blogi
29
touko
pankki swift

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Markkinoiden suosituimmat kryptovaluuttapörssit

Kryptovaluuttapörssit toimivat kryptovaluuttojen ekosysteemin selkärankana. Ne keräävät valtavasti liikennettä, hallitsevat suuria määriä varallisuutta ja mahdollistavat perinteisen pörssikaupan lisäksi nykyisin myös steikkausta, sijoituksia futuureihin ym. Tässä artikkelissa käydään läpi markkinoiden suosituimmat kryptovaluuttapörssit.

Yleistä asiaa pörsseistä

Ensimmäinen todella suosittu kryptovaluuttapörssi oli jo vuonna 2010 avattu Mt. Gox. Pörssi oli toiminut jo vuosia aiemmin Magic: The Gathering online -pelikorttien vaihtopaikkana. Mt. Goxin hakkerointi ja 850.000 menetys vuonna 2014 on valitettavasti yksi kryptovaluuttojen historian dramaattisista virstanpylväistä.

Vaikka Mt. Goxin romahdus sai aikaan pelkoa markkinoilla, kryptovaluuttapörssit yleistyivät tämän jälkeen toden teolla. Amerikkalaispörssit Kraken ja Coinbase olivat jo avanneet ovensa ennen Mt. Goxin romahdusta. Moni tunnettu aasialaispörssi tuli markkinoille vuoden 2014 tienoilla.

Seuraava aalto tapahtui vuoden 2017 kryptobuumin aikana, jolloin nykyinen markkinajohtaja Binance tuli kuvioihin. Tämän jälkeen pörssien määrä on räjähtänyt markkinoilla, kun erilaisia white label -ratkaisuja on tullut yhä enemmän tarjolle.

binance-2020
Kuvassa Binancen etusivu.

Hakkerointeja on nähty valitettavasti myös Mt. Goxin jälkeen. Vuoden 2016 Bitfinex-hakkerointi on kuitenkin viimeisin merkittävä isku, jossa pörssin asiakkaat menettivät varoja. Viime vuosina iskut ovat kohdistuneet pääasiassa pienempiin pörsseihin. Suurempien pörssien kohdalla asiakkaiden mahdolliset menetykset on paikattu.

Pörssien tietoturva on siis parantunut merkittävästi. Tällä hetkellä riski omaisuuden menettämisestä on hyvin pieni, jos operoit tämän listan toimijoiden parissa.

Markkinajohtaja Binance

Käymme läpi markkinoiden suosituimpia pörssejä tämän Coinmarketcapin rankingin perusteella. Sen ”Web Traffic Factor” kertoo hyvin liikenteestä kyseisellä sivustolla.

Miksi sijoitukset ylipäätään vaihtelevat? Pörssejä voisi verrata tietyllä tapaa nettikasinoihin. Niidenkin markkina on todella kilpailtu, ja kansan suosikit vaihtelevat jatkuvasti. Suosioon vaikuttaa onnistunut markkinointi, uudet ominaisuudet, sosiaalinen media ja tietysti negatiivinen julkisuus.

Jos kryptovaluuttapörssi joutuu hakkeroinnin kohteeksi tai somekohun keskelle, se menettää helposti asiakkaita.

Listan ykkönen on Binance, joka on ollut markkinoilla vasta kesästä 2017 lähtien. Binance on laajentunut perustamisensa jälkeen valtavasti, ja lanseerasi keväällä 2019 myös oman lohkoketjunsa Binance Chain.

Nykyisin Binancen valikoimista löytyy myös staking, futuurit, IEO platform, oma lompakkosofta sekä tietysti satoja altcoineja. Laaja tarjonta yhdistettynä toimivaan sovellukseen sekä nopeisiin ulosmaksuihin on ollut Binancen valttikorttina.

Suosittelemme tutustumaan Binanceen tarkemmin. Löydät yksityiskohtaisen esittelyn sekä Binance kokemuksia tästä linkistä.

Luotettavat amerikkalaispörssit Coinbase ja Kraken

Listan kakkosena on Coinbase Pro, ja tämä sisältää oletettavasti myös ”normaalin” Coinbasen. Aloittelijoille suunnattu versio avattiin jo vuonna 2012, eli kyseessä on yksi markkinoiden pitkäikäisimmistä toimijoista.

Coinbase on myös laajentanut valikoimaansa viime vuosina. Se lanseerasi Tezosin XTZ-tokenin steikkauksen viime vuonna, ja löytyypä Coinbaselta oma debit-korttikin. Amerikkalaispörssiä ei ole koskaan hakkeroitu. Se on säilyttänyt aina luotettavan imagonsa.

Kolmantena on BitMEX, joka tuli markkinoille jo vuonna 2014. Kyseessä on johdannaispörssi, jonka suosio räjähti vuoden 2018 kryptotalven aikana. Tämä johtuu siitä, että BitMEX oli yksi harvoista paikoista, jossa oli mahdollista shortata Bitcoinia suurella volyymilla.

bitmex volyymi
BitMEX on ammattilaisten treidauspaikka, jossa käydään johdannaiskauppaa vivuttamalla.

Nykyisin BitMEX on markkinoiden suosituin johdannaispörssi, mutta Binance futuurien suosio alkaa uhata sen asemaa. Tämä pörssi ei sovi aloittelijoille.

Neljäntenä on toinen amerikkalaispörssi, nimeltään Kraken. Kyseinen palvelu on avattu jo vuonna 2011, eli kyseessä on jopa Coinbasea vanhempi toimija alalla. Kraken on etenkin ”Bitcoin OG”-porukan suosiossa juuri pitkän ikänsä ja luotettavuutensa puolesta.

Krakenin suosio laski loppuvuonna 2017, kun pörssi kärsi kuukausien ajan valtavan asiakasvyöryn aiheuttamista ongelmista. Nykyisin Krakenin softa on päivitetty samoin kuin pörssin ulkoasu, mikä on nostanut sen asemaa.

Top kympin viimeiset sijat

Sijoilla 5-8 nähdään suomalaisille tuntemattomia pörssejä. Viidentenä oleva Indodax on Indonesian johtava palvelu, joka on globaalistikin yllättävän suosittu.

Kuudentena oleva OKEx on puolestaan kiinalaispörssi, joka on perustettu jo vuonna 2014. Se joutui muuttamaan syksyllä 2017 Kiinan kryptobännin vuoksi, mutta OKEx on edelleen vahvasti Aasiaan keskittynyt pörssi.

Sijoilla 7 ja 8 olevat Upbit ja Coinbit ovat puolestaan korealaispörssejä. Etelä-Korea on yksi maailman kryptokeskuksista, missä jopa 25-30% parikymppisistä omistaa kryptovaluuttoja. Nämä pörssit on perustettu vuosina 2017 ja 2018.

Nostetaan esiin vielä sijalla 9 oleva Bittrex, joka kuuluu Coinbasen ja Krakenin ohella amerikkalaispörssien sarjaan. Se on ollut markkinoilla jo vuodesta 2014, ja kyseessä on hyvämaineinen yhtiö.

Haluatko tietää meidän rankingimme? Tsekkaa Bitcoinkeskuksen mielestä parhaat kryptovaluuttapörssit.

Suomalaiset toimijat

Markkinoilla on nykyisin kolme suomalaista pörssiä: Coinmotion, Localbitcoins sekä Northcrypto.

Coinmotionin taustalla oleva Prasos Oy on toiminut kryptovaluuttojen parissa jo vuodesta 2012. Se hankki Coinmotion-palvelun yrityskaupassa vuonna 2016, jonka jälkeen Coinmotion on noussut Pohjoismaiden suurimmaksi pörssiksi.

Localbitcoins on perustettu jo vuonna 2012 Helsingissä. Kyseessä oli pitkään markkinoiden johtava P2P-pörssi, josta kryptovaluuttoja voi ostaa suoraan toiselta henkilöltä ja sopia maksun esim. pankkisiirrolla. Localbitcoins on menettänyt asemiaan kasvavan regulaation myötä viime vuosina.

Northcrypto on tuorein tulokas, joka avasi ovensa keväällä 2019. Se on suora kilpailija Coinmotion-palvelulle.

Kaikki suomalaiset palvelut ovat hyvämaineisia, luotettavia ja noudattavat tiukasti alan asetuksia ja säädöksiä. Suomalaiset toimijat ovat keskittyneet etenkin helppokäyttöisyyteen. Löydät Northcrypton ja Coinmotionin tarkemmat esittelyt sivustomme päävalikosta klikkaamalla kauppapaikat.

Image by PIRO4D from Pixabay


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *