Opas: mikä on Litecoin?

litecoin kryptovaluutta

Mikä on Litecoin? Kyseessä on yksi vanhimmista, tunnetuimmista ja suosituimmista kryptovaluutoista. Bitcoinista lähtöisin oleva kolikko löytyy nykyisin monien ammattisijoittajien portfoliosta. Litecoinin perustaja, Charlie Lee, on myös yksi kryptouniversumin tunnetuimmista henkilöistä. Tässä artikkelissa pureudutaan tarkemmin tähän mielenkiintoiseen kryptovaluuttaan.

Litecoin on perinteinen kryptovaluutta

Asetetaan Litecoin ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Kryptovaluutat voidaan jakaa karkeasti sanottuna kolmeen eri kategoriaan: ekosysteemit, tokenit ja valuutat.

Ethereum on tunnetuin esimerkki ekosysteemistä, josta käytetään myös nimityksiä platform, ohjelmointialusta tai käyttöjärjestelmä. Se tarjoaa ympäristön hajautettujen sovellusten rakentamiselle ja älysopimusten hyödyntämiselle. Muita tämän kategorian projekteja ovat mm. EOS, Tron ja NEO.

Token on puolestaan kryptovaluutta, joka on luotu tällaisen ekosysteemin sisälle. Valtaosa maailman tokeneista toimii Ethereum-alustalla noudattaa sen ERC-20 standardia. Esimerkkeinä tokeneista ovat Pundi X ja Basic Attention Token. Niiden idena on toimia tietyn ohjelmiston sisällä arvon välittäjänä.

Valuutta-kategorian tunnetuin edustaja on Bitcoin. Kyseessä on siis virtuaalivaluutta, jonka tehtävä on toimia digitaalisena rahana sekä arvon säilyttäjänä (store of value). Bitcoinin lisäksi tähän kategoriaan kuuluvat myös mm. Monero, Dash, Dogecoin ja artikkelimme aiheena oleva Litecoin. Siitä käytetään markkinoilla lyhennettä LTC.

Jos Bitcoin on digitaalista kultaa, niin Litecoin on digitaalista hopeaa. Tämän näkemyksen jakavat monet kryptomaailman OG:t. Litecoin on ikään kuin Bitcoinin pikkuveli, tai joidenkin mielestä myös sen testiympäristö.

Käydään seuraavaksi läpi Litecoinin historiaa, teknologiaa sekä eroja Bitcoiniin.

Litecoinin perustaja on Charlie Lee

Litecoin henkilöityy edelleen hyvin vahvasti mieheen nimeltä Charlie Lee. Kyseessä on Norsunluurannikolla syntynyt sovelluskehittäjä, joka muutti Yhdysvaltoihin 13-vuotiaana. Lee valmistui vuonna 2000 kuuluisasta MIT:stä maisterintutkinnolla tietojenkäsittelytieteestä.

Charlie Lee
Kuvassa Litecoinin perustaja, Charlie Lee

Lee työskenteli valmistuttuaan Googlen palveluksessa noin 10 vuoden ajan. Hän kiinnostui Bitcoinista monien muiden datailijoiden tavoin vuonna 2011. Lee ymmärsi nopeasti, miten merkittävästä ideasta oli oikein kyse. Hänen ensimmäinen projektinsa ei kuitenkaan ollut Litecoin.

Ennen Litecoinia, Lee oli mukana perustamassa kryptovaluuttaa Fairbrix. Se oli puolestaan klooni nykyisin jo kuolleesta Tenebrix-nimisestä virtuaalivaluutasta. Fairbrixin julkaisu syyskuussa 2011 epäonnistui kuitenkin pahasti. Valuutan perustaja louhi itselleen miljoonia kolikoita ennen Fairbrixin julkaisua, minkä lisäksi koodissa oli myös merkittäviä bugeja.

Kryptoyhteisössä oli kuitenkin kiinnostusta uutta kryptovaluuttaa kohtaan, jos sen distribuutio ja louhinta saataisiin aikaan reilusti.  Lee:n toinen yritys, Litecoin, olikin menestys. Litecoin näki päivänvalon lokakuussa 2011, kun Charlie Lee teki postauksen Bitcointalk-foorumille otsikolla [ANN] Litecoin – a lite version of Bitcoin. Launched!

Litecoin on nykyisin käytössä olevista kryptovaluutoista vanhin heti Bitcoinin jälkeen.

Moni kryptoharrastaja ei tiedä Litecoinin pohjautuvan lähes täysin Bitcoiniin. Joidenkin mielestä Charlie Lee lähinnä copy-pastasi Bitcoinin koodin ja muutti siitä lähinnä pari parametria. Tässä ei ole sinänsä mitään väärää, sillä Bitcoin on open-source ohjelmisto, kuten on myös Litecoin. Kuka tahansa voi luoda niistä oman versionsa aivan vapaasti.

Litecoin ei siis ole Bitcoinin fork, eli sen lohkoketju ei ole haarautunut Bitcoinin lohkoketjusta. Kyseessä on täysin oma kryptovaluuttansa ja lohkoketjunsa.

Charlie Lee siirtyi vuonna 2013 Coinbasen palvelukseen, joka on nykyisin yksi maailman tunnetuimmista kryptovaluuttojen osto-, myynti- ja säilytyspalveluista. Ei mikään ihme, että Coinbase lisäsi myös Litecoinin varsin nopeasti listoilleen.

Nykyisin mies työskentelee täysipäiväisesti Litecoin Foundation -nimisen yhdistyksen parissa, joka ohjaa valuutan kehitystyötä. Lee on myös myynyt lähes kaikki omistamansa Litecoinit, mikä aiheutti aikanaan valtavan kohun joulukuussa 2017.

Litecoinin ja Bitcoinin erot

Litecoin ja Bitcoin ovat siis lähtöisin samasta ohjelmakoodista, joten kryptovaluutoilla on luonnollisesti paljon yhteistä. Tämä on myös yksi Litecoinin vahvuuksista.

Perustaja Charlie Lee on todennut useaan otteeseen, että Litecoin hyötyy merkittävästi myös Bitcoinin uusista ominaisuuksista. Se pystyy hyödyntämään monia tärkeitä komponentteja omassa kehitystyössään. Hyvänä esimerkkinä ovat esimerkiksi SegWit ja salamaverkkoteknologia, jotka Litecoin on ottanut myös käyttöönsä.

Kuten valuutan nimikin kertoo, Charlie Lee perusti Litecoinin kevyeksi (litecoin = light coin) versioksi Bitcoinista. Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että Lee halusi Litecoinin transaktiot nopeammaksi. Toinen oleellinen asia liittyi louhintaan.

ASIC-louhijat alkoivat valloittaa Bitcoinin louhintaa jo 2010-luvun alkupuolella, mikä ajoi peruskäyttäjät pois markkinoilta. Bitcoinin louhinta ei ollut enää kannattavaa tavallisella tietokoneella tai näytönohjaimien avulla.

Litecoin käyttää Bitcoinin tapaan Proof of Work -konsensusmekanismia. Se tarkoittaa, että lohkoketjun ylläpito suoritetaan fyysisten louhintalaitteiden eli tietokoneiden avulla. Nykyisin PoW-järjestelmät on korvannut Proof of Stake, missä krypotvaluutta on esilouhittu ja lohkoketjun ylläpitotyö suoritetaan ohjelmallisesti.

Bitcoinin ja Litecoinin ero tulee tiivistealgoritmista, joka on Litecoinissa nimeltään Scrypt. Bitcoin käyttää sen sijaan kuuluisaa SHA-256 algoritmia. Scrypt toimii teknisesti hieman eri tavalla kuin SHA-256. Se vaatii raa’an prosessointitehon lisäksi muistia, minkä vuoksi ASIC-laitteiden prosessointitehosta ei ollut louhinnassa merkittävää hyötyä. Näin ollen Litecoinia oli kannatavaa louhia myös näytönohjaimilla (GPU).

Nykyään tilanne on muuttunut, sillä markkinoille on tullut myös ASIC-laitteita Litecoinin louhintaan.

Bitmain Antminer Litecoin
Kiinalaisen Bitmain-yhtiön valmistama Litecoin ASIC-miner. Klikkaa kuvaa päästäksesi valmistajan sivuille.

Louhinta-algoritmin lisäksi Litecoin eroaa Bitcoinista myös muilla tavoin. Sen nimi sekä aiemmin mainittu hopea-viittaus kertovat kyseessä olevan kevyempi versio Bitcoinista. Toistaiseksi Litecoin on myös onnistunut tässä tavoitteessa; valuutta on usein käytössä, kun halutaan nopeita ja halpoja transaktioita.

LTC-lyhennettä käyttävää valuuttaa on laskettu liikkeelle artikkelin kirjoitushetkellä noin 62 miljoonaa kappaletta. Litecoinin maksimimäärä on 84 miljoonaa, eli tarkalleen neljä kertaa enemmän kuin Bitcoinin maksimimäärä 21 miljoonaa kappaletta.

Uusia Litecoineja syntyy Bitcoinin tapaan louhinnan yhteydessä, koska molemmat käyttävät Proof of Work -konsensusalgoritmia. Litecoinien määrä markkinoilla kasvaa koko ajan, mutta tahti hidastuu jatkuvasti Bitcoinin tavoin. Tällä hetkellä uusia Litecoineja tulee jokaisen lohkon yhteyssä ulos 25 kappaletta, mutta määrä puolittuu aina 840.000 blokin välein. Seuraava halving tapahtuu elokuussa 2019.

Uusi Litecoinin blokki syntyy noin 2,5 minuutin välein – vastaava luku on Bitcoinin tapauksessa 10 minuuttia. Tästä johtuen Litecoinin transaktiot liikkuvat neljä kertaa nopeammin. Tämän vastapainona on heikentynyt turvallisuus, sillä blokkien uudelleenorganisointi on mahdollista myös neljä kertaa nopeammin.

Teknisellä tasolla Litecoin ja Bitcoin ovat hyvin samanlaisia. Jos Bitcoinin toimintaperiaate ei ole sinulle täysin tuttu, niin tutustu näihin artikkelihin:

Yllä olevissa artikkeleissa kuvatut asiat pätevät suoraan myös Litecoiniin.

Litecoinin kehitys

Vuosi 2018 oli Litecoinille haastava, kuten kaikille muillekin kryptovaluutoille. LTC:n kurssi romahti yli 300 dollarista lähes 20 taalan pintaan tammi- ja joukuun välisenä aikana. Litecoin on tosin ollut yksi vuoden 2019 parhaimpia sijoituksia, sillä se kolminkertaisti arvonsa tammi- ja huhtikuun välisenä aikana.

Litecoinin kehitys on kulkenut vuoden 2018 aikana eteenpäin kurssiromahduksesta huolimatta. Sama koskee hyvin pitkälti myös muita kryptovaluuttoja. Käytännössä Litecoinin kehitysaskeleet etenevät hyvin pitkälle Bitcoinin suuntaisesti. Tästä esimerkkinä on vuonna 2018 aktivoitu SegWit, joka soft-forkattiin Bitcoiniin lohkoketjuun vuoden 2017 puolella.

Litecoin on myös vahvistanut brändiään ja sponsori mm. joulukuussa 2018 UFC 232 -tapahtumaa. Ringin keskellä nähtiin iso Litecoin-logo.

Kenties merkittävin kehitysaskel on salamaverkko eli Lightning Network -teknologia. Monilla voi olla harhakäsitys, että kyseinen protokolla on Bitcoinin ominaisuus. Tämä ei pidä paikkaansa, ja asiasta on myös elävää todistuaineistoa. Litecoin oma salamaverkko on nimittäin jo toiminnassa ja kasvaa joka päivä. Voit tutustua sen statistiikkaan osoitteessa 1ml.com/litecoin/. Artikkelin kirjoitushetkellä node-palvelimia on pari sataa, eli verkko on vielä hyvin alkuvaiheessa.

Salamaverkko on mielenkiintoinen teknologia, sillä se tarjoaa pohjimmiltaan Bitcoinille sen kilpailuedun, joka on ollut tähän asti mm. Litecoinilla ja muilla kilpailijoilla. Bitcoinin 10 minuutin lohkot ovat olleet liian hitaita ja kalliita mikromaksujen suorittamiseen. Nyt kuka tahansa voi tehdä salamaverkon avulla vaikka 0,1 euron kokoisen ostoksen käytännössä ilmaiseksi ja reaaliajassa. Ei mikään ihme, että Litecoin kehittää myös tiiviisti omaa ratkaisuaan.

Litecoin kehittyy jatkuvasti myös muilla osa-alueilla. Roadmapista löytyvät mm. privaattiominaisuuksia tuovat MAST ja CT (Confidential Transactions). Moni odottaa privaattiominaisuuksien tulevan aikanaan osaksi myös Bitcoinin lohkoketjua, jolloin Litecoin ja Bitcoin valtaisivat markkinaa myös privaattikryptoilta kuten Monero.

Tämän lisäksi Charlie Lee on suorittanut ns. atomic swapin  Litecoinin ja Bitcoinin välillä jo vuonna 2017. Atomic Swap tarkoittaa käytännössä sitä, että käyttäjä voisi vaihtaa esim. omat Litecoinit Bitcoineiksi lähes reaaliajassa ilman kolmannen osapuolen (pörssi) palveluita. Kun atomic swap yhdistetään salamaverkkoon, luodaan todella mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

Kryptovaluutan kehitystyötä ohjaa Litecoin Foundation -säätiö. Yksi sen johtokunnan jäsenistä on perustaja Charlie Lee.

Litecoin sijoituskohteena

”Bitcoinin pikkuveli” Litecoin on tällä hetkellä jo yli seitsemän vuotta vanha. Se on ollut viimeiset pari vuotta selkeästi yksi top 10 -kryptovaluutoista ja taistelee tällä hetkellä markkina-arvolla mitattuna sijoilla 4-6 yhdessä Bitcoin Cashin ja EOS:n kanssa.

Litecoinin menestys on varmasti jollain tasolla kytketty Bitcoiniin johtuen valuuttojen teknologiasta ja taustasta. Tällä hetkellä Litecoin on valuuttojen kategoriassa Bitcoinin vahvin haasta yhdessä Bitcoin Cashin kanssa. Litecoin ei kilpaile missään nimessä Ethereum, Cardano tai NEO-platformien kanssa. Se ei ole myöskään suora kilpailija Monerolle tai muille vastaaville privaattikryptoille.

Miten Litecoinia voi sitten arvioida sijoituskohteena? Kuten avauskappaleessa kerroimme, kryptovaluutat voi jakaa karkeasti kolmeen eri kategoriaan (platformit, tokenit, valuutat). Jokaisella eri kategorialla on hieman eri menestystekijät. Koska Litecoin on valuutta, sen menestystä mitataan yksinkertaisesti adoption kautta. Eli kuinka moni sijoittaja ostaa Litecoinia, kuinka moni suorittaa transaktioita, kuinka monta uutta lompakkoa luodaan jne.

Yksi tärkein tekijä on yhteistyöä eri online- ja reaalimaailman kauppapaikkojen kanssa. Voiko Litecoinilla maksaa pian McDonaldissa tai Amazonin verkkokaupassa? Adoption kehitystä täytyy sitten verrata kilpaileviin vaihtoehtoihin, joista tärkein lienee Bitcoin Cash. On myös hyvä pohtia, miten salamaverkon kehittyminen muuttaa pelikenttää. Mikä on Litecoinin tarve siinä vaiheessa, kun mikromaksut onnistuvat joka puolella myös Bitcoinilla?

Yksi merkittävä asia on aiemmin mainittu lohkopalkkion puolittuminen, mikä tapahtuu Litecoinin osalta elokuussa 2019. Bitcoinin vastaava halving tapahtuu maaliskuussa 2020, ja se on monien mielestä yksi tärkein tekijä uudessa kryptorallissa. Kyseessä on deflatorinen toimenpide, kun valuuttaa lasketaan liikkeelle peräti 50% aiempaa vähemmän. Se aiheuttaa kurssille nousupainetta, ja moni odottaa Litecoinille vahvaa vuotta 2019 juuri tästä syystä.

Reaaliaikainen kurssi:

 

Litecoinia on nykyisin helppo ostaa euroilla verkon tunnetuimmista kauppapaikoista. Se löytyy kotimaisen Coinmotionin sekä amerikkalaisen Coinbasen valikoimista. Näiden lisäksi Litecoin on käytännössä jokaisen suuren kryptovaluuttapörssin listoilla.

Säilytys onnistuu myös helposti, sillä kaikki tunnetuimmat lompakot tukevat Litecoinia. Voit säilyttää pieniä määriä Coinmotionissa ja Coinbasessa ostamisen jälkeen. Turvallisempi vaihtoehtoja ovat desktop-lompakko Exodus sekä hardware-lompakko Ledger Nano.

Litecoin on monien sijoittajien mielestä olennainen osa kryptoportfoliota. Etenkin konkarisijoittajat tuntuvat suhtautuvan valuutan mahdollisuuksiin erittäin positiivisesti, vaikka kilpailu markkinoilla onkin kovaa. Yksi tunnetuimmista puolestapuhujista on Bix Weir, minkä lisäksi Litecoinilla on vankka suosion kulta- ja hopeasijoittajien keskuudessa. Moni heistä näkee Bitcoinin digitaalisena kultana ja Litecoinin digitaalisena hopeana.

Litecoinin vahvuutena on Bitcoin-juurien lisäksi valuutan pitkä historia, mikä tarkoittaa kokenutta tiimiä. Lisäksi keulakuva Charlie Lee on yksi kryptomaailman arvostetuimmista henkilöistä. Hänen persoonallaan on varmasti iso merkitys Litecoinin menestykseen.

Pysyt hyvin kärryillä Litecoiniin liittyvistä uutisista, kun seuraat Charlie Leetä Twitterissä. Tämän lisäksi hyvä lähde on Litecoinin oma Reddit-lanka.

Kuva: Charlie Lee kuvakaappaus tästä videosta, Litecoin by Eivind Pedersen from Pixabay

Coinmotion


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*