Perustiedot
15
touko
pörssien tokenit

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Kryptovaluuttapörssien omat tokenit

Monet kryptovaluuttapörssit ovat julkaisseet omia kryptovaluuttojaan. Näistä ylivoimaisesti tunnetuin on kolmen suurimman kryptovaluutan joukkoon kivunnut Binance Coin. Myös muun muassa Kucoin ja Crypto.com ovat tuoneet markkinoille omat tokeninsa. Kauppapaikkojen omia tokeneita hyödyntämällä voit saada alennuksia ostoksistasi sekä transaktiomaksuista, korkoa varoillesi ja jopa osinkoa. Tässä artikkelissa olemme käsitelleet markkinoiden tunnetuimmat pörssitokenit!

Rekisteröidy Binancelle

Huom. Artikkelin sisältö on tarjolla myös videoformaatissa Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalla!

Binance

Binance on kiistatta maailman suurin ja tunnetuin kryptovaluuttojen kauppapaikka. Vuonna 2017 ovensa avannut Binance on huolellisesti rakennettu kaupankäyntialusta, joka palvelee useita kymmeniä asiakkaita ympäri maailmaa. Pörssin tarjonta pesee mennen tullen useimmat markkinoiden muut toimijat. Binance on ykkösvaihtoehto harvinaisempien altcoinien treidaukseen pienillä kuluilla.

Palvelua kehitetään taukoamatta. Viime vuosien aikana Binance on julkaissut asiakkaidensa iloksi debit-kortin, futuureja, osaketokeneita, steikkausmahdollisuuden ja paljon muuta. Suomalaiset voivat tallettaa pörssiin helposti rahaa SEPA-pankkisiirtoa hyödyntäen. Löydät yksityiskohtaisen käyttöoppaan tästä linkistä: Binance arvostelu & käyttöopas.

binance-etusivu
Binancen etusivu toukokuussa 2021. Pörssi käyttöliittymä on nykyään käännetty myös suomen kielelle!

Binance Coin (BNB) julkaistiin alun perin Ethereum-alustalla Binance ICO:n yhteydessä. Vuonna 2019 julkaistiin Binancen oma lohkoketju Binance Chain ja samalla kaikki olemassa olevat BNB-tokenit siirrettiin Ethereum-alustalta Binancen omaan lohkoketjuun. Vuonna 2020 lanseerattu Binance Smart Chain on lähes suora Ethereumin kilpailija platform-kategoriassa. BSC tarjoaa DeFi-palveluille mahdollisuuden toimia tarjoamassaan alustassa.

BNB-kolikon omistamisesta on ollut alusta asti selvää hyötyä: kun käyttäjän Binance-tililtä löytyy BNB-tokenia, tarjotaan kaupankäyntimaksuista 25 prosentin alennus. BNB toimii sekä BSC- että BC-lohkoketjujen natiivitokenina sekä arvonsiirtäjänä. Vuonna 2021 BSC-alusta on houkutellut Ethereumin korkeista siirtokuluista johtuen paljon DeFi-sovelluksia sekä niiden käyttäjiä.

Binancen kehittyessä ja dominoidessa markkinoita on myös BNB-tokenille taatusti kysyntää. Vuoden 2021 aikana BNB on noussut rytinällä kolmen suurimman kryptovaluutan joukkoon.

Osta Binance Coinia:
Binance FTX KuCoin

FTX

Binancen rinnalla myös amerikkalaistaustainen FTX on suosittu kaupankäyntipaikka ammattitreidaajien keskuudessa. Pörssi on perustettu vuonna 2019 ja vuoden 2021 kryptorallin aikana sen suosio on kasvanut hurjasti. FTX:n on perustanut Sam Bankman-Fried. Yksi pörssin yksi omistajista on edellä mainittu Binance.

FTX on ennen kaikkea johdannaispörssi, mutta myös perinteinen valuuttakauppa onnistuu. Suurin volyymi on futuurien puolella, missä kokeneet sijoittajat voivat treidata kryptovaluuttoja jopa 100x vivulla. FTX-pörssin kaupankäyntikulut ovat hyvin matalat, vain hieman Binancen tasoa korkeammat. Tsekkaa Bitcoinkeskuksen FTX-käyttöopas, jos haluat tarkempaa tietoa pörssistä.

ftx-etusivu
FTX-pörssin etusivu. Tarjonnasta löytyvät mm. tokenisoidut osakkeet.

FTX-pörssillä on oma FTT-token, joka on ainakin vuoden 2021 kurssirallissa osoittautunut erinomaiseksi sijoitukseksi. Pörssin käyttäjille tokenin holdaamisesta on merkittävää hyötyä. Mitä enemmän tokeneita hallussasi on, sitä enemmän alennusta kaupankäyntikuluista saat. Alennusta voit saada jopa 60 prosenttiin saakka, ja ensimmäinen alennus tarjotaan jo 100 dollarin arvoisesta FTT-positiosta.

Tokenin omistamisesta on FTX-pörssin käyttäjille myös muita etuja. Voit käyttää tokenia vakuutena vivutuksissa tai steikata tokeneitasi korkotuottojen saamiseksi. Sijoituksena ja arvonnousun kannalta FTT-token voi tulevaisuudessa olla hyvä sijoituskohde – FTX-pörssi nimittäin käyttää kolmanneksen pörssin tuotoista ostaakseen takaisin FTT-tokeneita ja tuhotakseen niitä. Tätä jatketaan niin kauan, kunnes 50 % tokeneista on tuhottu.

Osta FTX-tokenia:
FTX Binance Bitfinex

Crypto.com

Crypto.com on yksi maailman tunnetuimmista kauppapaikoista. Viime vuosina se on kasvattanut suosiotaan etenkin tarjoamansa Visa-maksukortin ansiosta, jonka kautta pörssin asiakkaat voivat käyttää varojaan suoraan kryptovaluuttalompakostaan. Monaco-nimellä alkuun tunnettu Crypto.com sai alkunsa vuonna 2016 ja tätä nykyä sillä on yli kolme miljoonaa asiakasta ympäri maailmaa.

Crypto.com on siinä mielessä poikkeuksellinen pörssi markkinoiden muihin toimijoihin verrattuna, että kauppapaikka on syntynyt ikään kuin sivutuotteena ja fokus on kaiken aikaa ollut enemmän maksukorteissa. Tämä myös näkyy, sillä tarjontansa puolesta Crypto.com-pörssi häviää esimerkiksi Binancelle ja monille muille markkinoiden suurille toimijoille. Löydät tarkemman esittelyn Crypto.com-projektista tästä linkistä.

cryptocom-etusivu
Crypto.com on markkinoiden suosituin mobiilappi kryptovaluuttojen ostoon.

Crypto.comin oma CRO-token tarjoaa pörssin käyttäjille mukavia etuja. Voit lukita pörssiin omistamiasi tokeneita ja vähintään 10.000 CRO-tokenin ja kuuden kuukauden lukituksella alat ansaita tokeneillesi 16 prosentin vuosittaista korkoa. Samalla saat pääsyt The Syndicate -palveluun.  CRO-tokenien steikkaus on myös vaatimuksena Crypto.comin Visa-kortin saamiselle.

The Syndicate palvelun kautta CRO-tokenia steikkaavat palvelun käyttäjät voivat saada erinomaisia erikoistarjouksia. Toisinaan tarjolla on kryptovaluuttoja selvästi alennettuun hintaan. Nämä tarjoukset ovat saatavilla vain rajoitetusti, joten CRO-steikkaajien kannattaa pitää The Syndicaten tarjontaa aktiivisesti silmällä.

Osta CRO-tokenia:
Crypto.com KuCoin Bittrex

Kucoin Token

Kuten monet muutkin kryptovaluuttayhtiöt, toimii myös vuonna 2017 perustettu Kucoin Hong Kongista käsin. Tämä pörssi nauttii suurta suosiota niin aloittelijoiden kuin ammattilaisten keskuudessa helppokäyttöisen alustansa sekä valtavan valuuttatarjontansa ansiosta. Uusia kryptovaluuttoja lisätään pörssin listalle jopa viikoittain.

Kucoinin menestyksestä kertoo omaa tarinaansa se, että Kucoin sai startup-yritysten ’Unicorn’-statuksen nopeammin kuin yksikään toinen yhtiö – vaaditun miljardin dollarin markkina-arvon Kucoin saavutti vain neljässä kuukaudessa! Suomalaisasiakkaat ovat Kucoin-pörssiin lämpimästi tervetulleita. Tätä nykyä palveluun on mahdollista tallettaa rahaa myös pankkisiirrolla tai maksukorteilla.

kucoin-etusivu
KuCoin-pörssin etusivu.

Kucoin Token on Kucoin-pörssin oma Ethereum-pohjainen kryptovaluutta, joka tunnetaan lyhenteellä KCS. Kucoin-pörssin systeemi asiakkaiden palkitsemisessa eroaa monista muista: Kucoin-tokenin omistajille ja steikkaajille nimittäin maksetaan osuus Kucoin-pörssin saamista treidauspalkkioista, eli saat ikään kuin osinkoa pörssin tienesteistä. Mitä enemmän tokeneita omistat, sitä suurempi on myös saamasi päivittäinen korvaus.

Omistamalla KCS-tokenia saat myös alennusta omista kaupankäyntikuluistasi ja voit käydä kauppaa useammilla eri kryptovaluuttapareilla. Tuhannella tokenilla kaupankäyntialennus on yhden prosentin ja suurimmillaan 30,000 KCS-tokenilla alennusta saa peräti 30 %. Asiakaspalvelu KCS-tokenin holdaajille on nopeampaa ja toisinaan luvassa on myös eksklusiivisia omistajaetuja sekä tarjouksia.

KuCoin on myös siitä mielenkiintoinen pörssi, että se listaa myös muiden pörssien tokeneita. KuCoinista voi hankkia esim. Binance Coinia ja FTX-tokenia.

Osta KCS-tokenia:
KuCoin

Uniswap

Uniswap on edellä esiteltyihin kryptovaluuttapörsseihin verrattuna perusidealtaan erilainen järjestelmä, samoin kuin seuraavana esiteltävä Pancakeswap. Nämä kaksi ovat niin sanottuna DEX-pörssejä eli hajautettuja kaupankäyntialustoja. Uniswap-pörssi toimii Ethereum-alustalla ja täysin automatisoidusti.

Uniswap-pörssin käyttäminen ei vaadi erillisen käyttäjätilin rekisteröimistä, KYC-prosessia tai muita perinteisistä kauppapaikoista tuttuja käytäntöjä. Kaikki toimii automatisoidusti suoraan lompakosta lompakkoon älysopimusten pohjalta. Palvelun käyttäminen vaatii pelkästään MetaMask-lompakon sekä saldoksi Etheriä transaktiomaksujen kuittaamiseen.

uniswap-etusivu
Uniswapin etusivu on hyvin selkeä.

Uniswapilla on oma UNI-tokeninsa, joka on vakiinnuttanut paikkansa TOP20-kryptovaluuttojen joukkoon. Toisin kuin kuvitella saattaisi, ei UNI-tokenia käytetä pörssissä transaktioiden maksamiseen. Käytännössä pörssin käyttäjän ei tarvitse omistaa lainkaan UNI-tokenia, sillä kaupankäynnissä sitä ei tarvita missään vaiheessa.

UNI-token on niin sanottu hallintotoken. Tämä tarkoittaa sitä, että tokenien omistajat päättävät yhdessä Uniswapin toimintaan liittyvistä seikoista. Monille DeFi-palveluille tyypilliseen tapaan kyseessä on hajautettu organisaatio, eli Uniswapilla ei ole kourallista omistajia päättämästä asioista, kuten esimerkiksi Binancella tai Coinbasella.

UNI-tokenin suosio ja arvonnousu perehtyy Uniswap-pörssin suosioon. Mitä enemmän palvelulla on käyttöä, sitä vankemmin palvelun halutaan toimivan tietyllä tavalla ja kehittyvän tiettyyn suuntaan. UNI-token on pärjännyt sijoituskohteena DeFi-tokeneista varsin erinomaisesti.

Osta UNI-tokenia:
Binance Coinbase Bitpanda

Pancakeswap

Pancakeswap on suora kilpailija edellä mainitulle Uniswapille. Käyttöliittymä on hyvin samankaltainen ja nimikin yhtä vitsikäs. Suuri ero näiden kahden pörssin välillä on, että Uniswap toimii Ethereum-pohjalla ja Pancakeswap Binance Smart Chain -alustassa. BSC on kasvattanut kryptohuuman aikana suosiotaan merkittävästi, sillä se pystyy tarjoamaan Ethereum-verkkoon verrattuna merkittävästi pienemmät transaktiomaksut.

Pancakeswap toimii täysin automatisoidusti lompakosta lompakkoon. Pörssin tarjonnasta löydät valtavan määrän pieniä altcoineja. Tämän ansiosta Pancakeswapin ja Uniswapin kaltaiset DEX-pörssit ovat suuressa suosiossa altcoin-sijoittajien keskuudessa, jotka metsästävät seuraavia mahdollisia ”raketteja”.

pancakeswap-etusivu
PancakeSwap on Uniswapin tavoin hyvin simppeli käyttää.

CAKE-token on Pancakeswapin oma valuutta, joka on menestynyt vuonna 2021 erinomaisesti. Vain muutamassa kuukaudessa CAKE-tokenin arvo on kasvanut useita tuhansia prosentteja.

Palvelun käyttäjät voivat tarjota palveluun likviditeettiä ansaitakseen CAKE-tokeneita. Tokeneita voi myös ansaita Pancakeswapissa järjestettävästä lotosta, jossa osallistujien on arvattava numeroita oikein.

Osta CAKE-tokenia:
Binance KuCoin PancakeSwap

Photo by Executium on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.