METAVERSUMI on internetin seuraava askel, joka lisää nykyisen teknologian päälle uusia virtuaalitodellisuuden ja hajautetun omistamisen toimintoja. Metaversumista puhuttaessa viitataan usein myös käsitteeseen Web3. Tarvitset metaversumin käyttöön vain nettiselaimen ja nettiyhteyden. Metaversumissa liikutaan avatar-hahmon avulla.
Metaversumit voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan: pelaajien metaversumit, taideharrastajien metaversumit sekä sosiaaliset metaversumit.
Pelaajien metaversumeissa pääosassa on toiminta ja tarinankerronta. Sandbox on ns. alusta-metaversumi, joka tarjoaa pelinrakennustyökalut sekä SAND-token pelien sisäistä ansaintalogiikkaa varten. Taiteenharrastajan metaversumit panostavat ennen kaikkea visuaalisuuteen. Sosiaalisia metaversumeja käytetään virtuaalisten konserttien tai muotinäytösten järjestämiseen.
Suurimmat metaversumi-projektit ovat julkaisseet myös omat kryptovaluuttansa, joihin on mahdollista sijoittaa. Hyvin rahoitetut metaversumiprojektit jatkavat kasvuaan vuonna 2023.
Sisällysluettelo
Mikä on metaversumi?
Metaversumi on internetin seuraava askel, joka lisää nykyisen teknologian päälle uusia virtuaalitodellisuuden ja hajautetun omistamisen toimintoja. Metaversumi on uusi mahdollisuus kokea, kommunikoida, omistaa ja sijoittaa globaalisti.
Metaversumi on ensisijaisesti kokemus- ja luomistaloutta. Metaversumin ilmentymiin kuuluvat esimerkiksi massiiviset moninpelit (MMO), virtuaaliset taidegalleriat tai sosiaaliset alustat, joissa keskeisenä uutena piirteenä on asioiden omistaminen NFT-tokeneiden muodossa.
Tunnetun Building the Metaverse -blogin pitäjä Jon Radoff on esittänyt 7-kerroksisen hahmottamismallin metaversumille. Hänen mallissaan metaversumi muodostuu seuraavista kerroksista:
- Tekninen infrastruktuuri
- Käyttöliittymä
- Hajauttaminen
- Spatiaalinen laskenta
- Luomistalous
- Löytäminen
- Kokemukset
Tekninen infrastruktuuri tarkoittaa tässä esimerkiksi riittävän hyvää kiinteää tai mobiilia laajakaistaa, jotta metaversumiin liittyvien sovellusten ja laitteiden välinen tiedonsiirto onnistuu ilman katkoksia tai viiveitä.
Metaversumin käyttöliittymänä voi toimia selain, VR-lasit tai älypuhelin. Erityisesti lisätyn todellisuuden (AR = Augmented Reality) sovellukset vaativat mukana kulkevan käyttöliittymän. Esimerkiksi, kun käyttäjä suuntaa älypuhelimensa kameran kohti katunäkymää, voi AR-sovellus kääntää katukylttien tekstit tai tarjota lisätietoa juuri kyseisistä paikoista. Katso esimerkkejä AR:n käytöstä alla olevalta videolta.
Hajauttaminen viittaa metaversumin taustalla olevien palvelujen toteuttamiseen hajautetusti, ilman keskitettyä kontrollia. Lohkoketjut ja NFT ovat hajautettuja teknologioita, ja näillä toteutetaan metaversumissa ns. hajautettu omistaminen.
Spatiaalinen laskenta viittaa metaversumissa esitettyjen tilojen mallintamiseen ja renderöintiin. Renderöinti vaatii sitä enemmän laskentatehoa, mitä luonnollisempaa ja yksityiskohtaisempaa
lopputulosta halutaan.
Luomistalous metaversumissa viittaa käyttäjien tuottamaan sisältöön. Metaversumissa käyttäjät voivat myös omistaa tuotoksensa ja käydä niillä kauppaa. Alla olevassa kuvassa on NFT-taidetta suositulta OpenSea-kauppapaikalta.
Löytäminen viittaa metaversumin hakukoneisiin ja markkinapaikkoihin. Mitä enemmän metaversumissa on käyttäjiä ja sisällöntuottajia, sitä vaikeammaksi tulee asioiden löytäminen, olivatpa nämä asiat paikkoja, tietoa tai kaupankäynnin kohteita.
Kokemukset ovat metaversumin ydin ja pihvi. Parhaimmillaan metaversumi poistaa etäisyydet ihmisten välillä sekä tarjoaa hämmentävän aidon tuntuisia virtuaalisia tiloja ja uusia tapoja nähdä maailmaa. Metaversumi on myös viihdettä, joka tarjoaa samaa kuin perinteinen peliteollisuus, mutta laajemmalla oman pelimenestyksen ostamisen ja myymisen mahdollisuudella.
Metaversumin ydintä ovat myös sosiaalinen kanssakäyminen ja interaktiivisuus muiden käyttäjien kanssa – jaetut kokemukset virtuaalisissa peleissä, konserteissa ja tapaamisissa. Varsinkin tekoäly-pohjaisten työkalujen kehittyminen on muuttamassa metaversumi-kokemusta pysyvästi (esim. ChatGPT tai Midjourney).
Tekoälyn avulla voidaan luoda loputtomia erämaita tai luolastoja virtuaalimaailmaan ja sen avulla saadaan NPC- eli Non Playable Characters-hahmot juttelemaan virtuaalimaailmassa kuin aidot ihmiset. Raja ihmisen luoman ja tekoälyn luoman sisällön välillä hämärtyy koko ajan. Jos haluat tutustua tekoälyä hyödyntäviin kryptoihin, tsekkaa tämä artikkeli: tekoälykryptot (AI coins).
Metaversumi ja Web3
Metaversumista puhuttaessa viitataan usein myös käsitteeseen Web3. Tässä kappaleessa käydään läpi, mitä tällä Internetin vaiheittaisella kehityspolulla tarkoitetaan. Internetin kehityskaari voidaan esittää seuraavasti:
- Web1 = Lukemista
- Web2 = Lukemista ja kirjoittamista
- Web3 = Lukemista, kirjoittamista sekä omistamista
Jos 90-luvun internet (Web1) tarjosi aluksi vain mahdollisuuden lukea web-sivuilla olevaa tietoa, niin 2000-luvun internet (Web2) antoi käyttäjille vapauden tuottaa sisältöä ja ilmaista itseään sosiaalisesti. Web3 lisää tähän pakettiin ns. hajautetun omistamisen, eli sisältö, minkä ostat tai luot, on ja pysyy sinun hallinnassa. Tämä virtuaalisten asioiden omistaminen ja halutessa eteenpäin myyminen on myös metaversumin yksi keskeisistä rakennuspalasista.
Hajautetun omistamisen peruskäsitteitä ovat vapaus ostaa ja myydä sekä omistus- ja aitoustodistukset eli NFT:t (Non Fungible Tokens). Vapaus ostaa ja myydä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi milloin tahansa myydä tai ostaa metaversumin assetteja älysopimuksiin perustuvissa kauppapaikoissa (esim. OpenSea).
Aitoustodistukset eli NFT:t varmistavat, että ostettu assetti on aito, ja siihen liittyvät tapahtumat ovat kenen tahansa luettavissa lohkoketjun merkinnöistä. Assetteja voivat olla esimerkiksi virtuaaliset maapalstat, esineet, avatar-hahmot & niiden varusteet, jäsenkortit sekä taideteokset.
Lue lisää aiheesta Bitcoinkeskuksen Web3-oppaasta.
Mitä tarvitset metaversumin käyttöön?
Tarvitset metaversumin käyttöön vain nettiselaimen ja nettiyhteyden. Voit myös halutessasi hankkia VR-lasit, kustomoidun avatarin sekä ottaa käyttöön kryptovaluuttalompakon.
Metaversen käyttöliittymiä eli tapoja kokea virtuaalimaailmaa on useita. Tavallinen kaksiulotteinen tietokoneruutu on yhä yleisin tapa seikkailla metaversumissa. Täysivaltaisemman kokemuksen metaversumista saa hankkimalla virtuaalilasit (VR) ja -ohjaimet.
VR-teknologiaa on kehitetty jo pitkään, ja natiivit VR-pelit ja sovellukset ovat parhaillaan hämmästyttävä kokemus. Meta osti jo vuonna 2014 Oculus-laseja kehittävän yhtiön ja Oculuksen markkinapaikassa on pitkä lista loistavia VR-pelejä ja sovelluksia, joilla pääsee alkuun.Kehitteillä on myös erilaisia puettavia varusteita kuten liiketunnistimilla ja haptisilla tuntovasteilla varustettuja hansikkaita ja pukuja.
Käytännössä jo pelkästään VR-lasit maksavat vielä sen verran paljon, että metaversumeissa liikutaan vielä pitkän aikaa ihan tavallisten PC-ruutujen kautta. Meta Oculus Quest 2 (kuvassa) on kohtuullisen edullinen vaihtoehto aloittaa VR-kokeilut.
Kryptolompakko on välttämätön, jos aikoo ostaa metaversumin NFT-assetteja kuten maata, avatar-hahmoja tai varusteita. Ethereum-lohkoketjussa yleisin lompakko on Metamask. Lue lisää kryptolompakoista tästä oppaasta.
Metaversumi ja avatarit
Metaversumissa liikutaan avatar-hahmon avulla. Yleensä käyttäjille on tarjolla ilmainen ns. default-hahmo, jota pääsee muokkaamaan mieleisekseen tietyissä rajoissa. Monesti parempia hahmoja ja varusteita tarjotaan erikseen ostettavina NFT:inä.
Lähes kaikki metaversumit edellyttävät juuri kyseistä metaversumia varten luotua 3D avatar-hahmoa. Monessa projektissa on tavoitteena yhteensopivuus suosituimpien ja suurimpien profiilikuva (PFP)-kokoelmien kanssa. Tällöin käyttäjät voisivat liittyä metaversumiin NFT-hahmollaan, johon liittyvää henkilöbrändiä on monesti rakennettu jo pitkään.
Käyttäjän metaversumi-tiliin liittyy myös yleensä lohkoketjuosoite. Ethereum-verkossa tämän osoitteen voi korvata myös ENS-domain nimellä (ns. ”web3 username”), jota hallitaan NFT:nä. Pelkkä lohkoketjuosoitekin riittää, mutta ENS-nimi on vain kätevämpi käyttää.
Seuraavassa on esimerkkejä erilaisista avatar-projekteista:
- Meebits (Larva Labsin 3D Voxel avatar-sarja)
- Sandbox (Sandbox-metaversen 3D Voxel avatar)
- Habbo Avatars (Habbo NFT avatar-sarja)
- MetaKrew (Metakey-projektin avatar-sarja)
- Clone X (Niken ostaman RTFKT-studion avatar-sarja)
Yksittäisistä avatareista on maksettu NFT-kauppapaikoilla (OpenSea) jopa satoja tuhansia dollareita.
Erilaiset metaversumit
Metaversumit voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan: pelaajien metaversumit, taideharrastajien metaversumit sekä sosiaaliset metaversumit. Yhteistä näille kategorioille on NFT-maapalstojen myyminen, erilaisten pelikehitystyökalujen tarjoaminen sekä oma token pelien ansaintalogiikkaa varten.
Käydään seuraavaksi läpi näitä kategorioita tarkemmin.
Pelaajien metaversumit: Otherside
Pelaajien metaversumeissa pääosassa on toiminta ja tarinankerronta. Suurin eli-metaversumi tällä hetkellä on Yuga Labsin Otherside. Toukokuussa 2022 Yuga Labs julkaisi 100 000 maapalstaa Otherside-metaversumiin. Näistä 30000 annettiin Bored Apes- ja Mutant Apes NFT:n omistajille ja 70000 myytiin suurelle yleisölle.
Otherside perustuu Improbable-yrityksen moninpeli-moottoriin, jonka tavoitteena on mahdollistaa tuhansien pelaajien yhtäaikainen liikkuminen ja kommunikointi Otherside-pelimaailmassa. Uusia tekniikoita tässä ovat mm. massiivisten joukkojen renderöinti ja tuhansien pelaajien audio streamien käsittely. Alla on kuva Othersiden nettisivulta.
Aluksi Otherside toteuttaa Yuga Labsin ohjaaman 11-osaisen tarinan (“The Voyager’s Journey”), johon Otherside NFT:n omistajat voivat osallistua. Tarinan ensimmäinen osa heinäkuussa 2022 oli menestys ja siihen osallistui 4500 yhtäaikaista käyttäjää.
Seuraava osa on aikataulutettu maaliskuulle 2023. Ohjatun tarinan ohella Yugalta on tulossa Otherside Developer’s Kit (ODK), jolla luodaan avatar-hahmoja, paikkoja ja muita assetteja Otherside-maailmaan. Otherside ekosysteemi tulee käyttämään vaihdannan välineenä APE-tokenia.
Pelaajan metaversumit: Sandbox
Sandbox on ns. alusta-metaversumi, joka tarjoaa pelinrakennustyökalut sekä SAND-token pelien sisäistä ansaintalogiikkaa varten. Sandbox on suunnannut toimintaansa erityisesti isojen brändien houkuttelemiseen alustalleen. Tällä hetkellä Sandbox mainostaa, että Sandbox-ekosysteemiin on liittynyt jo yli 700 eri partneria ja brändiä.
Sandbox-metaversumia on kehitetty jo vuosia. Tuloksia on päästy katsomaan Alpha-julkaisujen kautta. Viimeisin oli Alpha Season 3, joka kesti vuoden 2022 elokuusta marraskuuhun ja johon osallistui isoista tuotebrändeistä mm. The Walkind Dead, Warner Music Group, Bored Apes, Atari ja monta muuta.
Kaikilla näillä brändeillä oli Alpha Season 3-julkaisussa oma nimikkopelikenttä, jonka ratkaiseminen kerrytti kauden lopussa pelaajille jaettavien SAND-tokeneiden määrää. Keskiverto peliaika 3. kaudella oli 80 minuuttia päivässä per pelaaja.
Brändättyjen seikkailujen lisäksi kuka tahansa LAND NFT:n omistaja voi rakentaa omalle maapalalleen Game Maker- ja VoxEdit-työkalujen avulla. Lisäksi omaa palstaa voi täydentää ostamalla erilaisia valmiita assetteja Sandboxin omasta NFT Marketplace-kaupasta. Koko Sandbox-metaversumi muodostuu 166 464 LAND NFT:stä, joten tutkittavaa riittää.
Taiteenharrastajan metaversumit
Taiteenharrastajan metaversumit panostavat ennen kaikkea visuaalisuuteen. Verrattuna peli-metaversumeihin monesti tuntuvat melko “autioilta” ellei satu paikalle ennalta sovittuun tilaisuuteen.
NFT-taiteen alueella Punk6529-nimisen keräilijän aloittama OM100 on yksi aktiivisimmista taide-metaversumi-projekteista. Tavoitteena OM100-metaversumissa on olla kaikille avoin metaversumi, jonne jopa 100 miljoonaa NFT-keräilijää voisivat laittaa esille omia NFT-kokoelmiaan.
OM100 metaversumia rakennetaan yhteistyössä Oncyber-yrityksen kanssa, joka on tunnettu aiemmin markkinoille tuomista NFT-galleriasovelluksista. Ohessa linkit, joilla OM100- metaversumia voi kokeilla selaimella. Katso tämä linkki artikkelin kirjoittajan OM100-galleriaan, jossa esillä lähinnä suomalaisten NFT-taiteilijoiden teoksia.
Sosiaalinen metaversumi
Sosiaalisia metaversumeja käytetään virtuaalisten konserttien tai muotinäytösten järjestämiseen. Esimerkiksi Decentraland on ollut monen tällaisen tapahtuman pitopaikkana. Suomalaistaustainen Habbo on myös rakentamassa omaa versiota sosiaalisesta NFT-pohjaisesta metaversumista nimellä Habbo X (katso kuva).
Erilaiset jäsenyydet ja pääsymaksut ovat myös yleistyneet NFT-maailmassa. Tämä koskee myös liikkumista eri metaversumeissa. Jos haluat päästä sisään tietyn NFT-yhteisön metaversumi-klubitalolle, niin tarvitset siihen oikeanlaisen avatar-hahmon tai jäsenkortin.
Kokoontumisten ja tapahtumien pääsylippuja voidaan tietysti myydä NFT:nä. Lisäksi myös itse tapahtumapaikka voi olla NFT. Esimerkiksi Spatial tarjoaa NFT-tiloja, joihin voi kutsua linkillä vieraita katsomaan tilan seinille ripustettua omaa NFT-kokoelmaa. Varsinkin VR-laseilla kokemus on todella hieno.
Metaversumi sijoituskohteena
Suurimmat metaversumi-projektit ovat julkaisseet myös omat kryptovaluuttansa, joihin on mahdollista sijoittaa. Esimerkiksi Yugan Otherside käyttää APE- tokenia ja Sandbox SAND-tokenia vaihdannassa ja pelaajien palkitsemisessa.
Myös metaversumien rakennuspalikat, kuten virtuaalinen maa, ovat sijoituskohteita. Esimerkiksi Decentralandin maapalstan arvo voi nousta tuhansia prosentteja lyhyessä ajassa. Sijoittaja voi spekuloida metaversumin pikseleillä samalla tavalla kuin reaalimaailman kiinteistöillä.
Metaversumien sisällä tapahtuu myös airdroppeja, whitelist-paikkojen jakamisia ja muita etuja sen perusteella, mitä NFT:tä sinulla on hallussasi. Yksi NFT saattaa ajan myötä muuttua useaksi. Yleensä mukaan pääsee halvimmalla, kun osallistuu projektin ensimyyntiin.
Alla on listattuna suosittujen metaversumi-projektien tokeneita ja kursseja. ATH viittaa korkeimpaan hintaan (All Time High).
Token | Kuvaus | ATH-kurssi | Kurssi 15.1.2023 |
---|---|---|---|
APE | Otherside | $22 | $5,25 |
SAND | Sandbox | $8,4 | $0,69 |
MANA | Decentraland | $5,9 | $0,65 |
GALA | Gala Games | $0,83 | $0,05 |
Alla on listattuna tunnetuimpien NFT-kokokelmien hintoja. Floor-hinta viittaa NFT-sarjan halvimpaan NFT:hen. NFT- sarjoissa hinta muodostuu NFT:n harvinaisuuden perusteella, joten halutut ominaisuudet nostavat NFT:n hintaa sarjan sisällä, mikä selittää suuret hintaerot NFT-sarjojen sisällä.
NFT | Kuvaus | ATH | Floor 15.1.2023 |
---|---|---|---|
NFT Otherdeed | Otherdeed-maapalsta | 625 ETH | 1,39 ETH |
NFT LAND | Sandbox-maapalsta | 3,6M SAND | 0,89 ETH |
NFT DCL PARCEL | Decentraland-maapalsta | 2M MANA | 1,6 ETH |
Suurin metaversumi-hype osui vuoden 2021 marraskuun kohdalle, mistä lähtien varsinkin utility-tokeneiden markkinahinnat ovat pudonneet todella rankasti (80-90%). Tässä näkyy tietysti koko kryptomarkkinan kokema alamäki ja vuoden 2022 karhumarkkina. NFT:t ovat ETH-hinnoissa pärjänneet paremmin, mutta USD-hinnoissa nekin ovat tippuneet melkoisesti huipustaan.
Metaversumien kehitys 2023
Hyvin rahoitetut metaversumiprojektit jatkavat kasvuaan vuonna 2023. Sanotaan, että karhumarkkinan aikana syntyvät seuraavan härkämarkkinan menestystarinat. Metaversumin osalta vuoden 2022 alamäen myötä osa projekteista on hiipunut tai hidastunut esimerkkeinä Meta-yhtiön massiiviset irtisanomiset sekä Axie Infinityn romahdus, mutta osa projekteista on edelleen hyvin rahoitettuja kuten Yuga Labsin Otherside.
Sandbox-metaversumin viitoittamalla tiellä perinteiset tuotebrändit kuten Adidas, Nike ja Porsche siirtyvät vaikuttaja-yhteisöjen perässä yhä enemmän virtuaalisiksi. Esimerkiksi Forbes ennustaa, että metaversumi kasvaa nimenomaan uutena ja osittain pakollisena markkinointikanavana yrityksille.
Tekoälytyökalujen läpimurto vaikuttaa tulevina vuosina varmasti myös metaversumin kehittämiseen. Virtuaalisia maailmoja ja ympäristöjä saadaan luotua entistä helpommin ja nopeammin. Esimakua koneen luovuudesta on viime aikoina saatu MidJourney-palvelun tuottamina kuvina, joita NFT-taiteilijat yhä enemmän käyttävät pohjana
Vuonna 2023 ehkä näemme myös joitakin uusia alusta asti NFT-pohjaisiksi suunniteltuja pelimaailmoja. Näitä ovat esimerkiksi Treeverse ja Illuvium. Samalla seuraamme, mitä NFT-markkinan isot tekijät Yuga ja Sandbox saavat tänä vuonna aikaan.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!