Perustiedot
07
huhti
Bitcoin louhinta

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Bitcoin-louhinta aloittelijan opas

Tämä artikkeli on aloittelijan opas Bitcoin louhinnasta. Käymme läpi Bitcoin-louhinnan periaatteet, siihen kohdistuvan kritiikin sekä syyt miksi louhinta on niin tärkeää Bitcoinille. Artikkelissa käsitellään myös kryptovaluuttojen louhintaa laajemmin ja vertaillaan Proof of Stake sekä Proof of Work -järjestelmien eroja.

Rekisteröidy Binancelle

Huom. Artikkelin sisältämä informaatio löytyy myös videoformaatissa Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta!

Näin toimii Bitcoinin louhinta

Otetaan ensin pikakelaus Bitcoinin louhinnan periaatteista. Miksi louhintaa suoritetaan, ja mitä sen avulla saavutetaan?

Bitcoinin louhinta on lyhyesti sanottuna lohkoketjun ylläpitotyötä. Bitcoin käyttää monien ”ensimmäisen sukupolven” kryptovaluuttojen tavoin Proof of Work -konsensusalgoritmia. Tämä algoritmi viitaa metodiin, jonka avulla muodostetaan konsensus lohkoketjuun tallennettavasta informaatiosta.

Louhijat rakentavat Bitcoinin lohkoketjun poimimalla käyttäjien transaktiodataa ja lisäämälle sitä uusiin lohkoihin. Ilman louhijoita ei siis olisi lohkoketjua. Bitcoin-verkossa on louhijoiden lisäksi nodeja eli solmuja, jotka validoivat uudet lohkot ja varmistavat transaktiodatan oikeellisuuden.

Bitcoinin toimintaa ei käydä tässä artikkelissa läpi syvällisemmin. Jos haluat lisätietoa aiheesta, tsekkaa sivustolta löytyvä aloittelijan Bitcoin-opas.

Proof of Workista käytetään suomennosta työntodiste. Kuten nimikin viittaa, kyseinen algoritmi vaatii ylläpitäjiltä todistetta tehdystä työstä. Bitcoinin tapauksessa kyse on tietokoneen suorittamasta laskentatyöstä. Louhijat ratkovat matemaattisia yhtälöitä ja käyttävät työtä tehdessään paljon energiaa.

Nykyisin Bitcoin-louhintaa suoritetaan erikoisvalmisteisilla ASIC-laitteilla. Ne ovat louhintatyöhön optimoituja tietokoneita, jotka maksavat tuhansia dollareita. Kiinalainen Bitmain on tunnetuin valmistaja. Alla oleva kuva on Bitmainin verkkokaupasta.

antminer

Bitcoinin louhinta oli aluksi pienen piirin harrastus. Sitä oli mahdollista tehdä myös kotikoneella. Tilanne muuttui nopeasti 2010-luvun alussa, jolloin ASIC-laitteet ottivat markkinat haltuunsa. Nykyisin Bitcoin-louhinta on valtava bisnes, jota dominoivat satoja miljoonia dollareita maksavat louhintafarmit.

Louhintatyö ja sen vaatima energiankulutus tekee Bitcoinin tilikirjasta äärimmäisen turvallisen. Yritys muuttaa lohkoketjun dataa (51 prosentin hyökkäys) olisi niin kallista, ettei siinä olisi taloudellisesti mitään järkeä.

Bitcoin-verkon globaalia louhintatehoa kuvataan termillä hash rate. Se on noussut vuosi vuodelta korkeammaksi. Tämä kertoo kahdesta asiasta:

  1. Louhijoiden tehokkuus kasvaa uusien versioiden myötä.
  2. Markkinoille tulee koko ajan uusia louhintafarmeja.

Bitcoinin louhintateho on artikkelin kirjoitushetkellä noin 200 TH/s. Se oli kaksi vuotta sitten hieman yli 100 TH/s ja neljä vuotta sitten noin 25 TH/s. Löydät ajantasaisen informaation blockchain.com-sivustolta.

Muita Proof of Work -vaihtoehtoja

Käsitellään seuraavaksi muita kryptovaluuttoja, jotka käyttävät Bitcoinin tavoin Proof of Work -konsensusalgoritmia.

Yleisellä tasolla voidaan todeta, että Proof of Workin suosio on romahtanut edeltävän viiden vuoden aikana. Vuonna 2015 lanseerattu Ethereum on monien mielestä viimeisin merkittävä Proof of Work -kryptovaluutta. Nykyisin top 10 -listalla ei ole Bitcoinin & Ethereumin lisäksi muita louhittavia kryptovaluuttoja.

Litecoin, Dogecoin sekä Monero ovat tunnettuja esimerkkejä Proof of Work -kryptovaluutoista.  Tässä kohtaa kuvaan tulee myös louhinta-algoritmi. Se on Bitcoinin tapauksessa SHA-256, Ethereumissa ethash ja Litecoinissa scrypt.

litecoincom
Kuva litecoin.com etusivulta.

Louhinta-algoritmi määrittää sen, millaiselle prosessorille louhintatyö on optimoitu. Esimerkiksi Moneron louhinta-algoritmi on kehitetty estämään ASIC-laitteiden käyttö. Tarkoitus on pitää louhintatyö mahdollisimman hajautettuna ja estää sen keskittyminen suuriin louhintafarmeihin.

Riippuu siis louhittavasta kryptovaluutasta, onko se optimoitu CPU-, GPU- vai ASIC-louhintaan. Peruskäyttäjälle kannattavin louhittava voi olla usein joku pienen markkina-arvon kolikko. Louhinnan kannattavuuteen vaikuttaa ennen kaikkea käytetty laitteisto sekä sähkön hinta. Merkitystä on myös sillä, myykö louhitut kolikot heti vai holdaako niitä spekulointimielessä.

Kaikki edellä mainitut Proof of Work -valuutat ovat tulleet markkinoille yli viisi vuotta sitten. Nykyisin kaikki merkittävät uudet projektit käyttävät Proof of Stake -vaihtoehtoa. Myös Ethereum siirtyy vuoden 2022 aikana Proof of Stake -konsensukseen ja hylkää perinteisen louhinnan. Voit lukea tästä lisää Bitcoinkeskuksen The Merge -oppaasta.

Proof of Stake on vaihtoehto louhinnalle

Kuten edellä mainittiin, Proof of Work oli suosiossa kryptoskenen alkuvuosina. Ensimmäinen Proof of Stake -kolikko oli vuonna 2012 esitelty Peercoin. Tämän jälkeen trendi on ollut vahvasti PoS-myönteinen. Miksi se on saanut niin suuren suosion?

Tähän on monia eri syitä, joista kolme nousee ylitse muiden.

  1. Uuden projektin rahoitus. Kaikki kolikot voidaan luoda (”mintata”) tyhjästä jo ennen kuin tuotantovalmis lohkoketju on edes toiminnassa. Koko potista voidaan kätevästi jakaa halutut prosenttiosuudet kehitystiimille, ensivaiheen sijoittajille, VC-firmoille jne.
  2. Proof of Stake -ratkaisut on helpompi skaalata jopa tuhansiin transaktioihin per sekunti ja 1–2 sekunnin lohkoaikaan.
  3. Ei kalliita louhintalaitteita eikä valtavaa energiankulutusta.

Proof of Stake -konsensuksesta on käytetty suomennosta varantotodiste. Järjestelmä toimii käytännössä siten, että louhijoiden sijasta lohkoketjua ylläpitävät validaattorit. Nämä ovat tahoja, jotka steikkaavat kyseistä kryptovaluuttaa eli lukitsevat niitä pois markkinoilta.

Taustalla on yksinkertainen logiikka. Jos omistat paljon kyseistä kryptovaluuttaa, sinulla on insentiivi myös toimia oikein verkon ylläpitäjänä. Hyökkäys verkkoa kohtaan olisi suoraan isku omaan lompakkoon.

Proof of Stakesta on olemassa paljon erilaisia variaatioita. Tunnettuja ovat mm. Delegated Proof of Stake (DPoS), Liquid Proof of Stake (LPoS) sekä Proof of Authority (PoA). Perusperiaate pysyy samana; mitä enemmän kryptovaluuttaa omistat, sitä suurempi valta, ja sitä enemmän tienaat palkkioita validointityöstä.

Alla oleva kuva on osoitteesta stakingrewards.com. Se listaa suosituimmat Proof of Stake -kryptovaluutat sekä näyttää niiden steikkaustuoton sekä steikkausasteen.

stakingrewards

Suosittuja Proof of Stake -kryptovaluuttoja ovat mm. Luna, Solana, Polkadot, Cardano ja Avalanche. Niille on tyypillistä, että 45–75 prosenttia kierrossa olevista kolikoista on lukittu steikkaukseen. Validaattoreiden (steikkaajien) vuosituotto pyörii 4–9 prosentin välimaastossa.

Piensijoittaja voi delegoida omat valuuttansa validaattoreille ja päästä näin käsiksi steikkauspalkkioihin jo parin kympin sijoituksella.

Bitcoinin louhinta ja kritiikki

Palataan sitten Bitcoinin louhintaan ja käsitellään aihetta kriitikoiden näkökulmasta. Miksi Proof of Work nähdään niin isona ongelmana, että sen kimppuun on hyökätty jopa EU:n tasolla?

Kritiikin kohteena on louhintatyön energiankulutus. Vielä pari vuotta sitten kritisoitiin myös louhinnan keskittymisestä Kiinaan, mutta tämä ongelma ratkesi kuin itsestään kesällä 2021. Palataan tähän aiheeseen vielä tarkemmin artikkelin lopussa.

Kriitikot vertaavat aina Bitcoinin energiankulutusta sopiviin kohteisiin, kuten esimerkiksi valtioihin. Moni on varmasti nähnyt otsikon ”Bitcoin kuluttaa enemmän energiaa kuin Suomen valtio”.

Tämä pitää paikkansa, sillä Bitcoin todellakin kuluttaa enemmän energiaa kuin monet valtiot. Kulutus on lisäksi vain kasvussa, sillä verkon laskentateho nousee vuosi vuodelta. Alla on grafiikka Bitcoinin hash raten kasvusta kolmen vuoden ajalta.

hashrate

Kritiikissä missataan kuitenkin tärkeä pointti. Energiankulutus tarkoittaa täysin ylivertaista turvallisuutta, ja siitä on yksinkertaisesti pakko maksaa. Lisäksi unohdetaan mittakaava. Bitcoin käyttää kokonaisuutena vain 0,1 prosenttia maapallon energiasta. Kyse on siis globaalisti täysin mitättömästä kulutuksesta.

Bitcoinin louhinta käyttää vain murto-osan siitä energiasta mitä esimerkiksi pankkisektori käyttää. Kulutus jää myös selvästi kullan louhinnan varjoon, puhumattakaan tämän prosessin aiheuttamista ympäristötuhoista. Ei mikään ihme, että kulta-sijoittajat eli ns. gold bugit eivät koskaan kritisoi Bitcoinin energiankulutusta.

Kriitikoiden ajattelu harhautuu lähes poikkeuksetta jo ensimmäiseen askeleeseen. Bitcoinia pidetään täysin turhana keksintönä. Jos tämä on ajattelun pohja, niin mikä tahansa määrä energiankulutusta on silloin liikaa.

Bitcoin on suuren energiankulutuksen vuoksi murtamaton ja turvallisuudeltaan täysin ylivertainen tilikirja. Juuri se ominaisuus saa eri tahot tekemään miljardien dollareiden suuruisia sijoituksia Bitcoiniin. Energiankulutus on tekijä, mikä saa jopa valtiot ja keskuspankit luottamaan Bitcoiniin.

Ratkaisut Bitcoin-louhinnan ongelmiin

Bitcoinin saama kritiikki kohdistuu lähes sataprosenttisesti energiankulutukseen. Voisiko tälle ”ongelmalle” tehdä jotain ilman Bitcoinin turvallisuuden heikentämistä? Siirtyminen Proof of Stake -ratkaisuun ei ole vaihtoehto, vaikka tätäkin ideaa tuodaan julkisuuteen tasaisin väliajoin.

Energiankulutuksen vähentäminen ei ole ratkaisu, mutta siihen voidaan puuttua energiantuotannon puolelta. Mitä enemmän Bitcoinia louhitaan uusiutuvilla energianlähteillä, sitä parempi ympäristön kannalta.

Bitcoin-louhinta on siirtynyt jo vuosia kohti uusiutuvaa energiaa. Kesällä 2021 otettiin suuri askel, kun Kiina bännäsi Bitcoin-louhinnan maaperällään. Kiinassa louhintaa oli tehty paljon mm. kivihiilellä. Tästä seurasi valtava siirtymä mm. Yhdysvaltoihin puhtaamman energian käyttöön.

Bitcoinin louhinta on täydellinen kumppani uusiutuvalle energialle. Louhintafarmit voidaan perustaa kaupunkien ulkopuolelle ja rakentaa esim. vesivoimalaitosten viereen. Bitcoin-louhinta hyödyntää monin paikoin energiaa, joka menisi muuten täysin hukkaan.

vesivoima-bitcoin-louhinta

Esimerkiksi Yhdysvaltalainen energiajätti ExxonMobil ohjaa ylijäämäkaasua Bitcoin-louhinnan energiaksi, joka päästettäisiin muuten ilmakehään. Naapurimaa Ruotsin valtiollinen energiayhtiö Vattenfall on kommentoinut Bitcoin-louhinnan tarjoavan erinomaisen puskurin energiantuotannossa.

Norjassa puolestaan louhintaan Bitcoinia jo sataprosenttisesti uusiutuvilla energianlähteillä!

Yhdysvaltoihin perustettiin vuonna 2021 myös erillinen Bitcoin Mining Council, joka raportoi maan louhintafarmien energiankäytöstä. Uusin (Q4/2021) raportti arvioi, että globaalisti Bitcoinin louhinnassa käytetään 58,5 prosenttisesti uusiutuvia energianlähteitä. Yhdysvalloissa lukema on 66 prosenttia.

Bitcoin-louhinnan tulevaisuus

Tarkastellaan lopuksi Bitcoin-louhinnan tulevaisuutta. Tässä vaiheessa lienee selvää, ett Bitcoinin energiankulutus ei tule laskemaan. Energianlähteenä toimii kuitenkin kasvamassa määrin vesi-, aurinko-, tuuli- ja ydinvoima. Ei mene pitkään, kun Bitcoinia louhintaan täysin uusiutuvilla energianlähteillä.

Kehitys kohti puhtaampia energianlähteitä on hyvässä vauhdissa, joten tämä kritiikin kohde ratkeaa vapailla markkinoilla. Potkua tähän tuo jatkuvasti suosiotaan kasvattava ESG. Lyhenne tulee sanoista Environmental, Social & Governance. Yhä useampi sijoitusrahasto käyttää ESG:tä sijoittamisen ohjenuorana.

ESG ohjaa instituutioita sijoittamaan kohteisiin, joissa energiankulutus ja ympäristö on otettu huomioon. Tähän kuvaan ei sovi Bitcoin-louhinta fossiilisilla polttoaineilla. ESG on syy siihen, miksi Tesla joutui ottamaan etäisyyttä Bitcoiniin kesällä 2021.

Monet Bitcoin-louhintafarmit ovat nykyisin pörssiyhtiöitä. Jos ne haluavat saada sijoittajien rahaa, on louhintaa syytä tehdä uusiutuvalla energialla. ESG toimii siis hyvänä motivaationa.

Alla oleva kuva on Riot Blockchainin etusivulta. Kyseessä on yksi Nasdaq-pörssiin listatuista louhintayhtiöistä.

riot

Kesällä 2021 tapahtunut Kiinan louhintabänni ratkaisi myös toisen ison ongelman. Monet sijoittajat olivat huolestuneita Bitcoin-louhinnan keskittymisestä yhteen maahan. Kiinan valtion mahdollinen väliintulo oli jatkuvasti yksi suosituimmista FUD-aiheista. Nyt louhintafarmit ovat hajaantuneet tasaisemmin eri maihin.

Yhdysvallat nousi Kiinan päätöksen myötä ylivoimaisesti suurimmaksi valtioksi Bitcoin-louhinnassa. Sen osuus hash ratesta on 35,4 prosenttia. Muita suuria maita ovat Kanada (9,5 %), Venäjä (11,2 %), Kazakstan (18,1 %), Irlanti (4,7 %) sekä Saksa (4,5 %). Luvut ovat elokuulta 2021.

Asenteet Bitcoin-louhintaa kohtaan ovat pikkuhiljaa muuttumassa ja ymmärrys energiankäyttöä kohtaan kasvamassa. Vielä on kuitenkin paljon tehtävää. Hyvä esimerkki on tästä EU:n ajama Proof of Work -bänni maaliskuussa 2022. Onneksi lakiehdotus ei mennyt läpi, mutta pelkkä ajatuskin kuulostaa täysin järjettömältä.

Bitcoinkeskus suosittelee lopuksi Lyn Aldenin supersuosittua artikkelia Bitcoin’s Energy Usage Isn’t a Problem. Here’s Why. Se käy läpi Bitcoinin energiankulutusta vieläkin yksityiskohtaisemmin kuin tämä opas.

Proof of Work vs. Proof of Stake

Käsitellään lopuksi vielä suosittua Proof of Work vs. Proof of Stake -aihetta. Tämä keskustelu on noussut vuonna 2022 tapetille, kun Ethereum on siirtymässä louhinnasta steikkaukseen. Myös Ripplen perustaja Chris Larsen nousi otsikoihin ehdottaessaan Bitcoinin siirtymistä Proof of Stake -konsensukseen.

Yksi asia on sataprosenttisen varmaa: Bitcoin ei tule koskaan siirtymään steikkaukseen. Se pudottaisi pohjan Bitcoinin tärkeimmiltä ominaisuuksilta ja ennen kaikkea sen historialta. Proof of Work on mahdollistanut Bitcoinin reilun distribuution sen syntymästä lähtien.

Proof of Stake -konsensusta vaivaa aina yksi perusongelma; verkon voi ottaa hallintaansa rahan avulla. Hyvä esimerkki tästä on Elon Muskin sijoitus Twitteriin. Maailman rikkaimmasta miehestä tuli kolmen miljardin dollarin panostuksella some-alustan suurin osakkeenomistaja.

Musk sai samalla paikan hallituksessa, ja hän on alkanut välittömästi puhua muutoksista Twitterin perustoimintoihin (kuten viestien muokkausmahdollisuus).

Maailman johtavat sijoitusrahastot voisivat yhteisvoimin hankkia valtavan position Bitcoinista, sillä nykyinen biljoonan dollarin markkina-arvo on niille taskurahaa. Mitä suuremmaksi positio kasvaa, sitä enemmän yksi entiteetti saisi lohkopalkkioita myös validaattorina, mikä kasvattaisi sen omistusosuutta entisestään.

Proof of Workin kohdalla tämä on mahdotonta. Vaikka yksi taho ostaisi 51 prosenttia kaikista maailman bitcoineista, se ei toisi sille valtaa Bitcoin-verkossa. Louhintatehon ostaminen olisi taas tolkuttoman kallis ja hidas prosessi, missä pullonkaulaksi muodostuisi laitteiden tuotantokapasiteetti.

Täysin validi kysymys on taas se, että mitä käyttöä vanhoilla Proof of Work -kolikoilla on enää nykyisessä ympäristössä? Litecoinin, Dogecoinin sekä vastaavien PoW-kolikoiden energiankäyttö on kuitenkin niin pientä, ettei tämä aiheuta suurempaa älämölöä markkinoilla. Ehkäpä Elon Musk siirtää seuraavaksi Dogecoinin Proof of Stake -konsensukseen?

Bitcoin on nyt ja tulevaisuudessa energiaa käyttävä Proof of Work -kryptovaluutta. Voi hyvin olla, että parin vuoden päästä se on ainoa PoW-kolikko top 100 -listalla.

Photo by Sharath G. from Pexels


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.