Litecoin (LTC) kurssi – EUR & USD

Litecoin (LTC) kurssi on vaihdellut historiallisesti $1.11 (14.1.2015) ja $412.96 (10.5.2021) välillä. Litecoinin arvo muodostuu pääasiassa yleisen kryptomarkkinan kehityksestä, sijoittajien kiinnostuksesta sekä Litecoinin globaalista adoptiosta. Litecoinin halving on tapahtuma, jossa Litecoin-verkon lohkopalkkio puolittuu noin neljän vuoden välein. Litecoin on ollut suurimman osan historiaansa yksi kryptomarkkinan top 10 -valuutoista.

Litecoin (LTC) kurssi – historiallinen kehitys

Litecoin (LTC) kurssi on vaihdellut historiallisesti $1.11 (14.1.2015) ja $412.96 (10.5.2021) välillä. Litecoinin kurssista on dataa alkaen toukokuusta 2013. Tämä informaatio perustuu Coinmarketcapin dataan.

Litecoin tuli treidattavaksi toukokuussa 2013, jolloin sen kurssi oli noin 4,3 dollaria. Litecoinin kurssi teki ensimmäisen merkittävän nousunsa Bitcoinin vanavedessä vuoden 2013 marraskuussa. Tuolloin Litecoinin kurssi kipusi yli 39 dollariin.

Tästä alkoi pitkä ja vaikea jakso, sillä Litecoin kurssi laski vuoden 2014 aikana lähes yhteen dollariin. Vuosi 2014, 2015 ja 2016 olivat hidasta nousua. Litecoinin kurssi oli vielä maaliskuussa 2017 vain hieman alle neljä dollaria.

Keväällä 2017 alkoi tapahtua, sillä kurssi kohosi toukokuussa 2017 yli 30 dollariin. Vuosi 2017 oli Litecoinin kannalta jatkuvaa ja tasaista nousua. Sen kurssi kohosi yleisen kryptomarkkinan nousun siivellä, jonka vetureina toimivat Bitcoin ja Ethereum.

Joulukuussa 2017 Litecoinin kurssi rikkoi jo 100 dollaria ja nousi uskomattomalla tavalla aina 375 dollariin vain kahdessa viikossa. Joulukuun alku vuonna 2017 oli altcoin-huuman hurjaa aikaa, ja tuolloin monet kryptovaluutat moninkertaistivat arvonsa hyvin lyhyessä ajassa.

Alla olevasta grafiikasta löytyy Litecoin kurssihistoria:

litecoin kurssi

Vuoden 2018 alussa koko kryptomarkkinan kupla puhkesi, mutta Litecoin piti lopulta arvonsa paljon kilpailijoitaa paremmin. Suurin osa kolikoista putosi 95% tai jopa 99% joulukuun 2018 loppuun mennessä. Litecoinin kurssipohjaksi muodostui noin 23 dollaria.

Vuosi 2019 oli Litecoinille erinomainen. Sen hinta kohosi huomattavasti kilpailijoita paremmin, minkä syynä oli osaltaan syksyllä 2019 tapahtunut Litecoin halving. Kurssi lähes viisinkertaistui vuoden 2019 keväällä noin 30 dollarista lähes 150 dollariin.

Vuoden 2021 kryptoralli nosti myös Litecoinin aina uusiin ATH-lukemiin saakka! Litecoin euro kurssi rikkoi toukokuun 10. päivänä 2021 peräti 412 dollarin rajan. Siitä lähtien Litecoin on ollut enemmän tai vähemmän alamäessä, vaikka kurssi hetkellisesti kävikin 280 dollarissa vielä vuoden 2021 lopulla.

Litecoinin kurssi laski vuonna 2022 muun markkinan mukana. Lopulta pohja löytyi noin 46 dollarin tasolta, mikä tarkoittaa 90 prosentin laskua. Keväällä 2023 Litecoin aloitti varovaisen nousun – jälleen käsi kädessä yleisen markkinanosteen kanssa. Sen nousulukemat ovat olleet kuitenkin selvästi Bitcoinia maltillisempia.

Vuosi 2023 on ollut lopulta varsin vaatimaton Litecoinille, kuten monille muillekin altcoineille. Lokakuun alussa 2023 Litecoinin kurssi on noin kymmenen prosenttia alempana kuin tammikuun ensimmäisenä päivänä.

Miten Litecoin arvo muodostuu?

Litecoinin arvo muodostuu pääasiassa yleisen kryptomarkkinan kehityksestä, sijoittajien kiinnostuksesta sekä Litecoinin globaalista adoptiosta. Käydään seuraavaksi läpi tärkeimpiä tekijöitä Litecoinin arvonmuodostuksessa.

  • Yleinen markkinatilanne: Mikään kryptovaluutta ei ole toistaiseksi nostanut hintaansa yleistä kryptomarkkinan trendiä vastaan. Esimerkiksi vuosien 2018 ja 2022 karhumarkkinoissa kaikki kryptovaluutat menettivät arvoaan. Kyse on siitä, muuttuuko hinta enemmän vai vähemmän kuin kilpailevilla kryptovaluutoilla. Litecoin tarvitsee siis arvonnousuun ”vetoapua” koko markkinan suunnasta.
  • Sijoittajien kiinnostus: Litecoin oli yksi suosituimmista kryptovaluutoista ensimmäiset 5-6 vuotta sen julkaisunsa jälkeen. Sijoittajien kiinnostus on kuitenkin viime vuosina siirtynyt älysopimusalustoihin, DeFi-sektoriin, NFT-maailmaan jne. Tällä on ollut iso vaikutus Litecoinin hintaan.
  • Näkyvyys/tunnettuus: Litecoinilla on hyvä brändiarvo, ja se on Bitcoinin jälkeen yksi tunnetuimmista kryptovaluutoista. Sen näkyvyys on kuitenkin pienentynyt valtavasti viime vuosina sosiaalisessa mediassa. Juuri kukaan influensseri ei nykyisin nosta esiin Litecoinia mielenkiintoisena sijoituskohteena. Tällä on negatiivinen vaikutus Litecoinin arvoon pitkässä juoksussa.
  • Litecoinin adoptio: Koska Litecoin on puhdas maksuväline, se tarvitsee adoptiota eli käyttökohteita ja käyttäjiä. Litecoin on saavuttanut jonkin verran menestystä etenkin Etelä-Amerikassa, mutta kilpailu vaihtoehtoisista maksuista ja etenkin Bitcoinin salamaverkon myötä on koventunut valtavasti.

Litecoinin arvo muodostuu useista tekijöistä, joista tässä oli mainittu vain muutamia. Jos olet kiinnostunut sijoittamaan Litecoiniin, tee ensin omat tutkimuksesi ja pohdi tarkkaan, onko LTC eri vaihtoehdoista se paras kohde. Tutustu artikkeliin Litecoin ostaminen jos haluat yksityiskohtaisia ohjeita ostoprosessista.

Litecoin halving

Litecoinin ”halving” on tapahtuma, jossa Litecoin-verkon lohkopalkkio puolittuu noin neljän vuoden välein. Tämä mekanismi on suunniteltu varmistamaan Litecoinin hallittu tarjonta ja rajoittamaan sen inflaatiota. Halving-tapahtumalla voi olla vaikutusta Litecoinin kurssiin, koska se voi lisätä kryptovaluutan niukkuutta ja siten sen haluttavuutta.

Litecoinin lohkopalkkio oli aluksi 50 LTC, josta se on puolittunut kolme kertaa nykyiselle 6,25 LTC:n tasolle.

Historiallisesti Litecoinin halvingit ovat korreloineet sen kurssinousujen kanssa. Esimerkiksi ensimmäinen halving vuonna 2015 nosti Litecoinin kurssia noin 500% kuukausien aikana ennen ja jälkeen tapahtuman. Toinen halving vuonna 2019 nosti Litecoinin kurssia noin 400% vuoden alusta elokuuhun asti.Tämä voi johtua siitä, että halving saattaa lisätä kysyntää, kun tarjonta vähenee.

Litecoinin kolmas halving tapahtui elokuussa 2023, jolloin lohkopalkkio väheni 12,5 LTC:stä 6,25 LTC:hen. Tämä tapahtuma ei kuitenkaan johtanut välittömään kurssinousuun, vaan kurssi laski. Litecoinin kurssi putosi noin 8% 12 tunnin sisällä halvingista. Tämä voi johtua siitä, että markkinat olivat jo hinnoitelleet halvingin vaikutuksen tai että muut ulkoiset tekijät vaikuttivat kurssiin.

Litecoinin neljäs halving on arvioitu tapahtuvan heinäkuussa 2027, jolloin lohkopalkkio pienenee 3,125 LTC:hen. On haastavaa ennustaa, miten tämä vaikuttaa Litecoinin kurssiin, koska kurssiin vaikuttavat monet tekijät, kuten markkinoiden yleinen tunnelma, kilpailutilanne ja teknologiset innovaatiot.

Litecoinin tulevaisuus

Litecoin on ollut suurimman osan historiaansa yksi kryptomarkkinan top 10 -valuutoista. Sen asema on kuitenkin heikentynyt vuosi vuodelta 2020-luvulla. Tämä siitä huolimatta, vaikka Litecoinin hinta kohosi kesällä 2021 uusiin ATH-lukemiin. Niin kohosi kuitenkin kaikkien muidenkin valuuttojen kurssit. Suurin osa Litecoinia enemmän.

Tällä hetkellä LTC on kryptojen rankingin sijalla 15 ja Litecoin kurssi on myös laahannut karhumarkkinan mukana alaspäin. Perustaja Charlie Lee (kuvassa) on myös hävinnyt julkisuudesta, eikä Litecoinista pahemmin sosiaalisessa mediassa puhuta. Mistä tämä johtuu?

Litecoin oli suosionsa huipulla ennen älysopimusalustojen vallankumousta. Tämä tarkoittaa Ethereumia, Cardanoa, Solanaa jne. Älysopimusalustat sekä niiden päälle rakennetut DeFi- ja NFT-sovellukset ovat nousseet viime vuosina valtavaan suosioon.

Sinänsä Litecoinissa ei ole mitään vikaa, mutta sillä ei ole tällä hetkellä enää samaa etua halpojen transaktioiden toteuttajana. Litecoin on vain valuutta. Niin kauan kun kryptoja ei käytetä laajemmin maksamiseen, Litecoin tulevaisuus on mysteeri. Tämän lisäksi kolikolla omat rajoitteensa tulevat teknologian puolelta.

Litecoin tulevaisuus ei siis näytä erityisen valoisalta. Kesällä 2022 julkaistu MimbleWimble-päivitys tuo sentään kaivattuja privaattiominaisuuksia. Tämä on kuitenkin saanut osan pörsseistä pudottamaan Litecoinin listoiltaan.

Litecoin syntyi jo vuonna 2011. Tuolloin käytössä oli lähinnä Proof of Work eli louhintaa vaativa konsensusalgoritmi. Viime vuosina markkinoita ovat hallinneet Proof of Stake -kryptovaluutat. Ne tarjoavat paljon nopeammat ja halvemmat transaktiot kuin Litecoin. Tämä on myös syönyt Litecoinin suosiota.

Lue lisää tästä projektista Bitcoinkeskuksen kattavasta oppaasta: mikä on Litecoin?


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *