Perustiedot
18
heinä
kryptovaluuttojen arvo

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Miten kryptovaluuttojen arvo muodostuu?

Tämän artikkelin aiheena on yksi tärkeimmistä kysymyksistä liittyen kryptovaluuttasijoittamiseen. Miksi miljoonat ihmiset ovat valmiita maksamaan satoja tai tuhansia dollareita yhdestä virtuaalivaluutasta? Mihin Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen arvo oikein perustuu?

Rekisteröidy Binancelle

Kysymykseen vastaa loistavalla tavalla kryptomaailman vaikuttaja Carter Thomas, joka pyörittää Coin Mastery -nimistä Youtube-kanavaa. Hän puhuu aiheesta videossaan, jonka voit katsoa tästä linkistä (alkaen 19:00). Thomas puhuu hyvin selkeää englantia, joten video on helppoa kuunneltavaa suurimmalle osalle lukijoista. Tässä artikkelissa hänen mainio kuvauksensa käsitellään suomeksi ylimääräisten esimerkkien avulla.

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen – yleistä

Ongelma kryptovaluuttojen arvioinnissa on niiden fundamentaalinen ero perinteisiin sijoituskohteisiin. Kyseessä on täysin uusi sijoitusluokka (engl. asset class), joita ei synny maailmaan edes kerran sadassa vuodessa.

Osakkeet ovat tuttuja jokaiselle sijoitustoiminnasta kiinnostuneelle. Niiden hintaa arvioidaan hieman yksinkertaistaen ko. yrityksen tuloksentekokyvyn perusteella: mitä parempaa tulosta yritys tekee, sen arvokkaampi osake. Osakkeen hinta on euroissa mitattava arvo, jonka kehitystä seurataan jatkuvasti. Osakkeille on helppo laskea myös erilisia tunnuslukuja, kuten monien tuntema p/e (price/earnings) -arvo.

Monet sijoittajat katsovat kryptovaluuttoja samasta näkövinkkelistä. Pelialan yritykset tai lääkealan patentteja kehittävät startupit muistuttavatkin hieman kryptoprojekteja. Tämän tyyppisten yritysten kurssiin sisältyy paljon arvauksia tuotekehityksen tuomasta menestyksestä. On vaikea arvioida yksittäisen patentin tai pelin läpimurron mahdollisuutta – etenkin jos aikajana venyy vuosien päähän.

Kryptovaluutta ei kuitenkaan ole osake. Tämä siitäkin huolimatta, että suurin osa kryptoprojekteista on erilaisten teknologiayritysten vetämiä. Ajatus on virheellinen nimenomaan arvonmäärityksen kannalta. Moni perinteinen osakesijoittaja harhautuu juuri ajatukseen: eiväthän nämä projektit tuota mitään, joten mistä projekti saa arvonsa?

brock pierce
Brock Pierce on yksi Bitcoin-maailman tunnetuimmista henkilöistä. Hän kuuluu kansainvälisen Bitcoin Foundation -järjestön johtoryhmään. Kyseessä on Linux Foundation -järjestön kaltainen voittoa tavoittelematon yhdistys, joka ei omista Bitcoinia eikä vaikuta sen kurssiin.

Esimerkki: kulta on maasta louhittava jalometalli, joka ei maksa osinkoa tai tuota korkotuloja. Sama vika on tynnyrillä öljyä tai metrin mittaisella kupariputkella. Shell on sen sijaan öljy-yhtiö, jonka osaketta voidaan arvioida tuottojen perusteella. Samoin voit tehdä myös kultaa louhivalle kaivosyhtiölle. Bitcoin ei ole kuitenkaan yhtiö, eikä sitä ole mikään muukaan kryptovaluutta.

Termi kryptovaluutta on myös hieman ontuva, sillä käytännössä niitä on vain pieni osa kryptovaluutat -otsikon alla olevista projekteista. Ethereum, EOS, NEO ja monet muut ovat kokonaisia ekosysteemejä ja käyttöjärjestelmiä, joiden sisään voidaan rakentaa lukemattomia applikaatioita ja kryptovaluuttoja. Ne ovat siis pitkälti ohjelmointialustoja.

Käytännön syistä nämä platformit listataan toistaiseksi kryptovaluuttoina siinä missä muutkin. Mitään vakiintunutta termiä näiden erottamiseksi ei vielä ole. Ajattele tilannetta, että sanoja traktori, kuorma-auto tai moottoripyörä ei olisi vielä olemassa ja kaikkia kaksi- ja nelipyöräisiä ajoneuvoja kutsuttaisiin vain autoiksi. Kyllähän niissä on samaa fundamentaalisesti esim. moottorin toiminnassa, mutta käyttötarkoitus on hyvin erilainen.

Valuutta on terminä harhaanjohtava nimenomaan sijoituksen kannalta. Jos ymmärrät sijoittavasi teknologiaan tai protokollaan, olet paljon lähempänä totuutta. Sijoitus kryptovaluuttaan on logiikaltaan lähempänä sijoitusta esimerkiksi teollisuudessa käytettyyn metalliin.

Miten Bitcoinin arvo muodostuu

Nyt sitten päästään varsinaiseen pihviin, eli miten kryptovaluuttojen arvo oikein muodostuu? Carter Thomas kertoo videossaan näin:

”You have to start valuing these markets for the networks they are creating.

Because that’s what’s going to sustain the price. When you look at any price of any coin, it is an outcome of supply vs demand.

Right now we got the supply. You can make your own coin and you can throw it to the market. The demand comes from million different things that get people excited about a coin. It can be hype, story developers are telling, or maybe the coin does something that they really want or need. When this demand meets supply it creates the price.

When more people in that network want that coin, it creates a stronger demand curve. If it dips, there will be more buying action because of demand. That whole ecosystem, the supply & demand, velocity of money, becomes a new way to measure wealth.”

Carter Thomas käyttää videossaan termiä equity capitalism vs network capitalism. Jos haluat ymmärtää kryptovaluutan arvon, sinun täytyy hypätä tutun ja turvallisen laatikon ulkopuolelle. Et voi arvioida Bitcoinia kuten Nokian osaketta tai kullan hintaa. Kryptovaluutan arvo koostuu käytännössä sen verkon arvost, eli englanniksi network value.

Seuraavassa pari esimerkkiä, jotka saattavat auttaa asiaa.

Maailmassa lähetetään 270 miljardia sähköpostia päivittäin. Nämä sähköpostit lähetetään koneeltasi käyttäen SMTP-protokollaa. Kun luet tätä artikkelia, nettiselaimesi hakee sen palvelimelta hyödyntäen HTTP-protokollaa. Tämäkin verkkosivu tulostuu selaimeesi HTML-kuvauskielen avulla.

Jos sinulla olisi mahdollisuus sijoittaa näihin teknologioihin, niin mikä olisi mielestäsi esim. yhden HTTP-tokenin kurssi? Entäs jos HTML-tokeneita olisi maailmassa 21 miljardia kappaletta, niin paljon yhden tokenin hinta olisi? Sijoittaisitko ennemmin SMTP vai HTTP-tokeniin, vai onko jokin kilpaileva teknologia korvaamassa niitä?

Tästä kryptovaluuttoihin sijoittamisessa on tavallaan kyse. Kaiken lisäksi kryptot tarjoavat uutta teknologiaa, jonka käytännön sovellukset ovat vielä hämärän peitossa. Näin ollen niiden arvonmääritys on huomattavasti hankalampaa.

Miten arvioida tokenisoidun teknologian arvoa, joka toimii kaiken lisäksi open source -koodilla?

Jos maailmassa lähetetään 270 miljardia sähköpostia päivittäin, onko sen mahdollistava teknologia mielestäsi arvoton? Jos maailmassa tehdään 270 miljoonaa kryptotransaktiota päivittäin (tai viikottain tai kuukausittain), onko sen mahdollistava teknologia mielestäsi arvoton?

Toivottavasti sumuverho alkaa tässä kohtaa hieman avautua. HTML- tai HTTP-tokenin hinta olisi vaikea määritellä, mutta sitä varten on olemassa markkinoiden hinnanmuodostusmekanismi. Vapaat markkinat määrittävät minkä tahansa tuotteen hinnan automaattisesti kysynnän ja tarjonnan perusteella. Ja näin juuri toimii kryptovaluuttojen markkina tällä hetkellä. Carter Thomas jatkaa:

”Facebook is saying: we earned three billion dollars this year in ads.

Bitcoin is saying: we have this many transactions and this many people using the coin and this how strong our demand curve is.

Facebook gets their priced based on their earnings reports. Cryptocurrencies get their value based on how much people use the token for utility. That’s the BIG thing. Cryptocurrencies are changing the way we are measuring value.”

Edellä kuvatut esimerkit auttavat toivottavasti ymmärtämään paremmin, miksi kryptovaluutoilla on arvoa. Tai kryptoplatformeilla, ekosysteemeillä, protokollilla ja niin edelleen.

Huom. Bitcoinin arvonmuodostuksesta on julkaistu myös kokonaan erillinen artikkeli sekä alla oleva video Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalla.

Bitcoinin ja Ethereumin arvonmääritysten erot

Kuten aiemmin mainittiin, kryptovaluuttojen arvonmääritys on hankalaa jo pelkästään termistön puuttellisuuden vuoksi. Tällä hetkellä sana kryptovaluutta tarkoittaa kaikkia virtuaalikolikoita, jotka listataan kryptovaluuttojen kurssit -sivulla. Niitä on maailmassa jo tuhansia, ja uusia syntyy joka päivä. Mikä tässä termissä on niin ongelmallista?

Bitcoin on maailman tunnetuin kryptovaluutta ja toimii nimenomaan digitaalisena valuuttana  – kuten termi kryptovaluutta myös vihjaa. Bitcoin on kehitetty vaihdoin välineeksi ja arvon säilyttäjäksi internet-maailmassa. Monien mielestä Bitcoin onkin digitaalista kultaa.

Kyseessä on maailmanlaajuinen maksujärjestelmä, joka on ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa avoin kaikille ilman keskuspankin tai minkään muun instituution kontrollia. Bitcoin-verkkoa ei voida sulkea eikä hakkeroida. Yksittäisiä transaktioita ei voida blokata, ja kuka tahansa voi liittyä verkon jäseneksi milloin tahansa. Bitcoin tarjoaa yli miljardille ihmiselle mahdollisuuden säilyttää omaisuuttaan turvallisesti, joilla ei ole tällä hetkellä pääsyä pankkiin.

argentiina
Bitcoin on pelastanut lukemattomia talouksia Venezuelan ja Argentiinan kaltaisissa maissa, joissa inflaatio tuhoaa kansalaisten ostovoiman eikä heillä ole mahdollisuutta ostaa kultaa tai hopeaa.

Bitcoin-verkon arvo kasvaa jatkuvasti edellä kuvatun network valuen myötä. Sillä on koko ajan enemmän käyttäjiä, minkä lisäksi louhintateho kasvaa koko ajan. Tämä tekee verkosta turvallisemman.

Jos sitten tarkastellaan platformeja kuten Ethereum tai EOS, niin arvonmääritys on hieman erilainen. Termi network value pätee myös niiden kohdalla, mutta se syntyy hieman eri tavalla. Mielestäni hyvä tapa olisi verrata näitä platformeja tunnetumpiin käyttöjärjestelmiin kuten Windows, iOS tai Android. Mieti, mikä tekee Androidista arvokkaamman kuin iOS-käyttöjärjestelmästä?

Koska kyse on ekosysteemistä applikaatioille, niin järjestelmä on sitä arvokkaampi, mitä enemmän sovelluskehitystä sen parissa tehdään. Jos kaikki parhaat pelit tehtäisiin Androidille, niin kuka käyttäisi iOS-puhelimia? Ohjelmointialustan on houkuteltava sovelluskehittäjiä, jotka luovat sitten mielenkiintoisia ja hyödyllisiä sovelluksia. Nämä keräävät puolestaan käyttäjiä, mikä tekee ohjelmointialustasta arvokkaan.

Ethereumin tai EOS:n arvoa voi yrittää määrittää myös verkon aktiivisuudella, uusien osoitteiden luomisella ja niin edelleen. Pitkässä juoksussa voittajaksi nousevat ne alustat, joilla on parhaat sovellukset. Voit tutkia eri dApp-sovellusten käyttäjämääriä esimerkiksi sivustolta dappradar.com ja tehdä omat päätelmäsi tämän hetken tilanteesta.

Ovatko kryptovaluutat kupla?

Seuraavaksi on syytä selventää vielä yksi aihe, joka liittyy oleellisesti kryptovaluuttojen arvostukseen. Kyseessä on tietysti hintakupla, joita nähdään kryptoissa kuten kaikissa muissakin maailman markkinoissa. Alla oleva kuva on hyvä referenssi siihen, miten hintakuplat myös kryptomarkkinoilla etenevät. Kaikki kryptovaluutat ovat käyneet läpi tämän rallin jossain vaiheessa ja tulevat käymään vielä monta kertaa uudelleen.

Wall Street Cheat Sheet

Yllä olevassa kuvassa on klassinen käyrä markkinapsykologiasta, joka pitää hyvin kutinsa myös kryptovaluuttojen kohdalla. Disbelief vasemmalla on elo-syyskuu vuonna 2017. Euphoria nähtiin joulukuussa 2017. Anger ja Depression -vaiheet kestivät hieman laskutavasta riippuen syksystä 2018 helmikuulle 2019. Artikkelin kirjoitushetkellä (heinäkuu 2019) markkinasykli on kulkettu täydellisesti läpi, ja ollaan todennäköisesti jossain Hope ja Optimism -kohtien välimaastossa.

Kryptovaluuttojen markkinoilla nähdään rajuja nousuja sekä laskuja pitkälti kahdesta syystä. Ensimmäinen syy on sijoittajien ymmärtämättömyys kryptovaluutoista sijoituskohteena. Niiden arvoa määritellään väärin perustein, ja lisäksi joukossa on paljon spekulatiivisia sijoittajia, jotka yrittävät tehdä ”villissä lännessä” pikavoittoja.

Näitä tahoja on kaikilla markkinoilla, mutta kryptovaluutat ovat vielä toistaiseksi hyvin pieni markkina. Tästä johtuen kryptojen manipulointi on varsin vaivatonta puuhaa, ja sitä tehdään joka päivä. Twitterissä silmiin osuu nousukausien aikaan jatkuvasti pump & dump -ryhmien mainoksia. Nämä ovat organisoituja syndikaatteja, jotka ostavat ja myyvät kryptovaluuttoja tarkkaan määriteltyinä aikoina. Niiden jäsenet alkavat myös levittää aiheeseen sopivia uutisia sosiaaliseen mediaan, jotta ralliin saadaan mukaan uusia sijoittajia.

Tällä hetkellä koko kryptomarkkinaa manipuloidaan helpoimmin liikuttelemalla Bitcoinin hintaa. Jos Bitcoin nousee tai laskee muutamia prosentteja enempää, niin loput markkinasta seuraa perässä. Sijoittajan täytyy erottaa nämä hintakuplat ja kryptoprojektin fundamentaalinen arvo toisistaan.

Pitkässä juoksussa kryptovaluuttojen kurssit perustuvat sen verkon arvoon (network value). Jos kyseinen teknologia otetaan laajasti käyttöön ja sille on kysyntää, niin sillä on myös arvoa. Alla olevassa twiitissä on kuvattu Bitcoinin arvonkehitys Stock-to-Flow:n mukaan, josta löytyy erinomainen artikkeli tästä linkistä. Suosittelen lukemaan kyseisen jutun, koska sen avulla avautuu paremmin, mihin Bitcoinin kurssi on menossa lähivuosina. Malli ennustaa, että Bitcoin nousee 100.000 dollarin tasolle vuoden 2020 halving -operaation jälkeen.

Kannattaa myös muistaa, että huonotkin tuotteet voivat elää markkinoilla pitkän aikaa. Ne voivat myös nostaa arvoaan nopeasti lyhyellä tähtäimellä – etenkin jos niitä pumpataan ylös tarkoitushakuisesti.  Hyvä esimerkki tästä on tammikuussa 2018 kaatunut Bitconnect Ponzi-huijaus, joka oli markkinoilla pari vuotta. Hintaspekuloinneilla ja kryptovaluuttojen fundamentaalisella arvolla (network value) ei ole tiettyinä ajankohtina kovinkaan paljon yhteistä.

Kryptovaluuttojen elinkaari on vasta alussa

Miten pitkällä kryptovaluuttojen kehitys sitten on?  Carter Thomas kommentoi näin:

“We are still so ridiculously early in this. I don’t really care for these bubble charts, because I know, that we are still trying to figure out things on a protocol level. What is this thing going to be built on? What are the different economies going to be built on (Bitcoin, Ethereum…)? Nobody really knows yet. What’s really important is how we build things, how we create value people are going to use.”

Mielestäni tämä on yksi tärkeimpiä oivalluksia kryptovaluuttojen suhteen. Kryptovaluutat ovat tällä hetkellä samassa elinkaaren vaiheessa kuin internet joskus 1990-luvun alkupuolella. Tämän voi jokainen todeta tutkimalla projektien kehitystyötä, sillä kyse on open source -projekteista. Tällä hetkellä Bitcoin-yhteisö rakentaa esimerkiksi salamaverkkoa, joka on yksi lukemattomista teknologisista kehitysaskeleista.

bitcoin adoptio

Yllä oleva kuva antaa hieman osviittaa siitä, missä mennään (lähde: Boxmining).

Käytännön toteutuksia on vielä hyvin vähän minkään kryptovaluutan kohdalla, koska kaikki on vielä niin alussa. Tälläkin hetkellä tuhannet koodarit ja suunnittelijat työstävät teknologioita protokollatasolla. Monet roadmapit eivät ole vielä päässeet edes ensimmäisen askeleensa puoliväliin.

Koska kyseessä on pieni ja luonteeltaan spekulatiivinen markkina, niin hintakuplia muodostuu helposti ja nopeasti. Hinnat nousevat ja romahtavat, jonka jälkeen matka jatkuu taas eteenpäin. Mukana on paljon tietämättömiä sijoittajia, joiden ns. heikoista käsistä (weak hands) ravistellaan virtuaalikolikot ammattisijoittajien taskuun.

Bitcoin voi romahtaa vaikka parin tuhannen dollarin tasolle, vaikka sen teknologia menisi merkittävästi eteenpäin. Kaikki lyhyen tähtäimen kurssispekulaatiot ovat pelkkää kohinaa, joiden merkityksen pitäisi olla kryptosijoittajalle vähäistä. Jos hintamuutokset huolestuttavat sinua, olet sijoittanut kryptovaluuttoihin liian suuren siivun rahaa.

Yhteenveto

Yritä ensin ymmärtää, että kryptovaluutat eivät ole osakkeita. Yritä seuraavaksi ymmärtää, mistä niiden arvo muodostuu. Jos tämän jälkeen ymmärrät vielä kehityksen ison kuvan, olet paremmin valaistunut kuin 90% kryptovaluuttojne ostajista.

Lähitulevaisuudeessa UPM lanseeraa kenties forest token-tuotteen, jossa jokaisen virtuaalikolikon takauksena on yksi mänty Suomen maaperässä. Englanniksi on olemassa termi tokenization sekä sanonta: everything will be tokenized. Tässä on kyse juuri siitä.

Tulevaisuus on tuotteiden, palveluiden ja omaisuuden siirtäminen digitaaliseen muotoon. Ja tässä kohtaa mukaan tulee lohkoketjuteknologia. Mitä protokollaa tai platformia UPM:n mänty -token käyttää? Onko markkinoiden johtava ratkaisu Ethereum vai NEO vai joku muu? Sitä on mahdoton sanoa, sillä niin paljon asioita on vielä keksimättä.

Toivottavasti tämä artikkeli auttoi ymmärtämään kryptovaluuttojen arvonmääritystä paremmin. Kyse on sijoittamisesta teknologioihin, jotka ovat ottamassa ensiaskeliaan. Niiden hintaa on vielä vaikea määritellä, ja mukana on paljon manipulointia johtuen pienestä markkinasta. Kyseessä on vielä pitkän aikaa sijoittajan villi länsi – niin hyvässä kuin pahassa.

Sinua voi myös kiinnostaa artikkelimme aiheesta Bitcoin sijoittaminen

Alla on muutamia yleisimpiä aloittelijoiden kysymyksiä aiheeseen liittyen.

Mistä kryptovaluuttoja voi ostaa?

Kryptovaluuttoja ostetaan netissä toimivista kryptovaluuttapörsseistä, jotka ovat erikoistuneet niiden kaupankäyntiin. Markkinoilla on myös kaksi aloittelijoille sopivaa kotimaista palvelua, joista saat mm. käyttötukea suomeksi: Coinmotion sekä Northcrypto.

Mitä kryptovaluuttaa kannattaa hankkia juuri nyt?

Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta. Riippuu paljon siitä, haluatko ottaa paljon vai vähän riskiä ja aiotko holdata hankintaasi vuosia, vai etsitkö pikavoittoja. Bitcoin on suosituin ja turvallisin valinta aloittelevalle sijoittajalle. Jos pohdit sijoitusta muihin kryptovaluuttoihin, tutki niiden taustat huolella Bitcoinkeskuksen oppaista ja tutki viime aikojen kurssikehitystä sekä uutisia.

Miten säilytän kryptosijoitukseni turvallisesti?

Turvallisin vaihtoehto on hankkia ns. hardware-lompakko, joka on USB-tikkua muistuttava laite. Se maksaa merkistä ja mallista riippuen noin 50-200 euroa. Suosituimmat mallit ovat Ledger Nano X sekä Trezor Model T.

Jos sijoituksesi koko on hyvin pieni etkä halua ostaa erillistä lompakkoa, voit ladata esimerkiksi ilmaisen Exodus-lompakon. Se tukee monia kryptovaluuttoja. Yleensä kaikille kryptovaluutoille löytyy myös ko. projektin koodaama oma lompakko. Löydät sen kryptovaluutan virallisilta sivuilta.

Onko olemassa Bitcoin ETF?

Tällä hetkellä Bitcoin ETF:ää ei ole vielä markkinoilla. Nordnetista löytyy hieman vastaavat tracker-tuotteet, jotka seuraavat Bitcoinin ja Ethereumin kurssia. Käytännössä sijoituksesi arvo nousee ja laskee kurssien mukaan samaa tahtia.

Voinko sijoittaa Bitcoiniin vivun avulla?

Tämä on mahdollista tietyissä kryptovaluuttapörsseissä. Suosituin vaihtoehto on tällä hetkellä Binance, jonka volyymi on markkinoiden ylivoimaisesti suurin. Binance mahdollistaa jopa 100:1 -vivun käytön Bitcoin-sijoituksissa. Käytännössä sijoittaminen tapahtuu erilliseen futuuri-tuotteeseen.

Mikä kryptovaluutta on turvallisin sijoitus?

Kaikki kryptovaluutat ovat erittäin korkean riskin sijoituskohteita. Markkina on vielä todella pieni ja helposti manipuloitavissa, minkä lisäksi yleisesti hyväksyttyhä hinnanmuodostusmekanismeja ei ole vielä käytössä.

Mitä pienempi markkina-arvo ja mitä uudempi projekti on kyseessä, sen vaarallisempi sijoituskohde se keskimäärin on.

Kuvat: Pexels [1], Brock Pierece by Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands [CC BY 2.0 ], via Wikimedia Commons, Brigitte Werner from Pixabay


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

2 kommenttia

  1. Eli jos nyt ymmärsin oikein tämän artikkelin ja koko Bitcoinin, se on syntynyt vain siitä että joku on keksinyt sanoa ääneen että ” nämä algoritmien ratkaisuista syntyvät paketit ovat sitten arvokkaita ” ja kansa uskoo siihen ja alkaa haluta niitä sekä ostamaan niitä. Yhtä tyhjää kuin rahan muodostus nykyään. Ihminen kävelee pankkiin ja ottaa lainaan ja sillä hetkellä luodaan se raha, eli tyhjästä. Nerokasta mutta kyllä kulta on paras vaikkei niin arvokasta kuin Bitcoin. Pankkitileillä olevat rahat ja Bitcoinit ovat vain numeroina jotka pankki tai viranomaiset voivat tuhota tai jäädyttää tuosta vain, ja silloin sinulla ei ole mitään. Eli tileillä olevia rahoja on sinulla vain ja ainoastaan pankin ja viranomaisten armosta.

    1. ”Eli jos nyt ymmärsin oikein…”

      Ei, et ole ymmärtänyt oikein 🙂 Suosittelen jatkamaan vielä tutkimuksia, jos näin olet Bitcoinin ymmärtänyt. Bitcoinkeskuksessa on julkaistu äskettäin hyvä artikkeli aiheesta ”Miksi Bitcoinilla on arvoa?” Se auttaa todennäköisesti oikeille raiteille. Tsekkaa tästä: https://bitcoinkeskus.com/miksi-bitcoinilla-on-arvoa/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.