Perustiedot
31
tammi
Bitcoin

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Miltä Bitcoinin vuosi 2019 näyttää?

Maailman tunnetuin kryptovaluutta Bitcoin on nykyisin jo kymmenen vuoden ikäinen. Sen mielenkiintoiseen kasvutarinaan mahtuu monia nousuja sekä laskuja, joista viimeisin on jatkunut jo yli vuoden ajan. Miltä Bitcoinin tulevaisuus näyttää tammikuussa 2019?

Bitcoinin kurssi: nousuja ja laskuja 10 vuoden ajan

Bitcoinin virallinen syntymäpäivä on 3. tammikuuta vuonna 2009. Satoshi Nakamoto -nimimerkillä tunnettu henkilö käynnisti tuolloin Bitcoinin lohkoketjun. Maailman tunnetuin kryptovaluutta on toiminut siitä lähtien ilman katkoja tai hakkerointeja jo yli kymmenen vuoden ajan.

Bitcoin oli ensimmäiset pari vuotta lähinnä pienen piirin hassuttelua. Kryptovaluuttaa lähetettiin tuhansia kappaleita kavereille huvin vuoksi, eikä sitä juuri vaihdettu dollareihin. Tunnetuimman ostotapahtuman suoritti Laszlo Hanyecz vuonna 2010, jolloin hän osti kaksi pitsaa 10.000 Bitcoinilla.

Syksyllä 2010 avattu Mt. Gox -pörssi käynnisti Bitcoinin treidauksen toden teolla. Suosion kasvaessa yhä useampi osakesijoittaja on siirtynyt treidaamaan myös kryptovaluuttoja. Parhaimmillaan (tammikuu 2018) kryptovaluuttojen markkina on ollut yli 800 miljardin dollarin kokoinen.

Bitcoinin ensimmäinen suuri kupla puhkesi vuosien 2013 ja 2014 taitteessa. Kurssi oli noussut nopeasti reilusta sadasta dollarista yli tuhanteen dollariin. Pohja nähtiin tammikuussa 2015, josta alkoi seuraava pitkä nousukausi.

Tuhat dollaria rikottiin seuraavan kerran tammikuussa 2017. Kyseinen vuosi oli kryptovaluuttojen historian paras, sillä Bitcoinin kurssi 20-kertaistui aina 20.000 dollariin saakka. Monet muut kryptovaluutat nousivat vieläkin enemmän.

Kupla puhkesi toden teolla tammikuussa 2018. Tästä alkoi pitkä alamäki, jonka pohja ei ole välttämättä vieläkään tullut vastaan. Ovatko sijoittajat hylänneet kryptovaluutat lopullisesti?

Bitcoinin kurssi ja teknologinen kehitys eivät kulje käsi kädessä

Vastaus edellä olevaan kysymykseen on vahva ei. Kerrotaan seuraavaksi, miksi asia on näin.

Suuri yleisö seuraa kryptovaluuttoja lähinnä niiden kurssin kautta. Bitcoinin tunnettuus nousi valtavasti vuoden 2017 lopulla sen kurssinousun myötä. Monet amatöörisijoittajat näkivät kavereidensa rikastuvan nopeasti ja hyppäsivät mukaan nousuhuumassa. Lopputulos on kaikkien tiedossa.

Kryptohuumaa voidaan tarkastella hyvin Googlen hakutrendien mukaan. Alla oleva kuva näyttää kiinnostusta edellisen viiden vuoden ajan.

bitcoin google trends

Yllä oleva grafiikka on lähes identtinen Bitcoinin kurssikäyrän kanssa.

Bitcoinin (ja muiden kryptovaluuttojen) kohdalla on kuitenkin perustavanlaatuinen ongelma, mitä tulee sen kurssin arviointiin. Bitcoin ei ole yritys, joka julkaisee vuosi- tai kvartaaliraportteja. Kyseessä on teknologia, tai tarkalleen ottaen useita eri protokollia hyödyntävä kokonaisuus.

Bitcoin on hajautettu ekosysteemi, jolla ei ole toimitusjohtajaa, tuottoja, myyntilukuja tai maksavia asiakkaita. Miten yhden Bitcoinin arvoa voidaan siis mitata? Tähän kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta. Tämä Bitcoinkeskuksen artikkeli käy läpi aihetta tarkemmin, jos se kiinnostaa enemmän.

Koska Bitcoinin arvoa on hankala määritellä, sen kurssiin muuttuu nopeasti mitä erilaisemmista syistä. On tärkeää ymmärtää, että Bitcoinin kurssi sekä nousee että laskee usein ilman mitään todellisia perusteita.

Vuoden 2017 kryptohuuma ei perustunut mihinkään fundamentteihin. Bitcoin ei kehittynyt tuona aikana teknisesti juuri millään tavoin. On itse asiassa mielenkiintoista, että kryptovaluutan ehkä tärkeimmät kehitysaskeleet on otettu nimenomaan vuoden 2018 laskumarkkinassa.

Vuoden 2018 tammikuussa käynnistetty Bitcoinin salamaverkko on laajentunut uskomattoman nopeasti. Kyseessä on kauan odotettu ratkaisu skaalautuvuusongelmiin sekä mikromaksujen tekemiseen. Salamaverkkoteknologia mahdollistaa esim. kahvikupin maksamisen parissa sekunnissa, kun transaktiota ei tarvitse varmentaa varsinaiseen lohkoketjuun.

Kyseessä on todella tärkeä kehitys, joka auttaa Bitcoinin adoptiota reaalimaailmaan. Tästä huolimatta Bitcoinin kurssi on laskenut jatkuvasti. Muidenkin kryptovaluuttojen kohdalla on täysin sama tilanne. Useat projektit ovat edenneet valtavasti vuoden 2018 aikana, vaikka niiden kurssi on laskenut samaan aikaan yli 90 prosenttia.

Sekä vuoden 2017 huuma että vuoden 2018 kertovat hyvin siitä, että kryptomarkkina elää omaa elämäänsä riippumatta taustalla olevasta teknologisesta kehityksestä.

Instituutiot ja pelimaailma

Jos kryptovaluutat eivät ole kuolleita, niin mikä voisi sitten käynnistää seuraavan nousukauden? Tämä kysymys on monien kryptosijoittajien mielessä tällä hetkellä.

Vuosien 2017 ja 2018 aikana on nähty valtava institutionaalisten sijoittajien marssi kryptomarkkinoille. Yhä useampi rahasto on sijoittanut siivun portfoliostaan kryptovaluuttoihin. Instituutioille rakennetaan koko ajan lisää erilaisia palveluita, joiden avulla kryptovaluuttojen säilytys ja hallinta eivät ole ongelmia.

Joulukuussa 2017 avatut Bitcoin-futuurit olivat yksi merkittävä askel, ja seuraava on Bitcoin ETF, joka odottaa yhä Yhdysvaltain valvontaviranomaisen (SEC) hyväksyntää. Asiantuntijoiden mielestä myös monet valtiot sekä pankit keräävät kulisseissa virtuaalisiin holveihinsa halpoja kryptovaluuttoja.

Kryptovaluuttojen odotetaan lyövän toden teolla läpi myös pelimaailmassa. Nuoret kuluttajat ovat jo nyt tottuneita erilaisiin mikromaksuihin mobiilipeleissä.

Kryptovaluutat mahdollistavat tulevaisuudessa sen, että pelihahmoilla sekä tarvikkeilla voidaan käydä kauppaa pörsseissä. Hyvä pelaaja voi esimerkiksi myydä korkean tason hahmonsa ja saada itselleen kryptovaluuttaa, jolla hän voi ostaa tarvikkeita toisessa pelissä.

Bitcoin on tullut viime vuosina mukaan myös pelimaailmaan. Tarjolla on yhä laajempi joukko kasinoita ja vedonlyöntisivustoja, joissa pelaaminen onnistuu pelkästään bitcoineilla. Tunnetut pokerisivustot kuten PokerStars voivat hyvinkin tukea myös kryptovaluuttoja lähitulevaisuudessa.

Bitcoineilla pelaaminen yleistyy todennäköisesti läpi pelialan, sillä se tarjoaa etuja sekä pelinjärjestäjälle että pelaajalle mm. halvempien transaktiokustannusten muodossa.

Samaan aikaan myös virtuaalivaluuttoihin liittyvä lainsäädäntö kehittyy ympäri maailman.

Kymmenen vuotta sitten syntynyt Bitcoin on tullut markkinoille jäädäkseen. Kun katseen irrottaa hetkeksi sen kurssista, näkee pinnan alla tapahtuvan kehityksen huomattavasti paremmin.

Kuva: iStock / SlavkoSeredaPexels,


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *