Maailman suurin kryptopörssi Bitfinex haastaa internet-hiillostajan oikeuteen

Bitfinex oikeus

Bitfinex on maailman suurin kryptovaluuttapörssi. Palvelun avulla on mahdollista ostaa tällä hetkellä 22 eri kryptovaluuttaa suurilla volyymeilla. Kyseinen yritys on joutunut viime viikkoina kovan grillauksen kohteeksi internetissä, kun nimimerkki @bitfinexed on nostanut esiin lukemattomia eri syytöksiä sitä kohtaan.

Rekisteröidy Binancelle

Nyt Bitfinex on ottanut kovat keinot käyttöön ja haastanut kyseisen ”sherlockin” oikeuteen yrityksen maineen mustamaalaamisesta. Bitfinex on palkannut kovan luokan lakifirman Steptoe & Johnsonin, joka sijaitsee Washingtonissa. Kyseinen firma on merkittävä peluri kryptovaluuttojen maailmassa. Steptoe & Johnson on osa Blockchain Alliancea, joka on koalitio alan yrityksistä sekä viranomaisista. Vaikka Bitfinex ei suoraan nimennyt haasteen kohteena olevaa tahoa, Twitter-nimimerkki @bitfinexed kertoi asiasta itse Twitter-tilillään.

Mistä tässä kaikessa on oikein kyse? Bitfinex on Neitsytsaarille rekisteröity yhtiö, jolla on läheiset välit Hong Kongiin rekisteröityyn Tetheriin. Tether on puolestaan yksi maailman kryptovaluutoista, jolla on hyvin poikkeava rooli muihin bittirahoihin verrattuna. Tether (USDT) on sidottu (tethered) Yhdysvaltain dollariin 1:1 suhteessa. Jokaista liikkeelle laskettua USDT-kryptovaluuttaa kohden pitäisi löytyä siis yksi dollari Tetherin pankkitililtä. Tetherin reaaliaikainen arvo on siis jatkuvasti yhden dollarin molemmin puolin hyvin pienellä vaihtelulla.

Tetherin tarkoituksena on toimia fiat-rahan korvikkeena kryptovaluuttatreidaajille. Jos henkilö haluaa kotiuttaa esimerkiksi Bitcoin-treidauksessa saadut voitot pankkitililleen parkkiin, hän joutuu verotuksen kohteeksi monissa maissa (esim. Suomessa). Lisäksi kyseessä on hidas operaatio, joka vaatii tiliä tietyissä lisensoiduissa pörsseissä.

Bitfinex-pörssi ei tällä hetkellä tue pankkisiirtoja, joten sen käyttäjät joutuisivat siirtämään kryptovaluuttansa toiseen pörssiin. Siirtämällä varat Tetheriin, kyseessä on parin sekunnin operaatio ja rahat ovat yhtä turvassa kuin pankkitilillä dollareina. Näin ainakin teoriassa.

Kaikki edellä kuvattu on sinänsä ok, jos markkinoilla olevat yli 800 miljoonaa USDT-kryptokolikkoa ovat tuettu Yhdysvaltain dollarilla. Internet-grillaus on lähtenyt käyntiin siksi, että Tether ei ole toistaiseksi esittänyt pitäviä todisteita, että nuo rahat olisivat todella olemassa.

Bitfinexed-nimimerkin mukaan Tether-kryptovaluuttaa luodaan täysin tyhjästä. Huvittavaa tässä on se, että näin luodaan kyllä jokainen oikea Yhdysvaltain dollari, mutta kryptomaailmassa tämä ei vetele.

Syytösten mukaan Bitfinex harrastaisi näiden katteettomien Tethereiden avulla markkinamanipulointia. Tämän lisäksi Bitfinexin syytetään olevan käytännössä konkurssissa vuonna 2016 tapahtuneen hakkeroinnin jäljiltä, mutta yhtiö kiertää tämän kirjanpitoaan kikkailemalla. Jos nämä syytökset olisivat totta, ne saisivat aikaan varmasti merkittävää tuhoa kryptovaluuttamarkkinoilla.

Haasteen kohteena oleva nimimerkki @bitfinexed on edelleen varsin luottavainen, että kyseessä on vain pelottelua Bitfinexin taholta. Hän viittaa maaliskuun 2017 tapahtumiin, jossa Bitfinex haastoi yhdysvaltalaisen Wells Fargo -pankin oikeuteen sen lopetettua tilisiirrot Bitfinexin välillä. Tämä haaste peruttiin parin viikon kuluttua.

Uusimman viestin mukaan @bitfinex’ed nimimerkki kertoo myös tulleensa spämmihyökkäyksen kohteeksi:

Mielenkiintoista tapauksessa on se, että oikeuskäsittely pakottaisi Bitfinexin avaamaan tilikirjansa ja todistamaan yhtiötä kohtaan hyökänneen henkilön väittämät vääriksi.

Tällä hetkellä koko kryptomaailma seuraa tapahtumia suurella mielenkiinnolla. Tapaus on ollut pinnalla jo niin pitkään, että vaikea nähdä kummankaan osapuolen luovuttavan aivan helpolla. Bitfinex on saanut myös niin vakavia syytöksiä niskaansa, että niillä voi olla pian jo merkittävää vaikutusta yhtiön asiakkaiden käyttäytymiseen.

Lähde: Bitcoinmagazine (jutussa tarkempia tietoja sekä linkkejä asiasta enemmän kiinnostuneille) | Kuva: Pixabay

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*