Kryptovaluuttojen vuosi 2020

pexels-markus-winkler-4057655

Uusi vuosi on vaihtunut, joten nyt on aika tehdä katsaus edeltävän kalenterivuoden tapahtumiin. Vuosi 2020 oli kaikin tavoin mahtava kryptovaluuttasijoittajille. Pari vuotta kestänyt ”kryptotalvi” saatiin vihdoin päätökseen, kun instituutiot ryntäsivät markkinoille.

Rekisteröidy Binancelle

Jos haluat tutkia myös aiempien vuosien tapahtumia, tsekkaa nämä linkit:

Käydään tapahtumat läpi kronologisessa järjestyksessä, mutta pohjustetaan ensin lähtökohdat. Vuosi 2019 oli orastavan positiivisuden vuosi. Bitcoin nousi 3000 dollarin pohjista kesällä 2019 lähes 14.000 dollariin Facebook Libra -huumassa.

Syksy 2019 oli kuitenkin tasaista laskua ja alakuloa markkinoilla. Kun vuosi 2020 lähestyi, keskustelu siirtyi yhä enemmän keväällä odottavaan Bitcoin halvingiin. Moni sijoittaja oli alkanut myös uskoa Stock-To-Flow -mallin ennustuksiin, joiden mukaan 2020 olisi ensimmäinen askel uudessa nousurallissa.

Tammikuu 2020: Positiivinen alku vuoteen

Vuosi 2020 starttasi kryptosijoittajien kannalta erinomaisesti. Bitcoinin kurssi aloitti nousun noin 7000 dollarin tasolta heti vuoden ensimmäisellä viikolla ja päätyi lopulta noin 9300 dollariin kuun lopulla. Erinomainen alku uuteen vuoteen!

Taustalla oli paljon erilaisia kriisejä maailmalla (esim. Iran vs Yhdysvallat), jotka saivat ajoittain sekä kullan että Bitcoinin nousuun käsi kädessä. Tämä vahvisti puolestaan narratiivia digitaalisesta kullasta. Välillä markkina taas tuntui laskevan ilman suurempaa syytä. Mitään selkeää triggeriä positiiviselle kehitykselle ei oikein ollut.

Vuoden alku oli erinomainen myös altcoineille. Yksi suurimmista nousijoista oli Bitcoin SV, jonka kurssi manipuloitiin korkeuksiin ennen vääjäämätöntä romahdusta. Moni epäili jopa exit scammin olevan käynnissä.

Tammikuun alussa puheenaiheeksi nousi Suomessa OneCoin, josta Yle julkaisi artikkelin otsikolla Valtava pyramidihuijaus on hiipumassa – virtuaalivaluutta OneCoin ajautui kaaokseen.

Mielenkiintoista on myös se, että XRP:n arvopaperistatusta pohdittiin kovasti jo tammikuussa. Tähän aiheeseen palattiin joulukuussa toden teolla.

Yhteenvetona tammikuu oli positiivinen kuukausi kryptomarkkinoilla. Sijoittajia alkoi silti huolestuttaa Kiinasta tuleva uutisointi koronaviruksesta. Nämä huolet osoittautuivat aiheellisiksi muutamaa viikkoa myöhemmin.

Helmikuu 2020: Epävarmuus iski markkinoille

Tammikuussa käynnistynyt bull-markkina jatkoi nousuaan helmikuun alkupuolella. Bitcoinin kurssi kohosi kuun puoliväliin mennessä noin 9300 dollarista aina 10.500 dollariin saakka. Maaginen 10K rikottiin siis ensimmäistä kertaa kesän 2019 jälkeen.

Bitcoinkeskus teki myös merkittävän uudistuksen kuun alkupuolella. Käynnistimme Youtube-kanavan, josta on tullut kuluneen vuoden aikana Suomen suurin ja suosituin kryptovaluuttoja käsittelevä kanava. Kiitos kaikille tilaajille!

Altcoinit jatkoivat väkevää menoaan Bitcoiniin verrattuna, ja helmikuussa saatiin ensimmäiset merkit DeFi-markkinan orastavasta noususta. Tuolloin vielä monille tuntematon skene ylitti miljardin dollarin TVL (Total Value Locked) lukeman.

DeFi-markkina kasvoi lopulta vuoden 2020 aikana yli 20-kertaiseksi tammikuun alun tilanteesta!

Helmikuussa otsikoissa olivat myös Yhdysvaltain kiristyvä regulaatio sekä DeFi-hakkeroinnit. Molemmat aiheet tulivat tutuiksi, valitettavasti, useaan otteeseen vuoden 2020 aikana.

Koronavirus otti uutisotsikot haltuunsa helmikuun lopulla. Nopeasti leviävä virus aiheutti epävarmuutta ja paniikkia perinteisillä osakemarkkinoilla, josta se levisi myös nopeasti kryptovaluuttoihin. Bitcoinin kurssi putosi kuun lopulla noin 8500 dollarin tasolle – altcoinien romahdus oli prosentuaalisesti vieläkin suurempi.

Kuun lopulla elettiin epävarmaa aikaa: voisiko koronavirus saada aikaan myös romahduksen kryptovaluutoissa, vai onko Bitcoinista tullut kullan kaltainen turvasatama? Tähän kysymykseen saatiin vastaus pari viikkoa myöhemmin.

Maaliskuu: Historiallinen romahdus

Maaliskuu 2020 on kuukausi, mikä jää historiankirjoihin sekä osake- että kryptovaluuttamarkkinoilla. Helmikuun lopulla alkanut epävarmuus vain lisääntyi, kunnes maailmalle iski täysi paniikki 10.3. – 11.3. välisenä aikana.

Moni muistaa vielä WC-paperin hamstrauksen sekä paniikin Italiassa. Useat henkilöt siirtyivät näihin aikoihin myös kotitoimistolle, ja Zoom-palaverien aika alkoi. Osakemarkkinat olivat myös romahdelleet useita kertoja kuun alkupuolella.

Tapahtumat noudattivat vuoden 2008 käsikirjoitusta, eli sijoittajat pakenivat kriisin keskellä dollariin. Bitcoin romahti osakemarkkinoita rajummin ja putosi hieman pörssistä riippuen noin 3800-4100 dollarin välimaastoon. Pudotusta tapahtui noin 50 prosenttia vain 24 tunnin aikana.

Romahduksen syitä ja seurauksia käsiteltiin Bitcoinkeskuksen kattavassa artikkelissa sekä Youtube-kanavalla.

Koronaviruksen lisäksi kryptoskeneä kohahdutti Tronin ja Steem -projektin välinen sota, joka eskaloitui varsin poikkeukselliseen lohkoketjun kaappauksen. Kyseessä oli jälleen yksi negatiivinen rivin Tron-pomo Justin Sunin toimintahistoriaan.

Suomessakin tapahtui. Coinmotion päätti lopettaa fyysisiä Bitcoineja valmistavan Denarium-palvelun keskittäessään yhtiön toimintaa yhä vahvemmin Coinmotion.com -pörssiin. Suomen virallinen kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry valitsi myös uuden johdon. Puheenjohtajaksi valittiin tunnettu alan asiantuntija Rafael Eeronen.

Bitcoinin kurssi toipui historiallisesta romahduksesta noin viikossa 6000 dollarin yläpuolelle. Maaliskuun loppu vietettiin 6000-6500 taalan välimaastossa. Tunnelma oli globaalisti hyvin epävarma jokaisella toimialalla.

Huhtikuu: Markkina toipuu koronashokista

Bitcoinin kurssi kohosi huhtikuun ensimmäisellä viikolla noin 6600 dollarista lähes 7400 dollariin saakka. Samaan aikaan myös muut markkinat alkoivat nousta, kiitos keskuspankkien valtavan tukirahoituksen. Osakkeet ja kulta nousivat myös rivakasti maaliskuun pohjistaan.

Kuukausi oli varovaista optimismin aikaa, sillä toukokuun puolivälissä tapahtuva halving lähestyi koko ajan. Moni odotti kyseisen tapahtuman olevan triggeri uudelle raketoinnille. Bitcoinin forkit Bitcoin Cash ja Bitcoin SV suorittivat oman halvinginsa jo huhtikuussa, mutta niillä ei ollut odotetusti merkittävää vaikutusta.

Kuun alussa suoritettiin myös todella merkittävä kaappaus kryptovaluuttojen maailmassa. Markkinoiden johtava pörssi, Binance, osti Coinmarketcap-sivuston. Kyseinen saitti on liikennemääriltään ja tunnettuudeltaan kenties koko kryptoskenen suurin.

Huhtikuu oli parin edellisen kuukauden jälkeen varsin hiljaista aikaa. Kryptoskeneä kohahduttivat uutiset Kiinasta, sillä maan keskuspankin lanseeraama digivaluutta DCEP otti huhtikuussa suuria askeleita kohti käyttöönottoa.

DCEP:n myötä keskuspankkien digivaluutat (CBDC) nousivat yhä enemmän puheenaiheeksi.

Markkina jatkoi kuun lopulla vahvalla nousu-uralla, ja Bitcoin kohosi huhti-toukokuun taitteessa jo yli 8800 dollarin. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että 50 prosentin suuruinen koronakuoppa oli nyt täytetty!

Toukokuu: Bitcoin halving

Toukokuun alussa ei markkinoilla puhuttu juuri mistään muusta kuin Bitcoin halvingista. Kyseessä on siis Bitcoinin lohkopalkkioiden puoliintuminen, joka tapahtuu noin kerran neljässä vuodessa. Historiallisesti halving on toiminut ensiaskeleena uudelle noususyklille.

Bitcoinkeskuksen halving-videosta tuli Youtube-kanavamme alkuvuoden suosituin. Jos et jostain syystä ole perillä halvingin taustoista ja syistä, niin tsekkaa alla oleva video.

Halvingiin liittyi myös paljon epärealistisia odotuksia. Bitcoinin kurssi nousikin ennen 11. päivän halvingia aina 10.000 dollariin saakka, mutta romahti sitten spekuloinnin loputtua takaisin noin 8500-9000 dollarin maastoon.

Näin jälkikäteen voidaan sanoa, että halvingin vaikutukset nähtiin toden teolla vasta puolisen vuotta myöhemmin.

Toukokuussa saatiin myös ensimmäiset merkit instituutioiden kiinnostuksesta. Harva ymmärsi vielä tuohon aikaan, miten merkittävä trendi oli saanut alkunsa. Paul Tudor Jones oli ensimmäinen miljardiluokan sijoittaja, joka ilmoitti julkisesti ostaneensa Bitcoinia sijoituskohteeksi.

Kuun lopulla otsikoihin alkoi nousta myös muuan Grayscale.

Kyseessä oli tuolloin vielä täysin tuntematon yhtiö monille sijoittajille. Grayscale kuitenkin haravoi jo keväällä noin kolmanneksen kaikista louhituista bitcoineista. Yhtiön ostot kasvoivat sittemmin räjähdysmäisesti ja vaikuttivat merkittävästi loppuvuoden kurssiralliin.

Toukokuussa saatiin myös ilmoitus Crypto.comin debit-korttien lanseerauksesta Eurooppan markkinoille. Tämä sai myös monet suomalaissijoittajat tilaamaan kortin. Bitcoinkeskus nosti myös toukokuussa esiin THETA-tokenin, josta tuli vuoden 2020 mittaan yksi parhaista altcoin-sijoituksista top 50 -listalla.

Bitcoinin kurssi oli touko- ja kesäkuun taitteessa noin 9500 dollaria. Halving oli aloittanut noin kymmenen viikkoa kestäneen ajanjakson, jolloin Bitcoinin kurssi ei liikkunut käytännössä mihinkään.

Kesäkuu: PayPal ja Compound

Bitcoinin kurssi ylitti kesäkuun taitteessa 10.000 dollaria, mutta mitään halving-rallia ei saatu tästä huolimatta aikaan. Bitcoin eteni koko kesäkuun ajan tasaisesti 9000-10000 dollarin välimaastossa ja päätyi kuun lopulla noin 9200 dollariin.

Markkinoilla ihmeteltiin yleisesti halving-rallin puuttumista. Myös Kauppalehti uutisoi asiasta.

Moni analyytikko muistutti, että Bitcoin oli halving-rallin poissaolosta huolimatta noin 40 prosenttia plussalla vuoden 2020 aikana – huomattavasti enemmän kuin mikään muu sijoitusluokka.

Kesäkuu 2020 sisälsi paljon merkittäviä uutisia kryptoskenen muilta sektoreilta. Heti kuun alussa uutisoimme Prasos Oy:n 8-vuotissynttäreistä. Kyseesä on siis Bittiraha- ja Coinmotion-palveluiden taustalla oleva yritys. Prasos vaihtoi hieman myöhemmin 2020 yhtiön nimeksi Coinmotion Oy.

Uutisoimme myös nimimerkki Plan B:n Cross Asset Modelista, joka on siis Stock-To-Flow -mallin kehittyneempi versio. CMA oli julkaistu jo aiemmin keväällä, mutta se jäi pahasti koronakuopan sekä Bitcoin halvingin varjoon. CMA ennustaa Bitcoinille jopa 288.000 dollarin huippua vuoden 2021 lopulla.

Kesäkuun lopulla saatiin myös ensimmäinen uutinen PayPalista liittyen kryptovaluuttoihin.

Tuolloin kyseessä oli vasta huhu, joka ei aiheuttanut suurempaa rallia. Tämä huhu kuitenkin osoittautui oikeaksi muutama kuukausi myöhemmin. Silloin PayPalin ilmoitus oli merkittävä tekijä Bitcoinin kurssirallissa.

Kesä- ja heinäkuun taitteessa otettiin myös ensiaskeleet DeFi-huumassa. Sen huippu nähtiin pari kuukautta myöhemmin, mutta triggerinä toimi lainapalvelu Compound. Sen COMP-token raketoi hurjasti ns. liquidity mining -idean myötä.

Lainapalvelu alkoi jakaa sijoittajille lainan koron lisäksi sen omaa COMP-tokenia, mikä mahdollisti hurjien tuottojen keräämisen. Tästä sai alkunsa myös yield farming. Nämä termit on selitetty tarkemmin Bitcoinkeskuksen DeFi-oppaassa.

Heinäkuu: DeFi-huuma kuumenee

Bitcoinin kurssi oli heinäkuun taitteessa noin 9200 dollaria. Kurssi eteni vaakasuoraan noin kolmen viikon ajan, kunnes viimeisellä viikolla nähtiin raju nousu peräti 11.500 dollariin.

Monien mielestä taustalla oli kaksi merkittävää tekijää; keskuspankkien valtavat tukipaketit eli rahan printtaus sekä kullan nousu. Kulta raketoi heinä- ja elokuun taitteessa ensimmäistä kertaa yli 2000 dollarin. Bitcoin kohosi koronakuopasta yleisesti ottaen käsi kädessä osakkeiden ja kullan tahtiin.

Compoundin aloittama DeFi-huuma alkoi kuumentua. Esim. suomalaistaustainen Aave oli tässä vaiheessa monikymmenkertaistanut arvonsa vuoden 2019 lopun lukemista. Julkaisimme myös DeFi-sektorista videon Youtuben puolella.

Samalla myös Ethereum alkoi nostaa arvoaan. Suuria hyötyjiä olivat myös stablecoinit USDT ja USDC, joita tarvittiin DeFi:n lainapalveluissa vakuuksina.

Cardano nousi myös esiin kuun lopulla. Pitkään valmisteilla ollut Shelley-päivitys saatiin vihdoin maaliin. Kyseessä oli merkittävä päivitys, sillä Shelley-versio toi Cardanon tuotantoverkkoon steikkauksen. Samalla se vahvisti Cardanon asemaa top 10 -projektina.

Heinäkuussa tapahtui myös valtava Twitter-hakkerointi. Yksittäinen henkilö pääsi käsiksi maailman mahtavimpien henkilöiden Twitter-tileihin ja suoritti klassisen Bitcoin-scammin eli pyysi seuraajilta lahjoituksia. Tapaus sai aikaan lukuisia meemejä, sillä Donald Trumpin Twitter-tiliä olisi voitu käyttää myös paljon vakavampien asioiden aikaansaamiseksi.

Lopulta hakkeri ei hyötynyt rahallisesti merkittäviä summia. Henkilö jäi myös nopeasti kiinni Yhdysvalloissa.

Telegramin oikeustaistelu päättyi myös heinäkuussa. Kyseessä oli yksi kryptovaluutojen historian suurimmista ICO:sta, kooltaan peräti 1,7 miljardia dollaria. Kyseessä oli yksi lukemattomista SEC:n ICO-ajojahdeista, jotka päättyivät lopulta sakkoihin. Samalla Telegramin varainkeruu peruuntui.

Elokuu: Microstrategy ja DeFi-bileet

Bitcoinin kurssi oli heinä-elokuun taitteessa noin 11.800 dollaria. Elokuusta ei muodostunut Bitcoinin kannalta hyvää kuukautta, sillä altit ja etenkin DeFi-sektori varastivat kaiken huomion. Bitcoinin kurssi polki paikallaan koko elokuun noin 10.500-11.500 dollarin välillä.

Altcoinien menestys näkyi hyvin myös Bitcoinin markkinadominanssissa. Kevään huippu oli halvingin aikaan noin 67,1 prosenttia. Heinäkuun alussa lukema oli 64,5 prosenttia, elokuun alussa enää 61 prosenttia. Pohja nähtiin lopulta syyskuun puolivälissä noin 56,6 prosentissa.

Altcoin-markkinaa veti eteenpäin DeFi-sektori. Uusia projekteja syntyi kuin sieniä sateella, jotka raketoivat vuoron perään satoja prosentteja. Samalla myös hajautetut pörssit, kuten Uniswap, löivät läpi toden teolla.

Elokuun lopulla Uniswapin volyymi ylitti jopa Coinbasen! DeFi-rallin haittapuolena oli Ethereumin siirtomaksujen hinnannousu. Yhdestä transaktioista joutui pulittamaan helposti 10-20 euroa pahimman ruuhkan aikaan.

”Perinteisistä” altcoineista elokuu oli huikeaa aikaa Chainlinkille. Bitcoinkeskus oli kirjoittanut positiivisesti LINK-tokenista jo kesästä 2019 ja 2$ kurssita lähtien. LINK raketoi lähes 20 dollarin lukemiin elokuun lopulla. Syy tähän on Chainlinkin vahva rooli DeFi-sektorissa.

Historiallisesti katsottuna, elokuun tärkein tapahtuma oli ehdottomasti Microstrategy-yhtiön ilmoitus.

Yhtiön toimitusjohtaja sekä perustaja, Michael Saylor, nousi tämän tapauksen jälkeen sijoitusmaailman uudeksi superjulkkikseksi. Saylor laittoi yhtiönsä 500 miljoonan dollarin käteisvaroista 250 miljoonaa kiinni Bitcoiniin. Mies on sittemmin esiintynyt sadoissa podcasteissa, Youtube-videoissa ja TV-haastatteluissa.

Harva sijoittaja ymmärsi vielä tuolloin (tuskin edes Saylor itse), millaisen padon Microstrategy oikein toimillaan avasi. Tämä ostos sekä Paul Tudor Jonesin ulostulo olivat ensimmäiset merkit siitä instituutioiden rallista, joka alkoi toden teolla pari kuukautta myöhemmin.

Syyskuu: DeFi-bileet loppuivat

Bitcoinin kurssi oli syyskuun taitteessa noin 11.900 dollaria ja kaksi päivää myöhemmin 10.200 taalaa. Nopea romahdus ei kuitenkaan koskaan yltänyt 9.500 dollariin saakka, jossa odottava CME futuurien aukko oli monen shorttaajan tähtäimessä.

Bitcoin aloitti tästä koko syyskuun kestävän tasaisen taapertamisen 10.000-11.000 dollarin välimaastossa. Tapahtumaköyhä kuukausi siis BTC:n osalta, mutta jotain hyvää. Syyskuun viimeisinä päivinä rikottiin nimittäin uusi ennätys peräkkäisistä päivistä yli 10.000 dollarin.

Kuten jokainen tietää, niin tätä putkea ei ole vieläkään rikottu. Nähdäänkö Bitcoinin kurssia enää koskaan alle 10.000 dollarin? Aika näyttää.

Bitcoinin kurssilaskulla oli myös vakavia vaikutuksia DeFi-markkinaan. Kesän kuumat kolikot romahtivat kymmeniä prosentteja parissa päivässä. Kuun lopulla DeFi-tokenit olivat 40-80 prosenttia miinuksella ATH-luvuistaan.

Bitcoinin markkinaosuus saavutti pohjansa noin 56,5 prosenttia syyskuun 14. päivä. Tästä on alkanut tasainen ylämäki, joka on jatkunut aina nykyiselle 70 prosentin tasolle.

Aivan DeFi-huuman loppumetreillä saatiin kuitenkin aikainen joululahja.

Hajautettu pörssi Uniswap päätti lahjoittaa (aidrop) UNI-tokeneita kaikille palvelua käyttäneille. 400 UNI-tokenia sai myytyä hieman ajankohdasta riippuen 4-8 dollarin kurssilla, eli moni yllättynyt nettosi pari tuhatta dollaria täysin tyhjästä. Näin arvokasta airdroppia ei ole aiemmin nähty. Moni tienasi myös paljon enemmän kuin 400 UNI-tokenia.

DeFi-buumista jäi aiemmin mainittujen tapahtumien lisäksi käteen monta pienempää kohua sekä toista kymmentä hakkerointia. Näistä voit lukea tarkemmin Bitcoinkeskuksen uutisartikkeleista.

Kuun lopulla saatiin sitten Michael Saylorin Bitcoin-pommi numero kaksi.

Kuten twiitti kertoo, Microstrategy lisäsi syyskuussa 16796 bitcoinia noin 175 miljoonan dollarin ostoilla. Tämän myötä Saylor oli sijoittanut yrityksensä 500 miljoonan käteiskassasta 425 miljoonaa bitcoiniin! Hankinnat ovat olleet jättimenestys ja nostaneet Microstrategyn osakekurssia myös valtavasti.

Tämä ilmoitus nosti Saylorin nimen viimeistään kaikkien huulille. Mies kertoi myös haastatteluissa ostaneensa bitcoineja omilla rahoillaan noin 175 miljoonan dollari edestä vakuuttaakseen yrityksensä johdon ideasta.

Lokakuu: PayPal räjäytti pankin

Bitcoinin kurssi oli lokakuun alussa noin 10.600 dollaria. Kuun alkupuolella ei nähty suurempaa liikettä, mutta kurssi alkoi pikkuhiljaa kiivetä kohti 12.000 dollarin tärkeää resistanssia. Kyseinen kurssitaso oli muodostunut elokuun aikana todella vahvaksi katoksi.

Altcoin-markkina jatkoi sen sijaan laskuaan DeFi-tokeneiden vetämänä. Tilanne oli lokakuun alussa suorastaan murhaava:

Jopa suuret projektit kuten Ethereum, Maker ja Aave olivat romahtaneet todella huolella. DeFi-alamäki jatkui lokakuun loppuun, eivätkä muutkaan altit hyvin pärjänneet.

Heti lokakuun alussa saatiin dramaattisia uutisia, kun Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova CFTC hyökkäsi BitMEX-pörssin omistajien kimppuun.

BitMEX oli tapahtuman hetkellä yksi johdannaismarkkinoiden suurimpia pelureita. Sen toimitusjohtaja Arthur Hayes niin ikään yksi kryptoskenen tunnetuimpia kasvoja. Tapahtuneen jälkeen Hayesista ei ole kuultu mitään.

BitMEX ei romahtanut millään tavoin, vaikka moni pelkästi sen vaikutusta markkinaan. Kaikki halukkaat saivat kolikkonsa pörssistä ulos, ja BitMEX on jatkanut toimintaansa pienemmällä volyymilla CFTC:n haasteen jälkeenkin.

Vain viikkoa myöhemmin John McAfee joutui viranomaisten haaviin. McAfee on pakoillut ympäri maailmaa viime vuodet, mutta mies on virunut lokakuusta lähtien espanjalaisessa vankilassa.

Bitcoinkeskus teki lokakuun alussa myös yhden parhaista calleistaan. Julkaisimme Youtubessa alla olevan videon otsikolla ”Uusia sijoittajia virtaa pian Bitcoiniin”.

Noin viikkoa myöhemmin alkoi Bitcoinin historiallinen kurssiralli, joten ajoitus oli suorastaan täydellinen! Triggerinä toimi PayPal, joka mainittiin jo kesällä. PayPal vahvisti tuolloin kerrotun huhun ja ilmoitti tuovansa kryptovaluutat palveluunsa jo vuoden 2020 puolella.

Aiheesta uutisoi myös Kauppalehti.

Tämä PayPalin ilmoitus oli triggeri, jota markkina oli odottanut. Bitcoinin kurssi ampaisi läpi 12.000 dollarin resistanssitason ilman ongelmia. Kun kuukausi lopulta vaihtui, Bitcoinin kurssi oli saavuttanut lähes 14.000 dollarin rajapyykin.

PayPalin uutinen resonoi hyvin institutionaalisiin sijoittajiin, kun Michael Saylor kertoi samaan aikaan jokaisessa mediassa omista prinsiipeistään. Saylorin sijoitukset olivat tuossa kohtaa nousseet lähes 50 prosenttia vain parissa kuukaudessa. Yhtäkkiä muutkin halusivat mukaan.

Kuun lopulla Bitcoin oli mukana Suomea ravistelleessa Vastaamo-casessa, jossa potilastietoja varastaneet hakkerit vaativat lunnaita bitcoineissa.

Hakkerit olivat maininneet kiristysviesteissään Bittiraha-palvelun helppona ostopaikkaana, joten Coinmotion-yhtiön toimitusjohtaja Heidi Hurskainen pääsi (joutui) kommentoimaan kohua iltapäivälehtien sivuille.

Marraskuu: Uusi ATH kiikarissa

Bitcoinin kurssi nousi heti marraskuun ensi päivinä yli 14.000 dollarin ja samalla korkeimmalle tasolle sitten tammikuun 2018. Tasainen nousu jatkui koko kuukauden ajan aina 19.000 dollarin pintaan. Yhä useampi sijoittaja alkoi haaveilla 20.000 dollarin ja ATH-lukeman rikkomisesta.

Marraskuussa alkoi myös trendi, joka on jatkunut tähän päivään saakka. Yhä useampi legendaarinen sijoittaja tai sijoitusyhtiö on noussut kannattamaan bitcoinia. Lokakuun alussa tällaisen lausunnon teki Stan Druckenmiller.

Vastaavia uutisia alkoi tihkua marraskuun alusta käytännössä joka viikko. Kaikki nämä ruokkivat yhä suurempaa FOMOa ammattisijoittajien keskuudessa.

Marraskuussa käytiin myös Yhdysvaltain presidentinvaalit, joista tuli odotetun kaltainen spektaakkeli. Donald Trumpi salaliittoteoriat täyttivät otsikot, ja ääntenlaskenta venyi pitkälle yli vaalipäivän. Bitcoinkeskus käsitteli myös Bidenin mahdollisia vaikutuksia kryptovaluuttoihin.

Bitcoinin kurssinousun lisäksi, toinen merkittävä tapaus oli Ethereum 2.0 -version käynnistyminen. Marraskuussa avattiin ns. deposit contract eli älysopimus, johon 2.0 -version steikkaajaksi haluavat henkilöt voivat lukita ETH-tokeneitaan.

Vaatimuksena oli 524.888 Etherin sijoitukset ennen marraskuun lopun määräpäivää, jotta 2.0-version lohkoketju eli Beacon Chain käynnistyisi 1. joulukuuta. Lopulta summa tuli täyteen viimeisenä päivänä. Sittemmin Ethereum 2.0 -steikkaukseen on lukittu jo yli 2 miljoonaa Etheriä!

Marraskuun puolivälissä nähtiin myös Bitcoin Cashin hard fork, kun yhteisö riitautui jälleen kolikon kehityksestä. Tällä ei ollut markkinoihin tai edes Bitcoin Cashiin juuri mitään merkitystä.

Kun Bitcoinin kurssi alkoi lähestyä 20.000 dollarin rajaa, myös Suomen media heräsi. Uutisia alkoi tulla eetteriin lähes päivittäin.

Bitcoinin kurssinousu herätti myös pikkuhiljaa eri some-kanavat Suomessa. Facebook-ryhmät alkoivat täyttyä aloittelijoiden kysymyksistä ja Bitcoinkeskus sai myös paljon uusia seuraajia sekä lukijoita. Voidaan hyvin todeta, että marraskuu oli jo täyttä Bitcoin-huumaa!

Joulukuu: Historialliset kurssilukemat

Joulukuuhun lähdettiin siis riehakkaissa tunnelmissa. Bitcoinin kurssi oli 18.500-19.000 dollarin välimaastossa kuun vaihtuessa. Näytti siltä, että uusi ATH on vain ajan kysymys.

Bitcoin-sijoittajat joutuivat kärvistelemään vielä hetken, sillä 19.500 dollaria aiheutti parin viikon ajan todella kovaa resistanssia. Kurssi yritti puhkaista uudet ATH-luvut monta kertaa, mutta se palautui aina takaisin alle 19.000 dollarin.

Piina päättyi lopulta kuun puolivälissä; Bitcoin rikkoi 20.000 dollarin rajan vakuuttavasti 16. joulukuuta, eikä kurssikehitys hidastunut ennen vuoden vaihdetta. Uusia ATH-lukemia tehtiin joulukuun lopulla lähes jokaisena päivänä.

Bitcoinkeskus raportoi 20.000 dollarin rikkoutumisesta vain pari tuntia tapahtuneen jälkeen.

Heti joulukuun alussa saatiin myös tärkeä etappi Ethereum-projektille, kun marraskuussa mainittu Beacon Chain käynnistyi. Tämä tapahtuma starttasi pitkään odotetun Ethereum 2.0 -version, jota tullaan viimeistelemään seuraavat pari vuotta.

Ethereum on myös pärjännyt erinomaisesti Bitcoinin vanavedessä. Maaginen 1000 dollarin rajapyykki rikottiin kuitenkin pari päivää vuoden 2021 vaihteen jälkeen.

Toinen merkittävä tapaus saatiin aivan jouluaaton kynnyksellä, kun SEC haastoi Ripple-yhtiön keulahahmot (Brad Garlinghouse & Chris Larsen) oikeuteen. Ripplen mahdollisesta arvopaperi-statuksesta on puhuttu pitkään, joten haaste ei toisaalta tullut suurena yllätyksenä.

Aihetta on käsitelty kattavasti Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalla.

XRP:n kurssi kärsi valtavan romahduksen, mikä pudotti sen pahimmillaan jopa Litecoinin taakse kryptovaluuttojen markkina-arvossa. XRP:n kurssista ehti sulaa lähes kolme neljännestä marraskuun lopun huippulukemista. SEC vs XRP -taistelu on vasta alkanut, joten sen tapahtumista raportoidaan lisää vuoden 2021 puolella.

Jos kurssinousua ei lasketa, joulukuu päättyi hieman ikäviin tunnelmiin. Ledgerin hakkerointikohu aiheutti päänvaivaa ja spämmiä tuhansille ihmisille. Tämän lisäksi Trumpin hallinto heittää kapuloita rattaisiin kryptovaluuttojen kehitykselle aivan viime metreillä.

Vuosi 2020 joka tapauksessa sijoittajien kannalta riehakkaisiin tunnelmiin. Altcoin-sijoittajille viime kuukaudet olivat ristiriitaista aikaa. Paljon riippuu siitä, kuinka suuri osa portfoliosta on bitcoinissa. Maailman suosituimman bittirahan markkinaosuus kohosi parhaimmillaan yli 72 prosentin. Uutta altcoin-rallia on nyt odoteltu turhaan kolme vuotta.

Altcoin-markkina jakautui vuoden 2020 lopulla muutamiin voittajiin ja isoon joukkoon häviäjiä. Vain pieni osa kolikoista (kuten Litecoin, Ethereum) ovat pysyneet Bitcoinin tahdissa.

Vuoteen 2021 lähdetään todella positiivin odotuksin. Moni sijoittaja uskoo historian toistavan itseään, mikä tarkoittaisi sitä, että vuosi 2021 on tämän noususyklin huippu. Kaikki merkit viittaavat siihen, että instituutioiden ostot jatkuvat, ja Bitcoin on matkalla kohti 100.000 dollaria.

Photo by Markus Winkler from Pexels

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.