Perustiedot
14
loka
nft non-fungible token

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on NFT (Non-Fungible Token)?

NFT on lyhenne englanninkielisistä sanoista Non-Fungible Token. Kryptovaluuttojen alkuvuosina ei ollut mahdollista luoda uniikkeja kolikoita. Vuoden 2020 jälkeen on noussut esiin kaksi suosittua NFT-sektoria: NFT-taide ja NFT-pelit.

NFT:n arvon ymmärtäminen vaatii NFT:n digitaalisten ominaisuuksien ymmärtämistä. NFT:n arvo perustuu sijoittajien spekulaatioon NFT:n hintakehityksestä. NFT-teknologian mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Mikä on NFT?

NFT on uniikki eli yksilöllinen token (kryptovaluutta). NFT on lyhenne englanninkielisistä sanoista Non-Fungible Token. NFT:n epävirallinen käännös on digitaalinen aitoustodistus, mutta sitä näkee lähinnä virallisissa yhteyksissä. Puhekielessä käytetään lyhennettä NFT.

Englanninkielisestä sanasta fungible käytetään usein suomennosta fungibiliteetti tai vaihdettavuus. Kyseessä on perustavaa laatua oleva ominaisuus rahalle. Tämä koskee sekä fyysisiä kolikoita ja seteleitä, digitaalista rahaa sekä kryptovaluuttoja.

Fungibiliteetti tarkoittaa käytännössä seuraavaa: 100 euron seteli sinun lompakossasi on yhtä arvokas kuin 100 euron seteli kaverisi lompakossa. Euro pankkitililläsi on yhtä arvokas kuin euro kaverisi pankkitilillä. Yksi Bitcoin yhdessä lompakossa on yhtä arvokas kuin yksi Bitcoin toisessa lompakossa.

Tämän lisäksi voit vaihtaa sadan euron setelin esimerkiksi viiteen 20 euron seteliin, ja sinulla on yhä sadan euron arvosta rahaa. Voit myös lähettää kaverillesi yhden bitcoinin sijasta 10 kertaa 0,1 Bitcoinin siirron.

NFT:n kanssa tämä ei ole mahdollista. Koska NFT on yksilöllinen (non-fungible), jokainen NFT on myös arvoltaan erilainen. Helpoin tapa ymmärtää NFT on ajatella digitaalista taidetta, kuten kuvia, musiikkia tai videoita. Jokainen fyysinen maalaus on yksilöllinen, ja sama koskee myös digitaalista taidetta.

NFT:n pilkkominen pienempiin yksiköihin ei myöskään ole mahdollista. Jos ostat esimerkiksi Bored Apes NFT:n, et voi pilkkoa sitä pienempiin osiin ja lähettää esimerkiksi viidesosaa tästä NFT:stä kaverillesi. NFT on aina yksi kokonainen token (kryptovaluutta).

NFT:n historia

Kryptovaluuttojen alkuvuosina ei ollut mahdollista luoda uniikkeja kolikoita. NFT:n edeltäjänä voidaan pitää jo 2012 esiteltyä Colored Coin -ideaa. Voit lukea laajemman historian NFT:stä tästä linkistä.

NFT-skene nousi ensimmäistä kertaa laajaan tietoisuuteen vuoden 2017 lopulla CryptoKitties-pelin myötä, joka tukki pahimmillaan koko Ethereum-verkon joulukuussa 2017. Jokainen ”kryptokatti” on Ethereum-lohkoketjussa oleva NFT.

Mikä on NFT - Cryptokitties

Näihin aikoihin syntyi myös Ethereumin ERC721-standardi, joka tarjoaa tekniset ohjeet NFT:n luomiselle. Monien tuntema ERC20-standardi on ikään kuin tämän vastakohta. Kaikki ”tavalliset” Ethereum-tokenit ovat ERC20-standardin mukaisia.

NFT on kuin ”token steroideilla”, eli sillä on samat perusominaisuudet kuin muillakin tokeneilla. Koska kyseessä on NFT, on tärkeää, että lohkoketjusta voidaan varmistaa tokenin todella olevan uniikki tai ns. rajoitettu painos.

Selkein ero NFT:n sekä normaalin tokenin välillä tulee vaihdettavuudesta. Kuten edellä oli kuvattu, voit pilkkoa yhden bitcoinin pieniin osiin, jotka voidaan summata arvoltaan yhteen. NFT on sen sijaan aina yksi kokonainen token, jota ei voi pilkkoa pienempiin osiin. NFT on siis non-fungible token eli ei-vaihdettava (=uniikki) token. NFT:n idea avautuu paremmin seuraavan kappaleen esimerkeissä.

Vuonna 2019 on esitelty myös ERC1155-standardi. Voit lukea ERC721 vs ERC1155 eroista esim. tästä artikkelista.

Mikä on NFT – käytännön esimerkkejä

Vuoden 2020 jälkeen on noussut esiin kaksi suosittua NFT-sektoria: NFT-taide ja NFT-pelit. Tsekataan näiden lisäksi myös mm. se, miten NFT-teknologiaa hyödynnetään urheilumaailmassa.

NFT-taide: Bored Apes ja CryptoPunks

NFT-taide on konseptina helppo ymmärtää. Kyse on digitaalisista taideteoksista eli kuvista ja videoista. Ostamalla yhden NFT:n ostat yhden digitaalisten taideteoksen, aivan kuten ostaisit taulun fyysisessä maailmassa. Taidekategoriasta nousee esiin kaksi kokoelmaa ylitse muiden: Cryptopunks ja Bored Ape Yacht Club. Molempia on treidattu yli kahden miljardin dollarin arvosta.

Alla olevassa kuvassa näkyy muutama Bored Apes -kokoelman NFT suositulta OpenSea-kauppapaikalta.

opensea bayc

Kuvassa oleva apinataide on 83-87 ETH hintaista, mikä tarkoittaa artikkelin kirjoitushetkellä noin 108.000-113.000 dollaria. Parhaimmillaan Bored Apes -kokoelman NFT:stä on maksettu 3,4 miljoonaa dollaria. Useista NFT:stä on maksettu yli miljoona dollaria per kappale.

CryptoPunks on puolestaan yksi vanhimmista NFT-kokoelmista. Se sisältää hyvin yksinkertaisella pikseligrafiikalla olevia naamakuvia. Kallein CryptoPunk on arvoltaan huikeat 23 miljoonaa dollaria. Moni julkkis ja some-influensseri on käyttänyt sekä CryptoPunk että Bored Ape NFT:tä sosiaalisessa mediassa profiilikuvana.

Sekä CryptoPunks että Bored Apex -kokoelmat on luotu Ethereum-alustalle. Bitcoinkeskuksesta löytyy myös laajempi artikkeli tästä aiheesta: NFT-taide ja keräily.

NFT-pelit: Axie Infinity

Vaikka CryptoPunks ja Bored Apex NFT-kokoelmista on maksettu hurjia rahasummia, niiden myyntituotot kuitenkin kalpenevat listan ykkösenä olevalle Axie Infinitylle. Kyseessä on NFT-teknologiaa hyödyntävä peli. Axie Infinity -hahmoilla on käyty kauppaa yli neljän miljardin dollarin arvosta eli yhtä paljon kuin Punkseilla & Bored Apes -hahmoilla yhteensä.

Axie Infinity on idealtaan hyvin tyypillinen peli, jossa pelaaja hankkii itselleen Axie-hahmon ja taistelee sillä muiden pelaajien Axie-hahmoja vastaan. Alla oleva kuva on Axie Infinityn markkinapaikalta.

Mikä on NFT - axie infinity

Jokaisella Axie-hahmolla on erilaisia ominaisuuksia, mitkä tekevät joistain arvokkaimpia kuin toisista. Aivan samoin myös NFT-taiteessa on enemmän ja vähemmän uniikkeja taideteoksia. Mitä harvinaisempia ominaisuudet ovat, sitä enemmän niistä ollaan valmiita maksamaan.

Axie Infinity on toteutettu eri tavalla kuin edellä mainitut taidekokoelmat. Ethereum-alustan sijaan Axie Infinitylle on rakennettu oma sivuketju (sidechain), Ronin. Se pääsi keväällä 2022 myös uutisiin valitettavalla tavalla, sillä Ronin-lohkoketjun ja Ethereumin välisestä token-siltaan tehtiin yli 600 miljoonan dollarin hakkerointi.

Toinen suosittu NFT-peli on Sorare. Se yhdistää digitaaliset keräilykortit ja fantasyfutiksen. Ideana hankkia futisseurojen tähtipelaajia keräilykortteina (NFT) ja kilpailla sitten toisia pelaajia vastaan. Oma korttisi saa pisteitä sen perusteella miten hyvin pelaaja menestyy oikeissa futismatseissa.

Lue lisää NFT-pelimaailmoista tästä artikkelista.

NFT urheilumaailmassa: NBA top shot ja FIFA

Taiteen ja pelien lisäksi NFT-teknologia on ollut vahvasti esillä myös urheilumaailmassa. Flow-lohkoketjuun rakennettu NBA Top Shot on myynyt historiansa aikana yli miljardin dollarin edestä digitaalisia tähtihetkiä NBA-maailmasta. Keräilijä ostaa oikeuden hienoihin NBA-suorituksiin historiasta.

Jalkapallon kattojärjestö FIFA lanseerasi myös syyskuussa 2022 oman NFT-kokoelmansa. FIFA:n tekninen yhteistyökumppani on Algorand.

Mikä on NFT kokoelma, jonka FIFA on lanseerannut? NBA top shotin tavoin, FIFA:n MM-futiksen NFT-kokoelma sisältää maaleja sekä muita hienoja suorituksia MM-futiksen historiasta. Yksi NFT on yksi videopätkä. Näitä on mahdollista treidata FIFA:n omalla markkinapaikalla. NFT:t voi myös siirtää aikanaan omaan, ulkopuoliseen, Algorand-lompakkoon.

NFT sopii urheilumaailmaan erinomaisesti. Teknologia mahdollistaa jatkossa myös dynaamisen NFT:n luomisen. Dynaamisen NFT:n ulkonäkö ja data voi muuttua sen perusteella, miten pelaaja suoriutuu esim. MM-kisojen loppuottelussa. Dynaamisesta NFT:stä käytetään lyhennettä dNFT.

NFT ja metaversumit

Termi metaversumi on noussut esiin viime vuosina NFT-teknologian yhteydessä. Nämä kaksi aihetta liittyvät hyvin oleellisesti toisiinsa. Jos metaversumi ei ole sinulle ennestään tuttu, niin tsekkaa Bitcoinkeskuksen laajempi aloittelijan opas.

Metaversumin tarkka määritelmä on vielä hieman häilyvä, mutta se rakentuu ennen kaikkea Web 3:n päälle. Usein metaversumi nähdään virtuaalisena maailmana, jossa voidaan keskustella muiden käyttäjien kanssa digitaalisesti. Rajanveto perinteisten pelien ja metaversumin välillä voi olla joskus haastavaa sosiaalisten ominaisuuksien vuoksi.

Metaversumin ideana on kuitenkin Web 3:n tuoma digitaalinen omistaminen, ja tässä NFT-teknologia tulee esiin. Esimerkiksi Decentraland on suosittu metaversumi. Se on täysin virtuaalinen maailma, jossa jokainen digitaalinen tontti on oma NFT. Voit siis ostaa oman slottisi tästä maailmasta ja rakentaa sinne erilaisia asioita.

Sandbox on toinen suosittu metaversumi-sektorin peli. Sen voisi sanoa olevan suositun Minecraft-pelin Web 3 -versio. Metaversumi vie NFT-teknologian uudelle levelille. Taideteoksen tai videon omistamisen sijaan voit omistaa palan virtuaalista maailmaa, jossa miljoonat ihmiset kommunikoivat keskenään.

Lisäksi edellä mainittuihin Sandbox ja Decentraland-peleihin voi sijoittaa ostamalla niiden omaa tokenia (SAND tai MANA).

NFT:n arvon ymmärtäminen: Mona Lisa -esimerkki

NFT:n arvon ymmärtäminen vaatii NFT:n digitaalisten ominaisuuksien ymmärtämistä. Jos NFT-teknologia ei ole hallussa, on mahdotonta ymmärtää sen tuomia etuja ja lisäarvoa. Tämän vuoksi myös ajatus miljoonien dollareiden arvoistesta JPG-kuvasta tuntuu aloittelijoille täysin uskomattomalta.

Jatka lukemista, niin ymmärrät miksi NFT:llä on arvoa.

Vastaamme tähän kysymykseen Mona Lisan avulla. Kyseessä lienee yksi parhaimpia esimerkkejä uniikista taideteoksesta tällä planeetalla. Mona Lisa roikkuu Pariisissa Louvren seinällä, ja kaikki tietävät taulun olevan Leonardo Da Vincin maalaama. Mona Lisa on mittaamattoman arvokas, eikä sen aitoudesta ole mitään epäselvää.

Mikä on NFT taide - Mona Lisa

Digitaalisen taiteen kohdalla tilanne on toinen. Kuten edellä mainittiin, kuka tahansa voi tallettaa netissä olevan kuvan tai taideteoksen itselleen. Tämä on yleisin argumentti siitä, miksi esimerkiksi CryptoPunk tai Bored Ape -kuva on käytännössä arvoton. Sen ”varastaminen” ja kopioiminen on naurettavan helppoa.

On kuitenkin syytä muistaa, että niin on myös Mona Lisan kohdalla. Voit ostaa julisteen Louvren lahjatavarakaupasta tai ottaa taulusta kuvan omalla kamerallasi. Voit myös ladata netistä yhden miljoonista Mona Lisan kuvista ja printata sen tauluksi omalle seinällesi kenenkään estämättä.

Voit myös ottaa askeleen pidemmälle ja palkata taiteilijan tekemään taulusta mahdollisimman aidon replikan. Hän voisi käyttää vastaavaa kangasta ja muita materiaaleja kuin Leonardo Da Vinci. Tämäkään ei ole mahdottoman vaikeaa.

Kuuluisia taideteoksia on kopioitu tuhansien vuosien ajan. Monet kopioista ovat niin hyvin tehtyjä, etteivät edes asiantuntija huomaa eroa aidon välillä. Et voi kuitenkaan ohittaa yhtä tärkeää faktaa. Sinä tiedät, että Mona Lisa -taulusi on feikki.

Tämä tarkoittaa sitä, ettei sinulla ole todistusta sen autenttisuudesta. Jos haluaisit joskus myydä oman Mona Lisasi, se olisi mahdotonta. Vaikka sinun seinälläsi oleva replika näyttäisi 99,99 prosenttisesti aidolta, se ei ole kuitenkaan aito ja oikea Mona Lisa. Se olisi käytännössä arvoton.

Tämän vuoksi digitaalinen taide voi olla arvokasta. NFT:n ostaja saa itselleen lohkoketjussa olevan aitoustodistuksen. Vain kyseisellä henkilöllä on oikeus myydä kyseinen teos, ja ostaja voi aina varmistua kyseessä olevan aito NFT-taideteos eikä kopio.

Mikä tahansa taideteos voidaan väärentää, oli se sitten digitaalinen tai ei. Todistus omistajasta ja aitoudesta on se, millä on merkitystä. Lohkoketju tuo tähän täysin uuden ulottuvuuden. Se auttaa myös saamaan kiinni rikollisia, sillä NFT:n siirto uuteen osoitteeseen on helppo jäljittää.

Jos joku haluaa ostaa kopion Mona Lisasta tai tallentaa Bored Apesin omalle koneelleen, kukaan ei voi sitä estää. Mutta, kyseinen henkilö omistaa täysin arvottoman teoksen, eikä hän pysty hyötymään siitä rahallisesti millään tavoin.

Mihin NFT arvo perustuu?

NFT:n arvo perustuu sijoittajien spekulaatioon NFT:n hintakehityksestä. NFT:n arvo perustuu pitkälti samoihin tekijöihin kuin fyysisten taideteosten ja keräilykohteiden arvo. Esimerkiksi Leonardo Da Vincin maalaukset ovat arvokkaita johtuen taiteilijan saamasta arvostuksesta. Myös NFT-taideteoksen arvo voi olla korkea johtuen henkilöstä, joka on luonut teoksen.

NFT eroaa kuitenkin fyysisistä keräilykohteista ja tauluista merkittävästi. NFT on sataprosenttisesti digitaalinen, joten sen arvo muodostuu vain digitaalisista tekijöistä. Seuraavassa on muutamia esimerkkejä.

  • Ainutlaatuisuus: Jokainen NFT on yksilöllinen ja sisältää uniikit ominaisuudet. Mitä harvinaisempi ja ainutlaatuisempi NFT, sitä arvokkaampi se yleensä on.
  • Lohkoketju: Ethereum-alustalle julkaistu NFT-kokoelma voi olla arvokkaampi kuin vastaava, Avalanche-alustalle julkaistu, kokoelma. Mitä arvokkaampi julkaisualusta, sitä arvokkaampi NFT.
  • Käyttöoikeudet: Jotkut NFT:t antavat omistajalleen erityisiä oikeuksia, kuten pääsyn virtuaalitapahtumiin tai mahdollisuuden käyttää digitaalista esinettä virtuaalimaailmassa.
  • Mediakohu: NFT:t ovat saaneet paljon huomiota mediassa, mikä on lisännyt niiden tunnettuutta ja kiinnostusta. Tällaisia kokoelmia ovat mm. Bored Apes ja CryptoPunks.
  • Yhteisö: Monet NFT-projektit rakentavat vahvoja yhteisöjä ympärilleen, mikä voi lisätä niiden arvoa.

NFT-markkina on hyvin nuori ja hakee vielä arvoaan. Tämän vuoksi NFT-taiteen arvo voi heitellä valtavasti markkinasyklien huipulta niiden pohjalle.

Mikä on NFT-teknologian tulevaisuus?

NFT-teknologian mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Peliteollisuus on taatusti yksi NFT-teknologian hyödyntäjistä tulevaisuudessa. Miltä kuulostaisi ajatus, että omistaisit kaikki seikkailupelisi tavarat ja voisit tuoda ne NFT-formaatissa myös pelin uuteen versioon? Voitko pian myydä mobiilipelissä keräämiäsi timantteja tai muita esineitä kryptovaluuttapörssissä?

Tämän lisäksi NFT tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia taiteen ja finanssimaailman puolella. Tokenisoidut osakkeet ovat hyvä esimerkki NFT:n hyödyntämisestä.

Eri lohkoketjujen NFT-sektori tuo mielenkiintoisia haasteita teknisestä näkökulmasta. Mitä jos Ethereum-alustalla julkaistu kokoelma lanseerataan myös Solana-alustalla? Tai voiko CryptoPunks siirtyä tulevaisuudessa toiseen lohkoketjuun? Miten omistusoikeudet silloin toimivat?

NFT on tullut jäädäkseen. Teknologia itsessään on jo yllättävän vanha, mutta sen läpilyönti tapahtui vasta 2021 vuoden aikana.

Kannattaa ehdottomasti tutustua myös Bitcoinkeskuksen muihin NFT-artikkeleihin. Niissä käydään tarkemmin läpi sekä peli- että taidemaailmaa. Jos sinua kiinnostaa NFT sijoittaminen eli NFT:n ostaminen, tutustu tähän artikkeliin: NFT ostaminen.

FAQ

Alta löydät usein kysyttyjä kysymyksiä NFT-teknologiaan liittyen.

Miten aloittaa NFT?

NFT aloitetaan minttaamalla se haluttuun lohkoketjuun. Yleisin lohkoketju NFT:lle on Ethereum. Tarvitset NFT:n luomiseen hieman Etheriä (ETH) transaktiomaksujen maksamiseen. NFT:n voi mintata esimerkiksi OpenSea-palvelussa.

Missä myydä NFT taidetta?

NFT:n voi myydä avoimella NFT-kauppapaikalla. Suosituin NFT-kauppapaikka on Opensea. Voit myös sopia kenen tahansa henkilön kanssa kahdestaan NFT:n myymisestä. Omistusoikeus siirtyy ostajalle lohkoketjussa sillä hetkellä, kun NFT siirtyy hänen lompakkoonsa.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.