NEM on yksi monista Ethereumin haastajista platform-kategoriassa. Sen XEM-natiivitoken oli pitkään kryptovaluuttojen top 10 -listalla, mutta viime vuosina NEM on menettänyt suosiotaan kilpaileviin vaihtoehtoihin verrattuna. Mikä on NEM ja miten se toimii? Tämä artikkeli on NEM-opas aloittelijalle. Käymme läpi NEM-projektin historian sekä teknologian.
NEM on Ethereumin kilpailija
Aloitetaan asettamalla NEM ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat kolmeen pääkategoriaan: valuutat, platformit ja tokenit. NEM kuuluu selkeästi näistä platform-kategoriaan.
Platform-kategorian tunnetuin edustaja sekä markkinajohtaja on Ethereum. Platformeja kutsutaan myös nimellä ekosysteemi, ohjelmointialusta tai käyttöjärjestelmä. Ne ovat kuin iOS tai Android, eli platformit tarjoavat raamit sovelluskehittäjille luoda hajautettuja applikaatioita.
NEM on yksi kilpailija tässä kategoriassa, jossa on toista kymmentä hyvin tunnettua ekosysteemiä. Muita platformeja ovat esim. Cardano, Zilliqa, Tron, NEO, Elrond sekä EOS.
Tokenit luodaan edellä mainittujen platformien sisälle. Jokaisella alustalla on oma standardinsa, mikä mahdollistaa tokenien tai polettien luomisen. Tunnetuimmat tokenit ovat Ethereumin ERC-standardeja noudattavat Chainlink, Basic Attention Token sekä DeFi-tokenit kuten Aave, Uniswap ja Compound.
Valuutat ovat puolestaan digitaalisen rahan rooliin tarkoitetut kolikot, joiden tunnetuin edustaja on Bitcoin. Sen lisäksi Litecoin, Bitcoin Cash, Dash ja Monero sekä stablecoinit voidaan niputtaa tähän kategoriaan.
On siis tärkeää ymmärtää se pelikenttä, jossa NEM kilpailee.
Yllä oleva mainosvideo on syksyltä 2020 ja se kertoo hieman NEM-alustan ominaisuuksista.
NEM kamppailee muiden platformien kanssa ennen kaikkea sovelluskehittäjistä. Tämä sektori on hyvin vahvasti Ethereumin hallussa, joten tällä hetkellä NEM sekä muut kilpailijat kamppailevat lähinnä keskenään pienestä siivusta.
NEM-järjestelmässä on muiden platformien tapaan myös natiivitoken. Se on nimeltään XEM – nämä on tärkeä erottaa keskenään. Ekosysteemi ja projekti on nimeltään NEM, mutta kryptovaluutta (token) on puolestaan XEM.
Käydään seuraavaksi läpi NEM-platformin historiaa.
NEM – New Economy Movement
NEM on saanut alkunsa tammikuussa 2014. Se perustetiin alun perin vastaiskuna Bitcoinille, josta oli tullut joidenkin mielestä jo liian mainstream-kryptovaluutta. Lyhenne NEM on peräisin sanoista New Economy Movement, joka viittaa sen perustamisen yhteydessä käytyyn keskusteluun.
NEM-ekosysteemin perustaja on Bitcoinin tapaan tuntematon. Kyseessä on Bitcointalk-foorumin nimimerkki UtopianFuture. Hän onnistui organisoimaan nopeasti kehitystä tekevän yhteisön, kunnes henkilö hävisi nopeasti pois kuvioista. Aivan kuten Satoshi Nakamoto katosi Bitcoinin kehitystyöstä pian alun jälkeen.
”As mysterious as he appeared, Utopianfuture departed, as if he were a fata morgana. On June 13, 2014, he stepped down abruptly as a result of being accused and, subsequently, admitting to having multiple accounts for claiming NEM stakes. But many suspect this was intentional so that he had an excuse to step away and disappear for whatever reasons, known only to him.”
NEM oli alun perin NXT-kryptovaluutan fork, mutta kehittäjät päätyivät lopulta luomaan täysin uniikin koodin. Tämä johtui NXT:n koodista löydetyistä ongelmista.
NEM-platformin alpha-versio julkaistiin kesäkuussa 2014. Ensimmäinen vakaampi versio näki päivänvalon maaliskuussa 2015. Kyseessä on siis yksi ensimmäisistä ns. toisen sukupolven kryptovaluutoista. Tämän sukupolven aloitti Ethereum, ja sillä viitataan juuri edellä kuvatun platform-kategorian syntymiseen.
NEM-alustan ensimmäinen teknologinen iteraatio oli tämä 2015 julkaistu NEM NIS1. Toinen merkittävä kehitysaskel, Symbol, on ollut ”lähellä julkaisua” jo usean vuoden ajan. Se lähti liikkeelle työnimellä Catapult, mutta uudelleenbrändättiin Symbol-platformiksi. NEM 2.0 -versioksi kutsuttu aluta saadaan todennäköisesti ulos kevään 2021 aikana.
Projekti oli pitkään kryptovaluuttojen top 10 -sijoilla. Moni 2017/2018 huuman läpikäynyt muistaa hyvin XEM-tokenin. Kun tämä kupla puhkesi keväällä 2018, XEM alkoi menettää asemiaan muihin altcoineihin nähden. XEM-token on pyörinyt sijojen 20-30 välimaastossa viime vuodet. Sen suurin ongelma on pieni julkisuus verrattuna muihin saman markkina-arvon projekteihin.
Yllä olevassa kuvassa erottuu hyvin tammikuun 2018 kurssihuippu, joka oli lähes kaksi dollaria. Vaikka XEM-token on yhä kaukana ATH-luvuistaan, se on pärjännyt hyvin viimeisen vuoden aikana. Dollarikurssi on tällä hetkellä yli 6x korkeammalla kuin keväällä 2020.
Tammikuussa 2018 XEM-token sai kyseenalaisen kunnian olla osana kryptovaluuttojen suurinta hakkerointia. Bitcoinkeskus uutisoi myös tapahtuneesta. Kyseessä oli japanilaisen Coincheck-pörssin hakkerointi, jossa XEM-tokeneita vietiin noin 500 miljooonan dollarin arvosta.
NEM-projektia vetää tällä hetkellä NEM Foundation, joka perustettiin vuonna 2017. Säätiö on käynyt läpi kovan kulukuurin, mutta tällä hetkellä homma toimii ja NEM platform kehittyy koko ajan.
NEM ja Proof of Importance
NEM-lohkoketjun kulmakivi on konsensusalgoritmi Proof of Importance, joka eroaa merkittävästi esimerkiksi Bitcoinin käyttämästä Proof of Work (PoW) -ratkaisusta. Bitcoinin PoW-maailmassa uusien lohkojen muodostamiseen tarvitaan louhijoita, mikä tarkoittaa valtavaa määrää tietokoneiden laskentatehoa ja sähköä.
Suosittu vaihtoehto PoW-algoritmille on Proof of Stake. PoS-järjestelmässä ei ole louhintaa, ja verkkoa ylläpitävät nodet saavat palkkaa perustuen niiden hallussa olevan valuutan määrään. NEM-järjestelmän käyttämä Proof of Importance on lähempänä PoS-algoritmia, mutta tuo siihen merkittävän parannuksen.
NEM-lohkoketjussa toimiva PoI-konsensusalgoritmi ottaa huomioon PoS-järjestelmän tapaan verkkoa pyörittävän noden ”panoksen”. Osaksi palkkiojärjestelmää pääsee, kun tililtä löytyy vähintään 10.000 XEM-kolikkoa. Tämän jälkeen NEM-järjestelmä laskee importance scoren tilin haltijalle, johon vaikuttaa verkossa kulkevan liikenteen määrä. Toisin sanoen; mitä tärkeämpi kyseinen toimija on NEM-verkolle, sen enemmän palkkioita on luvassa.
PoW, PoS ja PoI -järjestelmien eroista kertoo tarkemmin tämä artikkeli.

NEM-järjestelmä ei siis tarvitse Bitcoin-lohkoketjun kaltaista raskasta louhintaa. Uusien lohkojen lisäämistä lohkoketjuun kutsutaan termillä harvesting.
PoI-konsensusalgoritmin etuna on todella pieni tehonkulutus. Verkon ylläpito onnistuu myös Raspberry Pi:n kaltaisella minitietokoneella. NEM käyttää myös erillistä EigenTrust++ -algoritmia, jonka avulla verkkoa ylläpitävät nodet saavat reputation scoren eli ikään kuin luottoluokituksen. Nodet valitsevat kommunikointiin ympäriltään vain riittävän korkean luokituksen saaneita kumpaneita.
NEM-järjestelmän tokenit – Mosaic ja Namespace
NEM-ekosysteemi on perusidealtaan Ethereumin sekä NEO:n kaltainen. NEM-lohkoketjun sisään voidaan ohjelmoida erilaisia sovelluksia sekä luoda omia kryptovaluuttoja. Kyseessä on Javalla koodattu open source platform, tosin Java tullaan korvaamaan C++ -kielellä. Karkeasti sanottuna NEM-järjestelmässä on Ethereumiin verrattuna hieman enemmän rajoitteita, mutta ohjelmien koodaaminen on helpompaa.
NEM-ekosysteemin selkärankana ovat termit mosaic ja namespace. Namespacen voi ymmärtää hyvin internet-osoitteen kautta. Se on uniikki osoite NEM-platformissa, jonka alle voidaan liittää lisää osoitteita. Mosaic on puolestaan NEM-järjestelmän vastine Ethereumin ERC20-tokenille. Jokainen voi luoda oman mosaicin NEM-lompakon avulla ja määritellä sen ominaisuudet. Voit lukea aiheesta lisää tästä: NEM blog – Mosaics and Namespaces.
Parhaat ostopaikat XEM-tokenille
Kauppapaikka | Vaihtoparit | Arvosana | Linkki |
---|---|---|---|
![]() | XEM / BTC, XEM / ETH | Osta XEM-tokenia | |
![]() | XEM / BTC, XEM / ETH | Osta XEM-tokenia | |
![]() | XEM / BTC, XEM / USDT | Osta XEM-tokenia |
Käytännössä NEM-järjestelmän natiivivaluutta XEM on myös mosaic.
NEM-ekosysteemissä on myös muita mielenkiintoisia ominaisuuksia. Yksi on nimeltään multi-signature accounts. Kyseessä on käytännössä lompakko, jonka transaktiot on vahvistettava usean eri osapuolen toimesta. Jokainen käyttäjä voi tehdä omasta tilistään multi-signature tilin vain 0,5 XEM:n maksusta. Tämän jälkeen tiliä ei voida tyhjentää, vaikka lompakko joutuisikin hakkeroinnin kohteeksi. Multi-signature ominaisuudella on paljon eri käyttömahdollisuuksia myös bisnesmaailmassa.
NEM-järjestelmä tukee myös älysopimuksia, ja sen sisällä on mahdollista lähettää salakirjoituksella suojattuja viestejä.
Mijin ja Dragonfly
Lopuksi selvennetään myös NEM-ekosysteemiin olennaisesti liittyvät sanat Mijin sekä Dragonfly.
Mijin on NEM-platformin pohjalta rakennettu järjestelmä, joka tarjoaa ns. enterprise-tason ratkaisuja yrityselämään. Vastaava työnjako löytyy myös monien muiden platformien kohdalla. NEM Foundation valvoo julkisen NEM-järjestelmän kehitystä ja ylläpitoa. Mijin on puolestaan yksityinen taho, joka kehittää ratkaisuja erityisesti pankkimaailmaan. Sen uusin platform-versio on nimeltään 2.0 Catapult. Mijin sekä NEM-lohkoketjut voidaan linkittää toisiinsa. Mijin-lohkoketjut ovat nimeltään mijinnet.
Dragonfly on puolestaan fintech-yritys, joka liittyy edellä mainittuun linkitykseen oleellisesti. Lainaus NEM-blogista syksyltä 2016:
”After months of quiet planning, design, and development, Dragonfly has successfully managed to send crypto from the NEM testnet to a mijinnet, and vice versa. By extension, this means we are able to send crypto from any blockchain to any blockchain within the NEM ecosystem, whether it is a mijinnet, testnet, or mainnet.”

Dragonfly kehittää NEM-platformiin pohjautuvia ratkaisuja, jotka voivat tulevaisuudessa kilpailla esimerkiksi Ripplen kanssa. Yhtiön perustaja sekä toimitusjohtaja Lon Wong on myös NEM Foundationin puheenjohtaja.
NEM Foundation on NEM-platformin kehitystä valvova organisaatio. Tällainen voittoa tavoittelematon organisaatio löytyy yleensä jokaisen suuremman kryptoprojektin taustalta. Lisätietoa löydät tästä linkistä.
NEM sijoittaminen
Kuten artikkelissa on aiemmin mainittu, NEM-järjestelmän natiivivaluutta on nimeltään XEM. Jos haluat sijoittaa NEM-kryptovaluuttaan, niin sijoitat käytännössä NEM-platformiin ostamalla XEM-valuuttaa. Sama periaate kuin Ethereumin / Etherin kanssa.
XEM-valuutta toimii järjestelmän ”bensana”. Applikaatioiden, mosaicien tai multi-signature -tilien luominen maksaa pienen summan XEM-valuuttaa. Samoin esimerkiksi kryptattujen viestien lähettäminen. Käytännössä XEM-valuutan arvo nousee, jos NEM-platform tulee suosituksi alustaksi ohjelmistojen ja tokenien kehitykselle.
Teknisesti NEM-platform pystyy riittävään suorituskykyyn sen kilpailijoihin verrattuna. NEM-lohkoketju saa uuden lohkon minuutin välein, ja verkko kykenee tuhansien transaktioiden käsittelyyn sekunnissa. XEM-valuutan siirto on myös lähestulkoon ilmaista.
NEM kurssi ja ostaminen
XEM-kryptovaluuttaa ei löydy suomalaisista pörsseistä eikä aloittelijoiden suosimasta Coinbasesta. Se on kuitenkin markkinajohtaja Binancen tarjonnassa, eli suosittelemme ostamaan XEM-tokenit sieltä. Binance tukee talletuksia luottokorteilla sekä pankkisiirroilla.
Binance lisäksi tunnettuja ostopaikkoja ovat KuCoin sekä Bittrex. XEM-kryptovaluuttaa voit säilyttää turvallisesti NEM-järjestelmän omassa desktop-lompakossa.
Pysyt ajan tasalla NEM-platformin uusista päivityksistä seuraamalla Twitter-tiliä @NEMofficial sekä Reddit-sivua /r/nem. Voit lukea lisätietoa NEM-järjestelmästä lähteinä käytetyistä artikkeleista tai hakea videoita Youtubesta hakusanoilla nem explained. Virallinen sivu löytyy osoitteesta nem.io.
Kuva: kuvakaappaus nem.io -sivulta
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja