Kryptovaluutat
28
elo
ontology logo

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on Ontology (ONT)?

Ontology on varsin tuore tapaus kryptovaluuttojen maailmassa. Se nousi suuren yleisön tietoon vasta keväällä 2018, jolloin suurin altcoin-huuma oli jo haihtunut. Ontology liittyy oleellisesti NEO-kryptovaluuttaan, mutta suuntaa enemmän bisnessektoriin. Tämä opas kertoo tarkemmin, miten Ontology oikein toimii.

Mikä on Ontology (ONT)?

Asetetaan Ontology ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa, johon mahtuu hyvin erilaisia projekteja.

Ontology on kryptovaluuttojen kartalla pitkälti samassa sektorissa kuin Ethereum, NEO, EOS ja vastaavat ekosysteemit. Se ei kilpaile missään nimessä Bitcoinin, Litecoinin, Moneron tai vastaavien valuuttojen kanssa. Ontology on infrastruktuuri, joka pyrkii tuomaan suuryritykset lohkoketjujen maailmaan.

Projektin virallinen nettisivu ont.io tiivistää idean näin: ”Ontology is a high-performance public blockchain & a distributed trust collaboration platform. “

Ontology liittyy olennaisesti edellä mainittuun NEO-platformiin. Kyseessä ei ole missään nimessä sen kilpailija, vaan Ontology tuo uusia ominaisuuksia ja mahdollisuuksia NEO-ekosysteemiin. Tätä liitosta kuvaillaan hetken päästä hieman tarkemmin.

Sanalla Ontology voidaan viitata itse projektiin tai sen natiivitokeniin, josta käytetään lyhennettä ONT. Kyseessä on NEO-tokenin tavoin ns. governance token, eli ikään kuin osake Ontology-järjestelmässä. Molempia yhdistää myös se, että NEO sekä ONT-tokeneita voidaan lähettää verkossa vain kokonaisina kappaleina.

Ontology hyödyntää NEO:n tavoin dual token-mallia. Mukana on erillinen gas-token, ONG, jota erilaiset sovellukset käyttävät kilpailevien platformien tapaan ns. virtuaalisena bensana.

Ontologyn takana on OnChain-yhtiö

Ontologyn historia kulkee käsi kädessä NEO:n kanssa, joka ei ole siis Matrix-elokuvan sankari, vaan kiinalainen blockchain-projekti. NEO perustettiin vuonna 2014, mutta projekti alkoi nimellä Antshares. Pitkään skenessä mukana olleet muistavat vielä tämän nimen. Antshares oli Kiinan ensimmäinen avoimen lähdekoodin lohkoketjuprojekti.

Antsharesin perustivat Erik Zhang ja Da Hongfei, joista jälkimmäinen on nähty puhumassa lukemattomissa konferensseissa parin viime vuoden aikana. Kaksikko perusti hetkeä myöhemmin OnChain-nimisen teknologiayhtiön kehittämään lohkoketjuprojekteja. Antsharesin white paper julkaistiin huolellisen kehitystyön jälkeen maaliskuussa 2016.

Projektille suoritettiin uudelleenbrändäys reilu vuosi myöhemmin, eli kesällä 2017. Tuolloin nimeksi otettiin NEO. Vaikka kyseessä on open source -projekti ja julkinen lohkoketju, OnChain-yhtiön vastaa pitkälti sen kehitystyöstä.

Ontology tuli mukaan tähän kuvioon marraskuussa 2017, jolloin OnChain julkisti virallisesti kyseisen platformin. Kyseessä on kokonaan oma projektinsa, eikä sen hallinnolla ja tiimillä ole mitään suoranaista tekemistä NEO:n kanssa. OnChain-teknologiafirma liittyy kuitenkin molempiin oleellisella tavalla, joten Ontologyn voisi nähdä strategisena ”lisäosana” NEO-ekosysteemiin.

Ontology-projektia vetää kiinalainen Li Jun, joka on ollut mukana myös OnChain-yhtiössä sen alusta asti. MainNet (eli julkinen lohkoketju) julkistettiin kesällä 2018. Alla olevalla videolla on Li Junin haastattelu julkistuksen jälkeen CNBC-kanavalla.

NEO ja Ontology -ekosysteemit ovat olleet alusta asti tiiviissä yhteydessä keskenään, ja OnChainin kehittäjät rakentavat koodia molempiin.

Suurimpana erona on Ontologyn selkeä suuntautuminen yrityssektoriin. Sen lohkoketjua hallitaan hieman eri tavalla, eikä tarkoituksena ole luoda Bitcoinin tapaista, täysin hajautettua hallintoa. Ontology haluaa niputtaa pankit, vakuutusyhtiöt, sairaalat, kuntasektorin ym. palvelut yhden ekosysteemin alle. Avainsana on luottamus, josta tarkemmin lisää hetken kuluttua.

Mielenkiintoista on se, että Ontology ei järjestänyt koskaan ICO:ta. Peräti 20 miljoonaa tokenia jaettiin airdroppina NEO:n holdaajille, ja alussa oli mahdollista tienata 1000 ONT-tokenia vain liittymällä projektin postituslistalle! Niiden arvo oli kurssin huipulla 10$ per token.

Ontology haluaa luoda infrastruktuurin luottamukselle

Yleisesti ottaen Ontology on framework esimerkiksi älysopimuksille ja erilaisille dApp-sovelluksille. NEO ja Ontology ovat siis lähtökohdiltaan samanlaisia järjestelmiä. NEO-platformin fokus on erilaisten hyödykkeiden/omaisuuden digitalisoinnissa, englanniksi puhutaan termistä digital assets.

Ontology keskittyy sen sijaan luomaan infrastruktuurin ihmisten, omaisuuden ja datan verifioinnin ympärille. Projektin omien sanojen mukaan kyseessä on distributed trust collaboration platform. Kyseessä ei ole esim. Bitcoinin tapaan yksi lohkoketju, vaan lohkoketjujen verkosto. Jos tämä kuulostaa jotenkin hurjalta, niin kyse onkin ns. kolmannen sukupolven lohkoketju-toteutuksesta.

ontology network

Yllä oleva kuva on Ontologyn white paperista. Ylimmällä tasolla on kuvattu skenaarioita, joissa sen ekosysteemille on käyttöä.

Ontology-ekosysteemi on niin laaja kokonaisuus, että sen tarkempaan kuvailuun pitäisi varata kymmeniä sivuja tekstiä. Jotain kertoo se, että Ontology sisältää yhteensä viisi whitepaperia. Esitellään kuitenkin pari mielenkiintoista skenaariota, jotka auttavat ymmärtämään Ontologyn mahdollisuuksia.

Yksi tällainen on nimeltään Multi-Source Identity System for People. Henkilö voi hallita järjestelmässä omia tietojaan, jotka ovat kaikki linkitetty eri lohkoketjuihin. Perinteisen KYC-tunnistautumisen (nimi, syntymäaika, osoite) lisäksi Ontology haluaa rakentaa järjestelmän, joka yhdistää käytännössä väestörekisterin, ajoneuvorekisterin, passin, Facebookin, LinkedIN.in ja verkkopankin tiedot yhteen. Plus fyysiset ominaisuudet kuten sormenjälki, DNA jne.

ontology-multi-source-identification

Yllä oleva kuva on Ontologyn whitepaperista. Tämän jälkeen henkilö voi varmistaa identiteettinsä eri palveluihin tämän datan avulla. Tässä kohtaa lukija voi miettiä: voisiko Ontology korvata joku päivä esimerkiksi passin? Miksipä ei.

Vastaava verifiointi voidaan tehdä myös objekteille, jossa astutaan hyvin pitkälle myös esim. VeChainin tuotantoketjun hallinnan puolelle.

Entäs miltä kuulostaa Ontologyn Distributed Reputation System? Tämä moduuli mahdollistaa henkilön eräänlaisen online -maineen rakentamisen, jota voitaisiin hyödyntää työnhaussa, lainaneuvotteluissa ym. tilanteissa. Kiinan valtio on ottanut vastaavan pisteytyksen jo käyttöön kansalaistensa osalta.

Tässä kohtaa on hyvä alleviivata, että Ontology on nykyisin globaali lohkoketjuprojekti. Se on vahvasti linkittynyt Kiinaan, mutta projekti tähtää maailmanmarkkinoille, eikä pyri toimimaan vain Kiinan rajojen sisäpuolella.  Käytännössä eri sovelluksia on lukematon määrä, ja vasta Ontologyn whitepapereiden läpikäyminen antaa osviittaa tämän järjestelmän kokoluokasta.

Ontology ja NEO

Ontologyn ja NEO:n yhteys on kieltämättä hieman sekavan tuntuinen, ja sen selvittämiseksi kannattaa käyttää hieman aikaa ja vaivaa.

Monien mielessä on ollut ajatus, miksi Ontologya ei rakennettu suoraan NEO-platformin sisään. Kyse on luottamuksesta.

“The first reason is due to the nature of Ontology’s business scope — identity and data. It’s too big a leap of faith for business, financial institutions, and governments to use NEO (or Bitcoin, Ethereum) to store sensitive identity information, let alone to be compliant with laws and regulations designed for pre-blockchain world.” (Lähde)

Ontology haluaa tarjota joustavan ratkaisun yrityksille, jotka haluavat ottaa lohkoketjuteknologian käyttöön, mutta eivät halua siirtää kriittistä dataa julkiseen lohkoketjuun. Ontologyn verkko ei ole kaikille avoin Bitcoinin tapaan, vaan sitä pyörittävät yhtiöt ovat Ontologyn valitsemia. Näin kadotetaan täysin hajautettu ja avoin lohkoketju, mutta luodaan yritysten vaatima toimintaympäristö.

Suosittelen vahvasti katsomaan alla oleva videon, joka on reilun puolen tunnin esitelmä Ontology-projektista. Se auttaa ymmärtämään projektin kokonaiskuvaa erinomaisesti.

Ontology tarjoaa rakennuspalikat siihen, että yritys voi luoda oman privaatin blockchain-ratkaisunsa, joka on sen jälkeen yhteydessä Ontologyn valtavaan verifiointidataan.

“Ontology works as an index of identity and data. Applications can choose to run business logic smart contract on Ontology or NEO. Some applications may not be built as a smart contract but as a traditional IT system by simply accessing Ontology’s business-oriented APIs. That’s the third reason why Ontology needs an independent network.” (Lähde)

Ontology-projektilla on yksi erittäin tärkeä missio. Se haluaa luoda valmiita moduuleita, joiden avulla yritykset saavat otettua lohkoketjuteknologian käyttöön vaivattomasti.

Tällä hetkellä ongelma on NEO:n sekä muiden vaihtoehtojen kanssa siinä, että blockchain-ratkaisu vaatii omat sovelluskehittäjät ja paljon työtä. Ontology haluaa tuoda tähän ongelmaan ns. plug’n’play –tyyppisiä ratkaisuja.

Kyseessä on kaiken kaikkiaan suuren kokoluokan projekti.

Ontologyn teknologia: konsensus ja nodet

Tutkitaan seuraavaksi Ontology-platformia hieman teknisestä näkövinkkelistä, sillä virtuaalisen konepellin alta löytyy kilpailijoista poikkeavia ratkaisuja.

Tällä hetkellä platform-kategoriassa on käytössä hyvin erilaisia konsensusalgoritmeja. Ethereum käyttää yhä ”kivikautista” Proof of Work -konsensusta, joka vaatii Bitcoinin tavoin louhintalaitteita. EOS käyttää puolestaan Delegated Proof of Stake -konsensusta, jossa verkosta valitaan erilliset edustajat (delegaatit) hoitamaan lohkoketjun ylläpitoa.

Ontology on rakentanut oman arkkitehtuurinsa, jota kutsutaan nimellä Ontology Consensus Engine. Sen toimintaa kuvataan lyhenteellä VBFT, mikä tulee sanoista Verifiable Byzantine Fault Tolerance.

Käytännössä kyse on yhdistelmä PoS (Proof of Stake), VRF (Verifiable Random Function) sekä BFT (Byzantine Fault Tolerance) -teknologioita. PoS tarkoittaa sitä, että mukana on ”steikkaus” (staking), eikä Ethereumin tai Bitcoinin kaltaisia toimijoita tarvita. BFT takaa skaalautuvuuden ja VRF puolestaan satunnaisuuden, josta lisää seuraavaksi.

Ontologyn verkossa olevat nodet (eli käytännössä palvelimet) voidaan jakaa kahteen tyyppiin: Consensus node ja Candidate node.

Konsensus-nodet vastaavat käytännössä lohkoketjun ylläpidosta, eli ne rakentavat uudet blokit ja niiden sisään tulevan transaktiodatan. Kandidaatti-nodet ovat puolestaan näiden apureita, joiden tehtävänä on monitoroida verkon statusta ja verifioida uudet blokit.

ontology node

Yllä oleva kuva (lähde) selvittää hyvin verkon rakennetta.

Seuraavaksi kuvaan tulee yllä mainittu VRF eli satunnaisfunktio. Sen avulla konsensus-palvelimien joukosta valitaan satunnaisesti toimijat erilaisiin rooleihin. Nämä ovat: block producer node, block verification node ja block confirmation node. Yksikään konsensukseen osallistuvista nodeista ei tiedä ennakkoon, mikä rooli sille annetaan.

Block producer (block proposal) node toimii konsensus-prosessin ensimmäisenä askeleena. Kyseinen palvelin kerää verkon transaktiodataa ja muodostaa siitä uuden blokin, jota se ehdottaa lisättäväksi lohkoketjuun. Seuraavaksi kuvaan astuu Verification node, joka vahvistaa nimensä mukaisesti uuden lohkoketjun lohkon, jos se täyttää sille annetut määritykset.

Kolmannessa vaiheessa Confirmation node ottaa vahvistetun lohkon haltuunsa ja lisää sen Ontologyn lohkoketjuun. Kaikki edellä mainitut konsensus-nodet saavat työstään palkkiona ONG-tokeneita, eli Ontology verkon gas-tokeneita. ONG-token on siis täysin eri asia kuin ONT.

Ontology-verkon nodeksi ei pääse kuka tahansa. Perusvaatimuksena on 200.000 ONT-tokenin steikkaaminen (eli varausmaksu) Ontology foundationille, jonka jälkeen nodeksi haluavan on vielä läpäistävä erillinen KYC-tarkistus.

Ontologyn lohkoketju vastaa teknisesti tulevaisuuden skaalaustarpeisiin ja pystyy lähes reaaliaikaisiin transaktioihin kilpailevien vaihtoehtojen tavoin.

Ontology sijoituskohteena

Ontology on varsin uusi tulokas kryptovaluuttojen maailmassa. Sillä on kuitenkin vahvat juuret NEO- sekä Antshares-projektien kautta jo viiden vuoden taakse. OnChain-yhtiöllä riittää resursseja kehitystyöhön, ja sen yhteyksistä Kiinan hallintoon on myös spekuloitu vuosien mittaan.

Tämä projekti kuuluu ehdottomasti vähän julkisuutta saavaan joukkoon sosiaalisessa mediassa. Ontologysta näkee todella harvoin uutisia juuri missään, eikä sitä hehkuteta edes treidaus-gurujen toimesta. Taustalla kuitenkin tapahtuu isompia ja pienempiä asioita koko ajan.

Alla oleva video on toukokuulta 2019. Crypto Lark käy siinä läpi Ontologyn kehitystä, yhteistyökuvioita ja paljon muuta. Suosittelen vahvasti katsomaan sen.

Ontology on sijoituskohteena muiden platformien kaltainen. ONT- ja ONG-tokenien arvo nousee tulevaisuudessa Ontology-ekosysteemin kasvaessa ja käytön lisääntyessä. Sijoittajan on pohdittava Ontologyn resursseja ja teknologiaa verrattuna kilpaileviin vaihtoehtoihin. Kuten aiemminkin on todettu, Ontology ei kilpaile Bitcoinin, Litecoinin tai muiden valuuttojen kanssa. Sen kilpailijana ovat muut ekosysteemit.

On vaikea sanoa, kulkeeko NEO:n ja Ontologyn mahdollinen menestys käsi kädessä. Kannattaa pohtia onko järkevä esimerkiksi jakaa sijoitusta 30-70 tai 50-50 suhteessa molempiin, jos uskoo OnChain-yhtiön resursseihin ja visioon.

Ontology sisältää siis kaksi tokenia: Ontology (ONT) ja Ontology Gas (ONG). Tokenit kärsivät muiden altcoinien tapaan rajusta kryptoromahduksesta vuonna 2018, ja ONT on artikkelin kirjoitushetkellä (elokuu 2019) edelleen yli 90% miinuksella kurssihuipustaan.

Ontology ostaminen

Ontology löytyy lähinnä aasialaisista pörsseistä. Tuttu ja turvallinen ostopaikka on Binance, minkä lisäksi ONT on mm. Gate.io ja KuCoin-pörsseissä. Tarvitset ONT-tokenin ostoon Bitcoinia, jota voit hankkia ensin euroilla esimerkiksi Coinmotion, Northcrypto tai Coinbase -pörsseistä. Tämän jälkeen siirrät vain Bitcoinit Binanceen ja ostat Ontologya.

ONT-tokenin holdaaja kerryttää ajan myötä ONG-tokenia itselleen, jos valuuttaa säilytetään oikeassa lompakossa. Sama toimii myös NEO:n kohdalla, eli nämä tokenit tuottavat passiivista tuloa holdaajalleen. Ontologyn ONTO wallet löytyy osoitteesta onto.app.

Tässä artikkelissa raapaistiin vain pintaa, sillä pelkästään Ontologyn ja NEO:n suhteesta voisi kirjoittaa paljon lisää. Projektista löytyy jo nyt siis kolme whitepaperia, joten materiaalia on tarjolla hurjasti. Ontology on projekti, jonka sisäistämiseen saa käyttää toden teolla aikaa.

Ontologyn Twitter-handle on @OntologyNetwork ja Reddit-sivun löydät osoitteesta reddit.com/r/OntologyNetwork. Virallinen nettisivu on ont.io.

Jos kiinnostuit Ontologysta todella, niin suosittelen avaamaan Youtuben ja etsimään materiaalia hakusanoilla Ontology BlockchainBrad.  Kyseinen kanava on erikoistunut NEO- ja Ontology-projekteihin. Löydät tuntikaupalla haastatteluita mm. Ontologyn vetäjä Li Junin kanssa. Junin kiinalaisittain lausuma englanti voi olla haastavaa toisille, mutta haastatteluista löytyy todella paljon informaatiota.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja sekä sivuston pääanalyytikko. Hän on seurannut kryptovaluuttoja työkseen vuodesta 2017 lähtien. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat. Antti vastaa pääosin Bitcoinkeskuksen sisällöntuotannosta sekä some-kanavien ylläpidosta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *