Perustiedot
14
marras
kryptovaluutta louhinta

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Kryptovaluutta louhinta – aloittelijan opas

Kryptovaluutta louhinta on lohkoketjun ylläpitotyötä. Jokaisen kryptovaluutan louhinta eroaa hieman toisistaan, vaikka perusperiaatteet ovatkin samat. Kryptovaluutan louhintalaitteita on satoja erilaisia. Krypto louhinta on kannattavaa puuhaa monissa maailman maissa.

Suosituimmat louhittavat valuutat ovat tällä hetkellä Dogecoin, Litecoin, Bitcoin Cash, Monero ja Eth Classic. Kryptovaluutta louhinta ei ole mahdollista puhelimella. Cloud mining eli pilvilouhinta tarkoittaa sitä, että sijoittaja ostaa louhintafarmilta laskentatehoa.

Mitä kryptovaluutta louhinta tarkoittaa?

Kryptovaluutta louhinta tarkoittaa lohkoketjun ylläpitotyötä. Tämä periaate pitää paikkansa kaikkien tunnettujen kryptovaluuttojen kohdalla, joissa louhintaa suoritetaan. Oli sitten kyseessä sitten Litecoin, Dash tai vaikkapa Monero. Louhijat ovat elintärkeitä toimijoita kryptovaluuttojen maailmassa.

Ylläpitotyön kohteena oleva lohkoketju on hajautettu tietokanta. Se on ikään kuin kryptovaluutan selkäranka ja sisältää kaikki kyseiseen kryptoon liittyvät transaktiot. Lohkoketjuun voidaan tallentaa muutakin informaatiota, mutta tehokkuusyyistä se sisältää lähinnä transaktiodataa. Yksi lohkoketjun lohko sisältää aina vain rajallisen määrän transaktioita.

Itse louhintatyö suoritetaan monien kryptovaluuttojen kohdalla erikoisvalmisteisilla ASIC-tietokoneilla. Riippuu hieman kryptovaluutasta, onko louhinta kannattavaa myös näytönohjaimilla (GPU) tai ”tavallisilla” prosessoreilla (CPU). Alla on video louhintafarmista, jossa louhintaa suoritetaan ASIC-laitteilla.

Mitä edellä mainittu lohkoketjun ylläpitotyö tarkoittaa käytännössä? Louhijat muodostavat lohkoketjun lohkot. Ne keräävät ensin verkkoon lähetetyt transaktiot ja rakentavat niistä uuden lohkon. Kryptovaluutta louhinta on käytännössä louhijoiden kilpailua keskenään siitä, kuka saa luvan luoda uuden lohkon.

Tilannetta voisi verrata hieman lottoarvontaan. Lähes joka viikko joku onnekas osuu oikeaan, vaikka todennäköisyys onkin häviävän pieni. Louhijat tekevät myös hieman vastaavaa työtä, ja joku niistä osuu aina oikeaan tasaisin väliajoin.

Huom. Bitcoinkeskuksen kattava lohkoketjuopas kertoo tarkemmin lohkoketjuteknologiasta sekä louhijoiden toiminnasta. Suosittelemme tutustumaan siihen, jos lohkoketju ei ole konseptina erityisen tuttu.

Kryptovaluutta louhinta on kasvamassa määrin suuren luokan liiketoimintaa. Esimerkiksi Moneron ja Litecoinin kohdalla myös piensijoittajilla on mahdollista kilpailla louhinnassa kannattavasti. Mitä pienempi kryptovaluutta, sen paremmin myös yksittäinen henkilö pärjää.

Erot kryptovaluuttojen välillä

Kryptovaluuttojen louhinnassa on hieman eroja valuutasta riippuen, vaikka perusperiaatteet pitävät paikkansa. Eroja tulee käytettävästä laitteistosta, minkä puolestaan määrää jokaisen kryptovaluutan louhinta-algoritmi.

Aloitetaan teknisistä eroista. Esimerkiksi Bitcoinin ja Bitcoin-forkkien lohkoaika on 10 minuuttia, Dogecoinin lohkoaika on noin minuutti ja Litecoinin lohkoja syntyy kerran 2,5 minuutissa. Alla on kuva Litecoinin etusivulta.

kryptovaluutta louhinta litecoin

Jokainen kryptovaluutta myös säätää louhinnan vaikeustasoa siten, että uusien louhijoiden tulo verkkoon (eli louhintatehon kasvu) ei muuta lohkoaikaa. Koska louhijat muuttuvat vuosi vuodelta tehokkaammiksi, kryptovaluuttojen louhintaa säädetään samassa suhteessa vaikeammaksi. Tämä periaate on sama kaikilla, mutta lohkoaika on säädetty jokaiselle kryptovaluutalle erikseen.

Teknisesti merkittävin ero syntyy louhinta-algoritmista. Proof of Work eli työntodiste on konsensusalgoritmi. Se kertoo yleisellä tasolla siitä, miten ko. kryptovaluutan konsensus eli lohkoketju muodostetaan. PoW:n vastakohtana on Proof of Stake eli steikkaus, jossa louhijoita ei käytetä.

Louhinta-algortmi kertoo puolestaan sen, millaisille louhintalaitteille kyseinen kryptovaluutta on optimoitu. Ethereum Classicin louhinta-algoritmi on etcash ja Litecoinin scrypt. Louhinta-algoritmi määrää sen, millaisilla laitteilla louhintaa on tehokkainta suorittaa.

Esimerkiksi privaattikrypto Monero on muuttanut vuosien mittaan louhinta-algoritmiaan, jotta sitä ei olisi mahdollista louhia ASIC-laitteilla. Toimenpiteen tarkoitus on pitää louhinta mahdollisimman hajautettuna.

Tärkein ero eri kryptovaluuttojen välillä on kuitenkin se, että vain murto-osassa kryptoista tarvitaan louhintaa. Yli 99 prosenttia markkinoilla olevista kryptovaluutoista käyttää Proof of Stake -konsensusta Proof of Workin sijasta. Monella aloittelijalla voi olla päinvastainen kuva. Tämä johtuu siitä, että markkinoiden suurin ja tunnetuin valuutta, Bitcoin, on louhittava.

Kryptovaluutan louhintalaitteet

Kryptovaluutan louhintalaitteita on satoja erilaisia. Riippuu täysin kryptovaluutasta ja budjetista, millaisen louhintakoneen haluaa hankkia. Käytännössä laitteisto voidaan jakaa kahteen luokkaan: GPU-louhijat ja ASIC-laitteet.

GPU tarkoittaa näytönohjainta. Näistä on tarjolla valmiiksi rakennettuja bokseja, mutta suurin osa louhintafarmeista rakentaa ns. GPU rigin itse. Siinä yhteen emolevyyn yhdistetään tyypillisesti 5-10 näytönohjainta.

Tähän tarkoitukseen löytyy erikoisvalmisteisia emolevyjä. Ne on myös optimoitu virrankulutuksen osalta. Alla olevassa kuvassa on kryptovaluuttojen louhinta GPU-rig.

louhinta laite

ASIC-laitteet ovat erikoisvalmisteisia tietokoneita, jotka on nimensä mukaisesti suunniteltu vain tiettyyn tehtävään. Esimerkiksi GPU rig voidaan valjastaa louhimaan mitä tahansa kryptovaluuttaa. ASIC on puolestaan optimoitu tietylle louhinta-algoritmille.

Vielä kymmenen vuotta sitten ASIC-laitteita oli tarjolla vain Bitcoinille, mutta nykyisin kaikkien tunnettujen kryptovaluuttojen louhintaa voidaan tehdä ASIC-koneilla. Tällainen louhinta kone on GPU:ta kalliimpi, mutta toisaalta myös tehokkaampi.

Jos kryptovaluutta louhinta alkaa kiinnostaa enemmän, suosittelemme tsekkaamaan kotimaisen Cryptolouhimon verkkokaupan. Löydät sieltä markkinoiden parhaat laitteet ja saat asiantuntevia neuvoja.

Kannattaako krypto louhinta Suomessa?

Krypto louhinta on kannattavaa puuhaa monissa maailman maissa. Onko se sitä myös Suomessa? Tämä on kysymys, jonka moni aloittelija usein esittää. Vastaus kysymykseen riippuu kolmesta asiasta:

 1. Kryptovaluutan kurssi
 2. Sähkön hinta
 3. Laitteiston tehokkuus

Ensimmäinen kohta on tietysti tärkeä. Suurimpien kryptovaluuttojen louhintateho tuppaa kasvamaan jatkuvasti, kun mukaan tulee uusia louhijoita ja laitteiden teho paranee. Jos kryptovaluutan kurssi ei nouse samassa suhteessa, louhina on kannattavaa vain tehokkaimmille toimijoille.

Sähkön hinta on myös aivan kriittinen elementti. Monien mielestä 10 snt/KWh on hyvä nyrkkisääntö, jonka alle sähköä pitäisi saada. Tämä ei välttämättä onnistu tavalliselle kuluttajalle.

Kolmas kohta on myös erittäin tärkeä. Louhintalaitteet vanhenevat nopeasti, joten uudet ja tehokkaammat mainerit mahdollistavat myös paremman tuoton. Alla olevassa kuvassa on laskettu louhinnan kannattavuutta cryptocompare.com -sivustolla.

louhinnan kannattavuus

Esimerkkinä on käytetty Bitmainin S19 ASIC-maineria, jonka tehonkulutus on 3250W ja laskentateho 95 TH/s. Jos sähkön hinta olisi 10 snt/KWh, tuottoa tulisi noin $32 per kuukausi, mikä on 1/100 laitteen ostohinnasta. Kurssin pitäisi siis tästä esimerkistä moninkertaistua, että louhinnassa olisi mitään järkeä.

Jos sähkön hinta putoaisi viiden sentin tasolle, tuotto lähes viisinkertaistuisi. Noin tuplasti korkeammalla kurssilla laitteen hinnan voisi kuolettaa alle vuodessa.

Edellä mainitut pääperiaatteet koskevat kaikkia louhittavia kryptovaluuttoja. Voit testata cryptocompare-sivulla miten kannattavaa esimerkiksi Litecoinin, Ethereum Classicin tai Moneron louhinta olisi. Laskuissa on tärkeää päästä mahdollisimman pieneen kuoletusaikaan.

Louhintalaitteet kehittyvät vuosi vuodelta. Tänään kallis ja tehokas GPU voi olla jo vuoden päästä pahasti jäljessä seuraavan sukupolven laitteita. Myös ASIC-louhijat kehittyvät todella nopeasti. Tästä johtuen laitteiden tuotto alkaa pudota yllättävänkin nopeasti ajan kuluessa.

Suosituimmat valuutat mitä mainata

Suosituimmat louhittavat valuutat ovat tällä hetkellä Dogecoin, Litecoin, Bitcoin Cash, Monero ja Eth Classic. Tämä lista ei ole missään nimessä täydellinen, koska uusia kryptoja syntyy koko ajan. Tilanne markkinoilla voi myös muuttua teknologisesta näkökulmasta. Esimerkiksi Ethereum siirtyi vuoden 2022 lopulla pois louhinnasta. Onneksi Ethereum Classic jatkaa vielä Proof of Work -valuuttana, joten moni Ethereum-mainaaja vaihtoi siihen.

Koska tässä artikkelissa käsitellään kryptovaluuttojan yleisesti, ohitamme BTC:n. Löydät sen louhinnasta oman kattavan oppaansa päävalikosta. Koska Ethereum on myös vaihtanut pois louhinnasta, lista sisältää nyt huomattavasti pienempiä kryptovaluuttoja. Louhittavien kryptojen lista on tässä markkina-arvon mukaan järjestyksessä.

 1. Dogecoin
 2. Litecoin
 3. Bitcoin Cash
 4. Monero
 5. Ethereum Classic

Näiden lisäksi suosittuja louhittavia valuuttoja ovat mm. Flow, Dash, Ravencoin sekä Digibyte. Markkinoilla on siis vielä kymmeniä louhittavia kryptovaluuttoja. Vaihtoehtoja riittää! Jos olet kiinnostunut kryptovaluuttojen louhinnasta, selvitä jokaisen kryptovaluutan kannattavuus verkosta löytyvillä laskureilla.

Onko kryptovaluutta louhinta puhelimella mahdollista?

Kryptovaluutta louhinta ei ole mahdollista puhelimella. Kryptovaluuttojen louhinta vaatii joko tietokoneen prosessorilta (CPU) tai näytönohjaimelta (GPU) todella kovaa kulutusta 24/7. Tavallista mobiililaitetta ei ole yksinkertaisesti fiksua käyttää näin. Tuhoaisit laitteesi akun varsin nopeasti.

Toiseksi, puhelimen prosessori ei ole suunniteltu tällaiseen käyttöön. Kolmanneksi, ongelmaksi muodostuisi myös sähkönkulutus.

Netistä löytyy erilaisia ohjelmia kryptovaluuttojen louhintaan puhelimella. Käytännössä kyse on erilaisista louhintaa muistuttavista peleistä tai tehtävistä. Sen lisäksi puhelimen prosessoritehoa voi vuokrata pilvilouhinnan kautta.

Erilaiset louhintaa muistuttavat apit voivat olla kannattavia lähinnä silloin, kun kurssit raketoivat. Jos louhinnalla haluaa oikeasti tienata jotain, kannattaa suosiolla panostaa kunnon laitteistoon & halpaan sähkösopimukseen ja unohtaa puhelimen käyttö.

Mitä on pilvilouhinta (cloud mining)?

Cloud mining eli pilvilouhinta tarkoittaa sitä, että sijoittaja ostaa louhintafarmilta laskentatehoa. Cloud mining on siis helppo vaihtoehto henkilölle, joka haluaa osallistua louhintaan mutta ei pysty hankkimaan laitteistoa. Syynä voi olla esim. teknisen tietotaidon puute tai liian korkea sähkön hinta.

Sijoitukset pilvilouhintaan ovat myös kertaluokkaa pienempiä. Mukaan pääsee yleensä jo 1000 euron suuruisilla sijoituksilla. Alla olevassa kuvassa näkyvä Genesis Mining on markkinoiden suosituin pilvilouhinnan tarjoaja.

kryptovaluutta pilvilouhinta genesis mining

Cloud mining kuulostaa varsin mukavalta ja riskittömältä tavalta tienata rahaa? Todellisuus on kuitenkin toinen. Alalla on nähty valtavasti scammeja. On nimittäin mahdotonta tietää, onko ostamasi palvelu oikeasti hankkinut louhijat vai ei. Vaikka louhintafarmi olisi olemassa, he saattavat myydä enemmän louhintatehoa kuin on laitteita.

Tämän lisäksi kryptovaluuttojen nopea kurssilasku voi laukaista sopimuksissa ikäviä ehtoja. Jos kurssit putoavat liian alas ja louhinta muuttuu kannattamattomaksi, palveluntarjoaja saattaa päättää kaikki sopimukset. Yleensä louhintasopimus on pakko ostaa 12-24 kuukaudeksi kerralla.

Suosittelemme pilvilouhintaan osallistumista vain kokeneille sijoittajille. Ota myös tarkkaan selvää sopimusehdoista.

FAQ

Usein kysyttyjä kysymyksiä kryptovaluuttojen louhintaan liittyen.

Kannattaako kryptovaluutan louhinta?

Kryptovaluutan louhinta kannattaa, jos sinulla on riittävän halpaa sähköä ja vara ostaa moderni louhintalaitteisto. Monille juuri energiankulutus on suurin pullonkaula. Louhinnan kannattavuutta voi arvioida netistä löytyvien laskureiden avulla.

Voiko puhelimella louhia?

Se ei ole järkevää, koska puhelimia ei ole optimoitu louhintatyöhön. Louhinta on raskasta laskentaa joka kuluttaa paljon sähköä ja puhelimen akkua. Ei ole kannattavaa käyttää puhelinta louhintaan. Hanki sen sijaan louhintaan varta vasten suunniteltu laitteisto tai rakenna sellainen (GPU rig) itse.

Kannattaako Ethereum louhinta?

Ethereumin louhinta päättyi vuonna 2022 The Merge -päivityksen myötä. Ethereum Classic on sen sijaan suosittu kryptovaluutta, jota louhitaan edelleen. Sen louhinta on kannattavaa, jos saat hankittua hyvän laitteiston ja erittäin halvan sähkösopimuksen.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.

2 kommenttia

 1. Nyt on kyllä virheellistä tietoa teillä täällä kun ei etc eli ethereumclassiccia mainata ethashillä vaan etchashillä

  1. Kiitos kommentista! Monessa lähteessä mainitaan ethash tai ethash-ETC tai ethash-variantti. Mutta ilmeisesti sitä pitäisi kutsua nimellä etcash, joten korjataan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *