Perustiedot
30
syys
godsunchained

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

NFT (Non-Fungible Token) on seuraava kuuma trendi

DeFi-buumi käy parhaillaan kuumana kryptovaluuttojen maailmassa, mutta sijoittajat etsivät jo seuraava megatrendiä. Kirjainlyhenne NFT eli non-fungible token nousee yhä enemmän esille sosiaalisessa mediassa. Onko NFT eli non-fungible token seuraava kuuma trendisana?

Rekisteröidy Binancelle

Löydät tämän artikkelin myös Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta! Alle oleva klippi on vaihtoehtoinen tapa oppia NFT:stä, jos haluat ennemmin tutustua aiheeseen videoformaatissa.

Fungibility – vaihdettavuus

Lyhenne NFT on siis peräisin englanninkielisistä sanoista non-fungible token. Termi voi olla epäselvä yllättävän monelle englannin kieltä osaavalle, sillä sana fungible (ja fungibility) ei ole käytössä tavallisessa keskustelussa. Sen synonyymi on englannin kielessä interchangeable.

Fungiblen suomennos on vaihdettava ja fungility tarkoittaa vaihdettavuutta. Myös fungibiliteetti on yksi suomennos, joka on listattu mm. Thomas Brandin krypto-suomi-sanakirjassa. Termi on käytössä etenkin rahaan liittyen. Sanan non-fungible suomennos voisi puolestaan olla uniikki tai yksilöllinen.

Haetaan sitten vauhtia rahan historiasta fungibiliteetin ymmärtämiseksi.

Kultaa ja hopeaa alettiin käyttää rahan roolissa Egyptissä jo 5000 vuotta sitten. Ongelmana oli kuitenkin pitkään vaihdettavuuden puute. Metallinpalat kun olivat eri kokoisia ja arvoisia, mikä teki kaupankäynnistä vaikeaa.

Ratkaisu vaihdettavuuden ongelmaan oli kolikko. Se mullisti kaupankäynnin ja rahan noin 2500 vuotta sitten ja vauhditti samalla koko ihmiskunnan kehitystä uskomattoman paljon. Kun kullasta ja hopeasta alettiin tehdä yhdenmukaisia kolikoita, fungibility, eli vaihdettavuus, oli syntynyt.

Tsekkaa alla oleva video rahan historiasta, jos aihe kiinnostaa enemmän.

Kyseessä on siis perustavaa laatua oleva ominaisuus rahalle. Vaihdettavuus koskee kolikoiden ohella yhtä lailla seteleitä sekä digitaalista rahaa, minkä lisäksi se mahdollistaa rahan pilkkomisen pienempiin, vaihdettaviin, osiin.

Voin esimerkiksi vaihtaa 20 euron setelin yhdeksi 10 euron seteliksi ja viideksi 2 euron kolikoksi tai rikkoa 100 euron setelin viideksi 20 euron seteliksi. Kaikki nämä ovat vaihdettavissa keskenään, ja tietyn suuruinen maksu voidaan suorittaa millä tahansa seteleillä tai kolikoilla.

Fungibility koskee yhtä lailla digitaalista maailmaa. Fiat-valuuttojen lisäksi se on tärkeä elementti myös kryptovaluuttojen maailmassa.

Miten NFT eroaa muista kryptovaluutoista

Kaikki tavalliset kryptovaluutat sisältävät edellä kuvatun fungibility-ominaisuuden. Yksi Bitcoin minun lompakossani on yhtä arvokas kuin yksi Bitcoin kenen tahansa muun lompakossa. Voit myös maksaa yhden Bitcoinin suuruisen maksun lähettämällä esim. viisi 0,20 bitcoinin suuruista maksua.

Edellä kuvattu vaihdettavuus pitää paikkansa kryptovaluuttojen osalta tiettyyn rajaan asti, mutta ei mennä tähän aiheeseen syvemmälle, jotta ”fungible” vs ”non-fungible” ymmärrys pysyy selkeämpänä.

Kryptovaluuttojen alkuvuosina ei ollut edes mahdollista luoda muita kuin vaihdettavia (fungible) kolikoita. Käytännössä markkinoiden jokainen kryptovaluutta syntyy maailmaan tämän ominaisuuden kautta. Miten NFT sitten toimii ja miten se eroaa tavallisista kryptokolikoista?

NFT:n edeltäjänä voidaan pitää jo 2012 esiteltyä ”Colored Coin” ideaa. Voit lukea laajemman historian NFT:stä tästä linkistä.

Koko NFT-skene sai kuitenkin alkusysäyksensä vuoden 2017 lopun CryptoKitties-pelistä, joka tukki pahimmillaan koko Ethereum-verkon joulukuussa 2017. Jokainen ”kryptokatti” on Ethereum-verkossa oleva NFT.

cryptokitties-2020

Näihin aikoihin syntyi myös Ethereumin ERC721-standardi, joka tarjoaa raamit ja pelisäännöt NFT:n luomiselle. Monien tuntema ERC20-standardi on ikään kuin tämän vastakohta. Lähes kaikki tunnetut Ethereum-tokenit ovat ERC20-standardin mukaisia, mikä mahdollistaa mm. niiden säilyttämisen yhdessä Ethereum-osoitteessa.

NFT on kuin ”token steroideilla”, eli sillä on samat perusominaisuudet kuin muillakin tokeneilla. Koska kyseessä on NFT, on tärkeää, että lohkoketjusta voidaan varmistaa tokenin todella olevan uniikki tai ns. rajoitettu painos.

Yksi merkittävä ja selkeä ero NFT:n sekä normaalin tokenin välillä tulee vaihdettavuudesta. Kuten edellä oli kuvattu, voit pilkkoa yhden bitcoinin moniin pieniin osiin, jotka voidaan summata arvoltaan yhteen. NFT on sen sijaan aina yksi kokonainen token. Tämä avautuu vielä paremmin seuraavan kappaleen esimerkeissä.

Nyt ollaan siirtymässä jo seuraavaan vaiheeseen, joka on ERC1155-standardi. Se mahdollistaa huomattavasti helpomman NFT:n luomisprosessin. Voit lukea ERC721 vs ERC1155 eroista esim. tästä artikkelista.

NFT pelimaailmassa

NFT:n vastine analogisessa maailmassa voisi olla esim. keräilyesine, taide ja muut vastaavat asiat. Jos ostat esimerkiksi rajatun painoksen sarjakuvan tai keräilykappaleen, miten voit varmistua siitä, että keräilyesineitä on todellakin mainostettu määrä? Tämä on lohkoketjun iso etu.

Tämän lisäksi lohkoketju todistaa aukottomasti sen, kuka kyseisen NFT:n oikein omistaa. Sen lisäksi NFT:n siirtäminen henkilöltä toiselle on helppoa ja nopeaa. Ajattele esimerkiksi pääsylippua urheilutapahtumaan tai konserttiin, joka voisi olla yksi NFT-sovellus.

CryptoKitties oli monille ensikosketus NFT-maailmaan. Viime vuosina NFT-teknologiaa onkin hyödynnetty jo monissa muissakin peleissä, joista tunnetuimpia ovat mm. Decentraland ja Gods Unchained.

Decentraland on virtuaalinen maailma, josta on mahdollista hankkia digitaalista maata. Gods Unchained on puolestaan digitaalinen lautapeli / korttipeli (katso yllä oleva video), jossa erilaisilla korteilla on erilaisia ominaisuuksia. Jalkapallon keräilykorteista kiinnostuneiden kannattaa puolestaan tsekata sorare.com.

World of Warcraftin tyylisessä seikkailupelissä erilaiset aseet voivat olla non-fungible tokeneita, joita on rajattu määrä erilaisilla ominaisuuksilla. Pelissä käytetty raha voisi olla puolestaan ERC20-standardin mukainen token.

NFT tarjoaa todella mielenkiintoisia lisäominaisuuksia: voit nyt myydä omistamasi aseen tai kortin NFT-kauppapaikassa toiselle pelaajalle esim. tilanteessa, jossa haluat lopettaa tietyn pelin pelaamisen (tai tienata vain rahaa). NFT-aseen voisi myös siirtää esim. pelin seuraavaan versioon tai kokonaan toiseen peliin.

Nyt kun ymmärrät NFT-käyttökohteita, on helppo ymmärtää myös se, miksi tokeneita ei voi pilkkoa pienempiin osiin.

Edellä mainittujen pelien lisäksi NFT on luontainen sovellus mihin tahansa muuhun peliin. Kryptomaailmassa on Decentralandin lisäksi myös toinen todella tunnettu peleihin liittyvä projekti: Enjin. Jos Enjin kiinnostaa tarkemmin, tsekkaa tämä Youtube-video.

NFT:n muut mahdollisuudet

Toinen selkeä NFT-sovellus on tällä hetkellä digitaalinen taide. Tämän ympärille on muodostunut jo kauppapaikkoja, joissa NFT-taidetta voidaan ostaa ja myydä. Yksi tällainen on Rarible. Kyseisellä projektilla on myös oma RARI-token.

rarible

Rariblen lisäksi esim. Open Sea on toinen suosittu kauppapaikka.

NFT liittyy pelien ja taiteen kautta myös DeFi-maailmaan. Kunhan hinnanmuodostusmekanismi paranee, voit käyttää NFT-esinettäsi vakuutena DeFi-lainapalvelussa ja lainata sitä vastaan kryptovaluuttaa.

Uniikit taideteokset ovat vain yksi monista sovelluksista. Nykyisin on myös käytössä kryptodomaineja kuten .eth ja .crypto, joissa hyödynnetään NFT-teknologiaa. Tulevaisuudessa voit lähettää  bitcoineja hankalan kirjain + numeroyhdistelmän sijasta osoitteeseen kuten bitcoinkeskus.eth tai bitcoinkeskus.crypto.

Edellä mainittujen sovellusten lisäksi termit tokenisaatio ja digitalisaatio tarjoavat lukemattomia mahdollisuuksia etenkin finanssimaailmassa. Tulevaisuudessa voit sijoittaa Nokian osakkeeseen ostamalla NFT:n. Voit ”tokenisoida” vaikka oman asuntosi, autosi tai muita reaalimaailman tuotteita.

NFT tulevaisuus

NFT on termi, jota on viljelty vähän väliä sosiaalisessa mediassa vuodesta 2018 alkaen. Sen piti olla seuraava kryptomaailman kuuma juttu jo vuonna 2019, mutta toistaiseksi NFT ei ole teknologiana lähtenyt kunnolla liikkeelle.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että DeFi-buumi on toimimassa katalyyttina myös NFT-maailman heräämiselle. NFT on alkanut nousta esiin joka puolella some-keskusteluissa syksyn 2020 aikana. Hyvä esimerkki tästä on Aavegotchi, joka on DeFi-palvelu Aaveen viritys NFT-maailmassa.

Sijoittajat etsivät aina kuumeisesti seuraava hittiä, johon panostamalla voi saada jopa 100x nousuja sijoitukselleen. DeFi oli tällainen sijoitus vielä 2019 vuoden loppupuolella. Juuri kukaan ei ostanut silloin edes suosittujen palveluiden tokeneita, koska markkina oli todella pieni eikä tokeneita löytynyt suurimmista pörsseistä.

NFT-markkina näyttää tällä hetkellä hyvin samanlaiselta kuin DeFi-markkina syksyllä 2019. Jos etsit seuraavia raketteja, joiden kurssit ovat vuoden päästä 10x, 50x tai jopa 100x nykyisestä, suuntaa katseesi NFT-maailmaan. Esim. tässä artikkelissa mainitut Decentraland (MANA) sekä Enjin (ENJ) löytyvät Binancen tarjonnasta.

Non-fungible tokeneita voit säilyttää esim. MetaMaskissa (lue tästä käyttöopas) tai Trustwallet-mobiililompakossa. Myös Enjin Wallet on suosittu keräilyesineiden säilytyspaikka.

Tsekkaa myös muut Bitcoinkeskuksen NFT-artikkelit!

Alla olevaa videota voi suositella myös NFT:stä kiinnostuneille.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja sekä sivuston pääanalyytikko. Hän on seurannut kryptovaluuttoja työkseen vuodesta 2017 lähtien. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat. Antti vastaa pääosin Bitcoinkeskuksen sisällöntuotannosta sekä some-kanavien ylläpidosta.