NFT
16
maalis

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

NFT-taide ja -keräily: Mitä kaikkea on tarjolla?

Tämä artikkeli opastaa lukijansa NFT:n pariin. Kyseessä on vuoden 2021 kuumimmista trendeistä kryptovaluuttojen maailmassa. Saat paljon hyödyllistä informaatiota NFT-taiteesta ja -keräilyesineistä. Käymme artikkelin alussa hieman läpi NFT:n ominaisuuksia yleisellä tasolla. Jos olet täysin noviisi NFT:n parissa, tutustu ensin Bitcoinkeskuksen yleisoppaaseen.

Rekisteröidy Binancelle

Miksi NFT voi olla arvokas?

Non-Fungible Token (NFT) on lohkoketjuun kirjoitettu aitoustodistus, jolla voidaan varmentaa esimerkiksi digitaalisen taideteoksen omistaja. Tyypillisesti tällä hetkellä NFT-tokenia käytetään erityisesti digitalisten kuvien tai video-klippien omistajuuden varmentamiseen. Koska NFT:den hinnat voivat olla todella korkeita, moni kysyy: ”Miksi maksaa noin paljon, kun voi vain ottaa screenshotin?”

Tämä ”screenshot-kysymys” ohittaakin sujuvasti NFT:n keskeisen ominaisuuden eli aitouden ja alkuperän varmistamisen. Lisäksi, kun NFT-teknologia kehittyy ja sitä opitaan käyttämään monipuolisemmin, on odotettavissa monia uudenlaisia käyttötapoja. Taideteos voi esimerkiksi muodostua useammasta toisiinsa linkitetystä NFT-teoksesta tai NFT:n sisään voidaan koodata toimintoja, jotka vain omistaja voi aktivoida.

Yksi jo käytössä oleva NFT-toiminto on rojalti-maksujen automaattinen käsittely NFT:n vaihtaessa omistajaa. Pieni siivu kauppahinnasta voidaan ohjata automaattisesti alkuperäiselle artistille aina kun NFT vaihtaa omistajaa. Pelkkä screenshot harvemmin osaa näitä älykkäitä toimintoja tehdä.

Tietysti tällä hetkellä monelle on myös tärkeää jättää oma ”jälki” uuden teknologian historian kirjoihin. Lohkoketjuthan lupaavat säilyttää merkinnät muuttumattomina jälkipolville.

Toinen yleinen kysymys NFT-tokeneihin liittyen on kuvien ja videoiden säilytyspaikka. Korkean resoluution kuvia ei niiden koon takia voi tallettaa lohkoketjuun, vaan ne yleensä on talletettu lohkoketjun ulkopuolelle ja NFT-tokeniin on kirjoitettu pelkästään linkki. Yleisesti parhaana tallennuspaikkana pidetään hajautettua IPFS-verkkoa. Jos IPFS kiinnostaa tarkemmin, tutustu Bitcoinkeskuksen Filecoin-oppaaseen.

Sisällön linkittäminen NFT:hen on eri projekteissa toteutettu kirjavasti: ei linkkiä ollenkaan (huono tapa), linkki osoittaa projektin omalle web2-serverille (vähän parempi) tai parhaassa tapauksessa, myös IPFS-osoite on kirjoitettu suoraan NFT-tokeniin. Viimeisessä tapauksessa ei tarvitse pelätä sitä, että NFT-tokenin julkaisija lopettaa ylläpitämästä omaa palvelintaan, jolloin kuvia ja videota ei enää löydykään ja käteen jää pelkkä tyhjä aitoustodistus.

NFT:tä voidaan käyttää myös fyysisen taideteoksen virtuaalisena omistustodistuksena. Tällöin fyysiseen taideteokseen on liitettävä NFT vastaava yksilöllinen ID.

NFT-taide- ja keräilymarkkina käy tällä hetkellä hyvin kuumana ja NFT-muotoon paketoidut kuva- ja videoteokset revitään käsistä. Beeble NFT-kollaasi: 69 miljoonaa! NFT-musiikkia: 11 miljoonaa! Isojen nimien teosten hinnat ovat jo nousseet viime syksystä lähtien, joten varovaisuus on paikallaan, jos lähtee tässä vaiheessa mukaan.

NFT-kuva1_Beeple_Christies
Beeplen suurta huomiota saanut taideteos, joka myytiin 69 miljoonalla dollarilla.

Kuva: Christies Beeple Everydays-huutokaupan lopputulos 69M$.

On hyvä myös huomioida, mitä NFT-taiteen tekijä lupaa myydessään. Onko lupaus, että teos on täysin ainutlaatuinen, eikä samaa julkaista muissa lohkoketjuissa? Vai jätetäänkö tämä määrittely täysin huomiotta. Onko teoksen käyttöön minkälaiset oikeudet? Saako kuvasta esimerkiksi tehdä T-paitoja ja myydä kaupallisesti eteenpäin? Hyvin harvassa kauppapaikassa näitä kysymyksiä huomioidaan mitenkään.

Monta tapaa lähestyä NFT-markkinaa

NFT-taiteessa ja keräilysarjoissa on muutamia perusominaisuuksia, jotka on hyvä tietää ja tunnistaa ennen kuin laittaa isommin rahaa kiinni uusiin projekteihin. Myös omat kiinnostukset vaikuttavat siihen, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota.

NFT-arvosijoittaja voi laittaa pelimerkit kiinni koko NFT-markkinaan indeksien kautta ja sijoittaa vain isoihin NFT-platform-tokeneihin ja NFT-arvoteoksiin kuten Beeple, CryptoPunks tai Hashmasks.

NFT-treidaaja seuraa tiiviisti projektien Discord-kanavia sekä skannaa jatkuvasti isoimpia markkinapaikkoja, jotta huomaa uudet ja lupaavimmat NFT-projektit ensimmäisten joukossa. Suurin osa varsinkin pienistä NFT Art tai Collectibles-projekteista nousee ja hiipuu todella nopeasti, joten ostamisessa ja myymisessä tärkeintä on oikea ajoitus.

NFT-harrastaja valitsee sijoituskohteet ensisijaisesti omien kiinnostusten mukaan ja osallistuu aktiivisesti myös projektin kehittämiseen, esimerkiksi rakentamalla omalle NFT-kokoelmalle galleriaa johonkin metaverseen kuten Decentraland.

Miten ja mistä ostetaan?

Salama-myynti: NFT Art-markkinapaikat kuten Nifty Gateway ja Makersplace järjestävät ns. ”droppeja”, jotka tapahtuvat tiettynä etukäteen ilmoitettuna ajanhetkenä. Viime aikoina on tapahtunut useamman kerran, että markkinapaikka on kaatunut, koska kysyntä on ollut niin kovaa.

Periaatteessa droppeja on kolme päätyyppiä: nopeuskilpailu, arvonta ja huutokauppa. Esimerkiksi ”5min open edition 9999” tarkoittaa sitä, että ostaminen on auki 5 minuutin ajan ja sarjanumeroitua printtiä painetaan niin monta kuin ostajia on, ellei yläraja 9999 tule vastaan. Tämän jälkeen teossarja suljetaan pysyvästi. Toinen yleinen merkintä on ”1/1” eli tarjolla on vain yksi uniikki kappale.

Alla olevassa kuvassa näkyy Nifty Gatewayn droppeja, joita on tarjolla lähes joka päivä.

NFT-Kuva2_Nifty_Gateway_front
Nify Gatewayn droppien aikatauluja.

Bonding curve: Yhä useampi taide- ja keräilyprojekti on alkanut käyttää ns. Bonding curve-hinnoittelua. Tämä tarkoittaa sitä, että ensimmäiset kappaleet ovat halvimpia ja tietyillä portailla hinta nousee. Esimerkiksi seuraavasti: 4000kpl 0.05 ETH, 1000kpl 0.1 ETH, 300kpl 1 ETH, 10kpl 2 ETH 1kpl 5ETH. Toinen hinnoittelutapa voi olla, että sarjan seuraava teos on aina 1% kalliimpi. Eli mitä aiemmin olet sarjassa mukana, sitä halvemmalla pääset sisään ja sitä parempi on arvonnousun mahdollisuus.

Alla oleva kuva: Hashmasks-sarjan bonding curve-hinnoittelu ja muutama esimerkki.

NFT-Kuva3_Hashmasks_front
Hashmasks on suosittu digitaalisen taiteen formaatti.

Harvinaisuus ja erityispiirteet (traits): Keräilysarjojen jälkimarkkinahintaan vaikuttaa kaksi asiaa: sarjanumero ja kyseisen teoksen sisältämät erikoisuudet. Sarjanumeron vaikutuksen näkee hyvin esimerkiksi NBA Top Shot-palvelussa, jossa myydään numeroituja sarjoja samaa videoklippiä. Sarjanumeron #1 markkinahinta voi olla 50,000$, samalla kun sarjanumero #22347 maksaa vain $19.

Muissa keräilusarjoissa, kuten Hashmasks ja sen kopiot, on koko sarjaan ripoteltuna erityispiirteitä, jotka yleensä nostavat NFT:n hintaa. Lisäksi uusimmissa sarjoissa ostaja voi vaihtaa NFT:n nimeä ja yleisimpiä hintaa nostavia nimiä ovat esimerkiksi ”Elon Musk”, ”BTC” ja ”Satoshi”. Sama nimeä ei voi käyttää kahta kertaa.

Kuratoidut ja ei-kuratoidut markkinapaikat

NFT-teoksia myydään kahdenlaisissa kauppapaikoissa: Kuratoiduissa kuten Nifty Gateway ja Makersplace, joihin taiteilijat valitaan, sekä kuratoimattomissa kauppapaikoissa, kuten OpenSea ja Rarible, missä kuka tahansa voi julkaista omia NFT-teoksia.

OpenSea on koko NFT-markkinan keskus ja se kokoaa samaan paikkaan myytäväksi sekä NFT-taidetta, keräilysarjoja, virtuaalimaailmojen assetteja sekä valtavan määrän ”sekalaista kohinaa”. Ethereumin korkeat transaktiomaksut ovat harmina näissäkin paikoissa sekä julkaisijalle että ostajalle varsinkin pienten ostosten kanssa. Uutena toimintona markkinapaikat tarjoavat ns. ”gasless minting”, jossa transaktiomaksujen määrää on optimoitu pienemmäksi.

Alla on kuvakaappaus OpenSea-palvelun etusivulta.

NFT-Kuva4_Opensea_front
OpenSea on markkinoiden tunnetuin NFT-kauppapaikka.

Isoimmat NFT-kauppapaikat ovat Ethereum-lohkoketjussa, mutta myös muissa lohkoketjuissa kehitään NFT-kauppapaikkoja. Flow-lohkoketjussa on oma Viv3 ja Binance Smart Chainissä esimerkiksi Juggerworld. Varsinkin Binance Smart Chainissa on myös useita ”epävirallisia” kopioita Ethereumin suosituimmista NFT-projekteista kuten Cryptopunks on ”Bunks”, Hashmasks on ”Bashmasks”, jne. ja näiden kanssa kannattaa olla varovainen.

Hieman toisenlainen esimerkki tavasta hankkia NFT-keräilykortteja on DokiDoki (katso kuva), jossa NFT-keräilysarjoja hankitaan pelaamalla Gachapo-koneita. Palvelussa on ajatuksena, että kukin taiteilija jakelee omaa NFT-sarjaansa oman Gachapo-koneen kautta.

NFT-Kuva5_DokiDoki_front
Doki Doki -palvelussa NFT-kerääminen on pelillistetty.

Generatiivinen taide. Viime aikoina on ilmestynyt useita mielenkiintoisia NFT Art-projekteja, joissa myös ostaja pääsee personoimaan digitaalisen teoksen lopullista muotoa. Esimerkiksi Hashmasks-sarjassa ostaja voi vaihtaa NFT:n nimeä ja tämä nimi tallennetaan myös lohkoketjuun.

Hashrunes-sarjassa mennään vielä askelta pidemmälle eli koko NFT-teos generoituu käyttäjän antaman tekstin (nimen) perusteella. Käytetty menetelmä takaa, että jokaisesta tekstistä tulee erilainen grafiikka, jonka elementit ovat kokonaisuudessan luettavissa lohkoketjusta. Ohessa muutama vedos Hashrunes-sarjasta, johon voi käydä tekemässä oman lisäyksen tällä hetkellä n. 2 ETH hintaan.

Muita merkittäviä generatiivisen taiteen projekteja ovat mm. Art Blocks ja Autoglyphs.

NFT-Kuva6_Hashrunes
Esimerkki generatiivisestä taiteesta: Hashrunes-sarja.

Virtuaaliset galleriat: Missä NFT-taideteoksia sitten voi pitää esillä? Luonnollisin paikka on tietysti galleriat eri virtuaalimaailmoissa kuten Decentraland. Isot ja tunnetut NFT-keräilijät kuten Pranksy ovat hankkineet merkittäviä maa-omistuksia myös esim. Sandbox-metaversestä, jota ei vielä ole avattu.

NFT-Kuva7_Inside_Gallery
Virtuaalinen taidegalleria Decentraland-metaversen Art District-alueella.

Aktiivisen harrastaja-yhteisön kehittämistä taidegalleria-projekteista hyvä esimerkki on 100xArt-alueen kehittyminen Decentralandissa. Tästä projektista voi lukea enemmän täältä.

NFT-finanssipalvelut (NFT DeFi)

NFT-markkinaan on kehittymässä Decentralized Finance (DeFi)-markkinasta tuttuja piirteitä. Jos DeFi ei ole sinulle lainkaan tuttu, löydät perustiedot ja suurimpien palveluiden esittelyt tästä oppaasta.

Myös NFT-taidetta voi käyttää panttina lainauksessa sekä perustana NFT-likviditeetti pooleille (LP). Esimerkiksi palvelut NFTX ja NFT20 tarjoavat molemmat mahdollisuutta rakentaa tällaisia NFT-fundeja (indeksejä), joihin voi sitten muutkin sijoittaa ilman, että tarvitsee hankkia yksittäisiä NFT:tä.

Näiden fund-palveluiden volyymi on toistaiseksi vielä melko pientä. Lisäksi nämä NFT-fundit toimivat koko sarjan pohjahinnan perusteella eli sarjan harvinaisimpia teoksia noihin ei kannata viedä. Hyödyllinen toiminto on myös NFT-swap eli teosten suora vaihtaminen päikseen.

Alla olevassa kuvassa NFTX-palvelun CryptoPunks-fundeja.

NFT-Kuva8_NFTX_fund

Myös Bondly kehittää NFT Swap-palvelua, jossa ideana on turvata kahdenvälisiä kauppoja ostajan ja myyjän välissä olevalla Escrow-älysopimuksella, joka välittää maksun myyjälle ja NFT:n ostajalle vasta, kun sekä maksu että NFT ovat Escrow-sopimuksen hallussa.

Koko NFT-markkinaan voi sijoittaa myös isojen tokenisoitujen kokoelmien kautta. Esimerkkejä tälläisista indekseistä ovat B20 Beeple Collection sekä Whale. Pienempi projekti Niftex tarjoaa osituspalvelua NFT-teoksille, jolloin arvokkaan NFT-teoksen voi myydä eteenpäin myös siivuina (fractional NFT).

Muita uudehkoja projekteja ovat NFTfi, joka kehittää NFT-lainausta eli NFT:tä voi käyttää panttina, jota vastaan saa lainaa, ja jos lainaa ei pysty maksamaan takaisin, siirtyy NFT lainan antajalle. Vakuutuksissa Insured Finance on ilmoittanut kehittävänsä vakuutettua holvipalvelua NFT-säilytykseen.

Erittäin mielenkiintoinen projekti on Charged Particles, joka mahdollistaa NFT-tokenin boostaamisen toisella NFT-tokenilla kuten korkoa kasvattavilla AAVE-palvelun aTOKENeilla. Charged Particles on keskittynyt tässä vaiheessa nimenomaan taide-NFT-sektoriin. Käyttötapauksia ovat esimerkiksi taide-NFT, jonka sisällä olevat aTOKENit kasvavat korkoa. Lisäksi ladattu NFT voidaan määritellä maksamaan osan korosta alkuperäiselle teoksen tekijälle.

NFT-keräilysarjat – haluatko jonottaa ostamaan?

NBA Topshot-palvelu on tuotteistanut NBA-keräilykortit digitaaliseen muotoon ja kysyntä on ollut valtavaa. Kortteja myydään suljetuissa paketeissa (pack), joissa kussakin on esim. 3 videoklippiä NBA-pelaajien kohokohdista. Palvelu on ollut viime aikoina niin suosittu, että drop-jonossa ollut parhaillaan yli 200 000 ostajaa. Discord-kanavan yhteinen chatti-keskustelu jonottamisen aikana on myös melkoista viihdettä.

Pakettien määrä on rajattu joka kerta n. 30000:een eli suurin osa on jäänyt ilman, mikä on tehnyt hyvää korttien jälkimarkkinalle. Esimerkiksi viimeisimmän $199 hintaisen rare packin parasta korttia myytiin heti hintaan $5000. Ja tämän kortin sai käytännössä joka 16. ostaja. Ostoprosessi on koukuttava, jossa jännitys säilyy monella tasolla: 1. jonotusnumero – 2. packin avaaminen – 3. markkinapaikan hinnan katsominen.

NFT-Kuva9_Topshot
NBA Top Shot tarjoaa digitaalisia keräilykortteja.

Toinen esimerkki lohkoketjun päälle tehdystä keräilysovelluksesta on Ecomi VeVe, joka keskittyy 3d-mallinnettuihin keräilyhahmoihin kuten DC Batman. Lisäksi kännykkäsovelluksella pystyy ottamaan kuvia, joissa hahmot on liitetty osaksi kameran näkymää (augmented reality). Näitä kuvia voi sitten jakaa omissa some-kanavissa.

Kummassakaan palvelussa NBA Topshot tai VeVe käyttäjä ei näe lohkoketjuun tai kryptovaluuttaan liittyviä asioita ollenkaan, vaan maksaminen tapahtuu luottokortilla tai in-app-ostamisella. Tätä molemmissa palveluissa on varmasti myös tavoiteltu, jotta kynnys isojen massojen mukaan tulemiseen olisi mahdollisimman pieni.

Lopuksi: huomioi seuraava liittyen NFT-lompakoihin

NFT:t säilytetään esim. Metamask-lompakossa. Metamaskin desktop-versio ei kuitenkaan vielä osaa näyttää käytössä olevia NFT-standardeja ERC-721 (non-fungible) tai ERC-1155 (sekä fungible että non-fungible). Etherscan osaa näyttää ERC-721 tokenit, mutta ei vielä ERC-1155 tokeneita. Käytännössä kaikki omat NFT:t näkee parhaiten esim. omasta OpenSea-profiilista.

Image by Денис Марчук from Pixabay


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.