Perustiedot
18
maalis
ledger nano s opas kokemuksia hinta

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Ledger Nano S käyttöopas

Ledger Nano S on markkinoiden suosituin hardware-lompakko. Kyseinen laite on suositeltava hankinta jokaiselle kryptosijoittajalle, jonka portfolion koko on yli 500 euroa. Tämä artikkeli on Ledger Nano S opas. Saat kaikki tarvittavat tiedot sen käyttöön.

Yleistä kryptovaluuttalompakoista

Ensin on hyvä tehdä pieni yhteenveto kryptovaluuttalompakoiden eroista. Bitcoinkeskus on julkaissut myös laajemman artikkelin aiheesta: opas Bitcoin-lompakon valintaan. Lompakot voidaan jakaa karkeasti kolmeen kategoriaan: online, desktop ja offline.

Online-lompakko on käytännössä sivusto, kuten Coinmotion, Coinbase tai Binance-pörssi. Tässä vaihtoehdossa et hallitse lompakkoasi itse, vaan privaattiavaimesi on palveluntarjoajan hallussa. Tietoturvasi taso on riippuvainen käyttämäsi palvelun laadusta. Riskejä ovat mm. palvelun toimintakatkot sekä hakkertointi.

Suosituin desktop -lompakko on tällä hetkellä Exodus, joka tukee lukuisia eri kryptovaluuttoja. Tämän lisäksi monet kryptovaluutat kuten NEO ja Monero tarjoavat oman desktop -lompakon. Kyse on siis tietokoneelle asennettavasta ohjelmasta. Tietoturvasi paranee tässä vaihtoehdossa, sillä privaattiavain on sinun hallussasi. Olet kuitenkin yhä haavoittuvainen mahdollisille haittaohjelmille ja/tai hakkeroinnille.

Ledger Nano S on offline-lompakko, josta käytetään myös nimitystä cold wallet. Tässä vaihtoehdossa privaattiavaimesi ovat USB-tikulla, jota voit säilyttää vaikka työpöytäsi laatikossa. Olet siis turvassa kaikilta online-hyökkäyksiltä. Tästä johtuen Ledger Nano S on suositeltavin vaihtoehto kryptovaluuttojen säilytykseen.

Hanki Ledger Nano S omaksesi!

HUOM. Ledger on julkaissut vuonna 2019 seuraavan sukupolven version nimeltään Ledger Nano X. Kyseinen lompakko toimii Bluetoothin avulla langattomasti mobiililaitteesi avulla ja siihen mahtuu huomattavasti enemmän kryptovaluuttalompakoita. Lue lisää: Ledger Nano X käyttöopas.

Ledger Nano S opas – laitteen asennus

Hallitset Ledger Nanon sisältöä tietokoneelle asennettavan ohjelman avulla. Aiemmin nämä olivat Google Chrome -selaimen lisäosia, mutta Ledger julkaisi kesällä 2018 desktop-sovelluksen kryptovaluuttojen hallintaan. Löydät tämän ohjelman osoitteesta ledger.com/pages/ledger-live. Klikkaa kyseiseltä sivulta Download Now -nappia ja asenna ohjelmisto koneellesi.

Kun olet asentanut Ledger Liven, käynnistä ohjelmisto. Valitse päävalikosta ensimmäinen vaihtoehto: Initialize a new Ledger device. Valitse seuraavaksi Ledger Nano S ja klikkaa Continue. Ohjelma pyytää seuraavaksi kytkemään Ledgerin tietokoneesi USB-porttiin. Laitteen mukana tulee kaapeli, jonka toinen pää liitetään kiinni Ledgeriin. Liitin voi tuntua tiukalta, mutta pidä huoli, että painat sen pohjaan asti.

Ledger Nanossa on pieni näyttö, jonka yläpuolella on kaksi nappulaa. Kaikki tarvittavat toiminnot suoritetaan joko oikean- tai vasemmanpuoleisella nappulalla tai painamalla niitä molempia yhtä aikaa.

Kun kytket Ledger Nanon tietokoneeseen, saat ruudulle esittelytekstit. Lopulta laitteessa lukee: Press both buttons to begin. Klikkaa siis molempia painikkeita yhtä aikaa. Saat tämän jälkeen lisää ohjetekstejä Ledger Nanon ruudulle sekä ilmoituksen: To begin configuration, press both buttons. Klikkaa taas molempia painikkeita yhtä aikaa.

 1. Seuraavaksi laite kysyy: Configure as new device? Oikeaa nappia painamalla voit valita kyllä-vaihtoehdon [v].
 2. Tämän jälkeen laite ilmoittaa: Choose a PIN code. Paina molempia painikkeita yhtä aikaa, jonka jälkeen voit syöttää haluamasi PIN-koodin. Tarvitset tätä koodia joka kerta, kun kytket Ledgerin kiinni tietokoneeseesi. Se on oltava numerosarja, jonka muistat ulkoa milloin tahansa. Liikuta numeroita ylös ja alas oikealla sekä vasemmalla painikkeella. Paina molempia yhtä aikaa vahvistaaksesi numeron. Huom. PIN-koodi voi olla myös pidempi kuin neljä numeroa.
 3. Seuravaaksi laite pyytää sinua vahvistamaan äsken syöttämäsi koodin: Confirm your PIN code.
 4. Seuraava vaihe on koko prosessin tärkein, ja huolellisuutta ei voi tässä kohtaa korostaa liikaa. Laite pyytää sinua kirjoittamaan ylös recovery phrasen. Kyse on 24 eri sanasta, joiden avulla pääset sisään lompakkoosi, jos unohdat PIN-koodisi, laitteesi katoaa tai rikkoutuu. Kirjoita huolellisesti ylös jokainen sana paperilapulle oikeassa järjestyksessä. Älä koskaan säilytä näitä sanoja Ledger Nanosi lähellä!
 5. Lopuksi laite pyytää sinua vahvistamaan muutamat aiemmin kirjoittamistasi sanoista: Confirm your recovery phrase. Klikkaa molempia painikkeita, jonka jälkeen voit vahvistaa sanat.
 6. Jos olet tehnyt kaiken oikein, saat ruudulle seuraavaksi tekstin: your device is now ready. Klikkaa taas molempia painikkeita yhtä aikaa.

Ledger Nano S -laitteesi on nyt alustettu. Seuraavaksi on aika viedä asennus loppuun Ledger Live -ohjelmistossa. Olet nyt asennuksen kohdassa: 4. Security checklist. Ledger Live kysyy sinulta muutamia turvakysymyksiä. Lopuksi ohjelma tarkistaa, että Ledger Nano -laitteesi on varmasti aito.

Asennuksen lopuksi voit myös asettaa Ledger Live -ohjelmistoon salasanan. Tämä koskee vain kyseisen ohjelmiston käyttöä, eikä se liity mitenkään kryptovaluuttalompakkoosi. Voit asettaa tämän salasanan halutessasi. Vaikka et asettaisi salasanaa, kukaan ei voi siirtää Ledger Liven avulla kryptovaluuttoja lompakostasi. Jokainen transaktio täytyy aina vahvistaa myös laitteesta klikkaamalla.

Nyt olet valmis lisäämään laitteeseen kryptovaluuttalompakoita.

Ledger Live -ohjelmiston käyttö

Asennuksen päätyttyä saat Ledger Live -ohjelmiston auki. Sen toimintalogiikka on seuraava: jokainen kryptovaluutta vaatii oman pienen applikaationsa, joka täytyy asentaa Ledger Nano -laitteeseen. Älä asenna Ledgeriisi huvin vuoksi turhia appseja, sillä ne vievät ylimääräistä tilaa. Asenna vain ne kryptovaluutat, joita aiot Ledgeriin tallettaa.

Kun avaat Ledger Liven ensimmäistä kertaa uusi Ledger Nano S -kytkettynä, näet seuraavan ilmoituksen:

Klikkaa Open Manager -nappia, jonka jälkeen Ledger Live pyytää sinua vahvistamaan pääsyn Ledger Nano laitteeseesi (klikkaa Ledger Nanosta hyväksyntä). Tämän jälkeen Ledger Livessä näkyy aakkosjärjestyksessä lista tarjolla olevista applikaatioista, eli kryptovaluutoista. Voit aloittaa lisäämällä laitteeseesi Bitcoin-appsin. Klikkaa siis Install-nappulaa Bitcoinin kohdalla.

Palaa tämän jälkeen yllä olevaan näkymään ja kryptovaluutalle tili. Ledger tukee myös useita eri tilejä jokaista kryptovaluuttaa kohti. Klikkaa Ledger Livestä Add accounts -nappulaa, ja valitse alasvetovalikosta Bitcoin.

Tämän jälkeen Ledger Live pyytää sinua valitsemaan Ledger Nano -laitteesta sinne äsken asentamasi Bitcoin-appsin. Eli klikkaa laitteen oikeaa (tai vasenta) nappia, jolloin voit selata sinne asennettuja applikaatioita.

Kun olet löytänyt laitteestasi Bitcoin-appsin, klikkaa molempia nappuloita yhtä aikaa valitaksesi sen. Klikkaa tämän jälkeen Ledger Live -ohjelmasta Continue, jonka jälkeen uusi tili synkronoidaan. Tämän jälkeen voit antaa tilille haluamasi nimen.

Klikkaa nimeämisen jälkeen raksi tilin perässä olevaan laatikkoon. Tämän jälkeen voit edetä painamalla Add account -nappia. Saat lopuksi ilmoituksen, että tili on lisätty onnistuneesti.

Tämän jälkeen kyseinen tili näkyy Ledger Live -ohjelman päävalikossa ACCOUNTS -otsikon alla. Voit nyt lisätä myös uusia Bitcoin-lompakoita. Voit myös klikata uudelleen Manageria ja toistaa saman prosessin muiden kryptovaluuttojen kohdalla.

Muista, että kryptovaluuttatilisi privaattiavaimet ovat aina turvassa Ledger Nano -tikulla. Ledger Live -ohjelma on vain graafinen käyttöliittymä tilien hallintaan sekä transaktioiden suorittamiseen.

Jos haluat käydä prosessin läpi myös videomuodossa, suosittelen katsomaan tämän Youtube-videon. Prosessi on kuvattu siinä hyvin selkeästi.

Kryptovaluuttojen lähettäminen ja vastaanotto Ledger Nanon avulla

Ledger Nano -laitteesi on nyt alustettu käyttövalmiiksi. Edellisessä vaiheessa sinne asennettiin myös tarvittavat kryptovaluuttalompakot. Seuraavaksi on vuorossa valuutan siirtäminen Ledger Nanolle.

Transaktioiden suorittaminen Ledger Live -ohjelmistolla on hyvin helppoa. Klikkaa Ledger Livessä lompakkoa, johon haluat siirtää varoja. Saat ruudulle Receive -nappulan, jota klikkaamalla prosessi käynnistyy. Ohjelmisto pyytää sinua seuraavaksi valitsemaan Ledgeristä kyseisen appsin. Kun etenet kolmanteen vaiheeseen, saat ruudulle alla olevan näkymän:

Kyseessä on varotoimenpide. Klikkaa Verify-nappia, niin saat ruudulle kryptolompakkosi osoitteen. Varmista, että Ledger Livessä näkyvä osoite on täysin sama kuin Ledger Nanossa.

Kun olet suorittanut varmistuksen, vahvista toimenpide Ledger Nanosta oikeaa nappia klikkaamalla. Tämän jälkeen voit kopioida osoitteen talteen Ledger Livestä. Tämä on siis osoite, johon lähettämällä kryptovaluuttasi päätyy turvaan Ledger Nano -tikulle.

Jos olet ostanut kryptovaluuttaa esimerkiksi Binance-pörssistä, voit tehdä sieltä kotiutuksen ruudulla näkyvään osoitteeseen. Pidä aina huoli siitä, että siirrät Bitcoineja Bitcoin-osoitteeseen, Ethereumia Ethereum-osoitteeseen jne.

Kryptovaluutan lähettäminen on myös hyvin yksinkertainen toimenpide Ledger Liven kautta. Valitse päävalikosta Send, jonka jälkeen saat ruudulle seuraavan lomakkeen:

ledger live lähetys

Valitse ensin alasvetovalikosta haluamasi kryptovaluuttalompakko. Kaikkien eri kryptovaluuttojen lähetys onnistuu siis tämän lomakkeen kautta. Seuraavaksi tarvitset vastaanottajan osoitteen. Tämän jälkeen valitset haluamasi määrän kryptovaluuttaa Amount -kohtaan. USD-laatikko näyttää lähettämäsi kryptovaluutan arvon Yhdysvaltain dollareissa.

Lopuksi voit valita summan, jonka haluat maksaa esimerkiksi Bitcoinin lähettämisestä. Jos olet aloitteleva käyttäjä, kannattaa valita Standard-vaihtoehto. Jos valitset High-vaihtoehdon, saat lähetyksesi perille mahdollisimman nopeasti, mutta maksat siitä myös enemmän. Jos verkossa ei ole poikkeuksellista ruuhkaa, tästä ei ole käytännössä hyötyä. Low-vaihtoehto on halvin, mutta siirto voi venyä pahimmillaan jopa kymmeniin tunteihin.

Kun olet lähettänyt transaktion, voit ottaa laitteen irti tietokoneestasi. Ledger Nanoa tarvitaan vain transaktion lähetysvaiheessa, eikä sitä tarvitse pitää koneessa kiinni koko ajan.

Verkon raju ylikuormitus tapahtui edellisen kerran joulukuussa 2017, jolloin Bitcoinin kurssinousu sai aikaan valtavasti transaktioita. Voit käyttää ruuhkatilanteissa esimerkiksi estimatefee.com -sivustoa. Sen avulla voit tarkistaa, miten paljon siirtomaksua on maksettava transaktion suorittamiseksi x minuutissa tai tunnissa.

Ledger Liven hyvä puoli on siinä, että voit tarkistaa portfoliosi kursseja ilman Ledger Nano -laitetta. Tarvitset laitetta vain transaktioiden suorittamiseen sekä uusien lompakoiden tai appsien lisäämiseksi. 

Ledger Nano S palautus (laite hukkunut, PIN unohtunut jne).

Yksi suurimpia esteitä Ledger Nanon tai vastaavien laitteiden käytölle on ihmisten pelko siitä, että pieni USB-tikku katoaa tai hajoaa, PIN-koodi unohtuu tai muuta vastaavaa. Näin voi toki käydä, mutta ei hätää.

Jos Ledger Nano -laitteesi on varastettu, kadonnut tai rikkoutunut, voit alustaa uuden laitteen asennusvaiheessa tallennetun recovery phrasen avulla. On siis erittäin tärkeää säilyttää kyseistä lappua huolellisesti. Voit testata palautustoimenpidettä myös syöttämällä PIN-koodisi väärin kolme kertaa peräkkäin.

Huom. Suosittelen vahvasti harjoittelemaan tätä palautustoimenpidettä ennen kuin siirrät lompakkoosi merkittäviä määriä kryptovaluuttaa. Voit olla siten varma, että osaat tarvittaessa suorittaa palautuksen oikein. Siirrä ensin Ledgeriisi pieni kokeilusumma Bitcoineja ja testaa laitteen palautusta, jotta näet ovatko kryptosi vielä tallella.

Aloita palautusprosessi käynnistämällä aiemmin asentamasi Ledger Live -ohjelmisto.

 1. Valitse päävalikosta vaihtoehto Restore a Ledger device
 2. Valitse seuraavasta näkymästä Ledger Nano S
 3. Tämän jälkeen kytke uusi Ledger Nano -tietokoneeseesi USB-kaapelilla ja klikkaa laitteesta molempia nappuloita. Saat ruudulle kysymyksen: Configure as a new device? Klikkaa nyt vasenta nappia, eli valitse [x]. Et siis halua alustaa uutta Ledger Nanoa. Tämän jälkeen Ledgerin ruudulla lukee: restore confirugation? Valitse nyt oikealla napilla kyllä [v].
 4. Seuraavaksi Ledger pyytää sinua asettamaan laitteelle uuden PIN-koodin: Choose a PIN code. 
 5. Kun olet asettanut uuden PIN-koodin, klikkaa Ledger Live -ohjelmasta Continue.
 6. Seuraava vaihe: Enter your recovery phrase. Klikkaa Ledger Nanon molempia painikkeita, niin pääset eteenpäin.
 7. Laite kysyy tämän jälkeen: Select the number of words to restore. Klikkaa molempia painikkeita, niin saat ruudullesi vaihtoehdot 12 – 24 – 18. Valitse oikea määrä sanoja (todennäköisesti se on 24).
 8. Tämän jälkeen Ledger Nano pyytää sinula syöttämään tallettamasi koodisanat yksi kerrallaan. Sinun tarvitsee syöttää vain 2-3 ensimmäistä kirjainta, jonka jälkeen saat näytölle muutaman eri vaihtoehdon sanoista.
 9. Kun olet käynyt läpi kaikki 24 sanaa, näytölle pitäisi tulla ilmoitus: Your device is now ready.
 10. Klikkaa seuraavaksi Ledger Live -ohjelmistosta Continue. Saat tämän jälkeen ruudulle samat turvallisuustestit kuin uuden laitteen asennuksessa.
 11. Asenna lopuksi tarvittavat kryptovaluutta-applikaatiot. Kun lisäät uuden tilin, Ledger Live löytää synkronointivaiheessa Ledger Nano -laitteesi vanhat tilit ja tuo ne jälleen näkyviin.

Jos haluat saada yllä olevat ohjeet visuaalisessa muodossa, katso tämä video Ledger Nanon palautuksesta.

Ledger Nano S turvallisuus – tärkeitä huomioita

Lopuksi vielä muutama tärkeä huomio Ledger Nanon käytöstä. Sama koskee myös muitakin vastaavia laitteita.

Kryptovaluuttasi eivät sijaitse Leder Nano S -laitteessa. Kryptovaluuttasi ovat aina lohkoketjussa, mikä on hajautettu tietokanta verkossa. Jos käytät edellä mainittua desktop-lompakkoa, niin sama juttu: kryptovaluuttasi eivät sijaitse silloinkaan oman koneesi kovalevyllä.

Informaatio kryptovaluuttojen omistajista on aina tallennettuna lohkoketjuun. Lompakko ei ole mitään muuta kuin graafinen käyttöliittymä, jonka avulla saat pääsyn tietyn privaattiavaimen hallinnassa oleviin kryptovaluuttoihin. Se, joka hallitsee privaattiavainta, hallitsee ko. avaimen takana olevaa kryptovaluuttaa.

Ledger Nano säilyttää siis privaattiavaintasi kyseisiin kryptovaluuttalompakoihin. Laitteen koko idea on siinä, että privaattiavaimesi ovat jatkuvasti turvassa online -hyökkäyksiltä. Kaiken lisäksi Ledger Nanon varastaminen ei auta mitään, jos rikollinen ei tiedä laitteesi PIN-koodia. Pääset omaisuuteesi käsiksi ostamalla uuden Ledger Nanon, joten pelkoa laitteen kadottamisesta tai rikkomisesta ei ole.

Nyt tulee kuitenkin tärkein asia: Ledger Nanon turvallisuus riippuu täysin siitä, että edellä mainitut 24 sanaa sisältävä lappu on huolellisesti säilytetty. Jos joku saa kyseisen lapun käyttöönsä, hän saa silloin lompakkosi itselleen.

Itse laitteen kadottamisen tai rikkomisen sijasta sinun täytyy murehtia kyseisen lapun säilyttämisestä. Et saa missään olosuhteissa lähettää noita sanoja esim. itsellesi sähköpostiin tai pitää niitä Ledger Nanon välittömässä läheisyydessä.

Huom. Ei ole mitenkään huono idea hajauttaa krypto-omaisuutta eri lompakoihin, vaikka omistatkin Ledger Nanon. Jos sinua pelottaa riski turvasanat sisältävän paperilapun katoamisesta, talleta Ledgeriin vain tietty osa omaisuudestasi. Voit säilyttää edelleen esim. 10% Coinmotionissa, 10% Coinbasessa, 10% yhden tietokoneen Exodus-lompakossa, 10% toisen tietokoneen Exodus-lompakossa ja esimerkiksi 50% Ledgerissä.

Ledger Nano S osto ja hinta

Lopuksi vielä tärkeää asiaa, jos Ledger Nano S ostaminen kiinnostaa. Älä koskaan hanki laitetta eBayn kautta tai mistään muustakaan lähteestä käytettynä! Tilaa lompakko aina ledger.com -sivustolta, jolloin se toimitetaan sinulle uutena tehtaalta.

Ledger Nano S hinta on tällä hetkellä vain 49 dollaria. Jos kryptovaluuttojen portfoliosi on 100-200 euron suuruinen, niin silloin Ledgerin hankinnan voi tietysti kyseenalaistaa. Mielestäni laite kannattaa hankkia siinä vaiheessa, jos portfolio on vähintään 500 euron arvoinen. Ledger Nano tukee nykyisin satoja eri kryptovaluuttoja.

Osta Ledger Nano S tästä

Löydät myös Youtubesta paljon oppaita laitteen käyttönotosta, jos haluat visuaalisia ohjeita. Asennusvaiheen kuvat on otettu tästä Youtube-videosta.

Alla on muutamia yleisimpiä kysymyksiä Ledger Nanosta.

Mikä on Ledger Nano S?

Ledger Nano S on ns. hardware-lompakko tai kylmälompakko kryptovaluuttojen säilytystä varten. Se on USB-tikkua muistuttava laite, joka kytketään tietokoneeseen USB-kaapelilla.

Mikä on Ledger Nano X?

Ledger Nano X on vuonna 2019 julkaistu malli, joka on uudempi ja parempi versio Ledger Nano S -lompakkoon verrattuna.

Mitä eroa on Ledger Nano X ja Nano S -lompakoilla?

Ledger Nano X:n kapasiteetti on paljon suurempi, eli siihen mahtuu huomattavasti enemmän lompakoita. Nano X yhdistetään mobiililaitteeseen bluetoothilla, kun taas Nano S yhdistetään tietokoneeseen USB-kaapelilla.

Onko Ledger Nano S parempi kuin Nano X?

Ledger Nano S on malli ja halvempi malli. Se soveltuu piensijoittajalle, joka ei tarvitse niin paljon kapasiteettia. Nano S on myös puolet halvempi. Nano X on ominaisuuksiltaan parempi, mutta selvästi kalliimpi. Nano X soveltuu paremmin aktiivisijoittajalle.

Mitä kryptovaluuttoja Ledger Nano S tukee?

Ledger Nano S tukee kaikkia tunnetuimpia kryptovaluuttoja. Löydät koko listan Ledgerin sivuilta.

Onko Ledger Nano S turvallinen?

Ledger Nano S, Nano X ja Trezor Model T ovat kaikki hardware-lompakoita. Tällaiset lompakot ovat turvallisin saatavilla oleva tapa säilyttää kryptovaluuttoja.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.