DeFi
23
syys
MetaMask käyttöopas | asennusopas

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

MetaMask käyttöopas ja asennusopas

MetaMask on todella suosittu selainlaajennus, joka toimii Ethereum-pohjaisten tokeneiden lompakkona. Tarvitset MetaMask appia aina, kun käytät jotain DeFi-palvelua. Tämä artikkeli on MetaMask opas. Käymme läpi MetaMask-ohjelman käytön askel askeleelta.

MetaMask on suosittu desktop- ja mobiililompakko

MetaMask on laajennus eli lisäosa Chrome, Firefox, Opera ja Brave-selaimille. Sen voi myös ladata Android-ohjelmiston kännyköihin Google Play -kaupasta tai iPhoneen App Storesta.

MetaMask on kryptovaluuttalompakko, jonka kautta saat yhteyden Ethereum-alustalle rakennettuihin lohkoketjusovelluksiin eli Dappeihin (Decentralized Apps). Lompakon kautta voi ostaa, säilyttää ja lähettää Ethereum-pohjaisia tokeneja eli kryptovaluuttoja maailmanlaajuisesti.

MetaMask on julkaistu vuonna 2016. Ohjelmalla on käyttäjiä yli miljoona ja se on suosittu aktiivisten kryptovaluuttasijoittajien, Decentralized Finance eli DeFi-käyttäjien ja ohjelmistokehittäjien keskuudessa.

MetaMask tarjoaa helpon ja turvallisen tavan ottaa yhteyttä lohkoketjusovelluksiin. MetaMaskiin luodaan salasana ja saat salaisen varmuuskopiolauseen, jotka varmistavat, että vain sinä pääset tilillesi ja tietoihisi.

Miksi MetaMaskia käytetään?

MetaMask oli ennen DeFi-buumia varsin vähäisellä käytöllä, ja monelle kyseessä oli vain simppeli Ethereum-pohjaisten tokeneiden lompakko ilman sen syvällisempää tarkoitusta. Lohkoketjuteknologiaa hyödyntäviä palveluita tai pelejä oli todella vähän, mihin MetaMaskia olisi tarvittu.

DeFi-buumi muutti kuitenkin MetaMaskin kysyntää valtavasti. Tarvitset kaikkien DeFi-palveluiden käyttöön ns. Web3-yhteensopivan lompakon, jollainen MetaMask on.

Moni käyttää esimerkiksi Exodus-lompakkoa eri kryptovaluuttojen tallettamiseen. Vaikka Exodus onkin mainio ja suositeltava kryptovaluuttalompakko, et voi käyttää sitä DeFi-palveluiden kanssa. Sama koskee lähes kaikkia muitakin suosittuja lompakoita sekä pörssejä.

Bitcoinkeskus suosittelee MetaMaskia kaikille DeFi-palveluiden käyttäjille. Se on markkinoiden suosituin vaihtoehto, jolla on jo yli miljoona käyttäjää. Markkinoilla on myös muita Web3-yhteensopivia lompakoita, kuten Coinbasen ja Crypto.comin Web3-lompakot.

MetaMask asennusopas : lisää Chrome -selaimeen

MetaMask on varoittanut mm. Twitter-tilillään huijaussivustoista (phishing-sivusto), jotka tulevat esiin googlettamalla. Nämä huijaukset voivat olla hyvin oikean sivuston kaltaisia ja niiden sovelluksia asentamalla on aika varma, että omat varat menevät huijareiden taskuun. Pidä huoli siitä, että lataat sovelluksen aina MetaMaskin viralliselta sivustolta!

Aloita asennus siis klikkaamalla osoitteeseen metamask.io.

Kun olet MetaMaskin virallisella sivulla, klikkaa download now, pääset seuraavaksi valitsemaan MetaMaskin sinulle sopivan version. Lompakko tukee esimerkiksi Mozilla Firefox ja Google Chrome selaimia. Avasin MetaMaskin Chrome-selaimella, joten vaihtoehtoina näkyvät Chrome, iOS ja Android. Valitse MetaMask for Chrome (tai jokin muu sopiva selain).

Seuraavalla sivulla voit katsoa yleiskatsauksen, arvostelut, tuki ja vastaavat tuotteet sivustot. MetaMask on saanut 4 tähteä 5:stä, joten sovellusta ei suotta kehuta. Valitse lisää Chromeen.

MetaMask opas kuva 3

Nyt sivusto muuttuikin jo suomenkieliseksi. MetaMask ilmoittaa, että se voi lukea ja muokata kaikkia tietojasi käyttämissäsi verkkosivustoissa. Voit muuttaa MetaMaskin oikeuksia myöhemmin asetuksista. Klikkaa popup-ikkunasta painiketta Lisää laajennus.

MetaMask opas kuva 4

Seuraavaksi näkyy teksti: Tervetuloa MetaMaskiin. Sinua yhdistetään Ethereumiin ja hajautettuun verkkoon. Meistä on mukava nähdä sinut. Klikataan Aloitusopas-painiketta.

MetaMask kysyy tämän jälkeen: Onko MetaMask ennestään outo? Kysymys kuulostaa hieman kummalliselta, mutta se johtuu suomennoksesta. Jos olet luonut MetaMask-lompakon jo aiemmin, voit ottaa sen käyttöön tässä kohtaa myös toiseen selaimeen.

Koska nyt otamme käyttöön MetaMaskin ensimmäistä kertaa, valitsemme vaihtoehdon Kyllä, valmistaudutaan! Tämä luo uuden kukkaron ja salaustekstin. Klikkaa sinistä Luo kukkaro -painiketta.

MetaMask opas kuva 6

Tämän jälkeen MetaMask pyytää sinua parantamaan sovellusta. Sovellus siis haluaa kerätä käyttäjätietoja ymmärtääkseen paremmin kuinka käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa lisäosan kanssa. Tätä tietoa käytetään jatkuvasti parantamaan käytettävyyttä ja käyttäjäkokemusta tuotteesta ja Ethereumin ekosysteemistä.

MetaMask asennus – salasana ja varmuuskopiolause

Onneksi olkoon! Nyt MetaMask lisäosa on asennettu selaimeesi.

Seuraavat vaiheet ovat erittäin tärkeitä MetaMask-lompakkosi turvallisuuden kannalta. Riittävän laadukas salasana sekä huolellisesti säilytetyt varmuuskopiosanat varmistavat sen, että lompakkosi varat ovat aina turvassa.

Nyt on aika keksiä hyvä vähintään 8 merkkiä sisältävä salasana. Muista se kirjoittaa myös ylös, suosituksena useampaankin paikkaan. Valitse, että hyväksyt käyttöehdot ja paina Luo.

MetaMask opas kuva 8

Seuraavaksi saat ruudullesi salaisen varmuuskopiolauseen, joka sisältää 12 sanaa. Tämä lause tekee varmuuskopioinnista ja tilisi palauttamisesta helppoa. MetaMask myös varoittaa, ettet koskaan kerro salaista varmuuskopiolausetta kenellekään tai muuten saldosi näyttää pian nollaa (joku vie varat).

Jos siis salasanasi unohtuu tai tietokoneesi hajoaa, niin tällä 12 sanan lauseella palautat MetaMaskin käyttöösi. Lue siis huolella tipit ja säilytä sanoja varmassa paikassa.

MetaMask opas kuva 9

Kun olet paljastanut salasanat, paina seuraava.

Sitten on aika muistella sanasanoja tai katsoa niitä muistiinpanoistasi ja valita jokainen sana oikeassa järjestyksessä alla olevassa kuvassa näkyvään ruudukkoon. Voit palata tässä myös takaisin, mutta olet jo toivottavasti aiemmin ymmärtänyt sanojen tärkeyden ja kirjoittanut ne ylös.

Vaikka uskoisit olevasi superihminen huippumuistinsa kanssa, niin aina voi elämässä tapahtua jotain. Pidä siis salasanat oman muistisi lisäksi myös paperilla. Olet nyt oma pankkisi, mihin sisältyy myös täysi vastuu tilisi varoista!

Syötä siis varmistuslauseesi sanat oikeassa järjestyksessä, jotta voidaan varmistua siitä, että olet tallettanut ne muistiin täsmälleen oikein.

MetaMask opas kuva 11

Onneksi olkoon, kun olet suorittanut nyt asennuksen tärkeimmät vaiheet läpi. Saat vielä vihjeitä ruudullesi turvallisesta säilyttämisestä. Jos käytät MetaMaskia säännöllisesti, tulee kirjautumisesta rutiinia ja osaat myös rennosti käyttää ohjelmaa.

MetaMask käyttöopas

Jos olet seurannut artikkelin ohjeita, MetaMask -lompakkosi on nyt alustettu! Seuraavaksi saat lisää ohjeita siitä, miten MetaMask-lompakkoa käytetään.

Vihdoinkin sinulla näkyy MetaMask, Account 1 ja sen alla sinun MetaMask-osoitteesi. Se on kuin sinun tilinumerosi, jonka voit siis antaa muille.

Pitää kuitenkin muistaa, että henkilö, joka saa tietää lompakko-osoitteesi, pystyy katsomaan mitä valuuttoja sinulla on ja mitä maksusiirtoja olet tehnyt. Tästä ongelmasta pääset eroon siten, että voit tarvittaessa luoda MetaMaskiin aina uusia osoitteita, joilla ei ole transaktiohistoriaa. Sama koskee toki myös muitakin lompakoita ja valuuttoja, eli pidä tämä aina mielessä, jos annat kryptovaluuttaosoitteesi jollekin henkilölle.

Kuvasssa on MetaMaskin oletusnäkymä.

MetaMask opas kuva 14

MetaMaskin kuvakkeen saa kiinnitettyä selaimen ylätunnisteeseen painamalla neulan kuvaketta. Laajennus saa pääsyn sivustolle klikkaamalla MetaMaskin logon ketun kuvaketta.

metamask opas kuva 15

Tämän jälkeen ketun kuva näkyy selaimessasi valmiiksi, kun avaat seuraavan kerran Chromen.

Pyöreästä värikkäästä kuvakkeesta (tilin kuvake) pääset esimerkiksi asetuksiin ja kirjautumaan ulos. Tästä voit myös luoda uuden osoitteen Metamaskiin.

metamask opas kuva 17

Kun painat kolmea pistettä (katso alla oleva kuva, Account 1 oikealla puolella) ja tilin tiedot, saat näkyviin pienen ikkunan.

metamask opas kuva 16

Voit kynää painamalla muuttaa tilin nimeä, joka on oletuksena Account 1. Osoitteen QR -koodi ja osoite näkyvät alla. Voit tarkastella MetaMask -lompakkoasi painamalla näytä Etherscanissa.

MetaMask opas kuva 18

Etherscan on Block Explorer eli lohkoketjusivusto, joka näyttää yksittäisten Ethereum lohkojen, maksusiirtojen, siirtohistorian ja osoitteiden saldojen sisällöt. Sivulla näkyy ylimpänä Etherin senhetkinen hinta dollareissa ja Gas eli Ethereumin transaktiomaksuhinnat Gweinä.

Haku-valikosta voit etsiä tietoja osoitteiden, transaktiohashien, lohkon ja tokenin mukaan. Address kohdassa näet MetaMask-osoitteesi ja yleiskatsauksen (overview) saldosta ja arvosta. Alempana näkyy siirtosi (transactions), joita ei tällä hetkellä ole yhtään. Etherscan antaa siis paljon tietoa, joten nyt tiedät miksi se on enemmän kuin pankin tilinumerosi.

metamask opas kuva 20

Tokenin (poletin) lisääminen MetaMask-lompakkoon

Lisätään sitten uusi token lompakkoosi. MetaMask käyttää tokenista käännöstä poletti.

MetaMaskin alaosassa lukee lisää Tietue. Voit joutua hieman skrollaamaan hiirellä alas, jos kohta ei muuten näy. Voit lisätä haku-sanalla tokenin kirjoittamalla sen nimen. Jos et löydä tokenia listasta, koska se on uusi tai on jostain muusta syystä pois, valitse mukautettu tietue.

metamask opas kuva 21

Sen jälkeen sinun pitää tietää, mikä tokenin sopimusosoite/käyttötunnuksen yhteysosoite on. Yksi tapa on mennä sivustolle coingecko.com. Coingecko on suosittu kryptovaluuttojen listaussivusto, joka tarjoaa tietoa kryptojen hinnoista, voluumista, markkina-arvosta ja monesta muusta. Voit esim. valita Filter -kohdasta ja All Platforms -kohdasta Ethereumin. Näin saat näkyviin vain Ethereum-pohjaisia tokeneita.

metamask opas kuva 22

Tässä valitaan suosittu token LINK eli klikkaa listasta LINK niin lisätietoja näyttävä sivu avautuu. LINK:n listasijoitus on 8, sen nettisivut, explorer -sivut ja monia muita tietoja voi katsoa itse.

Valitse kohdasta contract Click to copy.

Sopimusosoite on hyvä myös tuplatarkistaa, esimerkiksi kopioimalla osoite Etherscaniin tai etsimällä sen tokenin viralliselta kotisivulta. Ne löytyvät Coingecko-sivulta haluamasi tokenin kohdassa website ja explorers.

 

metamask opas kuva 23

Liitä nyt tuo LINK:n sopimusosoite MetaMaskissa käyttötunnuksen yhteysosoitteeksi. Tämän jälkeen sovelluksen pitäisi automaattisesti tunnistaa Tietuesymboli ja tarkkuusdesimaalit.

metamask opas kuva 24

MetaMask kysyy haluatko lisätä nämä poletit -> klikkaa lisää poletteja.

Nyt sinulla näkyy kaksi kryptoa lompakossasi. ETH ja LINK. Molempien saldo on luonnollisesti tässä vaiheessa $0.00. Asetuksista voit esimerkiksi vaihtaa valuutan euroiksi ja kielen suomeksi, englanniksi tai moneksi muuksi.

metamask opas kuva 26

Huom. Tärkeä asia liittyen polettien lisäykseen. Älä sekoita edellä mainittua (LINKin) sopimusosoitetta ja kryptovaluuttalompakkosi osoitetta keskenään. Jos ostat esim. pörssistä Chainlinkia, Aavetta, Etheriä tai mitä tahansa muuta Ethereum-pohjaisia tokeneita, niin ne lähetetään kaikki yhteen ja samaan osoitteeseen. Eli alussa kuvattu MetaMask-tilisi.

Polettien lisäys tehdään siksi, että saat ne visuaalisesti esiin lompakossasi. Oletuksena MetaMaskissa ei ole kuin Ether näkyvissä, ja edellä olevassa esimerkissä lisäsimme sinne Chainlinkin.

Maailmassa on kuitenkin jo tuhansia poletteja, joten MetaMaskin ei ole järkevää listata oletuksena kaikkia niitä lompakkoon. Jokainen käyttäjä voi lisätä helposti yllä kuvatun prosessin avulla juuri ne poletit, joita omassa lompakossaan tarvitsee.

Kryptovaluutan lähetys ja vastaanotto MetaMaskin avulla

Kryptovaluuttojen lähetys ja vastaanotto ei ole MetaMaskin avulla vaikeaa. MetaMaskissa voidaan liikutella Ethereum-pohjaisia tokeneita (poletteja). Huomaa, että MetaMaskin käyttö tiettyjen DeFi-sovellusten kanssa (esim. Aave, Uniswap) neuvotaan vielä erikseen kyseisissä oppaissa.

Tässä esimerkissä näytän, miten siirrän Metamask 2 -lompakostani (Chrome-selain) Etheriä Metamask 1 -lompakkooni (Firefox-selain). Olen jo aiemmin vastaanottanut Etheriä, joten saldoni on Metamask 2:ssa 0,1973 Etheriä eli 57,08 euroa. Olen vaihtanut asetuksista dollarinäkymän euronäkymään.

Etherin lähetys aloitetaan klikkaamalla LÄHETÄ-nappia.

MetaMask käyttöopas 29

Seuraavaksi ruudulle avautuu lomake, johon on syötettävä vastanottajan tiedot. Ylimpään laatikkoon kopioidaan vastaanottajan osoite, eli se on tässä tapauksessa oltava Ethereum-lohkoketjuun yhteensopiva. Olen kopioinut osoitteen vastaanottajan osoitekenttään, jonka jälkeen MetaMask vahvistaa, että osoite on tunnistettu (katso alla oleva kuva).

Huom. Muista aina käyttää kryptovaluuttojen osoitteissa copy-paste eli kopioi-liitä -toimintoa. Älä koskaan yritä kirjoittaa osoitetta käsin, sillä virheen riski on niin suuri.

Omaisuuserä -alasvetovalikossa on valittuna ETH, kun Etheriä ollaan lähettämässä, ja siinä näkyy myös tämän hetkinen saldoni. Summa-kohtaan laitetaan lähetettävä määtä. Olen valinnut 0,01 ETH eli 2,89 euroa. Valitse siirtomaksuksi aina Keskiverto, jos sinulla ei ole erityistä kiirettä lähetykselle. MetaMask näyttää, että kulu on tällä siirrolla 0,78 euroa.

Klikkaa Seuraava -painiketta.

MetaMask käyttöopas 30

Tämän jälkeen saat ruudulle vielä yhteenvedon siirrosta. Olet lähettämässä 0,01 Etheriä, jonka siirtokulut (Gas fee) ovat 0,002709 ETH. Lompakostasi veloitetaan siis yhteensä lähetettävät ETH-poletit + siirtokulut, eli tässä tapauksessa 0,01 ETH + 0,002709 ETH = 0,012709 ETH. Euroissa tämä tarkoittaa 3,68€.

Huom. Siirtokulut maksetaan aina Etherinä, siirsitpä mitä tahansa Ethereum-pohjaisia poletteja. Jos siirrät esim. Aave, Chainlink tai Uniswap-tokeneita, tarvitset silti siirtomaksuihin Etheriä. Sitä on syytä olla siis pieni määrä aina lompakossasi.

MetaMask käyttöopas 31

Hetken päästä siirto on tehty, ja Metamask 2 -lompakon (eli mistä lähetin) Ether sekä euromäärä pienenivät. Metamask 1 -lompakossani (eli vastaanottaja) Ether taas vastaavasti lisääntyi. Aikaa siirtoon meni tässä tapauksessa noin 30 sekuntia. Ethereum-pohjaisten polettien siirrot ovat helppoa ja nopeaa MetaMaskin avulla!

MetaMask käyttöopas 32

Kryptovaluuttojen vastaanotto MetaMaskiin on niin ikään helppoa. Jos haluat siirtää sinne esim. Etheriä, voit hankkia sitä suomalaisen Coinmotion kauppapaikan kautta. Jos Coinmotionin käyttö ei ole ennestään tuttua ja haluat lukea yksityiskohtaisen aloittelijan oppaan klikkaa tästä: Coinmotion kokemuksia, arvostelu ja käyttöopas.

Kun vastaanotat tokeneita MetaMask-lompakkoon, muista tämä aiemmin mainittu pointti:

Huom. Jos ostat esim. pörssistä Chainlinkia, Aavetta, Etheriä tai mitä tahansa muuta Ethereum-pohjaisia tokeneita, niin ne lähetetään kaikki yhteen ja samaan osoitteeseen. Eli alussa kuvattu MetaMask-tilisi.

MetaMask-tilisi Ethereum-osoite toimii siis lompakkona kaikille eri Ethereum-pohjaisille tokeneille. MetaMask osaa sitten erotella jokaisen tokenin (poletin) sovelluksessa erilleen, kun olet ne MetaMaskiin lisännyt.

On fiksua aina kokeilla uutta sovellusta ja toimintoa parin euron testisiirroilla. Kun siirto on onnistunut, voi hyvillä mielin tehdä suurempaakin maksusiirtoa.

Jos haluat saada jotain muuta Ethereum-pohjaista tokenia MetaMaskiin, kuten LINK tai LEND/AAVE, niin muista käyttää taas vain ja ainoastaan MetaMask-lompakkosi osoitetta, kuten hieman ylempänä oli mainittu. Ethereum-pohjaisia tokeneja löytyy esim. suositusta Binance-pörssistä, josta ne voi siirtää MetaMaskiin.

Toivottavasti tästä oppaasta on hyötyä ja MetaMaskista on sinulle paljon iloa! Jos jokin asia jäi arveluttamaan, laita kommenttia tähän artikkeliin.

Bitcoinkeskus on tuottanut artikkelin yhdessä @CryptoSandra:n kanssa. CryptoSandra on DeFi-maailman asiantuntija.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.