Opas: mikä on Monetha?

monetha

Monetha on yksi vähemmän tunnetuista kryptovaluutoista. Kyseessä on Liettuasta lähtöisin oleva projekti, jonka tavoitteena on luoda lohkoketjuteknologiaan pohjautuva järjestelmä online-myyjien sekä ostajien maineen hallintaan.

Rekisteröidy Binancelle

Monetha on luottaa Ethereum-alustaan

Asetetaan ensiksi Monetha oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Monethan taustalla on Ethereum-alustalla järjestetty ICO, joten lopputuloksena syntynyt MTH-token on ERC20-standardin mukainen. Kyseessä on siis yksi sadoista Ethereum-tokeneista, joita on virrannut markkinoille kuluneen vuoden aikana.

Monetha ei ole varsinaisesti kryptovaluutta, vaan kyseessä on tiettyyn ohjelmistoon/teknologiaan littyvä token. Monethan voi niputtaa hyvin samaan kategoriaan kuin Basic Attention Token, Populous tai Mithril. Kaikki nämä ovat ERC20-tokeneita, joiden käyttö liittyy yhteen rajattuun ohjelmistoon. Tämä artikkelin tapauksessa kyse on globaalista ranking-työkalusta, joka auttaa online-myyjiä sekä ostajia luottamaan paremmin toisiinsa kaupankäynnin yhteydessä.

Monetha on lähtenyt liikkeelle Ethereum-alustalla, mutta kyseessä on periaatteessa blockchain agnostic solution. Jos Ethereumin skaalautuvuus ei esimerkiksi riitä Monethan liikenteelle, se voidaan siirtää tulevaisuudessa myös toisen ekosysteemin sisään.

Monetha on liettualainen projekti

Baltian maat ovat olleet harvemmin esillä kryptovaluuttojen esittelyissä – puhumattakaan Suomesta. Monetha-projektin taustalta on huomattavaa IT- ja markkinointiosaamista Liettuasta. Perustajajäsenet Andrej Ruckij, Justas Pikelis sekä Laurynas Jokubaitis löytyvät tarkempien taustatietojen kera Monethan ICO-sivulta.

monetha tiimi

Näiden herrojen lisäksi projektin yksi tärkeimmistä pilareista on Eric Duprat, jolla on yli 20 vuoden kokemus globaaleista maksujärjestelmistä. Kyseessä on entinen PayPalin johtaja, jonka titteli oli General Manager of Mobile. Dupratin kokemus on Monethan kaltaisessa projektissa kullanarvoista.

Monethan ICO järjestettiin elokuussa 2017, ja se oli jättimenestys. Yhtiö keräsi 37 miljoonan dollarin (95.000 ETH) rahoituksen vain 18 minuutissa. Projekin kehitystyöstä vastaava yhtiö Monetha GmbH on rekisteröity Sveitsissä.

Käydään seuraavaksi läpi projektia hieman tarkemmin, eli mitä ongelmia Monetha oikein pyrkii ratkaisemaan?

Monetha haluaa rakentaa luottamuksen

Monetha-projektin ideana on luoda lohkoketjuteknologiaan perustuva järjestelmä online-kaupankäyntiin. Käytännössä jokainen netin kauppapaikkoja käyttänyt shoppailija on törmännyt luottamusongelmaan tori.fi, huuto.net, ebay.com ja vastaavissa palveluissa. Miten voit ostajana varmistua siitä, että myyjä on luotettava? Myyjänä haluat tehdä myös kauppaa sellaisten ostajien kanssa, jotka eivät aiheuta ongelmia maksuvaiheessa.

Tilanne on tällä hetkellä se, että jokaisessa kauppapaikassa on oma ranking/maine-järjestelmänsä. Tämä on sinänsä ok, mutta henkilön tai yrityksen maine on silloin sidottu yhteen kauppapaikkaan. Tässä kohtaa Monetha astuu esiin. Projekti haluaa luoda platformin luottamukselle, joka ei ole sidoksissa yksittäiseen nettisivustoon. Kyseessä on ikään kuin passi tai myyjän/ostajan ID, johon on tallennettua kyseisen henkilön maine kaikista Monethan tukemista kauppapaikoista.

Monethan avulla myyjät / ostajat saavat profiilin, johon on kerätty heidän maineensa eri kauppapaikoista.

Idea on loistava, ja sille olisi ehdottomasti käyttöä lukemattomissa eri netin palveluissa. Ei mikään ihme, että Monethan ICO sai 37 miljoonan rahoituksen alle tunnissa.

Monetha-mobiiliapplikaation avulla yksityishenkilöt voivat rakentaa itselleen luottamusta myös kahdenkeskisessä kaupankäynnissä.

Monetha on myös maksujärjestelmä

Ranking-järjestelmän lisäksi Monethan on käytännössä oltava myös maksujärjestelmän toimittaja, sillä luottamus syntyy nimenomaan transaktioiden kautta. Yhtiön mielestä yksi tämän hetken palautekanavien ongelmista on se, että yritys tai palvelu voidaan rankata ilman verifioitua transaktiota.

Kuka tahansa voi esimerkiksi kirjoittaa palautteen ravintolasta sen Facebook-sivulle, vaikka ei ole koskaan edes käynyt siellä. Monetha haluaa ratkaista ongelman lohkoketjuteknologian avulla. Käyttäjien saamat ranking-pisteet tulevat transaktioista, joiden verifioinnin ja tallennuksen hoitaa lohkoketju.

Monetha-järjestelmän käyttö ei vaadi Monetha-tokenia. Alkuvaiheessa Monethan järjestelmä tukee maksuja Ethereum-platformissa, mutta tulevaisuudessa mukaan tulevat myös fiat-valuutat.

Monien mielestä Ethereum ei nykyisellään skaalaudu riittävästi tällaisiin tarpeisiin, mutta Monetha pystyy siirtämään järjestelmänsä tarvittaessa myös toiselle alustalle.

“We should also mention that Monetha is a blockchain agnostic solution, which basically means that we need a blockchain that has a smart contract capability and which is scalable to run our product. So, in case Ethereum will not be able to solve the scalability issues (or even if it will), we will be able to migrate to other blockchains, for example Tezos, or any other blockchain that has solved scalability issues and has a smart contract capability.” (Lähde: Monetha ICO FAQ)

Alkuvaiheessa Monetha on kuitenkin naimissa Ethereumin kanssa. Kyseinen ekosysteemi on myös jatkuvan kehityksen kohteena, joten skaalautuvuus voi hyvinkin olla lähitulevaisuudessa paljon nykyistä pienempi ongelma.

Monetha token

Monetha-tokenin hankkiminen on panostamista yhden tietyn ohjelmiston menestykseen. Vastaavilla lähtökohdilla olevia sijoituksia ovat esimerkiksi Populous, Mithril, Cindicator. Monetha-token ei ole siis kryptovaluutta sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan sillä on ainoastaan hyötyarvoa Monetha-ohjelmiston kautta. MTH-tokenin reaaliaikainen kurssi:

Monetha-token kannattaa ostaa tällä hetkellä Binancesta, jossa on yli 90% sen vaihdosta. MTH löytyy myös KuCoinin tarjonnasta. Koska kyseessä on ERC20-token, sitä voi säilyttää Ethereum-osoitteessa. Suosittuja vaihtoehtoja ovat MetaMask ja Ledger Nano -lompakot, ja transaktioihin tarvitset MyEtherWallet-ohjelmistoa.

Mitä hyötyä Monethan omistamisesta sitten on? Esimerkiksi tällä hetkellä Monethan hodlaajat pääsevät tutustumaan sovellukseen ennen muita. Jatkossa yhtiö palauttaa myös kolmanneksen järjestelmää käyttävien yritysten transaktiokustannuksista takaisin tokenin omistajille. Monethan 1,5% transaktiokulusta 0,5% siirtyy erilliseen älysopimukseen, josta se jaetaan voucher-ohjelman kautta tokenin holdaajille. Tämän lisäksi tarjolla on tulevaisuudessa kanta-asiakkuusohjelma, jossa Monetha-applikaation kautta tehdyistä transaktioista palautetaan osa takaisin.

Tilanne on hyvin saman kaltainen kuin muidenkin vastaavien tokeneiden kohdalla; jos uskot ohjelmiston tulevan suosituksi ja kerävään paljon käyttäjiä & transaktioita, MTH-tokenin arvo todennäköisesti nousee.

Monetha sijoituskohteena

Monethan idea on kieltämättä mielenkiintoinen. Projekti ratkaisee onnistuessaan todellisen ongelman, ja mahdollisia käyttäjiä on satoja miljoonia ympäri maailmaa. Lohkoketjuteknologian valjastaminen luottamuksen saavuttamiseksi on luonnollisesti hyvä lähtökohta. Monethan järjestelmä ei ole kuitenkaan aukoton, ja mahdollistaa silti esim. feikki-transaktioiden luomisen.

Yhtiön lupaus järjestelmän valvonnasta tullaan testaamaan tulevaisuudessa, jos käyttäjämäärät saadaan kasvuun. Monetha voi olla hyödyllinen vaihtoehto monille pienille toimijoille. Yhtiö neuvottelee tällä hetkellä mm. Shopifyn kanssa, jota käyttää yli 377.000 online-myyjää.

Kyseessä on selkeästi pienemmän kokoluokan ratkaisu, kun verrataan esimerkiksi massiiviseen Ontology-projektiin. Markkinoilla on kuitenkin tilaa molemmille, ja erilaisia ranking / luottamus / maine-järjestelmiä tulee varmasti muitakin.

Löydät projektin viralliset sivut osoitteesta monetha.io. Twitter-handle on @Monetha_io ja Reddit-sivu löytyy osoitteesta reddit.com/r/monetha.

Löydät lisätietoa seuraavista lähteistä: Monetha ICO FAQ, Monetha blog, Monetha whitepaper, introducing: Monetha ICO, behind the coin: simplifying eCommerce with MonethaMonetha Interview – Trust and Reputation Matter

Kuva: Monetha press

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*