Onko Bitcoinin kurssiromahdusten takana yksi mies?

bitcoin mt. gox

Jokainen kryptovaluuttoja seurannut tietää hyvin Bitcoinin kurssikehityksen viimeisen puolen vuoden ajalta. Räjähdysmäinen nousu taittui alamäkeen joulukuussa, jonka jälkeiset kuukaudet ovat olleet täynnä toinen toistaan nopeampia romahduksia. Onko mahdollista, että pahimmat kurssimuutokset on saanut aikaan vain yksi mies?

Rekisteröidy Binancelle

Kyseessä oleva henkilö on japanilainen Nobuaki Kobayashi, joka on tällä hetkellä yksi maailman suurimpia ”valaita”. Englanninkielinen termi whale tarkoittaa kryptovaluuttojen maailmassa tahoa, jolla on hallussaan iso määrä virtuaalivaluuttaa.

Uusimpien tietojen mukaan Nobuaki Kobayashilla on vielä noin 160.000 Bitcoinia, ja hän saattaa dumpata ison tai pienen osan niistä markkinoille lähitulevaisuudessa. Vieläkin mielenkiintoisempaa on se, mitä mies on tehnyt edeltävien kuukausien aikana.

Kobayashi istuu valtavan Bitcoin-pinon päällä, koska hän on Mt. Gox -konkurssipesän hoitaja (engl. bankruptcy trustee). Jos Mt. Gox ei ole nimenä tuttu, niin kyseessä on neljä vuotta sitten romahtanut pörssi, joka dominoi aikoinaan kryptomaailmaa. Parhaimmillaan yli 70% kaikesta treidauksesta suoritettiin japanilaisessa Mt. Gox -pörssissä.

Yritys joutui kuitenkin vararikkoon, kun sen hallusta hakkeroitiin 850.000 Bitcoinia. Niiden nykyarvo olisi huikeat 8,5 miljardia dollaria. Tapahtuneen jälkeen Mt. Goxin konkurssipesää on selvitelty usean vuoden ajan. Edellä mainittu Nobuaki Kobayashi hoitaa jäljellä olevaa varallisuutta yhteistyössä suurimpien velkojien kanssa.

Embed from Getty Images

Kuva: Mt. Goxin toimitusjohtaja Mark Karpeles vuonna 2014, jolloin yhtiö hakeutui konkurssiin.

Eilen (7.3.2018) julki tulleen raportin mukaan herra Kobayashi on dumpannut markkinoille lähes 36.000 Bitcoinia ja reilut 34.000 Bitcoin Cashia joulukuun 18. päivän ja helmikuun 5. päivän välisenä aikana. Kuulostavatko päivät jotenkin tutuilta? Kyseessä ovat täsmälleen ne ajankohdat, jolloin Bitcoin saavutti kurssihuippunsa sekä -pohjansa.

Mt. Gox -pesän myyntien päivät ovat tiedossa, koska ko. Bitcoin-lompakon osoitteet on selvitetty aiemmin. Voit katsoa tästä linkistä Reddit-keskustelun aiheesta. Tarkemmin sanottuna tiedossa on ne päivät, jolloin Bitcoinit on liikutettu lompakosta pörssiin. Myynnit on oletettavasti suoritettu välittömästi siirron jälkeen.

Matt Ordell on merkinnyt twiitissään Bitcoinin liikkeet tähän kurssigraafiin:

Ajankohdat osuvat mielenkiintoisella tavalla niihin hetkiin, jolloin Bitcoinin kurssi on tehnyt suurimmat romahduksensa joulukuusta lähtien. Mukana voi toisaalta olla myös sisäpiirikauppoja, eli jotkut tahot ovat myyneet Bitcoininsa ennen tiedossa olevaa dumppausta ja osaltaan vauhdittaneet markkinaliikkeitä.

Tässä kohtaa joku voi kysyä: miten tuollaiset kaupat voivat vaikuttaa koko Bitcoin-markkinaan, jonka arvo on XXX miljardia dollaria.

On syytä muistaa, että Bitcoinin markkina-arvo on vain teoreettinen luku. Se syntyy, kun virallinen kurssi kerrotaan kierrossa olevien kolikoiden määrällä. Tällä ei ole mitään tekemistä pörsseissä olevan likviditeetin kanssa. Eri arvioiden mukaan ainakin 70% Bitcoineista on tällä hetkellä offline-lompakoissa. Lisäksi maailmassa on jo lukematon määrä suuria ja pieniä pörssejä, joihin loput Bitcoinit on hajautettu.

Jopa suurimmissa pörsseissä saadaan aikaan suuria liikkeitä esim. tuhannella Bitcoinilla. Jokainen voi itse käydä toteamassa, miten ohut order book myös Bitfinexin kaltaisessa pörssissä on. Jos siis mietit tilannetta, että haluaisit dumpata markkinoille 6000-8000 Bitcoinia.

Tämän jälkeen luvassa on kerrannaisvaikutuksia, sillä hinnan romahtaminen laukaisee taustalla olevia myyntikäskyjä, jotka vauhdittavat kurssin putoamista. Tämän jälkeen alkaa yleinen panikointi, ja tammikuussa markkinat ovat olleet täynnä myös erilaista FUD:a.

Viimeinen myynti on ehkäpä mielenkiintoisin, eli pesänhoitaja dumppasi 18.000 Bitcoinia kurssin syvimmässä pohjassa. Markkinat kuitenkin haukkasivat tämän helposti, joten supporttia löytyi 6000 dollarin tietämissä todella paljon.

Monia Bitcoin-sijoittajia on raivostuttanut syystäkin tieto, että Kobayashi dumppasi Bitcoinit markkinoille eikä tehnyt ns. OTC eli over the counter -kauppaa.

Mitä OTC-kauppa tarkoittaa?

Jos haluat myydä 1000 Bitcoinia, voit kirjautua esim. Binancen tilillesi ja alkaa myydä niitä pikkuhiljaa markkinoille. Samalla myös romahdutat väistämättä kurssia, jonka suuruus riippuu markkinoiden likviditeetistä ja myyntioperaation aikataulusta. Mitä nopeammin halaut eroon bittirahastasi, sen varmemmin tuhoat matkalla myös kurssia.

Toinen vaihtoehto on kilauttaa  kaverillesi ja myydä hänelle Bitcoinisia 10-15% markkinahintaa matalammalla kurssilla. Näin ollen hyödytte molemmat kaupasta, eivätkä kolikot tule koskaan markkinoille. Myynti ei siten vaikuta millään tavalla viralliseen kurssiin.

Mitä sitten tapahtuu seuraavaksi? Se on hyvä kysymys. Herra Kobayashilla on Mt. Gox -pesässä hallussaan vielä 160.000 Bitcoinia, joten osa niistä voi päätyä vielä markkinoille.

Tapaus jakaa sijoittajat tällä hetkellä kahten leiriin. Toisten mielestä paljastus todistaa, kuinka manipuloituja Bitcoin-markkinat ovat. Toisten mielestä kyseessä on vain hauska tarina, jolla yritetään selittää isoa romahdusta. Totuus on todennäköisesti näiden kahden narratiivin välissä.

Voit seurata keskustelua Redditin puolella esim. tässä langassa ja Mt. Goxin omalla Reddit-sivulla.

Aiheesta ovat uutisoineet mm. Zerohedge, Bloomberg, trustnodes.com

Kuva: Pixabay

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*