Opas: näin aloitat kryptovaluutan ostamisen

kryptovaluutan ostaminen | kryptovaluutta ostaminen

Kryptovaluutan ostaminen kiinnostaa tällä hetkellä yhä useampaa ihmistä. Vuoden 2017 lopulla nähty huuma oli ensimmäinen monista askeleista, joiden myötä kryptovaluutat tulevat osaksi myös perinteisten sijoittajien portfoliota. Tässä artikkelissa käydään läpi askeleet kryptovaluuttasijoittamisen aloittamiseksi.

Askel 1: valmistaudu vuoristorataan

Aivan ensin on tärkeää ymmärtää, että kryptovaluuttojen omistaminen eroaa merkittävällä tavalla perinteisistä sijoitusinstrumenteista. Markkina on vielä kooltaan varsin pieni, minkä lisäksi säännöt ja valvonta loistavat poissaolollaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kurssit liikkuvat rajusti molempiin suuntiin.

Artikkelin kirjoitushetkellä yksi suurimmista kryptovaluutoista, EOS, on yli kolminkertaistanut arvonsa reilussa kolmessa viikossa. Tällaiset kurssiliikkeet eivät ole mitenkään poikkeuksellisia, ja top 30 -kryptovaluutoissa tapahtuu jatkuvasti kymmenien prosenttien päivänousuja. Toisaalta, markkina on romahtanut pahimpina laskupäivinä myös 20-30% alaspäin. Monet suuren markkina-arvon kryptovaluutoista pudottivat 80-90% arvoaan tammi-helmi-maaliskuun aikana tänä vuonna.

Kryptovaluuttojen ostajan on valmistauduttava henkisesti siihen, että sijoitukset voivat markkinatilanteesta riippuen nosta tai laskea rajusti. Nousukauteen valmistautuminen on tietysti helpompaa, mutta kannattaa olla suunnitelma olemassa myös sitä varten. Onko tavoitteenasi tuplata porftolio ja sitten myydä kaikki? Vai uskotko kryptovaluuttojen vallankumoukseen seuraavan 5-10 vuoden tähtäimellä?

Määrittele ennen kryptovaluuttojen hankintaa riskiprofiilisi, eli kuinka suuren prosenttiosuuden kaikista sijoituksistasi olet valmis riskeeraamaan. Jollekin se voi olla 10%, toiselle vain yksi prosentti. Sijoita kryptovaluuttoihin vain sellainen summa, jonka olet valmis häviämään kokonaan.

Askel 2: hanki riittävät pohjatiedot

Tämä neuvo pätee kaikkeen sijoitustoimintaan: hanki ensin riittävät perustiedot. Moni sijoittaja hyppäsi joulu- ja tammikuun aikana Bitcoin-kelkkaan tietämättä lainkaan, mitä on tekemässä. Tätä toimintaa kutsutaan lyhenteellä FOMO – Fear Of Missing Out. Kryptovaluttoja oli pakko hankkia, koska kaikki tutut ja tuntemattomat rikastuivat niihin sijoittamalla. Tämä on pahin mahdollinen lähtökohta mille tahansa sijoitustoiminnalle.

FOMO-sijoittajat ovat juuri ne henkilöt, jotka maksavat fiksujen sijoittajien voitot. He hyppäävät kelkkaan kurssihuipuissa ja myyvät omistuksensa paniikissa kurssien laskiessa. Jos haluat olla saajapuolella tässä leikissä, sinun täytyy olla paljon näitä sijoittajia fiksumpi.

Hanki siis ensi alkuun riittävät perustiedot kryptovaluuttojen markkinasta. Varmistu siitä, että ymmärrät vähintään seuraavien aihealueiden sisällön:

kryptovaluutta ostaminen

On suositeltavaa käydä läpi kaikki Bitcoinkeskuksen Perustiedot-osion artikkelit läpi. Löydät sieltä hyödyllistä luettavaa myös mm. aiheista:

On mahdotonta listata kaikkia sijoittamiseen vaadittavia artikkeleita, mutta Bitcoin on syytä hallita ensimmäisenä askeleena. Huom! Yllä olevaa artikkeli erilaisista huijauksista on erittäin tärkeää luettavaa. Kryptovaluuttojen maailma on tällä hetkellä villi länsi, jossa aloittelija joutuu helposti erilaisten verkkorikollisten uhriksi.

Askel 3: osta Bitcoinia euroilla

Lähes kaikki fiksusti ja rauhallisesti kryptovaluuttoihin perehtyvät aloittavat ostamisen nimenomaan Bitcoinista. Tämä reitti on suositeltava monestakin syystä.

Ensinnäkin, Bitcoin on maailman ensimmäinen lohkoketjuteknologiaan perustuva kryptovaluutta. Nykyinen kryptovaluuttojen vallankumous on lähtenyt liikkeelle Bitcoinista, joten sen ymmärtäminen on avain koko genren ymmärtämiseksi. Adolf Ehrnooth sanoi aikoinaan: Kansa joka ei tunne menneisyyttään, ei hallitse nykyisyyttään, eikä ole valmis rakentamaan tulevaisuutta varten. Sama pätee myös yksilötasolla kryptovaluuttoihin liittyen.

Bitcoin on teknologiana tällä hetkellä hieman vanhanaikainen. Monet toisen ja kolmannen sukupolven kryptovaluutat ovat monimutkaisia ekosysteemejä, joiden ymmärtäminen on haasteellista. Sinun on ensin hallittava Bitcoinin toiminta, jotta ymmärrät, miten kehittyneemmät kryptovaluutat toimivat.

Kolmanneksi, Bitcoin on kryptovaluuttojen maailmassa hieman Yhdysvaltain dollaria vastaava ”reservivaluutta”. Tilanne on nykyään hieman muuttunut, mutta harvinaisempia kryptovaluuttoja ostettiin aluksi vain Bitcoineilla. Nykyisin tarjolla on pörssistä riippuen myös muita vaihtopareja, mutta niiden likviditeetti on varsin heikko. Hieman valuutasta ja ostojen koosta riippuen tarvitset siis usein lompakkoosi ensin Bitcoineja.

Kun haluat tehdä ensimmäisen Bitcoin-ostosi, suosittelemme käyttämään esimerkiksi Coinmotion tai Coinbase -palveluita. Ne ovat suunnattu aloittelijoille, joten käyttö on helppoa ja yksinkertaista (pääset linkeistä Bitcoinkeskuksen oppaaseen ko. palveluista). Coinmotion on Prasos Oy:n pyörittämä palvelu, joten tarjolla on myös käyttötukea suomen kielellä.

coinmotion prasos

Tärkeää: aloita ensin pienillä summilla ja harjoittele. Tee ensin pieni osto ja pieni myynti. Kokeile miten kotiutus ja lähetys toimivat ja niin edelleen. Opettele ymmärtämään käyttämäsi teknologia ennen suurempien summien sijoittamista.

Tämän jälkeen sinun on päätettävä, millainen säilytystapa sopii kryptovaluutoillesi parhaiten. Coinmotion ja Coinbase ovat monille ensimmäinen askel. Tämän jälkeen kannattaa harkita Ledger Nano -lompakon hankintaa, jos sijoitettava summa on yli 500 euroa. Lue lisää eri lompakkovaihtoehdoista tästä artikkelista: miten valitsen oikean lompakon kryptovaluutoille?

Askel 4: osta altcoineja Bitcoineilla

Monet sijoittajat jättävät askeleet tähän ja tyytyvät omistamaan ainoastaan Bitcoineja. Kryptovaluuttojen maailmassa Bitcoin on turvallisin hankinta samalla tavalla kuin osakepuolella ns. vakaat laatuyhtiöt, joilla on pitkä historia ja luotettava maine.

Huom. älä kuitenkaan koskaan vertaa kryptovaluuttoja suoraan perinteisiin osakeyhtiöihin. Järkevämpi vertaus olisi startup, jonka potentiaalinen tuote on valmis parin vuoden päästä. Bitcoinin voi ajatella olevan luotettavampi valinta verrattuna muihin kryptovaluuttoihin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että nousuhuumassa Bitcoin ei kerää samanlaisia tuottoja kuin pienemmät altcoinit. Laskumarkkinan aikaan se toisaalta pitää paremmin arvonsa.

Moni sijoittaja kiinnostuu nopeasti myös muista kryptovaluutoista ja haluaa hajauttaa salkkuaan esim. tähän tyyliin: Bitcoin 40%, Ethereum 20%, Litecoin 15%, Monero 15%, Cardano 10%. Toisten portfoliossa voi olla kymmeniä tai satoja kryptovaluuttoja – aivan kuten osakesijoittamisessa eri yhtiöitä.

Jos haluat sijoittaa muihin kryptovaluuttoihin, käy huolellisesti läpi sijoituskohteesi taustatiedot. Bitcoinkeskuksen kryptovaluuttaoppaat ovat paras paikka aloittaa. Esimerkiksi:

Kun olet selvittänyt perustiedot valuutasta, kannattaa suunnata viralliseen blogiin ja Reddit-sivulle. Selvitä, missä kohtaa roadmappia kyseinen projekti on oikein menossa. Mitä yhteistyökuvioita on solmittu viime aikoina? Mitkä kryptovaluutat ovat sen kilpailijoita, millainen markkina-asema on tällä hetkellä jne. Altcoineihin sijoittaminen käsitellään vielä laajemmin erillisessä artikkelissa, mutta hyvänä nyrkkisääntönä voi antaa tämän: älä koskaan osta mitään kryptovaluuttaa sen kurssihuipussa. Joudut lähes 100-prosenttisella varmuudella maksumieheksi.

Tunnetuimpia kryptovaluuttoja on mahdollista ostaa nykyisin myös euroilla. Esimerkiksi Coinbase-palvelusta voit hankkia euroilla Bitcoin Cash, Ethereum ja Litecoin -kryptovaluuttaa. CEX-pörssi tarjoaa myös vaihtoehtoja kuten Dash, Stellar Lumens ja ZCash.

Jos tähtäimessäsi ovat harvinaisemmat kryptovaluutat kuten vaikkapa XRP (Ripple)Basic Attention Token tai TRON, voit hankkia niitä Bitcoinin avulla. Bitcoinkeskus suosittelee avaamaan tilin Binance-pörssiin, johon voit siirtää haluamasi määrän aiemmin ostamaasi Bitcoinia. Lue ensin tämä yksityiskohtainen Binance-opas, niin tiedät kuinka toimia.

binance pörssi

Yllä oleva kuva on tämän  Binance-pörssin etusivulta. Kyseessä on tällä hetkellä markkinajohtaja, jonka toiminta on ollut myös erilaisissa kriisitilanteissa toistaiseksi esimerkillistä. Löydät muita suosittuja pörssejä tältä sivulta.

Askel 5: seuraa markkinoita

Moni osakesijoittaja katsoo salkkunsa tilannetta kerran tai pari vuodessa. Kryptovaluuttojen markkinoilla tämä ei ole hyvä idea, sillä markkinasyklit ovat todella paljon nopeampia. Parin päivän tapahtumat vastaavat karkeasti yhden kuukauden tapahtumia osakemarkkinoilla.

Vaikka et olisi päivätreidaaja, on hyvin suositeltavaa pysyä kärryillä markkinoiden tapahtumista. Kryptovaluuttojen maailma kehittyy tällä hetkellä nopeasti esim. lainsäädännön osalta, ja lisäksi käyttämäsi lompakkoon voi tulla ohjelmistopäivityksiä yms. Kuten alussa mainittiin, sinulla tulisi olla myös suunnitelma isojen kurssinousujen sekä -laskujen varalle.

Kannattaa pitää myös silmällä niiden kryptovaluuttojen sosiaalista mediaa, joihin olet tehnyt sijoituksia. Käy läpi esimerkiksi virallinen Reddit-sivu kerran viikossa tai seuraa ko. kryptovaluuttaa Twitterin kautta. Bitcoinkeskuksen seuraaminen on hyvä ensimmäinen askel.

Kryptovaluutta ostaminen – yhteenveto

Tämän artikkelin ideana oli antaa askelmerkit kryptovaluutan ostamisesta kiinnostuneelle henkilölle. Kryptovaluuttoihin sijoittamiseen kuuluu paljon muitakin asioita, joita käsitellään tarkemmin Bitcoinkeskuksen eri oppaissa. Jos käyt läpi tässä artikkelissa mainitut asiat huolellisesti, pääset ainakin hyvään alkuun.

  • Valmistaudu henkisesti nopeisiin nousuihin sekä laskuihin. Tee myös suunnitelma näiden varalle, eli milloin kotiutat voittoja ja milloin ostat lisää?
  • Määrittele omat riskirajasi. Kuinka ison euromäärän tai %-osuuden sijoitussalkustasi haluat riskeerata kryptovaluuttoihin? Aloita pienillä summilla, kerää kokemusta ja harjoittele.
  • Hanki riittävät pohjatiedot kryptovaluuttojen maailmasta
  • Aloita sijoittaminen Bitcoinista
  • Siirry askel kerrallaan muihin kryptovaluuttoihin. Opiskele huolella yksi kryptovaluutta kerrallaan ja perehdy sen tapahtumiin, odotuksiin ja uutisiin. Älä ryntää markkinoille ostamaan tiettyjä kryptovaluuttoja vain siksi, että kaverisi tekevät niin.
  • Pysy kärryillä markkinoiden tapahtumista. Seuraa myös niitä kryptovaluuttoja, joihin olet sijoittanut.

Tässä artikkelissa käsiteltiin kryptovaluuttojen suoraa ostamista. Nykyisin kryptovaluuttoihin on mahdollista sijoittaa myös ns. CFD (contracts for difference)-tuotteiden avulla. Silloin voit käytännössä lyödä vetoa kryptovaluutan kurssimuutoksista, eikä sinun tarvitse ostaa kyseistä kryptovaluuttaa. Yksi suosituimmista palveluista on niiden hankintaan Avatrade, joka mahdollistaa myös 20:1 vivun käytön. Maailman suosituin sosiaalisen treidauksen alusta, eToro, on myös lisännyt kryptovaluutat valikoimiinsa.

Tämän lisäksi tarjolla on mm. Bitcoin- ja Ethereum-tracker -tuotteita, jotka ovat käytännössä niiden kurssia seuraavia ETF-rahastoja. Idea on sama kuin esimerkiksi kulta- tai hopea -ETF:n kohdalla, eli voit sijoittaa kyseiseen instrumenttiin omistamatta sitä itse.

Näiden esimerkkien lisäksi instituutionaaliset sijoittajat ostavat nykyään Bitcoin-futuureja. Markkinajohtaja on tällä hetkellä BitMEX, jonka päiväkohtainen vaihto on kohonnut valtavasti viimeisen vuoden aikana. Erilaisia instrumentteja tulee markkinoille koko ajan. Joillekin sijoittajille nämä vaihtoehdot voivat olla houkuttelevampia kuin varsinaisen kryptovaluutan ostaminen. Kryptovaluuttojen teknologian ja maailman ymmärtämiseksi on kuitenkin fiksua opetella tekemään suora Bitcoin-osto edes pienellä summalla. Ymmärryksen kasvaessa voi alkaa sitten kartoittaa tarkemmin itselle parhaiten sopivia sijoitusmuotoja.

Kuva: iStock / Alexxandar

Coinmotion


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*