Miksi VPN on tärkeä asia kryptovaluuttojen maailmassa?

vpn

Kirjainyhdistelmä VPN on tullut viime vuosina yhä tunnetummaksi myös tavallisille internetin käyttäjille. Nykyisin tarjolla on hyviä sekä halpoja VPN-operaattoreita, jotka tarjoavat lisäturvaa tietokoneiden lisäksi myös mobiiliin. Miksi VPN:stä on hyötyä myös kryptosijoittajalle? Tämä artikkeli kertoo tarkemmin.

Mikä on VPN?

Aloitetaan artikkeli ensin perusteista, eli mikä on VPN ja miten se oikein toimii? VPN on lyhenne sanoista Virtual Private Network. Kyse on teknologiasta, jonka avulla luodaan virtuaalinen erillisverkko kahden eri tahon välille.

Aluksi kyseessä oli lähinnä yritysten käyttämä teknologia. VPN:n avulla voidaan yhdistää esimerkiksi kahden eri toimipisteen väliset sisäiset verkot internetin yli turvallisesti. Teknologia mahdollistaa eri puolella maailmaa olevien henkilöiden toimimisen samassa verkossa.

Lähes jokainen etätöitä tehnyt työntekijä on tullut myös tutuksi VPN-yhteyden kanssa.

Lue aiheesta tarkemmin Wikipediasta.

Kun otat yhteyden mihin tahansa internet-osoitteeseen, pyyntösi etenee internetissä palveluntarjoajan sekä monien välityspalvelimien kautta. Lähetät myös samalla tietoa omasta laitteestasi, kuten mm. sen IP-osoitteen.

Kun käytät VPN-ohjelmistoa, muodostat yhteyden salattuna ja ikään kuin tunnelia pitkin ensin VPN-palvelimeen. Ulkopuolinen näkee vain VPN-palvelimen, eikä mitään tietoja sinun koneestasi.

Mitä hyötyjä VPN-yhteydestä on?

Mitä hyötyä tällaisesta VPN-tunnelista sitten on?

Edellä tuli jo mainittu ensimmäinen tärkeä asia, eli VPN-yhteys piilottaa sinun päätelaitteesi tiedot. Netissä kerätään tällä hetkellä valtavat määrät dataa jokaisesta käyttäjästä. Google kerää mm. dataa jokaisesta haustasi, mikä voidaan sen jälkeen yhdistää sinun koneeseesi.

VPN-yhteys on myös erittäin hyödyllinen suoja julkisissa verkoissa, kuten lentokentillä, kahviloissa, julkisissa kulkuvälineissä jne. Kuka tahansa voi kuunnella näitä verkkoja ja kerätä niissä liikkuvaa informaatioita, mutta VPN-tunnelin avulla voit huoletta tarkistaa esimerkiksi pankkitilisi tiedot.

Verkkosivustojen turvallisuus on nykyisin parantunut merkittävästi HTTPS-protokollan ansiosta, joka on käytössä lähes kaikilla merkittävillä sivustoilla. Ennen se oli lähinnä pankkien ja vastaavien käytössä. HTTPS-protokolla salaa informaation, jonka lähetät sivulla (esimerkiksi salasanan lomakkeella). Se ei silti suojaa tietoa esimerkiksi siitä, millä sivustoilla liikut.

vpn-https
Myös Bitcoinkeskus.com on suojattu HTTPS-protokollalla.

Nykyisin VPN-ohjelmistot ovat levinneet myös tavallisten kuluttajien arkeen. Niitä käytetään myös kasvavassa määrin mobiililaitteissa. Tämä johtuu siitä, että tietoturva sekä yksityisyys ovat nousseet yhä tärkeämmiksi aiheiksi tavallisille netin käyttäjille.

VPN on noussut suureen suosioon etenkin suoratoistopalveluiden käyttäjille. Moni ulkosuomalainen voi seurata VPN-yhteyden avulla esimerkiksi Yle Areenan ja Katsomon ohjelmia. Tämän lisäksi VPN-yhteys mahdollistaa maakohtaisen sisällön katsomisen esim. Netflixin kautta.

Mitä hyötyä VPN:stä on kryptosijoittajalle?

Jos VPN-yhteys on hyödyllinen tavalliselle surffailijalle, niin siitä on aivan varmasti hyötyä myös kryptovaluuttoihin sijoittavalle.

Pienikin tietovuoto lompakkoosi liittyen voi olla todella vaarallinen. Kryptovaluuttojen maailmassa ei ole mitään suojauksia varojen menetyksiä vastaan. Jos lompakkosi kerran tyhjennetään, varat ovat peruuttamattomasti poissa.

Tämän lisäksi VPN on oivallinen apuväline yksityisyyttä arvostavalle. Jos käytät VPN-yhteyttä esimerkiksi Moneron kanssa, saat aikaan todella suojatun paketin. Moni haluaa pysyä myös anonyymina kryptovaluuttapörsseissä.

VPN-ohjelmisto mahdollistaa palvelinyhteyden myös eri puolille maailmaa. Voit ottaa yhteyden esimerkiksi suomalaiseen, ruotsalaiseen, ranskalaiseen tai amerikkalaiseen palvelimeen. Näin ollen voit näyttäytyä ulos (käyttämällesi verkkopalvelulle) tietystä maasta tulevana vierailijana.

Jotkut VPN-ohjelmistot blokkaavat myös automaattisesti verkkorikollisten sivustoja, joihin olet klikannut vahingossa.

Onko ilmainen VPN luotettava?

Artikkelissa on tähän mennessä selitetty VPN-yhteyden toiminta sekä sen tarjoamat hyödyt. Entä jos haluat ottaa VPN-yhteyden käyttöön – miten se onnistuu käytännössä?

VPN-yhteys muodostetaan ensinnäkin ohjelmallisesti ja virtuaalisesti. Et tarvitse mitään erillistä VPN-modeemia tai mitään muutakaan laitetta. Kyse on simppelin ohjelmiston asentamisesta koneellesi (tai mobiililaitteeseen).

vpn-mobiili
VPN-ohjelmistot löytyvät nykyisin myös mobiiliapplikaationa.

Ohjelmiston avulla kytketään VPN-yhteys päälle tai pois päältä. Voit myös määritellä kohdepalvelimen ja muita asetuksia.

VPN-ohjelmistoja löytyy netistä jo nykyisin satoja erilaisia. Tarjolla on ilmaisohjelmistoja sekä maksullisia versioita. Hinnat pyörivät yleensä parista eurosta kymmeneen euroon per kuukausi.

Kannattaako VPN-yhteydestä sitten maksaa?

Emme suosittele ilmaisia VPN-ohjelmistoja etenkään aloitteleville käyttäjille. Käyttäjä maksaa nimittäin aina – tavalla tai toisella. Esim. Kauppalehti uutisoi aiemmin tänä vuonna ilmaisten VPN-ohjelmistojen ongelmista. Käytännössä jokainen urkki käyttäjiensä tietoja eikä edes suojannut yhteyttä.

Ilmaiset VPN-ohjelmistot ovat erityisen vaarallisia kokemattomille käyttäjille, jotka eivät osaa edes varoa niiden ongelmia.

Näin tunnistat hyvän VPN-ohjelmiston

Millainen VPN-ohjelmisto on sitten luotettava ja hyvä hankinta? Tähän valintaan on olemassa muutamia kriteerejä.

Yksi tärkeä on lokitietojen keräys. VPN-yhteys tarkoittaa aina yhteydenottoa VPN-palveluntarjoajan palvelimen läpi. Jotkut yhtiöistä keräävät lokitietoja käyttäjistään, mikä vesittää jo pitkälti koko VPN-yhteyden idean.

Palveluiden nopeuksissa on myös eroja. Kannattaa myös tutustua VPN-palvelun laajuuteen, eli miten monta eri maavaihtoehtoa on tarjolla.

Artikkelissa mainittiin jo edellä suoratoisto. Osa VPN-ohjelmistoista toimii suoratoistopalveluiden kanssa ja osa ei. Tämä on syytä tarkistaa, jos haluat VPN-tunnelin avulla esimerkiksi Netflixin tai Yle Areenan sisällön käyttöösi.

Löydät paljon hyödyllistä informaatioita VPN-SUOMI.fi -sivustolta. Saat tietoa luotettavista VPN-ohjelmistoista ja mm. testituloksia siitä, mitkä VPN:t soveltuvat suomalaisten sisällön katseluun ulkomailta.

Kuvat: Gem Fortune from Pexels, Petter Lagson on Unsplash

Coinmotion


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*