Onko Bitcoin halving nousumarkkinan taustalla?

bitcoin cash

Eletään kesäkuun loppua vuonna 2019, ja Bitcoinin kurssi lähentelee 9500 dollaria. Bitcoin on lähes kolminkertaistanut arvonsa alkuvuoden pohjista. Tällä hetkellä voidaan sanoa suurella varmuudella, että uusi nousumarkkina on alkanut. Mutta, mikä tätä nousua oikein ajaa? Onko sen takana mystinen “Bitcoin halving”, josta puhutaan paljon etenkin sosiaalisessa mediassa?

Rekisteröidy Binancelle

Tässä artikkelissa käydään läpi, mitä englanninkielinen termi Bitcoin halving oikein tarkoittaa. Ja miksi kyseinen tapahtuma on niin merkityksellinen Bitcoinin kannalta. Käydään ensin läpi hieman bittirahan perusteita niille lukijoille, joille Bitcoinin toimintaperiaate ei ole vielä sataprosenttisen hyvin hallussa.

Bitcoinin toimintaperiaatteen lyhyt tiivistelmä

Bitcoin on maailman vanhin ja tunnetuin kryptovaluutta. Sen lohkoketju käynnistettiin tammikuussa 2009, eli Bitcoin on tällä hetkellä reilun kymmenen vuoden ikäinen. Maailman tunnetuin bittiraha perustuu kilpailevien vaihtoehtojen tavoin lohkoketjuteknologiaan.

Lohkoketju on käytännössä hajautettu tietokanta. Se sisältää Bitcoinin tapauksessa kaikki transaktiot, joita Bitcoin-verkossa on tehty historian ensimmäisestä hetkestä lähtien. Tämä tietokanta on hajautettu verkkoa ylläpitäville palvelimille, joita kutsutaan englanniksi nimellä node, suomennettuna (verkon) solmu.

Bitcoinin verkko toimii siten, että kaikki solmut ovat koko ajan synkronoitu keskenään. Solmuja on tällä hetkellä tuhansia, ja ne sijaitsevat eri puolilla maailmaa. Yhden palvelimen hakkerointi tai alasajo ei siis vaikuta verkkoon millään lailla. Nykyisin Bitcoin-lohkoketjun dataa lähetetään jopa satelliiteista.

Aina kun Bitcoin-verkossa suoritetaan transaktio, se kuulutetaan node-palvelimille. Ne välittävät viestin eteenpäin lajittelukeskukseen, jota kutsutaan nimellä memory pool. Sieltä transaktiot päätyvät lohkoketjuun ns. louhijoiden (engl. miners) avulla.

Bitcoinit syntyvät louhintatyöstä

Louhijat ovat Bitcoin-verkon ylläpitäjiä ja käytännössä koko sen toiminnan selkäranka. Louhijat poimivat transaktiot yksi kerrallaan ja rakentavat niistä uuden lohkon. Tämän jälkeen ne kilpailevat muiden louhijoiden kanssa siitä, kuka saa kunnian lisätä uuden lohkon Bitcoinin lohkoketjuun.

Tämä kilpailu on toteutettu todella vaativalla laskutoimituksella. Louhija, joka saa ensin oikean vastauksen, saa lisättyä oman lohkonsa lohkoketjuun.

Louhintatyö tehdään ASIC-laitteilla, jotka ovat erikoisvalmisteisia tietokoneita. Ne maksavat tuhansia dollareita per kappale, ja louhintaa tekevät yhtiöt sijoittavat niitä louhintafarmeihin. Ostohinnan lisäksi laskentatyö kuluttaa valtavasti sähköä kellon ympäri.

ASIC - Bitmain Antminer S9
Kuvassa Bitmain Antminer S9, joka on ollut viime vuosina suosittu ASIC-louhija.

Ylläpitotyötä kannattaa kuitenkin tehdä, sillä jokaisen lohkon lisännyt louhija saa palkkioksi uusia Bitcoineja. Näin verkon ylläpito on houkuttelevaa. Mitä enemmän louhijoita verkossa on, sen vaikeampi tätä ”lohkolottoa” on tietysti voittaa.

Uudet Bitcoinit tulevat markkinoille louhijoiden kautta. Käytännössä louhijat myyvät palkkioksi saamansa Bitcoinit välittömästi kattaakseen ylläpitokulut.

Bitcoin halving puolittaa tarjonnan

Moni lukija on varmasti tietoinen, että Bitcoinien maksimimäärä on 21 miljoonaa kappaletta. Kierrossa on tällä hetkellä hieman alle 18 miljoonaa, eli uusia Bitcoineja tulee markkinoille joka päivä. Nyt päästään artikkelin pääaiheeseen eli tarjonnan puolittumiseen.

Satoshi Nakamoto suunnitteli Bitcoinin siten, että uusien Bitcoinien tarjonta puolittuu tietyin väliajoin (210.000 lohkon jälkeen) ja putoaa lopulta nollaan. Viimeinenkin Bitcoin louhitaan vuonna 2140.

Kun Bitcoinin lohkoketju käynnistyi tammikuussa 2009, palkkio oli 50 Bitcoinia jokaisesta lohkosta. Ensimmäinen puolittuminen tapahtui vuonna 2012, jonka jälkeen palkkio oli 25 Bitcoinia. Toinen puolittuminen tapahtui vuonna 2016, jolloin palkkio putosi nykyiseen 12,5 Bitcoiniin. Kolmas puolittuminen tapahtuu toukokuussa 2020 – sen jälkeen uusia Bitcoineja syntyy 6,25 per lohko.

Uusia lohkoja syntyy Bitcoiniin keskimäärin 10 minuutin välein.

Puolittuminen ei ole mikään pikkujuttu, sillä kyseessä on todella raju deflatorinen muutos. Markkinoille tulee myyntiin 50 prosenttia vähemmän Bitcoineja joka ikinen päivä. Ja kaiken lisäksi trendi jatkuu edelleen laskevana myös tulevaisuuteen.

Tällä hetkellä on selvää, että kiinnostus Bitcoiniin sekä muihin kryptovaluuttoihin on tasaisessa kasvussa. Mutta samaan aikaan Bitcoinin tarjonta kokee pian peräti 50 prosentin suuruisen laskun. Yhtälön lopputulosta ei ole vaikea arvata.

Puolittuminen on nostanut kursseja ennenkin

Bitcoinin kurssi on edennyt hyvin loogista uraa, kun sitä verrataan aiempiin puolittumisiin. Alla olevassa twiitissä on hyvä erinomainen kuvaaja aiheesta.

bitcoin halving

Kuvan lähde on Twitter-tililtä @100trillionUSD, jota kannattaa ehdottomasti seurata.

Bitcoinin kaksi edellistä huippua on saavutettu noin 30 kuukautta puolittumisen jälkeen. Ja sitä on seurannut noin 10-15 kuukauden mittainen romahdus. Kurssin pohja on nähty aiemmilla kerroilla 10-15 kuukautta ennen romahtamista.

Yllä oleva twiitti on postattu joulukuussa 2018, jolloin Bitcoinin kurssi kävi 3500 dollarin alapuolella. Helmikuussa nähtiin vielä toinen syöksy näihin lukemiin. Ajankohdat täsmäävät erittäin hyvin historiaan, sillä näistä pohjista on matkaa tulevaan puolittumiseen 13-15 kuukautta.

Vuoden 2019 kurssinousu on siis jatkoa aiemmista tapahtumista. Markkina alkaa hinnoitella pikkuhiljaa tarjonnan puolittumista. Kun Bitcoin halving sitten tapahtuu ja tarjonta todella putoaa 50%, sen seurauksena on ollut noin vuoden mittainen raju nousumarkkina. Sen huippu osuisi näillä näkymin alkuvuoteen 2021.

Litecoin halving tulee myös

Bitcoin halving eli tarjonnan puolittuminen on monien analyytikoiden mielestä yksi merkittävin tekijä uudelle kurssinousulle. On vaikea kiistää sen vaikutusta, kun asiaa miettii taloustieteen näkökulmasta. Bitcoinin toimintalogiikka on vaikea monille ekonomisteille, koska se toimii juuri päinvastoin kuin perinteinen keskuspankkien malli.

Rahan tarjontaa säätelevät keskuspankit pyrkivät historiallisesti aina inflaatioon eli kasvattamaan tarjontaa. Samalla tämä toimenpide tuhoaa rahan arvoa, mikä pakottaa ihmiset laittamaan euronsa kiertoon talouteen. Bitcoin halving on sen sijaan deflatorinen toimenpide, mikä nostaa arvoa, kuten historia osoittaa.

Vastaava puolittuminen on tulossa myös toisen suositun kryptovaluutan kohdalla, joka on Litecoin. Edellinen Litecoin halving tapahtui vuonna 2015, ja seuraava on luvassa vuoden 2019 loppupuolella. Litecoinin historiasta voi löytää vastaavia merkkejä.

Yllä olevat grafiikat ja historiadata ei riitä vielä vakuuttamaan perinteisiä sijoittajia. Bitcoin ja kryptovaluutat nähdään edelleen lähinnä vedonlyöntinä. Monien mielestä luotettavat nettikasinot ovat parempi kohde euroille, kuin Bitcoin.

On totta, että Bitcoinin historia on vielä varsin lyhyt. Lisäksi markkina muuttuu ja ennen kaikkea tehostuu jatkuvasti. Tilanne on nyt hyvin erilainen jo kahden vuoden takaiseen bittirahan ralliin verrattuna.

On kuitenkin olemassa jo paljon dataa siitä, että Bitcoinin kurssi noudattaa tiettyjä periaatteita, joita voidaan mallintaa eri tavoin. Yllä oleva kaaviokuva tarjonnan puolittumisesta on yksi sellainen. On hyvin mahdollista, että puolittumista ja kurssinousua kuvaava kaavio toistaa historiaa myös tulevina vuosina.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*