Kryptovaluuttamarkkinan kehitys vuosina 2017-2020

markkinat

Kryptovaluuttojen edellinen buumi nähtiin vuoden 2017 lopulla. Bitcoin nousi tuolloin mainstream-median puheenaiheeksi ja näkyi uutisissa etenkin joulukuussa lähes joka päivä. Kolme vuotta myöhemmin, kryptovaluuttojen kurssit ovat yhä kaukana huippulukemista. Tässä artikkelissa käydään läpi vuosien 2017-2020 tärkeimpiä tapahtumia kryptovaluuttojen maailmassa.

Rekisteröidy Binancelle

Vuosi 2017: Bitcoin- ja ICO-buumi

Vuosi 2017 voidaan jakaa oikeastaan kolmeen osaan. Alkuvuosi oli varsin maltillista aikaa, ja merkittävin tapahtuma oli Bitcoinin nousu yli 1000 dollarin kurssin. Tuolloin etenkin kultasijoittajat vertasivat Bitcoinin ja kullan hintaa keskenään, jotka olivat lähes 1:1.

Vuonna 2017 ja 2018 huippunsa saanut ICO-buumi alkoi nostaa Ethereumin kurssia kesällä 2017. Se saavutti huippunsa Bitcoiniin nähden kesäkuun lopulla, jolloin Ethereumin markkina-arvo lähestyi uhkaavasti Bitcoinia.

Loppuvuosi oli sitten Bitcoinin näytöstä. Maailman tunnetuin bittiraha nousi joulukuun lopulla 20.000 dollariin ja veti muun markkinan perässään uusiin ATH-lukuihin. Kun Bitcoin saavutti huippunsa, alkoi lyhyt mutta sitäkin rajumpi altcoin-huuma.

Altcoinit raketoivat joulukuun kaksi viimeistä viikkoa ja tammikuun ensimmäisen viikon aikana satoja tai jopa tuhansia prosentteja. Maailmaan syntyi tuhansia uusia miljonäärejä, ja kaikki halusivat osansa tästä kakusta.

Vuosi 2018: Winter is coming

Altcoin-kupla puhkesi tammikuun 2018 alkuviikkoina, ja markkina romahti todella nopeaan tahtiin. Tästä alkoi ”kryptotalvi”, joka kesti lopulta yli vuoden päivät.

Vuosi 2018 oli monille projekteille rakentamisen aikaa. ICO-huumassa rahaa keränneet kryptovaluutat alkoivat tuoda markkinoille toimivia tuotteita eli MainNet-julkaisuja. Esimerkiksi EOS, Tron, ICON ja monet muut platformit julkistivat tuotantoverkkonsa vuonna 2018.

Markkinoilla käytiin myös paljon keskustelua kryptovaluuttojen asemasta. Vuoden 2017 buumi oli herättänyt lainsäätäjät joka puolella toden teolla. Oli selvää, että kryptovaluutat tulisivat olemaan osa finanssimaailmaa nyt ja tulevaisuudessa.

finanssimaailma

Kesällä 2018 suurin kohu käytiin Bitcoin ETF:stä, jota ei lopulta ole saatu Yhdysvaltain markkinoille edes kaksi vuotta myöhemmin. Muita finanssimaailman uudistuksia on kuitenkin nähty.

Loppuvuosi 2018 oli raskasta aikaa kryptosijoittajille. Tapahtumien keskipisteessä oli Bitcoin Cash -leirin sisällissota, mikä johti valuutan jakautumiseen ja Bitcoin SV:n syntymiseen. Samalla tämä draama aiheutti 50% markkinaromahduksen ja Bitcoinin kurssin putoamisen jopa 3000 dollarin tasolle.

Oman osansa yhtälöön toi varmasti myös osakemarkkinoiden raju alamäki marras- ja joulukuussa.

Vuoden 2018 lopulla suurin osa altcoineista oli -90% … -99% tappiolla tammikuun huipuistaan. Lukemattomat amatöörit olivat poistuneet markkinoilta tappiot niskassaan.

Vuosi 2019: Uusi nousu

Vuosi 2019 alkoi hitaasti ja vaivalloisesti. Markkina oli monta kuukautta pohjalukemissa, eikä uudesta noususta näyttänyt olevan tietoakaan. Lopulta nousu alkoi kevään ja alkukesän aikana, kun kurssit alkoivat nousta entiseen malliin.

Bitcoin sai kurssihuippunsa vuoden 2019 kesällä, joka oli lähes 13000 dollaria. Nousua nähtiin siis satoja prosentteja. Monet altcoinit nousivat vielä tätäkin enemmän. Huuman takana oli pitkälti Facebookin Libra, jonka julkaisu järisytti koko finanssimaailmaa.

Lopulta Libra-kupla puhkesi ja kurssit olivat vuoden 2019 puoliskon selkeässä alamäessä. Bitcoinin kurssi puolittui huipustaan, ja altcoin-markkina romahti sitäkin enemmän. Bitcoinin markkinaosuus ylitti syksyllä 2019 jopa 70% – lukema oli vuoden 2019 alussa hieman yli 50%.

Vaikka altcoin-markkina oli tuskissaan Bitcoiniin nähden, suurimmat tapahtumat nähtiin nimenomaan altcoinien puolella. Vuonna 2019 kaksi selkeää trendiä alkoi nousta esiin: staking ja DeFi.

Steikkaus-trendi nosti etenkin Tezos-valuuttaa vuoden 2019 lopulla satoja prosentteja. Kyseinen ominaisuus on tullut vuoden 2019 ja 2020 aikana tarjolle yhä useampaan valuuttaan. Samalla pörssit ja lompakkovalmistajat ovat alkaneet tukea steikkausta.

Vuosi 2020: Koronaromahdus ja DeFi

Vuoden 2020 ensimmäiset kuukaudet olivat mukavaa nousua. Bitcoin kohosi noin 7000 dollarista yli 10.000 dollariin ja monet altcoinit merkkauttivat satojen prosenttien nousua. Koko vuotta on dominoinut selkeä teema Bitcoinin sekä osakemarkkinoiden todella vahvasta korrelaatiosta.

Tämä todistetiin maaliskuussa, kun koronaviruksen aiheuttama paniikki romahdutti kryptomarkkinat sekä perinteiset osakemarkkinat. Tämän jälkeen kryptot ja osakkeet ovat toipuneet lähes käsi kädessä.

Alkuvuoden suurin puheenaihe oli tietysti Bitcoin halving, joka tapahtui toukokuun puolivälissä. Bitcoinin lohkopalkkion puolittuminen tapahtuu kerran neljässä vuodessa. Kyseinen eventti on historiallisesti toiminut aina uuden bull-markkinan käynnistäjänä.

Kryptomarkkina ei ole halvingin jälkeen räjähtänyt, vaan siirtynyt hyvin odottavaan tilaan. Bitcoinin kurssi on sahannut kaksi kuukautta lähes vaakasuoraan.

Vuoden 2019 aikana käynnistynyt DeFi-buumi on suorastaan räjähtänyt vuoden 2020 aikana. Markkinoilla on jo tusinan verran DeFi-sektorissa toimivia valuuttoja, joiden kurssi on noussut satoja tai tuhansia prosentteja 12 kuukauden aikana.

Joidenkin mielestä DeFi-markkina on kuin live-casino sillä eri valuuttojen nousut ja laskut ovat olleet niin hurjaa katseltavaa. Mielenkiintoista on se, että yksi parhaista DeFi-protokollista on suomalaistaustainen Aave (LEND-token).

DeFi on ollut jatkuva puheenaihe niin hyvässä kuin pahassa, ja uutta rahaa virtaa koko ajan enemmän näihin Ethereum-platformin protokolliin. Moni odottaa DeFi:n olevan jopa vuoden 2017 ICO-buumin kaltainen buumi vuoden 2021 aikana.

Kuvat: Leonhard Niederwimmer from Pixabay, Dimitri Karastelev on Unsplash

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.