NEO oli yksi vuoden 2017/2018 altcoin-huuman kovimmista nousijoista. Uudet ja mielenkiintoiset ICO:t ovat nostivat tämän platformin kurssia rajusti vuoden 2018 tammikuussa. Tämän jälkeen NEO on ollut yksi pahimmin arvonsa menettäneistä top 25 -kryptovaluutoista. Tämä artikkeli kertoo, mistä NEO-projektissa on oikein kyse.
Sisällysluettelo
Mikä on NEO (NEO)?
Asetetaan NEO ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen universumissa. Kuten yllä oleva otsikko kertoo, kyseessä on Ethereumin kilpailija ns. platform-kategoriassa. NEO on siis ekosysteemi ja ohjelmointialusta hajautetuille sovelluksille (dApp). Samassa kategoriassa kilpailevat myös projektit kuten EOS, Cardano tai ICON.
NEO tarkoittaa siis blockchain-projektia, mutta se tarkoittaa myös järjestelmän natiivivaluuttana toimivaa NEO-tokenia. Ethereumin natiivivaluuttana toimii Ether, EOS:n EOS ja Cardanolla ADA. Puhekielessä termiä kryptovaluutta ei ole vielä nykyisin määritelty tarkasti, mutta NEO-tokenin käyttötarkoitus ei ole toimia Bitcoinin kaltaisena virtuaaluvaluuttana.
Kyseessä on ns. governance token, jota käytetään järjestelmän hallintaan. NEO-token on ikään kuin yksi osake tai yksi ääni NEO-universumin hallinnassa. Kaikki kyseisen tokenin transaktiot on suoritettava kokonaisilla yksiköillä, eli pienin mahdollinen siirto on 1 kpl. Voit kyllä omistaa esim. 0,35 NEO-tokenia pörssissä, mutta et voi siirtää lompakkoosi.
NEO-platform sisältää myös erillisen gas-tokenin. Sitä käytetään älysopimusten ja dApp-sovellusten ajamiseen. Sama idea toimii muissakin platformeissa. Jotkut käyttävät NEO:n tavoin erillistä ’bensa’-tokenia. Gas-tokenia voi ostaa myös kryptovaluuttapörsseistä.
NEO on entinen AntShares
NEO-projektin historia lähtee liikkeelle vuodesta 2014. Silloin perustettiin Antshares, joka oli Kiinan ensimmäinen open source -projekti lohkoketjuteknologiasta. Antsharesin perustivat Da HongFei sekä Erik Zhang. Vain hetkeä myöhemmin sama kaksikko perusti OnChain -nimisen yhtiön, koska kysyntä blockchain-teknologiaa kohtaan alkoi kasvaa. Antsharesin white paper näki päivänvalon pitkän kehitystyön tuloksena maaliskuussa 2016.
OnChain on siis yksityinen teknologiayhtiö, joka on vastannut Antsharesin kehityksestä ja projektien suunnittelusta yritysmaailman suuntaan. NEO tuli mukaan kuvioon kesällä 2017, koska Antshares-projektille suoritettiin uudelleenbrändäys. Käytännössä NEO on yhtä kuin Antshares, sillä kyseessä oli pelkästään nimenvaihto.
NEO on siis open source -projekti, jolla on kehittäjiä ja faneja ympäri maailmaa. Merkittävin yhteisö on nimeltään City of Zion. NEO ei ole suoraan sidoksissa esimerkiksi Kiinan valtioon. OnChain on puolestaan teknologiayhtiö, joka kehittää omaa arkkitehtuuriaan. OnChain on oleellisesti mukana myös NEO:n kehitystyössä, joten kaksikko liittyy erottamattomasti toisiinsa. Perustaja Da HongFei on kertonut yhtiön hyvistä väleistä Kiinan valtioon, joten linkki NEO-projektiin tulee tätä kautta.
Alla on kaaviokuva, joka (toivottvasti) selventää hieman eri tahojen suhdetta. (Lähde)
OnChain haluaa olla ”lohkoketjuteknologian Microsoft”. Yhtiö on kehittänyt oman arkkitehtuurinsa, joka on nimeltään DNA – Distributed Network Architecture. OnChain rakentaa standardia, jonka avulla kiinalaisyhtiöt sekä valtion eri osastot voivat hyödyntää lohkoketjuteknologiaa. DNA-ekosysteemi tarjoaa mahdollisuudet rakentaa yksityisiä lohkoketjuja eri tarpeisiin, ja OnChain-yhtiö on näiden ratkaisujen toteuttaja.
Yllä oleva kaavio auttaa ymmärtämään, mistä on kyse. DNA ja NEO ovat kaksi eri ekosysteemiä. NEO-projektia on kuitenkin mahdoton ymmärtää, jos OnChainia ja DNA:ta ei ole ensin selitetty.
NEO on ollut syntymästään lähtien yksi maailman top 20 -kryptovaluutoista. Sen suosio oli korkeimmillaan ICO-buumin huipulla tammikuussa 2018, jolloin NEO-tokenin arvo nousi todella rajusti. Vuosi 2018 on ollut NEO:n kurssille todella raju, ja projekti on pudonnut markkina-arvossa hieman monia kilpailijoita enemmän. Tällä hetkellä NEO on jäänyt kauas Ethereumin ja EOS:n taakse.
Digital Assets + Digital Identity + Smart Contract = Smat Economy
Ethereumilla ja NEO-projektilla on paljon yhtäläisyyksiä. Molemmat ovat platformeja DApps-sovelluksille, älysopimuksille (smart contracts) sekä ICO:lle (Initial Coin Offerings). Ethereum on tullut hyvin kuuluisaksi vuonna 2017 alkaneessa ICO-buumissa. Yhä useampi mielenkiintoinen ICO järjestetään nyt myös NEO-platformin sisällä. Tai järjestettiin, sillä nykyään suurin kohu on tältä osin laantunut.
Isossa kuvassa NEO:n tähtäin on hieman kauempana tulevaisuudessa. Projektin tunnuslause on neo.org -sivulla: An Open Network For Smart Economy. Mitä smart economy sitten tarkoittaa? NEO-projektin mukaan: Digital Assets + Digital Identity + Smart Contract = Smat Economy.
NEO-platformin fokus on siis erilaisten hyödykkeiden/omaisuuden digitalisoinnissa sekä käyttäjien digitaalisessa tunnistautumisessa. NEO:n perustajien visiona on se, että tulevaisuudessa lähes kaikki mahdollinen omaisuus voidaan digitalisoida. Kyse voi olla valuutan tai osakkeiden lisäksi autosta, talosta, antiikkiesineistä tai mistä tahansa vaihdettavasta hyödykkeestä. NEO-platform tukee tätä visiota digitaalisen tunnistautumisen avulla.
”Today, digital identity is based on a system called the PKI (Public Key Infrastructure) X.509 standard. NEO’s plan is to issue digital identities in accordance to this standard and then secure them using the blockchain. There could also be businesses and projects that will only transact with people who have a digital identity, for regulatory reasons. NEO enables that possibility”. (hackernoon.com)
Sovelluskehittäjien kannalta NEO voi olla Ethereumia houkuttelevampi vaihtoehto, sillä se tukee useita eri ohjelmointikieliä (esim. C#, .NET). Tässä kohtaa kannattaa myös huomioida projektin yhteistyö Microsoftin kanssa. Esimerkiksi Ethereumin DAppsit on koodattava sen omalla Solidium-ohjelmointikielellä, jota hallitsee huomattavasti pienempi joukko sovelluskehittäjiä.
Ethereumin tapaan NEO:lla on myös oma virtual machine, joka prosessoi käytännössä ohjelmoijien rakentamat applikaatiot.
Tässä kohtaa on hyvä mainita myös eräs tärkeä NEO:n tulevaisuuteen liittyvä asia. Bitcoinin skaalautuvuusratkaisuna tunnettu salamaverkko laajentuu tällä hetkellä kovaa vauhtia. Ethereumilla on myös vastaava ratkaisu, joka tunnetaan nimellä Raiden. NEO:n versio tästä on nimeltään Trinity.
Perustaja Da Hongfei on julkisesti todennut, ettei hän usko Ethereumin sharding-ratkaisun olevan oikea tie skaalautuvuusongelman hoitamiseen. Hongfein mukaan NEO tulee saavuttamaan 10.000 TPS (transactions per second) tason Layer 2-ratkaisulla. Tässä kohtaa Trinity astuu mukaan. Voit lukea lisää aiheesta sekä NEO:n tulevista askeleista tästä artikkelista.
NEO konsensusalgoritmina: Delegated Byzantine Fault Tolerance
NEO-platformin sisällä olevat applikaatiot tarvitsevat siis ”digitaalista bensaa” – aivan kuten Ethereumissa ja muissakin vastaavissa järjestelmissä. Tämän avulla voidaan estää verkon Ddos-hyökkäyksiä sekä varmistaa, että sovelluskehittäjät pyrkivät luomaan tehokkaita applikaatioita.
Ethereum-platformissa tätä ”digibensaa” ostetaan Ether-valuutalla. NEO on ratkaissut asian luomalla tähän tarkoitukseen erillisen valuutan, joka on nimeltään gas. Se löytyy nykyään myös omana valuuttanaan muutamista eri pörsseistä. Sijoittajan näkökulmasta NEO on osake ja gas on sen osinko. Tätä ”digibensaa” tulee nimittäin NEO:n omistajan tilille joka päivä, kunhan tokenit säilyttää asianmukaisessa lompakossa.
NEO-platformissa on myös toinen merkittävä ero Ethereumiin, Bitcoiniin sekä moniin muihin teknologioihin. Kyse on sen käyttämästä konsensusalgoritmista, joka on nimeltään dBFT eli Delegated Byzantine Fault Tolerance.
Monet lukijoista ovat varmasti tietoisia Bitcoinin käyttämästä Proof Of Work (PoW) -algoritmista, jonka valtava tehonkulutus on otsikoissa vähän väliä. PoW:n kehittyneempi muoto on nimeltään Proof of Stake (PoS), joka on monien Bitcoinkeskuksessa esiteltyjen platformien taustalla.
Tärkeä ero PoW-algoritmiin on se, että PoS-järjestelmässä ei ole lainkaan fyysistä louhintaa. NEO:n käyttämä dBFT on käytännössä hyvin lähellä PoS-algoritmia (tarkemmin sanottuna dPoS), eli kaikki NEO-tokenit ovat jo luotu eikä niitä louhita esiin Bitcoinin tavoin.
Delegated Byzantine Fault Tolerance viittaa ikivanhaan Bysantin kenraalien ongelmaan, joka on selitetty tarkemmin Hedera Hashgaraphia käsittelevässä artikkelissa. Mike Maloney selittää alla olevalla videolla (pitäisi alkaa kohdasta 04:00), mistä on kyse.
Avainsana on tässä kohtaa delegated, joka viittaa sanamukaisesti delegaattiin. Kaikki NEO-tokenin holdaajat valitsevat erilliset delegaatit, jotka hoitavat lohkoketjun lohkojen käsittelyn. Kyse on vastaavasta toimenpiteestä kuin Delegated Proof of Stake (dPoS)-konsensusalgoritmissa, jota esimerkiksi EOS käyttää.
EOS:n ja NEO:n ero on seuraava. EOS:n tapauksessa yksi delegaateista valitaan luomaan uusi lohko itsenäisesti. NEO:n arkkitehtuurissa yksi delegaateista luo uuden lohkon, mutta vähintään 2/3 muista on hyväksyttävä se. Tämä tekee käytännössä järjestelmään hyökkäämisestä hyvin vaikeaa.
NEO:n käyttämän protokollan haittapuolena on luonnollisesti verkon ylläpidon keskittyminen vain muutamien toimijoiden käsiin. Tällä hetkellä delegaatteja (consensus node) on seitsemän kappaletta, joista viittä pyörittää NEO Foundation. Vuoden 2019 aikana järjestelmää on tarkoitus hajauttaa. NEO julkaisi viime vuoden lopulla tämän artikkelin, jossa kerrotaan ohjeet uusiksi delegaateiksi haluaville.
Sijoittaminen NEO-platformiin
NEO-token on ollut yksi kryptosijoittajan pahimmista painajaisista kuluneen vuoden aikana. Sen kurssi romahti pahimmillaan yli 160 dollarista alle 7 dollariin (yli 95% pudotus). Monet muutkin altcoinit ovat pudonneet yli 90 prosenttia, mutta NEO on kärsinyt muita enemmän johtuen sen saamasta hypestä juuri ennen ICO-kuplan puhkeamista tammi-helmikuussa.
Tästä huolimatta kyseessä on yksi merkittävimmistä pelureista platform-kategoriassa. NEOn talous on myös kunnossa, toisin kuin esim. kilpailevalla NEM-projektilla, joka on ajautunut ”kryptotalven” myötä konkurssin partaalle. Da Hongfei kertoo alla olevassa varoja olevan kaksi miljoonaa dollaria. Tämän lisäksi NEO Foundationilla on vielä pari saataa Bitcoinia ICO:n jäljiltä.
NEO-projekti on ollut hyvin vähän uutisissa vuoden 2018 aikana. Samaa voi toki sanoa myös monesta muustakin kilpailijsta. Käynnissä on tällä hetkellä rakennusvaihe, kun NEO-platformia kehitetään seuraavalle tasolle. Esim. Ethereumilla on myös omat ongelmansa, kun projekti yrittää saada kauan odotetut skaalautuvuusratkaisut toimintaan. NEO:n seuraava merkkipaalu on koko järjestelmän 3.0 -versio, jonka kehitys alkoi vuoden 2018 puolivälissä.
Ekosysteemi saa 3.0 -version myötä monia tärkeitä parannuksia, joista voit lukea tarkemmin tästä artikkelista. Sen lisäksi verkon ylläpitoa hajautetaan, kuten edellisessä kappaleessa tuli jo mainittua.
Tällä hetkellä NEO:n asemaa markkinoilla uhkaavat etenkin EOS ja TRON, joiden sisältämien applikaatioden määrä on selvästi kovemmassa kasvussa. DappRadar-sivusto listaa suosituimpia hajautettuja sovelluksia, ja listaa dominoivat tällä hetkellä EOS, TRON ja Ethereum.
NEO-tokeniin sijoittaminen täytyy nähdä investointina järjestelmän tulevaan suosioon, aivan kuten kilpailijoidenkin tapauksessa. NEO tarjoaa tiettyjä etuja (mm. eri ohjelmointikielet), joita muilla ei ole. Vastaavasti sillä on omat rajoitteensa ja haittapuolensa. Monien sijoittajien mielestä NEO:n asema Kiinassa on sen merkittävä etu, mutta toiset näkevät sen myös haittana.
NEO-tokenin hodlaajat saavat palkinnoksi myös virtuaalista bensaa gas-kolikon muodossa. Tämä ”osinko” ei ole euroissa tai dollareissa suuri summa, mutta nostaa todennäköisesti arvoaan samassa suhteessa NEO-tokenin kanssa. Jos siis platformin suosi kasvaa.
NEO kurssi ja ostaminen
Suositeltava ostopaikka on markkinajohtaja Binance, joka tukee nykyisin myös SEPA-pankkisiirtoja.
Voit säilyttää NEO-tokeneita esim. helppokäyttöisessä desktop-lompakossa, joka löytyy osoitteesta Neonwallet.com. Se on pörssejä ja online-lompakoita turvallisempi ratkaisu. Saat myös jatkuvasti gas-kolikoita tähän lompakkoosi. Jos päätät säilyttää NEO-tokeneita pörssissä (ei suositeltavaa), selvitä ensin, tilittääkö kyseinen pörssi myös gas-kolikot joka kuukausi. Binance ja KuCoin tekevät ainakin näin.
Pysyt kärryillä NEO-projektista seuraamalla Twitter-tiliä @NEO_Blockchain ja Reddit-sivua /r/NEO. Alla oleva video on hyvä päivitys NEO:n tilanteeseen. Perustaja Da Hongfei kertoo Blockchain Brad -kanavan haastattelussa yhteenvedon projektin nykytilasta.
Kuva: kuvakaappaus neo.org -sivulta
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja