Opas: mikä on Ontology?

ontology logo

Yksi kryptovaluuttojen maailman kuumimmista uutuuksista on Ontology -niminen projekti. Sen ONT-token on tullut pari päivää sitten Binancen listoille, ja Ontologya on äskettäin jaettu airdroppina myös NEO:n omistajille. Mistä tässä projektissa on oikein kyse, ja miten Ontology oikein liittyy NEO-platformiin?

Ontology on kokonainen infrastruktuuri

Ontology on kryptovaluuttojen kartalla samassa sektorissa kuin esimerkiksi Ethereum, NEO, NEM ja vastaavat ekosysteemit. Kyse ei ole tarkalleen ottaen kryptovaluutasta, vaan kokonaisesta infrastruktuurista. Virallinen nettisivu ont.io tiivistää projektin idean näin: ”Ontology is a new generation public blockchain project & a distributed trust collaboration platform. “

Ontology liittyy olennaisesti edellä mainittuun NEO-platformiin. Kyseessä ei ole sen kilpailija, vaan Ontology tuo uusia ominaisuuksia ja mahdollisuuksia NEO:n ekosysteemiin. Tätä liitosta kuvaillaan hetken päästä hieman tarkemmin.

Ontology-ekosysteemin token on myös nimeltään Ontology, ja sen lyhenne on ONT. Se on listattu vasta äskettäin Binance-pörssiin, ja aiemmin ONT-tokenia on mm. airdropattu NEO:n omistajille.

Kyseessä on NEO-tokenin tavoin ns. governance token, eli ONT on ikään kuin osake Ontology-järjestelmässä. Ontology hyödyntää dual token-mallia, eli mukaan tulee aikanaan erillinen ONT GAS -token, jota käytetään järjestelmän sisällä.

Ontologyn takana on OnChain-yhtiö

Tässä vaiheessa suosittelen lukijaa käymään läpi aiemmin julkaistun artikkelin: mikä on NEO? Ontology -projektin ideaa on käytännössä mahdoton ymmärtää, jos ei ole ensin sisäistänyt NEO:n toimintaperiaatetta.

NEO on siis Kiinan ensimmäinen open source -projekti lohkoketjuteknologiasta. Se on perustettu vuonna 2014 ja käytti alun perin nimeä AntShares. Pari vuotta myöhemmin NEO.n perustajat Da HongFei sekä Erik Zhang laittoivat pystyyn teknologiayhtiön nimeltään OnChain. Kysyntä blockchain-sovelluksille alkoi yritysmaailmassa kasvaa, joten OnChain perustettiin vastaamaan bisnessektorin tarpeita.

onchain logo
Klikkaa kuvaa saadaksesi lisätietoja OnChain-yhtiöstä.

NEO on siis julkinen lohkoketju, jota hallinnoi erillinen NEO-neuvosto. OnChain on taas yksityinen teknologiayhtiö, joka kehittää omia tuotteitaan. Se tarjoaa käytännössä resurssit NEO-infrastruktuurin kehittämiseksi.

Tässä kohtaa mukaan tulee Ontology. Se on OnChain-yhtiön marraskuussa 2017 julkistama platform. Kyseessä on kokonaan oma projektinsa, eikä sen hallinnolla ja tiimillä ole mitään suoranaista tekemistä NEO:n kanssa. OnChain-teknologiafirma liittyy kuitenkin molempiin oleellisella tavalla, joten Ontologyn voisi nähdä strategisena ”lisäosana” NEO-ekosysteemiin.

NEO ja Ontology -ekosysteemit tulevat olemaan tiiviissä yhteydessä keskenään. Ontology tarjoaa teknisiä ratkaisuja NEO:n tarpeisiin ja päinvastoin.

Ontology haluaa luoda infrastruktuurin luottamukselle

Yleisesti ottaen Ontology on framework esimerkiksi älysopimuksille ja erilaisille dApp-sovelluksille. NEO ja Ontology ovat siis lähtökohdiltaan samanlaisia järjestelmiä. NEO-platformin fokus on erilaisten hyödykkeiden/omaisuuden digitalisoinnissa, englanniksi puhutaan termistä digital assets.

Ontology keskittyy sen sijaan luomaan kokonaisen infrastruktuurin ihmisten, omaisuuden ja datan verifioinnin ympärille. Projektin omien sanojen mukaan kyseessä on distributed trust collaboration platform. Kyseessä ei ole esim. Bitcoinin tapaan yksi lohkoketju, vaan lohkoketjujen verkosto. Jos tämä kuulostaa jotenkin hurjalta, niin kyse onkin ns. kolmannen sukupolven lohkoketju-toteutuksesta. Ontologyn kaltainen framework alkaa olla jo hyvin kaukana yhdeksän vuotta sitten perustetusta Bitcoinin lohkoketjusta.

ontology network

Yllä oleva kuva on Ontologyn white paperista. Ylimmällä tasolla on kuvattu skenaarioita, joissa sen ekosysteemille on käyttöä.

Ontology-ekosysteemi on niin laaja kokonaisuus, että sen tarkempaan kuvailuun pitäisi varata kymmeniä sivuja tekstiä. Jotain kertoo se, että Ontology sisältää kolme whitepaperia, ja kaksi muuta on vielä tulossa! Yhteensä siis viisi whitepaperia. Esitellään kuitenkin pari mielenkiintoista skenaariota, jotka auttavat ymmärtämään Ontologyn mahdollisuuksia.

Yksi tällainen on nimeltään Multi-Source Identity System for People. Henkilö voi hallita järjestelmässä omia tietojaan, jotka ovat kaikki linkitetty eri lohkoketjuihin. Perinteisen KYC-tunnistautumisen (nimi, syntymäaika, osoite) lisäksi Ontology haluaa rakentaa järjestelmän, joka yhdistää käytännössä väestörekisterin, ajoneuvorekisterin, passin, Facebookin, LinkedIN.in ja verkkopankin tiedot yhteen. Plus fyysiset ominaisuudet kuten sormenjälki, DNA jne.

ontology-multi-source-identification

Yllä oleva kuva on Ontologyn whitepaperista. Tämän jälkeen henkilö voi varmistaa identiteettinsä eri palveluihin tämän datan avulla. Tässä kohtaa lukija voi miettiä: voisiko Ontology korvata joku päivä esimerkiksi passin? Miksipä ei.

Vastaava verifiointi voidaan tehdä myös objekteille, jossa astutaan hyvin pitkälle myös esim. VeChainin tuotantoketjun hallinnan puolelle.

Entäs miltä kuulostaa Ontologyn Distributed Reputation System? Tämä moduuli mahdollistaisi henkilön eräänlaisen online -maineen rakentamisen, jota voitaisiin hyödyntää työnhaussa, lainaneuvotteluissa ym. tilanteissa.

Käytännössä eri sovelluksia on lukematon määrä, ja vasta Ontologyn whitepapereiden läpi käyminen alkaa pikkuhiljaa antaa osviittaa tämän järjestelmän kokoluokasta.

Ontology ja NEO

Ontologyn ja NEO:n yhteys on kieltämättä hieman sekavan tuntuinen, ja sen selvittämiseksi kannattaa käyttää aika ja vaivaa.

Monien mielessä on ollut ajatus, miksi Ontologya ei rakennettu suoraan NEO-platformin sisään.

“The first reason is due to the nature of Ontology’s business scope — identity and data. It’s too big a leap of faith for business, financial institutions, and governments to use NEO (or Bitcoin, Ethereum) to store sensitive identity information, let alone to be compliant with laws and regulations designed for pre-blockchain world.” (Lähde)

Ontology haluaa tarjota joustavan ratkaisun yrityksille, jotka haluavat ottaa lohkoketjuteknologian käyttöön, mutta eivät halua siirtää kriittistä dataa julkiseen lohkoketjuun.

Ontology tarjoaa rakennuspalikat siihen, että yritys voi luoda oman privaatin blockchain-ratkaisunsa, joka on sen jälkeen yhteydessä Ontologyn valtaan verifiointidataan.

“Ontology works as an index of identity and data. Applications can choose to run business logic smart contract on Ontology or NEO. Some applications may not be built as a smart contract but as a traditional IT system by simply accessing Ontology’s business-oriented APIs. That’s the third reason why Ontology needs an independent network.” (Lähde)

Ontology-projektilla on yksi erittäin tärkeä missio. Se haluaa luoda valmiita moduuleita, joiden avulla yritykset saavat otettua lohkoketjuteknologian käyttöön vaivattomasti.

Tällä hetkellä ongelma on NEO:n sekä muiden vaihtoehtojen kanssa siinä, että blockchain-ratkaisu vaatii omat sovelluskehittäjät ja paljon työtä. Ontology haluaa tuoda tähän ongelmaan ns. plug’n’play –tyyppisiä ratkaisuja.

Kyseessä on kaiken kaikkiaan valtavan kokoluokan projekti.

Ontology sijoituskohteena

Ontology on tällä hetkellä vasta ideoita white paperilla. Sen mainnet-julkaisun aikataulu on Q2-2018, jolloin mahdolliset sijoittajat näkevät hieman lisää konkretiaa.

Ontology-token on myös mielenkiintoinen tapaus. Projekti ei ole missään vaiheessa järjestänyt erillistä ICO:ta, vaan tokeneita on airdropattu eri yhteyksissä. Viimeisin airdrop tapahtui äskettäin kaikille NEO-tokeneiden omistajille suhteessa 0,2 ONT per 1 NEO.

Ontologya hankit tällä hetkellä helpoiten Binancesta. Ontologyn reaaliaikainen kurssi:

Kuten aiemmin oli mainittu, Ontology tulee hyödyntämään dual-token -järjestelmää NEO:n tavoin. Kunhan Ontologyn Mainnet julkaistaan, ONT -tokenin kylkeen tulee erillinen ONT GAS -token. Sen idea on täysin sama kuin NEO:n tapauksessa, eli GAS-token on dApp-sovellusten ’virtuaalibensaa’ ja jokainen ONT-tokenin hodlaaja saa niitä ikään kuin osinkoina.

Ontology-token on sijoituskohteena järkevä, jos koko järjestelmä menestyy. Tällaisen ekosysteemin on saatava sovelluskehittäjien sekä bisnesmaailman suosio, ja samaa havittelee tietysi myös moni kilpailija. Tähän perustuu yhtä lailla NEO:n, Etherin, NEM:n sekä eri softaprojektien kuten Basic Attention Tokenin ja Populousin ostaminen.

”Oikeisiin kryptovaluuttoihin” (Bitcoin, Litecoin) eli virtuaalisiin vaihdannan välineisiin sijoittaminen on kyseisen teknologian tukemista. Ja uskoa juuri ko. projektin tiimin kykyyn saada oma kolikkonsa reaalimaailman sekä virtuaalimaailman palveluiden käyttöön.

Ontologyn ja edellä mainittujen esimerkkitokeneiden käyttö liittyy olennaisesti niiden omaan ekosysteemiin. Token kukoistaa tai kuolee jos kyseinen platform/sovellus menestyy.

Tässä artikkelissa raapaistiin vain pintaa, sillä pelkästään Ontologyn ja NEO:n suhteesta voisi kirjoittaa paljon lisää. Projektista löytyy jo nyt siis kolme whitepaperia, joten materiaalia on tarjolla hurjasti. Ontology on projekti, jonka sisäistämiseen saa käyttää toden teolla aikaa.

Ontologyn Twitter-handle on @OntologyNetwork ja Reddit-sivun löydät osoitteesta reddit.com/r/OntologyNetwork. Virallinen nettisivu on ont.io.

Päivitys 29.3.2018: lue Elastos-projektin esittely, sillä Ontology liittyy myös siihen 

Lisätietoa näistä lähteistä: Ontologyn whitepaperit, What is Ontology?, Neo Crypto News Onchain Ontology Trust Network Part 1 sekä Part 2, Ontology | Building Trust on the blockchain


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*