etusivu
14
kesä
ledger nano x opas

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Ledger Nano X opas – asennus, käyttö ja turvallisuus

Tämä artikkeli on Ledger Nano X käyttöopas. Kyseessä on vuonna 2019 julkaistu lompakko kryptovaluuttojen säilytystä varten. Ledger Nano X mahdollistaa kaikkien tunnettujen kryptovaluuttojen turvallisen säilytyksen. Tässä artikkelissa käydään läpi laitteen käyttöönotto askel askeleelta.

Rekisteröidy Binancelle

Yleistä Ledger Nano X -lompakosta

Ledger Nano X on ranskalaisen Ledger -yhtiön valmistama kryptovaluuttalompakko. Sen toimitukset alkoivat keväällä 2019, ja kyseessä on päivitetty versio supersuositusta Ledger Nano S -lompakosta.

Kyseessä on ns. hardware-lompakko, josta käytetään myös nimitystä kylmälompakko (engl. cold wallet). Tämä tarkoittaa, että henkilön omaisuutta suojaavat privaattiavaimet säilytetään aina offlinessa eli internetin ulkopuolella. Kylmälompakon vastakohta on hot wallet, online-lompakko. Tällaisia ovat esimerkiksi kryptovaluuttapörssit.

Nano S on noussut viime vuosina maailman suosituimmaksi lompakoksi piensijoittajille sekä alan ammattilaisille. Se on osoittautunut turvalliseksi ja helppokäyttöiseksi laitteeksi. Nano X ei tee Nano S -laitteesta vanhanaikaista, vaan se on edelleen täysin toimiva ratkaisu.

ledger nano x ja nano s
Kuvassa Ledger Nano S ja Nano X. Laitteet ovat ulkoisesti varsin samannäköisiä.

Nano X tarjoaa huomattavasti laajemman tuen eri kryptovaluutoille, enemmän tilaa lompakoille ja ennen kaikkea Bluetooth-yhteyden mobiililaitteeseesi. Nano X on tarkoitettu käytettäväksi puhelimesi kanssa, etkä tarvitse edes langatonta verkkoyhteyttä (mobiiliverkko riittää). Nano S on sen tarkoitettu taas käytettäväksi tietokoneella USB-kaapelin kanssa.

Ledger pudotti Nano X -mallin julkaisun myötä Nano S:n hintaa noin puolella. Eli vanhempi malli on budjettiratkaisu niille käyttäjille, jotka eivät tarvitse kaikkia Nano X:n ominaisuuksia.

Hanki Ledger Nano X tästä

Ledger Nano X -laitteen sisältö hallitaan Ledger Live -ohjelman avulla, joka voi olla monille tuttu myös Ledger Nano S -laitteen käytöstä. Koska kyseessä on nimenomaan mobiililaitteen kanssa käytettävä lompakko, niin suoritamme asennuksen puhelimen avulla.

Tässä oppaassa Ledger Nano X otetaan käyttöön iPhonella, mutta toimenpiteet ovat täysin vastaavia Android-puhelimilla.

HUOM: Löydät Ledger Nano S:n asennusohjeen tietokoneelle tästä linkistä. Jos haluat hallita myös Nano X -laitetta tietokoneen avulla, seuraa Nano S:n asennusohjeita. Prosessi on täysin vastaava.

TÄRKEÄÄ: Ledger Nano X syö virtaa varsin nopeasti etenkin asennuksen aikana. Tarkkaile akun kestoa ja kytke laite tarvittaessa USB-kaapelin avulla virtalähteeseen hetken ajaksi.

Ledger Nano X asennus, vaihe 1: Ledger Live

Aloita asennus lataamalla Ledger Live -ohjelmisto Apple Storesta (tai Androidilla Googlen sovelluskaupasta). Kun olet ladannut sovelluksen, käynnistä se.

Ruudulle tulee ensimmäisenä tervehdys Welcome to Ledger Live ja painike Getting Started. Aloita asennus klikkaamalla tätä nappia.

Seuraavaksi sovellus pyytää sinua valitsemaan laitteen. Valitse vaihtoehdoista Ledger Nano X.

Kun olet valinnut laitteen, saat ruudulle neljä eri toimintoa

  1. Import desktop accounts
  2. Initialize as new device
  3. Restore from recovery phrase
  4. Use initialized device

Koska olemme nyt asentamassa uutta laitetta, valitse Initialize as new device.

Vaihe 2: Ledger Nano X alustaminen

Seuraavaksi saat Ledger Live sovelluksen ruudulle ohjeet käynnistää Ledger Nano X laitteesi. Ledger Nano S -versiossa oli kaksi pientä painiketta, joita painettiin usein yhtä aikaa. Nano X:ssä ne on korvattu kahdella pyöreällä painikkeella. Toinen on musta ja toinen on harmaa, joka saattaa ensin hämätä tottumatonta käyttäjää.

Ledgerin mukana ei tule käytännössä mitään ohjeita. Vain pieni paperinpala, jossa neuvotaan asentemaan Ledger Live -ohjelmisto ja seuraamaan sen ohjeita.

ledgernanox-boksi
Ledger Nano X -pakkauksen sisältö.

Nano X pyytää seuraavaksi painamaan oikeanpuolimmaista nappulaa jatkaaksesi. Sen jälkeen se varmistaa, että olet ladannut Ledger Live -ohjelmiston. Seuraavaksi laite ohjeistaa, että pääset eteenpäin valikoissa joko oikealla tai vasemmalla napilla.

Ledger Nano S:n tavoin, erilaiset vahvistukset suoritetaan painamalla molempia painikkeita yhtä aikaa. Sammutat myös laitteen niiden avulla.

Kun olet edennyt esittelytekstien läpi, saat Ledger Nano X:n valikon auki ja tekstin: Set up as new device. Klikkaa molempia painikkeita valitaksesi tämän. Jos klikkasit vahingossa vain oikeaa tai vasenta nappia, niin kelaa niitä painamalla itsesi takaisin tähän kohtaan.

Vaihe 3: PIN-koodin valinta

Ledger Nano X pyytää sinua valitsemaan seuraavaksi PIN-koodin: Choose PIN code of 4 to 8 digits.

TÄRKEÄÄ: Valitse koodi, jota et unohda missään olosuhteissa! Tarvitse koodia joka kerta, kun käytät laitetta.

Klikkaa molempia painikkeita yhtä aikaa, niin pääset valitsemaan PIN-koodin. Klikkaa vasenta tai oikeaa painiketta vaihtaaksesi numeroita suurempaan tai pienempään. Kun olet löytänyt haluamasi numeron, hyväksy se painamalla painikkeita yhtä aikaa. Jos haluat poistaa edellisen numeron, valitse 0:n jälkeen tuleva <[X] ikoni.

ledgernanox-pin
PIN-koodin valinta Ledger Nano X -laitteella.

Ledger Nano X antaa sinulle mahdollisuuden hyväksyä (v -ikoni) PIN-koodi neljän numeron jälkeen. Voit kuitenkin syöttää halutessasi vielä neljä numeroa lisää, eli PIN voi olla 4,5,6,7 tai 8 numeroa pitkä. Hyväksy PIN-koodi painamalla molempia nappuloita v-ikonin kohdalla.

Tämän jälkeen laite pyytää sinua syöttämään PIN-koodin uudelleen vielä varmuuden vuoksi.

Vaihe 4: Tallenna turvasanat palautusta varten

Seuraavaksi Ledger X ilmoittaa: Write down your recovery phrase. Kyseessä on 24 sanan muodostama ketju, joiden tärkeyttä ei voi alleviivata liikaa. Nämä sanat ovat pääsylippu laitteesi tietoihin. Niiden avulla kuka tahansa voi alustaa uuden Ledger Nano X:n ja päästä kryptovaluuttoihisi käsiksi.

Sinun täytyy pitää näistä turvasanoista parempaa huolta kuin Nano X -lompakostasi! Älä säilytä niitä missään olosuhteissa Nano X:n lähellä. Älä ota niistä kuvaa puhelimeesi. Mieti tarkkaan niiden säilytyspaikka, jotta ne ovat suojassa esim. kosteudelta.

Ledger Nano X:n mukana tulee kolme erillistä pahvinpalaa, johon voit kirjoittaa sanat.

ledgernanox-recovery

Klikkaa seuraavaksi molempia painikkeita, niin pääset eteenpäin. Saat ruudulle varoituksen edellä mainitusta asiasta. Klikkaa oikeanpuolimmaista painiketta, jonka jälkeen saat näytölle ensimmäisen sanan.

On tärkeää kirjoittaa sanat täsmälleen oikein ja oikeassa järjestyksessä. Pidä huoli siitä, että saat kaikissa olosuhteissa backup-paperistasi selvää.

Kirjoita ensimmäinen sana talteen ja klikkaa oikeanpuolimmaista painiketta. Kirjoita toinen sana talteen ja jatka niin kauan, kunnes kaikki 24 sanaa on käyty läpi. Laite pyytää sen jälkeen sinua vahvistamaan äsken syötetyt sanat. Paina molempia painikkeita jatkaaksesi.

Ruudulle tulee seuraavaksi ilmoitus: Confirm your recovery phrase. Paina molempia painikkeita jatkaaksesi.

Seuraavaksi käyt läpi äsken syöttämäsi sanat. Laite ehdottaa ruudulle eri vaihtoehtoja, joista sinun on valittava äsken syöttämäsi sana. Kun löydät oikean sanan, paina molempia painikkeita siirtyäksesi seuraavaan. Käy läpi kaikki 24 turvasanaa. Tämän prosessin tarkoitus on varmistaa, että kirjoitit talteen oikeat sanat oikeassa järjestyksessä.

Tee prosessi huolellisesti. Jos painat vahingossa nappeja kaksi kertaa peräkkäin eli valitset väärän sanan, joudut aloittamaan kaiken alusta.

Jos olet tehnyt oikein, saat seuraavaksi näytölle tekstin: Your device is ready >

Paina oikeaa nappia jatkaaksesi, jolloin ruudulle ilmestyy teksti: Access dashboard.

Vaihe 5: Ledger Liven ja Nano X:n yhdistäminen

Siirry nyt takaisin puhelimeesi ja Ledger Liven pariin. Vaiheessa 3 jäimme kohtaan, jossa laite kertoi PIN-koodin asennuksesta. Klikkaa ruudulla näkyvää Continue-nappulaa ja siirry eteenpäin.

Seuraavaksi Ledger Live kertoo myös backup-koodien talletuksesta, eli prosessista, jonka suoritimme jo äsken. Klikkaa taas Continue -painiketta.

Seuraavaksi saat tarkistuksen tietoturvasta. Ohjelmisto kysyy, valitsitko PIN-koodin itse? Toivottavasti kyllä, eli klikkaa Yes. Seuraavaksi sama kysymys turvalukujen tallennuksesta – klikkaa Yes, ja sitten Continue.

Tämän jälkeen Ledger Live -ohjelmisto ja Nano X -laite yhdistetään. Klikkaa Ledger Livessä olevaa nappulaa Add new Ledger Nano X. Varmista ennen kuin jatkat, että puhelimessasi on Bluetooth päällä!

ledgernanox-bluetooth

Ohjelmiston pitäisi löytää Nano X -lompakkosi noin 10 sekunnissa. Jos kaikki on ok, saat vahvistuskoodin Ledgeriisi parissa sekunnissa. Klikkaa molempia painikkeita vahvistaaksesi sen.

Tämän jälkeen Ledger Live -ohjelmisto varmistaa laitteesi aitouden ja pyytää sinua valitsemaan salasanan.

TÄRKEÄÄ: Tämä salasana on vain Ledger Live -sovelluksen suojaamista varten. Voit valita salasanan syöttämisen jälkeen myös sormenjälkitunnistuksen, jos puhelimesi tukee sitä. Se on huomattavasti helpompi tapa käyttää sovelluksia.

ledgernanox-controlcenter
Ledger Nano X Control Center.

HUOM: Jos Bluetooth-yhdistämisessä on ongelmia, mene Ledger Nano X:n Control Centeriin. Se avautuu pitämällä molempia nappeja pohjassa pari sekuntia. Valitse tämän jälkeen Settings ja edelleen Security ja Reset Pairings. Valinta resetoi kaikki Bluetooth-yhteydet. Tämä toimenpide auttoi omassa tapauksessani, kun puhelin ei löytänyt Nano X -laitetta heti.

Ledger Nano X asennus, vaihe 6: Luo tilit Ledger Liveen

Ledger Nano X -laitteesi on nyt alustettu käyttövalmiiksi. Seuraavaksi luodaan tilit eri kryptovaluutoille, mikä tapahtuu Ledger Live -sovelluksen avulla.

Kun avaat sovelluksen puhelimellasi, ruudulla pitäisi nyt näkyä alla oleva kuva. Valitse sovelluksen alavalikosta Manager ja sen jälkeen Ledger Nano X -laitteesi.

ledgernanox-portfolio

Tämän jälkeen saat Ledger Live -appiin listan eri appseista, joita on yksi käytännössä jokaiselle kryptovaluutalle. Asenna ensin Bitcoin-appi. Asennus pitäisi alkaa välittömästi ja kestää noin minuutin. Sen aikana Ledgerin ruudulla pitäisi näkyä teksti Processing.

Saat lopulta ilmoituksen onnistuneesta asennuksesta. Nyt Ledger Nano X -laitteeseesi on myös ilmestynyt Bitcoin-appi.

Voit nyt luoda useita Bitcoin-tilejä eri käyttötarkoituksia varten. Klikkaa Ledger Livestä Go to accounts Tämän jälkeen mobiiliappi pyytää sinua avaamaan Bitcoin-appin Ledger-laitteessasi. Kun avaat Bitcoin-appin, Ledger Liven pitäisi alkaa synkronoida tiliä, missä kestää noin 10 sekuntia.

Saat tämän jälkeen ruudullesi valinnan Add new account. Klikkaa Bitcoin 1 (segwit) -riviä ja sen jälkeen Continue. Uusi Bitcoin-tili on nyt lisätty, ja se löytyy Accounts-kohdan alta päävalikosta.

Voit lisätä samalla tavalla mitä tahansa muita kryptovaluuttoja. Eli, tarvitsen ensin appsin ja sen jälkeen voit luoda yhden tai useamman tilin ko. kryptovaluutalle.

Ledger Nano X laitteesi asennus on nyt valmis! Käymme seuraavaksi läpi, miten suoritat transaktioita Ledger Nano X:n avulla.

Kryptovaluuttojen vastaanotto Ledger Nano X:n avulla

Uusi Ledger Nano X -laitteesi on asennuksen jälkeen tyhjillään, joten suoritetaan seuraavaksi siirto Ledgeriin. Todennäköisesti sinulla on hallussasi jo kryptovaluuttaa, jotka haluat siirtää turvallisempaan lompakkoon.

Avaa Ledger Live -sovellus puhelimestasi ja valitse pääsivun alavalikosta Transfer -> Receive. Ruudulla näkyy tämän jälkeen aiemmin asennettu Bitcoin -lompakko. Klikkaa sitä, jonka jälkeen ohjelma pyytää vielä valitsemaan Ledger Nano X -laitteen.

Seuraavaksi Ledger Live ilmoittaa, että sinun täytyy avata Bitcoin-appi Nano X -laitteestasi.

Saat sen auki tuttuun tapaan klikkaamalla yhtä aikaa molempia nappuloita. Nano X ilmoittaa sen jälkeen: Application is ready.

Seuraavaksi Ledger Live pyytää sinua varmistamaan, että siinä näkyvä osoite täsmää Ledger Nano X -laitteessa näkyvään osoitteeseen. Kun klikkaat Continue -nappulaa, saat osoitteen esiin.

Suorita tämän jälkeen Bitcoin-siirto kyseiseen osoitteeseen.

ledgernanox-approve

Saat osoitteen pois ruudulta klikkaamalla Ledger Nanossa oikeaa nappia ja hyväksymällä siirron (yllä oleva kuva). Klikkaa tuttuun tyyliin molempia painikkeita, niin pääset eteenpäin.

Suosittelemme tekemään pienen testisiirron aina silloin, kun otat käyttöön uuden palvelun tai uuden laitteen. Kokeile ensin siirtoa pienellä summalla, jotta voit varmistua siitä, että kaikki meni oikein. Kun siirto näkyy oikeassa lompakossa, voit laittaa isomman summan tulemaan.

Bitcoin-transaktion kesto Ledger Nano X:n suuntaan riippuu käyttämästäsi palvelusta. Jos verkossa ei ole suurempaa ruuhkaa, varat ovat käytettävissä 20-30 minuuttia sen jälkeen, kun ne on laitettu toisessa päässä liikkeelle. Siirto näkyy Ledger Livessä jo paljon aiemmin, mutta et voi lähettää kryptovaluuttaa eteenpäin, ennen kuin ne on vahvistettu.

Kryptovaluuttojen lähetys Ledger Nano X:n avulla

Kryptovaluutan lähettäminen Ledgeristä tapahtuu lähes vastaavalla tavalla kuin vastaanottaminen.

Avaa Ledger Live -sovellus puhelimestasi ja valitse pääsivun alavalikosta Transfer -> Send. Tämän jälkeen sovellus pyytää sinua skannaamaan vastaanottajan QR-koodin tai syöttämään osoitteen käsin. QR-koodin skannaus on aina paras tapa. Osoitetta kannata koskaan syöttää käsin kirjain kerrallaan, sillä riski virheestä on aivan liian suuri. Jos syötät vastaanottajan osoitteen itse, kopioi se.

Kun olet skannannut osoitteen, klikkaa Continue. Seuraavaksi Ledger Live pyytää sinua syöttämään lähetettävän summan. Lopuksi ruudulle tulee yhteenveto lähetyksen tiedoista.

ledgernanox-send2
Kuvassa esimerkkinä 0,0025 Bitcoinin lähetys.

Tämän jälkeen Ledger Live pyytää sinua valitsemaan Nano X -laitteen, jonka jälkeen ohjelma muodostaa yhteyden lompakkoosi. Jos sinulla ei ole jo Bitcoin-sovellus auki, valitse se Nano X -laitteestasi. Tämän jälkeen Nano X näyttää ilmoituksen: Review transaction >. Klikkaa eteenpäin oikeaa nappia painamalla, jonka jälkeen varmistat vielä Ledger Nano X:n kautta kaikki transaktion tiedot. Lopulta hyväksyt lähetyksen Nano X:stä molempia nappeja painamalla.

Tämän jälkeen hallintasovellus Ledger Live ilmoittaa onnistuneesta transaktiosta. Siirto on kuulutetaan Bitcoin-verkkoon yleensä 10-30 sekunnin kuluessa.

Ledger Nano X palautus backup-sanojen avulla

Kuten aiemmin tuli jo mainittua, tärkein turvassa pidettävä osa koko Ledger-lompakkoasi on sen alustuksessa luotu 24 sanan lista. Jos joku saa tämän listan haltuunsa, hän voi alustaa tyhjän Ledger Nano X:n sen avulla ja saada pääsyn kryptovaluuttoihisi. Kyseinen lista toimii siis palautuskoodina. Tyypillisiä käyttötilanteita ovat seuraavat:

  • Unohdat PIN-koodin
  • Ledger Nano X varastetaan tai se katoaa
  • Ledger Nano X menee epäkuntoon

Ei hätää, sillä pääset yhä lompakkoosi backup-sanojen avulla. Jos Ledger Nano X -laitteesi esimerkiksi varastetaan, voit ostaa tilalle uuden ja alustaa sen backup-sanojen avulla. Saat varasi käyttöön uudella laitteella.

Tässä kohtaa on hyvä kerrata etenkin aloitteleville käyttäjille eräs tärkeä asia. Bitcoinit ovat vain transaktioita tallennettuna lohkoketjuun. Ne eivät ole tallennettuna tietokonellesi, Ledger Nanoon tai mihinkään muuhunkaan lompakkoon. Käyttöoikeus tiettyyn tiliin (eli julkiseen avaimeen) on sen privaattiavaimen haltijalla.

Ledger hardware wallets enable easy and secure private key management. When you set up your device, a unique master private key is created by Ledger’s secure hardware and software. As all your private keys and public addresses arise from your master private key, you can manage many accounts and crypto assets with a single device.

Palautus on lisäksi hyvin simppeli toimenpide. Käytännössä valitset vain asennuksen ensimmäisessä vaiheessa Restore from recovery phrase ja seuraat näytön ohjeita.

Yllä on Ledgerin video aiheesta, jossa koko prosessi on kuvattu. Lopuksi sinun täytyy vielä asentaa kaikki applikaatiot ja lompakot.

TÄRKEÄÄ: Suosittelemme kokeilemaan palautustoimintoa siten, että lompakossasi on hyvin pieniä määrä kryptovaluuttaa. Kun opettelet tekemään prosessin kerran ”leikkirahalla”, osaat suorittaa sen myös tulevaisuudessa, jos kyseessä on koko krypto-omaisuutesi.

Ledger Nano X turvallisuus ja hankinta

Ledger Nano S on noussut kryptomaailman suosituimmaksi lompakoksi parin viime vuoden aikana. Sitä käyttävät sekä piensijoittajat että ammattilaiset, eikä Nano S ole pettänyt vielä kertaakaan tietoturvan osalta. Ledger on myös integroitu useisiin palveluihin, joista tuorein esimerkki on Binance DEX. Voit treidata Binancen hajautetussa pörssissä kryptovaluuttaa suoraan omasta lompakostasi.

Nano X on ranskalaisen Ledgerin uusin tuote. Siihen mahtuu yli 100 eri kryptovaluutta-applikaatiota ja 1000 lompakkoa. Nano X riittää varmasti myös ammattimaiseen käyttöön, eikä sen hinta ole juuri Nano S:n viimevuotista hintaa korkeampi. Nano X on tarkoitettu kulkemaan käyttäjänsä mukana, eikä se tarvitse enää tietokonetta tuekseen. Bluetooth-yhteys omaan puhelimeen on hieno uudistus.

Ledger Nano X -laitetta ei tarvitse sammuttaa erikseen. Se siirtyy nopeasti virransäästötilaan ja sulkeutuu itsestään käyttämättömänä. Koska laitetta käytetään pääasiassa langattomasti, siihen täytyy välillä ladata virtaa USB-liitännän avulla.

TÄRKEÄÄ: Älä koskaan osta hardware-lompakkoa koskaan mistään muuaalta, kuin valmistajan sivuilta. Voit muuten joutua todella ikävän huijauksen kohteeksi ja menettää kaikki kryptovaluuttasi. Pidä myös huoli siitä, että edellä mainittu 24 sanan backup-koodi on tallennettu huolellisesti aina eri paikkaan kuin itse Ledger Nano X.

Jos haluat säilyttää backup-koodit todella turvallisesti, kannattaa tutustua Cryptosteel-tuotteeseen. Kyseessä on 100% ruostumattomasta teräksestä tehty levy, joka kestää kaikkia järjellisiä ja järjettömiä olosuhteita. Cryptosteel voidaan haudata maahan tai upottaa vaikka järven pohjaan. Se kestää jopa 1200 asteen lämpötilaa, eli koodisi säilyvät turvassa jopa tulipalon sattuessa.

Bitcoinkeskus suosittelee Ledger Nano X:n hankintaa kaikille kryptosijoittajille, jotka haluavat pitää omaisuudestaan hyvää huolta.

Osta Ledger Nano X tästä

Lopuksi vielä yksi tärkeä huomio. Mikään kryptovaluuttalompakko ei ole 100% täydellinen ja turvallinen ratkaisu. Vaikka omistaisit Ledger Nano X -lompakon, voit silti hajauttaa krypto-omaisuutesi eri lompakoihin tai nettipalveluihin. Kryptovaluuttojen maailmassa jokainen on itse vastuussa omaisuudestaan.

Ledger Nano X - The secure hardware wallet


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.