilla ei olisi merkittävää vaikutusta, koska louhinta loppuu joka tapauksessa vuoden sisällä.

Bytecoinin tilanne mietityttää tällä hetkellä monia käyttäjiä: mitä verkon toiminnalle tapahtuu siinä vaiheessa, kun louhinta on suoritettu? Käytännössä tilanne tulevat transaktiopalkkiot, joiden avulla verkon ylläpitäjien kannattaa uhrata resursseja Bytecoinin suuntaan.

Bytecoiniin sijoittaminen

Bytecoin on tekemässä joidenkin analyytikoiden mielestä uutta tulemista. Se on ollut viime vuosina hieman paitsiossa, mutta Bytecoin on saanut osakseen uudelleenbrändäystä. Sen kehitystiimistä on tehty myös astetta läpinäkyvämpi. Bytecoinin rasitteena on tästä huolimatta yhä edelleen sen historian tuoma painolasti. Sosiaalinen media on vieläkin täynnä scam-sanan sisältäviä vastauksia, olipa aihe mikä tahansa Bytecoiniin liittyvä.

 

Bytecoin kuuluu erittäin matalan kurssinsa puolesta ”penniosake”-kategoriaan, jos mikä. Sen kurssi on tällä hetkellä vain 0,0047 dollaria, mikä on tuplasti enemmän kuin pari viikkoa sitten.

Sijoittajan näkökulmasta Bytecoinin kilpailuasema arveluttaa hieman. Moni antaa varmasti arvoa pian kuusi vuotta täyttävälle kryptovaluutalle sen ikänsä puolesta. Bytecoin ei kuitenkaan tarjoa teknisesti mitään erikoista, joten vaikea nähdä sen syrjäyttävän tällä hetkellä Moneron valta-asemaa privaattikryptojen genressä.

Yksi iso ongelma on Bytecoinin heikko saatavuus. Yli 80% tämän hetken vaihdosta käydään hongkongilaisessa HitBTC-pörssissä. Bytecoinia ei löydy esim. Binancen, Bittrexin tai KuCoinin valikoimista. Poloniex lienee paras vaihtoehto monille hankkia tätä kryptovaluuttaa.

Voit seurata Bytecoinin uusimpia kehitysaskeleita projektin virallisesta blogista osoitteesta https://bytecoin.org/blog. Twitter handle on @Bytecoin_BCN, ja Reddit-sivu osoitteessa reddit.com/r/BytecoinBCN.

Löydät lisää luettavaa näistä lähteistä: What is BytecoinCryptoNote coinsWhy Monero and not Bytecoin, Bytecoin beginner’s guide, What is Bytecoin, Bytecoin whitepaper


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
20
joulu
Opas: mikä on Zcash?

Opas: mikä on Zcash?

Zcash on yksi markkinoiden tunnetuimmista kryptovaluutoista niin sanotussa privaattikryptojen kentässä. Zcash mahdollistaa transaktioiden suojauksen ulkopuolisilta […]

Lue lisää
07
huhti
Bitcoin-louhinta aloittelijan opas

Bitcoin-louhinta aloittelijan opas

Tämä artikkeli on aloittelijan opas Bitcoin louhinnasta. Käymme läpi Bitcoin-louhinnan periaatteet, siihen kohdistuvan kritiikin sekä […]

Lue lisää
18
tammi
Opas: mikä on Dash?

Opas: mikä on Dash?

Dash on yksi vanhimmista kryptovaluutoista, joka tarjoaa monia mielenkiintoisia ja uniikkeja ominaisuuksia. Privaattiominaisuuksien lisäksi tarjolla […]

Lue lisää

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.