Opas: mikä on Bitcoin Private?

bitcoin private btcp

Bitcoin Private on yksi vuoden 2018 aikana syntyneistä kryptovaluutoista. Kyseessä on mielenkiintoinen privaattikrypto, joka on syntynyt poikkeuksellisesti kahden eri valuutan yhdistelmänä.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoin Private on uusi tulokas privaattikryptojen genreen

Asetetaan Bitcoin Private ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Kyseessä on kryptovaluutta sanan varsinaisessa merkityksessä, eli Bitcoin Private on digitaalinen lohkoketjuteknologiaan perustuva valuutta, kuten Bitcoin, Litecoin, Bytecoin ja muut vastaavat kolikot.

Kuten Bitcoin Privaten nimi antaa ymmärtää, kyseessä on ns. privaattikrypto. Tämä on oma kategoriansa kryptovaluutta-genren sisällä. Privaattikryptojen (engl. privacy coin) ideana on tarjota käyttäjälle mahdollisuus piilottaa hänen tekemänsä transaktiot. Jotkut kryptovaluutat tekevät sen automaattisesti (kuten Monero), mutta suurin osa tarjoaa käyttäjälle vaihtoehdon myös julkiseen transaktioon.

Bitcoin Private on siis yksi uusimpia tulokkaita privaattikryptojen kategoriaan. Se on syntynyt hieman poikkeuksellisesti kahden kryptovaluutan yhdistelmänä: Zclassicin sekä Bitcoinin. Kilpailijoita tässä kategoriassa ovat edellä mainitun Moneron lisäksi mm. PIVX, Verge, ZCash sekä jossain määrin myös Dash.

Seuraavaksi käydään läpi Bitcoin Privaten historiaa hieman tarkemmin.

Bitcoin Private syntyi Zclassicin pohjalta

Kuten edellä tuli jo mainittua, Bitcoin Private on syntynyt hieman poikkeuksellisesti kahden eri kryptovaluutan yhdistelmänä. Kyseessä on siis englanniksi fork-merge. Jos termi ei ole sinulle tuttu, niin lue Bitcoinkeskuksen artikkeli aiheesta: Kryptovaluuttojen forkit – mitä ne ovat?

Privaattiosuus on peräisin kryptovaluutasta nimeltään Zclassic. Se taas pohjautuu Zcash-nimiseen kryptovaluuttaan. Zclassicin perustaja Rhett Creighton halusi luoda Zcashista version, josta oli poistettu ns. founder’s tax.

“The mission of Zclassic is to stay as similar to Zcash from a technology perspective, but to never take any pre-mine, founder’s reward or any other kind of fee that goes to a small group of individuals with special permissions whether elected, appointed, or otherwise.”

Creightonin mukaan hän loi Zclassicin maailmaan eräänlaisena kokeena katsoakseen mitä oikein tapahtuu. Zclassic on ollut varsin kaoottinen projekti, jonka tapahtumista voit lukea lisää täältä.

Lopulta Zclassic-projekti alkoi kuihtua, sillä ilman founder’s taxin mukanaoloa se jäi ilman riittäviä varoja kehitystyöhön. Creighton päätti suunnata fokuksensa uuteen projektiin, joten hänestä tuli Bitcoin Privaten perustaja. Kehitystyö alkoi virallisesti joulukuussa 2017.

bitcoin private hard fork

Sekä Zclassicin että Bitcoinin maksimimäärä on 21 miljoonaa kolikkoa. Bitcoin Privaten hard forkin hetkellä jokainen Bitcoinia ja Zclassicia omistanut henkilö sai itselleen Bitcoin Privaten airdroppina 1:1 suhteessa. Jos omistit esim. 3 Zclassicia ja 2 Bitcoinia sait itsellesi 5 Bitcoin Private -kolikkoa. Tämä hard fork tapahtui 28.2.2018 ja Bitcoin Privaten MainNet käynnistyi virallisesti 3.3.2018.

Bitcoin Privaten teknologia: zk-SNARKs

Jokainen privaattikryptojen kategoriassa oleva kryptovaluutta on ratkaissut transaktioiden piilottamisen hieman omalla tavallaan. Monero käyttää esimerkiksi ring signature ­-teknologiaa, jossa lähettäjän osoite sotketaan satunnaisten käyttäjien osoitteiden avulla.

Bitcoin Privaten pohjana on zk-SNARKs -niminen teknologia, joka on alun perin Zcash-projektin tuotos. Se pohjautuu Zerocoin-protokollaan, joka toimii myös mm. PIVX-kryptovaluutan käytössä.

Kirjainyhdistelmä zk-SNARKs muodostuu sanoista Zero-Knowledge Succint Non-Interactive Argument of Knowledge.

Kaksi ensimmäistä sanaa viittaavat laajempaan käsitteeseen Zero Knowledge Proof. Kyseessä on teknologia, jonka avulla henkilö A (todistaja) voi todistaa henkilölle B (verifioija) omistavansa tietyn informaation ilman, että hänen täytyy paljastaa sen sisältöä. Tämä video selittää kansantajuisesti, mistä oikein on kyse:


Sana succint tarkoittaa puolestaan sitä, että verifiointi voidaan suorittaa nopeasti. Aikaisemmat Zero-Knowledge -protokollat vaativat useita kierroksia kommunikointia kahden eri tahon välillä. Non-interactive viittaa siihen, että tiedon verifioivan tahon ei tarvitse olla yhteydessä informaation omistajaan. Viimeiseksi mainittu voi julkistaa ns. todistusaineiston etukäteen, jonka jälkeen vastapuoli voi varmistaa sen olevan validi. Argument of Knowledge sanoilla tarkoitetaan verifioinnin perustumista ennalta määritettyyn laskutoimitukseen.

Bitcoinin tapauksessa transaktio verifioidaan linkittämällä lähettäjän osoite, vastaanottajan osoite sekä input & output -arvot. Yksi olennainen tarkistus on mm. se, onko lähettäjällä esimerkiksi riittävästi varoja kyseisen transaktion suorittamiseen.

Edellä kuvattu zk-SNARKs -teknologia tekee saman verifioinnin paljastamatta mitään tietoja itse transaktion sisällöstä. Bitcoin Private tarjoaa käyttäjälleen mahdollisuuden lähettää transaktio joko suojattuna tai ilman.

Bitcoin Privaten erot Bitcoiniin

Koska Bitcoin Private on Bitcoinin ja privattikrypton yhdistelmä, niin miten se sitten eroaa Bitcoinista? Alla oleva taulukko listaa erot Bitcoiniin sekä sen tunnetuimpiin forkkeihin (huom. nykyisin Bitcoin Cash käyttää jo 32 megatavun blokkeja).

bitcoin private taulukko

Kuten aiemmin tuli jo mainittua, Bitcoin Privaten maksimimäärä on Bitcoinin tavoin 21 miljoonaa kolikkoa. BTCP on alkuperäistä Bitcoinia nopeampi, sillä uusia lohkoja luodaan 2,5 minuutin välein. Lohkon kokoa on myös kasvatettu yhdestä megatavusta kahteen megaan.

Eräs merkittävä ero on tiivistealgoritmilla, joka on valittu tarkoituksella SHA-256:n sijasta Equihashiksi. Tämä valinta perustuu samaan logiikkaan kuin Bitcoin Gold -forkissa: Equihash on ns. ASIC-resistantti. ASIC on Bitmain-yhtiön rakentama erikoisvalmisteinen tietokone, joka on ottanut Bitcoinin (ja nykyään myös monien muiden kryptovaluuttojen) louhinnan haltuunsa. Aiemmin mainittu Monero suoritti keväällä mm. forkin siitä syystä, että valuutta saataisiin vastustuskykyiseksi Bitmainin kehittämille ASIC-louhijoille.

Bitcoin Privaten käyttämä Equihash on Bitcoin Goldin lisäksi käytössä edellä mainituissa privaattikolikoissa ZCash ja ZClassic.

Bitcoin Private on John McAfeen suosiossa

Bitcoinin eri forkit ovat saaneet kuluneen vuoden aikana paljon kuraa niskaansa. Bitcoin Cash on toistaiseksi ainoa todellinen menestystarina. Sen suosio perustuu vahvaan taustatukeen, sillä tirehtööri Roger Verin lisäksi BCH:n taustatiimissä vaikuttaa Bitmainin perustaja Jihan Wu.

Bitcoin Private on saanut yllättävän paljon julkisuutta varsin lyhyessä ajassa. Yksi syy tähän on John McAfee, joka on maininnut Bitcoin Privaten lukuisissa twiiteissään. McAfee on myös kommentoinut Bitcoin Privaten korvaavan tulevaisuudessa Moneron.

Joidenkin mielestä McAfeen ”stamp of approval” voi olla myös huono juttu, mutta vanha sanonta pitänee tässäkin kohtaa paikkansa: all publicity is good publicity.

Bitcoin Private -yhteisö on myös ollut sisäisten kohujen keskellä. Perustaja Rhett Creighton kirjoitti kuukausi sitten tämän medium-artikkelin, jossa hän kertoo sotkuista liittyen projektin varoihin. Tapahtuneen seurauksena Bitcoin Private poisti Creightonin yhteisöstään, eikä mies ole Bitcoinkeskuksen tietojen mukaan palannut takaisin. Lopputuloksena BTCP on jakautunut tällä hetkellä kahteen leiriin. Tilanne näkyy myös Redditissä, jossa on kaksi eri Bitcoin Private -sivua.

Bitcoin Private sijoituskohteena

Bitcoin Private on tällä hetkellä yksi nimekkäimmistä kolikoista privaattikryptojen kentässä. Se on saanut paljon julkisuutta nopeassa ajassa, ja kryptovaluutan ympärille on kasvanut suuri yhteisö.

Bitcoin Privaten taustat ovat hieman mutkikkaat, kuten edellä on kuvattu. Rhett Creightonin Zclassic oli myös varsin kaoottinen projekti, eikä Bitcoin Private ole myöskään säästynyt kohuilta.

Kaikesta huolimatta Bitcoin Privaten kehitys on edennyt ripeästi, joista parhaimpana ”voimannäytteenä” on kolikon todella nopea pääsy Ledger Nano S:n tukemien kryptovaluuttojen joukkoon. Yhteisö on myös pitkällä BTCPpay -ratkaisun kanssa, joka mahdollistaa Bitcoin Privaten käytön online-maksuvälineenä.

Bitcoin Privaten reaaliaikainen kurssi:

Bitcoin Privaten kurssi kävi parhaimmillaan jopa 86 dollarissa hieman sen julkaisun jälkeen.

Tällä hetkellä ainakin harrastesijoittajan ongelmana on Bitcoin Privaten puuttuminen suurimmista pörsseistä. Suositeltava vaihtoehto on HitBTC-pörssi (katso kaikki pörssit täältä). Toivottavasti Bitcoin Private saadaan pian Binancen sekä KuCoinin tarjontaan.

Bitcoin Privatelle löytyy useita eri lompakkovaihtoehtoja btcprivate.org -osoitteesta. Tämän lisäksi voit säilyttää niitä Ledger Nanossa, jos sellainen sinulta löytyy.

Bitcoin Private on yksi tunnetuimmista vaihtoehdoista, jos haluaa sijoittaa privaattikryptojen kenttään. Tällä hetkellä sen haittana ovat edellä mainitut kohut sekä kolikon puuttuminen tunnetuista pörsseistä. Bitcoin Private saa jatkossakin nostetta Bitcoin-nimestä. Tämän lisäksi se pystyy adoptoimaan Bitcoin-teknologian, mikä tarkoittaa mm. salamaverkkoja lähitulevaisuudessa.

Bitcoin Privaten virallinen nettisivu löytyy osoitteesta btcprivate.org. Twitter-handle on @bitcoinprivate ja Reddit-sivu löytyy osoitteesta reddit.com/r/BTC_Private/. Bitcoin Privatella on myös suomenkielinen Twitter-tili, joka kannattaa laittaa ehdottomasti seurantaan: @BTCP_Finland.

Pääset nopeasti kärryille projektista katsomalla tämän Crypto Lark -kanavan haastattelun. Löydät lisätietoa myös seuraavista lähteistä: What is Bitcoin Private and is it a good investment?Price Boost Ahead? John McAfee Invited to Support Bitcoin Private (BTCP)Bitcoin Private (BTCP) and Bitcoin Gold (BTG): Why the latest developments are so important?‘Bitcoin Private’ Is Here, But What’s It Worth?, Zerocoin protocol, Non-interactive zero-knowledge proof, Bitcoin Private Beginner’s Guide

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*