Opas: mikä on Monero?

monero

Monero on yksi vanhimmista virtuaaluvaluutoista privaattikryptojen kategoriassa. Monero on pitänyt hyvin pintansa kilpailijoita vastaan, ja kyseessä on edelleen privaattikategorian tunnetuin kolikko. Miten Monero eroa Bitcoinista ja muista privaattikryptoista? Onko sillä muita käyttötarkoituksia kuin rikollinen toiminta? Tämä artikkeli esittelee Moneron historian, teknologian sekä tulevaisuuden.

Rekisteröidy Coinmotionille

Monero on privaattikryptojen ykkönen

Monero on markkina-arvoltaan suurin virtuaalivaluutta ns. privaattikryptojen (privacy coins) ryhmässä. Kyseessä on kryptovaluuttojen alakategoria, johon kuuluvat myös esimerkiksi Zcash, PIVX ja Verge.

Käytännössä Monero ei kilpaile suoraan Bitcoinin, Litecoinin tai esimerkiksi Bitcoin Cashin kanssa. Vaikka Monero kuuluukin samaan P2P-valuuttojen kategoriaan, sen kilpailuetuna ja “myyntivalttina” on nimenomaan yksityisyys.

Monero löytyy kryptovaluuttojen kurssit -sivulta lyhenteellä XMR. Se on ollut jo pitkään yksi maailman suurimmista kryptovaluutoista, vaikka Monero onkin menettänyt asemiaan viime vuosina: XMR oli tasan kaksi vuotta sitten 8. suurin ja vuosi sitten 10. suurin kryptovaluutta. Tämän hetken sijaluku on 14.

Moneron edelle ovat nousseet markkina-arvossa pörssien tokenit LEO ja Binance Coin sekä platformit-kategorian tokenit TRON ja Stellar Lumens. Monero on yhä markkina-arvoltaan selvästi suurempi kuin sen kilpailevat privaattikolikot.

Markkinoilta löytyy myös kaksi muuta Moneron versiota: Monero Classic sekä Monero V. Nämä valuutat syntyivät keväällä 2018 tehdyn hard forkin yhteyssä. Tuolloin Moneron lohkoketju haarautui useisiin eri versioihin, jotka ovat käytännössä kaikki kuolleet pois markkinoilta.

Käydään seuraavaksi läpi Moneron historiaa sekä tarkoitusta. Miksi privaattikryptoja on ylipäätään olemassa?

Monero on hajautettu projekti ilman johtajaa

Monero-projekti eroaa merkittävästi muista tunnetuista kryptovaluutoista. Se muistuttaa hyvin paljon Bitcoinia, minkä vuoksi moni Bitcoin OG, eli pitkän linjan sijoittaja, hyväksyy altcoineista nimenomaan Moneron.

Projektin historia ulottuu yli viiden vuoden taakse. Bitcointalk-foorumin nimimerkki thankful_for_today ilmoitti huhtikuussa 2014 BitMonero-nimisen kryptovaluutan julkaisusta.  Kyseessä oli forkkaus Bytecoin-nimisestä kolikosta. Teknisesti ottaen kyseessä oli kloonaus tai karkeasti ilmaistuna copy-paste koodista, eli BitMonero ei haarautunut Bytecoinista. Kyseessä on täysin oma lohkoketjunsa.

BitMoneron nimi tuli sanoista Bitcoin + Monero. Jos esperanto ei ole lukijalle tuttu, niin monero tarkoittaa kyseisellä kielellä rahaa.

BitMonero ei saanut kuitenkaan tuulta alleen ja nimimerkki thankful_for_today hävisi pian sen kehitystiimistä. Bitcointalk-yhteisön otti tämän jälkeen projektin haltuunsa ja muutti sen nimeksi Monero. Nimimerkit Johnny Mnemonic sekä Tacotime olivat tärkeitä kehitystiimin jäseniä alkuvaiheessa.

Monero pohjautuu siis Bytecoinin koodiin, joka on historian ensimmäinen privaattikolikko. Bytecoin perustettiin jo vuonna 2012 (aihe on tosin kiistelty) ja se perustuu Cryptonote-nimiseen open source -teknologiaan. Myös Cryptonoten white paper on julkaistu nimimerkin takaa.

Monero on yhä edelleen hajautettu avoimen lähdekoodin projekti, jonka keulahahmona on Riccardo Spagni alias Fluffypony (katso alla oleva video).

Moni aloittelija luulee Spagnin olevan Moneron perustaja tai toimitusjohtaja, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Spagni kutsuu itseään usein termillä “Chief Entertaining Officer”.

Monerolla ei ole toimitusjohtajaa eikä nimettyä perustajaa. Sen kehitystyöstä ei myöskään vastaa tietty teknologiayhtiö. Tilanne on toinen lähes kaikkien muiden kryptovaluuttojen kohdalla. Moneron kehitystyö etenee Bitcoinin tavoin hajautetusti, ja suurin osa tiimistä on edelleen nimimerkkien takana.

Monero on saanut viime vuosina negatiivista julkisuutta johtuen sen käytöstä rikollisessa toiminnassa. XMR on ylivoimaisesti suosituin kryptovaluutta erilaisissa lunnasvaatimuksissa, kuten paljon julkisuutta saaneen norjalaismiljardöörin kidnappauksessa.

Vuonna 2017 verkossa levinnyt WannaCry -haittaohjelma vaati myös uhreiltaan Monero-kryptovaluuttaa.

Privaattikryptoilla on myös monia täysin laillisia käyttökohteita. Tästä lisää seuraavaksi.

Privaattikrypto piilottaa lohkoketjun datan

Privaattikryptojen ymmärtämiseksi on ensin hahmotettava julkisten lohkoketjujen idea. Bitcoinin lohkoketju (engl. blockchain) on julkinen tilikirja, jota kuka tahansa voi katsella milloin tahansa esimerkiksi blockchain.info -sivustolta.

Klikkaa tästä linkistä minkä tahansa lohkon detaljeihin ja tutki sen sisältämiä transaktioita. Voit klikata jokaisesta transaktiosta löytyvää lähettäjän ja vastaanottajan osoitetta, jolloin näet kyseisten Bitcoin-osoitteiden transaktiohistorian.

Lähettäjän ja saajan yksityisyyttä suojaa ns. julkinen avain, jota ei voida linkittää suoraan kenenkään henkilön tietoihin. Voit siis tutkia lohkoketjun transaktioita, mutta et tiedä kenen transaktioista on kyse.

monero-bitcoin-transaktiot
Bitcoin-transaktiot ovat julkisesti näkyvissä, ja jokaisen osoitteen historia voidaan helposti tarkistaa.

On kuitenkin monia tilanteita, joissa henkilö voidaan linkittää tiettyyn osoitteeseen. Jos kaverisi esim. lähettää sinulle Bitcoineja, näet omasta transaktiohistoriastasi mistä osoitteesta lähetys on tullut. Voit saman tien tarkistaa kyseisen osoitteen transaktiohistorian ja saldon.

Tästä syystä on selvää, että Bitcoin (ja muut julkiset lohkoketjut) eivät sovellu tietynlaisiin käyttökohteisiin. Rikollisten lisäksi myös muut henkilöt (ja etenkin yritykset) haluavat varmasti pitää transaktiohistorian omana tietonaan. Haluaisitko sinä postata pankkitilisi transaktiohistorian sosiaaliseen mediaan?

Toinen tärkeä pointti liittyy historiaan. Jos ostat yksityishenkilöltä Bitcoinin esim. Localbitcoins -palvelun kautta, niin tämä Bitcoin ei ole teknisesti vastaava kuin juuri louhittu, uusi Bitcoin. Ostamallasi kolikolla on historia, joka voidaan jäljittää lohkoketjusta. Kyseistä Bitcoinia on voitu käyttää esimerkiksi rikollisten operaatioiden maksamiseen. 

Kun Moneron olemassaolon tarkoitusta miettii näistä näkökulmista, niin yksityisyys on haluttu ominaisuus jokaiselle käyttäjälle. Ei vain rikollisille. Yksityishenkilöiden lisäksi yrityskäyttö on vielä kokonaan oma lukunsa, jossa transaktioiden ja tilin saldojen piilottaminen on erittäin tärkeää.

Bitcoinista voidaan muodostaa Rich List ­-taulukoita ja paljon muuta koottua dataa varsin helposti. Nykyisin valtioilla on jo käytössään tehokkaita tekoälyyn pohjautuvia algoritmeja, jotka pystyvät linkittämään osoitteita todellisiin henkilöihin.

Monero sekä muut privaattikryptot ratkaisevat lohkoketjun julkisuusongelman. Miten tämä tapahtuu käytännössä? Siitä seuraavassa.

Monero tuo transaktioon kolmannen avaimen

Bitcoinin tapauksessa transaktiot suoritetaan julkisesta avaimesta (eli käytännössä Bitcoin-lompakon osoitteesta) toiseen. Nämä osoitteet ovat näkyvissä edellä kuvatulla tavalla Bitcoinin lohkoketjussa. Privaattiavain on vain lompakon haltijan tiedossa, jonka avulla hän pääsee käsiksi ko. osoitteessa oleviin Bitcoineihin.

Monerossa on sen sijaan käytössä kolme eri avainta: privaattiavain, julkinen avain sekä ns. view key. Privaattiavain ja julkinen avain toimivat samalla idealla kuin Bitcoinin tapauksessa. View key on avain, joka on oletuksena vain käyttäjän itsensä tiedossa. Se voidaan kuitenkin antaa kolmannelle osapuolelle esimerkiksi auditointia varten, jolloin ko. osoitteen transaktioita ovat näkyvissä view keyn haltijalle.

Monero-transaktio suoritetaan loppukäyttäjän näkökulmasta samalla tavalla kuin Bitcoinin. Lähetät valitsemasi määrän Moneroa osoitteeseen X, jossa X on vastaanottajan julkinen avain.

Alla olevassa videossa on kuvattu Monero-lompakon toiminta. Lähettäminen ja vastaanotto ei ole sen vaikeampaa, kuin muillakaan kryptovaluuttoilla. Jykevä salaus vaatii kuitenkin lohkoketjun datan lataamista jokaisella käyttökerralla. Tämä hidastaa toimintaa, jos Monero clientia ei pidä taustalla auki jatkuvasti.

Käytännössä lähetyksessä tapahtuu seuraava toiminepide. Transaktio lähetetään itse asiassa eri osoitteeseen, mikä lompakossa näkyy. Se muodostetaan tiivistealgoritmin, vastaanottajan osoitteen sekä view keyn avulla. Tämä on nimeltään stealth address. 

Yksittäisen osoitteen transaktiohistoriaa on siis mahdoton tutkia Bitcoinin lohkoketjun tavoin. Vastaanottaja pystyy skannaamaan Moneron verkosta hänelle suoritetun maksun omalla privaattiavaimellaan. Tämä tapahtuu lompakkosoftan toimesta automaattisesti.

Ring Signature -toiminto suojaa lähettäjän tiedot

Vastaanottajan lisäksi Monero suojaa myös transaktion lähettäjän. Tämä tapahtuu ns. ring signature ­-toimenpiteen avulla, jossa lähettäjän osoite sotketaan yhdistämällä siihen muita satunnaisia lohkoketjun osoitteita. Katso alla oleva kuva (lähde: kuvakaappaus Moneron Youtubesta)

Tämän jälkeen itse transaktio pilkotaan vielä eri osiin; esimerkiksi 12,5 Moneron lähetys voisi olla 10, 2,5 ja 0,5 Moneroa eli yhteensä kolme eri lähetystä. Tämän tekniikan kääntöpuolena on se, että transaktioiden summat eivät ole salattuja. Tämä oli tilanne vielä pari vuotta sitten, mutta nykyisin ongelma on ratkaistu.

Tammikuussa 2017 tehty Ring Confidential Transactions eli Ring CT -päivitys paransi Moneron yksityisyyttä vielä lisää. Ring CT:n avulla transaktioiden summat saatiin piiloon, minkä ansiosta sitä ei tarvinnut enää pilkkoa tietyn kokoisiin osiin. Tämä paransi myös ring signature -teknologian yksityisyyttä, sillä nyt Monero-lompakko voi poimia lähettäjän osoitetta sotkevat osoitteet mistä tahansa toisista lähetyksistä.

Monero Ring Signature
Kuvassa Moneron Ring Signature -teknologia.

Moneron teknologia suojaa siis vastaanottajan, lähettäjän sekä itse transaktion tiedot. Nämä ominaisuudet tekevät siitä ainutlaatuisen kryptovaluutan.

Tulevaisuudessa Monero suojaa myös käyttäjien IP-osoitteen. Salaus hoidetaan Kovri-nimisen komponentin avulla, jonka toiminta on selitetty yksityiskohtaisemmin tässä artikkelissa. Kovri hyödyntää Garlic routing -teknologiaa, joka on kehittyneempi versio Onion routing -teknologiasta. Moni tunnistaa onion routing -teknologian TOR-verkosta (The Onion Routing), joka on sen tunnetuin implementaatio.

Kovrin integrointi löytyy Moneron roadmapista vuodelle 2019.

Monero vs kilpailijat

Monero on tällä hetkellä privaattikryptojen ykkönen, mutta sillä on markkinoilla myös merkittäviä kilpailijoita. Näistä tunnetuin on ehdottomasti Zcash.

Zcashin privaattiominaisuudet tulevat zk-SNARKs -teknologiasta, jota osa analyytikoista pitää turvallisempana verrattuna Moneron käyttämään ratkaisuun. Zcashin privaattisiirrot ovat myös valinnaisia, ja suurin osa transaktioista tehdään Bitcoinin kaltaisella anonymiteetilla. Zcashin kehityksestä vastaa teknologiayritys, joka ottaa itselleen myös 10% siivun louhintapalkkioista neljän ensimmäisen toimintavuoden aikana.

Alla olevalla videolla on vertailu tunnettujen privaattikryptojen välillä.

Dash on myös tunnettu kryptovaluutta, josta löytyy privaattiominaisuus. Dashin PrivateSend on toteutettu CoinJoin-teknologian implementaationa, jossa on käytännössä kyse osoitteiden sekottamisesta. Tässä ratkaisussa ovat mukana olennaisesti MasterNode-palvelimet. Voit lukea PrivateSendin eroista Moneroon verrattuna esim. tästä artikkelista. Dash on enemmän Litecoinin ja Bitcoin Cashin kilpailija, jossa salattu lähetys on enemmänkin yksi vähän käytetty ominaisuus.

Bitcoinkeskus on esitellyt myös PIVX sekä Grin -kryptovaluutat, joiden ratkaisu eroaa taas Zcashista ja Monerosta. Markkinoilta löytyy myös vähemmän tunnettu privaattikrypto ARRR eli Pirate Coin, jonka suomalaisena sanansaattajana toimii Twitterissä @PirateReijo.

Kaikki privaattikryptot toteuttavat lähetyksen salauksen hieman eri tavalla. Tämän lisäksi kolikot eroavat louhinnan suhteen. Monero on rakennettu alusta asti ASIC-resistantiksi, ja sen tiivistelalgoritmia on myös päivitetty tasaisin väliajoin. Zcashin Equihashiin a Dashin käyttämään X11-alrogitmiin löytyy sen sijaan ASIC-laitteita, joita hyödynnetään louhinnassa.

Löydät Googlesta ja Youtubesta paljon materiaalia hakusanoilla Monero vx Zcash, Monero vs Dash ja niin edelleen. Tsekkaa myös Bitcoinkeskuksen oppaat läpi.

Moneron ominaisuuksia

Käydään lopuksi läpi muutamia perusominaisuuksia Moneron lohkoketjuun ja louhintaan liittyen.

Monero on siis “perinteisesti louhittava” kryptovaluutta Bitcoinin tavoin. Konsensusalgoritmi Proof of Work on tuttu myös esimerkiksi Litecoinista, Bitcoin Cashista, Ethereumista sekä monista Moneron kilpailijoista.

Moneron käyttämä tiivistealgoritmi on nimeltään CryptoNight. Tämä algoritmi vaikuttaa siihen, millainen louhintalaitteisto sopii kyseisen kryptovaluutan louhintaan.

Kuten edellä mainittiin, Monero on pyrkinyt pitämään louhinnan ASIC-resistanttina. Tämä on tapahtunut käytännössä uusien päivitysten avulla. Tuorein versio, CryptoNightR, julkaistiin keväällä 2019.

Bitcoin on tunnetuin esimerkki kryptovaluutasta, jonka louhinta on ollut jo vuosikausia erikoisvalmisteiden ASIC-koneiden hallussa. Tällaiset laitteet ovat kalliita, mikä johtaa louhinnan keskittymiseen suurille louhintafarmeille.

ASIC - Bitmain Antminer S9
Kuvassa on kiinalaisen Bitmainin valmistama Antminer ASIC-louhija.

Moneron lohkoketjuun syntyy uusia blokkeja (lohkoja) kahden minuutin välein. Uudet XMR-kolikot syntyvät maailmaan Bitcoinin tavoin louhinnan yhteydessä. Tällä hetkellä louhintapalkkio on 3 XMR / lohko, ja se pienenee tasaisesti tulevina vuosina.

Monerolla on teoriassa 18,4 miljoonan kolikon suuruinen maksimituotanto. Käytännössä louhintapalkkiolla on kuitenkin alaraja 0,3 XMR / lohko, minkä alle palkkio ei koskaan pienene. Tämä “lattia” tulee vastaan keväällä 2022 ja johtaa sitten tasaiseen inflaatioon, mikä kasvattaa valutaan määrän hiljalleen yli 18,4 miljoonan.

Monero sijoituskohteena

Moneron tulevaisuus näyttää tällä hetkellä varsin valoisalta. Monet kryptoalan tunnetuimmat nimet uskovat Moneron menestykseen privaattikolikoiden genressä. Yksityisyys nousee vuosi vuodelta yhä suurempaan arvoon, ja monet eri tahot tarvitsevat Bitcoinin lohkoketjua parempaa suojaa.

Moneron ominaisuuksia tarvitsevat myös aivan tavalliset henkilöt sekä yritykset – kyseessä ei ole vain rikollisten luottovaluutta. Kuten artikkelissa on kuvattu jo aiemmin, yksityisyys on hyvin haluttu ominaisuus monessa eri yhteyssä. Tällä hetkellä Bitcoinin (ja muiden julkisten lohkoketjujen) anonymiteetin taso riittää vielä monelle käyttäjälle.

Sijoittajan kannalta privaattikryptot ovat hieman harmaata aluetta, sillä niiden uhkana on eri maiden regulaatio. Uutisoimme syyskuussa 2019 korealaisen OKEx-pörssin poistaneen privaattikryptot listoiltaan. Vastaavia toimenpiteitä on tehty myös Japanissa sekä Coinbase UK ja CEX.io -pörsseissä. Moneron lisäksi valikoimista ovat lähteneet kilpailevat privaattikryptot, kuten Zcash.

Privaattikryptot rikkovat rahanpesua valvovan FATF:n (Financial Action Task Forcen) säädöksiä. Kyseessä on ns. travel rule, joka pakottaa pörssit pitämään kirjaa asiakkaidensa transaktioista, mikä tarkoittaa lähettäjän ja vastaanottajan osoitetta. Jos transaktion osapuolet eivät ole tiedossa, tämä tarkoittaa ongelmia pörssille.

Mahdolliset kryptovaluuttapörssien bännit eivät taatusti tapa privaattikryptoja markkinoilta. Nämä toimenpiteet vain alleviivavat tarvetta yksityisyyden suojalle. Ne on kuitenkin huomioitava, jos tällaiseen valuuttoihin sijoittaa tuotto-odotukset silmissä. Jos Monero poistuu maailman suosituimmista pörsseistä, siihen virtaa väistämättä myös vähemmän rahaa.

Moneron reaaliaikainen kurssi:

 

Monero löytyy tällä hetkellä Binancen tarjonnasta, joka on maailman johtava kryptovaluuttapörssi. Voit ostaa Moneroa mm. Bitcoineilla, mutta euroilla se ei Binancesta onnistu. Voit ostaa ensin Bitcoineja euroilla Coinmotionista tai Coinbasesta, siirtää Bitcoinit Binanceen ja sitten hankkia Moneroa.

XMR löytyy myös Poloniexin, Bitfinexin sekä Bittrexin valikoimista.

Jos hankit Moneroa kryptovaluuttapörssistä, kolikot kannattaa siirtää parempaan turvaan oston jälkeen. Monerolle löytyy turvallinen desktop-lompakko (Windows, Linux, Mac OS X, mikä on ladattavissa getmonero.org/downloads -osoitteesta.

Omat Monero-kolikot voi suojata myös Ledger Nano X-lompakon avulla. Tähän löytyy ohje Ledgerin sivuilta. Bitcoinkeskus ei suosittele Moneroa aloitteleville käyttäjille. Lompakkosoftan päivitykset ja Ledger Nanon käyttö vaatii hieman tietoteknistä osaamista.

Laita seuraavat some-tilit seurantaan, niin pysyt kärryillä Moneron tapahtumista. Virallinen Twitter-handle on @monero, jonka lisäksi Riccardo Spagni alias @fluffypony on must-seurattava. Reddit-sivu löyty osoitteesta reddit.com/r/monero ja virallinen nettisivu on getmonero.org.

Monero on sen verran vanha kryptovaluutta, että netistä löytyy todella paljon materiaalia sen teknologiasta. Youtubesta kannattaa etsiä Riccardo Spagnin haastatteluita. Alla olevalta videolta löydät Spagnin tuoreen vierailun Ivan On Tech -kanavalla.

Artikkelikuva: Wikipedia

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*