Opas: mikä on Nano (RaiBlocks)?

Nano XRB RaiBlocks

Nano (entinen RaiBlocks) nousi kryptomaailman suureen tietoisuuteen vuoden 2017 loppupuolella. Kyseessä on kryptovaluutta, joka on luotu ratkaisemaan Bitcoinin skaalautuvuusongelmia. Nanon käyttämä teknologia eroaa merkittävästi sen kilpailijoista ja muistuttaa hieman IOTA-projektin ratkaisua.

Rekisteröidy Binancelle

Nano on entinen RaiBlocks

Moni lukija saattaa ihmetellä, miksi RaiBlocks-valuuttaa kutsutaan nyt Nano-nimellä. Tämä johtuu siitä, että RaiBlocks on suorittanut uudelleenbrändäyksen vain pari päivää sitten (31.1.2018).  Pörsseissä käytetty valuutan lyhenne XRB säilyy kuitenkin ennallaan. Taustaa nimenmuutokselle:

“In November, the team gathered to discuss the future of Raiblocks and develop plans to further the project’s growth. One topic discussed was the name itself (“Is it, ray or rye?,” “Ditch the Blocks!,” “Just call it Rai!”). Feedback from the community suggested that improvements could be made to better resonate with the public and a mainstream audience. Because of this, our team made the decision to rebrand.

“The Core Team wanted a name that represented the simplicity and speed of the project, and Nano does just that. The new logo uses several nodes, playing on the block-lattice design of the network, that connect to form an “N.” All social media accounts will be updated to reflect the name and logo changes. The new website is nano.org.”

Bitcoinkeskuksessa on esitelty monia erilaisia kryptovaluuttoja, joista vain pieni osa on itse asiassa valuuttoja. Ethereum, NEO, Ripple ja monet muut ovat platformeja, joiden sisään on mahdollista ohjelmoida sovelluksia, pelejä, älysopimuksia ja niin edelleen. Tämän lisäksi ohjelmistotuotteet kuten Populous ja Cindicator voidaan erottaa hieman eri kategoriaan.

Nano on kuitenkin kryptovaluutta sanan varsinaisessa merkityksessä. Kyseessä on siis kilpailija mm. Bitcoinille, Bitcoin Cashille sekä Litecoinille. Nanon perustaja on amerikkalainen ohjelmistosuunnittelija Colin LeMahieu. Hän aloitti Nanon kehittämisen vuonna 2014. Ohjelmiston white paper julkaistiin vuonna 2015, ja silloin vielä RaiBlocks-nimeä kantanut kryptovaluutta näki päivänvalon kyseisen vuoden lokakuussa.

Nano eroaa monista muista projekteista sen kehitystiimin osalta, joka on kokoluokaltaan varsin pieni. Tällä hetkellä mukana on 12 henkilöä, joista puolet on ohjelmistokehittäjiä. Monissa platform-projekteissa on mukana kokonaisia teknologiayhtiöitä, yhdistyksiä ja niin edelleen. Bitcoinin takana on myös valtava joukko ihmisiä ja instituutioita. Jotain kertoo myös se, että perustaja Colin LeMahieu siirtyi täysipäiväiseksi Nanon kehittäjäksi vasta joulukuussa 2017.

Nanon omalaatuinen lohkosäleikköteknologia

Mitä entinen RaiBlocks, nykyinen Nano, sitten tarjoaa? LeMahieun kehittämä virtuaalivaluutta on luotu ratkaisemaan etenkin Bitcoinia vaivanneet transaktio-ongelmat. Nanon teknologia mahdollistaa nopeat sekä täysin ilmaiset valuuttasiirrot. Teoriassa sen outputin esteenä on vain verkon siirtokapasiteetti, samoin kuin IOTA:n kohdalla. Miten tämä on käytännössä mahdollista?

Nanon ominaisuuksien takana on niin sanottu block-lattice -rakenne. Tästä struktuurista käytetään sen white paperin suomenkielisessä versiossa käännöstä lohkosäleikköteknologia. Kyseessä on hyvin erilainen toteutus kaikkiin tunnetuimpiin kryptovaluuttoihin verrattuna. Lohkosäleikkörakenteessa jokainen yksittäinen tili on nimittäin oma lohkoketjunsa.

Nano block lattice

Yllä oleva kuva havainnollistaa Nanon käyttämän arkkitehtuurin. Jokaista lohkoketjua voidaan kutsua nimellä tiliketju (account-chain), ja kyseessä on käytännössä tilin transaktio- ja tasehistoria. Järjestelmä alustetaan ns. alkutilillä (genesis account), joka sisältää alkutaseen (genesis balance). Alkutasetta ei voida jälkikäteen muuttaa, eikä kaikkien tilien saldo voi koskaan ylittää järjestelmän alustuksessa luotua alkutasetta. Jokaista tiliä, tai tiliketjua, voidaan hallita vain kyseisen tilin privaattiavaimeilla.

Yllä olevassa kaaviossa neliöt A, B ja C ovat lohkoketjuja. Ympyrät ovat transaktioita, joissa S (send) on lähetys ja R (receive) on vastaanotto. Varojen siirto tililtä toiselle vaatii aina kaksi transaktiota: lähettävän sekä vastaanottavan. Ensin mainittu vähentää lähettäjän tasetta ja jälkimmäinen puolestaan lisää vastaanottajan tasetta, eli lohkoketjua.

Nanon teknologiassa on myös toinen merkittävä ero kilpailijoihin. Jokainen tili hallitsee omaa lohkoketjuaan, joten mitään globaalia tilikirjaa tai konsensusta ei ole olemassa. Tilit (lohkoketjut) kommunikoivat keskenään asynkronisesti. Useiden transaktioiden saapuessa tilillä on valta päättää itse niiden kirjaamisjärjestyksestä.

Konsensusalgoritmina toimii delegated proof of stake

Nanon teknologia on mielenkiintoinen, sillä se mahdollistaa reaaliaikaiset ja maksuttomat transaktiot. Siirtomaksuja ei tarvita, koska Bitcoinin tapaista globaalin konsensuksen vaatimaa tilikirjaa ei ole olemassa. Nanon verkkoa ylläpitävät myös nodet, kuten muidenkin kryptovaluuttojen kohdalla. Sen lohkoketjujen blokit on myös varmistettava ja mahdolliset double spending -siirrot on tarvittaessa korjattava.

Nodet hoitavat näitä tehtäviä käyttäen delegated proof of stake, dPoS, konsensualgoritmia. Bitcoinin käyttämä algoritmi on nimeltään Proof of Work (PoW), joka vaatii nimensä mukaisesti valtavasti työtä, eli tietokoneiden (=louhijoiden) laskentatehoa. Tunnettu vaihtoehto on nimeltään Proof of Stake (PoS), joka ei vaadi enää louhintaa.

Nanon käyttämä konsensusalgoritmi on suht lähellä PoS-vaihtoehtoa. Tilit valitsevat jonkun nodeista edustajakseen lohkoketjun ylläpitotehtäviin. Jokaisen noden ”äänenpaino” on suorassa suhteessa sen hallussa olevaan XRB-valuutan määrään. Lista Nano-verkon ”edustajista” löytyy täältä.

Lukija voi tässä kohtaa ihmetellä, että miksi kukaan pyörittäisi nodea (eli käytännössä palvelinta), jos se ei saa verkolta mitään siirtokorvauksia. Käytännössä tämä ei ole ongelma, sillä jokainen pörssi, monet yritykset sekä valuutan suuromistajat pyörittävät nodeja mielellään. Niiden kustannus on muutama dollari kuukaudessa.

Nanon on myös käytettävä wanhaa kunnon Proof Of Work -teknologiaa johtuen siirtomaksujen puuttumisesta. Muuten oltaisiin tilanteessa, jossa verkko voitaisiin tukkia lukemattomilla transaktioilla. Nano hyödyntää PoW-algoritmia spämmin estämiseksi. Käytännössä jokaisen uuden blokin luominen kestää sen vuoksi hetken aikaa. Tosin, kyse on vain noin 5 sekunnista. Blokin validointi vie aikaa puolestaan yhden mikrosekunnin.

Binancen listaus on tuonut nostetta

Nanon teknologia tarjoaa varteenotettavan vaihtoehdon kryptovaluuttojen genressä. Ja nyt siis puhutaan nimenomaan valuutoista sanan varsinaisessa merkityksessä.

Nano on rakenteeltaan todella kevyt ratkaisu, jonka kuluttomat ja reaaliaikaiset transaktiot tarjoavat jotain, mitä sen kilpailijoilla ei ole. Se on yksi DAG (Directed Acyclic Graph) -pohjaisista kryptovaluutoista. Myös IOTA pohjautuu samaan teknologiaan, minkä vuoksi sitä verrataan usein myös Nanoon.

Nano on kuitenkin kovan kilpailun edessä. Se ei ole ainoa kryptovaluutta, joka pystyy todella nopeisiin sekä lähes kuluttomiin siirtoihin. Nanon valttina olevat attribuutit eivät vielä riitä ratkaisemaan adoptiota reaalimaailman ratkaisuihin. Valuutan brändi, kehitystiimin koko ja monet muut asiat ovat osa monimutkaista palapeliä.

Nano on saanut viime aikoina uutta nostetta, koska kyseinen valuutta on listattu maailman (volyymiltaan) suurimpaan pörssiin, Binanceen. Tämän lisäksi Nano on tunnetuimmista pörsseistä KuCoinin listalla (katso kaikki pörssit täältä). Nanon reaaliaikainen kurssi:

 

Nanolla on tällä hetkellä varsin positiivinen vire. Jos mietit sijoittamista tähän kryptovaluuttaan, niin punnitse sen mahdollisuuksia saavuttaa asemaa reaalimaailman sovelluksissa. Voiko Nano olla todellinen vaihtoehto esimerkiksi Bitcoinille ja Litecoinille, jotka saavat pian (jossain vaiheessa) salamaverkon tuomat edut.

XRB-kolikoita voi säilyttää tällä hetkellä online-lompakossa osoitteessa nanowallet.io. Voit myös testata iOS sekä desktop-lompakon beta-versioita. Lisätietoa löydät osoitteesta nano.org/wallet.

Pidä silmällä myös vasta avattua palvelua nanex.co! Pysyt Nanosta hyvin ajan tasalla seuraamalla sen Twitter– ja Reddit-tiliä.

Lisätietoa näistä lähteistä: RaiBlocks Rebrands To ‘Nano’, RaiBlocks white paper, How RaiBlocks provides unlimited transaction throughput, RaiBlocks explained, RaiBlocks.net/resources, RaiBlocks will succeed despite zero fees, nano.org/faq, IOTA vs RaiBlocks

Youtubesta löytyy materiaalia helposti esim. hakusanoilla raiblocks explainedJos etsit materiaalia Nanosta, suosittelen käyttämään RaiBlocks-hakutermiä Nanon sijasta.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*