Litecoin on yksi markkinoiden vahimmista ja tunnetuimmista kryptovaluutoista. Litecoinia kutsutaan usein Bitcoinin pikkuveljeksi tai digitaaliseksi hopeaksi. Litecoin pohjautuu teknisesti Bitcoiniin, joten näillä kahdella valuutalla on paljon yhteistä. Tämä artikkeli on Litecoin aloittelijan opas. Artikkelissa käydään läpi Litecoinin historia ja teknologia, minkä lisäksi pohdimme Litecoinin potentiaalia sijoituskohteena.
Sisällysluettelo
Mikä on Litecoin (LTC)?
Litecoin (LTC) on lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä kryptovaluutta. Litecoin on yksi markkinoiden vanhimmista kryptovaluutoista, sillä se on perustettu jo vuonna 2011. Litecoin pohjautuu Bitcoinin koodiin, ja sillä on hyvin plajon yhtäläisyyksiä Bitcoinin kanssa myös kehitystyön osalta.
Litecoin käyttää Proof of Work -konsensusta eli kyseessä on louhittava kryptovaluutta. Sen louhinta-algoritmi eroaa kuitenkin Bitcoinista. Litecoinin louhinta-algoritmi on Scrypt, kun taas Bitcoinin louhinta-algoritmi on SHA-256. Näitä kryptovaluuttoja ei voida siten louhia samoilla laitteilla.
Litecoinin näkyvin ero Bitcoiniin on neljä kertaa suurempi varanto ja neljä kertaa nopeampi lohkoaika. Litecoinin varanto on 84 miljoonaa kolikkoa, ja lohkoaika 2,5 minuuttia. Litecoin on kehitetty kevyemmäksi, halvemmaksi ja nopeammaksi versioksi Bitcoinista.
Alla olevassa taulukossa on perustietoa Litecoinista:
Ominaisuus | Info |
---|---|
Kategoria | Valuutta |
Ticker pörsseissä | LTC |
Kierrossa nyt | 74 milj. LTC |
Kierrossa max | 84 milj. LTC |
Ylin kurssi (pvm) | $412,96 (10.5.2021) |
Alin kurssi (pvm) | $1,11 (14.1.2015) |
Seuraa Litecoinin kurssia tästä linkistä: Litecoin kurssi.
Litecoin on saavuttanut yli kymmenen vuoden historiansa aikana laajan ja vakaan kannattajakunnan. Sen status on kuitenkin laskenut vuoden 2017 huippulukemista selvästi. Nykyisin markkinoilla on jo tuhansia muitakin halpoja & nopeita kryptovaluuttoja, mikä on kiristänyt kilpailua maksuvälineiden kategoriassa merkittävästi.
Litecoinin vahvuutena ovat nykyisin sen pitkän iän tuoma luotettavuus ja brändiarvo. Teknisesti se on jäänyt jo uudempien projektien jalkoihin, minkä lisäksi energiaa kuluttava Proof of Work -konsensus on monien sijoittajien silmissä negatiivinen asia.
Litecoinin perustaja on Charlie Lee
Litecoin henkilöityy hyvin vahvasti mieheen nimeltään Charlie Lee. Kyseessä on Norsunluurannikolla syntynyt sovelluskehittäjä, joka muutti Yhdysvaltoihin 13-vuotiaana. Lee valmistui vuonna 2000 kuuluisasta MIT:stä maisterintutkinnolla tietojenkäsittelytieteestä.
Lee työskenteli valmistuttuaan Googlen palveluksessa noin 10 vuoden ajan. Hän kiinnostui Bitcoinista poikkeuksellisen aikaisin, jo vuonna 2011. Lee ymmärsi nopeasti, miten merkittävästä ideasta oli oikein kyse. Alla olevalta videolta näet Charlie Leen CNBC-haastattelun keväältä 2021.
Charlie Leen ensimmäinen projekti ei kuitenkaan ollut Litecoin. Ennen Litecoinia, Lee oli mukana perustamassa kryptovaluuttaa Fairbrix. Se oli klooni nykyisin jo kuolleesta Tenebrix-nimisestä virtuaalivaluutasta. Fairbrixin julkaisu syyskuussa 2011 epäonnistui kuitenkin pahasti. Valuutan perustaja louhi itselleen miljoonia kolikoita ennen Fairbrixin julkaisua, minkä lisäksi koodissa oli myös merkittäviä bugeja.
Kryptoyhteisössä oli kuitenkin kiinnostusta uutta kryptovaluuttaa kohtaan, jos sen distribuutio ja louhinta saataisiin aikaan reilusti. Lee:n toinen yritys, Litecoin, olikin menestys. Litecoin näki päivänvalon lokakuussa 2011, kun Charlie Lee teki postauksen Bitcointalk-foorumille otsikolla [ANN] Litecoin – a lite version of Bitcoin. Launched!
Litecoin on vanhin toiminnassa olevista kryptovaluutoista heti Bitcoinin jälkeen.
Moni kryptoharrastaja ei tiedä Litecoinin pohjautuvan lähes täysin Bitcoiniin. Joidenkin mielestä Charlie Lee lähinnä copy-pastasi Bitcoinin koodin ja muutti siitä lähinnä pari parametria. Tässä ei ole sinänsä mitään väärää, sillä Bitcoin on open-source ohjelmisto, kuten on myös Litecoin. Kuka tahansa voi luoda niistä oman versionsa aivan vapaasti.
Litecoin ei siis ole Bitcoinin hard fork, eli sen lohkoketju ei ole haarautunut Bitcoinin lohkoketjusta. Kyseessä on täysin oma kryptovaluuttansa ja lohkoketjunsa.
Lee oli Litecoinin alkuvuosina vielä Googlen palveluksessa. Hän siirtyi vuonna 2013 Coinbasen riveihin, joka on nykyisin yksi maailman suurimmista kryptovaluuttapörsseistä. Tämä auttoi Litecoinia pääsemään ajoissa Coinbasen tarjontaan, mikä nosti sen tunnettuutta merkittävästi.
Nykyisin Lee työskentelee täysipäiväisesti Litecoin Foundationin leivissä. Kyseinen säätiö ohjaa Litecoinin kehitystyötä. Lee on myös myynyt lähes kaikki omistamansa Litecoinit. Tästä aiheutui valtava kohu joulukuussa 2017, sillä Leen myynti ajoittui kolikon kurssihuippuun. Monet syyttivät tuolloin Charlie Leetä pump & dump -operaatiosta.
Litecoin on ollut vuoden 2017 jälkeen hyvin vähän esillä julkisuudessa. Sen kehitystiimi on tehnyt omaa työtään rauhassa. Sosiaalisen median otsikot ovat vallanneet aivan muut projektit, mutta Litecoin on pitänyt sitkeästi pintansa kryptovaluuttojen top 10 -listalla.
Litecoinin ja Bitcoinin erot
Litecoin ja Bitcoin ovat lähtöisin samasta ohjelmakoodista, joten kryptovaluutoilla on paljon yhteistä. Tämä yhteensopivuus on myös yksi Litecoinin vahvuuksista.
Perustaja Charlie Lee on todennut useaan otteeseen, että Litecoin hyötyy merkittävästi Bitcoinin uusista ominaisuuksista. Se pystyy hyödyntämään monia tärkeitä komponentteja omassa kehitystyössään. Hyvänä esimerkkinä ovat SegWit sekä salamaverkkoteknologia, jotka Litecoin on ottanut myös käyttöönsä.
Kuten valuutan nimikin kertoo, Charlie Lee perusti Litecoinin kevyeksi (litecoin = light coin) versioksi Bitcoinista. Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että Lee halusi Litecoinin transaktiot nopeammaksi. Toinen oleellinen asia liittyi louhintaan.
ASIC-louhijat alkoivat valloittaa Bitcoinin louhintaa jo 2010-luvun alkupuolella, mikä ajoi peruskäyttäjät pois markkinoilta. Bitcoinin louhinta ei ollut enää kannattavaa tavallisella tietokoneella tai näytönohjaimien avulla.
Litecoin käyttää Bitcoinin tapaan Proof of Work -konsensusmekanismia. Se tarkoittaa, että lohkoketjun ylläpito suoritetaan fyysisten louhintalaitteiden eli tietokoneiden avulla. Nykyisin PoW-järjestelmät on korvannut Proof of Stake, missä krypotvaluutta on esilouhittu ja lohkoketjun ylläpitotyö suoritetaan ohjelmallisesti.
Bitcoinin ja Litecoinin ero tulee tiivistealgoritmista, joka on Litecoinissa nimeltään Scrypt. Bitcoin käyttää sen sijaan kuuluisaa SHA-256 algoritmia. Scrypt toimii teknisesti hieman eri tavalla kuin SHA-256. Se vaatii raa’an prosessointitehon lisäksi muistia, minkä vuoksi ASIC-laitteiden prosessointitehosta ei ollut louhinnassa merkittävää hyötyä. Näin ollen Litecoinia oli kannatavaa louhia myös näytönohjaimilla (GPU).
Nykyään tilanne on muuttunut, sillä markkinoille on tullut myös ASIC-laitteita Litecoinin louhintaan.

Litecoinin louhinnassa on myös yhteys Dogecoiniin. Voit lukea siitä tarkemmin Bitcoinkeskuksen Dogecoin-oppaasta.
Litecoinia on laskettu liikkeelle artikkelin kirjoitushetkellä noin 74 miljoonaa kappaletta. Litecoinin maksimimäärä on 84 miljoonaa, eli tarkalleen neljä kertaa enemmän kuin Bitcoinin maksimimäärä.
Uusia Litecoineja syntyy Bitcoinin tapaan louhinnan yhteydessä, koska molemmat käyttävät Proof of Work -konsensusalgoritmia. Litecoinien määrä markkinoilla kasvaa koko ajan, mutta tahti hidastuu jatkuvasti Bitcoinin tavoin. Tällä hetkellä uusia Litecoineja tulee jokaisen lohkon yhteyssä ulos enää 12,5 kappaletta – määrä puolittuu aina 840.000 blokin välein. Edellinen halving tapahtui elokuussa 2019.
Uusi Litecoinin blokki syntyy noin 2,5 minuutin välein – vastaava luku on Bitcoinin tapauksessa 10 minuuttia. Tästä johtuen Litecoinin transaktiot liikkuvat neljä kertaa nopeammin. Tämän vastapainona on heikentynyt turvallisuus, sillä blokkien uudelleenorganisointi on mahdollista myös neljä kertaa nopeammin.
Teknisellä tasolla Litecoin ja Bitcoin ovat hyvin samanlaisia. Jos haluat tietää Litecoinin toimintalogiikan, tutustu Bitcoinkeskuksen Bitcoin-oppaaseen. Litecoinin transaktiot ja lohkoketju toimii täysin identtisesti Bitcoinin kanssa.
Litecoin halving
Litecoin käy läpi Bitcoinin tavoin halving-tapahtumia eli puoliintumisia. Ne toimivat teknisesti täysin vastaavalla tavalla kuin Bitcoinissa. Sekä Bitcoin että Litecoin halving tapahtuu 840.000 lohkon välein, ja jokainen halving puolittaa lohkopalkkiot eli inflaation.
Litecoinin lohkoketju käynnistyi 13. lokakuuta vuonna 2011. Lohkopalkkio oli aluksi 50 LTC.
Litecoin historian aikana on nähty kolme halving-tapahtumaa:
- Ensimmäinen halving elokuussa 2015
- Toinen halving elokuussa 2019
- Kolmas halving elokuussa 2023
Lohkopalkkio puolittui ensin 50 -> 25 LTC (2015), sitten 25 -> 12,5 LTC (2019) ja 12,5 -> 6,25 LTC (2023). Seuraava halving tapahtuu todennäköisestu elo-syyskuussa vuonna 2027. Litecoinin halving-tapahtumat eivät ole johtaneet merkittäviin kurssinousuihin. Litecoinin kurssi on noussut ja laskenut Bitcoinin (ja koko kryptomarkkinan) ohjauksessa.
Litecoinin kehitys
Litecoinin kehitys on kulkenut eteenpäin hitaasti mutta varmasti. Käytännössä Litecoinin kehitysaskeleet etenevät hyvin pitkälle Bitcoinin suuntaisesti. Tästä esimerkkinä on vuonna 2018 aktivoitu SegWit, joka soft-forkattiin Bitcoiniin lohkoketjuun vuoden 2017 puolella.
Litecoin on myös vahvistanut brändiään ja sponsori mm. joulukuussa 2018 UFC 232 -tapahtumaa. Ringin keskellä nähtiin iso Litecoin-logo.
Listen to the amazing @brucebuffer introducing Litecoin at @ufc 232 before the co-main event b/w @criscyborg & @Amanda_Leoa! 🚀
Tonight is about brand awareness, but the end goal is still mass adoption. UFC PayPerView discount when you #PayWithLitecoin? How about it @danawhite? pic.twitter.com/YVkJsHIuIL
— Charlie Lee Ⓜ️🕸️ (@SatoshiLite) December 30, 2018
Kenties merkittävin kehitysaskel on salamaverkko eli Lightning Network -teknologia. Monilla voi olla harhakäsitys, että kyseinen protokolla on Bitcoinin ominaisuus. Tämä ei pidä paikkaansa, ja asiasta on myös elävää todistuaineistoa. Litecoin oma salamaverkko on nimittäin jo toiminnassa ja kasvaa tasaisesti. Voit tutustua sen statistiikkaan osoitteessa 1ml.com/litecoin/.
Salamaverkko on mielenkiintoinen teknologia, sillä se tarjoaa pohjimmiltaan Bitcoinille sen kilpailuedun, joka on ollut tähän asti mm. Litecoinilla ja muilla kilpailijoilla. Bitcoinin 10 minuutin lohkot ovat olleet liian hitaita ja kalliita mikromaksujen suorittamiseen.
Kuka tahansa voi tehdä salamaverkon avulla vaikka 0,1 euron kokoisen ostoksen käytännössä ilmaiseksi ja reaaliajassa. Ei mikään ihme, että Litecoin kehittää myös tiiviisti omaa ratkaisuaan. Toistaiseksi salamaverkko ei ole saanut merkittävää suosiota Bitcoinin tai Litecoinin kohdalla.
Charlie Lee on suorittanut myös ns. atomic swapin Litecoinin ja Bitcoinin välillä jo vuonna 2017. Atomic Swap tarkoittaa käytännössä sitä, että käyttäjä voisi vaihtaa esim. omat Litecoinit Bitcoineiksi lähes reaaliajassa ilman kolmannen osapuolen (pörssi) palveluita. Jos atomic swap yhdistetään salamaverkkoon, voidaan luoda todella mielenkiintoisia ratkaisuja.
Kryptovaluutan kehitystyötä ohjaa Litecoin Foundation -säätiö. Yksi sen johtokunnan jäsenistä on perustaja Charlie Lee. Viime vuosina Litecoin on rakentanut MWEB-päivitystä, josta lisää seuraavassa kappaleessa.
Litcoin ja privaattiominaisuudet (MWEB)
Litecoin Roadmapista löytyvät privaattiominaisuuksia tuovat MAST ja CT (Confidential Transactions). Moni odottaa privaattiominaisuuksien tulevan aikanaan osaksi myös Bitcoinin lohkoketjua, jolloin Litecoin ja Bitcoin valtaisivat markkinaa myös ”alkuperäisiltä privaattikryptoilta”, kuten Monero.
Artikkelissa viitattiin aiemmin Litecoinin rooliin Bitcoinin testiympäristönä. Tämä aihe on siitä hyvä esimerkki. Miten pitkällä Litecoin sitten on privaattiominaisuuksien osalta? Perustaja Charlie Lee kertoi aiheesta marraskuussa 2019 DataDash-kanavan haastattelussa. Jos sinulla on noin puoli tuntia ylimääräistä aikaa, kannattaa tsekata alla oleva haastattelu.
Lee kertoo Litecoinin tutkineet edellä mainittua Confidential Transactions -teknologiaa, jonka avulla voidaan piilottaa transaktion summa. Ongelmana tässä on kuitenkin se, että prosessi on varsin raskas ja heikosti skaalautuva. CT:n myötä koko järjestelmän tilantarve kasvaisi Leen mukaan jopa 3-20 -kertaiseksi. Tässä kohtaa kuvaan astuu MimbleWimble-niminen teknologia.
Hassulta kuulostava nimi on peräisin Harry Potter -sarjasta johtuen sen kehittäjien faniudesta kyseistä kirjasarjaa kohtaan. MimbleWimble-teknologian tunnetuin impelementaatio on Grin Coin, joka on myös esitelty Bitcoinkeskuksessa.
Litecoinin kehitystiimi kiinnostui MimbleWimblestä, koska kyseinen teknologia on ratkaissut CT:n vaativan tilantarpeen. Se tiivistää lohkoketjua niin pieneksi, että privaattiominaisuudet saadaan käyttöön myös kevyesti.
Lee kertoo, että privaattiominaisuudet tulevat käyttöön soft forkkina eli vapaaehtoisena päivityksenä. Käyttäjät voivat itse valita transaktioita tehdessään joko perinteisen siirron tai MimbleWimble-tuen. Tämä on tärkeää myös pörssien kannalta, sillä privaattikolikot ovat tällä hetkellä regulaattoreiden hampaissa. Pörssi voi tukea vain legacy-järjestelmää ja jättää MimbleWimble-osan pois, jolloin sen transaktiot ovat läpinäkyviä regulaattoreiden suuntaan.
Tässä kohtaa hyödynnetään Extension Block -teknologiaa. Sen avulla lohkoketjun normaalin lohkon päälle linkitetään ”lisäblokki”, joka linkittyy vain kyseiseen blokkiin. Tämä lisäblokki sisältää sitten piilotetut transaktiot.
Extension blocks resemble soft forks, but quite literally take the concept to another level. An extension block itself looks a lot like a normal Bitcoin block, which we’ll call a “base block.” Like a base block, an extension block mostly includes a bunch of transactions.
But there is a difference. A base block is cryptographically linked to the previous base block and to the next base block, chaining all base blocks chronologically to form Bitcoin’s blockchain. An extension block, on the other hand, links only to one corresponding base block. Extension blocks “peg along” base blocks.
Lainaus on tästä artikkelista, jossa kerrotaan aiheesta tarkemmin. Kyseessä on jo vuonna 2013 esitelty teknologia Bitcoiniin liittyen.
Päivityksestä käytetään yleisesti lyhennettä MWEB. Voit seurata sen kehitystä wenmweb.com-sivustolta. Tällä hetkellä (4/2021) MWEB-koodi löytyy Litecoinin GitHubista, jossa sille suoritetaan viimeisiä bugikorjauksia sekä arviointeja. Käyttöönottoa odotetaan vuoden 2021 aikana.
Yhteenveto Litecoinista
”Bitcoinin pikkuveli” on päässyt jo kunnioitettavaan kymmenen vuoden ikään. Se on ollut myös pitkään yksi markkinoiden top 10 -valuutoista. Litecoinin tunnettuus on myös erittäin hyvä. Trendi näyttää kuitenkin huolestuttavalta.
Litecoinin asema oli todella vahva vielä edellisen kryptobuumin (2016-2017) aikana. Tämä johtui mm. siitä, että se oli yksi kolmesta valuutasta Coinbasen tarjonnassa. Maailma ei ollut vielä täynnä altcoin-kasinoita, ja Litecoinia todella käytettiin nopeisiin siirtoihin Bitcoinin sijasta. Vuonna 2021, tilanne on täysin erilainen.
Markkinoilta löytyy satoja pörssejä, joilla on tarjonnassaan kymmenittäin erilaisia kryptovaluuttoja. Tämän lisäksi hajautetut pörssit valtaavat alaa kovalla tahdilla.
Litecoin ei myöskään nauti minkäänlaista nopeusetua: se on nykyisin yksi hitaimmista valuutoista markkinoilla Bitcoinin ohella. Maailma on täynnä siirtoalustoja, jotka tarjoavat lähes reaaliaikaiset ja ilmaiset transaktiot.
Litecoinin on historiallinen maine on pitänyt sen pinnalla todella hyvin. Kun PayPal lisäsi vuonna 2020 kryptovaluutat tarjontaansa, Litecoin oli Ethereumin, Bitcoinin sekä Bitcoin Cashin mukana valikoimissa. Vastaavia tapauksia on muitakin.
Vaikka Litecoin sinnittelee yhä top kympissä ja tuo MWEB-päivityksen pian tuotantoon, se ei vaikuta erityisen mielenkiintoiselta sijoituskohteelta.
Litecoin yrittää brändätä itseään digitaaliseksi hopeaksi ja saada sitä kautta hieman samanlaista narratiivia kuin Bitcoinin ”digitaalinen kulta”. Tämä ei ole kuitenkaan vakuuttanut markkinoita. Vaikka Litecoinilla on Bitcoinin tapaan jatkuvasti puolittuva inflaatio, se ei ole vaikuttanut kurssiin samalla tavalla.
Litecoinin suurin ongelma on siinä, että kilpailu on yksinkertaisesti kiristynyt valtavasti parissa vuodessa. Litecoin ei ole enää erityisen nopea, halpa ja helposti saatavilla oleva siirtovaluutta. Markkinoilla on myös muitakin deflatorisia valuuttoja jopa platform-kategoriassa. Esimerkiksi Binance Coineja tuhotaan jatkuvasti eli niiden kokonaismäärä jopa pienenee.
Koska Litecoin on Proof of Work -pohjainen kryptovaluutta, siltä puuttuu Proof of Stake -platformien tarjoama steikkaus. Tämä aiheuttaisi luonnollista kysyntää Litecoinille. Sijoittajan kannattaa kysyä seuraava kysymys: mitä todellista käyttöä Litecoinille löytyy nykyisessä markkinatilanteessa?
Jos Litecoiniin sijoittaminen kiinnostaa, tsekkaa tämä artikkeli: Litecoin ostaminen. Siinä käydään läpi askel askeleelta, miten vaihdat eurosi Litecoiniksi turvallisesti suomalaisen välittäjän kautta.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja