NFT
24
elo
nft ostaminen

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

NFT ostaminen

NFT ostaminen on on helppoa ja turvallista OpenSea NFT-kauppaikasta. Opensea mahdollistaa NFT-sijoittajille markkinoiden laajimman valikoiman erilaisia NFT-taidetta. NFT voi olla mikä tahansa yksilöllinen ja lohkoketjuun varastoitu, digitaalinen, omaisuuserä. NFT sijoittaminen eroaa merkittävästi kryptovaluuttoihin sijoittamisesta.

NFT ostaminen: lyhyt ohje

NFT ostaminen on on helppoa ja turvallista OpenSea NFT-kauppaikasta. NFT:n ostaminen edellyttää ostajalta myös web3 -yhteensopivaa lompakkoa. Markkinoiden suosituin web3-lompakko on nimeltään MetaMask. Metamask on selainlaajennus, joka mahdollistaa eri lohkoketjuissa olevien kryptovaluuttojen ja NFT:n hallinnan.

Pelkkä Metamaskin lataaminen ei vielä riitä NFT:n ostamiseen, sillä käyttäjän on siirrettävä lompakkoon myös kryptovaluuttaa kattamaan ostoon liittyvät transaktiomaksut. Jos ostat NFT:tä Ethereum-alustalla, tarvitset lompakkoosi Etheriä (ETH) transaktiomaksuja varten.

NFT ostaminen tapahtuu seuraavasti:

  1. Lataa web3-yhteensopiva lompakko, kuten MetaMask
  2. Siirrä MetaMaskiin varoja NFT:n hankintaa ja transaktiomaksuja varten
  3. Avaa OpenSea-kauppapaikka osoittessa opensea.io
  4. Kirjaudu sivustolle MetaMaskin avulla
  5. Etsi OpeanSean hakutoiminnolla haluamasi NFT
  6. Osta NFT

Oston jälkeen NFT siirtyy automaattisesti web3-lompakkoosi. Voit säilyttää NFT:tä MetaMaskissa tai siirtää sen kylmälompakkoon (esim. Ledger Nano X). Näin voit varmistaa NFT:n pysyvän turvassa myös mahdollisilta huijausyrityksiltä.

Alla on kuva OpenSea-kauppapaikan etusivulta.

opensea

OpenSean lisäksi verkossa on muitakin kauppapaikkoja. Toinen suosittu NFT-kaupankäyntialusta on nimeltään Blur. Näiden lisäksi suurimmilla kryptovaluuttapörsseillä, kuten Binancella, on myös oma NFT-markkinapaikkansa. Aloittelevan käyttäjän kannattaa suosia suuria ja tunnettuja kauppapaikkoja huijausten välttämiseksi.

Tunnetuimmat NFT-kokoelmat on luotu Ethereum-alustalle. NFT-kauppaa käydään Ethereumin lisäksi myös muilla älysopimusalustoilla, joista suosituimmat ovat Solana ja Polygon. Voit tarkastella NFT-kokoelmien kaupankäyntidataa Cryptoslam-sivustolta.

NFT ostaminen: yksityiskohtainen ohje

OpenSea mahdollistaa NFT-sijoittajille markkinoiden laajimman valikoiman NFT-taidetta. Palvelun valikoima kasvaa myös tasaiseen tahtiin. Laaja tarjonta, selkeä käyttöliittymä ja turvallinen kaupankäynti ovat keskeisimpiä syitä sille, miksi NFT-sijoittajan kannattaa suosia juuri OpenSea-palvelua.

NFT:n ostaminen OpenSea-markkinapaikasta ei ole vaikeaa. Käymme seuraavaksi läpi NFT:n ostamisen askel askeleelta. Seuraa alla olevia ohjeita niin varmistut siitä, että suoritat NFT-ostot turvallisesti.

Huom. Tässä ohjeessa käytetään OpenSea-palvelua tietokoneella ja Chrome-selaimella. Voit suorittaa toiminnot myös mobiililaitteilla.

Asenna MetaMask

Tarvitset NFT:n ostamiseen ja säilyttämiseen web3-yhteensopivan lompakon. MetaMask on suosittu ja turvallinen vaihtoehto, joka sopii hyvin aloittelijalle. Siirry osoitteeseen metamask.io ja klikkaa etusivulta Download-painiketta. Voit asentaa MetaMaskin tältä sivulta Chrome-selaimen lisäosaksi.

metamask asennus

Asennuksen jälkeen selaimesi lisäosat-rivillä näkyy oranssi ketun kuva eli MetaMaskin ikoni. Jos lisäosa ei tule näkyviin, voit ottaa sen käyttöön Chrome-selaimen asetuksista.

Siirrä MetaMaskiin Etheriä (ETH)

Tässä esimerkissä ostetaan Ethereum-verkossa oleva NFT Opensea-kauppapaikasta. Tarvitset siten MetaMask-lompakkoosi Ethereumia. Lompakossasi on oltava riittävästi Etheriä sekä NFT:n ostoon että transaktiomaksuihin. Transaktiomaksujen suuruus riippuu verkon ruuhkasta. Ne vaihtelevat tyypillisesti muutamista euroista pariin kymmeneen euroon.

Voit ostaa Ethereumia kaikista tunnetuista kryptovaluuttapörsseistä. Emme käy tässä ohjeessa erikseen läpi tilin avausta pörssiin tai kryptovaluuttojen ostoa. Jos haluat tarkempia ohjeita myös tästä vaiheesta, voit tutustua tähän oppaaseen: Ethereum (ETH) ostaminen. Saat ohjeet Etherin hankintaan askel askeleelta.

Siirrä seuraavaksi käyttämäsi pörssin tililtä Etheriä (ETH) MetaMask-lompakkosi. Vaadittu määrä riippuu täysin siitä, miten kallista NFT-taidetta olet ostamassa. NFT:n hinnat vaihtelevat muutamista euroista jopa parin miljoonaan euroon.

Avaa Opensea ja yhdistä lompakko

Kun olet siirtänyt MetaMask-lompakkoosi Etheriä, voit siirtyä OpenSea-kauppapaikkaan NFT-ostoksille. Klikkaa osoitteeseen opensea.io. Seuraavaksi web3-lompakkosi on yhdistettävä OpenSea-palveluun. Tämä tapahtuu klikkaamalla sivuston oikeasta ylänurkasta löytyvää Connect wallet -painiketta.

Seuraavaksi ruudullesi avautuu alla oleva näkymä, joka näyttää OpenSean tukemat lompakkovaihtoehdot. Valitse näistä vaihtoehdoista MetaMask.

opensea connect

Metamask pyytää vielä allekirjoituksen ennen yhdistämistä OpenSea-kauppapaikkaan. Tässä kohtaa myös valitset, minkä MetaMaskin lompakon haluat yhdistää palveluun. Ole erittäin huolellinen joka kerta, kun hyväksyt minkä tahansa toiminnon MetaMask-lompakollasi!

Kun olet yhdistänyt lompakkosi, OpenSea luo sinulle käyttäjäprofiilin palveluun.

Osta NFT

Opensea tarjoaa laajan valikoiman erilaisia NFT:itä. Voit tarkastella suosittuja kokoelmia esimerkiksi palvelun etusivulta tai ylävalikosta löytyvistä kategorioista, joissa eri NFT:itä on jaoteltu niiden ominaispiirteiden mukaan.

Kun olet löytänyt kiinnostavan NFT-kokoelman ja, avaa haluamasi NFT:n oma sivu, josta löydät valitun sen liikkeellelaskijan tiedot, kuvauksen ja ostohistorian. Mikäli haluat ostaa kyseisen NFT:n itsellesi, tapahtuu se klikkaamalla sinistä Buy now -painiketta.

nft ostaminen opensea

Tässä kohtaa on myös hyvä huomioida, että kiinnostavalle NFT:lle on mahdollista jättää suoran oston sijasta myös tarjous. Molemmissa tapauksissa ostajan on hyväksyttävä kyseinen transaktio omassa Metamask-lompakossaan.

Oston jälkeen kyseisen NFT:n pitäisi löytyä OpenSean profiilisivulta. Klikkaa sivuston oikeasta ylälaidasta avautuvaa Profile -painiketta, niin pääset tarkastelemaan OpenSea-profiiliasi ja omistamiasi NFT-teoksia. Mikäli haluat myydä omistamasi NFT:n, tapahtuu se myös oman käyttäjäprofiilin kautta.

Siinä kaikki! Huomaa, että NFT on MetaMask-lompakossasi eikä OpenSean hallussa. Voit siirtää NFT:n halutessasi myös mihin tahansa muuhun web3-lompakkoon tai esimerkiksi Ledger Nano X -kylmälompakkoon.

Mikä on NFT?

NFT voi olla mikä tahansa yksilöllinen ja lohkoketjuun varastoitu, digitaalinen, omaisuuserä. NFT:t ovat kasvattaneet viime vuosien aikana suosiotaan sijoittajien keskuudessa. Kalleimmista NFT:istä on maksettu jopa useita kymmeniä miljoonia euroja!

NFT:t löivät isosti läpi vuonna 2021, jolloin ne löysivät ensimmäistä kertaa myös suurempien massojen tietoisuuteen. NFT-markkina on kasvanut viime vuosien aikana tasaisesti, ja yhä useampia laadukkaasti toteutettuja NFT-projekteja on saapunut markkinoille. Lue lisää NFT-teknologiasta Bitcoinkeskuksen kattavasta oppaasta: mikä on NFT.

NFT:istä puhuttaessa on hyvä muistaa, että kaikki NFT:t eivät suinkaan ole samanlaisia. NFT pitää sisällään useita erilaisia kategorioita, joista lisää seuraavaksi.

NFT-taide

Taide on aina ollut NFT-markkinoiden suosituin kategoria. NFT-taide voi pitää sisällään esimerkiksi digitaalisia kuvia, äänitiedostoja ja lyhyitä videoita. NFT:t mahdollistavat taiteilijoille täysin uudenlaisen ansaintamallin, ja tästä syystä ne ovatkin kasvattaneet suosiotaan taiteilijoiden keskuudessa. NFT:t ovat kiinnittäneet myös taiteen keräilijöiden huomion, sillä suurin osa viime vuosien suurimmista NFT-kaupoista ovat olleet NFT-taiteen myyntejä. Bitcoinkeskuksesta löytyy myös erillinen opas NFT-taiteesta.

Keräilyesineet

Kiinnostus harvinaisia keräilyesineitä kohtaan on aina ollut suurta sijoittajien keskuudessa. NFT:itä voidaankin ainutlaatuisuutensa ansiosta pitää digitaalisina keräilyesineinä. NFT-markkinoilla on lukuisia erilaisia digitaalisia keräilykokoelmia, jotka ovat keränneet suurta suosiota keräilijöiden keskuudessa. NFT:t eroavat perinteisistä keräilyesineistä siten, että niiden aitous on varmennettu lohkoketjuteknologian avulla.

Videopelit

Monet videopelejä pelanneet ymmärtävät varmasti NFT:iden mahdollisen potentiaalin. Kryptovaluuttojen maailmassa on rakennettu jo kauan erilaisia lohkoketjupelejä, joissa NFT:t ovat olleet keskeinen osa pelikokemusta. NFT:iden potentiaalia videopelien osalta ei ole kuitenkaan hyödynnetty kaikessa mittakaavassaan. Videopelien sisäiset esineet ovat olleet aina todella suosittuja, ja pelaajat ovat olleet valmiita käyttämään niihin paljon aikaa ja rahaakin. Nämä esineet ovat jääneet tähän asti pelien sisälle, eikä niitä ole ollut mahdollista ikinä vaihtaa tai myydä rahaksi. NFT-teknologiaa hyödyntämällä tämä on mahdollista.

Hyödyke-NFT

Hyödyke-NFT (utility NFT) tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että NFT:lle on rakennettu jonkinnäköinen käyttötarkoitus. Hyödyke-NFT voi esimerkiksi tuoda käyttäjälleen passiivista tuloa tai oikeuttaa pääsyn erilaisiin tapahtumiin. NFT:t tarjoavatkin urheiluseuroille ja konserttien järjestäjille uudenlaisen tavan myydä pääsylippuja omiin tapahtumiinsa.

NFT sijoittaminen

NFT sijoittaminen eroaa merkittävästi kryptovaluuttoihin sijoittamisesta. Suurin ero NFT:iden ja kryptovaluuttojen kohdalla on niiden vaihdettavuudessa. Kryptovaluutat ovat keskenään vaihdettavissa, mutta NFT:t (non-fungible token) eivät nimensä mukaisesti ole. Jokaisella NFT:llä on oma sarjanumeronsa (token id), jonka perusteella NFT on yksilöitävissä.

Kryptovaluttojen ja NFT:iden yhdistävä tekijä on lohkoketjuteknologia, jota molemmat hyödyntävät. Kryptovaluutat käyttävät lohkoketjua tyypillisesti tietojen tallentamiseen ja siirtojen varmentamiseen. NFT:t hyödyntävät useimmiten Ethereumin lohkoketjua, mutta myös muut lohkoketjut (Solana, Polygon) ovat kasvattaneet viime vuosina suosiotaan.

NFT:n arvonmuodostus eroaa paljon kryptovaluuttojen vastaavasta. Kryptovaluuttojen tapauksessa niiden arvo perustuu usein käytettävyyteen maksuvälineenä tai sijoituskohteena. NFT:n arvo puolestaan linkittyy useimmiten sen taiteelliseen arvoon, suosioon tai ainutlaatuisuuteen. Tästä johtuen NFT:n arvo on huomattavasti kryptovaluuttoja vaikeammin mitattavissa.

Alla on kuva suositusta Bored Apes -kokoelmasta OpenSea-palvelusta.

opensea bayc

Yksi NFT-markkinoiden keskeisimmistä ominaispiirteistä on sen kryptovaluuttamarkkinaa alhaisempi likviditeetti. Tämä tarkoittaa sitä, että NFT:tä ei ole mahdollista myydä vastaavalla tavalla mitä kryptovaluuttoja. Lisäksi NFT:iden yksilöllisyyden myötä myyjän ja ostajan tarpeiden on aina kohdattava, jotta kauppa on mahdollista suorittaa.

NFT:tä myydessä tarvitset siis ostajan, joka haluaa ostaa juuri sinun NFT:si. Toki jotkin ostajat voivat myös tehdä tarjouksia tiettyihin kokoelmiin kuuluvista NFT:istä, jolloin kuka tahansa kenellä on tähän kokoelmaan kuuluva NFT, voi hyväksyä tarjouksen. Tällä tavoin toimimalla ei kuitenkaan ole mahdollista saada parasta mahdollista hintaa omalle NFT:lleen.

Yhteenvetona todettakoon, että NFT:t ovat kasvattaneet suosiotaan sijoituskohteena viimeisten vuosien aikana. Sijoittajan on kuitenkin hyvä muistaa, että NFT:t eivät ole yksi yhtenäinen kokonaisuus, sillä se pitää sisällään myös useampia pienempiä alakategorioita. NFT:t eroavat sijoituskohteena kryptovaluutoista monin eri tavoin ja sijoittajan onkin hyvä muistaa, että NFT:t ovat sijoituskohteena perinteisiin kryptovaluuttoihin verrattuna hyvin erilaisia.

NFT turvallinen säilytys

Turvallisin säilytystapa NFT:lle on kylmälompakko. Vaikka NFT:n ostamisessa olisi käytetty MetaMask-selainlaajennusta, kannattaa arvokkaimmat NFT:t siirtää kaupanteon jälkeen omaan kylmälompakkoon. Kylmälompakossa NFT:t ovat parhaimmassa mahdollisessa turvassa. Suosittelemme kylmälompakkoa NFT:n pitkäaikaiseen säilytykseen.

Markkinoiden suosituin kylmälompakko on nimeltään Ledger Nano X. Ledger Nano X muistuttaa ulkonäöllisesti USB-tikkua ja se on mahdollista yhdistää tietokoneeseen USB-kaapelin avulla. Oman Ledgerin hallinta onnistuu tarvittaessa myös Bluetooth-yhteyden avulla. Osta Ledger Nano X tästä linkistä turvallisesti valmistajan verkkosivuilta.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
01
touko
Kryptovaluuttojen konsensusalgoritmit

Kryptovaluuttojen konsensusalgoritmit

Konsensusalgoritmit ovat kriittisiä kryptovaluuttojen toiminnan kannalta. Proof of Work (PoW) on Bitcoinin käyttämä konsensusalgoritmi. Proof […]

Lue lisää
23
huhti
Mikä on stablecoin (vakaavaluutta)?

Mikä on stablecoin (vakaavaluutta)?

Stablecoin (suomeksi vakaavaluutta) on kryptovaluutta, jonka arvo on sidottu dollariin, euroon, tai muihin fiat-valuuttoihin. Stablecoinien […]

Lue lisää
03
maalis
Mikä on kryptovaluutta?

Mikä on kryptovaluutta?

Kryptovaluutta on digitaalinen valuutta, joka hyödyntää kryptografiaa ja käyttää hajautettua tietokantaa. Markkinoilla on hyvin erityyppisiä […]

Lue lisää