blogi
27
tammi
defi - decentralized finance

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on nopein kryptovaluutta?

Bitcoinille on syntynyt vuosien saatossa useita kilpailijoita, jotka perustelevat olemassaoloaan nopeilla transaktioilla ja paremmalla verkon kapasiteetilla. Tässä artikkelissa käydään läpi markkinoiden tunnetuimpia kryptovaluuttoja. Mitkä ovat hitaita ja nopeita vaihtoehtoja? Millaisiin transaktioihin Bitcoin oikein sopii?

Rekisteröidy Binancelle

Yleistä kryptovaluuttojen transaktioista

Kryptovaluuttojen transaktiot toimivat eri lohkoketjuissa karkeasti samalla idealla. Teknisestä näkökulmasta katsottuna käytössä on jo useita erilaisia lohkoketjuja sekä ratkaisuja kuten IOTA:n Tangle. Keskitytään tässä artikkelissa markkinoiden yleisimpiin ratkaisuihin, jotta kokonaisuus on helpommin hallittavissa.

Lohkoketjuteknologiasta käytetään englanniksi lyhennettä DLT – Distributed Ledger Technology. Tämä termi kuvaa sen toimintaa paremmin kuin sana blockchain. Kyseessä on siis hajautettu tilikirja, joka sisältää kaikki verkossa suoritetut transaktiot.

Kun valuuttasiirto lähetetään, se kuulutetaan verkkoon siellä olevien noodien (node) eli palvelinkoneiden käsiteltäväksi. Nämä vahvistavat transaktion oikeellisuuden, jonka jälkeen se toimitetaan eteenpäin ja lisätään lohkoketjuun louhintatyön tuloksena.

Kun transaktio on lisätty lohkoketjuun, se on teoriassa ”kiveen hakattu”, mutta käytännössä tilanne on toinen. Esimerkiksi 51%-hyökkäyksellä voidaan peruuttaa lohkoketjun transaktioita luomalla kilpaileva ketju eli uusi haara. Tällaisia hyökkäyksiä tapahtuu tasaisin väliajoin heikon louhintatehon (hashrate) omaavia lohkoketjuja vastaan, joissa hyökkäyksen taloudellinen kustannus on pieni.

Jokainen lohkoketjun uusi lohko tekee transaktion peruuttamisesta aina vain vaikeampaa ja kalliimpaa. Jossain vaiheessa riski transaktion peruuttamisesta muuttuu niin pieneksi, että vastaanottaja voi luottaa transaktion olevan ”varmasti perillä”.

Kun puhutaan transaktion vahvistuksista (confirmations), viitataan juuri tähän. Esimerkiksi Bitcoinin transaktioille vaaditaan usein 2-4 vahvistusta, ennen kuin varat ovat käytettävissä kryptovaluuttojen kauppapaikoissa. Toisin sanoen, transaktion sisältämän lohkon jälkeen on odotettava 2-4 uuden lohkon valmistumista.

Nopeuteen vaikuttavat tekijät: teknologia ja käsittelyajat

Kryptovaluuttojen siirtoaikoja voidaan käsitellä teoriassa, ilman vahvistuksia tehdyissä demoissa tai sitten käytännössä. Tässä artikkelissa keskitytään jälkimmäiseen.

Tällä hetkellä kryptovaluutat eivät ole juuri käytössä maksuvälineenä perinteisten valuuttojen tapaan. Toki poikkeuksiakin on, mutta transaktioista on hyvin pieni osa tuotteiden tai palveluiden hankintaa. Keskimääräinen kryptosijoittaja suorittaa transaktioita lähinnä lompakosta pörssiin kaupankäyntiä varten ja takaisin lompakkoon, kun kaupat on tehty.

binance-2020
Binance on maailman johtava kryptovaluuttapörssi. Moni transaktio suuntautuu sinne.

Nopeus tulee esiin etenkin tilanteissa, joissa halutaan reagoida nopeasti markkinoiden muutoksiin. Kryptojen maailmassa aika on rahaa, ja joskus 30 minuuttia voi tarkoittaa kymmenien prosenttien voittoa tai tappiota.

Tämän lisäksi on toki yleisellä tasolla mukavaa saada transaktio perille mahdollisimman nopeasti, vaikka siirrolla ei olisikaan mikään kiire. Olemme tottuneet digimaailmassa nopeaan kanssakäymiseen joka puolella.

Transaktioiden nopeuteen vaikuttaa kolme merkittävää asiaa:

 1. Teknologian tarjoama kapasiteetti
 2. Verkon kuormitus
 3. Palveluntarjoajan käsittelyaika

Kohdat 1 ja 2 nousivat vahvasti esiin vuoden 2017 lopulla, kun Bitcoin-verkko ylikuormittui pahemman kerran. Siirtomaksut nousivat jopa kymmeniin euroihin ja transaktiot kestivät pahimmillaan päiviä.

Teknologian lisäksi transaktiossa on aina tietty käsittelyaika palveluntarjoajan päässä – sekä lähettäessä että vastaanottaessa. Nykyisin puhutaan usein 5-10 minuutin kestosta tunnetuimmissa palveluissa, mutta käsittelyajat yleensä venyvät myös verkon kuormituksen kasvaessa. Tämän lisäksi mukaan on laskettava edellä mainitut vahvistukset, joihin palataan pian tarkemmin.

Tässä artikkelissa viitatut käsittelyajat ovat Binance, Bittrex, Kraken ja Coinbase -pörssien ilmoittamia lukuja. Ne ovat suuria ja luotettavia toimijoita, joiden toimintamallit kuvaavat varsin hyvin koko markkinaa.

Bitcoin-transaktiot

Aloitetaan ensin Bitcoinista, jota käytetään edelleen selvästi enemmän sen kilpaileviin vaihtoehtoihin (Litecoin, Bitcoin Cash) verrattuna.

Bitcoinista vaaditaan tällä hetkellä keskimäärin noin 3 vahvistusta, mikä tarkoittaa 10 minuutin lohkoilla noin 30 minuutin keskimääräistä siirtoaikaa. Bitcoinin on hidas ja kilpailijoihin verrattuna kallis, mutta normaalilla verkon kuormituksella myös luotettava vaihtoehto.

Bitconissa on myös yksi merkittävä etu, mikä koskee verotusta. Ajatellaan tilanne, että haluaisit ostaa uutta altcoinia XYZ Binancesta ja sinulla on tällä hetkellä Coinmotionissa bitcoineja. Jos haluat nopean siirron Coinmotionista Binanceen esim. XRP:tä käyttäen, joudut tekemään operaatiot:

 1. Myyt BTC -> Ostat XRP Coinmotionissa
 2. Siirrät XRP:t Binanceen
 3. Myyt XRP -> Ostat BTC Binancessa
 4. Ostat XYZ-kolikkoa bitcoineilla

Operaatio on suoritettava sen vuoksi, koska kolikkoa XYZ voit todennäköisesti ostaa vain bitcoineilla. Nykyisin on tullut jo muitakin vaihtoehtoja: etenkin ETH ja USDT -parit sekä Binancella BNB-parit ovat lisääntyneet. XRP:llä osto ei kuitenkaan onnistu.

coinmotion-etusivu-uusi
Coinmotion-palvelun etusivu.

Paras hinta saadaan lähes poikkeuksetta bitcoineilla. Kolikosta ja pörssistä riippuen, myös likviditeetti voi olla todella huono muilla vaihtopareilla. Jos taas teet siirron bitcoineilla, se käy näin:

 1. Siirrät bitcoinit Binanceen
 2. Ostat XYZ-kolikkoa bitcoineilla

Ensimmäisessä vaihtoehdossa joudut tekemään kaksi treidiä, mikä tarkoittaa ensinnäkin ylimääräisiä kuluja. Mutta tärkeämpi ja vähemmän mietitty on taustalla tuleva veroseuraamus. Kun teet BTC -> XRP ja XRP -> BTC -kaupat ne ovat verotettavia tapahtumia, joilla voi olla merkitystä, jos kyse on suurista summista ja eletään vuoden loppua.

Vaihtoehdot riippuvat myös paljon käytetyistä kauppapaikoista. Todella suosittu Coinbase tarjoaa nykyisin kryptovaluuttojen konversiota kolikosta toiseen. Voit vaihtaa esimerkiksi tililläsi olevat Chainlink tokenit suoraan Dashiin tai XRP:hen.

Bitcoinin nopeat ja halvemmat vaihtoehdot

Entä sitten tilanne, jossa sinulla on Coinmotionin tai esimerkiksi Coinbasen tilillä euroja. Haluat ostaa taas samaa XYZ-kolikkoa Binancesta halvalla ja nopeasti. Olisiko parempi tehdä siirto Bitcoinin kilpailijoilla?

Bitcoinin suurin ja tunnetuin kilpailija on tällä hetkellä Bitcoin Cash, mutta kyseinen valuutta on käytännössä huonoin vaihtoehto. Bitcoin Cashilla on riesanaan sama 10 minuutin lohkoaika kuin Bitcoinilla, mutta 2-3 vahvistuksen sijaan pörssit vaativat keskimäärin yli 10 vahvistusta. Aivan tavallinen BCH-siirto voi kestää siis helposti jopa kaksi tuntia.

Bitcoin Cashia demotaan usein perustaja Roger Verin toimesta vain tilanteissa, joissa joku tietty operaattori ei vaadi esim. kahvikupin ostamiseen yhtään vahvistusta. Tämä ei kuitenkaan auta pörssien kohdalla, joiden vaatimukset ovat kovat.

Suuri määrä vahvistuksia johtuu Bitcoin Cashin teknologiariskistä: sen lohkoketjua louhitaan samoilla koneilla kuin Bitcoinia, joten yksittäinen taho voisi siirtää louhintakapasiteettia Bitcoin Cashiin ja yrittää 51% hyökkäystä ja ketjun manipulointia. Tämän lisäksi mm. Bitcoin SV -leiri on uhkaillut moneen otteeseen hyökkäyksillä Bitcoin Cash -lohkoketjuun.

Binance ei tällä hetkellä edes hyväksy Bitcoin SV -talletuksia. Bittrexille ne onnistuvat, mutta vaatimuksena on 20 vahvistusta.

Litecoin on neljä kertaa Bitcoinia nopeampi johtuen 2,5 minuutin lohkoista, mutta suurin osa edusta katoaa vaadittuihin vahvistuksiin. Hajontaa on 4-12 vahvistuksen välillä, mikä tarkoittaa siirtoajoissa 10-30 minuuttia. Dashin tavalliset siirrot vaativat keskimäärin 6 vahvistusta eli 15 minuuttia.

mikä on litecoin - litecoin opas
Litecoin oli pari vuotta sitten suosittu vaihtoehto halpojen transaktioiden suorittamiseen.

Bitcoinin kilpailijoiden etuna on selvästi pienempi siirtokustannus. Lisäksi houkuttelevuus kasvaisi silloin, jos Bitcoinin verkko menisi tukkoon vuoden 2017 tavoin. Niin kauan, kun Bitcoin-verkon kapasiteetti on normaalilla tasolla, mitään todella merkittäviä nopeusetuja ei ole saatavissa.

Esimerkiksi Binance on pudottanut jo Bitcoinin vaatimat vahvistukset yhteen. Kahden vahvistuksen jälkeen bitcoinit ovat jo kotiutettavissa.

Ethereum on halpa ja hyvä vaihtoehto

Ethereum on valtavasti nopeampi Bitcoinin kilpailijoihin verrattuna ja transaktiomäärätkin ovat suurin piirtein samaa luokkaa kuin Bitcoinin, Bitcoin Cashin, Litecoinin ja Dashin yhteensä kertaa kaksi.

Uusia lohkoja syntyy Ethereumin lohkoketjuun 13-15 sekunnin välein, eli teoriassa siirrot ovat lähes reaaliaikaisia. Jos liikutat kolikoita pörsseihin, tilanne ei ole aivan näin ruusuinen. Keskimäärin vahvistuksia vaaditaan noin 30 kappaletta, tosin Binancella nykyään vain 12 kpl (aiemmin myös 30 kpl). Tämä tarkoittaa keskimäärin noin seitsemän minuutin siirtoaikaa (Binancella alle kolme minuuttia).

Käytännössä saat vastaavat siirtonopeudet myös kaikille Ethereum-pohjaisille tokeneille.

Vitalik Buterin
Kuvassa Ethereumin perustaja, Vitalik Buterin.

Ethereumissa on myös Bitcoinin kohdalla mainittu hyöty, eli valuutalle on tarjolla varsin paljon eri vaihtopareja. Esim. Binancellakin niitä on jo kymmeniä. Sinun ei välttämättä tarvitse vaihtaa etheriä bitcoineiksi ja luoda sitä kautta uusia verotettavia tapahtumia.

Ethereum on myös niin suosittu kryptovaluutta, että sitä tukee käytännössä jokainen pörssi tai lompakko. Sen huonona puolena on kapasiteetin hyytyminen ruuhkatilanteissa. Tämä nähtiin vuonna 2017, jolloin verkko oli pariin otteeseen hyvinkin jumissa kryptohuuman keskellä.

Tällä hetkellä käynnissä on valtava muutostyö Ethereum 2.0 -version osalta, mikä tulee parantamaan ETH-siirtojen kapasiteettia entisestään.

XRP tarjoaa lähes reaaliaikaiset transaktiot

Ethereum on jo varsin nopea ja halpa tapa siirtää kryptovaluuttaa, mutta tarjolla on vielä nopeampiakin vaihtoehtoja. Markkinoilla on jo paljon valuuttoja, joiden transaktiot ovat käytännössä ilmaisia ja reaaliaikaisia.

Tähän kategoriaan kuuluvat ns. kolmannen sukupolven platformit, jotka ovat ratkaisseet Ethereumin ja Bitcoinia skaalautuvuusongelmat. Markkinoiden ”dinosauruksia” hidastavat teknisten rajoitteiden lisäksi fyysiset louhintalaitteet.

ethereum louhinta
Ethereumin louhintaan käytetty ’rig’

Kun vaaditaan tuhansien tai kymmenien tuhansien transaktioiden kapasiteettia sekunnissa, mukana ei ole enää perinteisiä louhintalaitteita vaan verkon ylläpito hoidetaan pitkälti Proof of Stake -tyylisten ratkaisujen kautta. Ylläpidosta vastaa usein tietty valikoitu ryhmä palvelimia ja louhinta suoritetaan ohjelmallisesti.

Jos katsotaan kryptovaluuttojen top 10 listaa tällä hetkellä, niin XRP, EOS, Binance Coin sekä Stellar tarjoavat lähes reaaliaikaiset transaktiot. Uusia lohkoja tulee 1-5 sekunnin välein ja vahvistuksia vaaditaan luokkaa 1-10 kappaletta. Käytännössä siis 99% transaktiosta menee palveluntarjoajan käsittelyaikaan.

Näiden transaktioiden kustannukset ovat myös usein jotain pennin sadasosien luokkaa.

Bitcoin vai XRP?

Tässä artikkelissa on mahdotonta käydä läpi jokaista markkinoiden kryptovaluuttaa. Yllä oleva listaus antaa kuitenkin hyvän yleiskuvan siitä, mikä tilanne tällä hetkellä on. Tarjolla on oikeastaan neljä eri luokkaa transaktionopeuksille:

 1. Bitcoin
 2. Hieman nopeampi ja selvästi halvempi vaihtoehto (Litecoin, Dash, ym.)
 3. ”Viidessä minuutissa perille” (Ethererum)
 4. Lähes reaaliaikaiset transaktiot

Bitcoinilla ja Ethereumilla tehdyissä transaktioissa on omat hyötynsä, kuten tuli aiemmin jo kerrottua. Ehkä suurin kysymys on kuitenkin se, mihin Litecoinia tai Bitcoin Cashia enää tarvitaan? Kun mennään pari vuotta ajassa taaksepäin, rajoituksia aiheutti markkinoiden tarjonta.

Amerikkalaisjätti Coinbase sisälsi vielä kaksi vuotta siten vain Bitcoin, Ethereum, Litecoin ja Bitcoin Cash -vaihtoehdot. Suomalainen Coinmotion tarjosi vielä kesällä 2018 vaihtoehdoiksi ainoastaan Bitcoinin ja Litecoinin. Nyt molemmista löytyy jo XRP, johon verrattuna Litecoin-transaktiot ottavat aikaa pienen ikuisuuden. Puhumattakaan Bitcoin Cashista.

xrp-token
XRP ei ole välttämättä paras sijoituskohde, mutta suosittu ja toimiva vaihtoehto nopeisiin ja lähes ilmaisiin transaktioihin.

XRP:n ohella kaikki kolmannen sukupolven platformit (EOS, Binance Coin, TRON, Stellar jne.) tarjoavat käytännössä ilmaiset ja lähes reaaliaikaiset transaktiot. Aikaa menee lähinnä palveluntarjoajan käsittelyyn.

Jos transaktiolla on todella kiire ja markkinoilla on ruuhkaa, niin käytettävät vaihtoehdot ovat selvät. Jos taas puolen tunnin odotuksella ei ole väliä eikä verkossa ole ruuhkaa, suurin osa liikuttaa varat edelleen bitcoineissa.

Suoritettavaa transaktiota kannattaa miettiä aina myös verotuksen näkökulmasta – etenkin jos kyse on suurista summista ja eletään verovuoden loppua.

Mainitaan lopuksi vielä salamaverkkoteknologia, joka on jo beta-vaiheessa ja tarjoaa lähes ilmaiset ja reaaliaikaiset transaktiot Bitcoinille. Esimerkiksi Bitfinex-pörssi otti joulukuussa 2019 käyttöön tuen salamaverkolle, mikä mahdollistaa talletukset ja kotiutukset Lighting-lompakon välillä.

Toistaiseksi teknologia on vielä kehitysvaiheessa ja sen verran vähän tuettuna, että ei käsitellä sitä tässä yhteydessä laajemmin. Parin vuoden sisällä salamaverkko voi olla hyvinkin laajalti käytössä, mikä vaikuttaisi merkittävästi tarpeeseen käyttää Bitcoinin kilpailevia vaihtoehtoja.

Laitetaan tähän vielä kotimaisten palveluiden vaatimat vahvistukset eri kryptovaluutoille sekä suluissa teoreettinen aika ko. vahvistusten saamiseksi.

Northcrypto: Bitcoin 2 vahvistusta (~20 min), Litecoin 6 vahvistusta (~ 15 min) ja Ethereum 30 vahvistusta (~ 7 min).

Coinmotion: Bitcoin 3 vahvistusta (~30 min), Litecoin 4 vahvistusta (~ 10 min) ja Ethereum 12 vahvistusta (~ 3 min), XRP 12 vahvistusta (alle 1 min), XLM 12 vahvistusta (alle 1 min).

Varaudu nousumarkkinaan

Jokainen vuoden 2017 elänyt kryptosijoittaja muistaa hyvin seuraavan tilanteen: Bitcoinit ovat lähes jumissa Ledgerissä tai muussa lompakossa, kun ne pitäisi saada pörssiin myytäviksi. Monet palveluntarjoajat käyttivät lisäksi kiinteää transaktiomaksua, mistä muodostui valtavia ongelmia.

Esimerkiksi Bitcoinin kohdalla voit maksaa itsesti jonon ohi ruuhka-aikana. Tämä on nimenomaan se syy, mikä nosti transaktioiden hinnat taivaisiin vuoden 2017 lopulla. Kun sijoittajat alkoivat maksaa miljoonien arvoisista transaktioista satoja tai tuhansia euroja, ne pudottivat pienet transaktiot jonon päähän ja pahimmillaan tuntien tai parin päivän käsittelyaikoihin.

Paras ratkaisu tällaiseen tilanteeseen on varautuminen.

 1. Mieti sijoitusstrategiasi etukäteen. Miten ison prosenttiosuuden aiot myydä, jos Bitcoinin kurssi nousee esimerkiksi 10000$ -> 20000$ tasolle. Jos aiot myydä esimerkiksi 10% portfoliostasi, voit siirtää tämän osan vaikka tänään Coinmotion-tilillesi säilytykseen.
 2. Jos edes tällaisen siivun pitkäaikainen säilyttäminen kauppapaikassa ei maistu, sinun on seurattava ja ennakoitava markkinaa. Laita transaktio menemään lompakosta pörssiin siinä vaiheessa, kun alat aistia seuraavaa kryptorallia.
 3. Jos sijoitat hajautat portfoliotasi Bitcoinin lisäksi myös altcoineihin, voit myydä ruuhka-aikoina helpommin ja nopeammin liikkuvia kolikoita.
 4. Säilytä ainakin osa bitcoineistasi sellaisessa lompakossa, jossa voit määrittää itse transaktiomaksun hinnan.

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen vaatii pitkäjänteistä ajattelua ja erilaisiin skenaarioihin varautumista. Fiksu sijoittaja ei joudu paniikkiin missään tilanteessa.

Kuva: Flickr / techcrunch, Eivind Pedersen from Pixabay, Ed Robertson on Unsplash,


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.