NFT
16
maalis
nft taide

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

NFT taide – aloittelijan opas

NFT TAIDE on kuuma trendi kryptovaluuttojen maailmassa. Tämä artikkeli on aloittelijan opas aiheeseen. Sat paljon hyödyllistä infoa NFT-taiteesta ja NFT-keräilyesineistä. Käymme artikkelin alussa hieman läpi myös NFT:n ominaisuuksia yleisellä tasolla.

Miksi NFT taide voi olla arvokasta?

NFT taide on hurmannut monet sijoittajat viime vuosina. Yksinkertaisesta pikseligrafiikasta on maksettu jopa miljoonia dollareita. Miksi näin on? Käydään seuraavaksi läpi NFT-teknologian perusteita ja syitä sille miksi NFT-taiteella voi olla ylipäätään arvoa.

NFT on lohkoketjuun kirjoitettu aitoustodistus, jolla voidaan varmentaa esimerkiksi digitaalisen taideteoksen omistaja. Tyypillisesti tällä hetkellä NFT-tokenia käytetään erityisesti digitalisten kuvien tai video-klippien omistajuuden varmentamiseen. Koska NFT:den hinnat voivat olla todella korkeita, moni kysyy: ”Miksi tuo on arvokas, kun voi vain ottaa kuvasta screenshotin?”

Tämä ”screenshot-kysymys” ohittaakin sujuvasti NFT:n keskeisen ominaisuuden eli aitouden ja alkuperän varmistamisen. Lisäksi, kun NFT-teknologia kehittyy ja sitä opitaan käyttämään monipuolisemmin, on odotettavissa monia uudenlaisia käyttötapoja. NFT taide voi esimerkiksi muodostua useammasta toisiinsa linkitetystä NFT-teoksesta tai NFT:n sisään voidaan koodata toimintoja, jotka vain omistaja voi aktivoida.

Alla olevassa kuvassa näkyy suosittua NFT taidetta eli Bored Apes Yacht Club -kuvia Opensea-kauppapaikalta.
NFT taide bayc

Yksi jo käytössä oleva NFT-toiminto on rojalti-maksujen automaattinen käsittely NFT:n vaihtaessa omistajaa. Pieni siivu kauppahinnasta voidaan ohjata automaattisesti alkuperäiselle artistille aina kun NFT vaihtaa omistajaa. Pelkkä screenshot harvemmin osaa näitä älykkäitä toimintoja tehdä.

Tietysti tällä hetkellä monelle on myös tärkeää jättää oma ”jälki” uuden teknologian historian kirjoihin. Lohkoketjuthan lupaavat säilyttää merkinnät muuttumattomina jälkipolville.

Miten NFT taide säilytetään?

Miten NFT taide säilytetään? Tämä on yksi yleisimmistä aloittelijoiden kysymyksistä ja varsin hyvä sellainen. Jossain se kuva ja videohan on pakko myös fyysisesti sijaita.

Korkean resoluution kuvia ei niiden koon takia voi tallettaa lohkoketjuun, vaan ne yleensä on talletettu lohkoketjun ulkopuolelle. Varsinaiseen NFT taide -tokeniin on kirjoitettu pelkästään linkki tämän metadatan sijaintiin. Yleisesti parhaana tallennuspaikkana pidetään hajautettua IPFS-verkkoa.

Sisällön linkittäminen NFT:hen on eri projekteissa toteutettu kirjavasti. Joissain ei linkkiä ollenkaan (huono tapa), osassa linkki osoittaa projektin omalle web2-serverille (vähän parempi) tai parhaassa tapauksessa, myös IPFS-osoite on kirjoitettu suoraan NFT taide -tokeniin. Tässä tapauksessa ei tarvitse pelätä sitä, että NFT-tokenin julkaisija lopettaa ylläpitämästä omaa palvelintaan, jolloin kuvia ja videota ei enää löydykään ja käteen jää pelkkä tyhjä aitoustodistus.

NFT:tä voidaan käyttää myös fyysisen taideteoksen virtuaalisena omistustodistuksena. Tällöin fyysiseen taideteokseen on liitettävä NFT vastaava yksilöllinen ID.

NFT taide ja keräilymarkkina käy tällä hetkellä hyvin kuumana. NFT-muotoon paketoidut kuva- ja videoteokset revitään suorastaan käsistä! Beeble NFT-kollaasi: 69 miljoonaa! NFT-musiikkia: 11 miljoonaa! Isojen nimien teosten hinnat ovat jo nousseet viime syksystä lähtien, joten varovaisuus on paikallaan, jos lähtee tässä vaiheessa mukaan.

Beeple
Beeplen suurta huomiota saanut taideteos, joka myytiin 69 miljoonalla dollarilla.

Kuva: Christies Beeple Everydays-huutokaupan lopputulos 69M$.

On hyvä myös huomioida, mitä NFT-taiteen tekijä lupaa myydessään. Onko lupaus, että teos on täysin ainutlaatuinen, eikä samaa julkaista muissa lohkoketjuissa? Vai jätetäänkö tämä määrittely täysin huomiotta. Onko teoksen käyttöön minkälaiset oikeudet? Saako kuvasta esimerkiksi tehdä T-paitoja ja myydä kaupallisesti eteenpäin? Hyvin harvassa kauppapaikassa näitä kysymyksiä huomioidaan mitenkään.

Erilaisia NFT-sijoittajia

NFT-taiteessa ja keräilysarjoissa on muutamia perusominaisuuksia, jotka on hyvä tietää ja tunnistaa ennen kuin laittaa isommin rahaa kiinni uusiin projekteihin. Myös omat kiinnostukset vaikuttavat siihen, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota.

NFT-arvosijoittaja voi laittaa pelimerkit kiinni koko NFT-markkinaan indeksien kautta ja sijoittaa vain isoihin NFT-platform-tokeneihin ja NFT-arvoteoksiin kuten Beeple, CryptoPunks tai Hashmasks.

NFT-treidaaja seuraa tiiviisti projektien Discord-kanavia sekä skannaa jatkuvasti isoimpia markkinapaikkoja, jotta huomaa uudet ja lupaavimmat NFT-projektit ensimmäisten joukossa. Suurin osa varsinkin pienistä NFT Art tai Collectibles-projekteista nousee ja hiipuu todella nopeasti, joten ostamisessa ja myymisessä tärkeintä on oikea ajoitus.

NFT-harrastaja valitsee sijoituskohteet ensisijaisesti omien kiinnostusten mukaan ja osallistuu aktiivisesti myös projektin kehittämiseen, esimerkiksi rakentamalla omalle NFT-kokoelmalle galleriaa johonkin metaverseen kuten Decentraland.

NFT taide ostaminen: erilaisia tapoja

NFT taide ja sen ostaminen on seuraava aiheemme. Jos haluat hankkia NFT-taidetta omaan kryptolompakkoosi, niin miten se käytännössä tapahtuu? Tähän on olemassa muutamia erilaisia vaihtoehtoja riippuen ostamastasi NFT-taiteen tyypistä.

Salamamyynti

NFT taide markkinapaikat kuten Nifty Gateway ja Makersplace järjestävät ”droppeja”, jotka tapahtuvat tiettynä etukäteen ilmoitettuna ajanhetkenä. Viime aikoina on tapahtunut useamman kerran, että markkinapaikka on kaatunut, koska kysyntä on ollut niin kovaa.

Periaatteessa droppeja on kolme päätyyppiä: nopeuskilpailu, arvonta ja huutokauppa. Esimerkiksi ”5min open edition 9999” tarkoittaa sitä, että ostaminen on auki 5 minuutin ajan ja sarjanumeroitua printtiä painetaan niin monta kuin ostajia on, ellei yläraja 9999 tule vastaan. Tämän jälkeen teossarja suljetaan pysyvästi. Toinen yleinen merkintä on ”1/1” eli tarjolla on vain yksi uniikki kappale.

Alla olevassa kuvassa näkyy Nifty Gatewayn droppeja, joita on tarjolla lähes joka päivä.

Nifty gateway
Nify Gatewayn droppien aikatauluja.

Bonding curve

Yhä useampi NFT taide ja keräilyprojekti on alkanut käyttää ns. Bonding curve-hinnoittelua. Tämä tarkoittaa sitä, että ensimmäiset kappaleet ovat halvimpia ja tietyillä portailla hinta nousee. Esimerkiksi seuraavasti: 4000kpl 0.05 ETH, 1000kpl 0.1 ETH, 300kpl 1 ETH, 10kpl 2 ETH 1kpl 5ETH. Toinen hinnoittelutapa voi olla, että sarjan seuraava teos on aina 1% kalliimpi. Eli mitä aiemmin olet sarjassa mukana, sitä halvemmalla pääset sisään ja sitä parempi on arvonnousun mahdollisuus.

Alla oleva kuva: Hashmasks-sarjan bonding curve-hinnoittelu ja muutama esimerkki.

NFT taide Hashmasks
Hashmasks on suosittu NFT taiteen formaatti.

Harvinaisuus ja erityispiirteet (traits)

Keräilysarjojen jälkimarkkinahintaan vaikuttaa kaksi asiaa: sarjanumero ja kyseisen teoksen sisältämät erikoisuudet. Sarjanumeron vaikutuksen näkee hyvin esimerkiksi NBA Top Shot-palvelussa, jossa myydään numeroituja sarjoja samaa videoklippiä. Sarjanumeron #1 markkinahinta voi olla 50,000$, samalla kun sarjanumero #22347 maksaa vain $19.

Muissa keräilusarjoissa, kuten Hashmasks ja sen kopiot, on koko sarjaan ripoteltuna erityispiirteitä, jotka yleensä nostavat NFT:n hintaa. Lisäksi uusimmissa sarjoissa ostaja voi vaihtaa NFT:n nimeä ja yleisimpiä hintaa nostavia nimiä ovat esimerkiksi ”Elon Musk”, ”BTC” ja ”Satoshi”. Sama nimeä ei voi käyttää kahta kertaa.

Kuratoidut ja ei-kuratoidut NFT-markkinapaikat

NFT taidetta myydään kahdenlaisissa kauppapaikoissa. Kuratoiduissa kuten Nifty Gateway ja Makersplace, joihin taiteilijat valitaan, sekä kuratoimattomissa kauppapaikoissa, kuten OpenSea ja Rarible, missä kuka tahansa voi julkaista omia NFT-teoksia.

OpenSea on koko NFT-markkinan keskus ja se kokoaa samaan paikkaan myytäväksi sekä NFT taide ja -keräilysarjoja, virtuaalimaailmojen assetteja sekä valtavan määrän ”sekalaista kohinaa”. Ethereumin korkeat transaktiomaksut ovat harmina näissäkin paikoissa sekä julkaisijalle että ostajalle varsinkin pienten ostosten kanssa. Uutena toimintona markkinapaikat tarjoavat ns. ”gasless minting”, jossa transaktiomaksujen määrää on optimoitu pienemmäksi.

Alla on kuvakaappaus OpenSea-palvelun etusivulta.

OpenSea
OpenSea on markkinoiden tunnetuin NFT-kauppapaikka.

Isoimmat NFT-kauppapaikat ovat Ethereum-lohkoketjussa, mutta myös muissa lohkoketjuissa kehitään NFT-kauppapaikkoja. Flow-lohkoketjussa on oma Viv3 ja Binance Smart Chainissä esimerkiksi Juggerworld. Varsinkin Binance Smart Chainissa on myös useita ”epävirallisia” kopioita Ethereumin suosituimmista NFT-projekteista kuten Cryptopunks on ”Bunks”, Hashmasks on ”Bashmasks”, jne. ja näiden kanssa kannattaa olla varovainen.

Hieman toisenlainen esimerkki tavasta hankkia NFT-keräilykortteja on DokiDoki (katso kuva), jossa NFT-keräilysarjoja hankitaan pelaamalla Gachapo-koneita. Palvelussa on ajatuksena, että kukin taiteilija jakelee omaa NFT-sarjaansa oman Gachapo-koneen kautta.

Doki Doki
Doki Doki -palvelussa NFT-kerääminen on pelillistetty.

Generatiivinen taide. Viime aikoina on ilmestynyt useita mielenkiintoisia NFT Art-projekteja, joissa myös ostaja pääsee personoimaan digitaalisen teoksen lopullista muotoa. Esimerkiksi Hashmasks-sarjassa ostaja voi vaihtaa NFT:n nimeä ja tämä nimi tallennetaan myös lohkoketjuun.

Hashrunes-sarjassa mennään vielä askelta pidemmälle eli koko NFT-teos generoituu käyttäjän antaman tekstin (nimen) perusteella. Käytetty menetelmä takaa, että jokaisesta tekstistä tulee erilainen grafiikka, jonka elementit ovat kokonaisuudessan luettavissa lohkoketjusta. Ohessa muutama vedos Hashrunes-sarjasta, johon voi käydä tekemässä oman lisäyksen tällä hetkellä n. 2 ETH hintaan.

Muita merkittäviä generatiivisen taiteen projekteja ovat mm. Art Blocks ja Autoglyphs.

NFT taide Hashrunes
Esimerkki generatiivisestä taiteesta: Hashrunes-sarja.

Virtuaaliset galleriat: Missä NFT-taideteoksia sitten voi pitää esillä? Luonnollisin paikka on tietysti galleriat eri virtuaalimaailmoissa kuten Decentraland. Isot ja tunnetut NFT-keräilijät kuten Pranksy ovat hankkineet merkittäviä maa-omistuksia myös esim. Sandbox-metaversestä, jota ei vielä ole avattu.

Decentralandin galleria
Virtuaalinen taidegalleria Decentraland-metaversen Art District-alueella.

Aktiivisen harrastaja-yhteisön kehittämistä taidegalleria-projekteista hyvä esimerkki on 100xArt-alueen kehittyminen Decentralandissa.

NFT finanssipalvelut

NFT taide voi toimia panttina lainauksessa sekä perustana likviditeettipooleille (LP). Esimerkiksi palvelut NFTX ja NFT20 tarjoavat molemmat mahdollisuutta rakentaa tällaisia NFT-fundeja (indeksejä), joihin voi sitten muutkin sijoittaa ilman, että tarvitsee hankkia yksittäisiä NFT:tä. NFT taidemarkkinaan on siis kehittymässä DeFi-markkinasta tuttuja piirteitä.

Näiden fund-palveluiden volyymi on toistaiseksi vielä melko pientä. Lisäksi nämä NFT-fundit toimivat koko sarjan pohjahinnan perusteella eli sarjan harvinaisimpia teoksia noihin ei kannata viedä. Hyödyllinen toiminto on myös NFT-swap eli teosten suora vaihtaminen päikseen.

Alla olevassa kuvassa NFTX-palvelun CryptoPunks-fundeja.

NFTX Fund

Myös Bondly kehittää NFT Swap-palvelua, jossa ideana on turvata kahdenvälisiä kauppoja ostajan ja myyjän välissä olevalla Escrow-älysopimuksella, joka välittää maksun myyjälle ja NFT:n ostajalle vasta, kun sekä maksu että NFT ovat Escrow-sopimuksen hallussa.

Koko NFT-markkinaan voi sijoittaa myös isojen tokenisoitujen kokoelmien kautta. Esimerkkejä tälläisista indekseistä ovat B20 Beeple Collection sekä Whale. Pienempi projekti Niftex tarjoaa osituspalvelua NFT-teoksille, jolloin arvokkaan NFT-teoksen voi myydä eteenpäin myös siivuina (fractional NFT).

Muita uudehkoja projekteja ovat NFTfi, joka kehittää NFT-lainausta eli NFT:tä voi käyttää panttina, jota vastaan saa lainaa, ja jos lainaa ei pysty maksamaan takaisin, siirtyy NFT lainan antajalle. Vakuutuksissa Insured Finance on ilmoittanut kehittävänsä vakuutettua holvipalvelua NFT-säilytykseen.

Erittäin mielenkiintoinen projekti on Charged Particles, joka mahdollistaa NFT-tokenin boostaamisen toisella NFT-tokenilla kuten korkoa kasvattavilla AAVE-palvelun aTOKENeilla. Charged Particles on keskittynyt tässä vaiheessa nimenomaan taide-NFT-sektoriin. Käyttötapauksia ovat esimerkiksi taide-NFT, jonka sisällä olevat aTOKENit kasvavat korkoa. Lisäksi ladattu NFT voidaan määritellä maksamaan osan korosta alkuperäiselle teoksen tekijälle.

NFT-keräilysarjat – haluatko jonottaa ostamaan?

NFT taide kattaa alleen myös erilaiset NFT-keräilykortit. NBA Topshot-palvelu on tuotteistanut NBA-keräilykortit digitaaliseen muotoon ja kysyntä on ollut valtavaa. Kortteja myydään suljetuissa paketeissa (pack), joissa kussakin on esim. 3 videoklippiä NBA-pelaajien kohokohdista. Palvelu on ollut viime aikoina niin suosittu, että drop-jonossa ollut parhaillaan yli 200 000 ostajaa. Discord-kanavan yhteinen chatti-keskustelu jonottamisen aikana on myös melkoista viihdettä.

Pakettien määrä on rajattu joka kerta n. 30000:een eli suurin osa on jäänyt ilman, mikä on tehnyt hyvää korttien jälkimarkkinalle. Esimerkiksi viimeisimmän $199 hintaisen rare packin parasta korttia myytiin heti hintaan $5000. Ja tämän kortin sai käytännössä joka 16. ostaja. Ostoprosessi on koukuttava, jossa jännitys säilyy monella tasolla: 1. jonotusnumero – 2. packin avaaminen – 3. markkinapaikan hinnan katsominen.

NBA TopShot
NBA Top Shot tarjoaa digitaalisia keräilykortteja.

Toinen esimerkki lohkoketjun päälle tehdystä keräilysovelluksesta on Ecomi VeVe, joka keskittyy 3d-mallinnettuihin keräilyhahmoihin kuten DC Batman. Lisäksi kännykkäsovelluksella pystyy ottamaan kuvia, joissa hahmot on liitetty osaksi kameran näkymää (augmented reality). Näitä kuvia voi sitten jakaa omissa some-kanavissa.

Kummassakaan palvelussa NBA Topshot tai VeVe käyttäjä ei näe lohkoketjuun tai kryptovaluuttaan liittyviä asioita ollenkaan, vaan maksaminen tapahtuu luottokortilla tai in-app-ostamisella. Tätä molemmissa palveluissa on varmasti myös tavoiteltu, jotta kynnys isojen massojen mukaan tulemiseen olisi mahdollisimman pieni.

Myös FIFA julkaisi oman NFT-kokoelmansa syksyllä 2022 ennen Qatarin MM-kisoja.

NFT taide – huomioita lompakosta

NFT taide säilytetään esim. Metamask-lompakossa. Metamaskin desktop-versio ei kuitenkaan vielä osaa näyttää käytössä olevia NFT-standardeja ERC-721 (non-fungible) tai ERC-1155 (sekä fungible että non-fungible). Etherscan osaa näyttää ERC-721 tokenit, mutta ei vielä ERC-1155 tokeneita. Käytännössä kaikki omat NFT:t näkee parhaiten esim. omasta OpenSea-profiilista.

Image by Денис Марчук from Pixabay


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Tommi Koistinen

Tommi Koistinen on seurannut kryptomarkkinaa tiiviimmin vuodesta 2018 asti. Tommi on kiinnostunut erityisesti NFT-markkinan eri osa-alueista sekä DAO-yhteistyömalliin liittyvästä tutkimuksesta.