Moneron hard fork on tulossa: MoneroV airdrop kiinnostaa sijoittajia

MoneroV hard fork

Monero on tämän hetken ykkönen kryptovaluuttojen privacy coin -kategoriassa. Nyt siitä ”forkataan” suuren kohun saattelemana uusi valuutta nimeltään MoneroV. Mistä on oikein kyse, ja miten saat MoneroV -kryptovaluuttaa itsellesi?

Rekisteröidy Binancelle

Jos Monero ei ole sinulle ennestään tuttu kryptovaluutta, niin aloita lukemalla tämä opas: mikä on Monero? Kyseessä on tunnetuin ”privaattikrypto”, eli yksityisyyden suojaamiseen keskittyvä virtuaalivaluutta.

Monero suojaa tällä hetkellä niin lähettäjän kuin vastaanottajan osoitteet sekä lähetettävän summan. Tämä ominaisuus on monille käyttäjille tarpeen, sillä Bitcoinin, Litecoinin ja monien muiden valuuttojen lohkoketju on julkinen. Kuka tahansa voi katsoa milloin tahansa yksittäisen Bitcoin-osoitteen koko transaktiohistorian.

Kryptovaluuttasiirtojen piilottaminen on erityisesti rikollisia kiinnostava ominaisuus, mutta sille on paljon käyttöä myös normaalissa asioinnissa – etenkin yrityselämän puolella.

MoneroV on hard fork alkaen lohkosta 1529810

MoneroV on siis Moneron niin sanottu hard fork. Tämä tarkoittaa sitä, että lohkoketju jakautuu valitun lohkon jälkeen kahteen osaan. Toinen haara on sama vanha Monero, kun taas uusi haara on MoneroV:n lohkoketju.

Uuden haaran ensimmäinen lohko on kopio vanhan haaran lohkosta numero 1529810. Tästä johtuen kakki Moneron omistajat ovat automaattisesti myös MoneroV:n omistajia. Sama logiikka pätee myös muiden hard forkkien tapauksessa.

Tässä kohtaa on kuitenkin syytä tehdä yksi tärkeä huomio: sinulla on oltava kolikot oman privaattiavaimesi takana forkin tapahtuessa. Monerot ovat toisin sanoen varastoituna sellaisessa lompakossa, jossa hallitset itse privaattiavaintasi. Jos säilytät Moneroa pörssissä, niin näin ei ole asia. Käytännössä privaattiavaimesi ei ole omassa hallinnassasi jos käytät online -palvelua (kuten kryptovaluuttapörssit), missä tili luodaan sähköpostiosoitetta & salasanaa käyttäen.

Joidenkin forkkien kohdalla on poikkeuksia. Esimerkiksi suomalainen Coinmotion-palvelu on jakanut Bitcoin Gold ja Bitcoin Cash -forkeista syntyneet valuutat. Tällä hetkellä on myös huhuja, että Bittrex-pörssi tukisi MoneroV -forkkia.

MoneroV -casessa jokainen Moneron hodlaaja saa 10x vastaavan määrän MoneroV -kryptovaluuttaa. Kyseessä on ns. airdrop, jonka voi nähdä hieman osinkoa vastaavana toimenpiteenä. Saat siis kryptovaluuttaa X ilmaiseksi, koska omistat kryptovaluuttaa Y.

Hard forkit ovat myös nettihuijareiden parasta metsästysmaastoa. Tämä johtuu siitä, että uudet kryptovaluutat on haettava (claim) itselle privaattiavaimen avulla. Jos syötät privaattiavaimesi huijarin saitille, hän saa kryptovaluuttasi itselleen. Juuri tämä vaihe on aiheuttanut MoneroV:n kohdalla paljon keskustelua. Lisäksi sijoittajia huolestuttaa vaihtoehto, että MoneroV -ryhmä pääsee käsiksi avaimen avulla salassa olevaan Monero-tilin transaktiodataan.

Tällä hetkellä monien suositus on seuraava: luo uusi Monero-lompakko, johon siirrät Monero-kolikkosi ennen forkkia. Hard forkin jälkeen siirrä Monerot takaisin ”oikeaan lompakkoon”. Voit nyt hakea itsellesi MoneroV:t käyttäen tätä väliaikaista lompakkoa, ja alkuperäinen tilisi on suojassa. Varovainen henkilö voi myös siirtää Monerot pörssin kautta, eikä suoraan näiden kahden lompakon välillä.

Tässä kohtaa on syytä toistaa termi DYOR eli Do Your Own Research. Varo huijareita ja odota hard forkin jälkeen hetki ennen mahdollista MoneroV:n hankintaa. Seuraa sosiaalista mediaa ja katso ensin mitä tapahtuu, ennen kuin syötät privaattiavaintasi yhtään mihinkään.

Miten MoneroV eroaa Monerosta?

Entä sitten MoneroV -kryptovaluutta – miten se oikein eroaa originaalista? MoneroV:n roadmap linjaa syitä uuden valuutan forkkaamiselle seuraavasti:

“Unfortunately, Monero has suffered from several drawbacks. For example, Monero’s infinite coin supply, the centralization of decision making that prevents the implementation of new features, the scaling issue of a bloated blockchain, the high transaction fees, and the growing hash rate that is mainly based on mass usage of botents and unsuspected browser based miners that prevents genuine miners to compete.

Some critical flaws that cannot be fixed rapidly due to Monero’s voluntary donation based development process has deterred Monero’s widespread adoption. Due to these circumstances, it is better to create a hard-fork split that will indefinitely fix these problems. Fixing these problems will require a dedicated team of full-time developers, which is how MoneroV was born.”

Moneron ongelmana nähdään tällä hetkellä valuutan tarjonta, joka ei ole kiinteä. Tämän lisäksi Moneron hallinta on ryhmän mielestä ongelmallinen. Kyseessähän on hieman Bitcoinin kaltainen tapaus, sillä Moneron perustaja ei ole tiedossa. Kun hallinta ei ole esim. yhden FinTech-firman kontrollissa, niin kehitystyö etenee välillä mutkikkaasti ja hitaasti. Tämä on nähty hyvin myös Bitcoinin kohdalla.

MoneroV:n tiimi haluaa viedä kehitystä tiettyyn suuntaan ja huomattavasti vauhdikkaammin. Teknisesti ottaen eroja näiden kahden välillä ei juuri forkin yhteydessä ole:

MoneroV vs Monero
Kuva MoneroV:n roadmapista.

MoneroV hard fork tulee tapahtumaan noin 14.3.2018, eli 12 päivää tämän artikkelin kirjoitushetkestä.

MoneroV -forkin vaikutukset Moneron kurssiin

Kryptosijoittajien on syytä huomioida eräs asia. Monero saa todennäköisesti tästä forkista johtuvan nosteen kurssiinsa, joka on mahdollisesti jo alkanut. Artikkelin kirjoitushetkellä Monero on ylivoimaisesti parhaiten pärjännyt top 10 -kryptovaluutta viikon mittaisella ajanjaksolla. Sen kurssi on noussut lähes kymmenen prosenttia edeltävän 24 tunnin aikana. Moneron reaaliaikainen kurssi:

 

Kurssinousu johtuu yksinkertaisesti siitä, että ihmiset tykkäävät ilmaisesta rahasta. Forkatulla valuutalla on aina jotain arvoa – katso vaikka Bitcoin Cashia ja Bitcoin Goldia. Moni sijoittaja myy todennäköisesti MoneroV:t pois heti kun se on mahdollista, ja samalla kaupaksi menevät myös originaalit Monerot.

On siis syytä odottaa Moneron kurssinousua etenkin hard forkin lähestyessä. Ja varaudu myös siihen, että iso osa tästä noususta katoaa nopeasti 15.3.2018 alkaen. Moni sijoittaja myös spekuloi tilanteella ja ostaa Moneroa siksi, koska uskoo muidenkin tekevän niin.

Laita @monero_v Twitter-tili seurantaan, niin pysyt ajan tasalla tulevista tapahtumista.  Seuraa hard forkin jälkeen tarkasti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Jos aiot hakea MoneroV -valuutat itsellesi, niin mieti tarkasti, minkä tilin privaattiavaimen annat ja mihin palveluun.

Tällä hetkellä MoneroV on saanut tylyn vastaanoton monissa eri lähteissä, sillä tällaiset forkit eivät yleensä kryptomaailmassa menesty. Asiasta käydään kovaa keskustelua tällä hetkellä Redditissä ja Bitcointalk-foorumilla, jossa Monero-yhteisö tuntuu jakautuvan forkin vuoksi kahteen leiriin. Vastaavaa meininkiä nähtiin myös Bitcoinin kohdalla viime syksynä ennen kuuluisaa SegWit2x-forkkia, joka lopulta peruttiin viime hetkellä.

MoneroV tulee käyttämään lyhennettä XMV erotuksena Moneron XMR:stä.

Kuva: kuvakaappaus MoneroV:n twitter-profiilista

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*