Miten kryptovaluuttojen arvo muodostuu?

kryptovaluuttojen arvo

Tämän artikkelin aiheena on yksi tärkeimmistä kysymyksistä liittyen kryptovaluuttasijoittamiseen. Miksi miljoonat ihmiset ovat valmiita maksamaan satoja tai tuhansia dollareita yhdestä virtuaalivaluutasta? Mihin Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen arvo oikein perustuu? Tämä artikkeli tarjoaa vastauksen ymmärrettävässä muodossa.

Kysymykseen vastaa loistavalla tavalla kryptomaailman vaikuttaja Carter Thomas, joka pyörittää Coin Master -nimistä Youtube-kanavaa. Hän puhuu aiheesta videossaan, jonka voit katsoa tästä linkistä (alkaen 19:00). Thomas puhuu hyvin selkeää englantia, joten video on helppoa kuunneltavaa suurimmalle osalle lukijoista. Tässä artikkelissa hänen mainio kuvauksensa käsitellään suomeksi ylimääräisten esimerkkien avulla.

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen – yleistä

Ongelma kryptovaluuttojen arvioinnissa on niiden fundamentaalinen ero perinteisiin sijoituskohteisiin. Osakkeet ovat tuttuja jokaiselle sijoitustoiminnasta kiinnostuneelle. Niiden hintaa arvioidaan hieman yksinkertaistaen ko. yrityksen tuloksentekokyvyn perusteella: mitä parempaa tulosta yritys tekee, sen arvokkaampi osake. Osakkeen hinta on euroissa mitattava arvo, jonka kehitystä seurataan jatkuvasti. Osakkeille on helppo laskea myös erilisia tunnuslukuja, kuten monien tuntema p/e (price/earnings) -arvo.

Monet sijoittajat katsovat kryptovaluuttoja samasta näkövinkkelistä. Pelialan yritykset tai lääkealan patentteja kehittävät startupit muistuttavatkin hieman kryptoprojekteja. Tämän tyyppisten yritysten kurssiin sisältyy paljon arvauksia tuotekehityksen tuomasta menestyksestä. On vaikea arvioida yksittäisen patentin tai pelin läpimurron mahdollisuutta – etenkin jos aikajana venyy vuosien päähän.

Kryptovaluutta ei kuitenkaan ole osake. Tämä siitäkin huolimatta, että suurin osa kryptoprojekteista on erilaisten teknologiayritysten vetämiä. Ajatus on virheellinen nimenomaan arvonmäärityksen kannalta. Moni perinteinen osakesijoittaja harhautuu juuri ajatukseen: eiväthän nämä projektit tuota mitään, joten mistä projekti saa arvonsa?

brock pierce

Yllä oleva kuva: Brock Pierce on yksi Bitcoin-maailman tunnetuimmista henkilöistä. Hän kuuluu kansainvälisen Bitcoin Foundation -järjestön johtoryhmään. Kyseessä on Linux Foundation -järjestön kaltainen voittoa tavoittelematon yhdistys, joka ei omista Bitcoinia eikä vaikuta sen kurssiin.

Esimerkki: kulta on maasta louhittava jalometalli, joka ei maksa osinkoa tai tuota korkotuloja. Sama vika on tynnyrillä öljyä tai metrin mittaisella kupariputkella. Shell on sen sijaan öljy-yhtiö, jonka osaketta voidaan arvioida tuottojen perusteella. Samoin voit tehdä myös kultaa louhivalle kaivosyhtiölle. Bitcoin ei ole kuitenkaan yhtiö, eikä sitä ole mikään muukaan kryptovaluutta.

Termi kryptovaluutta on myös hieman ontuva, sillä käytännössä niitä on vain pieni osa kryptovaluutat -otsikon alla olevista projekteista. Ethereum, EOS, NEO ja monet muut ovat platformeja tai ekosysteemejä, joiden sisään voidaan rakentaa lukemattomia applikaatioita ja kryptovaluuttoja. Ne ovat siis pitkälti ohjelmointialustoja. Käytännön syistä nämä platformit listataan toistaiseksi kryptovaluuttoina siinä missä muutkin. Mitään vakiintunutta termiä näiden erottamiseksi ei vielä ole.

Valuutta on terminä harhaanjohtava nimenomaan sijoituksen kannalta. Jos ymmärrät sijoittavasi teknologiaan tai protokollaan, olet paljon lähempänä totuutta. Sijoitus kryptovaluuttaan on logiikaltaan lähempänä sijoitusta esimerkiksi teollisuudessa käytettyyn metalliin.

Miten Bitcoinin arvo muodostuu

Nyt sitten päästään varsinaiseen pihviin, eli miten kryptovaluuttojen arvo oikein muodostuu? Carter Thomas kertoo videossaan näin:

”You have to start valuing these markets for the networks they are creating.

Because that’s what’s going to sustain the price. When you look at any price of any coin, it is an outcome of supply vs demand.

Right now we got the supply. You can make your own coin and you can throw it to the market. The demand comes from million different things that get people excited about a coin. It can be hype, story developers are telling, or maybe the coin does something that they really want or need. When this demand meets supply it creates the price.

When more people in that network want that coin, it creates a stronger demand curve. If it dips, there will be more buying action because of demand. That whole ecosystem, the supply & demand, velocity of money, becomes a new way to measure wealth.”

Carter Thomas käyttää videossaan termiä equity capitalism vs network capitalism. Jos haluat ymmärtää kryptovaluutan arvon, sinun täytyy hypätä tutun ja turvallisen laatikon ulkopuolelle. Et voi arvioida Bitcoinia kuten Nokian osaketta tai kullan hintaa. Kryptovaluutan arvo on käytännössä sen verkon arvo, eli network value.

Seuraavassa pari esimerkkiä, jotka saattavat auttaa asiaa.

Maailmassa lähetetään 270 miljardia sähköpostia päivittäin. Nämä sähköpostit lähetetään koneeltasi käyttäen SMTP-protokollaa. Kun luet tätä artikkelia, nettiselaimesi hakee sen palvelimelta hyödyntäen HTTP-protokollaa. Tämäkin verkkosivu tulostuu selaimeesi HTML-kuvauskielen avulla.

Jos sinulla olisi mahdollisuus sijoittaa näihin teknologioihin, niin mikä olisi mielestäsi esim. yhden HTTP-tokenin kurssi? Entäs jos HTML-tokeneita olisi maailmassa 21 miljardia kappaletta, niin paljon yhden tokenin hinta olisi? Sijoittaisitko ennemmin SMTP vai HTTP-tokeniin, vai onko jokin kilpaileva teknologia korvaamassa niitä?

Tästä kryptovaluuttoihin sijoittamisessa on tavallaan kyse. Kaiken lisäksi kryptot tarjoavat uutta teknologiaa, jonka käytännön sovellukset ovat vielä hämärän peitossa. Näin ollen niiden arvonmääritys on huomattavasti hankalampaa.

Jos maailmassa lähetetään 270 miljardia sähköpostia päivittäin, niin onko sen mahdollistava teknologia mielestäsi arvoton? Jos maailmassa tehdään 270 miljoonaa kryptotransaktiota päivittäin (tai viikottain tai kuukausittain), onko sen mahdollistava teknologia mielestäsi arvoton?

Toivottavasti sumuverho alkaa tässä kohtaa hieman avautua. HTML- tai HTTP-tokenin hinta olisi vaikea määritellä, mutta sitä varten on olemassa markkinoiden hinnanmuodostusmekanismi. Vapaat markkinat määrittävät minkä tahansa tuotteen hinnan automaattisesti kysynnän ja tarjonnan perusteella. Ja näin juuri toimii kryptovaluuttojen markkina tällä hetkellä.

”Facebook is saying: we earned three billion dollars this year in ads. Bitcoin is saying: we have this many transactions and this many people using the coin and this how strong our demand curve is. Facebook gets their priced based on their earnings reports. Cryptocurrencies get their value based on how much people use the token for utility. That’s the BIG thing. Cryptocurrencies are changing the way we are measuring value.”

Edellä kuvatut esimerkit auttavat toivottavasti ymmärtämään paremmin, miksi kryptovaluutoilla on arvoa. Tai kryptoplatformeilla, ekosysteemeillä, protokollilla ja niin edelleen.

Ovatko kryptovaluutat kupla?

Seuraavaksi on syytä selventää vielä yksi aihe, joka liittyy oleellisesti kryptovaluuttojen arvostukseen. Kyseessä on tietysti hintakupla, joita nähdään kryptoissa kuten kaikissa muissakin maailman markkinoissa. Alla oleva kuva on hyvä referenssi siihen, miten hintakuplat myös kryptomarkkinoilla etenevät. Kaikki kryptovaluutat ovat käyneet läpi tämän rallin jossain vaiheessa ja tulevat käymään vielä monta kertaa uudelleen.

Wall Street Cheat Sheet

Yllä olevassa kuvassa on klassinen käyrä markkinapsykologiasta, joka pitää hyvin kutinsa myös kryptovaluuttojen kohdalla

Kryptovaluuttojen markkinoilla nähdään rajuja nousuja sekä laskuja pitkälti kahdesta syystä. Ensimmäinen syy on sijoittajien ymmärtämättömyys kryptovaluutoista sijoituskohteena. Niiden arvoa määritellään väärin perustein, ja lisäksi joukossa on paljon spekulatiivisia sijoittajia, jotka yrittävät tehdä “villissä lännessä” pikavoittoja.

Näitä tahoja on kaikilla markkinoilla, mutta kryptovaluutat ovat vielä toistaiseksi hyvin pieni markkina. Tästä johtuen kryptojen manipulointi on varsin vaivatonta puuhaa, ja sitä tehdään joka päivä. Etenkin Twitterissä silmiin osuu jatkuvasti jonkun pump & dump -ryhmän mainoksia. Nämä ryhmät ovat organisoituja syndikaatteja, jotka ostavat ja myyvät kryptovaluuttoja tarkkaan määriteltyinä aikoina. Niiden jäsenet alkavat myös levittää aiheeseen sopivia uutisia sosiaaliseen mediaan, jotta ralliin saadaan mukaan uusia sijoittajia.

Tällä hetkellä koko kryptomarkkinaa manipuloidaan helpoimmin liikuttelemalla Bitcoinin hintaa. Jos Bitcoin nousee tai laskee muutamia prosentteja enempää, niin loput markkinasta seuraa perässä. Sijoittajan täytyy erottaa nämä hintakuplat ja kryptoprojektin fundamentaalinen arvo toisistaan.

Pitkässä juoksussa kryptovaluuttojen kurssit perustuvat sen verkon arvoon (network value). Jos kyseinen teknologia otetaan laajasti käyttöön ja sille on kysyntää, niin sillä on myös arvoa. Kannattaa kuitenkin muistaa, huonotkin tuotteet voivat elää markkinoilla pitkän aikaa. Ne voivat myös nostaa arvoaan nopeasti lyhyellä tähtäimellä – etenkin jos niitä pumpataan ylös tarkoitushakuisesti.  Hyvä esimerkki tästä on äskettäin kaatunut Bitconnect Ponzi-huijaus. Pitkässä juoksussa turhat kryptovaluutat katoavat kyllä markkinoilta.

Bitcoin on romahtanut artikkelin kirjoitushetkellä 20.000 dollarista noin 9.000 dollariin. Samaan aikaan sen teknologia on ottamassa tärkeitä kehitysaskeleita salamaverkon muodossa. Tammikuussa pahimmillaan 80% romahtanut TRON on kehittynyt monien muiden kryptovaluuttojen tavoin viime viikkoina eteenpäin, vaikka sen kurssi on laskenut rajusti. ICON-projekti siirtyi testiverkosta Mainnetin puolelle viikko sitten, joka oli merkittävä kehitysaskel. Nyt ICX-token on kuitenkin laskussa, koska muukin markkina laskee.

Hintaspekuloinneilla ja kryptovaluuttojen fundamentaalisella arvolla (network value) ei ole tiettyinä ajankohtina kovinkaan paljon yhteistä.

Kryptovaluuttojen elinkaari on vasta alussa

Miten pitkällä kryptovaluuttojen kehitys sitten on?  Carter Thomas kommentoi näin:

“We are still so ridiculously early in this. I don’t really care for these bubble charts, because I know, that we are still trying to figure out things on a protocol level. What is this thing going to be built on? What are the different economies going to be built on (Bitcoin, Ethereum…)? Nobody really knows yet. What’s really important is how we build things, how we create value people are going to use.”

Mielestäni tämä on yksi tärkeimpiä oivalluksia kryptovaluuttojen suhteen. Kryptovaluutat ovat tällä hetkellä samassa elinkaaren vaiheessa kuin internet joskus 1990-luvun alkupuolella. Tämän voi jokainen todeta tutkimalla projektien kehitystyötä, sillä kyse on open source -projekteista. Tällä hetkellä Bitcoin-yhteisö rakentaa esimerkiksi salamaverkkoa, joka on yksi lukemattomista teknologisista kehitysaskeleista.

bitcoin adoptio

Yllä oleva kuva antaa hieman osviittaa siitä, missä mennään (lähde: Boxmining).

Käytännön toteutuksia on vielä hyvin vähän minkään kryptovaluutan kohdalla, koska kaikki on vielä niin alussa. Tälläkin hetkellä tuhannet koodarit ja suunnittelijat työstävät teknologioita protokollatasolla. Monet roadmapit eivät ole vielä päässeet edes ensimmäisen askeleensa puoliväliin.

Koska kyseessä on pieni ja luonteeltaan spekulatiivinen markkina, niin hintakuplia muodostuu helposti ja nopeasti. Hinnat nousevat ja romahtavat, jonka jälkeen matka jatkuu taas eteenpäin. Mukana on paljon tietämättömiä sijoittajia, joiden ns. heikoista käsistä (weak hands) ravistellaan virtuaalikolikot ammattisijoittajien taskuun.

Bitcoin voi romahtaa vaikka parin tuhannen dollarin tasolle, vaikka sen teknologia menisi merkittävästi eteenpäin. Kaikki lyhyen tähtäimen kurssispekulaatiot ovat pelkkää kohinaa, joiden merkityksen pitäisi olla kryptosijoittajalle vähäistä. Jos hintamuutokset huolestuttavat sinua, olet sijoittanut kryptovaluuttoihin liian suuren siivun rahaa.

Yhteenveto

Yritä ensin ymmärtää, että kryptovaluutat eivät ole osakkeita. Yritä seuraavaksi ymmärtää, mistä niiden arvo muodostuu. Jos tämän jälkeen ymmärrät vielä kehityksen ison kuvan, olet paremmin valaistunut kuin 90% kryptovaluuttojne ostajista.

Lähitulevaisuudeessa UPM lanseeraa kenties forest token-tuotteen, jossa jokaisen virtuaalikolikon takauksena on yksi mänty Suomen maaperässä. Englanniksi on olemassa termi tokenization sekä sanonta: everything will be tokenized. Tässä on kyse juuri siitä.

Tulevaisuus on tuotteiden, palveluiden ja omaisuuden siirtäminen digitaaliseen muotoon. Ja tässä kohtaa mukaan tulee lohkoketjuteknologia. Mitä protokollaa tai platformia UPM:n mänty -token käyttää? Onko markkinoiden johtava ratkaisu Ethereum vai NEO vai joku muu? Sitä on mahdoton sanoa, sillä niin paljon asioita on vielä keksimättä.

Toivottavasti tämä artikkeli auttoi ymmärtämään kryptovaluuttojen arvonmääritystä paremmin. Kyse on sijoittamisesta teknologioihin, jotka ovat ottamassa ensiaskeliaan. Niiden hintaa on vielä vaikea määritellä, ja mukana on paljon manipulointia johtuen pienestä markkinasta. Kyseessä on vielä pitkän aikaa sijoittajan villi länsi – niin hyvässä kuin pahassa.

Kuva: Pexels [1], Brock Pierece by Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands [CC BY 2.0 ], via Wikimedia Commons


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*