Uutiset
28
heinä
helsinki

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Näkökulma: miksi Suomen kannattaa panostaa virtuaalivaluuttoihin?

Bitcoinkeskus raportoi pari viikkoa sitten Verohallinnon uudesta ohjeistuksesta virtuaalivaluuttoihin liittyen. Verohallinto teki merkittäviä muutoksia kryptovaluuttojen verotukseen, jotka ovat todella haitallisia sijoittajien kannalta. Uutta ohjeistusta on kritisoitu laajalti, sillä se haittaa merkittävästi myös alaan liittyvän yritystoiminnan perustamista.

Rekisteröidy Binancelle

Verohallinnon päätös koskettaa jokaista alan harrastajaa sekä yrittäjää. Nyt on aika aktivoitua ja pyrkiä vaikuttamaan päättäjiin, jos tilanteeseen halutaan muutosta.

Inbot.io-palvelun perustaja Mikko Alasaarela on kirjoittanut aiheeseen liittyvän vetoomuksen, jonka tarkoituksena on herättää päättäjät sekä alan aktiivit ja Suomessa. Bitcoinkeskus on saanut Mikolta luvan julkaista kirjoituksen.

Alla oleva teksti kertoo erinomaisesti kryptoalan mahdollisuuksista Suomessa sekä Verohallinnon päätöksen vaikutuksista. Suosittelemme jokaista lukemaan tämän näkökulman ajatuksella loppuun saakka.

Artikkelin lopussa on linkki alkuperäiseen Facebook-postaukseen, jotta voit jakaa myös sen ystävillesi.


Verottaja teki 29.5. käsittämättömän hölmön päätöksen, että virtuaalivaluuttojen käytöstä ja vaihdosta tulee aina vero, ja kurssitappioita ei saa vähentää verotuksessa.

Tämä käytännössä lopetti laillisen kaupankäynnin virtuaalivaluutoilla Suomessa, sekä teki mahdottomaksi rakentaa alan yrityksiä Suomeen.

Virtuaalivaluutat, joita yleisemmin kutsutaan kryptovaluutoiksi (cryptocurrencies), ovat lohkoketjujen päällä toimivia digitaalisia valuuttoja, joita ei hallinnoi mikään keskuspankki tai valtio, vaan joiden luominen tapahtuu ohjelmallisesti.

Virtuaalivaluuttoja on käytetty myös ennen lohkoketjuja esimerkiksi mobiili- ja videopeleissä, joiden kaupallinen menestys perustuu nykyään lähes pelkästään pelin sisäisen valuutan myymiseen.

Algoritminen eli ohjelmallinen virtuaalivaluutan jakaminen insentiiveinä käyttäjille heidän tekemästää promootiosta ja muusta lisäarvosta peliyhteisölle on mahdollistanut monille suomalaisille pelialan yrityksille merkittävän kasvun ja voitot ilman, että heidän on täytynyt nostaa satoja miljoonia euroja pääomarahoitusta markkinointiin. Eurojen sijaan he tarjoavat käyttäjille heidän markkinointi-avustaan virtuaalivaluuttaa.

Peliala on virtuaalivaluutoilla aikaan saadun kasvun takia nähty merkittävänä kasvun moottorina suomalaiselle teknologiayrityskentälle.

Nyt tämä pelien menestyksellä käyttämä kasvumalli on tullut käyttöön myös muille yhteisöllisille liiketoimille lohkoketjujen kautta. Lohkoketjuihin perustuvat yhteisöt kasvavat nimenomaan kryptovaluuttojen päälle rakennetuilla algoritmisilla insentiiveillä.

Tulevaisuudessa nämä kryptovaluuttoihin perustuvat insentiivit muuttuvat kaikille pakollisiksi, kun kova kilpailu ihmisten huomiosta tekee markkinoinnista yhä kalliimpaa.

Samalla kryptovaluutat poistavat sovellusten sisäiset siilot ja mahdollistavat ansaittujen insentiivien käytön mihin tahansa kaupalliseen käyttöön, eikä enää pelkästään esim. yksittäisen pelin sisäiseen käyttöön, niin kuin malli toimi aiemmin pelialalla.

Tulevaisuudessa mikä tahansa sovellus voi rakentaa sisään algoritmisen ja automaattisen insentiivin aktiivisille käyttäjilleen auttamaan markkinoimaan sovellusta muille, maksaen siitä korvauksena kryptovaluuttaa. Koska sovelluksessa itsessään tällä valuutalla on todennäköisesti hyvin rajallinen käyttötapaus, sen käyttäminen missä tahansa muussa sovelluksessa tekee siitä paljon kiinnostavamman tavan insentivoida käyttäjiä auttamaan.

Tämä pätee myös peleihin. Tulevaisuudessa kryptovaluutat mahdollistavat ihmisten saumattoman siirtymisen virtuaalisten pelimaailmojen välillä, siirtäen samalla virtuaalisen avatarinsa ja omaisuuttaan mukana eteenpäin. Ne mahdollistavat myös helpon lisävarusteiden hankkimisen peleissä, sekä pelissä työllä hankitun omaisuuden myymisen eteenpäin.

Kaikki yllä mainittu toiminta on suomen nykyisellä verotuskäytännöllä mahdotonta Suomessa. Jos yhteisössäsi on esim satoja tuhansia tai miljoonia käyttäjiä, joudut raportoimaan jokaisen muutaman pennin arvoisen mikrotransaktion verottajalle, ja jos niistä syntyy voittoa, myös verot. Mikäli syntyy tappioita, vähennysoikeutta ei ole.

Sitä mukaa kuin globaalisti huimassa kasvussa oleva virtuaalisilla hahmoilla ja omaisuudella tehtävä kaupankäynti lisääntyy, alan yritykset joutuvat siirtämään toimintansa pois maasta.

Esimerkiksi Saksaan, jossa virtuaalivaluuttojen käytöstä ei veroteta, vaan ne ovat tasa-arvoisia eurojen kanssa kaupankäynnin välineinä.

Saksassa kryptovaluutat nähdään erityisesti teollisuuden tuottavuutta lisäävinä innovaatioina. Useimmat suuret teollisuusyritykset ovat perustaneet omat lohkoketjuprojektit, joissa etsitään tapoja automatisoida kaupankäyntiä heidän yhteisöissään ja toimitusketjuissaan.

Esimerkiksi energia-alan jättiläinen Innogy on satsannut hankkeisiin, joissa aurinkopaneeleita omistavat yksityishenkilöt voivat myydä niiden tuottaman ylimääräisen sähkön esimerkiksi katujen varsissa olevien sähköautojen lataamiseen kryptovaluutan avulla. Samalla sähköautot voivat myydä yöllä akuistaan sähköä takaisin taloon silloin kun aurinkopaneelit eivät ole toiminnassa. Kyseessä on lukematon määrä automaattisia mikrotransaktioita, joiden kierrättäminen pankkien kautta on käytännössä hölmöä ja teknisesti hankalaa.

Suomen nykyinen verotuslainsäädäntö vaatisi tällaisessa tapauksessa jokaisesta mikrotransaktiosta raportin ja mikäli valuutan arvo nousi, siitä verot, ja mikäli se laski, tappioita ei lasketa. Jos valuutan arvo vaihtelee paljon päivän sisällä, voi näistä transaktioista syntyä enemmän verovelkaa kuin mitä koko kaupankäynnin lopullinen arvo on.

Useat Saksalaiset teollisuusyritykset ovat aloittaneet projekteja, joilla he aikovat mahdollistaa IOT-laitteiden välisen kaupankäynnin verkostoissa. Esimerkiksi yksityishenkilöt voisivat myydä laitteidensa keräämää dataa yrityksille. Nämäkin johtaisivat Suomessa yksityishenkilöiden osalta lukemattomiin mikrotransaktioista tuleviin veroraportteihin, ja mahdollisesti suurempaan verovelkaan kuin mitä koko kaupankäynnin tuottama lisäarvo.

Kryptovaluuttamarkkinan arvon ennustetaan kasvavan 2030 mennessä nykyisestä 300 miljardista 3 triljoonaan. Kyse on yhdestä suurimmista uusista teknologiaan perustuvista markkinoista maailmassa.

Kryptovaluuttamarkkina on erityisen hyvä uusi kasvun mahdollisuus suomalaiselle teknologiateollisuudelle, koska

1) Niiden avulla voidaan algoritmisesti ilman valtavia markkinointibudjetteja kasvattaa uusia globaaleja teknologialiiketoimia;

2) Alalla menestys perustuu pääosin tekoälyyn ja algoritmeihin perustuviin innovaatioihin sekä vahvaan tekniseen osaamiseen;

3) Tuotteiden ja palvelujen jakelu tapahtuu internetin ja vertaisverkkojen kautta, joten syrjäisestä sijainnista ei ole haittaa;

4) Suomella on jo valmiiksi osaajat algoritmisista insentiiveistä ja niiden avulla markkinoinnista pelialalla.

Suomella olisi hyvä mahdollisuus kasvattaa teknologiayrityksiä merkittävällä tavalla kryptovaluuttojen avulla.

Tästä 3 triljoonan dollarin markkinasta ollaan nyt verottajan päätöksellä jääty kokonaan pois. Alan osaajat siirtyvät pois maasta, alan liiketoimintaa ei synny lainkaan, teollisuuden ja teknologia-alan kilpailukyky heikkenee, ja suomalaiset yksityishenkilöt eivät pääse mukaan tämän markkinan kymmenkertaistumisesta tuleviin tuottoihin.

Suomalaiset teknologiayritykset eivät voi käyttää kasvuunsa muualla maailmassa käytettäviä kryptovaluuttoihin perustuvia algoritmisia insentiivejä, ja joutuvat sen takia maksamaan ison preemion asiakkaiden hankinnassa. Koska markkinoinnin rahoitusta on muutenkin vähän, he jäävät helposti muista jälkeen globaalissa kilpailussa asiakkaista.

Olen sitä mieltä, että verottajan päätös pitää peruuttaa mahdollisimman nopeasti. Sen lisäksi alan yritysten perustamista Suomeen pitää kannustaa ja alan osaajapoolin rakentaminen aloittaa koulutuksella ja muilla keinoilla välittömästi.

Miten voimme kääntää kelkan ennen kuin se on myöhäistä?

Osallistumalla ja jakamalla aiheesta tietoa.

Jaa tämä postaus, tägää kommenteissa mukaan kaikki poliittiset päättäjät ketä tunnet, ja nosta asiaa esille kun keskustelet eri foorumeilla. Ihmisten pitää ensin tajuta kuinka vakavasta asiasta on kysymys, sen jälkeen voidaan tehdä järkevämpiä päätöksiä.


Lähde: Mikko Alasaarelan Facebook-sivu | Kuva: Pixabay


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.