Perustiedot
05
huhti
bitcoin kryptovaluutta

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Miksi Bitcoin on niin erilainen muihin kryptovaluuttoihin verrattuna?

Bitcoin on maailman tunnetuin kryptovaluutta. Se on myös vanhin, arvokkain, kestävin ja paljon muuta. Maailmassa on tällä hetkellä lähes 1600 aktiivista kryptovaluuttaa, mutta mikään muu ei ole lähelläkään Bitcoinin asemaa kaikista innovaatioista huolimatta. Miksi asia on näin?

Rekisteröidy Binancelle

Tähän kysymykseen vastaa yksi alan pioneereista, Jimmy Song. Hän on kirjoittanut pari päivää sitten Why Bitcoin is Different -artikkelin, joka on noussut erittäin suosituksi. Tässä jutussa käydään läpi Songin kirjoittamia pointteja ja avataan niitä myös suomeksi.

Bitcoin on ainoa todellinen innovaatio

Yksi merkittävin tekijä Bitcoinin statukselle on Songin mukaan se, että Bitcoin oli (ja tulee aina olemaan) Se Todellinen Innovaatio. Decentralized digital scarcity. Kaikki ~1600 myöhemmin julkaistua kryptovaluuttaprojektia kehuvat kyllä kilpaa omia parannuksiaan Bitcoiniin verrattuna. Ne ovat kuitenkin vain pieniä muokkauksia maailmaa järisyttäneeseen innovaatioon nimeltään Bitcoin.

“All the other so-called innovations such as faster confirmation times, changing to proof-of-whatever, Turing completeness, different signature algorithm, different transaction ordering method and even privacy, are really tiny variations on the giant innovation that is Bitcoin.”

Bitcoin on taistellut kilpailevia kryptovaluuttoja vastaan jo vuodesta 2011. Lukemattomat eri innovaattorit ovat luoneet ”paremman Bitcoinin” vuosien aikana, mutta yksi projekti toisensa perään on kadonnut kryptovaluuttojen kartalta. Tämä siitäkin huolimatta, että kaikki ovat tarjonneet teoriassa paremman tuotteen.

Bitcoin jyrää eteen päin vuodesta toiseen, ja tämä johtuu Songin mukaan kahdesta asiasta: network effect & decentralization, eli verkostovaikutus ja hajautettu hallinto.

Bitcoinin verkosto on omaa luokkaansa ja kestänyt aikaa

Bitcoin nauttii tällä hetkellä verkostovaikutuksesta, joka takaa sille valtavan etulyöntiaseman muihin projekteihin verrattuna. Bitcoinin verkosto tarkoittaa tässä yhteydessä infrastruktuurin lisäksi tuhansia ja tuhansia kehittäjiä ympäri maailmaa. Verkosto laajenee lumipalloefektin myötä jatkuvasti ja imee mukaansa koko ajan uusia ihmisiä.

Bitcoinin kilpailijat ovat tämän suhteen mahdottoman tilanteen edessä. Niiden verkostot kasvat myös, mutta kertaluokkaa hitaammin. Bitcoinin etumatka ei ole menossa nykyisellä kehityksellä kuin yhteen suuntaan.

Monille ulkopuolisille Bitcoinin hajautettu hallinto voi vaikuttaa äkkiseltään sekavalta ja tehottomalta. Tämä on vain kolikon toinen puoli. Laaja verkosto tuo myös uusia innovaatioita, jotka haastavat nykyiset normit. Näistä syntyy aikanaan ison joukon hyväksymiä kehityspolkuja, jotka vievät Bitcoinia eteenpäin.

Alla oleva twiitti: kuvassa on Lightning Labsia edustava Elizabeth Stark, joka on ollut yksi näkyvimpiä salamaverkko-teknologian kehittäjiä. Kyseessä on Bitcoinin yksi lähivuosien tärkeimmistä innovaatioista.

Bitcoin on myös osoittanut kestävyytensä vuosien saatossa. Sen teknologia on pian kymmenen vuotta vanha, eikä Bitcoinin lohkoketjua ole vieläkään murrettu. Monet kilpailevista vaihtoehdoista ovat iältään merkittävästi nuorempia. Bitcoinia on yritetty kaataa tavalla tai toisella lukemattomia kertoja, mutta se on pitnyät aina pintansa. Aidon ja alkuperäisen bittirahan verkkoa on myös kuormitettu aivan eri tavoin, kuin kilpailevia vaihtoehtoja.

Bitcoin on selvinnyt pian kymmenen vuotta murtumattomana. Moni kilpaileva vaihtoehto ei ole kokenut edes pientä osaa Bitcoinin kestämistä haasteista. Kuinka moni näistä päällisin puolin hyvistä vaihtoehdoista pysyisi kasassa vastaavissa olosuhteissa?

Hajautettu hallinto

Sanat Bitcoin ja decentralization (hajautettu) kuuluvat oleellisesti yhteen. Bitcoinin kohdalla se tarkoittaa sekä infrastruktuuria (verkko, nodet, louhijat, lohkoketju) että kehitystyöstä vastaavaa ihmisjoukkoa. Bitcoin on yksi harvoista todellisista open source -projekteista kryptovaluuttojen maailmassa.

Lähes kaikki muutkin teknologiat mainostavat olevansa open sourcea, mutta käytännössä kehitystyön resurssit ovat hyvin keskitettyjä. Monen muun projektin taustalla on teknologia-alan yrityksiä, jotka sanelevat kehityksen suuntaa.

Hajautettu hallinto ei ole pelkästään positiivinen asia, mikä on nähty viimeisen vuoden aikana etenkin Bitcoinin skaalauskeskustelussa. Syksyllä 2017 kryptomaailmaa ravisteli sisällissota Bitcoinin ja Bitcoin Cash -leirien välillä. Kun lohkoketjun lohkoa ei saatu yhteisellä päätöksellä kasvatettua, Bitcoin Cash irtaantui hard forkissa omaksi kryptovaluutakseen. Kuten alla olevasta twiitistä näkyy, Bitcoin Cash -leirin keulahahmo Roger Ver jatkaa edelleen väsymätöntä sotaansa Bitcoin ”Core” -leiriä vastaan sosiaalisessa mediassa.

Kehitystiimin jakautuminen on yksi asia, mutta suurempi ongelma oli koko skaalausdebatin kesto. Kehitysaskeleet etenevät välillä tuskastuttavan hitaasti, jos suuri joukko ihmisiä hakee konsensusta merkittävään asiaan. Kyseessä ei ole enemmistön tyrannia, jossa kehitys runnotaan läpi äänin 51-49. Konsensus on käytännössä saavutettava paljon laajemmalla rintamalla.

Hajautettu hallinto on heikkouksistaan huolimatta ylivertainen vaihtoehto – näin toteaa ainakin Jimmy Song. Keskitetty kehitystiimi on altis korruptiolle. Sen on helpompi muuttaa kryptovaluutan ominaisuuksia taloudellisen edun saamiseksi sellaiseen suuntaan, jotka heikentävät sen turvallisuutta tai ostovoimaa. Jälkimmäisestä toimivat esimerkkeinä joka ainoa keskuspankkien liikkeelle laskema valuutta ihmiskunnan historiassa.

Jokainen ICO:n kautta syntyvä token/kryptovaluutta on kiistatta keskitetyn hallinnon alaisena. Litecoin, Ethereum ja monet muut vanhemmat projektit ovat Jimmy Songin mielestä yhden teknologisen johtajan hallinnassa. Esimerkiksi Vitalik Buterin sanelee hyvin pitkälle askelmerkit Ethereumin kehityksessä.

“This is particularly acute in the biggest “competitor” to Bitcoin: Ethereum. By any measure, Ethereum is centrally controlled. Ethereum has had at least 5 hard forks where users were forced to upgrade. They’ve bailed out bad decision making with the DAO. They are now even talking about a new storage tax. The centralized control was shown early in their large premine.”

Jimmy Song tuo lopuksi esiin yhden pointin, josta on helppo olla samaa mieltä: Satoshi Nakamoton katoaminen oli paras asia, mitä Bitcoinille saattoi sen alkuvuosina tapahtua. Nyt sen kehitystyö tapahtuu todella hajautetusti, eikä Nakamoton johdolla.

Suosittelen lukemaan Jimmy Songin koko artikkelin: Why Bitcoin is Different. Kannattaa myös katsoa alla oleva video, jossa nimimerkki Truth Investor käy läpi em. artikkelia. Hän tuo esiin myös muutamia mielenkiintoisia vasta-argumentteja.

Kuva: Pixabay


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
30
loka
Opas: Mikä on Ravencoin?

Opas: Mikä on Ravencoin?

Ravencoin on varsin uusi tuttavuus kryptovaluuttojen maailmassa. Tammikuussa 2018 julkistettu kryptovaluutta keskittyy vahvasti yhteen käyttötarkoitukseen: […]

Lue lisää
26
marras
Bitcoin Gold lisätty Coinmarketcap-sivustolle

Bitcoin Gold lisätty Coinmarketcap-sivustolle

Coinmarketcap.com -sivusto on tuttu jokaiselle kryptovaluutoista kiinnostuneille. Se on tällä hetkellä de facto -standardi valuuttakurssien […]

Lue lisää
25
tammi
25.1. Markkinakatsaus: Sijoittajat paniikissa

25.1. Markkinakatsaus: Sijoittajat paniikissa

Markkinat ovat olleet alkuviikon suorastaan paniikkitilassa. Osakekurssit syöksyvät ja kryptovaluutat seuraavat. Bitcoin on vihdoin alkanut […]

Lue lisää

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.