NFT
13
huhti
nft pelit

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

NFT-pelit ja pelimaailmat

Tässä artikkelissa sukelletaan NFT-pelien maailmaan. Tutustumme erilaisiin peleihin, jotka hyödyntävät lohkoketjuteknologiaa sekä NFT-tokenstandardeja. Suurin osa projekteista on vielä alkuvaiheessa, joten ehdit hyvin mukaan tähän trendiin! Listaamme myös artikkelin lopussa lisää projekteja, jotka kannattaa tsekata.

NFT-tokeneilla on keskeinen rooli lohkoketjupeleissä

Eri lohkoketjualustoja hyödyntävät peliprojektit ovat olleet kovassa nosteessa vuoden 2021 aikana. Lähes kaikki näistä uusista peliprojekteista perustuvat NFT:n eli Non-Fungible Tokenin erilaiseen hyödyntämiseen. Isoin muutos lohkoketjupeleissä on ”omistamisen” muuttuminen: nyt pelaaja voi omistaa pelihahmonsa, varusteensa ja jopa osan koko pelimaailmasta. Lisäksi uudessa Play-to-Earn-mallissa pelaaminen ja pelissä edistyminen yleensä palkitaan pelin omilla tokeneilla.

Tokeneita hyödynnetään lohkoketjupeleissä pääasiassa kahdella eri tavalla. Ensimmäinen käyttökohde on pelin ”assettien” kuten pelihahmojen ja varusteiden toteuttaminen NFT:nä. Tällöin pelaajat voivat esimerkiksi myydä omat hahmonsa ja varusteensa lopettaessaan tietyn pelin pelaamisen.

Lohkoketju sopiikin erittäin hyvin erilaisten ”assettien” omistajuuden todentamiseen, mutta paljon huonommin pelien varsinaisen logiikan toteuttamiseen, koska kaikki toiminnot lohkoketjussa yleensä maksavat. Lisäksi, lohkoketjuun kirjoittaminen on suhteellisen hidasta. Tämän takia monet lohkoketjupelit ovat nimenomaan keräilypelejä.  Ensimmäisiä NFT-tokeniin perustuvia todella suosittuja NFT-keräilypelejä oli CryptoKitties jo vuonna 2017.

Cryptokitties

Toinen tapa hyödyntää tokeneita lohkoketjupeleissä liittyy pelin sisäisen kaupankäynnin toteuttamiseen ja pelaajien palkitsemiseen. Monessa lohkoketjupelissä onkin myös oma ”fungible” ERC-20 token, jota käytetään pelin sisäisenä valuuttana.

NFT-standardien kehittyminen on monipuolistanut lohkoketjupelejä. CryptoKitties perustui ensimmäisen NFT-standardin eli ERC-721:n hyödyntämiseen. Muita tärkeitä NFT-standardeja ovat ERC-1155, joka mahdollistaa useiden erityyppisten NFT:n hallitsemisen yhdestä ja samasta älysopimuksesta sekä ERC-998, joka mahdollistaa usean ERC-721 NFT:n liittämisen yhteen. Viimeistä tarvitaan esimerkiksi pelihahmon ja varusteiden yhteen liittämisessä.

Seuraava askel NFT-tokeneiden hyödyntämisessä voi olla meta-NFT eli pelit, joissa hyödynnetään jo aiemmin julkaistujen pelien ja projektien NFT-tokeneita. Meta-NFT-malli ja NFT-tokeneiden ristiinkäyttö tukee ja sopii erityisen hyvin uusiin metaverse-pelimaailmoihin kuten Sandbox ja Decentraland. Tällöin pelaajan NFT-kokoelma voi jatkaa elämää toisessa pelissä, vaikka alkuperäinen pelinjulkaisija sattuisi lopettamaan toimintansa.

Tässä artikkelissa esitellään joukko tämän hetken mielenkiintoisimpia lohkoketjupelejä. Suurin osa peliprojekteista on vasta alkuvaiheessa, joten mukaan ehtii vielä hyvin.

Aavegotchi (GHST)

Aloitetaan kryptomaailman ”tamagotchista” eli Aavegotchi-projektista. Aavegotchi-projekti määrittelee itsensä ”hajautettua rahoitusta hyödyntäväksi keräilypeliksi”, jossa kilpaillaan omien Aavegotchien ainutlaatuisuudella (rarity). Tämän lisäksi Aavegotchi-projektiin on sisällytetty todella monta kryptomaailman aivan uusinta konseptia.

Bonding curve + DAICO + DAO

Aavegotchi-projektin oma token GHST oli alkuun tarjolla yleisölle vain Bonding Curve-jakelun kautta (katso oheinen kuva). Mitä enemmän tokeneita on kierrossa, sitä korkeampi myyntihinta GHST-tokenilla on ja toisinpäin.

Kerätyt varat, jotka tässä tapauksessa ovat DAI stable coin-tokenia, jaetaan kehitystiimille Vitalik Buterin ehdottaman DAICO-konseptin mukaisesti eli jatkuvana maksuvirtana (tap). Daico-mallin perimmäisenä ideana on hajauttaa projektitiimin saama rahoitusta pidemmälle ajalle ja mahdollistaa myös rahoituksen määrän muuttaminen, mikäli pelaajayhteisö ei ole tyytyväinen projektin tuotoksiin.

aavegotchi bonding curve

Kuvassa Aavegotchi GHST-tokenin bonding curve.

Kertyneiden varojen käyttämisestä, kuten Daico-maksuvirran suuruudesta, päättää hajautettu hallintaorganisaatio AavegotchiDAO äänestämällä. Aavegotchi projekti onkin ottanut oman pelaaja-yhteisönsä todella vahvasti mukaan projektin isoihin päätöksiin. Tähän mennessä AavegotchiDAO on järjestänyt 6 äänestystä, mm. seuraavan Aavegotchi-myynnin ajankohdasta. Äänestysten aiheita ja päätöksiä voi katsoa tarkemmin täältä.

DeFi + Aavegotchi NFT + linkitetyt varuste-NFT-tokenit

Toinen uusi konsepti on itse Aavegotchi NFT, joka sisältää ns. perusarvon (collateral) sekä mahdollisuuden liittää Aavegotchiin useita child NFT-tokeneita (ERC-998), joita käytetään Aavegotchin varusteiden säilyttämiseen. Perusarvona käytetään projektin isoveljen eli AAVE-palvelun aTOKENeita, jotka generoivat korkoa Aavegothiin sidotulle pääomalle. Tosin tällä hetkellä tuo koron osuus on hyvin pieni verrattuna Aavegotchien hintatasoon. Idea on kumminkin, että jokaisen Aavegotchin arvo kasvaa ajan kuluessa.

Oheisessa kuvassa on muutamia esimerkkejä Aavegotcheista, joiden perusarvot näkyvät kohdasta Spirit (SPRT).

aavegotchit

Koska sekä Aavegotchi että sen varusteet ovat NFT-tokeneita, pelaajat voivat vapaasti vaihtaa ja käydä kauppaa niillä eri kauppapaikoissa kuten Aavegotchin omassa Baazaarissa tai esimerkiksi OpenSea-kauppapaikassa. Baazaarissa vaihtui jo ensimmäisen viikon aikana noin 8 MUSD edestä Aavegotcheja, portaaleja ja varusteita.

Aavegotchi NFT:n tiedot ovat lohkoketjussa kokonaisuudessaan

Taide NFT-tokenit yleisesti tallentavat käytetyt kuvat lohkoketjun ulkopuolelle. Aavegotchin grafiikka on sen sijaan kokonaisuudessaan lohkoketjussa SVG-grafiikkamäärityksinä. Eli tällöin ei ole mitään riippuvuutta ulkoisiin kuvapankkeihin, vaan kaikki tarvittava tieto Aavegotchin ulkomuodosta ja sen ominaisuuksista on suoraan luettavissa lohkoketjusta, mikä on iso etu ja tekee Aavegotcheista kestävämpiä. Tietysti tämä samalla asettaa rajoituksia käytetyn grafiikan tarkkuudelle.

Mitä harvinaisempi Aavegotchi, sitä parempi

Kuten aiemmin jo tuli mainittua, Aavegotchi on keräilypeli, jossa kunkin Aavegotchin arvo muodostuu sen perusominaisuuksista (base rarity), sen varusteista (wearables) sekä siitä, minkä verran näitä ominaisuuksia on kaikkien Aavegotchien joukossa. Aavegotchien hintataso seurailee kahdesta ensimmäisestä muodostettua Base Rarity Score (BRS)-arvoa.

Tällä hetkellä halvin Aavegotchi, maksaa 325 GHST-tokenia (406$). Parempien Aavegotchien hinnat liikkuvat tuhansissa. Mitä pienempiä tai isompia Aavegotchin ominaisuusarvot ovat, sitä parempi on BRS-arvo (katso oheinen kuva).

aavegotchi jakauma

Eli, kannattaa sijaita jommassa kummassa Gaussin käyrän ääripäässä. Ominaisuudet arvotaan Aavegotcin syntyessä Chainlinkin Verifiable Random Function (VRF)-palvelun avulla.

Ethereumin gas-maksut pakottivat Aavegotchin L2-sivuketjuun

Aavegotchi-projekti päätti viime hetkellä peruuttaa Ethereum-lohkoketjuun suunnitellun julkaisun korkeiden transaktiomaksujen takia ja siirtää koko pelin Polygon Matic -ketjuun, jossa transaktiomaksut ovat vain murto-osia Ethereumin vastaavista. Tämän siirron myötä moni tutustui myös Matic-verkossa samoihin aikoihin aloittaneeseen Quickswap-palveluun erityisesti Aavegotchin GHST-QUICK-likviditeettipooli-kampanjan kautta.

Ensimmäisessä Aavegotchi-portaalien myynnissä, joka siis tapahtui Matic Layer 2-toteutuksena, oli tarjolla 10000 portaalia hintaan 100 GHST/kpl. Portaalin saattoi joko avata heti, jolloin pääsi valitsemaan portaalin generoimista 10 erilaisesta Aavegotchista yhden, tai portaalin saattoi säilyttää toistaiseksi avaamattomana. Tällä hetkellä 72% portaaleista on avattu. Avaamattoman Haunt 1-portaalin hintapyynnöt alkavat tällä hetkellä noin 790 GHST-tokenista (987$).

portaaleja

Kuvassa on aavaamattomia Aavegotchi-portaaleja Baazaarissa. Moni varmasti pitää ensimmäisiä portaaleja avaamattomina vielä pitkään niiden mahdollisen arvonnousun takia, ovathan ne Haunt 1-portaaleja.

Steikkaus ja arvonnat

Yksi Aavegotchi-pelin osa-alue on arvonnat (raffles), joissa voi voittaa eritasoisia varusteita (wearables) joko parantamaan omien Aavegotchien BRS-arvoja tai myytäväksi edelleen Baazaarissa. Arvontoihin osallistutaan steikkaamalla GHST-tokeneita, jolloin vastineeksi saa saman verran pelin sisäisiä FRENS-pisteitä per päivä. FRENS-pisteitä käytetään arpalippujen ostamiseen (tickets) halutuissa rarity-kategorioissa. Juuri tapahtui 4. arvontakierros.

Kokonaisuutena Aavegotchi-pelimaailma on vasta alkuvaiheessa. Varsinaiset Aavegotchi-minipelit ja Aavegotchi-wikin lupaama Aavegotchi Realm ovat vasta tulossa. Tällä hetkellä pelin ytimessä on Rarity Farming-kilpailu, jossa on jaossa peräti 1.4 miljoonaa GHST-tokenia. Kahdeksan viikkoa kestävällä Rarity Farming-jaksolla GHST-tokeneita jaetaan kolmessa eri kategoriassa eli Aavegotchien harvinaisuudessa, aktiivisuudessa sekä yhteisötapahtumiin osallistumisessa.

Aavegotchi-projektin tähänastinen eteneminen on ollut vakuuttavaa ja hyvää tekemistä on luvassa varmasti jatkossakin.

Axie Infinity (AXS)

Seuraavaksi käymme läpi yhden lohkoketjupelien Play-to-Earn-mallin edelläkävijän eli Axie Infinity-pelimaailmaan.

Axie Infinity on ollut tekeillä jo pitkään ja alun perin Ether-hinnoitellut Axiet maksoivat vain muutamia dollareita. Viime vuoden aikana Etherin hinnan nousun myötä pelin aloituskynnys on noussut todella korkeaksi. Pelin aloittamiseksi on hankittava 3 Axieta, joiden hinnat tällä hetkellä alkavat noin 150$/kpl. Ja nämä ovat yleensä ne huonoimmat Axiet, joilla pelissä edistyminen ja voittaminen on todella vaikeaa.

Myös tämän pelin osalta Ethereumin korkeat transaktio-maksut ovat käytännössä toistaiseksi pysäyttäneet pelin sisäiset toiminnot kuten uusien Axie-hahmojen synnyttämisen. Onneksi apua on tulossa myös aloitteleville Axie-pelaajille. Axie Infinity on rakentamassa omaa sivuketjua nimeltä Ronin, jotta transaktiomaksuista päästään eroon. Lisäksi suunnitteilla ovat ilmaiset ns. starter Axiet, joilla pääsee kokeilemaan peliä ennen kuin hankkii omia pelihahmoja.

axiet

Kuvassa on esimerkkejä myynnissä olevista Axie-hahmoita.

Korkeasta aloitushinnasta huolimatta Axiessa houkuttaa mahdollisuus ansaita pelaamalla. Erityisesti Filippiineillä Axien avulla tienaaminen on noussut ilmiöksi ja jopa vaihtoehdoksi päivätöille (ks. tämä artikkeli). Käytännössä tämänkaltainen ”ammattimainen” pelaaminen tapahtuu vuokrattujen Axie-hahmojen ja pelipoolien kautta. Pelaamalla kerätään pelin sisäistä utility-tokenia (SLP), jota tarvitaan myös uusien Axie-hahmojen synnyttämiseen. Käytännössä pelaaja voi tienata muutamasta dollarista kymmeniin dollareihin päivässä.

Axie Inifinityssä on kaksi pelitapaa: Player vs. Environment (PvE) ja Player vs. Player (PvP). Alla olevassa kuvassa on PvP-pelikenttä.

Axie PVP

Varsinkin PvP on aloittelijalle aika kova kokemus, koska lähes kaikilla pidempään mukana olleilla on ominaisuuksiltaan hyvin vahvat Axiet ja voittaminen on kiven takana. Helpommin päivittäiset tokenit saakin kerättyä PvE-moodissa, jossa edetään yksinpelinä tasoja eteenpäin.

Axie Infinity Shards (AXS)-token

Pelin toisen oman tokenin (AXS) kokonaismäärästä 20% on varattu jaettavaksi Play-to-Earn-palkintoina. Tämän lisäksi 29% AXS-tokeneista on varattu jaettavaksi AXS-steikkauksen kautta (staking rewards). Kolmas rooli AXS-tokenilla on ns. ”governance” eli tokenin omistajilla on mahdollisuus äänestää ja vaikuttaa pelin kehittämiseen liittyviin päätöksiin. AXS-tokenin perusarvoa määrittää ns. ”community treasure”, jonne on tarkoitus jatkossa ohjata merkittävä osa pelin sisäisen markkinapaikan maksuista.

Kuten lähes kaikki muutkin rinnakkaiset peliprojektit, myös Axie Infinity tavoittelee kokonaisen virtuaalisen pelimaailman rakentamista. Lunacia-nimellä kulkevan pelimaailman tonteista (LAND), on tähän mennessä myyty noin 20%. Kaikki pelimaailman tontit, esineet, sekä myös itse Axiet ovat NFT-tokeneita, joita voi vapaasti vaihtaa ja kaupata myös Axie Infinityn ulkopuolella, esimerkiksi OpenSea-kauppapaikassa. Helmikuussa uutisoitiin laajasti 1.5M$ maakaupoista Lunaciassa (lue lisää täältä).

axie lunacia

Kuvassa Lunacia (Lähde: Axie Infinity wiki).

Tällä hetkellä Axie Infinity-projektissa huomio on pitkälti NFT-assettien siirtämisessä L2 Ronin-sivuketjuun ja varsinaiseen pelimaailmaan ja omien pelien rakentamiseen liittyvät toiminnot ovat toistaiseksi odotustilassa. Axie Infinityn iso ja aktiivinen pelaajayhteisö (mm. 25000 päivittäistä käyttäjää) on kumminkin toistaiseksi kärsivällisesti odottanut Lunacian toteutumista.

Sandbox-pelimaailma (SAND)

Seuraavana esittelyvuorossa on Sandbox-pelimaailma, joka on sekoitus virtuaalista metaverse-kokemusta, pelejä ja pelinrakennustyökaluja sekä luotujen NFT-assettien kauppaamista. Omien kiinnostusten mukaisesti Sandbox-pelimaailmassa voi keskittyä pelaamiseen, rakentamiseen, keräilemiseen, kaupankäyntiin tai yhteisön rakentamiseen liittyviin asioihin. Sandbox-pelimaailma on toistensa kanssa kilpailevista pelimaailmoista selkeästi kaupallisin ja houkuttanut myös isoimman joukon yrityksiä mukaan pelikartalle.

sandbox kartta

Kuvassa osa Sandbox-pelimaailman karttaa.

Sandboxin tonttien luvataan olevan keskimääräistä isompia 96mx96m (verrattuna esimerkiksi Decentralandin vastaaviin, jotka ovat 16mx16m), mikä antaa rakentajille enemmän tilaa ja vapautta rakentaa.

VoxEdit Beta ja markkinapaikka Beta

Kaksiulotteisen pikselin sijasta Sandboxin yhteydessä puhutaan kolmiulotteisesta vokselista. Kaikki Sandbox-maailman hahmot, esineet ja maisemat on rakennettu vokseleista ja VoxEdit-työkalu on avoimesti tarjolla kenen tahansa hyödynnettäväksi. Omat tuotokset voi laittaa myyntiin tai käyttää niitä omassa omistuksessa olevalla peli-alueella. Sandboxin markkinapaikka avautui juuri äskettäin beta-versiona maaliskuun lopussa.

sandbox marketplace

Sandboxin markkinapaikassa voi ostaa ja myydä VoxEdit-tuotoksia.

Sandbox Game Maker v0.6

Pelieditori, joka ei vaadi koodausosaamista? Tähän Game Maker pyrkii eli editori perustuu erilaisiin templaatteihin sekä VoxEdit-editorilla tehtyjen erilaisten valmiiden assettien hyödyntämiseen, joita asetellaan omalle pelialueelle. Uusimassa versiossa on mukana myös NFT Image-komponentti, jonka avulla voi esittää omissa taidegallerioissa kuvia myös suoraan OpenSea-markkinapaikasta.

sandbox editori

Kuvassa on esimerkki rakenteilla olevasta Sandbox-pelialueesta.

SAND-token

Sandbox-pelimaailman sisäinen kaupankäynti perustuu SAND-tokenin käyttöön. SAND-tokeneilla voi ostaa tai vuokrata NFT:ksi paketoitua maata (LAND) tai VoxEdit-hahmoja (ASSETS). Lisäksi jatkossa Sandbox- maailmaan luotujen pelien hinnoittelu ja erilaiset ansaintalogiikat tulevat perustumaan SAND-tokeniin (GAMES).

SAND-tokenia voit hankkia Binancesta tai hajautetusta Uniswap-pörssistä.

Kokonaisuutena myös Sandbox-pelimaailma on vielä hyvin alkuvaiheessa. Julkaistuna on vasta beta-versiot työkaluista sekä NFT-markkinapaikasta. Ensimmäisten Sandbox-maailmaan rakennettujen pelien julkaisun pitäisi tapahtua lähiaikoina (Pre-Season 0). Tosin nämäkin ensimmäiset ”Sandbox-pelikokemukset” ovat tarkoin valittuja, eikä aikataulua Sandbox-maailman laajemmalle avaamiselle ole vielä annettu.

Muita kehitteillä olevia NFT-pelejä

Uusia NFT-peliprojekteja syntyy ja aloittaa koko ajan. Seuraavassa on listattu joitakin tällä hetkellä mielenkiintoisessa vaiheessa olevia peliprojekteja. Tutustu itse tarkemmin!

My Neighbor Alice (ALICE) -pelistä tekee erityisen mielenkiintoisen siinä käytetyt uudet lohkoketjuteknologiat. My Neighbor Alice on rakennettu Chromia-lohkoketjun päälle Chromia Originals NFT-standardilla. Chromian esittämässä NFT-standardissa on mielenkiintoisia ominaisuuksia kuten NFT:t ilman omistajaa, ajan kuluessa muuttuvat NFT:t sekä useamman lohkoketjun yhtäaikainen tukeminen. Lue lisää aiheesta täältä.

Illuvium (ILV) rakentaa NFT-keräily ja -taistelupeliä Immutable X-alustalle, joka on yksi Ethereumin uusista L2-skaalausratkaisuista. Immutable-tiimi on tunnettu erityisesti aiemmasta keräilykorttipelistä Gods Unchained. Immutable X lupaa lisää suorituskykyä NFT-käsittelyyn ilman kompromissejä turvallisuudessa. Illuvium järjesti juuri rahoituskierroksen Balancer Liquidity Bootstrapping-poolin avulla. Lisäksi Illuvium on käyttänyt aktiivisesti erilaisia promo-NFT:tä oman peliyhteisön kasvattamisessa.

Chainmonsters kehittää NFT-peliä Flow-lohkoketjun päälle. Flow-lohkoketju on tunnettu erityisesti NBA Top Shot-keräilysovelluksesta.

Gala Games (GALA) rakentaa Mirandus-pelimaailmaa hajautetun Gala Games verkon-päälle. Iso osa Mirandus-maailman asseteista on tosin tällä kierroksella jo myyty. Gala Games verkkoa voi ryhtyä ylläpitämään kuka vain omalla koneellaan. Palkintona louhimisesta ja validoimisesta on muun muassa NFT:tä.

Enjin on markkina-arvoltaan isoin peleihin keskittynyt NFT-toimija, jonka alustan päälle on kehitteillä useita uusia pelejä kuten Age of Rust. Aiemmin mainittu ERC-1155 NFT-standardi on pitkälti Enjinin kehittämä. Enjin julkaisi juuri tiedotteen uudesta erityisesti NFT-käsittelyä varten rakennetusta Efinity-lohkoketjusta.

Hieman enemmän NFT-keräilyn puolelle menevät muun muassa Polkamon, Sorare ja Chiliz Socios. Viimeksi mainitusta voi lukea enemmän Bitcoinkeskuksen Chiliz-oppaasta.

Lisää eri lohkoketjujen NFT-pelejä löytyy seuraamalla esimerkiksi DappRadar Top Blockchain Games-listausta.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!