Kuinka digitaaliset valuutat voivat mullistaa maailman

digitaaliset-valuutat

Digitaaliset valuutat voivat tehdä maailmasta radikaalisesti taloudellisesti vapaamman, jos valtiot alkavat käyttämään digitaalisia valuuttoja perinteisen fiat-rahan sijasta.Tämän muutoksen myötä monet maailman maista voisivat nousta köyhyydestä ja tämän seurauksena miljardien ihmisten elämä voisi parantua ennennäkemättömällä tavalla.

Rekisteröidy Binancelle

Tässä artikkelissa pyritään selittämään mitä taloudellinen vapaus on, miksi sen lisääminen maailmassa on tärkeää, ja kuinka digitaaliset valuutat voivat tehdä maailmasta vapaamman.

Mitä taloudellinen vapaus on?

Taloudellinen vapaus on mitta siitä, kuinka helppoa yhteiskunnan jäsenten on osallistua talouteen. Se koostuu monista eritekijöistä, kuten:

 • Kuinka helppoa on aloittaa yritys
 • Onko ihmisillä omistusoikeudet (voitko pitää sen mikä kuuluu sinulle)
 • Vapaa kauppa muiden kansakuntien kanssa
 • Työn ja liiketoiminnan sääntely
 • Valuuttavakaus

On olemassa useita organisaatioita, jotka arvioivat ja järjestävät maailman maat sen mukaan joka vuosi, kuinka taloudellisesti vapaita ne ovat. Alla olevat tiedot ovat julkaisseet amerikkalainen konservatiivinen ajatushautomoHeritage Foundation ja Wall Street Journal. Tässä ovat parhaiten ja huonoimmin sijoittuneet maatvuonna 2020 listauksen mukaan:

Taloudellisesti vapaimmat maat:

 1.  Singapore
 2. Hong Kong
 3. Uusi-Seelanti
 4. Australia
 5. Sveitsi
 6. Irlanti

Taloudellisesti vähiten vapaat maat:

 1. Pohjois-Korea
 2. Venezuela
 3. Kuuba
 4. Eritrea
 5. Kongon Tasavalta
 6. Bolivia

digitaaliset-valuutat-globaali

Miksi taloudellinen vapaus on tärkeää?

Taloudellinen vapaus korreloi useiden positiivisten asioiden kanssa yhteiskunnassa. Jotkin näistä saatat tietää jo entuudestaan, kuten korkeammat tulot asukasta kohden ja korkeammat ihmisten elinajanodotteet. Nämä ovat kaikki erittäin positiivisia asioita. Mutta kun ihmiset ovat vauraampia, heillä on myös varaa tehdä heitä miellyttäviä asioita, kuten matkustella, syödä ravintoloissa, käydä elokuvissa ja pelata erilaisia nettipelejä verkossa esimerkiksi Miniclip pelisivustolla ja William Hill nettikasinolla. Taloudellinen vapaus korreloi kuitenkin lisäksimyös sellaistenkin asioiden kanssa, joita et välttämättä ehkä osaa odottaa, kuten:

 • Paremmat tulot köyhimmille 10% väestöstä
 • Puhtaampi ympäristö
 • Vähemmän sotia ja väkivaltaisia konflikteja
 • Onnellisemmat kansalaiset
 • Vähemmän korruptiota ja lahjontaa

Kun luin tästä ensimmäisen kerran, olin yllättynyt, että useimmat ihmiset eivät tienneet näistä asioista. Korrelaatio ei tietenkään todista itsessään mitään, joten meidän on oltava varovaisia, jotta emme hyppää liian moniin johtopäätöksiin. Yhteiskunnat ovat hyvin monimutkaisia ja ne asiat, jotkatoimivat yhdessä paikassa, eivät välttämättä toimi toisessa. Silti se herättää tärkeän kysymyksen: jos maailma olisi taloudellisesti vapaampi, menisikö meillä kaikilla paremmin?

Miten digitaaliset valuutat vaikuttavat taloudelliseen vapauteen

Talouspolitiikan ja rahoitusinfrastruktuurin muutoksissa voi kestää kauan. Jotkut ovat sanoneet, että ne ovat jämähtäneet paikoilleenjo 40 vuoden ajaksi. Nyt ensimmäistä kertaa, älypuhelimien leviämisen ja kryptovaluutan syntymisen myötä, meillä onmahdolliuustehdä jokaisesta maailman maasta taloudellisesti vapaampi ennennäkemättömän tehokkaammalla tavalla.

Näin digitaaliset valuutat edistävät taloudellista vapautta:

1. Yrityksen perustaminen on helpompaa

Yrittäjät voivat hankkia asiakkaita ympäri maailmaa vain muutamassa tunnissa. Digitaaliset valuutat vähentävät maksujen vastaanottamisesta aiheutuvaa kitkaa ja ne auttavat yrityksiä laajentumaan maailmanlaajuisesti.

2. Ne suojelevat omistusoikeuksia

Monet ihmiset eivät pysty säilyttämään varallisuuttaan turvallisesti ilman, että heidän omaisuuttaan varastetaan tai takavarikoidaan. Digitaalisten valuuttojen avulla varallisuutesi on aina turvassa kolmansilta osapuolilta.

3. Ne edistävät vapaata kauppaa ja globalisaatiota

Digitaaliset valuutat ovat universaaleja valuuttoja. Suomalainen yrittäjä voi esimerkiksi maksaa kiinalaiselle yrittäjälle bitcoineilla hankkimastaan laitteestaan.

Yhteenveto

Viimeisen 20 vuoden aikana keskimääräinen taloudellinen vapaus maailmassa on kasvanut vain kolmella pisteellä (57 prosentista noin 60 prosenttiin). Asiat ovat kuitenkin liikkumassa oikeaan suuntaan, mutta aivan liian hitaasti.

Taloudellinen vapaus on mielestäni yksi aikamme suurimmista ongelmista. Jos pystymme luomaan lisää taloudellista vapautta maailmaan, se voi toimia ikään kuin maailmalle suunnattuna talouden elvytyspakettina, kiihdyttäen innovointia, vähentäen sotia, tehden köyhimmistä ihmisistä vauraampia, kaataen korruptoituneet hallitukset tehden ihmisistä onnellisempia. Digitaalisten valuuttojen syntymisen myötä uskon, että voimme lisätä dramaattisesti maailman taloudellista vapautta nostaen sen jopa 75 prosenttiin seuraavien 10 vuoden aikana.

Ensimmäistä kertaa historiassa vain pienellä joukolla ihmisiä voi olla olennainen vaikutus maailman taloudellisen vapauden kehittymiselle. Jos haluat liittyä näiden ihmisten joukkoon ja alkaa taistelemaan vapaamman maailman puolesta, opi lisää digitaalisista valuutoista ja kerro kryptovaluutoista muille ihmisille. Yhdessä voimme muuttaa maailman ja tehdä siitä paremman jokaiselle ihmiselle!

Photo by Dmitry Demidko on Unsplash, Bill Oxford on Unsplash

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.