Miksi Bitcoin on niin arvokas?

Miksi Bitcoin on niin arvokas? Miten on mahdollista, että yksi bitcoin voi maksaa kymmeniä tuhansia dollareita? Monille suurin este Bitcoiniin sijoittamisessa on ymmärryksen puuten sen arvon ajureista. Tässä artikkelissa annetaan vastauksia useista eri näkökulmista. Kyseessä on aloittelijan opas Bitcoinin arvon ymmärtämiseen.

Rekisteröidy Binancelle

Tämän artikkelin materiaali löytyy myös videoformaatissa Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta!

Bitcoin ei ole aina ollut arvokasta

Lähdetään liikkeelle Bitcoinin historiasta. Kuten moni lukija saattaa jo tietää, Bitcoinin isä on nimeltään Satoshi Nakamoto. Kyseessä on nimimerkki, jonka takana olevaa henkilö ei tunneta vielä tänäkään päivänä.

Nakamoto esitteli Bitcoinin whitepaperin 31. lokakuuta vuonna 2008. Bitcoinin lohkoketju käynnistyi puolestaan 3. tammikuuta vuonna 2009. Tätä päivää pidetään yleisesti ottaen Bitcoinin syntymäpäivänä.

Ensimmäinen kahden henkilön välinen transaktio suoritettiin blokissa numero 170. Tämä tapahtui Nakamoton sekä Hal Finneyn välillä. Pikkuhiljaa sana alkoi kiiriä cypherpunk-piireissä, ja laajempi tietoisuus lisääntyi 2010-luvun alkuvuosina.

Bitcoin oli sen alkuaikoina vain pienen piirin kokeilu. Kun Nakamoto käynnisti Bitcoinin lohkoketjun, yksittäiset bittirahat olivat käytännössä arvottomia. Kyseessä oli käytännössä kuin testiverkko, jonka pitkän aikavälin toimivuudesta ei ollut mitään takeita.

Laszlo Hanyecz -niminen henkilö pääsi historiankirjoihin ostamalla 22.5.2010 kaksi pitsaa 10.000 bitcoinilla. Tuo transaktio määritteli yhden Bitcoinin kurssiksi noin 0,004 dollaria.

Näihin aikoihin verkossa oli useita selainpohjaisia pelejä (faucet, suom. hana), joista kuka tahansa saattoi tienata itselleen esim. yhden bitcoinin kerran tunnissa. Monet henkilöt lähettelivät toisilleen satoja tai tuhansia bitcoineja testimielessä.

On syytä muistaa, että Bitcoinin alkuvuosina on hukattu arviolta 2-3 miljoonaa bitcoinia eri syistä. Kiintolevyjä ja muistitikkuja on metsästetty epätoivoisesti arvon noustessa jopa kaatopaikoilta.

Bitcoin ei ole saanut nykyistä arvoaan taikaiskusta. Sitä ei ole määrittänyt myöskään valtio tai keskuspankki, kuten on asia fiat-rahan kanssa. Bitcoin on saanut arvonsa täysin vapailla markkinoilla, koska miljoonat ihmiset ovat alkaneet vuosien mittaan ymmärtää sen poikkeuksellisia ominaisuuksia.

Mitä nämä ominaisuudet oikein ovat? Käsitellään niitä seuraavaksi.

Satoshi Nakamoto loi digitaalisen niukkuuden

Mielestäni Bitcoinin mielenkiintoisin ominaisuus on se, kuinka kyseessä on digitaalinen organismi, joka muuttuu ja mukautuu ympäröivään maailmaan. Se myös näyttäytyy eri ihmisille eri muodossa. Bitcoin ei ole sama asia Venezuelan kurjuudessa elävälle henkilölle ja Wall Streetin sijoitusgurulle.

Tärkein yksittäinen tekijä Bitcoinin arvon luonnissa on niukkuus. Tarkemmin sanottuna digitaalinen niukkuus. Tämä on ominaisuus, jonka Satoshi Nakamoto onnistui luomaan ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa.

Tämän saavutuksen arvon ymmärtää paremmin, jos tuntee digitaalisen rahan historia. Moni aloittelija kuvittelee Bitcoinin olevan ensimmäinen täysin digitaalinen raha. Tämä yleinen virhekäsitys on totaalisen väärä.

Bitcoin on yhdistelmä kymmenien vuosien aikana kehitettyä teknologiaa. Esimerkiksi kryptografian mullistanut julkisen avaimen salaus on peräisin 1970-luvulta. Lohkoketjuteknologian ytimessä oleva Merkle-puu on puolestaan patentoitu vuonna 1979.

Yksi alan tunnetuimmista pioneereista, David Chaum, kehitti DigiCash-kryptovaluutan jo 1980-luvun lopulla. Internet-vallankumous toi 1990-luvun aikana maailmaan myös monia muita digivaluuttojen kokeiluja. Ne kuitenkin kaatuivat kaikki erinäisistä syistä.

Satoshi Nakamoto onnistui yhdistämään erilaisia teknologioita kokonaisuudeksi, joka vihdoin korjasi aiempien kokeilujen virheet. Lohkoketjuteknologian käyttö mahdollisti täysin hajautetun ekosysteemin ja pomminvarman tilikirjan luomisen, joka ei ollut yksittäisen henkilön kontrollissa.

rahanarvo-long
Digitaalista niukkuutta on käsitelty hyvin mm. Bitcoin-standardi -kirjassa. Löydät esittelyn syytä päävalikosta Info -> kirja-arvostelu.

Nakamoton luoma rahapolitiikka varmisti myös Bitcoinin arvonnousun tulevaisuudessa. Kun bittirahojen kokonaismäärälle asetettiin katto ilman vapaasti juoksevaa inflaatiota, Nakamoto loi ensimmäisen aidosti niukan hyödykkeen. Bitcoin oli samalla myös täysi vastakohta keskuspankkien generoimalle fiat-rahalle, jonka arvon halutaan laskevan vuosi vuodelta.

On tärkeää myös ymmärtää, että Bitcoin ei ole vain niukka. Se niukkuudelle ei vedä vertoja mikään muu sijoitushyödyke. Esimerkiksi kullan louhintakapasiteettia voidaan aina lisätä sen hinnan noustessa. Kyse on vain rahasta ja resurssien allokoinnista louhintaan.

Bitcoinin niukkuus ei ole ohitettavissa minkään konstin avulla. Vaikka kaikki maailman tietokoneet valjastettaisiin sen louhintaan, bittirahojen kokonaismäärä ei siitä muuttuisi. Verkko myös säätäisi louhinnan vaikeustason siten, että uusia kolikoita ei silti syntyisi kuin 10 minuutin välein.

Bitcoinin tilikirja toimii kaiken tämän viimeisenä lukkona. Se pitää huolen 24/7/365 siitä, että kenenkään ei ole mahdollista luoda tyhjästä uusia bittirahoja tai muuttaa minkään lompakon saldoa.

On tärkeä ymmärtää, että kaikki epäonnistuneet kokeilut, erilaiset teknologiat ja kryptografian pioneerit loivat pohjan sille, että Bitcoinin kaltainen kokonaisuus oli mahdollista rakentaa.

Bitcoinin verkostovaikutus

Monien mielestä verkostovaikutus (engl. Network effect) on Bitcoinin kurssinousun yksi kulmakivistä. Jussi Kallasvuo kuvailee tässä Kauppalehden artikkelissa asiaa erinomaisesti:

”Jos haluaa oppia tunnistamaan tulevaisuuden megavoittajat jo ennen kuin peli on ratkennut, on verkostovaikutusten ja muutaman muun niihin läheisesti liittyvän konseptin sisäistäminen kultaakin arvokkaampaa.”

Verkostovaikutus auttaa ymmärtämään Bitcoinin arvonkehitystä erittäin hyvin. Klassinen esimerkki on puhelin tai vaikkapa internet. Yksi puhelin on hyödytön laite, mutta siinä vaiheessa, kun jokaisella on sellainen, et voi elää enää ilman.

Some-sukupolven on taas helppo ymmärtää WhatsApp-palvelu, joka sai alkunsa Bitcoinin tapaan vuonna 2009. Tällä hetkellä kukaan ei lähetä enää tavallisia tekstiviestejä, kiitos WhatsAppin.

whatsapp

WhatsApp on ilmainen appi, mutta silti yli 10 miljardin dollarin arvoinen. Miksi?WhatsApp on ilmainen appi, eikä edes mitenkään uniikki. Tästä huolimatta sillä on valtavasti arvoa, joka perustuu käyttäjiin eli verkostoon. Facebook maksoi palvelusta vuonna 2014 noin 11,6 miljardia dollaria. Facebook on itsessään myös täysin ilmainen verkkosivu, jonka arvo on yli 700 miljardia dollaria.

Jos kukaan ei pyörittäisi Bitcoin-verkon solmuja tai louhijoita eikä käyttäisi verkkoa, se olisi täysin arvoton. Tästä syystä Bitcoinilla ei myöskään ollut arvoa sen ensimetreillä.

Nykyisin maailmassa on jo kymmeniä miljoonia henkilöitä, jotka ovat ainakin jossain vaiheessa hankkineet bittirahaa. Bitcoinin arvo on noussut jatkuvasti samassa tahdissa kuin esim. Bitcoin-lompakoiden määrä ja verkon louhintakapasiteetti ovat nousseet

Bitcoinin verkostovaikutus näkyy myös sen asemassa muiden kryptovaluuttojen keskuudessa. Vaikka maailmaan on luotu viime vuosina tuhansia ja taas tuhansia kryptovaluuttoja, Bitcoinin markkinaosuus on pysynyt vahvana.

Vuoden 2018 altcoin-huumassa Bitcoinin markkinaosuus oli vain reilut 30 prosenttia. Nyt reilut 2,5 vuotta myöhemmin se on yli 65 prosenttia. Välissä markkinoille on luotu 5000 kilpailevaa kolikkoa.

Viime vuodet ovat todistaneet sen, että uutta Bitcoinia ei voi luoda vain kopioimalla sen teknisiä ominaisuuksia. Bitcoinista on yritetty forkata lukuisia uusia versiota, mutta ne ovat alkuperäiseen versioon verrattuna jokseenkin arvottomia.

Bitcoin on jo nyt markkinoiden megavoittaja.

Bitcoinin itsenäinen ja hajautettu verkko

Bitcoin ei olisi saanut koskaan edellä kuvattua asemaa ja verkostovaikutusta, jos se ei tarjoaisi teknisesti jotain poikkeuksellista. Bitcoinin arvonluonnin ytimessä ovat edellä mainittu digitaalinen niukkuus ja verkostovaikutus, mutta näiden taustalla on oltava myös toimiva teknologia.

Yksi Bitcoinin tärkeimmistä ominaisuuksista on sen kyky vastustaa sensuuria. Kuka tahansa voi ladata yhden tuhansista eri lompakko-ohjelmista tavalliselle mobiililaitteelle ja lähettää tai vastaanottaa bitcoineja kenenkään estämättä.

Tämä ominaisuus ei ole Bitcoinin myyntiargumentti länsimaalaiselle henkilölle vuonna 2020, mutta tulevaisuudessa se voi osoittautua yllättävän arvokkaaksi yllättävän monelle.

Bitcoin-ohjelmistoa pyörittävät yli 10.000 solmua (engl. node), jotka ovat käytännössä palvelinkoneita. Kuka tahansa voi liittyä verkon jäseneksi lataamalla tämän open source -softan. Se pyörii myös hyvin kevyillä laitteilla.

bitnodes
Bitcoin nodet ympäri maailmaa tällä hetkellä. Suuria keskittymiä on Euroopassa, Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Japanissa.

Tämä on mahdollistanut sen, ettei Bitcoinin verkkoa ole voitu hakkeroida tai tuhota. Ei ole olemassa keskuspalvelimia mihin hyökätä eikä toimitusjohtajaa, jonka voisi kidnapata tai murhata. Bitcoinin verkko on yhtä aikaa kaikkialla ja ei missään. Nykyisin Bitcoin on jopa avaruudessa.

Bitcoin-verkon arvo on noussut moninkertaisesti viime vuosina, kun sen lohkoketjun ylläpitäjien määrä on kasvanut. Bitcoinin lohkoketjua päivittävien louhijoiden kapasiteetti (engl. hash rate) on noussut käsi kädessä Bitcoinin kurssin kanssa.

Jos maailman menestyneimmät riskirahoittajat sijoittavat satoja miljoonia Bitcoin-louhintafarmeihin, se kertoo jotain. Tämä kehitys on tehnyt Bitcoin-verkosta käytännössä maailman mahtavimman supertietokoneen.

Kaikki tämä pyörii lisäksi täysin itsenäisesti. Bitcoinin lohkoja on luotu vuodesta 2009 ihailtavalla tarkkuudella. Verkko ei ole koskaan alhaalla, eikä yhtään lohkoa jää koskaan louhimatta. Valtava laskentateho varmistaa sen, että Bitcoinin kirjanpitoa (=lohkoketju) on myös mahdoton hakkeroida.

Voiko joku olla vakavissaan sitä mieltä, että tällainen infrastruktuuri ei ole valtavan arvokas?

Valuutta ja maksujärjestelmä

Bitcoin on järjestelmänä hyvin nuori verrattuna mihin tahansa muuhun sijoituskohteeseen. Kulta on tuhansia vuosia vanha, ja jopa euro sekä dollari ovat pitkäikäisiä Bitcoiniin verrattuna. Emme oikeastaan vielä tiedä, millaiseksi Bitcoinin rooli maailmassa lopulta muodostuu.

Sijoittajat yrittävät asettaa Bitcoinia tiettyyn kategoriaan, mutta se on varsin haastavaa. Edellisen buumin aikana Bitcoin oli valuutta, jonka kilpailijat yrittivät luoda arvoa nopeampien siirtojen avulla. Vuoden 2020 rallia on puolestaan leimannut Bitcoinin asema digitaalisena kultana.

Pörssiyhtiöt, hedge-rahastot ja muut instituutiot ovat lisänneet bittirahaa digitaalisiin holveihin fyysisen kullan sijasta. Yksi kuuluisimmista sijoittajista on Microstrategy-yhtiön perustaja Michael Saylor. Hän laittoi omia rahojaan 175 miljoonaa ja firmansa rahoja 425 miljoonaa Bitcoiniin syksyllä 2020.

Jos haluat ymmärtää, miksi perinteisen sijoitusmaailman gurut siirtyvät Bitcoiniin, katso Saylorin ja Raoul Palin keskustelu alla olevalta videolta.

Ongelma Bitcoinin kategorisoinnissa on se, että aiheesta tietämättömät eivät ymmärrä Bitcoinin perimmäistä ominaisuutta. Bitcoin ei ole vain digitaalinen valuutta tai digitaalista kultaa. Se on yhtä aikaa myös maksujärjestelmä, eikä näitä kahta ominaisuutta voi erottaa toisistaan.

Esimerkiksi eurot toimivat myös käteisenä rahana tai kolikkoina. Kultakolikolla on arvoa Amazonin viidakossa tai New Yorkin keskustassa. Molempia voidaan myös treidata digitaalisesti missä tahansa platformilla.

Bitcoin on kuitenkin arvokasta vain sitä ympäröivän maksujärjestelmän kanssa.

Kauppapaikka Vaihtoparit Arvosana Linkki
Voit myös vaihtaa minkä tahansa palvelun tukeman kryptovaluutan (ja eurot) bitcoineiksi. Osta bitcoinia
Voit myös vaihtaa minkä tahansa palvelun tukeman kryptovaluutan (ja eurot) bitcoineiksi. Osta bitcoinia
Voit myös vaihtaa minkä tahansa palvelun tukeman kryptovaluutan (ja eurot) bitcoineiksi. Osta bitcoinia

Hetki sitten kerroin, miksi Bitcoinin verkko on arvokas ja uniikki. Tämä tekee myös Bitcoinista arvokkaan. Bitcoinia voisi verrata HTTP-protokollaan, joka toimii internetin selkärankana. Se on kuin SMTP-protokolla, jonka avulla sähköpostit liikkuvat.

Bitcoinin arvoa on vaikea hahmottaa, koska kyseessä on yhdistelmä teknologista innovaatiota sekä kovaa rahaa. Bitcoin on kuin pääsylippu rahan internetiin. Se tarjoaa pakopaikan fiat-maailmasta kovan digitaalisen rahan suojaan. Tällainen tiketti on monien sijoittajien mielestä todella arvokas.

Money Printer Go Brrrr

Bitcoin sai alkunsa vuoden 2008 finanssikriisin raunioista. Ajankohta ei ole sattumaa. Kyseinen finanssikriisi toi esiin painajaismaisella tavalla maailman finanssipolitiikan mahdottomuuden. Nyt olemme siirtyneet 2020-luvulle, mutta tilanne on vain pahentunut.

Keskuspankit ovat mahdollistaneet zombie-talouden, jossa yrityksiä pidetään pystyssä nollakoroilla ja loputtomalla velalla. Korkojen manipulointi ja rahan printtaus ovat tuhonneet vapaan markkinan tärkeimmän elementin: hinnanmääritysmekanismin.

Suomessa aiheesta raportoi väsymättömästi Tuomas Malinen.

Kulta on ollut 2000-luvun parhaita sijoituskohteita hyvästä syystä. Yhä useampi varakas henkilö on alkanut siirtyä fiat-valuutasta kohti turvasatamaa, joka on suojannut inflaatiolta jo tuhansien vuosien ajan. Bitcoin on nyt astunut tälle tontille.

Kuten historiaosiossa todettiin, Bitcoinia edeltäneet digirahakokeilut epäonnistuivat. Ennen Satoshi Nakamotoa, kukaan ei onnistunut luomaan digitaalista niukkuutta. Nyt tilanne on toinen. Tämän vallankumouksellisen faktan ymmärtäminen on kuitenkin kestänyt sijoittajilta pitkään. Vielä tänäkin päivänä, vain pari prosenttia sijoittajista todella ymmärtää asian.

Vuosi 2020 on muuttanut kenttää merkittävästi. Keväällä iskeneen koronakriisin jälkihoito näytti sen, että keskuspankit luovat tarvittaessa jopa biljoonia dollareita sormia napsauttamalla. Moni sijoittaja on vihdoin herännyt siihen faktaan, että heidän ostovoimansa todella tuhotaan.

Sosiaalisessa mediassa aihetta on kuvattu ”Money Printer Go Brrrr” -meemillä.

Tästä on sittemmin luotu myös muita versioita.

Vuoden 2017 kurssirallin saivat aikaan ICO-buumi ja ns. retail-sijoittajat eli 100-1000$ ostoksia tekevät piensijoittajat. Vuoden 2020 kurssinousun takana ovat sen sijaan instituutiot, kuten edellä mainittu Michael Saylor.

Yhä useampi sijoitusguru on kertonut julkisesti vihdoin ymmärtävänsä Bitcoinin arvon. Kaikkien viesti on sama: Bitcoin pärjää samassa ympäristössä kuin kulta, mutta 10x paremmin. Äskettäin julkistettiin mm. Citibankin analyytikon arvio yli 300.000 dollarin kurssista.

Pointti on siinä, että makrotalouden vallitseva tila ei voisi olla suotuisampi Bitcoinin kannalta. Se on suotuisa myös kullalle, mutta Bitcoin on markkinana yhä houkuttelevampi yhä useammalle sijoittajalle. Se on helppo hankkia, helppo myydä, helppo säilyttää ja helppo lähettää.

Miljardin dollarin arvoinen Bitcoin-siirto onnistuu sormia napsauttamalla, mutta yritä siirtää sama summa kultaharkoissa toiselle puolelle maapalloa.

Bitcoinin kurssin potentiaali

Tässä artikkelissa on kuvattu useita eri syitä ja ominaisuuksia, minkä yhdistelmänä Bitcoinilla on arvoa. Miten arvokas tällainen hajautettu infrastruktuuri ja sen sisällä toimiva niukka hyödyke sitten on? Tähän ei ole olemassa mitään absoluuttista vastausta.

Vaikka sijoittaja ymmärtäisi Bitcoinin arvonajurit, sen historian, teknologian ja paljon muuta, se ei lopulta auta hinnoittelemaan bittirahaa. Miten voimme tietää, onko 20.000 dollarin Bitcoin lopulta kallis vai ei? Voiko yhden Bitcoinin arvo olla joskus miljoona dollaria?

Mielestäni Bitcoinin potentiaalia kannattaa arvioida kahdesta näkökulmasta. Ensimmäinen on Stock-To-Flow -malli, joka on selitetty tarkemmin tässä artikkelissa.

Kyseessä ei ole absoluuttinen tai täydellinen mallinnus Bitcoinin arvosta, mutta se on toistaiseksi paras yritys. S2F-mallin ennuste pohjautuu Bitcoinin alati niukkenevaan tarjontaan, mikä on seurausta neljän välein tapahtuvista puoliintumisista.

Bitcoin halving on selitetty tarkemmin alla olevalla Bitcoinkeskuksen videolla, eikä siihen mennä nyt tässä artikkelissa syvällisemmin.

Pointti on siinä, että S2F-malli on ennustanut Bitcoinin kurssinousun askeleet tähän asti oikein. Malli ennustaa Bitcoinin seuraavan huipun olevan sadoissa tuhansissa dollareissa ja aikanaan jopa miljoonissa dollareissa.

Toinen Bitcoinin potentiaalia kuvaava asia on sen markkina-arvo suhteessa muihin maailman sijoituskohteisiin. Löydät hyvän visuaalisen kuvauksen asiasta tästä artikkelista.

Bitcoinin markkina-arvo on tällä hetkellä noin 330 miljardia dollaria. Kullan markkina-arvo on noin 10 biljoonaa eli 10.000 miljardia. Maailman osakemarkkinoiden arvo on hieman alle 100 biljoonaa. Maailman yhteenlasketun velan arvo on yli 250 biljoonaa. Ja niin edelleen.

Moni sijoittaja vertaa Bitcoinia nimenomaan kultaan. Jos Bitcoinin markkina-arvo nousisi edes lähelle kullan markkina-arvoa, kurssin pitäisi suurin piirtein 30-kertaistua nykyisestä. Onko tämä mahdoton ajatus, jos edes muutama prosentti maailman rikkaimmista sijoittajista siirtyy bittirahaan?

Yhteenveto

Tässä artikkelissa avattiin muutamia Bitcoinin ominaisuuksia, jotka auttavat ymmärtämään sen arvonmuodostusta. Mielenkiintoisinta Bitcoinissa on kenties sen esiintyminen eri roolissa eri tahoille. Anarkistit arvostavat eri ominaisuuksia kuin Wall Streetin sijoitusrahasto.

Maailmassa on tällä hetkellä monia valtioita, joiden fiat-valuutta on hyperinflaation kourissa. Iranin tai Venezuelan kansalaiselle Bitcoin voi olla kirjaimellisesti elintärkeä arvonsäilyttäjä.

Näkemykset Bitcoinista ovat myös muuttuneet vuosien mittaan. Vuonna 2020 ketään ei enää kiinnosta se, onko yhden Litecoinin tai Bitcoin Cash -kolikon siirto nopeampaa ja halvempaa kuin Bitcoinin. Jos Bitcoinin näkee teknologisesti heikkona tästä näkökulmasta, ei ymmärrä sen todellisesta olemuksesta kyllä mitään.

Vaikka Bitcoinin rooli ja mielipiteet siitä muuttuvat, yksi asia on ja pysyy: verkon arkkitehtuuri on hakattu kiveen sen loppuelämäksi. Tämä on kenties se kaikista arvokkain asia.

Tämä artikkeli oli vain pintaraapaisu aiheeseen. Bitcoinin arvossa on vielä monia muitakin näkökulmia, mutta mittaa tuli tekstille nytkin jo aivan riittävästi. Bitcoinkeskus suosittelee jatkamaan lukemista suomenkielisellä kirjallisuudella, joka avaa tajuntaasi vielä lisää. Alla oleva video esittelee hyviä teoksia!

Image by tom bark from Pixabay

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.