Monero kurssi löytyy tältä sivulta! Moneron kurssia seurataan Suomessa euroissa ja maailmanlaajuisesti dollareissa. Listaamme siis euro- ja dollari-kurssin tällä sivulla. Löydät artikkelista myös hyödyllistä tietoa Moneron kurssihistoriasta sekä perustiedot sen teknologiasta.
Parhaat kauppapaikat Moneron ostamiseen:
Monero kurssi euro & dollari
Monero kurssi euroissa ja dollariessa näkyy alla olevissa laatikoissa. Moneron kurssia aktiivisesti seuraavien kannattaa laittaa tämä sivu ehdottomasti kirjanmerkkeihin!
Seuraavaksi käymme läpi Moneron kurssihistoriaa ja teknologiaa. Tämä on hyödyllistä tietoa kaikille Monerosta kiinnostuneille.
Monero kurssi historiallinen kehitys
Monero kurssi on ollut listattuna suurimmissa kryptopörsseissä jo vuodesta 2014 lähtien. Monerolla on siis pitkä kurssihistoria. Monero on listattuna pörsseissä tickerillä XMR. Käydään seuraavaksi läpi Moneron historiallista kehitystä.
Moneron (XMR) kurssihistoria alkaa kesästä 2014. Silloin Monero kurssi oli noin 1,6 dollaria. Ensimmäisten kahden vuoden aikana ei nähty juuri mitään muutosta Moneron hinnassa. Vasta vuoden 2016 lopulla alkoi tapahtua, jolloin kurssi lähes 10-kertaistui lyhyessä ajassa.
Vuosi 2017 oli Monerolle mahtavaa aikaa – kuten kaikille muillekin kryptovaluutoille. Monero kurssi oli vuoden 2017 alussa noin 12 dollaria, mutta vuoden 2017 viimeisinä päivinä huikeat 422 dollaria. Moneron arvo 35-kertaistui yhden kalenterivuoden aikana. Tämä on toki huikea nousu, mutta monen muun valuutan arvo nousi vielä sitäkin enemmän.
Alla olevassa kuvassa näkyy Monero kurssi sen historian ajalta dollareissa mitattuna.
Vuoden 2017 huipun jälkeen alkoi pitkä karhumarkkina. Moneron kurssi romahti lopulta yli 90 prosenttia ATH-lukemista. Myös muut kryptovaluutat kokivat vastaavan. Monet altcoinit menettivät jopa 95-99 prosenttia arvostaan.
Moneron hinta alkoi toipua vuoden 2019 alussa muun markkinan mukana. Monero on seurannut viimeiset viisi vuotta melko hyvin koko altcoin-markkinan liikkeitä. Tämä tarkoittaa sitä, että vuosi 2021 oli myös erinomainen. XMR-ticker rikkoi toukokuussa 2021 peräti 517 dollarin rajapyykin. Tämä on nykyinen ATH-lukema.
Moneron kurssihistoriasta voidaan nostaa esiin pari pointtia. Ensinnäkin, Moneron arvo nousi huippuunsa toukokuussa 2021, mutta se ei päässyt koskaan lähellekään näitä lukuja marraskuussa 2021. Bitcoin ja moni muu kryptovaluutta teki vielä uudet ATH-lukemat marraskuussa 2021.
Vuoden 2021 ennätyshinta oli myös vain ~25 prosenttia vuoden 2017 huippua korkeammalla. Monien muiden kryptojen kohdalla vuoden 2021 huippu oli satoja, jopa tuhansia prosentteja korkeammalla kuin neljän vuoden takainen lukema.
Monero on privaattikrypto
Monero kuuluu ns. privaattikryptojen kategoriaan. Privaattikryptot ovat sellaisia valuuttoja, jotka pystyvät salaamaan lohkoketjussa suoritettavat transaktiot. Osa privaattikryptoista suojaa automaattisesti kaiken datan, mutta osassa suojaus on mahdollista tehdä käyttäjän niin halutessa.
Monero on myös erikoinen projekti rakenteensa ja historiansa vuoksi. Kryptovaluuttojen maailmassa on Bitcoinin lisäksi hyvin vähän hajautetun yhteisön rakentamia projekteja, joilla ei ole tunnettua keulahahmoa tai teknologiayhtiötä taustalla. Monero kuuluu myös tähän kastiin. Osa sen kehittäjistä on jopa anonyymeja. Alla oleva kuva on Moneron virallisilta sivuilta.
Teknisesti Moneroa on pidetty johtavana privaattikryptona. Sen markkina-arvo on ollut myös vuosien ajan selvästi kilpailevia vaihtoehtoja korkeampi. Monero on myös louhittavat kryptovaluutta, ja se on muuttanut louhinta-algoritmiaan jatkuvasti. Tämän tarkoituksena on pitää louhinta hajautettuna ja kannattavana myös tavallisilla tietokoneilla & GPU-rigeillä. Monero kurssi saa siis myyntipainetta louhijoilta muiden Proof of Work -kryptovaluuttojen tavoin.
Moneron teknologia mahdollistaa sekä vastaanottajan, lähettäjän että lähetettävän summan salaamisen.
Vastaanottaja salataan luomalla ns. stealth address, johon varat lähetetään. Se ei paljasta todellisen vastaanottajan osoitetta. Lähettäjä suojataan ring signatures -teknologialla. Käytännössä useita eri lähettäjiä niputetaan yhteen ja ”sotketaan” keskenään, jolloin on mahdotonta todentaa kuka kolikot todellisuudessa lähetti.
Privaattikryptojen teknologiaa on kritisoitu niiden syntymästä lähtien. Kritiikki kohdistuu verkkorikollisuuteen, sillä Moneroa käyttäviä hakkereita on mahdotonta jäljittää. Käytännössä Monero ei ole kuitenkaan merkittävä ongelma globaalisti. Se johtuu siitä, että hakkerit joutuvat käytännön syistä vaatimaan lunnaita bitcoineissa, koska loppukäyttäjän olisi liian hankala ostaa XMR-kolikoita.
Monero kurssi on reagoinut aika ajoin erilaisiin hakkerointiuutisiin. Pitkässä juoksussa se ei ole kuitenkaan näistä riippuvainen. Jos haluat oppia lisää Moneron historiasta ja teknologiasta, tutustu Bitcoinkeskuksen aloittelijan oppaaseen.
Miten Moneron arvo muodostuu?
Moneron arvo muodostuu karkeasti sanottuna samoin kuin muidenkin kryptovaluuttojen. Taustalla on kysynnän ja tarjonnan laki. Monero eli XMR saa kuitenkin vaikutteita hieman eri asioista kuin tyypillinen token johtuen sen teknologiasta.
Monien mielestä yksityisyys on 2020-luvun suurimpia teemoja internetissä. Erilaiset hakkeroinnit ovat säikytelleet ihmisiä viime vuosina, ja kukapa ei arvostaisi omien tietojensa yksityisyyttä. Voisi siis kuvitella, että privaattikryptoille olisi kysyntää.
Käytännössä vaikuttaa siltä, että Monero kurssi ole reagoinut tähän trendiin. Miksi Moneron arvo ei johtavana privaattikryptona ole moninkertainen? Todennäköisesti syynä on vielä liian monimutkainen teknologia. Harva suosittu lompakko on tukenut Moneroa johtuen sen raskaasta salausteknologiasta.
Vaikuttaisi olevan myös niin, että peruskäyttäjällä ei kuitenkaan ole NIIN isoa tarvetta salata tietojaan kuin voisi kuvitella. Suurin osa piensijoittajista säilyttää kolikkonsa jopa kryptovaluuttapörsseissä. Jos edes oman lompakon käyttö ei kiinnosta, niin miksi nähdä vaivaa hankkia Moneroa ja opetella vielä Monero-lompakon käyttö.
Moneron arvoon vaikuttaa myös sen status maksuvälineenä. Toistaiseksi vain Bitcoin on laajentumassa salamaverkon avulla miljoonien ihmisten maksuvälineeksi. Jos Monerolla ei voi suorittaa maksuja eikä sitä voi treidata monissa pörsseissä, pelkkä holdaus lompakossa ei kiinnosta monia. Etenkin, kun XMR:n arvonkehitys on ollut paljon heikompaa moniin muihin altcoineihin verrattuna.
Mihin Moneron hinta voi kehittyä?
Moneron hinta voi nousta suosiollisissa oloissa vielä uusiin ATH-lukemiin, mutta emme usko mihinkään tuhanne dollarin ilotulitukseen. Monero kurssi ylitti vuonna 2021 vaivoin neljän vuoden takaisen ATH-lukemansa, joten seuraavassa markkinassa sen jääminen alle 2021 huipun ei olisi mikään shokki.
Pohjaamme tämän ennustuksen myös siihen näkökulmaan, että Moneron kuumimmat vuodet tuntuvat ajoittuvan 2016-2017 tienoille. Tällä hetkellä Moneron hintaa painaa alas regulaation paine, joka kiristää koko kryptosektoria joka suunnalta. Voi hyvin olla, että parin vuoden päästä XMR-kolikkoa on ostettava vain hajautetuista pörsseistä.
Regulaattorit ovat jo pakottaneet useita pörssejä poistamaan Moneron listoiltaan. Muutama tunnettu pörssi on vielä hyväksynyt Moneron, mutta lista on kaventunut vuosi vuodelta.
Moneron kurssi ei ole mielestämme matkalla kuuhun. Privaattikryptojen buumi voidaan nähdä tulevaisuudessa esim. keskuspankkien digirahan (CBDC) yleistyessä. Toistaiseksi Moneron sekä muiden privaattikryptojen hinta ei kyllä kehity suotuisasti. Markkinoilla on kymmenittäin paremman potentiaalin omaavia sijoituskohteita.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!