Kryptovaluutat
02
touko
meemikolikot

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Meemikolikot – aloittelijan opas

Meemikolikot ovat internet-meemeihin perustuvia kryptovaluuttoja, joille on tyypillistä matala yksikköhinta ja korkea volatiliteetti. Suosituimmat meemikolikot ovat Dogecoin, Shiba Inu ja Pepe. Dogecoin on markkinoiden vanhin meemikolikko. Shiba Inu on vuonna 2020 lanseerattu meemikolikko. Pepe on huhtikuussa 2023 markkinoille tullut meemikolikko.

Meemikolikoihin sijoittaja häviää rahansa suurella todennäköisyydellä. Käytännössä meemikolikoiden ostaja on exit-likviditeettiä valaille. Pieni yksikköhinta luo meemisijoittajalle illuusion nopeasta arvonnoususta. Riittävän ajoissa tehty voittojen kotiutus on ainoa tapa voittaa meemikolikoihin sijoittamisessa.

Meemikolikot ovat tulleet jäädäkseen kryptovaluuttojen maailmaan.

Mitä ovat meemikolikot?

Meemikolikot ovat internet-meemeihin perustuvia kryptovaluuttoja, joille on tyypillistä matala yksikköhinta ja korkea volatiliteetti. Meemikolikoiden suosio perustuu sosiaalisen median kautta luotuun hypeen. Tunnetuimmat meemikolikot ovat Dogecoin ja Shiba Inu.

Lähes jokainen meemikolikko on Ethereum-alustalle luotu token. Nykyään tällaisen tokenin voi luoda kuka tahansa parissa minuutissa. Tämän jälkeen tokenille tarjotaan likviditeettiä hajautetussa pörssissä kuten Uniswap. Lopuksi sille luodaan hypeä erilaisissa some-kanavissa.

Meemikolikoilla ei ole mitään varsinaista käyttöä. Niille muodostuu arvoa vain siinä tapauksessa, jos meemin ympärille saadaan luotua riittävästi hypeä tai FOMOa sosiaalisessa mediassa.

Moni sijoittaa memikolikoihin samasta syystä kuin NFT-taiteeseen eli päästäkseen osaksi internet-yhteisöä. Suurin osa lienee mukana vain spekuloimassa kurssinousuilla.

Alla olevassa taulukossa on listattuna markkinoiden viisi suurinta meemikolikkoa ja niiden markkina-arvot.

MeemikolikkoMarkkina-arvo
Dogecoin (DOGE) $10,4 miljardia
Shiba Inu (SHIB) $5,3 miljardia
Pepe (PEPE) $0,85 miljardia
Floki Inu (FLOKI) $0,35 miljardia
Baby Doge Coin (BABYDOGE) $0,35 miljardia

Dogecoin oli pitkään markkinoiden ainoa meemikolikko. Sen ranking pyöri noin sijojen 30–50 tuntumassa, eikä Dogecoin kiinnostanut suuria massoja. Tilanne muuttui vuoden 2021 kryptobuumissa, jolloin Dogecoin sai valtavasti huomiota Elon Muskin kautta.

Alla on yksi lukuisista Muskin twiiteistä Dogecoiniin liittyen.

Dogecoinin suosio houkutteli monet opportunistit luomaan muita koira-aiheisia kolikoita, joiden tarkoitus oli hyötyä Dogecoinin suosiosta. Shiba Inu onnistui näistä parhaiten. Markkinoille tuli myös mm. Floki Inu, Kishu Inu, ja satoja muita koira-aiheisia kolikoita.

Moni sijoittaja odotti meemikolikoiden katoavan markkinoilta vuoden 2021 kuplan puhjettua. Toisin kuitenkin kävi. Dogecoin säilytti asemansa top 10 -listalla ja Shiba Inu top 20 -listalla noin 1,5 vuoden karhumarkkinasta huolimatta.

On selvää, että meemikolikot ovat tulleet jäädäkseen kryptovaluuttojen maailmaan. Todennäköisesti näemme jokaisen bull-markkinan aikana uudentyyppisiä meemejä ja eläinhahmoja, joiden ympärille yritetään luoda uusia menestystarinoita.

Suosituimmat meemikolikot

Suosituimmat meemikolikot ovat Dogecoin, Shiba Inu ja Pepe. Käymme seuraavaksi läpi näitä kryptovaluuttoja hieman tarkemmin.

Dogecoin

Dogecoin on markkinoiden vanhin meemikolikko. Dogecoin on perustettu jo vuonna 2013. Se eroaa myös uusista meemikolikoista siten, että Dogecoin on teknisesti ”aito kryptovaluutta”.

Dogecoinilla on oma lohkoketjunsa, minkä lisäksi Dogecoin perustuu Proof of Work -konsensukseen eli kyseessä on louhittava kryptovaluutta. Se muistuttaa teknisesti hyvin paljon Litecoinia ja Bitcoinia. Voit lukea lisää Dogecoinin teknologiasta ja historiasta Bitcoinkeskuksen Dogecoin-oppaasta.

dogecoin

Dogecoinin perustaja Jackson Palmer loi kolikon puhtaasti hauskanpidon välineeksi. DOGE-kolikoita on käytetty vuosien mittaan tippivaluuttana ja erilaiseen hassutteluun, mutta mitään varsinaista käyttöä Dogecoinille ei ole kymmenen vuoden aikana löytynyt.

Dogecoinin suosio räjähti täysin uudelle tasolle vuoden 2021 kryptomarkkinassa, kiitos Elon Muskin. Muskin twiitit aiheuttavat vielä tänäkin päivänä rajuja nousuja Dogecoinin kurssiin.

Todennäköisesti moni Dogecoinin holdaaja spekuloi ajatuksella, että Musk integroi kolikon joku päivä myös Twitterin maksuvälineeksi. Vaikka näin tapahtuisi, sen merkitys Dogecoinin kurssiin voi jäädä lopulta yllättävän vähäiseksi johtuen DOGE:n erittäin korkeasta markkina-arvosta.

Shiba Inu

Shiba Inu on vuonna 2020 lanseerattu meemikolikko. Se on Ethereum-alustalle luotu token, jonka idea on ollut ratsastaa Dogecoinin suosiolla. Doge-meenissä oleva koira on rodultaan Shiba Inu, mistä tämä token on saanut nimensä.

Shiba Inun luoja on anonyymi henkilö nimeltään Ryoshi. Sittemmin ”ShibArmy” on kasvanut melkoisesti, ja projekti on rakentanut viime vuosina myös Shibarium nimistä Layer 2 -ratkaisua. Tarkoituksena on luoda laajempi ekosysteemi SHIB-tokenin ympärille.

shibainu

Joidenkin mielestä Shiba Inun tavoitteena on poistua meemikolikoiden karsinasta ja tulla vakavaksi otettavaksi kryptovaluutaksi. Aika näyttää, mitä sijoittajat ovat projektista mieltä.

Shiba Inu on osoittanut kiistatta sitkeyttä vuoden 2021 kryptobuumin jälkeen. Moni odotti tämän ”Dogecoin-kopion” putoavan ulos kryptojen top 100 -rankinglistalta. Toisin kuitenkin kävi. ”ShibArmy” on holdannut tiukasti kolikoitaan, minkä ansiosta Shiba Inu on yhä markkina-arvoltaan top 20 -kryptovaluutta markkina.

Voit lukea lisää projektista osoitteesta shibatoken.com.

Pepe

Pepe on huhtikuussa 2023 markkinoille tullut kryptovaluutta. Se on Shiba Inun tavoin Ethereum-alustalle luotu token. Pepe yrittää ratsastaa Pepe The Frog -meemin suosiolla, jonka sarjakuvataiteilija Matt Furie loi jo yli 10 vuotta sitten. Pepe-kryptolla ei ole kuitenkaan virallista yhteyttä Matt Furien luomukseen.

Pepe on noussut valtavan suosituksi internetmeemiksi viime vuosina. On mahdoton selata kryptoaiheisia twiittejä törmäämättä jatkuvasti Pepe-meemeihin. Ei mikään ihme, että meemikolikko Pepe nousi hurjaan suosioon vain parissa viikossa lanseerauksensa jälkeen.

pepe

Pepe nousi parhaimmillaan lähes kahden miljardin dollarin markkina-arvoon ja kryptovaluuttojen top 30 -listalle. Tämä on kova suoritus nollasta lähteneelle tokenille kolmessa viikossa. Pepen taakse jäi monia projekteja, jotka ovat olleet markkinoilla 5-10 vuotta.

Pepe on puhdas meemikolikko, jolla ei ole mitään varsinaista käyttöä. Aika näyttää, pystyykö se haastamaan suosiossa markkinoiden suuret koirakolikot.

Meemikolikoihin sijoittaminen

Meemikolikoihin sijoittaja häviää rahansa suurella todennäköisyydellä. Monien mielestä sanaa sijoittaminen ei edes pitäisi käyttää tässä yhteydessä. Gämblääminen ja spekulointi kuvaavat meemikolikoiden ostoa paremmin.

Seuraavassa muutamia tärkeitä pointteja meemikolikoiden ostajille:

  • Muista, että olet exit-likviditeettiä valaille
  • Älä sokaistu pienen yksikköhinnan harhasta
  • Muista kotiuttaa voitot

Käydään seuraavaksi näitä pointteja läpi tarkemmin.

Exit-likviditeetti

Käytännössä jokainen meemikolikoiden ostaja on exit-likviditeettiä valaille. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun sijoituksesi toimii likviditeettiä aikaisin mukaan lähteneiden valaiden myynneille. Valailla viitataan kryptomarkkinoita hallitseviin ammattisijoittajiin.

valas

Meemikolikoilla rikastuvat lähinnä henkilöt, jotka lähtevät mukaan aivan projektin ensimetreillä. Yleensä kyse on meemikolikon perustajista, heidän lähipiiristään tai onnekkaista sijoittajista, jotka huomaavat uuden kolikon riittävän ajoissa.

Todennäköisesti 99 prosenttia sijoittajista lähtee mukaan liian myöhään. Käytännössä meemillä rikastuneet valaat myyvät omat sijoituksensa esim. 50x tai 100x voitolla näille ”mattimyöhäsille”.

Siinä vaiheessa, kun tavallinen piensijoittaja kuulee meemikolikosta, on lähes varmuudella myöhäistä tehdä merkittäviä voittoja.

On selvää, että todennäköisyydet tienata meemikolikolla ovat sinua vastaan. Voit parantaa mahdollisuuksiasi hankkimalla meemikolikoita bull-markkinan aikana tapahuvista dipeistä. Karhumarkkinan (esim. 2018 ja 2022) aikana sijoittamista korkean riskin kolikoihin kannattaa välttää viimeiseen saakka.

Pieni yksikköhinta

Pieni yksikköhinta luo meemisijoittajalle illuusion nopeasta arvonnoususta. Tämä on myös meemikolikoiden taktiikka houkutella sijoittajia mukaan. Saat usein miljoonia (tai jopa miljardeja) kolikoita lompakkoosi jo parin kympin sijoituksella. Kokemattomalle sijoittajalle syntyy illuusio, että kolikon arvon ei tarvitse nousta kuin ”aivan minimaalisen vähän”, niin sijoittaja rikastuu. Tämä ei pidä paikkaansa.

meemikolikot sijoittaminen

Ainoa merkittävä asia on kryptovaluutan markkina-arvo. Mitä suurempi markkina-arvo, sitä enemmän euroja ja dollareita vaaditaan ajamaan kurssia ylös. Kun markkina-arvo on noussut riittävän korkeaksi, siitä muodostuu todella kuristava rajoitin minkä tahansa krypton arvonnousulle.

Katso siis markkina-arvoa – älä yksikköhintaa. Markkina-arvo kertoo sen, miten paljon kolikolla on realistista nousuvaraa jäljellä.

Voit käyttää seuraavaa nyrkkisääntöä; jos meemikolikon markkina-arvo on alle 500 miljoonaa dollaria eikä se ole kryptovaluuttojen top 100 -listalla, et ole todennäköisesti aivan viimeisimpien ostajien joukossa.

Voittojen kotiutus

Riittävän ajoissa tehty voittojen kotiutus on ainoa tapa voittaa meemikolikoihin sijoittamisessa. Sama pätee tietysti kaikkiin sijoituksiin, mutta tämä korostuu etenkin meemikolikoiden kohdalla.

On hyvä muistaa, että meemikolikot luodaan tyhjästä ilman todellista käyttökohdetta. Niiden ympärille muodostunut hype voi kadota yhtä nopeasti kuin se on tullutkin. Meemisijoittajan on hillittävä hermonsa ja osattava kotiuttaa riittävän nopeasti tilille tulleet voitot.

voitot

Suurin osa sijoittaja alkaa ahnehtia kurssien noustessa ja päinvastoin ostaa suosikkimeemiään lisää. Lopulta tällainen sijoittaja päätyy exit-likviditeetiksi koko markkinalle.

On hyvä idea ottaa ainakin sijoitettu pääoma pois, jos meemikolikon kurssi nousee yli sata prosenttia. Jos loppusijoitus romahtaa nollaan, olet ainakin välttänyt tappiot.

Meemikolikoiden tulevaisuus

Meemikolikot ovat tulleet jäädäkseen kryptovaluuttojen maailmaan. Meemit valloittivat kryptoskenen vuonna 2021, ja vuoden 2022 karhumarkkina on todistanut sen, että suurilla meemikolikoilla riittää sitkeitä hodlaajia. He eivät luovuta edes 90 % kurssilaskun aikana.

Todennäköisesti näemme muitakin teemoja koirien lisäksi. Vuoden 2023 keväällä nousua ovat tehneet mm. Pepe ja Wojak-meemikolikot, jotka yrittävät menestyä suosittujen internetmeemien avulla. Toinen kuuma trendi vaikuttaisi olevan monien yllätykseksi Bitcoin-pohjaiset meemit.

Vuonna 2023 lanseerattu Ordinals-protokolla mahdollisti NFT-taiteen luomisen Bitcoin-lohkoketjuun. Tämä tapahtuu käytännössä liittämällä NFT:n kuvausdata yksittäiseen satoshiin, mikä on pienin mahdollinen Bitcoinin siirrettävä yksikkö.

Bitcoin-meemikolikot toimivat samalla idealla. Uuden BRC-20 standardin avulla yksittäiseen satoshiin voidaan liittää informaatiota virtuaalisesta tokenista. Tämän jälkeen näitä mintattuja tokeneita voidaan siirtää toisen Bitcoin-käyttäjän haltuun.

Käytännössä Bitcoin-verkossa liikkuu jatkossakin vain bitcoineja (satosheja), mutta niihin liitetty data mahdollistaa myös meemikolikoiden kuvailun.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.