Perustiedot
17
elo
kryptovaluutta uutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Opas Bitcoinin louhintaan Suomessa

Kiinnostaako sinua Bitcoin-louhinta? Haluatko laittaa oman louhintafarmin pystyyn Suomessa? Jos vastasit kyllä, niin jatka lukemista. Tässä artikkelissa käydään läpi Bitcoin-louhinnan aloittaminen käytännön tasolla. Mitä on huomioitava esim. laitteistoon, sähkönkulutukseen tai verotukseen liittyen.

Rekisteröidy Binancelle

Yleistä Bitcoin-louhinnasta

Otetaan ensin lyhyt katsaus Bitcoin-louhintaan yleisellä tasolla. Aiheesta löytyy myös kattava aloittelijan opas Bitcoinkeskuksesta. Jos et tiedä Bitcoin-louhinnasta yhtään mitään, suosittelemme lukemaan tämän artikkelin ensin.

Bitcoin on maailman vanhin ja tunnetuin kryptovaluutta. Sen ytimessä ovat teknisestä näkökulmasta lohkoketju sekä Proof of Work -konsensusalgoritmi. PoW määrittää sen, miten konsensus muodostetaan ja informaatio tallennettaan Bitcoinin lohkoketjuun. Tässä kohtaa mukaan tulevat myös louhijat.

Louhijoiden tehtävänä on ylläpitää Bitcoinin lohkoketjua. Ne poimivat verkkoon lähetetyt transaktiot ja tallentavat ne lohkoihin. Tästä työstä ne saavat korvauksena lohkopalkkioita eli uusia bitcoineja, jotka ”syntyvät” jokaisen lohkon yhteydessä. Bitcoinin lohkoketju käynnistyi tammikuun 3. päivänä vuonna 2009. Louhintatyötä on tehty siitä lähtien.

Louhijat ovat käytännössä erikoisvalmisteisia ASIC-tietokoneita. Ne on suunniteltu vain tätä tarkoitusta varten ja maksavat tuhansista dollareista jopa kymmeniin tuhansiin per laite. Louhijat pyörivät täydellä teholla 24/7/365 ja kuluttavat myös paljon sähköä.

Nykyisin louhintaskeneä dominoivat jopa satoja miljoonia maksavat louhintafarmit, joissa voi olla kymmeniä tuhansia mainereita. Myös yksityishenkilö voi tästä huolimatta louhia Bitcoinia. Kerromme tässä artikkelissa mitä louhinnasta kiinnostuneen on otettava huomioon.

Bitcoinin louhintalaitteet

Lähdetään liikkelle louhintaan tarvittavasta laitteistosta. Ainoa tehokas vaihtoehto Bitcoin-louhintaan on sovelluskohtainen integroitu piirilaite, jota kutsutaan lyhenteellä ASIC. Jos haluat louhia tietokoneen prosessorilla (CPU) tai näytönohjaimella (GPU), sinun on suunnattava katseesi muihin kryptovaluuttoihin.

Bitcoinin CPU- ja GPU-louhinta on toki teoriassa mahdollista. CPU:n ja GPU:n prosessointikyky on kuitenkin sen verran vaatimatonta, että louhinta olisi vain ajan ja sähkön tuhlausta. Paras näytönohjain, joka oli saatavilla juuri ennen ASIC-louhijoiden nousua (AMD 7970), tuotti 800 miljoonaa hashia sekunnissa. Keskimääräinen ASIC tuottaa nyt 100 biljoonaa hashia sekunnissa.

Sekunnissa tuotettujen hashien määrää kutsutaan hash-nopeudeksi. Se on tärkeä suorituskyvyn mittari louhijoille. Paras louhija on luonnollisesti laite, joka käyttää vähiten sähköä ja tarjoaa parhaan hash-nopeuden. Palaamme sähkönkulutukseen vielä myöhemmin.

Löydät tiedot louhijoiden sähkönkulutuksesta sekä laskentatehosta sivustoilta, jotka myyvät louhintalaitteita. Esimerkiksi suomalaisen Cryptolouhimon tuotekuvauksissa on mainittuna jokaisen laitteen laskennallinen sähkönkulutus ja hash-nopeus sekä muuta hyödyllistä informaatioita.

cryptolouhimo antminer s19 xp

Yllä olevassa kuvassa on juuri markkinoille tullut Bitmain Antminer S19 XP. Se on todella suosittu Bitcoin-louhija. Kyseisen laitteen virrankulutus on 3010 wattia ja hash-nopeus 140 Th. Bitmain on ylivoimaisesti tunnetuin ASIC-laitteiden valmistaja, mutta markkinoille on tulossa yhä enemmän kilpailua.

Louhijoita on myös helppo vertailla netistä löytyvien laskureiden avulla. Hyviä vertailusivustoja ovat mm. AsicMinerValue, Minerstat, CryptoCompare ja Nicehash. Voit laskea louhintalaitteen kannattavuuden helposti ja nopeasti.

Louhinnan vaatimat tilat

Aloittelijan on tärkeä ymmärtää, että Bitcoin-louhija ei ole kuin tavallinen pöytäkone tai Playstation. Normaali tietokone on lähes äänetön, mutta ASIC-laitteet pitävät todella kovaa meteliä. Esimerkiksi yllä mainittu Antminer S19 XP tuottaa 75 desibelin melutason. Vertailun vuoksi, 85 desibeliä on työsuojelumääräysten raja-arvo kuulosuojainten käytölle (kahdeksan tunnin altistuksella).

Todennäköisesti hankit myös useita louhijoita, mikä nostaa metelin sietämättömälle tasolle esimerkiksi olohuoneen nurkassa. On siis tärkeää suunnitella louhintaan sopivat tilat ennen yhdenkään laitteen ostoa. Alla olevalta videolta näet, millaista melua ASIC-laitteet saavat aikaan.

Missä louhija sitten säilyttää laitteitaan? Tyypillisiä paikkoja ovat autotallit, varastot, muut piharakennukset sekä hallit. Markkinoilta löytyy myös yrityksiä, jotka vuokraavat tiloja louhintalaitteille.

Toinen huomioitava asia on laitteiden tuottama hukkalämpö. On fiksua hyötyä tästä lämpöenergiasta etenkin talvella. Laitteita myyvä Cryptolouhimo kertoo asiakkaidensa hyödyntävän lämpöä mm. isojen hallien, talojen sekä autotallien lämmitykseen.

Lämmintä ilmaa voi kierrättää pattereihin tai ohjata ilmanvaihtokanaviin. Luovuuden rajana on tässä kohtaa vain mielikuvitus.

Kesällä louhijoiden tuottamasta lämmöstä voi tulla iso ongelma. Jos kuumaa ilmaa ei ohjata tehokkaasti pois louhijan läheisyydestä, laite voi ylikuumentua ja sammua. Tämä vaikuttaa myös louhijan käyttöikään.

Sijoitus louhintaan ja verotus

Kun louhintalaitteet ja tilat on mietitty, eteen tulee usein seuraavia kysymyksiä: Onko louhintaa järkevää suorittaa yksin? Pitäisikö muodostaa kimppa kavereiden kanssa? Olisiko syytä perustaa heti yritys? Näihin kysymyksiin ei ole yksiselitteisen oikeaa vastausta. Se riippuu täysin henkilöstä.

Fakta on se, että louhinta on rahallisesti iso sijoitus. Edellä mainittu Antminer S19 XP maksaa 11.200 euroa. Tarjolla on myös alle kymppitonnin laitteita, mutta kalleimmat mainerit maksavat reilusti yli 20.000 euroa per kappale. Usein louhintaa halutaan tehdä myös usealla laitteella. Kustannukset nousevat nopeasti kymmeniin tuhansiin euroihin.

Jos tililtä löytyy rahaa tällaiseen sijoitukseen, yksin louhiminen ei ole mikään ongelma. Kimppa on kuitenkin hyvä idea, jos lähipiirissäsi on muita louhinnasta kiinnostuneita. Saatte jaettua aloituskulut usean henkilön kesken. Ehkä kaverillasi on myös parempi tekninen osaaminen laitteiden huoltoon? Joku voi puolestaan omistaa tyhjänä olevan hallin.

Yrityksen perustaminen voi olla fiksua sähkölaskun kannalta. Saatat saada yrityksen sähkösopimuksen yksityishenkilön diiliä halvemmalla. Joissain tapauksissa sähkö voi myös kuulua vuokrasopimukseen. Tulojen ja menojen jakaminen kimpassa on myös helpompaa, jos toimintaa pyöritetään osakeyhtiön kautta.

Muista, että louhinnasta saatu tulo on veronalaista tuloa. Yksityishenkilön kohdalla kyse on ansiotulosta. Sähkönkulutus voidaan vähentää, mutta verovelvollisen on kyettävä erittelemään louhinnan kulutus muusta sähkönkulutuksesta. Verohallinnon sivuilta löytyy yksityiskohtaiset ohjeet louhinnan verotuksesta sekä laitteiston vähennyksistä.

Moni louhintaa tekevä käyttää tulojen laskemiseen Koinly-ohjelmistoa. Kyseessä on suomenkielinen kryptovaluuttojen vero-ohjelmisto, joka on myös kryptotreidaajien suosiossa. Koinly laskee louhintatuottosi ja hakee kolikoiden päiväkurssit automaattisesti. Sivustolta löytyy myös neuvoja sekä vastauksia yleisimpiin veroaiheisiin kysymyksiin.

Louhintatuoton laskenta ja sähkönkulutus

Louhinnan kannattavuutta ohjaa kolme tekijää: sähkön hinta, Bitcoinin hinta sekä laitteiston hash-nopeus. Mitä parempi sähkösopimus, mitä korkeampi Bitcoinin kurssi ja mitä tehokkaampi laitteisto, sitä enemmän louhinnalla tienaa.

Sähkönkulutus on monille suurin este. Etenkin nyt, kun sähkön hinta on rajussa nousussa. Suuret louhintafarmit voidaan rakentaa esim. vesivoimalan naapuriin, mutta omakotitalossa asuva henkilö ei voi tehdä tällaista diiliä. Liian korkea sähkön hinta vesittää toiminnan kannattavuuden myös uusilla laitteilla.

Bitcoinin kurssinousu voi pelastaa paljon, mutta kannattavuutta on syytä arvioida myös alhaisemmilla kurssitasoilla. Voit käyttää esimerkiksi Bitcoinin 200 viikon keskiarvoa alimman kurssin rajana. Bitcoin on viettänyt historiassa vain lyhyitä jaksoja tämän trendilinjan alapuolella.

Louhinnan tuottoa voi kalkuloida helposti erilaisilla nettilaskureilla. Esimerkiksi minerstat.com ja asicminervalue.com ovat hyviä sivuja vertailla laitteiden tuottoa ja virrankulutusta. Otetaan esimerkki aiemmin mainitulla Antminer S19 XP:llä Minerstat-sivustolta.

btc-pool

Jos sähkö maksaisi 0,1 euroa kWh, saisit parhaimmillaan 9,81 euron päivittäisen tuoton Peercoinia louhimalla tai 9,57 euroa Bitcoin-poolin kautta. Jos sähkön hinta nousisi 0,2 euroon per kWh, louhintatuotto romahtaisi 2,58 euroon (Peercoin) tai 2,35 euroon (Bitcoin).

Bitcoin ei siis ole ainoa SHA-256 louhinta-algoritmia käyttävä kryptovaluutta. Kuvassa näkyvän Peerconin ja DigiByten lisäksi myös Bitcoinin forkit (esim. Bitcoin Cash) käyttävät samaa louhinta-algoritmia.

Louhinnan lähtökohta on tietysti se, että toiminta on kannattavaa puuhaa. Tämän lisäksi on syytä hahmottaa tuotto suhteessa laitteiden hankintahintaan. Edellä mainittu Antminer S19 XP maksaa 11.200 euroa, joten sen takaisinmaksuaika olisi esim. 10 euron päivätuotolla noin kolme vuotta.

Huom. Takaisinmaksuaikaa saadaan merkittävästi alemmas kun louhijat laitetaan verotuksessa tulonhankkimisvähennyksiin. Todellisuudessa tilanne ei siis ole noin heikko mitä tuo minerstat suoraan näyttää.

Bitcoin-louhinnan aloitus

Siirrytään sitten teoriasta käytäntöön. Jos sinulla on tilat, laitteisto ja riittävän halpaa sähköä, niin miten Bitcoin-louhinta aloitetaan? Tarvitset itse louhintalaitteen lisäksi myös nettiyhteyden. Sen ei tarvitse olla erityisen nopea – vakaus on tärkeämpää. Tarvitset myös Ethernet-kaapeleita modeemistasi (tai reitittimestä) louhijoihin.

Seuraavaksi tarvitset Bitcoin-lompakon eli Bitcoin-osoitteen, johon louhintatuotto ohjataan. Jos et tiedä Bitcoin-lompakoista yhtään mitään, lue ensin Bitcoinkeskuksen kattava lompakko-opas. Siinä käydään läpi lompakkovaihtoehtoja sekä niiden edut ja haitat.

Kun kytket louhintalaitteen päälle ja kiinnität siihen ethernet-kaapelin, se muodostaa nettiyhteyden ja luo samalla itselleen IP-osoitteen. Pääset louhijan asetuksiin tämän IP-osoitteen kautta. Etsi louhijan IP-osoite omasta verkostasi muodostamalla yhteys tietokoneella omaan nettimodeemiisi.

Aseta laitteelle URL (louhintaosoite), lompakon osoite sekä salasana. Louhintaosoite on louhintapoolin osoite. Käytännössä jokaisen kannattaa liittyä pooliin, koska silloin saat louhinnasta tasaista tuottoa.

Lähes kaikissa louhintalaitteissa on nykyisin graafinen käyttöliittymä, jonka avulla se on helppo konfiguroida tietokoneen ja nettiselaimen kautta. Laite alkaa louhia sinulle heti kun olet asettanut sille louhintaosoitteen ja lompakon osoitteen.

bitcoin-mining

Kannattaa kirjautua laitteeseen sekä louhintapoolin tilillesi säännöllisesti. Varmista, että laite todellakin louhii. Seuranta on siis tärkeää!

Emme pureudu tässä artikkelissa louhijan konfigurointiin tarkemmin. Kysy tarvittaessa apua Cryptolouhimosta. Jos tilaat louhijan heidän kauttaan, saat myös ilmaisen käyttöönottokoulutuksen jokaisen tilauksen yhteydessä.

Mihin Bitcoin-louhinnassa on syytä varautua?

Käydään lopuksi läpi asioita, joita Bitcoin-louhinnassa tulee eteen pidemmän ajan kuluessa. Laitteiston hankinta ja asennus ovat vasta ensimmäinen vaihe. Louhintaan kuuluu myös laitteiden huoltoa, varaosien hankintaa sekä aikanaan myös laitteiston uusimista.

Palataan vielä aiemmin mainittuun louhintalaitteiden hukkalämpöön. On erittäin tärkeää löytää riittävän viileä tila, jotta laitteiden lämpö ei nouse liian korkeaksi. Rigien kohdalla liika lämpö voi aiheuttaa piirikorttien sulamista. ASIC-laite sentään katkaisee louhinnan itse. Kuumasta ilmasta on kuitenkin päästävä tehokkaasti eroon.

Tilat ja laitteet on pidettävä myös puhtaana. Tämä koskee etenkin pölyä. Huolehdi imuroinnista ja muusta puhtaanapidosta tasaisin väliajoin (noin kahden viikon välein). Liian kuuma ja pölyinen tila voi laskea merkittävästi louhijan käyttöikää.

Entä sitten varaosat? Esimerkiksi tuulettimen voi vaihtaa ASIC-laitteeseen itse. Tämä on myös suotavaa, jos louhija alkaa pitää erikoista meteliä. Osa mainereista vaatii tuulettimen vaihtoa 1-2 vuoden välein, mutta toisiin niitä ei ole tarvinnut vaihtaa moneen vuoteen. Näytönohjaimista kasatut rigit vaativat hieman enemmän teknistä osaamista.

gpu louhija

Louhintalaitteiden takaisinmaksuaika sekä vaihtoväli mietityttävät monia. Mikä on realistinen käyttöikä yli 10.000 euron arvoisella laitteella? Tähän ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta. Cryptolouhimon mukaan Bitcoinia on louhittu jopa seitsemän vuotta vanhoilla laitteilla ilman ongelmia. Tilojen riittävä viileys ja puhtaus pidentävät käyttöikää merkittävästi.

Valmistajilta ilmestyy uusia ja tehokkaampia laitteita tasaisin väliajoin. Yleensä puhutaan 1-3 vuoden jaksosta. Tämä ei tarkoita automaattisesti sitä, että sinun on päivitettävä ASIC-louhijasi parin vuoden välein. Vanhojen laitteiden tuotto alkaa vain pikkuhiljaa pienentyä kun kilpailevat louhijat päivittävät laitteistoaan.

Jossain vaiheessa louhijan tuotto voi pudota niin alas, että laite on pakko uusia, vaikka se toimisi teknisesti hyvin. Tämä voi tulla eteen esimerkiksi sähkön hinnan noustessa. Myös Bitcoinin kurssin poikkeuksellinen romahdus pitkäksi aikaa voi sekoittaa suunnitelmat.

On mahdotonta antaa tarkkoja arvioita laitteiston uusimistarpeesta. Riippuu myös paljon siitä, miten tehokkaan (kilpailukykyisen) laitteen olet alun perin jo ostanut.

Yhteenveto

Toivottavasti sait artikkelista hyvän kuvan Bitcoin-louhinnasta. Kävimme läpi monia eri asioita, joita louhinnasta kiinnostuneen henkilön on syytä huomioida. Louhintalaitteen osto on vasta yksi askel. Sen jälkeen on vielä paljon työtä edessä.

Yhteenvetona voisi todeta, että hyvä suunnittelu ja ammattilaisten konsultointi auttaa välttämään ongelmia.

On syytä ymmärtää, että Bitcoin-louhijat eivät ole tavallisia tietokoneita. Ne vaativat hyvin spesifit tilat ja etenkin hukkalämmöstä huolehtimista. Älä siis osta ASIC-laitetta makuuhuoneen nurkkaan hurisemaan. Mieti tarkkaan, miten louhinta olisi järkevä toteuttaa.

Louhinnan aloittaminen on myös kallista puuhaa. Kimppa tai yrityksen perustaminen voi olla hyvä idea. On hyvä varautua siihen, että joudut maksamaan yli 10.000 euroa yhdestä ASIC-louhijasta. Siihen päälle tulevat vielä sähkölaskut ja mahdolliset tilanvuokrat sekä aikanaan myös varaosat ja huolto.

On myös tärkeää laskea mahdollista tuottoa erilaisilla skenaarioilla. Mitä jos sähkön hinta nousee 50 prosenttia tai Bitcoinin kurssi laskee 50 prosenttia? Louhintaa voi toki tehdä tietyn aikaa nollatuotolla tai jopa tappiolla. Pidemmän päälle siinä ei ole mitään järkeä, koska pääsisit parempaan lopputulokseen ostamalla bitcoinit kryptovaluuttapörssistä.

Tämä artikkeli on tehty yhteistyössä kotimaisen Cryptolouhimon kanssa. Löydät sivustolta kattavan valikoiman louhijoita sekä oheistarvikkeita. Cryptolouhimo tarjoaa myös konsultointia ja korjauspalvelua louhintaan liittyen. Suosittelemme tutustumaan palveluun!

Photo by NisonCo PR and SEO on Unsplash, Photo by Daniel Hatcher on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
03
marras
3.11. Markkinakatsaus: Altcoinien vahva viikko

3.11. Markkinakatsaus: Altcoinien vahva viikko

Bitcoinin kurssi on sivuttaisliikkeessä 60.000 dollarin molemmin puolin. Bitcoinin markkinaosuus jatkaa laskussa, eli altcoineilla on […]

Lue lisää
30
loka
Opas: Mikä on Ravencoin?

Opas: Mikä on Ravencoin?

Ravencoin on varsin uusi tuttavuus kryptovaluuttojen maailmassa. Tammikuussa 2018 julkistettu kryptovaluutta keskittyy vahvasti yhteen käyttötarkoitukseen: […]

Lue lisää
09
marras
9.11. Uutiskatsaus: Coinbase, Vattenfall, Taproot, Kiina, New York

9.11. Uutiskatsaus: Coinbase, Vattenfall, Taproot, Kiina, New York

Kryptovaluuttapörssi Coinbase testaa uusia palveluita ja mahdollistaa jopa miljoonan dollarin lainat. Ruotsin valtion energiayhtiö Vattenfall […]

Lue lisää