Neljä hyvää syytä Ethereumin vahvalle vuodelle 2021

Ethereum

Ethereum on markkinoiden suurin kryptovaluutta Bitcoinin jälkeen. Kyseessä on myös yksi harvoista suurista altcoineista, jonka tuotto on viimeisen vuoden ajalta merkittävästi Bitcoinia parempi. Ethereumin näkymät ovat erinomaiset myös vuodelle 2021. Tässä artikkelissa käydään läpi neljä selkeää fundamenttia kurssinousulle.

Rekisteröidy Binancelle

Yleistä Ethereumista

Otetaan ensin nopea katsaus Ethereumista, jos kyseinen kryptovaluutta ei ole lukijalle erityisen tuttu. Kannattaa tsekata Bitcoinkeskuksen Ethereum-opas, josta saat kattavat tiedot projektista sekä sen teknologiasta. Ethereumin kurssi -sivu näyttää puolestaan seurannan euroissa ja dollareissa.

Ethereumin historia ulottuu jo vuoteen 2013 saakka, jolloin venäläinen ohjelmoija Vitalik Buterin julkaisi sen white paperin. Projekti alkoi saada sijoittajia ja avainhenkilöitä mukaansa vuonna 2014. Ethereumin lohkoketju käynnistyi puolestaan heinäkuussa 2015.

Ethereumin suosio räjähti vuosien 2017-2018 ICO-buumin aikana. ICO:t ovat IPO:n vastine kryptovaluuttojen maailmassa, eli niiden avulla kerätään rahoitusta uusille kryptovaluuttaprojekteille. Ethereumista tuli de facto standardi ICO:den järjestämiselle.

On tärkeää ymmärtää, että Ethereum ei ole Bitcoinin kilpailija. Ethereum kuuluu platform-kategoriaan, jossa ovat sen lisäksi tunnettuja toimijoita mm. EOS, Tron, NEO, Binance Chain, Elrond ja Polkadot. Muita käytettyjä termejä ovat ekosysteemi, käyttöjärjestelmä sekä ohjelmointialusta.

Voit verrata Ethereumia iOS tai Android käyttöjärjestelmiin, miksei myös Windowsiin. Se tarjoaa siis raamit sovelluskehittäjille luoda appeja, jotka ovat kryptomaailmassa Dappeja (Decentralized App) eli hajautettuja sovelluksia.

Sovellusten lisäksi platformeilla on omat standardinsa tokenien (polettien luomiselle). Esim. monilla Ethereum-alustalle luoduilla DeFi-appeilla on myös oma tokeninsa, kuten Uniswap ja Aave. Nämä tokenit liikkuvat Ethereum-verkossa ja niitä voidaan tallentaa Ethereum-osoitteisiin. Samalla idealla toimivat myös Ethereumin kilpailijat.

Syy numero 1: Ethereumin asema

Moni sijoittaja näkee Ethereumin kohdalla ensimmäisenä hurjan eron Bitcoiniin markkina-arvoa verrattaessa. On totta, että Ethereum on kooltaan vain noin 20 prosenttia Bitcoinista. Tämä on kuitenkin täysin merkityksetön fakta.

Ethereum ei kilpaile Bitcoinia vastaan. Tällä hetkellä narratiivi on se, että Bitcoin on digitaalista kultaa ja ultimaattinen sijoituskohde myös instituutioille. Ethereum on puolestaan ohjelmointialusta, jonka päälle rakennetaan Web 3.0 -sovelluksia.

Onkin fiksumpaa verrata Ethereumia sen kilpailijoihin. Kun tämä vertailu tehdään niin huomataan, että Ethereumin asema on omassa kategoriassaan vähintään yhtä vahva kuin Bitcoinilla. Ethereumin markkina-arvo on paljon suurempi kuin kaikkien kilpailijoiden markkina-arvo yhteenlaskettuna.

Tämän lisäksi esim. kaikki merkittävät DeFi-sovellukset ovat Ethereum-alustalla. Alla on kuva suomalaistaustaisesta Aave-palvelusta.

aavecom

Tulevaisuudessa yhä laajempi kirjo applikaatiota tehdään Ethereumin päälle, kategorioita ovat esim. peli, internet-casino, viihde, terveys, informaatio ja niin edelleen.  Sovelluskehittäjien määrässä Ethereum pesee jopa Bitcoinin. Ethereumin verkostovaikutus onkin muihin platformeihin nähden aivan omaa luokkaansa.

Syy numero 2: Etherin käyttö

Kun puhutaan Ethereumista, viitataan yleensä koko projektiin tai sitten platformiin. Ethereumilla on muiden platformien tapaan oma natiivivaluuttansa, jota käytetään transaktiomaksuihin ja muuhun arvonsiirtoon sen sisällä. Tämä on nimeltään Ether (ETH). Puhekielessä termit menevät usein sekaisin, sillä moni sanoo esim. ”ostin tänään Ethereumia”.

Yksi tärkeä syy Etherin kurssinousuun on se, että kyseisellä kolikolla on oikeasti käyttöä. Etenkin nyt, kun vanhentunut teknologia saa aikaan ruuhkaa verkkoon, mikä nostaa yksittäiset transaktiot jopa kymmenien eurojen hintaisiksi.

Jokainen transaktio maksetaan Etherillä, minkä lisäksi mm. DeFi- sekä NFT-applikaatiot vaativat muutakin maksullista kommunikointia älysopimusten suuntaan. Käyttäjämäärät kasvavat jatkuvasti, mikä tarkoittaa myös alati kasvavaa tarvetta Etherin hankinnalle. Jokaisella aktiivikäyttäjällä on oltava Etheriä lompakossaan.

Tämän lisäksi ETH toimii maksuvälineenä myös tuhansille eri Ethereum-alustalle luoduille tokeneille, kuten esim. Chainlink, Basic Attention Token ja DeFi-tokenit Aave ja Uniswap. Aina kun liikutat Aave-kolikoita paikasta toiseen, maksat transaktion Etherinä.

Syy numero 3: Ethereum 2.0

Kolmas tärkeä syy on Ethereumin 2.0 -versio. Kyseessä on jo vuosia valmisteltu päivitys, joka otti ison askeleen joulukuussa 2020. Tuolloin käynnistyi 2.0-version oma lohkoketju, joka toimii nimellä Beacon Chain.

Ethereum 2.0 -versiolla on kaksi merkittävää vaikutusta. Ensinnäkin, se nostaa valmistuessaan Ethereumin skaalautuvuuden kilpailijoiden tasolle. Tällä hetkellä Ethereumin kapasiteetti on auttamatta liian pieni.

Toiseksi, Ethereum 2.0 siirtyy Proof of Stake -konsensukseen, mikä tarkoittaa steikkausta. Tämä prosessi on alkanut jo nyt. Artikkelin kirjoitushetkellä yli 2,2 miljoonaa ETH-tokenia on steikattu jo 2.0 -version lohkoketjuun. Ethereum Launchpad on sivusto, josta löydät lisätietoa Ethereum 2.0 -versiosta ja steikkauksesta.

ethereum-lp

Moni steikkausta käyttävä lohkoketju on raportoinut, että markkinoilla olevista tokeneista jopa 50-60 prosenttia on lukittu steikkaukseen. Tämä poistaa tarjontaa markkinoilta, mikä puolestaan nostaa hintaa.

Syy numero 4: Instituutiot

Neljäs syy hyville näkymille on instituutioiden kiinnostus. Vaikka moni kryptovaluuttaprojekti toivoo tai luulee olevansa suosittu, niin todellisuudessa hyvin harva ammattilainen tuntee Bitcoinin lisäksi kunnolla yhtään muuta kryptovaluutta.

Ethereum on tällä hetkellä Bitcoinin lisäksi ainoa merkittävä sijoituskohde myös instituutioille. Tästä kertoo hyvin Grayscale-yhtiön statistiikka.

Tuoreimman päivityksen mukaan, Grayscalen kryptovaluuttarahastoissa on noin 20 miljardin dollarin edestä varoja. Näistä 17,5 miljardia on Bitcoin-rahastoissa ja 2,2 miljardia Etherissä. Toisin sanoen, Ethereum-rahaston koko on yli 4x suurempi kuin kaikkien muiden altcoin-rahastojen yhteensä.

Helmikuussa 2021 markkinoille tulevat myös Ethereum-futuurit, jotka mahdollistavat Ethereum-sijoittamisen yhä paremmin alan ammattilaisille.

Yhteenveto

Vuosi 2021 näyttää todella vahvalta Bitcoinin kannalta. Nelivuotinen halving-sykli saadaan päätökseen, mikä on tarkoittanut historiallisesti hurjia nousuja. Tämän lisäksi myös instituutioiden kiinnostus on korkeammalla kuin koskaan.

Sijoittajan on mietittävä nyt hyvin tarkasti, mitkä altcoinit voisivat päihittää Bitcoinin tuottopotentiaalissa. Suurin osa top 25 -kolikoista on kymmeniä prosentteja miinuksella kuluneen vuoden ajalta. Ethereum ei kuitenkaan ole yksi näistä, vaan se on tuottanut artikkelin kirjoitushetkellä yli 70 prosenttia paremmin kuin Bitcoin edeltävän vuoden aikana.

Tässä artikkelissa on käyty läpi neljä syytä, minkä vuoksi Ethereum voi hyvinkin biitata Bitcoinin kurssikehityksen myös vuonna 2021. Kannattaa joka tapauksessa muistaa se, että vertaa Ethereumia sen oman kategorian projekteihin.

Suurin riski lienee tällä hetkellä 2.0-version viivästyminen. Markkinoilla on jo kuitenkin monia Layer 2 -ratkaisuja, jotka mahdollistavat skaalausta myös nykyiselle Ethereumin versiolle. Tätä kehitystä kannattaa sijoittajan seurata tarkkaan.

Photo by Nick Chong on Unsplash

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.