Kryptovaluuttapörssit
02
maalis
nbx kokemuksia arvostelu

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

NBX kokemuksia ja arvostelu

NBX eli Norwegian Block Exchange on norjalainen kryptovaluuttapörssi. Uuden tilin avaaminen palveluun onnistuu parissa minuutissa. Voit tallettaa NBX-pörssiin euroja helposti SEPA-siirrolla.

NBX:stä voi ostaa euroilla kahdeksaa suosittua kryptovaluuttaa. NBX veloittaa kryptovaluuttojen ostosta 0,7 % kulun. Pörssistä löytyy myös erillinen OTC desk suuria kryptovaluuttaostoja varten. NBX-pörssistä ostetut kryptovaluutat voi siirtää myös omaan kryptovaluuttalompakkoon. Norwegian Block Exchange ei lähetä verottajalle tietoja kaupoistasi pörssissä.

NBX tarjoaa käyttäjilleen myös luottokortin, joka maksaa cashbackia bitcoineissa. Voit myös steikata Cardanon ADA-tokenia NBX-pörssissä. Bitcoinkeskuksen tiimillä on toistaiseksi positiivisia NBX kokemuksia. Norwegian Block Exchange on hyvä vaihtoehto etenkin aloitteleville sijoittajille.

Yleistietoa NBX-pörssistä

NBX eli Norwegian Block Exchange on norjalainen kryptovaluuttapörssi. NBX:n on perustanut Bjørn Kjos, joka on myös Norwegian-lentoyhtiön sekä Norwegian-pankin perustaja.

Norwegian Block Exchange avasi virallisesti ovensa vuonna 2020. Yhtiö perustettiin jo kaksi vuotta aiemmin, kun Norwegian-lentoyhtiö selvitti kryptovaluuttojen käyttöä maksuvälineenä. Pörssin toimintoja hiottiin huolellisesti lähes kaksi vuotta ennen ovien avaamista.

NBX:n pääkonttori sijaitsee Oslossa. Pörssillä on lyhyestä historiastaan huolimatta jo reilut 16.000 asiakasta. NBX:n treidausvolyymi on vuositasolla yli miljardi kruunua (noin 100 miljoonaa euroa).

Vaikka kyseessä on norjalainen pörssi, NBX on avoinna myös kansainvälisille asiakkaille. Sivusto on käytettävissä norjan lisäksi myös englannin, ruotsin ja tanskan kielillä. Suomalaisille pörssin käyttö onnistuu hyvin englanninkielisellä versiolla.

Norwegian Block Exchange on reguloitu ja valvottu Norjassa maan finanssivalvonnan (Finanstilsynet) toimesta. Asiakkaiden talletukset on vakuutettu Ledger Vault -palvelun kautta, ja Moore Global auditoi NBX:n varat tasaisin väliajoin.

NBX rekisteröinti ja KYC

Uuden tilin avaaminen palveluun onnistuu parissa minuutissa. Klikkaa alla olevaa linkkiä, niin pääset suoraan NBX-pörssin rekisteröintilomakkeelle.

Avaa NBX-tili tästä

Sivusto pitäisi näkyä suomalaisille automaattisesti englannin kielellä. Jos näin ei jostain syystä ole, scrollaa sivun alabanneriin ja klikkaa English.

Alla on kuva rekisteröintilomakkeesta.

nbx rekisteröitni

Hyväksy käyttöehdot ja täytä lomakkeelle sähköpostiosoitteesi sekä salasanasi. Klikkaa lopuksi Sign Up -painiketta, jonka jälkeen rekisteröinti vahvistetaan sähköpostiin lähetetyllä linkillä.

Kun kirjaudut sisään ensimmäistä kertaa, NBX pyytää sinua suorittamaan henkilötietojen varmennuksen.

nbx kyc

Kyseessä on standardi KYC-prosessi, joka täytyy nykyisin suorittaa kaikissa pörsseissä. NBX:n varmennusprosessi on lähes identtinen Coinmotionin kanssa. Lopuksi henkilöllisyys varmennetaan passikuvalla tai norjalaisilla pankkitunnuksilla. Tilisi on käyttövalmis todennäköisesti noin 15-30 minuutissa.

NBX:lle löytyy myös mobiiliappi Googlen ja Applen sovelluskaupoista. Kannattaa ladata kyseinen appi rekisteröitymisen jälkeen, jos haluat käyttää pörssiä pääosin mobiililaitteella. NBX toimii erinomaisesti myös tietokoneen selaimella.

Talletus NBX-pörssiin

Voit tallettaa NBX-pörssiin euroja helposti SEPA-siirrolla. Ennen kuin talletus on mahdollista suorittaa, palvelu pyytää sinua ottamaan käyttöön kaksivaiheisen autentikoinnin (2FA). Tarvitset sitä varten Google Authenticator -apin puhelimeesi.

2FA:n käyttöönotto tapahtuu täysin vastaavasti kuin muissakin palveluissa. Tämän jälkeen voidaan suorittaa talletus. Se tapahtuu mobiiliapin päävalikko auki oikeasta ylänurkasta ja seuraavaksi Add Funds -painiketta.

nbx talletus

Tältä sivulta suoritetaan myös kryptovaluuttojen talletus. Valitse valuutaksi Euro (EUR). Tämän jälkeen saat ruudulle osoitteen SEPA-talletusta varten sekä referenssikoodin. Kopioi referenssikoodi siirron viestikenttään verkkopankissasi.

SEPA-siirrot ovat perillä 1-2 pankkipäivässä, mutta usein jo muutamassa tunnissa. Debit-kortilla ei voi tehdä talletusta euro-saldoon, mutta sillä voi ostaa suoraan haluttua kryptovaluuttaa. Emme kuitenkaan suosittele tätä tapaa korkeiden kulujen vuoksi. SEPA-siirrot liikkuvat nykyään niin nopeasti, että niiden käyttö on fiksuinta.

Kryptovaluuttojen ostaminen NBX-pörssistä

NBX:stä voi ostaa euroilla kahdeksaa suosittua kryptovaluuttaa. Palvelussa ovat tarjolla seuraavat kolikot:

  • Bitcoin (BTC)
  • Ethereum (ETH)
  • Cardano (ADA)
  • Cache Gold (CGT)
  • Chainlink (LINK)
  • Polygon (MATIC)
  • Uniswap (UNI)
  • USD Coin (USDC)

Pörssistä löytyy fiat-parien lisäksi myös kolme vaihtoparia kryptoilla: BTC/ETH, BTC/USDC ja ETH/USDC.

NBX:n tarjonta muistuttaa sisällöltään ja laajuudeltaan suomalaisia kauppapaikkoja. Listalla on kuitenkin kaksi kryptovaluuttaa, joita Suomesta ei voi ostaa: Cardano ja Cache Gold. Näistä etenkin Cardano on hyvin suosittu sijoituskohde suomalaisten keskuudessa.

Ostaminen tapahtuu klikkaamalla päävalikosta Markets. Valitse seuraavaksi haluamasi valuuttapari, esimerkiksi BTC / EUR, jos haluat ostaa bitcoineja euroilla.

Seuraavaksi ruudulle avautuu pörssin näkymä, jossa oletuksena on valittu Charts-välilehti eli kurssigrafiikka. Klikkaa Trade-välilehteä tehdäksesi oston.

nbx krypto ostoHuomioi, että lomakkeella on oletuksena valittu Limit Order. Jos haluat tehdä kaupat sen hetkisellä markkinahinnalla, vaihda oston tyyppi Market Orderiksi (kuvassa).

NBX eroaa kotimaisista palveluntarjoajista siten, että NBX on aito pörssi. Kauppaa käydään sillä hinnalla ja likviditeetillä, mitä pörssissä on ko. ajanhetkellä tarjolla. Tämä voi tarkoittaa keskimääräistä markkinakurssia parempaa tai huonompaa hintaa.

Likviditeettiä ja spreadia voi tarkastella Book-välilehdeltä. Löydät kaupankäyntihistorian ja avoimet treidit Orders-välilehdeltä.

NBX kulut ja hinnasto

NBX veloittaa kryptovaluuttojen ostosta 0,7 % kulun. Tämä on ns. Taker Fee, eli maksat 0,7 % kulun tehdessäsi treidin markkinahinnalla (Market Order). Jos tarjoat likviditeettiä pörssiin Limit Trade -vaihtoehdolla, maksat 0,5 % kulun (Maker Fee).

Alla olevassa taulukossa on kerrottu treidauskulujen lisäksi tietoa myös muista mahdollisista kuluista.

ToimenpideKulu
Tilin avaus 0 €
Tilin käyttö 0 €
SEPA-siirto (EUR) 0€
Treidauskulu (Maker Fee) 0,5 %
Treidauskulu (Taker Fee) 0,7 %
Osto debit-kortilla 0,7 % + 4,5 % komissio
Kotiutus pankkitilille 5 €

Norwegian Block Exchangen treidauskulut ovat selvästi matalammat kuin suomalaisissa kauppapaikoissa. Tämä on ehdottomasti yksi palvelun vahvuuksista.

Kryptovaluuttojen kotiutuksessa maksetaan myös erillinen siirtomaksu. Tämän suuruus riippuu käytettävästä kryptovaluutasta ja verkon ruuhkasta. Näet perittävät kulut aina transaktion yhteydessä.

Cardano (ADA) on NBX:n kryptovaluutoista selvästi halvin siirtokulujen osalta.

NBX-pörssin OTC-palvelun

Pörssistä löytyy myös erillinen OTC desk suuria kryptovaluuttaostoja varten. OTC desk palvelee asiakkaita, jotka haluavat tehdä yli 50.000 euron (500.000 NOK) suuruisia ostoja. Tämän kokoluokan treideissä pörssin likviditeetti voi tulla esteeksi.

NBX:n OTC desk tarjoaa myös merkittävästi laajemman valikoiman kryptovaluuttoja. Klikkaa päävalikosta OTC nähdäksesi koko tarjonnan. Löydät ko. sivulta myös ohjeet OTC-yhteydenottoa varten.

Varojen nosto NBX-pörssistä

NBX-pörssistä ostetut kryptovaluutat voi siirtää myös omaan kryptovaluuttalompakkoon.

Vaikka Norjan ja Suomen Finanssivalvonnan alaiset kauppapaikat ovatkin turvallisia, on jokaisen kryptosijoittajan hyvä oppia hallitsemaan varoja myös itse. Lue eri säilytysvaihtoehdoista Bitcoinkeskuksen kattavasta kryptolompakko-oppaasta.

Kryptovaluuttojen kotiutus palvelusta tapahtuu valitsemalla päävalikosta Funds. Saat seuraavaksi ruudulle listan tililläsi olevista valuutoista.

nbx kotiutus

Klikkaa haluamasi valuutan perässä olevaa kolmea pistettä ja valitse tämän jälkeen Withdraw. Saat seuraavaksi ruudulle lomakkeen, johon syötetään osoite kotiutusta varten. Käytä aina copy-paste toimintoa kryptovaluuttaosoitteiden kanssa virheiden välttämiseksi.

Samalta sivulta suoritetaan myös eurojen kotiutus. Rahat voidaan kotiuttaa vain samalle tilille, josta olet tehnyt myös talletuksen. SEPA-siirrot näkyvät tililläsi normaalisti 1-2 pankkipäivän kuluessa, mutta usein jo muutaman tunnin päästä.

NBX ja verotus

Norwegian Block Exchange ei lähetä verottajalle tietoja kaupoistasi. Jokaisen kryptosijoittajan täytyy itse laskea verovuoden aikana kertyneet luovutusvoitot ja pitää transaktioista kirjaa. Bitcoinkeskuksesta löytyy erillinen artikkeli kryptovaluuttojen verotuksesta, jos kaipaat aiheesta lisätietoa.

Suosittelemme myös erillisen vero-ohjelmiston käyttöä. Luovutusvoittojen ja -tappioiden laskenta menee muussa tapauksessa hankalaksi. Bitcoinkeskuksen suositus on Divly. Se tukee myös suomalaisten kauppapaikkojen raportteja sekä Suomen verotuksessa käytettävää hankintameno-olettamaa.

Käydä tilauksen yhteydessä koodia BITCOINKESKUS20 – saat 20 % alennuksen!

divly-fi

Divly laskee verovuoden voitot ja tappiot puolestasi, kun syötät ohjelmaan tarvittavat tiedot.

Löydät NBX-pörssin kaupankäyntihistorian kirjautumalla palveluun mobiiliapin sijasta tietokoneen selaimella. Klikkaa päävalikosta Orders ja lataa raportit joko Trade Activity tai Annual report -välilehdiltä.

NBX Visa luottokortti

NBX tarjoaa käyttäjilleen myös luottokortin, joka maksaa cashbackia bitcoineissa! Tarjolla on aluksi 20.000 kruunun (noin 2000 euroa) luotto ilman korkoa 45 päivään asti. Luottoraja voi nousta jopa 100.000 kruunuun (noin 10.000 euroa) tulevaisuudessa.

nbx credit card

Kaikki tunnetut ”kryptokortit” ovat tyypiltään debit-kortteja, eli tilillä on oltava ensin euroja kortin käyttöä varten. NBX tarjoaa kuitenkin luotollisen vaihtoehdon.

Kortissa on myös toinen erikoisuus, joka varmasti kiinnostaa monia kryptosijoittajia. NBX Visa maksaa cashbackin ostoistasi bitcoineissa! Cashbackia on tarjolla 0,5 prosentista jopa 4,0 prosenttiin asti. Alustavien tietojen mukaan cashbackin tasoa saa nostettua 0,5 prosentista ylemmäs treidausvolyymin perusteella.

TasoCashbackTreidaus-
volyymi
Suosituksia
Level 1 0,5 % - -
Level 2 1,0 % yli 100.000 NOK yli 15
Level 3 1,5 % yli 200.000 NOK yli 25
Level 4 2,0 % yli 625.000 NOK yli 75
Level 5 3,0 % yli 1,75 milj. NOK yli 150
Level 6 4,0 % yli 3,0 milj. NOK yli 300

Ehdot ovat joko tai, eli 1,0 % cashbackiin riittää yli 100.000 NOK treidausvolyymi tai yli 15 suositusta (referral). Treidausvolyymi lasketaan 90 päivän ajalta. Vahvistamme lopulliset ehdot tähän artikkeliin kun kortit otetaan käyttöön vuoden 2023 aikana.

Rekisteröi Bitcoin Visa-kortti!

Artikkelin kirjoitushetkellä on mahdollista rekisteröidä itsensä odotuslistalle. Valitse päävalikosta Card ja ilmoita sivulla sähköpostiosoitteesi. Saat tiedon mailiisi ensimmäisten joukossa, kun kortti julkaistaan. NBX Visa on tarjolla Norjan, Ruotsin, Tanskan ja Suomen kansalaisille.

Huom. Kryptokorttien cashback eli käteispalautus on Suomen verotuksessa veronalaista tuloa, jos kortin saamiseksi on steikattava kryptovaluuttaa. NBX-kortissa ei ole steikkausvaatimusta, pelkkä pörssin asiakkuus riittää.

Cardanon steikkaus NBX:n kautta

Voit myös steikata Cardanon ADA-tokenia NBX-pörssissä. Steikkaus ei ole toistaiseksi mahdollista muilla kryptovaluutoilla. Steikkaus tapahtuu klikkaamalla päävalikosta Staking. Tarjolla on tällä hetkellä noin neljän prosentin vuosituottoa.

Saat ruudullesi alla olevan lomakkeen, josta ADA-tokenit voi steikata.

NBX ADA steikkaus

Cardanon steikkaus on NBX-pörssin kautta turvallista. Käytännössä delegoit tokenisi NBX:n Cardano-steikkauspooliin. ADA-tokeneita ei tarvitse lukita tietyksi määräajaksi, vaan steikkauksen voi lopettaa milloin tahansa. Sinulla ei ole myöskään ns. slashing penalty -riskiä.

Jos sijoittaa Cardanoon NBX-pörssin kautta ja haluaa säilyttää ADA-tokenit ko. palvelussa, ne kannattaa myös steikata. Moni lompakko-ohjelmisto tukee myös Cardanon steikkausta, joten steikkausta ei tarvitse tehdä välttämättä pörssin kautta.

Bitcoinkeskuksesta löytyy kattava Cardano-opas, jos haluat lukea lisää tästä kryptovaluutasta. Klikkaa lisätietoja tästä linkistä: Cardano kryptovaluutta.

NBX kokemuksia

Bitcoinkeskuksen tiimillä on toistaiseksi positiivisia NBX kokemuksia. Olemme testanneet pörssiä vuoden 2023 alusta lähtien. Kyseessä on luotettava ja helppokäyttöinen palvelu, jonka palvelukokonaisuus muistuttaa suomalaisia kauppapaikkoja.

NBX on onnistunut mielestämme erityisesti mobiiliapin suunnittelussa. Sen käyttöliittymä on ehdottomasti yksi selkeimmistä kaikki markkinoiden pörssiapit huomioiden. Eri toimintojen suorittaminen on erittäin helppoa ja miellyttävää.

NBX:n heikkoutena on suomalaisten kauppapaikkojen tavoin kapea kryptovaluuttojen tarjonta. Pörssiä voi suositella henkilölle, joka arvostaa satojen eri altcoinien sijaan luotettavuutta ja Skandinavian tiukkaa ja turvallista regulaatioita.

Vuonna 2023 lanseerattava Visa luottokortti on todennäköisesti suuri hitti Bitcoin cashbackin sekä kahden tuhannen euron luoton ansiosta. Päivitämme artikkeliin myös kokemuksia kortin käytöstä, kunhan niitä alkaa kertyä.

Yhteenveto Norwegian Block Exchange -pörssistä

Norwegian Block Exchange on hyvä vaihtoehto etenkin aloitteleville sijoittajille. Kyseessä on käyttöliittymältään yksi markkinoiden parhaista kauppapaikoista. NBX:n mobiiliappi on todella onnistunut.

Moni kryptosijoittaja arvostaa nykyisin turvallisuuttaa. NBX on Norjan finanssivalvonnan reguloima, mikä antaa pörssille luotettavan leiman.

NBX:n etuna on myös selvästi matalampi kulutaso vastaaviin pörsseihin verrattuna. Yleensä aloittelijoille suunnatuissa kauppapaikoissa maksetaan 1–2 prosentin treidauskuluja. NBX veloittaa vain 0,5 – 0,7 % treidauskulut.

Cardanon steikkaus sekä pian julkaistava Visa-kortti ovat myös uniikkeja etuja, joita ei vastaavista pörsseistä löydy. NBX:n heikkous on suomalaisten asiakkaiden näkökulmasta suomen kielen puuttuminen. Myös kryptovaluutan osto pörssistä voi tuntua joillekin aloittelijoista hankalalta verrattuna simppeliin ostolomakkeeseen.

Bitcoinkeskus suosittelee tutustumaan NBX-pörssiin, jos tässä artikkelissa mainitut ominaisuudet kiinnostavat. Tilin avaaminen ei maksa mitään. Voit rekisteröidä itsesi myös Bitcoin Visa-kortin odotuslistalle täysin ilmaiseksi.

Tutustu Norwegian Block Exchangeen!

Twitter-käyttäjien kannattaa ottaa virallinen tili @nbxcom seurantaan. NBX:llä on myös oma Discord-kanava osoitteessa discord.gg/nbx/. Nettisivujen ja mobiiliapin kautta löydät asiakaspalvelun yhteystiedot. Support-artikkeleista löytyy kattavasti tietoa palvelun käyttöön liittyen.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.