Opas: Mikä on NEM?

nem xem kryptovaluutta

NEM nousi pari viikkoa sitten kryptomaailman otsikoihin, kun Coincheck-pörssistä hakkeroitiin 500 miljoonaa kappaletta XEM-virtuaalivaluuttaa. Kyseessä oli dollareissa mitattuna historian suurin kryptovaluuttahakkerointi. NEM on mielenkiintoinen ekosysteemi, joka saa tästä tapauksesta huolimatta varsin vähän palstatilaa. Tässä artikkelissa käydään tarkemmin läpi NEM-järjestelmän toimintaperiaatteet.

Coinmotion banneri

Ensin on hyvä selventää käytössä olevat termit, jotta asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä. NEM on käytännössä Ethereumin ja NEO:n kanssa kilpaileva ekosysteemi. Kyseessä on täysin oman lohkoketjunsa päällä toimiva platform, jonka sisällä on mahdollista ohjelmoida erilaisia sovelluksia.

NEM-platformissa voidaan luoda myös muita kryptovaluuttoja – aivan kuten kilpailijoidenkin tapauksessa. Ethereumin lohkoketjuun luodut ERC20-standardin mukaiset tokenit ovat tällä hetkellä ylivoimaisesti suosituimpia. Tällaisia ovat mm. Tron, ICON, Populous ja VeChain. NEM-ekosysteemin sisälle luotuja tokeneita kutsutaan nimellä mosaic. Venezuelan lanseeraamaa Petro-kryptovaluutta on julkaistu NEM-alustalla.

NEM-järjestelmässä on Ethereumin ja NEO:n tapaan myös natiivivaluutta. Se on nimeltään XEM. Et siis käytännössä osta pörssistä NEM-kryptovaluuttaa, vaan NEM-platformin natiivivaluuttana toimivaa XEM-kryptovaluuttaa.

NEM – New Economy Movement

NEM on saanut alkunsa tammikuussa 2014. Se perustetiin alun perin vastaiskuna Bitcoinille, josta oli tullut joidenkin mielestä liian mainstream-tuote. Nimi NEM on peräisin sanoista New Economy Movement, joka viittaa sen perustamisen yhteydessä käytyyn keskusteluun.

NEM-ekosysteemin perustaja on Bitcoinin tapaan tuntematon. Kyseessä on Bitcointalk-foorumin nimimerkki UtopianFuture. Hän onnistui organisoimaan nopeasti kehitystä tekevän yhteisön, kunnes henkilö hävisi nopeasti pois kuvioista. Aivan kuten Satoshi Nakamoto katosi Bitcoinin kehitystyöstä pian alun jälkeen.

”As mysterious as he appeared, Utopianfuture departed, as if he were a fata morgana. On June 13, 2014, he stepped down abruptly as a result of being accused and, subsequently, admitting to having multiple accounts for claiming NEM stakes. But many suspect this was intentional so that he had an excuse to step away and disappear for whatever reasons, known only to him.”

NEM oli alun perin NXT-kryptovaluutan fork, mutta kehittäjät päätyivät lopulta luomaan täysin uniikin koodin. Tämä johtui NXT:n koodista löydetyistä ongelmista.

NEM-platformin alpha-versio julkaistiin kesäkuussa 2014. Ensimmäinen vakaampi versio näki päivänvalon maaliskuussa 2015. Kyseessä on siis yksi ensimmäisistä toisen sukupolven kryptoista. NEM:n kilpailija Ethereum syntyi samoihin aikoihin.

Miten NEM sitten eroaa kilpailijoistaan?

NEM ja Proof of Importance

NEM-lohkoketjun kulmakivi on konsensusalgoritmi Proof of Importance, joka eroaa merkittävästi esimerkiksi Bitcoinin käyttämästä Proof of Work (PoW) -ratkaisusta. Bitcoinin PoW-maailmassa uusien lohkojen muodostamiseen tarvitaan louhijoita, mikä tarkoittaa valtavaa määrää tietokoneiden laskentatehoa ja sähköä.

Suosittu vaihtoehto PoW-algoritmille on Proof of Stake. PoS-järjestelmässä ei ole louhintaa, ja verkkoa ylläpitävät nodet saavat palkkaa perustuen niiden hallussa olevan valuutan määrään. NEM-järjestelmän käyttämä Proof of Importance on lähempänä PoS-algoritmia, mutta tuo siihen merkittävän parannuksen.

NEM-lohkoketjussa toimiva PoI-konsensusalgoritmi ottaa huomioon PoS-järjestelmän tapaan verkkoa pyörittävän noden ”panoksen”. Osaksi palkkiojärjestelmää pääsee, kun tililtä löytyy vähintään 10.000 XEM-kolikkoa. Tämän jälkeen NEM-järjestelmä laskee importance scoren tilin haltijalle, johon vaikuttaa verkossa kulkevan liikenteen määrä. Toisin sanoen; mitä tärkeämpi kyseinen toimija on NEM-verkolle, sen enemmän palkkioita on luvassa.

PoW, PoS ja PoI -järjestelmien eroista kertoo tarkemmin tämä artikkeli.

NEM transaktio
Kuvassa : Näin NEM-järjestelmän transaktio etenee. Oikean alanurkan jäsenet ovat käytännössä nodeja eli palvelinkoneita, jotka saavat palkkion työstään PoI-konsensusalgoritmin mukaisesti.

NEM-järjestelmä ei siis tarvitse Bitcoin-lohkoketjun kaltaista raskasta louhintaa. Uusien lohkojen lisäämistä lohkoketjuun kutsutaan termillä harvesting.

PoI-konsensusalgoritmin etuna on todella pieni tehonkulutus. Verkon ylläpito onnistuu myös Raspberry Pi:n kaltaisella minitietokoneella. NEM käyttää myös erillistä EigenTrust++ -algoritmia, jonka avulla verkkoa ylläpitävät nodet saavat reputation scoren eli ikään kuin luottoluokituksen. Nodet valitsevat kommunikointiin ympäriltään vain riittävän korkean luokituksen saaneita kumpaneita.

NEM-järjestelmän tokenit – Mosaic ja Namespace

NEM-ekosysteemi on perusidealtaan Ethereumin sekä NEO:n kaltainen. NEM-lohkoketjun sisään voidaan ohjelmoida erilaisia sovelluksia sekä luoda omia kryptovaluuttoja. Kyseessä on Javalla koodattu open source platform, tosin Java tullaan korvaamaan C++ -kielellä. Karkeasti sanottuna NEM-järjestelmässä on Ethereumiin verrattuna hieman enemmän rajoitteita, mutta ohjelmien koodaaminen on helpompaa.

NEM-ekosysteemin selkärankana ovat termit mosaic ja namespace. Namespacen voi ymmärtää hyvin internet-osoitteen kautta. Se on uniikki osoite NEM-platformissa, jonka alle voidaan liittää lisää osoitteita. Mosaic on puolestaan NEM-järjestelmän vastine Ethereumin ERC20-tokenille. Jokainen voi luoda oman mosaicin NEM-lompakon avulla ja määritellä sen ominaisuudet. Voit lukea aiheesta lisää tästä: NEM blog – Mosaics and Namespaces.

Käytännössä NEM-järjestelmän natiivivaluutta XEM on myös mosaic.

NEM-ekosysteemissä on myös muita mielenkiintoisia ominaisuuksia. Yksi on nimeltään multi-signature accounts. Kyseessä on käytännössä lompakko, jonka transaktiot on vahvistettava usean eri osapuolen toimesta. Jokainen käyttäjä voi tehdä omasta tilistään multi-signature tilin vain 0,5 XEM:n maksusta. Tämän jälkeen tiliä ei voida tyhjentää, vaikka lompakko joutuisikin hakkeroinnin kohteeksi. Multi-signature ominaisuudella on paljon eri käyttömahdollisuuksia myös bisnesmaailmassa.

NEM-järjestelmä tukee myös älysopimuksia, ja sen sisällä on mahdollista lähettää salakirjoituksella suojattuja viestejä.

Mijin ja Dragonfly

Lopuksi selvennetään myös NEM-ekosysteemiin olennaisesti liittyvät sanat Mijin sekä Dragonfly.

Mijin on NEM-platformin pohjalta rakennettu järjestelmä, joka tarjoaa ns. enterprise-tason ratkaisuja yrityselämään. Vastaava työnjako löytyy myös monien muiden platformien kohdalla. NEM Foundation valvoo julkisen NEM-järjestelmän kehitystä ja ylläpitoa. Mijin on puolestaan yksityinen taho, joka kehittää ratkaisuja erityisesti pankkimaailmaan. Sen uusin platform-versio on nimeltään 2.0 CatapultMijin sekä NEM-lohkoketjut voidaan linkittää toisiinsa. Mijin-lohkoketjut ovat nimeltään mijinnet.

Dragonfly on puolestaan fintech-yritys, joka liittyy edellä mainittuun linkitykseen oleellisesti. Lainaus NEM-blogista syksyltä 2016:

”After months of quiet planning, design, and development, Dragonfly has successfully managed to send crypto from the NEM testnet to a mijinnet, and vice versa. By extension, this means we are able to send crypto from any blockchain to any blockchain within the NEM ecosystem, whether it is a mijinnet, testnet, or mainnet.”

dragonfly nem
Dragonflyn toimintaidea. NEM-järjestelmän avulla voidaan suorittaa finanssilaitosten välisiä transaktioita salamannopeasti.

Dragonfly kehittää NEM-platformiin pohjautuvia ratkaisuja, jotka voivat tulevaisuudessa kilpailla esimerkiksi Ripplen kanssa. Yhtiön perustaja sekä toimitusjohtaja Lon Wong on myös NEM Foundationin puheenjohtaja.

NEM Foundation on NEM-platformin kehitystä valvova organisaatio. Tällainen voittoa tavoittelematon organisaatio löytyy yleensä jokaisen suuremman kryptoprojektin taustalta. Lisätietoa löydät tästä linkistä.

NEM -kryptovaluutan ostaminen ja lompakko

Kuten artikkelissa on aiemmin mainittu, NEM-järjestelmän natiivivaluutta on nimeltään XEM. Jos haluat sijoittaa NEM-kryptovaluuttaan, niin sijoitat käytännössä NEM-platformiin ostamalla XEM-valuuttaa. Sama periaate kuin Ethereumin / Etherin kanssa.

XEM-valuutta toimii järjestelmän ”bensana”. Applikaatioiden, mosaicien tai multi-signature -tilien luominen maksaa pienen summan XEM-valuuttaa. Samoin esimerkiksi kryptattujen viestien lähettäminen. Käytännössä XEM-valuutan arvo nousee, jos NEM-platform tulee suosituksi alustaksi ohjelmistojen ja tokenien kehitykselle.

Teknisesti NEM-platform pystyy riittävään suorituskykyyn sen kilpailijoihin verrattuna. NEM-lohkoketju saa uuden lohkon minuutin välein, ja verkko kykenee tuhansien transaktioiden käsittelyyn sekunnissa. XEM-valuutan siirto on myös lähestulkoon ilmaista.

XEM-kryptovaluuttaa ei löydy tällä hetkellä maailman suosituimmista pörsseistä. Parhaat ostopaikat ovat Binance ja Bittrex. XEM-kryptovaluuttaa voit säilyttää turvallisesti NEM-järjestelmän omassa desktop-lompakossa.

Pysyt ajan tasalla NEM-platformin uusista päivityksistä seuraamalla Twitter-tiliä @NEMofficial sekä Reddit-sivua /r/nem. Voit lukea lisätietoa NEM-järjestelmästä lähteinä käytetyistä artikkeleista tai hakea videoita Youtubesta hakusanoilla nem explained.

Löydät lisätietoa näistä lähteistä: What is proof-of-importance, NEM technical reference, The New Economy Movement, This cryptocurrency doesn’t want to beat Bitcoin – it wants to beat the economy, NEM Price Prediction 2018 2020 (XEM / USD): Why this cryptocurrency is on the radar of investors for future?, Interview with Lon Wong – President and founder of NEM foundation, What is NEM (XEM)?, How to use multi-signature accounts, What is NEM (mycryptomedia), Beginners guide to NEM, About Mijin, What is NEM?

Kuva: kuvakaappaus nem.io -sivulta

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*