Mikä on Dogecoin?

dogecoin

Dogecoin on yksi maailman tunnetuimmista ja vanhimmista kryptovaluutoista. Alun perin vitsinä liikkeelle lähtenyt “meemikolikko” on noussut viiden vuoden aikana valtavaan suosioon. Tässä artikkelissa tutustutaan Dogecoiniin hieman paremmin.

Rekisteröidy Binancelle

Dogecoin on perinteinen kryptovaluutta

Dogecoin on kryptovaluutta sanan perinteisessä merkityksessä. Kyseessä on siis digitaalinen, hajautettu ja lohkoketjuteknologiaan perustuva vaihdon väline. Dogecoin on kryptovaluuttojen kentässä samassa sektorissa kuin Bitcoin, Litecoin sekä muut vastaavat kolikot.

Dogecoin liittyy myös edellä mainittuun kaksikkoon teknologiansa kautta. Alun perin kyseessä on fork Luckycoin-nimisestä kryptovaluutasta. Kyseinen kolikko perustuu puolestaan Litecoiniin. Kuten monet varmasti tietävät, Litecoin pohjautuu lähes täysin Bitcoinin koodiin.

Dogecoin sai päivänvalon 6. joulukuuta 2013, jolloin sen genesis block, eli lohkoketjun ensimmäinen lohko, luotiin. Tästä alkoi huikea menestystarina, joka on kasvanut viiden vuoden aikana yhä suuremmaksi. Dogecoin on ikänsä puolesta yksi vanhimmista kryptovaluutoista.

Dogecoin sai alkunsa vitsistä 

Dogecoinin nimi on peräisin vuonna 2013 alkunsa saaneeseen Doge-meemistä. Kyseessä on kuva Shiba Inu -rodun koirasta, johon on kirjoitettu Cominc Sans -fontilla sen ajatuksia. Doge on luonnollisesti slangisana koiralle (dog).

doge memeDogecoinin perustaja on Jackson Palmer, joka sai tämän kuningasidean marraskuussa 2013. Hän kirjoitti 28. marraskuuta Twitterissä: ”Investing in Dogecoin, pretty sure it’s the next big thing.”

Hänen omien sanojensa mukaan Palmerilla oli eräänä päivän selaimessaan auki Coinmarketcap.com sekä viereisessä tabissa Doge-meemi, ja kolikon nimi syntyi kuin itsestään.

Vitsi alkoi muuttua nopeasti todellisuudeksi, ja Palmer rekisteröi pian dogecoin.com -domainin. Samaan aikaan ohjelmoija Billy Markus näki Palmerin luoman Dogecoin-meemikuvan ja otti häneen yhteyttä. Markus alkoi rakentaa Dogecoinia teknisesti Luckycoin-kryptovaluutan forkkina. Markus tunnetaan netissä nimimerkillä Sibetoshi Nakamoto, joka on hassutteluversio Bitcoinin perustajasta, Satoshi Nakamotosta.

Dogecoin on teknisesti Litecoinin kopio

Kuten aiemmin tuli jo mainittua, Dogecoinin koodi pohjautuu Litecoiniin. Tästä johtuen Dogecoin on myös perinteisessä mielessä louhittava kolikko, eli sen konsensusalgoritmi on Litecoinin, Bitcoinin, Ethereumin ja Bitcoin Cashin tavoin Proof of Work. Dogecoinin lohkoketjun ylläpidosta vastaavat siis louhintaa suorittavat tietokoneet.

Erona Bitcoiniin on käytössä oleva tiivistealgoritmi, joka on myös Litecoinin käyttämä scrypt. Litecoin käytti scryptiä aikoinaan estääkseen kolikon louhinnan ns. ASIC-laitteilla, jotka ovat ottaneet Bitcoinin louhinnan täysin haltuunsa. Nykyisin tämä etu alkaa olla kadonnut, sillä Bitmain on julkaissut myös scrypt-louhintaan sopivia ASIC-koneita.

Dogecoinin louhintaan liittyy kuitenkin erikoisuus. Sen louhinta on yhdistetty Litecoinin kanssa ns. AuxPoW (Auxiliriaty Proof of Work) -teknologian avulla.

“Since many coins use the Scrypt algorithm for their Proof of Work, the basic algorithm for these coins is the same and solutions can be shared. Because of this, miners will be able to submit their solutions to dogecoin even if they aren’t mining dogecoin specifically. To do this though, the coin they were actually mining must have a higher difficulty (guaranteeing that you can’t spend less time than required on a solution). Right now, the only Scrypt-based coin with a higher difficulty than dogecoin is Litecoin. Thus, Litecoin miners will be able to choose to also submit their solution to (potentially) receive dogecoin.” (Lähde: Reddit

AuxPoW otettiin käyttöön vuoden 2014 lopulla. Kuten yllä oleva selitys kertoo, Litecoinin louhijat voivat sen avulla osallistua myös Dogecoinin louhintaan.

Dogecoinista on usein sanottu, että sen perustaja ei ole ollut mukana projektissa moneen vuoteen, joten kolikko on teknisesti täysin kuollut. Tämä ei ole lainkaan totta. Jackson Palmer on tosin jäänyt projektista hieman sivummalle, mutta Dogecoin kehittyy teknisesti koko ajan. Siihen implementoidaan Bitcoinin ja Litecoinin ominaisuuksia jatkuvasti. Katso esim. tämä Youtube-klippi helmikuulta 2018 Dogecoinin-kehittäjistä.

Dogecoin on varsin näppärä käyttää, sillä uusi lohko syntyy yhden minuutin välein – transaktiot ovat sekä nopeita että halpoja.

Dogecoin on hassuttelua kryptovaluuttojen maailmassa

Dogecoinin ympärille on kasvanut nopeasti valtavan suuri yhteisö. Sen Reddit-sivulla on tällä hetkellä lähes 120.000 seuraajaa ja Twitterissäkin 212.000. Dogecoinista on tullut hauskanpitoa, joka toimii vastakohtana vakavalle Bitcoin-sijoittamiselle ja kurssimuutosten murehtimiselle.

Vaikka kyseessä onkin hassuttelu, Dogecoin-yhteisö on kerännyt rahaa myös moniin reaalimaailman kohteisiin. Se on auttoi Jamaican kelkkailujoukkueen vuoden 2014 olympialaisiin, keräsi 40 miljoonaa Dogecoinia kaivojen rakentamiseksi Keniaan ja sponsoroi NASCAR-kuljettajaa.

Dogecoin on noussut myös todella tippausvaluutaksi internetissä. Käyttäjät lähettävät toisilleen Dogecoineja esim. hyvistä Reddit-postauksista.

Dogecoin on kaikin puolin valuutta, jota ei oteta turhan vakavasti. Tästä kertovat lukemattomat Doge-aiheiset meemit, ja virallinen Reddit-kanavan fontti on totta kai myös Comic Sans.

Dogecoin sijoituskohteena

Mitä Dogecoinista pitäisi sitten ajatella sijoituskohteena. Dogecoinin vahvuutena on verrattaen volatiliteetti sekä kryptovaluutan pitkä ikä. Sillä on myös valtava fanijoukko. Toisaalta, Dogecoin ei pyri olemaan kehityksen kärjessä, joten teknisesti se ei tule koskaan kilpailemaan laadukkaimpien kryptovaluuttojen kanssa.

Dogecoin ei varmasti ole huonoin mahdollinen sijoituskohde top 100 -kryptovaluutoista. Jos ostaminen kiinnostaa, se kannattaa tehdä kieli poskessa. Dogecoineja syntyy maailmaan 10.000 kappaletta joka minuutti, eikä kolikolla ole Bitcoinin tavoin asetettua kattoa. Sen hinnannousulle on olemassa selkeät rajat.

Pian viiden vuoden ikäinen meemikolikko on toisaalta saanut ympärilleen niin laajan yhteisön, että Doge tuskin häviää kryptovaluuttojen kartalta aivan helpolla. Yhteisön voimaa ei kannata koskaan aliarvioida.

Dogecoin kurssi ja ostaminen

 

Jos haluat sijoittaa Dogecoiniin, ostot kannattaa tehdä Binancessa. Kyseessä on markkinoiden johtava kryptovaluuttapörssi, josta DOGE-kolikoita ostetaan bitcoineilla. Jos haluat muuttaa eurot Dogecoineiksi, voit tehdä sen kahdella tavalla.

  1. Binance tukee nykyisin SEPA-talletuksia, joten voit tehdä tilisiirron suoraan Binanceen. Tämän jälkeen voit vaihtaa Binancessa eurot bitcoineiksi ja ostaa DOGE-kolikoita.
  2. Voit hankkia bitcoineja euroilla helposti ja turvallisesti Coinmotion, Northcrypto tai Coinbase-pörsseistä. Siirrä sitten ostamasti bitcoinit Binance-tilillesi ja osta niillä Dogecoineja.

Binancen lisäksi tunnetut ja luotettavat amerikkalaispörssit Kraken ja Bittrex listaavat Dogecoinin. Näihin pörsseihin on myös mahdollista tehdä pankkitalletus.

Dogecoinille löytyy oma desktop-lompakko sekä mobiililompakko, johon valuutan voi siirtää pörssistä oston jälkeen. Ultimaattista turvaa saat Ledger Nano X ja Trezor Model T hardware-lompakoilla.

Viralliset sivut löydät osoitteesta dogecoin.com. Twitter-tili on @dogecoin ja Reddit-sivu osoitteessa reddit.com/r/dogecoin.

Kuva: knowyourmeme.com,  kuvakaappaus Dogecoin.com etusivulta

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*