Nigeria haluaa kieltää kryptovaluutat – kansa toista mieltä

nigeria-kryptovaluutat

Kryptovaluuttojen kieltämistä koskevia uutisia on kuultu tasaiseen tahtiin etenkin kehitysmaista, ja viime viikolla Nigerian Keskuspankki Central Bank of Nigeria (CBN) määräsi maan pankit sulkemaan kryptovaluuttoihin liittyvät pankkitilit. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei nigerialaisten ole mahdollista käydä kauppaa tunnetuissa kryptovaluuttapörsseissä.

Rekisteröidy Binancelle

Uudesta kiellosta ei ole kyse, sillä kryptovaluuttakauppa on Nigeriassa kielletty jo vuonna 2017. Aikaisempi määräys ei ilmeisesti kuitenkaan purrut, ja nyt CBN halusi muistuttaa pankkeja asiasta – onnistuen tehtävässään hienosti. Nigerian pankit tarttuivat hetimmiten toimeen, katkaisten yhteydet kryptovaluuttapörsseihin, joista nigerialaisten keskuudessa suosituin on ollut jättiläispörssi Binance.

Kansan keskuudessa uutista ei otettu vastaan ilolla, sillä Bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat kasvattaneet Nigeriassa suosiotaan viime vuosina hurjasti. Monet nigerialaiset nuoret näkevät kryptovaluutat tienä pois köyhyydestä, sillä hurjan inflaation vuoksi maan virallinen valuutta naira menettää arvoaan länsimaisiin valuuttoihin verrattuna moninkertaisella vauhdilla. Osa maan nuorisosta hankkii elantonsa kryptovaluuttoja treidaamalla, minkä lisäksi niitä käytetään myös muun muassa kaupankäyntiin Kiinan kanssa, sillä maiden välillä on kaupanteossa tiukat rajoitukset.

Pahasti korruptoituneessa Nigeriassa kryptovaluutoilla on ollut osansa myös politiikassa – poliisikorruption vastaisten protestien aikana viime lokakuussa pankki sulki voittoa tavoittelemattoman nigerialaisen feministijärjestö Feminist Coalitionin pankkitilin, minkä vuoksi ryhmittymälle ei ollut mahdollista tehdä lahjoituksia. Tilanteen korjaamiseksi käyttöön otettiin onnistuneesti Bitcoin-lahjoitukset, sillä tähän maksutapaan keskuspankilla tai valtiolla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa.

Nigerian inflaatioprosentti hurjissa lukemissa

Suomessa ja muissa länsimaissa on hankalaa edes ymmärtää, minkälaisissa lukemissa kehitysmaiden inflaatioprosentit pahimmillaan liikkuvat. Nigeriassa vuosittainen inflaatio oli esimerkiksi vuonna 2019 huimat 11,40% ja vuonna 2017 vastaava lukema oli 16,52%. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Suomessa vuoden 2019 inflaatioprosentti oli noin yhden prosentin, ja koko euroalueella noin 1,3%.

Käytännössä inflaatio tarkoittaa ostovoiman heikkenemistä sekä hintojen nousua. Inflaatio syö rahan arvoa, minkä vuoksi käteisen rahan makuuttamista esimerkiksi pankkitilillä ei koskaan suositella – summa pysyy samana, mutta kymmenen vuoden päästä samalla rahalla saa huomattavasti vähemmän vastinetta.

Suomessakin inflaatio on muutaman vuoden aikavälillä huomattavissa, joten voi vain kuvitella, minkälaista kyytiä hinnat nousevat Nigeriassa. Erot länsimaiden ja kehitysmaiden välillä ovat toki myös kaikessa muussa talouteen liittyvässä valtavia: Suomessa jokaisen käytettävissä on monia Prekreditin kaltaisia työkaluja sekä omaa taloudenhallintaa helpottavia nykyaikaisia sovelluksia, siinä missä isolla osalla nigerialaisista ei ole mahdollisuutta vaikuttaa työssäkäynnin lisäksi omaan talouteensa millään tapaa.

Nopeasta inflaatiosta ja kansalaisten epäluottamuksesta valtiota sekä rahoituslaitoksia kohtaan johtuen kryptovaluutat ovat Nigeriassa hyvin erilaisessa roolissa, kuin länsimaissa. Keskuspankin asettamasta kiellosta huolimatta nigerialaiset aikovat jatkaa keskenään kryptovaluuttojen käyttämistä – pankki kun ei voi kenenkään kryptovaluuttalompakkoa sulkea.

Nigerialaiset voivat siis jatkossakin tehdä maksuja lompakosta toiseen, tai ostaa toisiltaan kryptovaluuttaa käteistä käyttäen. Asetettu kielto hankaloittaa kuitenkin huomattavasti Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen hankkimista, kun kansalaiset eivät voi käydä vaihtamassa fiat-valuuttoja kryptovaluutoiksi Binancen kaltaisissa pörsseissä.

Sosiaalisen median keskusteluiden perusteella etenkään nuoret nigerialaiset eivät aio kunnioittaa keskuspankin päätöstä, vaan Bitcoinin käyttäminen jatkuu myös tulevaisuudessa.

Myös Intia ilmoitti kieltävänsä kryptovaluutat

Nigeria ei suinkaan ole ainut maa, joka on ilmoittanut kieltävänsä kryptovaluutat kokonaisuudessaan. Intiassa vastaavaa on uhottu hallituksen toimesta ja pitkään, ja viimeisimmän ehdotuksen mukaan kryptovaluuttojen käyttäminen ei ole pelkästään kiellettyä, vaan myös rangaistavaa – jopa kymmenen vuoden vankeustuomion uhalla.

Intian näkemyksen mukaan kryptovaluuttoja ei voi laskea oikeaksi valuutaksi, sillä ne eivät ole metallia, eikä mikään maa ole antanut niille virallista leimaansa. Näiden syiden varjolla Intian aikeena on kieltää kaikki kryptovaluutat, kuten Bitcoin, Ethereum sekä Litecoin. Kieltoon on tarkoitus tehdä kuitenkin tiettyjä poikkeuksia, mutta pelkästään siitä syystä, että niiden avulla kryptovaluuttojen pohjana toimivaa lohkoketjuteknologiaa sekä käyttötapoja olisi helpompi tutkia ja esitellä.

intia-lippu

Intian kryptovaluuttakiellossa huvittavaa on, että samaan hengenvetoon maan hallitus on ilmoittanut aikeistaan virallisen, oman kryptovaluutan kehittämiseksi. Rivien välistä on kenen tahansa helppo lukea, että Intia – kuten moni muukin maa – ei varsinaisesti vastusta kryptovaluuttoja, vaan pelkää ainoastaan sitä, ettei itse pysty valtiona sekä keskuspankin kautta ohjailemaan valuuttaa.

Intian kohdalla virallinen kryptovaluutta mitä todennäköisimmin tarkoittaisi Intian rupian tuomista digitaaliseen muotoon.

Kryptovaluutat aiheuttavat kehitysmaissa paljon eripuraa

Kryptovaluutat ovat kasvattaneet ympäri maailman suosiotaan etenkin viimeisen vuoden aikana, ja etenkin Yhdysvalloissa myös monet instituutionaaliset sijoittajat ovat sijoittaneet varojaan Bitcoiniin ja muihin suosituimpiin kryptovaluuttoihin. Suosion ohessa kryptovaluutat herättävät kuitenkin myös todella paljon vastustusta, ja toistaiseksi valuuttoja kieltämään ovat rientäneet etenkin korruptoituneet ja taloudellisesti huonosti voivat kehitysmaat.

Suomessa ja muissa länsimaissa esimerkiksi Bitcoin on useimmille sijoituskohde, eikä valuuttaa juurikaan käytetä vaihdonvälineenä. Nigerian ja Intian kaltaisissa maissa tilanne on kuitenkin täysin toinen – inflaatio syö ihmisten varallisuudesta ison siivun joka vuosi, talousjärjestelmään ei voi luottaa ja suuri osa väestöstä elää köyhyydessä eliitin ryövätessä valtion rahoja.

Tällaisissa maissa kryptovaluutat ovat aito ratkaisu ja vaihdonväline, jota pankit ja valtio eivät voi säännellä. Tämä luonnollisesti harmittaa keskuspankkeja, jotka haluavat pitää talouden pyörimässä omissa hyppysissään, mikä puolestaan johtaa kryptovaluuttojen ja muiden vastaavien vaihtoehtoisten ratkaisujen kieltämiseen.

Ympäri maailman pankit elävät puhtaasti sillä, että ihmisten varallisuus liikkuu rahoituslaitosten kautta ja varallisuus seisoo pankkien holveissa. Kun pankkeja yritetään jättää tästä kuviosta pois, saa se ymmärrettävästi talousjärjestelmästä elantonsa irti repivät nopeasti varpailleen.

Niin Nigeriassa kuin Intiassa tilanne voi kuitenkin kääntyä vielä moneen otteeseen – kun kryptovaluuttaa käyttää tavalla tai toisella kansasta tarpeeksi suuri osa, on se pakko sallia valtion toimesta, vaikka väkisin. Tässä taasen auttavat nykypäivän teknologia ja jatkuvasti ilmestyvät näppärät uudet innovaatiot, joiden kieltämisessä valtioilla riittää työsarkaa enemmän kuin riittävästi.

Photo by Tomsadventures on Unsplash, Photo by Naveed Ahmed on Unsplash

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.