ledger nano s opas kokemuksia hinta

Ledger Nano S on tällä hetkellä markkinoiden suosituin hardware-lompakko. Kyseinen laite on suositeltava hankinta jokaiselle kryptosijoittajalle, jonka portfolion koko on yli 500 euroa. Tässä artikkelissa annetaan selkeät ohjeet Ledger Nanon S:n käyttöön.

Yleistä kryptovaluuttalompakoista

Ensin on hyvä tehdä pieni yhteenveto kryptovaluuttalompakoiden eroista. Bitcoinkeskus on julkaissut myös laajemman artikkelin aiheesta: opas Bitcoin-lompakon valintaan. Lompakot voidaan jakaa karkeasti kolmeen kategoriaan: online, desktop ja offline.

Online-lompakko on käytännössä sivusto, kuten Coinmotion, Coinbase tai Binance-pörssi. Tässä vaihtoehdossa et hallitse lompakkoasi itse, vaan privaattiavaimesi on palveluntarjoajan hallussa. Tietoturvasi taso on riippuvainen käyttämäsi palvelun laadusta. Riskejä ovat mm. palvelun toimintakatkot sekä hakkertointi.

Suosituin desktop -lompakko on tällä hetkellä Exodus, joka tukee lukuisia eri kryptovaluuttoja. Tämän lisäksi monet kryptovaluutat kuten NEO ja Monero tarjoavat oman desktop -lompakon. Kyse on siis tietokoneelle asennettavasta ohjelmasta. Tietoturvasi paranee tässä vaihtoehdossa, sillä privaattiavain on sinun hallussasi. Olet kuitenkin yhä haavoittuvainen mahdollisille haittaohjelmille ja/tai hakkeroinnille.

Ledger Nano S on offline-lompakko, josta käytetään myös nimitystä cold wallet. Tässä vaihtoehdossa privaattiavaimesi ovat USB-tikulla, jota voit säilyttää vaikka työpöytäsi laatikossa. Olet siis turvassa kaikilta online-hyökkäyksiltä. Tästä johtuen Ledger Nano S on suositeltavin vaihtoehto kryptovaluuttojen säilytykseen.

Ledger Nano S asennus

Ledger Nanon käyttöönotto tapahtuu helposti kytkemällä laite USB-kaapelilla kiinni tietokoneeseen. Nanossa on pieni näyttö, jonka yläpuolella on kaksi nappulaa. Kaikki tarvittavat toiminnot suoritetaan joko oikean- tai vasemmanpuoleisella nappulalla tai painamalla niitä molempia yhtä aikaa.

Aloita kytkemällä laite kiinni tietokoneeseesi mukana tulevan USB-kaapelin avulla.

1: Kun otat Ledgerin käyttöön ensimmäistä kertaa, laite kysyy: Configure as new device? Oikeaa nappia painamalla voit valita kyllä-vaihtoehdon [v]. Palataan toiseen vaihtoehtoon artikkelin lopussa.

2: Tämän jälkeen sinua pyydetään valitsemaan PIN-koodi (huomaa, että se voi olla pidempi kuin neljä numeroa).

3: Seuraava vaihe on koko prosessin tärkein, ja huolellisuutta ei voi tässä kohtaa korostaa liikaa. Laite pyytää sinua kirjoittamaan ylös recovery phrasen. Kyse on 24 eri sanasta, joiden avulla pääset sisään kryptovaluuttoihisi, jos unohdat PIN-koodisi, laitteesi katoaa tai rikkoutuu. Kirjoita huolellisesti ylös jokainen sana paperilapulle oikeassa järjestyksessä.

4: Lopuksi laite pyytää sinua vahvistamaan muutamat aiemmin kirjoittamistasi sanoista. Jos olet tehnyt kaiken oikein ja seuraat ohjeita, saat ruudulle tekstin: your device is now ready.

Asenna Google Chrome ja tarkista firmware

Ledger Nano S -lompakkosi on nyt valmis käyttöön. Näet ruudulla valmiiksi asennettuja applikaatioita kuten Bitcoin, Ethereum, Fido U2F sekä Settings. Ledgerin selaaminen tapahtuu oikealla tai vasemmalla napilla. Kun haluat valita jotain, paina molempia nappuloita yhtä aikaa.

Jokainen kryptovaluutta tarvitsee oman appsinsa. Hallitset Ledger Nanon sisältöä sekä kryptovaluuttojen siirtoa erillisten tietokoneelle asennettavien ohjelmien avulla. Kyseessä ovat Chrome-selaimen lisäosia. Jos sinulla ei ole jostain syystä vielä kyseistä selainta, lataa se ensin osoitteesta google.com/chrome.

Chromeen asennetut appsit löydät osoitteesta: chrome://apps/

Nyt ruudullasi pitäisi näkyä ainakin Ledger Wallet Bitcoin, Ledger Wallet Ethereum sekä Ledger Manager.

Kun klikkaat hiiren oikealla napilla näitä appseja ja valitset create shortcut, saat lähetettyä ne kuvakkeiksi tietokoneesi työpöydälle.

Huom! Ledger Nano on saanut maaliskuussa 2018 uuden firmware-päivityksen, joka on ehdottomasti asennettava. Toimenpide kestää noin kymmenen minuuttia ja se kannattaa tehdä tässä vaiheessa. Tarkista ensin käyttämäsi laitteen versio. Valitse Nanon valikosta Settings -> Device -> Firmware. Jos versiosi ei ole 1.4.1 (eli 1.4 tai vanhempi), mene tälle sivulle ja seuraa ohjeita.

Jos Nanosi firmware on 1.4.1 versio, voit jatkaa eteenpäin. Asenna koneellesi vähintään Bitcoin-lompakko sekä Ledger manager. Bitcoin-lompakkoa käytetään myös monien muiden kryptovaluuttojen hallintaan. Voit myös asentaa Ethereumin ja Ripplen, jos haluat tallettaa ko. valuuttoja Ledgeriisi. Löydät applikaatiot täältä.

---

Tämän jälkeen valitse lompakostasi Bitcoin, ja ruudulle tulee teksti: use wallet to view accounts. Klikkaa tämän jälkeen työpöydältäsi Ledger Wallet Bitcoin -kuvaketta ja lompakko avautuu. Jos lompakko pyytää sinulta valintaa vaihtoehtojen Legacy ja SegWit -välillä, valitse SegWit.

Kyseessä on äärimmäisen helppokäyttöinen ohjelmisto. Ylävalikosta löydät nappulat SEND, RECEIVE ja SETTINGS.

ledger nano bitcoin lompakko

1: Kryptovaluutan siirto Ledger Nano -lompakkoosi tapahtuu klikkaamalla RECEIVE. Sen jälkeen saat ruudullesi popupin, jossa lukee display address on device. Klikkaa tätä nappulaa, ja saat Bitcoin-osoitteen ruudullesi. Kopioi osoite talteen ja vahvista osoite myös Ledger Nanosta oikeaa nappia painamala. Tämän jälkeen vain siirrät Bitcoinit haluamastasi paikasta tähän osoitteeseen.

2: Kryptovaluuttojen lähetys tapahtuu SEND -nappia painamalla. Saat ruudulle popupin, johon syötät vastaanottajan osoitteen ja haluamasi määrän. Tämän jälkeen Ledger Nano pyytää sinulta vielä varmistusta varojen lähettämisestä.

Ja siinä kaikki. Muiden kryptovaluuttojen kohdalla prosessi on täysin sama. Suosittelen ensin kokeilemaan talletusta hyvin pienellä summalla, jonka jälkeen siirry artikkelin loppuosaan tekemään laitteen palautus.

Muiden kryptovaluuttojen tallennus Ledgeriin

Jos haluat tallettaa Ledger Nanoon muita kryptovaluuttoja, sulje Bitcoin-lompakko Ledgeristä scrollaamalla näyttö alas ja valitsemalla [o] Quit app, jolloin näyttö palaa päävalikkoon.

Klikkaa tämän jälkeen työpöydältä auki Ledger Manager.

ledger nano s manager

Näet Ledger Managerista tarjolla olevat kryptovaluutat. Valitse listasta haluamasi virtuaalivaluutta, ja klikkaa sen jälkeen vihreää nuolta. Ledger Nano pyytää sinulta vielä vahvistuksen asennukselle.

Voit milloin tahansa myös poistaa tietyn appsin tätä kautta. Applikaation poistaminen Ledgeristä ei poista kryptovaluuttoja lompakostasi.

Ledger Nano S palautus (laite hukkunut, PIN unohtunut jne).

Yksi suurimpia esteitä Ledger Nanon tai vastaavien laitteiden käytölle on ihmisten pelko siitä, että pieni USB-tikku katoaa tai hajoaa, PIN-koodi unohtuu tai muuta vastaavaa. Näin voi toki käydä, mutta ei hätää.

Jos unohdat PIN-koodin, voit palauttaa laitteen jälleen käyttöön alussa tallennettujen 24 sanan avulla. Jos laitteesi rikkoutuu tai katoaa, voit ostaa kaupasta uuden Ledgerin ja alustaa sen näillä samoilla sanoilla, jolloin saat jälleen pääsyn lompakkoosi.

Suosittelen vahvasti harjoittelemaan tätä palautustoimenpidettä ennen kuin siirrät lompakkoosi merkittäviä määriä kryptovaluuttaa. Voit olla siten varma, että osaat tarvittaessa suorittaa palautuksen oikein. Siirrä ensin Ledgeriisi joku pieni kokeilusumma Bitcoineja, ja testaa sitten palautusta, jotta näet ovatko kryptosi vielä tallella.

Voit testata palautusta syöttämällä PIN-koodisi väärin kolme kertaa peräkkäin

1: tämän jälkeen pääset näytöllä samaan kohtaan, joka oli asennuksesi ensimmäinen vaihtoehto: configure as new device? Valitse nyt vasemmalla napilla [x]. Tärkeää! Jos valitset tässä kohtaa oikealla napilla kyllä, luot silloin uudet lompakot ja menetät kaikki kryptovaluuttasi. Ole siis huolellinen palautusta tehtäessä.

2: Saat seuraavaksi ruudulle kysymyksen: restore configuration? Valitse oikealla napilla kyllä [v].

3: Ruudulla näkyy seuraavaksi: Enter your recovery phrase. Klikkaa molempia painikkeita niin pääset eteenpäin. Laite kysyy tämän jälkeen: Select the number of words to restore. Klikkaa molempia painikkeita, niin saat ruudullesi vaihtoehdot 12 – 24 – 18. Valitse oikea määrä sanoja (todennäköisesti se on 24).

4: Tämän jälkeen ohjelma pyytää sinulta jokaisen sanan kerrallaan. Sinun tarvitsee syöttää vain 2-3 ensimmäistä kirjainta, jonka jälkeen saat näytölle muutaman eri vaihtoehdon sanoista.

Kun olet käynyt läpi kaikki 24 sanaa, näytölle pitäisi tulla ilmoitus: Your device is now ready.

Jos olet tehnyt pienen testitalletuksen, voit käydä nyt tarkistamassa onko se tallella.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Ledger Nano S turvallisuus - tärkeitä huomioita

Lopuksi vielä muutama tärkeä huomio Ledger Nanon käytöstä. Sama koskee myös muitakin vastaavia laitteita.

Kryptovaluuttasi eivät sijaitse Leder Nano S -laitteessa. Kryptovaluuttasi ovat aina lohkoketjussa, mikä on hajautettu tietokanta verkossa. Jos käytät edellä mainittua desktop-lompakkoa, niin sama juttu: kryptovaluuttasi eivät sijaitse silloinkaan oman koneesi kovalevyllä.

Informaatio kryptovaluuttojen omistajista on aina tallennettuna lohkoketjuun. Lompakko ei ole mitään muuta kuin graafinen käyttöliittymä, jonka avulla saat pääsyn tietyn privaattiavaimen hallinnassa oleviin kryptovaluuttoihin. Se, joka hallitsee privaattiavainta, hallitsee ko. avaimen takana olevaa kryptovaluuttaa.

Ledger Nano säilyttää siis privaattiavaintasi kyseisiin kryptovaluuttalompakoihin. Laitteen koko idea on siinä, että privaattiavaimesi ovat jatkuvasti turvassa online -hyökkäyksiltä. Kaiken lisäksi Ledger Nanon varastaminen ei auta mitään, jos rikollinen ei tiedä laitteesi PIN-koodia. Pääset omaisuuteesi käsiksi ostamalla uuden Ledger Nanon, joten pelkoa laitteen kadottamisesta tai rikkomisesta ei ole.

Nyt tulee kuitenkin tärkein asia: Ledger Nanon turvallisuus riippuu täysin siitä, että edellä mainitut 24 sanaa sisältävä lappu on huolellisesti säilytetty. Jos joku saa kyseisen lapun käyttöönsä, hän saa silloin lompakkosi itselleen.

Itse laitteen kadottamisen tai rikkomisen sijasta sinun täytyy murehtia kyseisen lapun säilyttämisestä. Et saa missään olosuhteissa lähettää noita sanoja esim. itsellesi sähköpostiin tai pitää niitä Ledger Nanon välittömässä läheisyydessä.

Blokkimedia tarjoaa tässä videossa yhden hyvän vinkin siitä, kuinka Ledger Nanon turvasanat voi jakaa usealle eri lapulle.

Huom. Ei ole mitenkään huono idea hajauttaa krypto-omaisuutta eri lompakoihin, vaikka omistatkin Ledger Nanon. Jos sinua pelttaa riski turvasanat sisältävän paperilapun katoamisesta, talleta Ledgeriin vain tietty osa omaisuudestasi.

Voit säilyttää edelleen esim. 10% Coinmotionissa, 10% Coinbasessa, 10% yhden tietokoneen Exodus-lompakossa, 10% toisen tietokoneen Exodus-lompakossa ja esimerkiksi 50% Ledgerissä.

Ledger Nano S osta ja hinta

Lopuksi vielä tärkeää asiaa, jos Ledger Nano S ostaminen kiinnostaa. Älä koskaan hanki laitetta eBayn kautta tai mistään muustakaan lähteestä käytettynä! Tilaa lompakko aina ledgerwallet.com -sivustolta, jolloin se toimitetaan sinulle uutena tehtaalta.

Ledger Nano S hinta on tällä hetkellä vain 79 euroa. Jos kryptovaluuttojen portfoliosi on 100-200 euron suuruinen, niin silloin Ledgerin hankinnan voi tietysti kyseenalaistaa. Mielestäni laite kannattaa hankkia siinä vaiheessa, jos portfolio on yli 500 euron arvoinen.

Osta Ledger Nano S tästä linkistä.

Löydät Youtubesta myös paljon oppaita laitteen käyttönotosta. Katso esimerkiksi ennen asennusta tämä video, niin näet itse, kuinka helppoa Ledgerin käyttö on.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Tule keskustelemaan aiheesta lisää Bitcoinkeskuksen foorumille!