Opas: mikä on Aion Network?

aion network

Aion on uusi nimi kryptovaluuttojen maailmassa. Kyseessä on todella kunnianhimoinen projekti, jonka tavoitteena on yhdistää eri lohkoketjut ja ekosysteemit toisiinsa. Aion yrittää toisin sanoen luoda ”lohkoketju-internetiä”. Tässä artikkelissa tutkitaan projektia hieman pintaa syvemmältä.

Aion on tällä hetkellä ERC20-token

Sana Aion viittaa sekä teknologiaprojektiin sekä Aion-lohkoketjun natiivivaluuttana toimivaan kryptovaluuttaan. Tällä hetkellä Aion on ERC20-token, eli se on luotu Ethereum-alustalla järjestetyn ICO:n pohjalta. Kyseessä ei ole kuitenkaan tyypillinen ERC20-token, sillä aikanaan Aion siirtyy oman lohkoketjunsa sisään. ICON-projektin ICX-token tekee parhaillaan vastaavaa toimenpidettä. On varsin tyypillistä, että joukkorahoitusvaiheessa token-myynti käynnistetään Ethereum-alustalla.

Aion sijoittuu kryptovaluuttojen kartalla platform-kategoriaan. Kyseessä on mielenkiintoinen projekti, joka ei käytännössä ole edes suora kilpailija muille platformeille, kuten Ethereum, NEO tai ICON. Aion pyrkii yhdistämään maailman eri lohkoketjut toisiinsa, ja yksi kilpailija tällä alueella on mm. Ark.

Seuraavaksi käydään läpi hieman projektin historiaa sekä taustoja.

Aion on kanadalainen projekti

Kanada on harvemmin esillä kryptovaluuttojen maailmassa, mutta Aion-projektin juuret ovat siellä. Perustaja on nimeltään Matthew Spoke, joka on noussut vuoden 2017 aikana varsin tunnetuksi hahmoksi kryptomaailmassa.

Spoke tausta on Deloittella, jossa hän tutustui kryptovaluuttoihin vuonna 2014. Pari vuotta myöhemmin hän perusti oman teknologiayrityksensä nimeltään Nuco. Yrityksensä kautta Spoken tiimi keskittyi enterprise-tason infrastruktuurin kehittämiseen Ethereum-alustalla. Tämä tarkoittaa käytännössä yksityisiä lohkoketjuja suurten organisaatioiden tarpeisiin.

Näihin aikoihin Spoke oli myös mukana perustamassa Ethereum Enterprise Alliancea. Hän on edelleen mukana sen johtokunnassa. EEA:ssa ovat edustettuina maailman suurimmat yritykset (esim. IBM), jotka ovat kiinnostuneita lohkoketjuteknologian tarjoamista mahdollisuuksista.

Tämän kehitystyön aikana Matthew Spoke huomasi, että kukaan ei oikein puhunut eri lohkoketjuratkaisujen yhdistämisestä. Maailmaan alkoi muodostua yhä useampia ekosysteemejä, jotka olivat kuitenkin eristyksissä toisistaan.

matthew spoke
Aionin perustaja Matthew Spoke

Aion-projekti käynnistyi maaliskuussa 2017 ratkaisemaan tätä ongelmaa. Kehitystyön takana on tällä hetkellä Spoken perustama Nuco, mutta tulevaisuudessa Aion-projekti muuttuu Linux Foundation -tyyppiseksi ratkaisuksi.

Aion haluaa rakentaa uusia standardeja

Aionista on hyvä ymmärtää aivan ensimmäisenä se, että kyseessä on vuosien päähän tulevaisuuteen tähtäävä projekti. On sinänsä hauska yhteensattuma, että Aion julkaisi eilen (25.4.2018) ensimmäisen julkisen lohkoketjunsa. Tämä on kuitenkin yksi askel todella pitkällä polulla. Perustaja Matthew Spoke kertoo mm. BlockahinBradin haastattelussa Aionin tavoitteista luoda kokonaisia uusia standardeja.

“We’re building a new public blockchain protocol that has the characteristics of a decentralized operating system. Our overall objective is to facilitate a relatively liquid flow of proofs, data, and value between chains. Functionality-wise it’s like Ethereum with optimizations for scale and performance.” (Matthew Spoke)

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Aion haluaa kehittää teknologian sekä standardit lohkoketjujen väliselle kommunikoinnille.

aion network

Aion on edellä mainitusta taustasta johtuen tiukassa yhteistyössä Ethereumin kanssa, joten ensimmäinen silta (bridge) tulee varmasti rakentumaan siihen suuntaan. Käytännössä Aion-projektin on saatava muut alan projektit kiinnostumaan yhteistyöstä ja kehittämään lohkoketjujaan siihen suuntaan, jotta niiden välille voidaan muodostaa silta. Aion-infrastruktuuri on sitten näiden siltojen keskipisteenä eli ”hubina”, kuten yllä olevassa kuvassa näkyy.

Aion haluaa olla osa lohkoketjuteknologian tulevaisuutta

Kyseessä on kunnianhimoinen projekti, sillä Aion haluaa pitkässä juoksussa luoda standardit lohkoketjujen väliselle kommunikoinnille. Perustaja Matthew Spoken mukaan vapaat markkinat valitsevat lopulta ne tekniset ratkaisut, jotka ovat optimaalisia. Tämä viittauksena kilpaileviin ratkaisuihin, eli Aion ei ole todellakaan yksin tällä alueella.

Spoken mielestä nyt ollaan niin ison projektin parissa, että pikkumaiseen kilpailuun ei ole varaa. Tästä johtuen Aion tekee tiivistä yhteistyötä Wanchain ja ICON-projektien kanssa, jotka ovat paperilla sen kilpailijoita. Spoken mukaan pitkässä juoksussa kaikki hyötyvät, kun pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen eri puolilla maailmaa.

Kaikki edellä kuvattu kehitystyö tähtää ajallisesti 5-10 vuoden päähän. Silloin lohkoketjuteknologiaan pohjautuvat hajautetut sovellukset toimivat yhtä sujuvasti kuin tavalliset nettisivut tänä päivänä. Harva internetiä selaava henkilö ymmärtää esimerkiksi tällä hetkellä TCP/IP-standardin toimintaa sekä kaikkia muita siihen liittyviä protokollia.

Matthew Spoke näkee lohkoketjuteknologian olevan samassa tilassa lähitulevaisuudessa. Eri protokollat keskustelevat saumattomasti keskenään, ja Aionin kehittämät ratkaisut ovat kaiken tämän ytimessä.

“A decade from now average people that use this technology will probably not understand the protocols that underpin it nor will they need to. There will be a whole bunch of protocols that interact with each other in a straightforward, elegant, and seamless way.

The types of applications and user experiences we can unlock on top of that are simple, obvious, and not complicated for consumers. We won’t be talking about interchain communication, wallets, and exchanges the same way we do today. It will have been obfuscated to the end user, and hopefully, Aion is a core part of that final design.”

Aionilla on ainakin visio kohdallaan. Tulevaisuus näyttää, ovatko Matthew Spoken tiimin ratkaisut Web 3.0:n ytimessä.

Aion-1 lohkoketju

Aion-projektin lopulliset tavoitteet ovat siis varsin kaukana tulevaisuudessa. Mitä Aionin roadmap sitten kertoo hieman tulevan vuoden ajalle? Projektin ensimmäinen askel on Aion-1, joka on käytännössä hieman parannettu version Ethereumin ekosysteemistä. Tämä on ensimmäinen versio frameworkista, joka kehittyy tulevina vuosina lopulliseen muotoonsa.

aion-1 virtual machine

Aion-1 sisältää AVM:n (Aion Virtual Machine), joka pyörittää käytännössä lohkoketjuun ohjelmoituja älysopimuksia. Lisäksi Aion-1 sisältää token bridge-teknologiaa. Sen konsensusalgoritmina tulee toimimaan Steem-projektista tuttu Delegated Proof of Stake sekä Proof of Intelligencen yhdistelmä.

POI-algoritmi on perustaja Matthew Spoken mukaan realismia muutaman vuoden päästä. Kyseessä on hieman Proof of Work -mekanismiin verrattava algoritmi, mutta se hyödyntää fyysisten louhijoiden mukaan tekoälyä (AI). Delegated Proof of Stake on mekanismi, jossa tokenin holdaajat äänestävät verkossa delegaatteja. Nämä delegaatit huolehtivat sitten lohkoketjun ylläpidosta, ja saavat siitä palkinnoksi tokeneita.

Tällä hetkellä Aion-projektin ensimmäinen julkinen lohkoketju on käynnistetty. Kyseessä on vasta ensimmäinen testiversio, eikä edellä mainittu Aion-1. Nyt projekti alkaa ottamaan seuraavia askeleita sen kunnianhimoisella polulla. Tämän jälkeen roadmapissa ovat seuraavina mm. Aion skriptikieli sekä Proof of Intelligence -konsensusalgoritmi.

Aion-tokeniin sijoittaminen

Kryptovaluuttasijoittajaa kiinnostaa tietysti Aion-token ja sen funktio sijoituskohteena. Itse tokenin käyttö ei eroa kovinkaan paljon muista platform-tokeneista. Esimerkiksi Etheriä tarvitaan transaktioiden suorittamiseen, ja Proof of Stake -pohjaisissa lohkoketjuissa verkon ylläpitäjäksi pääsee holdaamalla tietyn määrän tokeneita. Lisäksi Aion-tokenia tullaan käyttämään erinäisiin muihin operaatioihin sen lohkoketjun sisällä.

Aiheesta on kirjoitettu erikseen Aion Token Overview -dokumentti, jonka löydät tästä linkistä.

Aion on vielä sen verran abstrakti projekti, että aihetta on vaikea sivuta hirvittävän yksityiskohtaisesti. Tästä syystä myös Bitcoinkeskuksen Aion-opas on kirjoitettu varsin yleisen tason kuvauksena. Projektit kuten Cardano ja Elastos menevät esimerkkeinä samaan kategoriaan. Sijoitusmielessä Aion on verrattavissa muihin platform-tuotteisiin, eli pitkässä juoksussa sen arvo tulee kulkemaan käsi kädessä Aion-ekosysteemin menestyksen kanssa. Aionin reaaliaikainen kurssi:

 

Jos haluat sijoittaa Aion-kryptovaluuttaan, se löytyy suositusta Binance sekä KuCoin-pörssistä. Tällä hetkellä Aion on siis ERC20-standardin mukainen token, eli voit säilyttää sitä missä tahansa Ethereum-osoitteessa. Usein käytettyjä yhdistelmiä säilytykseen & lähettämiseen ovat MetaMask tai Ledger Nano + MyEtherWallet.

Aion-projektin tavoitteet ovat todella kunnianhimoiset. Onnistuessaan se voi hyvinkin olla mukana luomassa kolmannen sukupolven lohkoketjustandardeja. Maailma on kuitenkin tässä vaiheessa vielä todella levällään, ja kehitystä tapahtuu joka päivä jokaiseen eri ilmansuuntaan. Tällä hetkellä on vielä vaikeaa ottaa kantaa siihen, millaiset menestysmahdollisuudet Aion-projektilla tarkalleen ovat. Aionin hyvät suhteet Ethereumiin ja Vitalik Buteriniin ovat myös mielenkiintoinen pointti. Buterinilla ei ole toistaiseksi virallista roolia projektissa.

Aionin viralliset sivut ovat osoitteessa aion.network. Twitter-handle on @Aion_Network, ja Reddit-sivun löydät osoitteesta reddit.com/r/AionNetwork.

Löydät lisätietoa näistä lähteistä: Matthew Spoke – Founder of Aion Network, Aion token analysis, First interoperable Blockhain Platform? Aion network launches, AION CEO Matt Spoke speaks with BlockchainBrad about his 3rd Gen. Blockchain Network, AION CEO Matt Spoke – Interoperability is Key, Aion whitepaper, Aion third generation network, Ark vs Aion comparison, Aions competitive advantages

Kuvat: Techcrunch, Aion whitepaper, kuvakaappaus Youtube-videosta ,


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*