Lightning Protocol 1.0 – Salamaverkon käyttöönotto lähestyy

Salamaverkko - lightning network

Lightning Network eli salamaverkko on eräs tämän vuoden kiinnostavimmista läpimurroista. Sen odotetaan ratkaisevan Bitcoinin sekä muiden kryptovaluuttojen lohkoketjujen skaalautuvuusongelmia, jotka ovat tapetilla tälläkin hetkellä. Bitcoin-transaktiot ovat olleet pari päivää tukossa johtuen valtavasta liikenteestä. Artikkelin kirjoitushetkellä puskurissa on yli 200.000 transaktiota, joiden purkaminen kestää todennäköisesti monta päivää.

Lightning Network Protocol määrittää niin sanotun salamaverkon toiminnan. Kyseisen protokollan on tarkoitus ratkaista nykyisten lohkoketjun skaalautuvuusongelmat luomalla varsinaisen lohkoketjun yläpuolelle kokonaan erillinen protokollataso.

Idea on alla olevan kuvan mukaisesti siinä, että Bitcoinin (tai minkä tahansa muun kryptovaluutan tai universumin) lohkoketju toimii alimpana tasona ikään kuin ankkurin roolissa. Sen päälle tulevalla tasolla on Lightning Network sekä muita vastaavia protokollia. Salamaverkossa suoritetaan P2P-operaatiota ilman välikäsiä, ja transaktioissa hyödynnetään älysopimuksia.

Jos henkilö ostaa esimerkiksi kupin kahvia Bitcoinin avulla, niin kaupan sekä asiakkaan välille luodaan älysopimus, jossa määritellään transaktion ehdot. Kun asiakas suorittaa maksun, se käsitellään käytännössä reaaliajassa salamaverkon puolella. Taustalla olevan lohkoketjun roolina on toimia ikään kuin lahjomattomana tuomarina.

lightning network - salamaverkko
Tällä hetkellä Bitcoinin ongelmana on lohkojen hidas varmistaminen, joka vaatii valtavasti laskentatehoa. Monet pienet transaktiot tukkivat järjestelmän nopeasti, eikä Bitcoin-yhteisö ole päässyt yksimielisyyteen asian ratkaisemisesta blokkien kokoa kasvattamalla.

Bitcoinin tunnetuin hard fork, Bitcoin Cash, on tehnyt nimenomaan tämän operaation. Sen blokin koko on huomattavasti Bitcoina suurempi, jolloin yksi blokki voi sisältää paljon enemmän transaktioita. Näin lohkojen käsittely nopeutuu ja transaktiot ovatkin Bitcoin Cashin osalta huomattavasti nopeampia ja halvempia tällä hetkellä.

Bitcoin Core -porukan mielestä lohkon kasvattaminen ei ole kuitenkaan oikea ratkaisu pitkällä tähtäimellä. Tästä johtuen myös niin sanottu SegWit2X-päivitys kaatui marraskuussa, joka olisi tuplannut Bitcoinin blokin 1MB -> 2MB kokoiseksi. Ratkaisua haetaan sen sijaan Lightning Networking avulla.

Päivitys 10.12.2017 – Charlie Lee:n osuva twiitti aiheeseen:

Salamaverkon speksit on kehitetty kolmen eri tahon yhteistyössä: ACINQ, Blockstream sekä Lightning Labs. Tämän lisäksi mukana on ollut myös Bitcoin-yhteisön jäseniä. Käytännössä kaikki kolme kehittäjätahoa ovat luoneet omat implementaationsa salamaprotokollan avulla ja varmistaneet koko ajan niiden yhteensopivuuden.

Tänään julkaistujen uutisten mukaan ryhmät ovat suorittaneet kattavat testit saumattoman integraation varmistamiseksi, jotka ovat onnistuneet täydellisesti. Samalla uutisoitiin maailman ensimmäisistä salamaverkkoprotokollan avulla tehdystä maksusta Bitcoinin mainnetissä. ACINQ:n perustaja Pierre-Marie Padiou:

“We’ve been able to make successful payments on the mainnet that goes all around the world. That’s kind of a big deal.”

Lightning Network ei ole vielä valmis julkiseen käyttöönottoon, mutta protokolla on oikealla tiellä ja etenee kohti maalia. Pierre-Marie Padoun mukaan saumaton yhteensopivuus eri kehityssuuntien välillä on kaiken A ja O projektin onnistumiselle.

Suurin askel tulee olemaan mainnet-softan julkistus, jonka beta-versio mahdollistaa lähitulevaisuudessa ihmisten tekemät aidot transaktiot Lightning Networkin sisällä. Tämä softa ei ole vielä valmis ylihuomenna, mutta tänään julkistetut testitulokset ovat erittäin positiivisia.

Padioun mukaan kehitystiimit etenevät konservatiivisesti kohti maalia, turhia kiirehtimättä. Tällä varmistetaan teknologian toimintavarmuus. Näin loppukäyttäjänä voi todeta tähän: todella hyvä juttu. Vaikka Bitcoin-yhteisö haluaakin kuumeisesti ratkaisua transaktioiden käsittelyyn, kyseessä on niin kriittinen osa verkkoa, että se täytyy toimia 100% varmuudella alusta asti.

“We’re almost there.”

Suosittelen katsomaan alla olevan videon, jossa Lightning Labsin yksi perustajista, Elizabeth Stark, käy läpi protokollan idean.

Lähde: Coindesk.com | Kuva: , kuvakaappaus tästä videosta.


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*