Monero on markkinoiden johtava kolikko privaattikryptojen kategoriassa. Se on pitänyt hyvin pintansa kilpailijoitaan vastaan, ja kyseessä on edelleen privaattikategorian tunnetuin nimi. Miten Monero eroa Bitcoinista ja muista privaattikryptoista? Onko sillä muita käyttötarkoituksia kuin rikollinen toiminta? Tämä artikkeli esittelee Moneron historian, teknologian sekä tulevaisuuden.
Sisällysluettelo
Mikä on Monero (XMR)?
Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat kolmeen selkeään kategoriaan: valuutat, platformit ja tokenit. Käydään näitä ensin läpi, jotta Moneron rooli kryptomaailmassa tulee paremmin esille.
Platformit tunnetaan myös nimellä ekosysteemi tai käyttöjärjestelmä hajautetuille applikaatioille (Dapp). Niiden tunnetuin edustaja on Ethereum, ja voit ajatella platformien olevan kuin iOS tai Android. Muita tunnettuja platformeja ovat esim. Cardano, EOS, TRON ja Zilliqa.
Tokenit luodaan näiden platformien sisälle eli niillä ei ole omaa lohkoketjua. Tokenit ovat usein joko muotoa käyttötoken (engl. utility token) tai hallintotoken (engl. governance token). Ne toimivat arvon välittäjinä tietyn, rajatun, ohjelmiston sisällä. Hyviä esimerkkejä ovat Chainlink ja muut DeFi-sektorin tokenit.
Valuutta-kategorian kuningas on tietenkin Bitcoin. Muita tunnettuja valuuttoja ovat Bitcoin Cash, Litecoin, Dash ja Monero. Nämä kolikot on suunniteltu digitaaliseksi P2P-valuutaksi eli puhtaasti arvonsiirtoon, eikä niillä ole juuri muita ominaisuuksia.
Monero ei ole kuitenkaan suora kilpailija Bitcoinille, sillä se kuuluu privaattikryptojen alakategoriaan. Tähän kuuluvat Moneron lisäksi esim. Zcash, PIVX ja Verge. Nämä kolikot tarjoavat käyttäjilleen yksityisyyttä hieman eri teknologioita hyödyntäen.
Alla olevassa taulukossa on perustiedot Monerosta:
Ominaisuus | Info |
---|---|
Perustaja | thankful_for_today (nimimerkki) |
Kategoria | Privaattikrypto |
Ticker pörsseissä | XMR |
Kierrossa nyt | 18,3 milj. XMR |
Kierrossa max | 18,4 milj. XMR |
Alin kurssi (pvm) | $0,213 (15.1.2015) |
Ylin kurssi (pvm) | $517,62 (7.5.2021) |
Voit seurata Moneron ajantasaista kurssia tältä sivulta: Moneron kurssi.
Kuten yllä oleva otsikko paljastaa, Monero on tämän kategorian selkeä ykkönen. Se on ollut jo pitkään markkina-arvoltaan ainoa todella merkittävä privaattikolikko. Zcash on artikkelin kirjoitushetkellä ainoa privaattikrypto, joka mahtuu top 100 -listalle markkina-arvolla mitattuna. Moneron ticker eli kolmikirjaiminen lyhenne on kryptovaluuttalistauksissa XMR.
Käydään seuraavaksi läpi Moneron historiaa sekä tarkoitusta.
Monero on hajautettu projekti ilman johtajaa
Monero eroaa projektina merkittävästi muista tunnetuista kryptovaluutoista. Se muistuttaa hyvin paljon Bitcoinia, minkä vuoksi moni Bitcoin ”OG”, eli pitkän linjan sijoittaja, hyväksyy altcoineista nimenomaan Moneron.
Projektin historia ulottuu yli viiden vuoden taakse. Bitcointalk-foorumin nimimerkki thankful_for_today ilmoitti huhtikuussa 2014 BitMonero-nimisen kryptovaluutan julkaisusta. Kyseessä oli forkkaus Bytecoin-nimisestä kolikosta.
Teknisesti ottaen kyseessä oli kloonaus tai karkeasti ilmaistuna copy-paste koodista, eli BitMonero ei haarautunut Bytecoinista. Kyseessä on täysin oma lohkoketjunsa. BitMoneron nimi tuli sanoista Bitcoin + Monero. Jos esperanto ei ole lukijalle tuttu, niin sana monero tarkoittaa kyseisellä kielellä karkeasti sanottuna pientä rahayksikköä.
In Esperanto, Monero is a word composed of three elements freely put together, one syllabus each: mon + er + o. Each has a meaning. Which means ‘monero’ can be analyzed as meaning: “a noun that describes the smallest part of money”. Or, a coin.
mon- : money
-er- : the smallest part
-o : a thing (grammatically speaking : a noun)
BitMonero ei saanut kuitenkaan tuulta alleen, ja nimimerkki thankful_for_today hävisi pian sen kehitystiimistä. Bitcointalk-yhteisö otti tämän jälkeen projektin haltuunsa ja muutti sen nimeksi Monero. Nimimerkit Johnny Mnemonic sekä Tacotime olivat tärkeitä kehitystiimin jäseniä alkuvaiheessa.
Monero pohjautuu siis Bytecoinin koodiin, joka on historian ensimmäinen privaattikolikko. Bytecoin perustettiin jo vuonna 2012 (aihe on tosin kiistelty) ja se perustuu Cryptonote-nimiseen open source -teknologiaan. Myös Cryptonoten white paper on julkaistu nimimerkin takaa.
Monero on yhä edelleen hajautettu avoimen lähdekoodin projekti, jonka keulahahmona on toiminut pitkään Riccardo Spagni alias Fluffypony (katso alla oleva video).
Moni aloittelija luulee Spagnin olevan Moneron perustaja tai toimitusjohtaja, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Spagni kutsuu itseään usein termillä ”Chief Entertaining Officer”. Tarkalleen ottaen Spagnin rooli on ollut Lead Maintainer.
Nykyisin Spagni ei ole enää mukana Moneron ydintiimissä, sillä hän astui syrjään tästä roolista vuoden 2019 lopulla.
Monerolla ei ole toimitusjohtajaa eikä nimettyä perustajaa. Sen kehitystyöstä ei myöskään vastaa tietty teknologiayhtiö. Tilanne on toinen lähes kaikkien muiden kryptovaluuttojen kohdalla. Moneron kehitystyö etenee Bitcoinin tavoin hajautetusti, ja suurin osa tiimistä toimii edelleen nimimerkkien takana.
Monero on saanut viime vuosina negatiivista julkisuutta johtuen sen käytöstä rikollisessa toiminnassa. XMR on suosituin kryptovaluutta suurten lunnasvaatimusten tapauksissa, kuten paljon julkisuutta saaneen norjalaismiljardöörin kidnappauksessa.
Vuonna 2017 verkossa levinnyt WannaCry -haittaohjelma vaati sen sijaan uhreiltaan bitcoineja. Jos vastaanottajia on paljon, rikolliset vaativat bitcoineja lohkoketjun jäljitettävyydestä huolimatta, koska niitä on helpompi hankkia. Kryptoista tietämätön ”tavis” ei osaa välttämättä ostaa ja lähettää Moneroa, mutta tilanne on toinen bitcoinien kohdalla.
Privaattikryptoilla on myös monia täysin laillisia käyttökohteita. Jokainen meistä haluaa pitää myös pankkitilinsä saldon ja transaktiot poissa ulkopuolisten katseilta. Sama koskee yhtä lailla kryptovaluuttoja.
Monero on pysynyt viime vuosina kryptomaailman sijan 15-20 tuntumassa markkina-arvolla mitattuna. Sillä on oma tietty fanijoukkonsa, mutta toistaiseksi Monero ei ole saanut laajempaa kannatusta. Oman ongelmansa tuovat alati kiristyvä AML/KYC-lainsäädäntö.
UPDATE: An OKEx spokesperson told The Block that the decision to delist all privacy coins has been taken only for Korea unit
@OKEx, @FATFNewshttps://t.co/U2Qc2gxHOt— The Block (@TheBlock__) September 16, 2019
Yllä oleva OKEx on yksi monista pörsseistä, joka on poistanut privaattikryptot kokonaan listoiltaan. Moneron ongelma on siinä, että käyttäjä ei voi edes valita privaattisiirron ja tavallisen transaktion välillä. Aika näyttää, miten hajautetut pörssit tai atomic swapit lohkoketjusta toiseen ratkaisevat tätä ongelmaa.
Monero piilottaa lohkoketjun datan
Privaattikryptojen ymmärtämiseksi on ensin hahmotettava ”tavallisten” lohkoketjujen idea. Tavallisten kryptovaluuttojen lohkoketju (engl. blockchain) on julkinen tilikirja, jota kuka tahansa voi katsella milloin tahansa esimerkiksi blockchain.com -explorerin avulla. Voit klikata jokaisesta transaktiosta löytyvää lähettäjän ja vastaanottajan osoitetta, jolloin näet kyseisten osoitteiden transaktiohistorian.
Lähettäjän ja saajan yksityisyyttä suojaa ns. julkinen avain, jota ei voida linkittää suoraan kenenkään henkilön tietoihin. Voit siis tutkia lohkoketjun transaktioita, mutta et tiedä kenen transaktioista on kyse.
On kuitenkin monia tilanteita, joissa henkilö voidaan linkittää tiettyyn osoitteeseen. Jos kaverisi esim. lähettää sinulle bitcoineja, näet omasta transaktiohistoriastasi mistä osoitteesta lähetys on tullut. Voit saman tien tarkistaa kyseisen osoitteen transaktiohistorian ja saldon.
Tästä syystä on selvää, että Bitcoin ei sovellu tietynlaisiin käyttökohteisiin. Rikollisten lisäksi myös muut henkilöt (ja etenkin yritykset) haluavat varmasti pitää transaktiohistorian omana tietonaan. Haluaisitko sinä postata pankkitilisi transaktiohistorian sosiaaliseen mediaan?
Toinen tärkeä pointti liittyy historiaan. Jos ostat yksityishenkilöltä bitcoinin P2P-pörssin kautta, tämä kolikkon ei ole teknisesti vastaava kuin juuri louhittu, uusi Bitcoin. Ostamallasi kolikolla on historia, joka voidaan jäljittää lohkoketjusta. Kyseistä bitcoinia on voitu käyttää esimerkiksi rikollisten operaatioiden maksamiseen.
Kun Moneron olemassaolon tarkoitusta miettii näistä näkökulmista, niin yksityisyys on haluttu ominaisuus lähes jokaiselle käyttäjälle. Ei vain rikollisille. Yksityishenkilöiden lisäksi yrityskäyttö on vielä kokonaan oma lukunsa, jossa transaktioiden ja tilin saldojen piilottaminen on erittäin tärkeää.
Bitcoinista voidaan muodostaa Rich List -taulukoita ja paljon muuta koottua dataa varsin helposti. Nykyisin valtioilla on jo käytössään tehokkaita tekoälyyn pohjautuvia algoritmeja, jotka pystyvät linkittämään osoitteita todellisiin henkilöihin. Näiden myötä viranomaiset ovat jäljittäneet jo lukemattomia verkkorikollisia Bitcoinin lohkoketjusta.
Monero sekä muut privaattikryptot ratkaisevat lohkoketjun julkisuusongelman. Miten tämä tapahtuu käytännössä? Siitä seuraavassa.
Monero tuo transaktioon kolmannen avaimen
Bitcoinin tapauksessa transaktiot suoritetaan julkisesta avaimesta (eli käytännössä Bitcoin-lompakon osoitteesta) toiseen. Nämä osoitteet ovat näkyvissä edellä kuvatulla tavalla Bitcoinin lohkoketjussa. Privaattiavain on vain lompakon haltijan tiedossa, jonka avulla hän pääsee käsiksi ko. osoitteessa oleviin bitcoineihin.
Monerossa on sen sijaan käytössä kolme eri avainta: privaattiavain, julkinen avain sekä ns. view key.
Privaattiavain ja julkinen avain toimivat samalla idealla kuin Bitcoinin tapauksessa. View key on sen sijaan avain, joka on oletuksena vain käyttäjän itsensä tiedossa. Se voidaan kuitenkin antaa kolmannelle osapuolelle esimerkiksi auditointia varten, jolloin ko. osoitteen transaktioita ovat näkyvissä view keyn haltijalle.
Monero-transaktio suoritetaan loppukäyttäjän näkökulmasta samalla tavalla kuin Bitcoinin. Lähetät valitsemasi määrän XMR-kolikoita osoitteeseen X, jossa X on vastaanottajan julkinen avain.
Alla olevassa videossa on kuvattu Monero-lompakon toiminta. Lähettäminen ja vastaanotto ei ole sen vaikeampaa, kuin muillakaan kryptovaluutoilla. Jykevä salaus vaatii kuitenkin lohkoketjun datan lataamista jokaisella käyttökerralla. Tämä hidastaa toimintaa, jos Monero clientia ei pidä taustalla auki jatkuvasti.
Käytännössä lähetyksessä tapahtuu seuraava toiminepide. Transaktio lähetetään itse asiassa eri osoitteeseen, mikä lompakossa näkyy. Se muodostetaan tiivistealgoritmin, vastaanottajan osoitteen sekä view keyn avulla. Tämä on nimeltään stealth address, ja se on Moneron yksityisyyden tukipilari numero yksi.
Yksittäisen osoitteen transaktiohistoriaa on siis mahdoton tutkia Bitcoinin lohkoketjun tavoin. Vastaanottaja pystyy puolestaan skannaamaan Moneron verkosta hänelle suoritetun maksun omalla privaattiavaimellaan. Tämä tapahtuu lompakkosoftan toimesta automaattisesti.
Ring Signature -toiminto suojaa lähettäjän tiedot
Vastaanottajan lisäksi Monero suojaa myös transaktion lähettäjän. Tämä tapahtuu ring signature -teknologian avulla, jossa lähettäjän osoite sotketaan yhdistämällä siihen muita satunnaisia lohkoketjun osoitteita. Katso alla oleva kuva (lähde: kuvakaappaus Moneron Youtubesta)
Tämän jälkeen itse transaktio pilkotaan vielä eri osiin; esimerkiksi 12,5 Moneron lähetys voisi olla 10, 2,5 ja 0,5 Moneroa eli yhteensä kolme eri lähetystä. Tämän tekniikan kääntöpuolena on se, että transaktioiden summat eivät ole salattuja. Tämä oli tilanne vielä pari vuotta sitten, mutta nykyisin ongelma on ratkaistu.

Tammikuussa 2017 tehty Ring Confidential Transactions eli Ring CT -päivitys paransi Moneron yksityisyyttä vielä lisää. Ring CT:n avulla transaktioiden summat saatiin piiloon, minkä ansiosta sitä ei tarvinnut enää pilkkoa tietyn kokoisiin osiin. Tämä paransi myös ring signature -teknologian yksityisyyttä, sillä nyt Monero-lompakko voi poimia lähettäjän osoitetta sotkevat osoitteet mistä tahansa toisista lähetyksistä.
Moneron teknologia suojaa siis vastaanottajan, lähettäjän sekä itse transaktion tiedot. Nämä ominaisuudet tekevät siitä ainutlaatuisen kryptovaluutan. Tietoturvaa voi parantaa vieläkin pidemmälle integroimalla Monero-clientiin I2P-zero -tuen, minkä avulla saat vielä oman IP-osoitteesi suojattua.
Monero vs kilpailijat
Monero on tällä hetkellä privaattikryptojen ykkönen, mutta markkinoilla on myös merkittäviä kilpailijoita. Näistä tunnetuin on ehdottomasti Zcash.
Zcashin privaattiominaisuudet tulevat zk-SNARKs -teknologiasta, jota osa analyytikoista pitää turvallisempana verrattuna Moneron käyttämään ratkaisuun. Zcashin privaattisiirrot ovat myös valinnaisia, ja suurin osa transaktioista tehdään Bitcoinin kaltaisella anonymiteetilla. Zcashin kehityksestä vastaa teknologiayritys, mikä erottaa sen projektina selkästi Monerosta.
Alla olevalla videolla on vertailu tunnettujen privaattikryptojen välillä.
Dash on myös tunnettu kryptovaluutta, josta löytyy privaattiominaisuus. Dashin PrivateSend on toteutettu CoinJoin-teknologian implementaationa, jossa on käytännössä kyse osoitteiden sekottamisesta. Tässä ratkaisussa ovat mukana olennaisesti MasterNode-palvelimet. Voit lukea PrivateSendin eroista Moneroon verrattuna esim. tästä artikkelista. Dash on enemmän Litecoinin ja Bitcoin Cashin kilpailija, jossa salattu lähetys on enemmänkin yksi vähän käytetty ominaisuus.
Bitcoinkeskus on esitellyt myös PIVX sekä Grin -kryptovaluutat, joiden ratkaisu eroaa taas Zcashista ja Monerosta.
Kaikki privaattikryptot toteuttavat lähetyksen salauksen hieman eri tavalla. Tämän lisäksi kolikot eroavat louhinnan suhteen. Monero on rakennettu alusta asti ASIC-resistantiksi, ja sen louhinta-algoritmia on myös päivitetty tasaisin väliajoin. Tästä lisää seuraavassa kappaleessa.
Zcashin Equihashiin ja Dashin käyttämään X11-algoritmiin löytyy sen sijaan ASIC-laitteita, joita hyödynnetään louhinnassa.
Löydät Googlesta ja Youtubesta paljon materiaalia hakusanoilla Monero vs Zcash, Monero vs Dash ja niin edelleen. Tsekkaa myös Bitcoinkeskuksen oppaat läpi.
Moneron louhinta
Käydään lopuksi läpi muutamia perusominaisuuksia Moneron lohkoketjuun ja louhintaan liittyen. Monero on siis fyysisillä laitteilla louhittava kryptovaluutta Bitcoinin tavoin. Konsensusalgoritmi Proof of Work on tuttu myös esimerkiksi Litecoinista, Bitcoin Cashista, Ethereumista sekä monista Moneron kilpailijoista.
Moneron käyttämä louhinta-algoritmi oli ensin nimeltään CryptoNight, kunnes se korvattiin vuoden 2019 lopulla RandomX-algoritmilla. Moneron yhteisö alkoi pelätä sitä, että CryptoNight-algoritmille oli kehitetty ASIC-louhija salassa, jota käytetiin muiden tietämättä.
Bitcoin on tunnetuin esimerkki kryptovaluutasta, jonka louhinta on ollut jo vuosikausia erikoisvalmisteiden ASIC-koneiden hallussa. Tällaiset laitteet ovat kalliita, mikä johtaa louhinnan keskittymiseen suurille louhintafarmeille. Yli puolet Bitcoinin louhintatehosta tulee tällä hetkellä Kiinasta.

Kuten edellä mainittiin, Monero on pyrkinyt pitämään louhinnan ASIC-resistanttina. Tämä on tapahtunut käytännössä uusien päivitysten avulla. Esimerkiksi CryptoNightR-versio julkaistiin keväällä 2019 ja sitä seurannut RandomX noin puoli vuotta myöhemmin. Nyt käytössä oleva algoritmi tukee CPU-louhintaa.
Moneron ASIC-vastaisuus ei ole miellyttänyt kaikkia. Vuosien mittaan Monerosta on forkattu myös kilpailevia versiota, mutta ne eivät ole menestyneet millään tavoin.
Moneron lohkoketjuun syntyy uusia blokkeja (lohkoja) kahden minuutin välein. Uudet XMR-kolikot syntyvät maailmaan Bitcoinin tavoin louhinnan yhteydessä. Louhintapalkkiot pienenevät tasaisesti elokuuhun 2022 saakka, jolloin markkinoilla on 18,132 miljoonaa XMR-kolikkoa. Sen jälkeen lohkopalkkio on fiksattu 0,60 XMR-kolikkoa per lohko vuoteen 2040 saakka. Tuolloin XMR-kolikoita on louhittu noin 21 miljoonaa, eli yhtä paljon kuin bitcoineja.
Monero sijoituskohteena
Moneron tulevaisuus näyttää tällä hetkellä varsin valoisalta. Monet kryptoalan tunnetuimmat nimet uskovat Moneron menestykseen privaattikolikoiden genressä. Yksityisyys nousee vuosi vuodelta yhä suurempaan arvoon, ja monet eri tahot tarvitsevat Bitcoinin lohkoketjua parempaa suojaa.
Moneron ominaisuuksia tarvitsevat myös aivan tavalliset henkilöt sekä yritykset – kyseessä ei ole vain rikollisten luottovaluutta. Kuten artikkelissa on kuvattu jo aiemmin, yksityisyys on hyvin haluttu ominaisuus monessa eri yhteydessä. Tällä hetkellä Bitcoinin (ja muiden julkisten lohkoketjujen) anonymiteetin taso riittää vielä monelle käyttäjälle.
Sijoittajan kannalta privaattikryptot ovat hieman harmaata aluetta, sillä niiden uhkana on eri maiden regulaatio. Uutisoimme syyskuussa 2019 korealaisen OKEx-pörssin poistaneen privaattikryptot listoiltaan. Vastaavia toimenpiteitä on tehty myös Japanissa sekä Coinbase UK ja CEX.io -pörsseissä. Moneron lisäksi valikoimista ovat lähteneet kilpailevat privaattikryptot, kuten Zcash.
Privaattikryptot rikkovat rahanpesua valvovan FATF:n (Financial Action Task Forcen) säädöksiä. Kyseessä on ns. travel rule, joka pakottaa pörssit pitämään kirjaa asiakkaidensa transaktioista, mikä tarkoittaa lähettäjän ja vastaanottajan osoitetta. Jos transaktion osapuolet eivät ole tiedossa, tämä tarkoittaa ongelmia pörssille.
Mahdolliset kryptovaluuttapörssien bännit eivät taatusti tapa privaattikryptoja markkinoilta. Nämä toimenpiteet vain alleviivaavat tarvetta yksityisyyden suojalle. Ne on kuitenkin huomioitava, jos tällaiseen valuuttoihin sijoittaa tuotto-odotukset silmissä. Jos Monero poistuu maailman suosituimmista pörsseistä, siihen virtaa väistämättä myös vähemmän rahaa.
Todennäköisesti privaattikryptot eivät koskaan saavuta valtavaa massojen suosiota. Niillä on kuitenkin hyvin selkeä kannattajakuntansa, joka ei varmasti häviä markkinoilta.
Vaikka Monero on vapaaehtoisvoimin vedetty projekti, se menee vuosi vuodelta eteenpäin. Voit tarkastella Moneron kryptovaluutan virallisesta roadmapista.
Monero ostaminen ja säilytys
Jos Moneron ostamien kiinnostaa, kannattaa suunnata suosiolla Binanceen. Kyseessä on maailman johtava kryptovaluuttapörssi. Voit tehdä Binanceen talletuksen kryptovaluutoilla, pankkisiirrolla tai debit/credit-kortilla.
XMR löytyy myös Krakenin ja Bittrexin valikoimista, jotka ovat tunnettuja amerikkalaispörssejä.
Jos hankit Moneroa kryptovaluuttapörssistä, kolikot kannattaa siirtää sen jälkeen omaan lompakkoon. Monerolle löytyy turvallinen desktop-lompakko (Windows, Linux, Mac OS X, mikä on ladattavissa getmonero.org/downloads -osoitteesta.
Omat Monero-kolikot voi suojata myös Ledger Nano X-lompakon avulla. Tähän löytyy ohje Ledgerin sivuilta. Bitcoinkeskus ei suosittele Moneroa aloitteleville käyttäjille. Lompakkosoftan päivitykset ja Ledger Nanon käyttö vaatii hieman tietoteknistä osaamista.
Laita seuraavat some-tilit seurantaan, niin pysyt kärryillä Moneron tapahtumista. Virallinen Twitter-handle on @monero, jonka lisäksi Riccardo Spagni alias @fluffypony on must-seurattava. Reddit-sivu löyty osoitteesta reddit.com/r/monero ja virallinen nettisivu on getmonero.org.
Monero on sen verran vanha kryptovaluutta, että netistä löytyy todella paljon materiaalia sen teknologiasta. Youtubesta kannattaa etsiä Riccardo Spagnin haastatteluita. Alla olevalta videolta löydät Spagnin vierailun Ivan On Tech -kanavalla.
Artikkelikuva: Wikipedia
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja