Mikä on kryptovaluutta ja mihin sitä tarvitaan?

kryptovaluutta bitcoin

Tässä artikkelissa selvitetään toden teolla, mikä on kryptovaluutta ja mihin sitä tarvitaan. Miksi tämä aihe on niin tärkeä juuri nyt? Ja miksi miljoonat ihmiset ympäri maailmaa sijoittavat kryptovaluuttoihin? Tämä artikkeli on suunnattu aloittelijoille. Se tarjoaa vastaukset yleisimpiin kysymyksiin kryptovaluutoista.

Kryptovaluutat ovat digitaalinen vallankumous

Kryptovaluuttojen vallankumous käynnistyi lokakuussa 2008, jolloin Satoshi Nakamoto -niminen henkilö julkaisi Bitcoinin white paperin kryptografiaan keskittyvällä postituslistalla. Bitcoin syntyi finanssimaailmaa riepotelleen pankkikriisin raunioista, ja kyseessä oli aluksi anarkistinen ja etenkin kyberpunk-yhteisöä kiinnostava liike.

Virtuaalivaluuttoja on ollut olemassa jo 20 vuotta ennen Bitcoinia. Ne ovat kuitenkin epäonnistuneet yksi toisensa jälkeen. Mystinen nimimerkki Satoshi Nakamoto onnistui lopulta luomaan ratkaisun, joka sai taakseen kehitystyöstä innostuneen yhteisön. Nykyisin kryptovaluuttojen parissa työskentelee kymmeniä miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa.

Bitcoin on ennen kaikkea digitaalinen vallankumous ja vastaisku keskuspankkien manipuloinnille. Bitcoin on digitaalista rahaa, joka ei ole poliitikkojen eikä pankkiirien hallittavissa. Bitcoin-verkkoa ei voi hakkeroida, eikä sen transaktiota voi pysäyttää kukaan. Kryptovaluuttojen avulla voit kontrolloida vihdoin omaa varallisuuttasi sataprosenttiesti ilman välikäsiä.

Edellinen ralli (1/2016 – 12/2017) nosti Bitcoinin kurssin satakertaiseksi 200 dollarista aina 20.000 dollariin. Sen aikana maailmaan syntyi todennäköisesti tuhansia kryptomiljonäärejä. Myös Suomessa tehtiin historiaa vuoden 2017 verotuksessa, kun Alexander Hanhikoski tienasi yli 20 miljoonaa kryptovaluutoilla!

alexander hanhikoski helsingin sanomat
Kuva: Alexander Hanhikoski Helsingin sanomissa. Pääset juttuun kuvaa klikkaamalla.

Nykyisin kryptovaluuttoihin sijoittavat yhtä lailla maailman rikkaimmat henkilöt, hedge-rahastot, pankit sekä Venezuelan slummeissa hyperinflaatiota vastaan taistelevat kansalaiset. Bitcoinista on ollut digitaalista kultaa, ja sen arvo on noussut räjähdysmäisesti viime vuosina. Bitcoin on ollut syntymänsä jälkeen ylivoimaisesti maailman tuottavin sijoituskohde.

Bitcoinin ostaminen on nykyisin yhtä helppoa kuin tilisiirron tekeminen verkkopankissa. Sama koskee pitkälti myös muita kryptovaluuttoja. Mukaan pääsee myös Nordnetin ja eToron kautta, joissa on tarjolla aloittelijoille sopivia kryptovaluuttojen kurssitrackereita.

Haluatko oppia ymmärtämään, miksi kryptovaluutoista on tullut 2010-luvun kuumin teknologiatrendi? Jatka siinä tapauksessa lukemista!

Miksi kryptovaluutat ovat olemassa?

Satoshi Nakamoto onnistui luomaan vuonna 2008 jotain historiallista. Bitcoin sai taakseen riittävän laajan kannatuksen, mikä mahdollisti sen kehitystyön ja nopean kasvun ympäri maailmaa. Bitcoin syntyi vuoden 2008 pankkikriisin raunioilta, ja hardcore-fanien mielestä sen tärkein tehtävä on vapauttaa henkilö nykyisen finanssijärjestelmän kahleista.

Äskettäin julkaistun tutkimuksen mukaan noin 92% amerikkalaisista ei omista kryptovaluuttoja. Suurin yksittäinen syy tilanteeseen oli kyselyn mukaan: ”There is no need or they are disinterested.”. Toisin sanoen, valtaosa ihmisistä ei näe tällä hetkellä syytä omistaa kryptovaluuttoja. Tässä kohtaa kryptovaluuttojen omistajat haukkovat henkeään kauhistuksesta. Kuinka joku voi katsoa nykyistä finanssijärjestelmää ja olla pelkäämättä sen tuhoutumista minä hetkenä hyvänsä?

Bitcoin on syvimmältä olemukseltaan tie vapauteen ja ulos valtioiden ja keskuspankkien kontrolloimasta järjestelmästä.  Joidenkin mielestä kryptovaluuttoja voi verrata kuuluisaan Matrix-elokuvaan; Bitcoin on kuin Morpheuksen Neo:lle tarjoama punainen pilleri.

You take the blue pill—the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill—you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes. Remember: all I’m offering is the truth. Nothing more.

Bitcoinia ei omista kukaan, eikä valuuttaa voi luoda lisää. Kuka tahansa voi hankkia itselleen ilmaisen Bitcoin-lompakon ja vastaanottaa kryptovaluuttaa maksuna myymistään tuotteista tai palveluista. Suomalainen ei tule ajateelleeksi, että maailmassa on tällä hetkellä kaksi miljardia aikuista ilman pankkitiliä. Pahimpien maiden lukema on vain 15% aikuisväestöstä!

Kryptovaluuttojen tarpeellisuutta voi olla hankala todistaa suomalaiselle, jolla on luottamusta nykyiseen pankkijärjestelmään. Tilanne on kuitenkin täysin erilainen monissa maissa ympäri maailmaa. Esim. Venezuelassa kryptovaluutat ovat olleet monen perheen elinehto – kirjaimellisesti. Suomalainen Localbitcoins-palvelu on kasvattanut valtavasti suositaan Venezuelan lisäksi myös muissa valuuttakriisistä kärsineissä maissa, kuten Turkki ja Argentiina.

Monien mielestä kryptovaluuttojen arvoa ei ymmärretä Suomessa eikä muissakaan länsimaissa, ennen kuin seuraava finanssikriisi on ovella. Tällä hetkellä maailmassa on nautittu yli 10 vuotta jatkuneesta nousumarkkinasta, mutta uusi lama on edessä ennemmin tai myöhemmin.

Kryptovaluutat ovat olemassa, koska riittävän moni ihminen kyllästyi nykyiseen finanssijärjestelmään edellisen kriisin jälkeen. Bitcoinin valtava suosio on todistanut sen, että nämä pioneerit olivat oikealla asialla.

Miksi omistaisin kryptovaluuttaa?

Länsimaissa kryptovaluuttaa ei tarvita suojautumaan tuhansien prosenttien vuosittaiselta inflaatiolta, kuten Venezuelassa. Ainakaan vielä. Miksi suomalaisen pankkitilin omaavan henkilön pitäisi edes harkita kryptovaluuttojen ostamista?

Monet Bitcoinin omistajat uskovat nykyisen pankkijärjestelmän olevan tuhon partaalla, eivätkä he ole ajatuksissaan yksin. Viime vuosina tätä mandaattia ovat kantaneet kullan ystävät, joiden äänitorvena on ollut mm. Peter Schiff.

peter schiff kulta
Kuva: Peter Schiff on ollut vuosikausia nykyisen finanssijärjestelmän kriitikko ja neuvonut ihmisiä sijoittamaan kultaan. Nyt moni hänen kannattajistaan on vaihtanut kullan kryptovaluuttoihin.

Fyysistä kultaa ja hopeaa on hankittu viimeiset 10 vuotta suojaksi seuraavaa finanssikriisiä vastaan. Tämän lisäksi etuna on omaisuuden siirtäminen ulos pankista, jolloin se on aina omistajansa kontrollissa.

Viime vuosina kryptovaluutat ovat ottaneet kullan roolin erityisesti nuorten sijoittajien portfoliossa. Kulta ja hopea ovat internetiin tottuneille milleniaaleille liian vanhanaikaisia sijoituskohteita. Digitaalinen kulta (Bitcoin) sen sijaan houkuttelee – erityisesti viime aikoina nähdyn arvonnousun jälkeen. On mielenkiintoista nähdä, löytävätkö kullan ja kryptovaluuttojen kannattajat aikanaan toisensa. Tällä hetkellä  edellä mainittu Peter Schiff sekä muut saman ikäluokan henkilöt ovat (pääosin) vahvasti kryptovaluuttoja vastaan.

Suomessa ja muissa länsimaissa oleva henkilö voi kyseenalaistaa kryptovaluuttojen tarkoituksen. Mainstream-media antaa ihmisille kuvan siitä, että maailman talous on jälleen kerran keskuspankkiirien hallinnassa. Ihmiset eivät ole kokeneet esimerkiksi Kyproksella ja Kreikassa taannoin nähtyjä tilanteita, joissa pankkien ovet menivät kiinni. Kyproksella myös tallettajien saldoista leikattiin rahaa pankin pelastamiseksi. Tällaiset uhkakuvat ovat tavallisille ihmisille liian abstrakteja.

Kryptovaluuttojen tai kullan hyötyä sijoituskohteena on länsimaissa vaikea ymmärtää, jos henkilöllä ei ole riittävää näkemystä nykyisestä finanssijärjestelmästä.  Tämä rajaa valtaosan kansalaisista ulos, sillä finanssijärjestelmän nykytila ja historia ei yksinkertaisesti kiinnosta ihmisiä. Ne ovat liian kaukaisia asioita, joihin perehtyminen vaatii valtavasti aikaa ja mielenkiintoa.

Ei ole realistista olettaa, että ihmiset alkaisivat tutustumaan joukoittain world monetary history -aiheeseen. Se on etenkin pakotettuna varsin kuivaa luettavaa. Nämä asiat eivät tule koskaan kiinnostamaan valtaosaa ihmisistä. Näin ollen sijoittaminen Bitcoiniin (tai jalometalleihin) on vielä lähitulevaisuudessa pienen marginaalin harrastus – kunnes seuraava finanssikriisi on ovella?

On myös olemassa joukko ekonomeja, jotka eivät näe kryptovaluuttoja järkevänä sijoituskohteena mm. niiden volatiliteetin vuoksi. Osa taas pitää niitä ponzi-huijauksena tai muuten vaan järjettömyytenä. Heidän äänitorvenaan toimii julkisuudessa sijoittajalegenda Warren Buffet, jonka negatiiviset lausunnot kryptovaluutoista ovat monille tuttuja.

Mikä on kryptovaluutta?

Artikkelissa on tähän mennessä kerrottu kryptovaluuttojen syntyhistoriaa sekä mahdollisia syitä niiden omistamiseen. Seuraavaksi on syytä tarkentaa vielä termi kryptovaluutta. Mitä sillä tarkalleen ottaen tarkoitetaan?

Kryptovaluutta on kryptografiaan perustuva digitaalinen valuutta. Kryptografiaa käytetään mm. transaktioiden vahvistamiseen, käyttäjätilien salaamiseen sekä valuuttavarannon kontrolloimiseen. Kryptovaluutat ovat täysin digitaalisia, ja niitä säilytetään digitaalisissa lompakoissa.

Monille ajatus virtuaalisesta valuutasta on jotenkin absurdi, mutta Bitcoin ei eroa siltä osin juurikaan euroista tai dollareista. Nykyisestä valuuttavarannosta vain murto-osa löytyy käteisenä ja kolikkoina. Artikkelin kirjoittajalla ei ole ollut seteleitä arkisessa asioinnissa vuosikausiin, eikä paperirahaa tarvita lainkaan esim. Skandinaviassa normaalissa kaupankäynnissä. Lähitulevaisuudessa myös eurot, dollarit ja muut fiat-valuutat tulevat olemaan 100-prosenttisesti digitaalisia.

Euro, dollari ja muut planeetan viralliset valuutat ovat ns. fiat-rahaa. Fiat ei viittaa tässä kohtaa italialaiseen automerkkiin, vaan sanan etymologia on latinan kielessä. Fiat-raha on keskuspankkien liikkeelle laskemaa valuuttaa. Ero kryptovaluuttaan on siinä, että valtiot ovat vahvistaneet fiat-valuutan maksuvälineeksi tiettyjen rajojen sisällä.

Tämä tarkoittaa sitä, että kauppiaan on esimerkiksi Suomessa hyväksyttävä eurot maksuksi asiakkaalta. Toinen tärkeä pointti on verojen maksu, joka täytyy suorittaa valtioiden määräämällä valuutalla.

Embed from Getty Images
Kuva: Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi ei ole kryptovaluuttojen suurin ystävä. Samaa voidaan sanoa hänen kollegoistaan.

Kryptovaluutat eivät ole fiat-rahaa, koska ne eivät ole keskuspankkien kontrollissa. Kuka tahansa voi luoda oman kryptovaluuttansa, ja vapaat markkinat määrittelevät sille arvon. Yhden Bitcoinin arvo on x dollaria, koska vapaat markkinat ovat määrittäneet sille kyseisen hinnan. Toisin sanoen, sijoittajien mielestä tämä dollarimäärä kuvastaa yhden Bitcoinin ostovoimaa.

 

Usein käytetty argumentti Bitcoinin ”typeryydestä” on lause: Bitcoinia ei takaa mikään, joten se on täysin arvotonta. Sama koskee kuitenkin planeetan jokaista valuuttaa, sillä euro, dollari ym. ovat loppujen lopuksi täysin arvottomia. Erona on se, että euroja ja dollareita voidaan luoda keskuspankin toimesta rajattomasti. Toisin kuin Bitcoinia.

Euron voi korvata joku päivä 100-prosenttisesti digitaalinen ”EU-coin”, joka määritellään viralliseksi vaihdannan välineeksi. Länsinaapuri Ruotsi on puuhannut jo vuosien ajan omaa e-kruunua, ja Venäjä suunnittelee myös vastaavaa operaatiota. ”EU-coin”, e-kruunu, dollari tai euro ovat kaikki tyhjästä luotua rahaa Bitcoinin tavoin.

Oli kyse sitten kryptovaluutasta tai fiat-rahasta, molempien ostovoiman takaa vain yksi asia: luottamus. Euroilla on ostovoimaa vain siksi, koska kyseisen rahan käyttäjät uskovat niin. Tämä luottamus on rikottu maailman historiassa lukemattomia kertoja viimeisen tuhannen vuoden aikana. Hallitsija ovat tuhonneet fiat-valuutat ihmiskunnan historiassa printtaamalla niitä liikaa. Ovatko dollari tai euro sitten poikkeuksia tähän historiaan?

Samalla tavalla myös kryptovaluuttojen luottamus voi kadota. Tähän voi vaikuttaa mm. lainsäädäntö tai ihmisten hyppääminen valtiollisten kryptovaluuttojen kelkkaan.

Kryptovaluutan ja tokenin ero

Aivan ensin on hyvä todeta se, että suomen (ja englannin) kielestä puuttuu tällä hetkellä paljon asiaankuuluvaa sanastoa. Tällä hetkellä esimerkiksi Ethereum tai NEO on kansan kielessä kryptovaluutta, vaikka sanat kuten ekosysteemi, framework, platform tai käyttöjärjestelmä olisivat oikeampia kuvauksia. Virallista termiä ei vain ole vielä olemassa.

Kryptovaluutta-termiä käytetään myös sadoista eri tokeneista, ja seuraavaksi selvennetään näiden kahden eroa. Kuten aiemmin todettiin, kryptovaluutta on kryptografiaan perustuva digitaalinen valuutta. Token voidaan myös laittaa tämän määritelmän alle. Eroja syntyy kuitenkin teknisellä puolella.

Bitcoin ja Litecoin ovat esimerkkejä kryptovaluutasta. Kyse on siis virtuaalisesta ”kolikosta”, joka sijaitsee omassa lohkoketjussaan. Tämä on hyvin yksinkertainen ja erottava tekijä tokeniin. Kryptovaluutan luominen on siis huomattavasti vaikeampi prosessi, ja sen menestyminen vaatii myös taakseen kriittisen massan. Valuutan ympärille on saatava suuri yhteisö, jotta se saadaan hajautettua riittävän monen ihmisen haltuun. Lisäksi on huomioitava louhinta.

Token syntyy käytännössä ICO:n kautta, joka on kryptovaluuttojen maailmassa oleva joukkorahoituksen muoto. Token sijaitsee olemassa olevassa lohkoketjussa, ja se luodaan kyseisen alustan standardia noudattaen. Ethereum on ylivoimaisesti suosituin token-alusta juuri nyt. Sen lohkoketjuun luodut tokenit käyttävät ERC20-standardia. Uusin kilpailija sille on TRON, jonka lohkoketjuun julkaistiin äskettäin suurta kohua saanut BitTorrent-token.

tron etusivu

Tärkeä ero tokenin ja kryptovaluutan välillä on sen käyttö. Bitcoinin ideana on toimia maksuvälineenä myös reaalimaailmassa, ja samaan pyrkivät myös Litecoin ja monet muut kryptovaluutat. Token on puolestaan suunniteltu toimimaan arvon välittäjänä vain tietyn järjestelmän tai ohjelmiston sisällä.

Hyviä esimerkkejä tokeneista ovat erilaisten pelien sisällä jaettavat timantit tai muut rahat, joilla voidaan parantaa esimerkiksi pelihahmon varusteita. Tokeneita voidaan ostaa pelissä myös euroilla. Kryptovaluttojen maailmassa tokeneita voidaan vaihtaa Bitcoineihin ja niitä voidaa myös ostaa Bitcoineilla (pörssistä riippuen myös valituilla muilla kryptovaluutoilla).

Loppusanat

Tämän artikkelin tarkoituksena oli avata lukijalle sanan kryptovaluutta takana olevaa historiaa, teknologiaa sekä terminologiaa. Mistä kryptovaluutat ovat peräisin ja miksi ne ovat olemassa? Miksi kukaan haluaisi ostaa kryptovaluuttoja juuri nyt? Miten kryptovaluutta voi toimia ilman takausta? Miten se eroaa sitten tokenista?

Toivottavasti artikkeli tarjosi vastauksia mm. näihin kysymyksiin.

Yksi merkittävä aihe sivuutettiin tässä jutussa, ja se on kysymys: miten Bitcoinin arvo muodostuu? Kryptovaluuttojen arvo pohjautuu aivan muihin asioihin kuin perinteisten valuuttojen. Koska kyseessä ei ole valtion mandaatin omaava valuutta, sen on saatava arvonsa muuta kautta. Jos aihe kiinnostaa tarkemmin, suosittelen lukemaan tämän Bitcoinkeskuksen artikkelin.

Löydät myös monia muita hyödyllisiä artikkeleita Bitcoinkeskuksen perustiedot-osiosta.

Kuva: Gage Skidmore / FlickriStock / Paul Paladin

Coinmotion


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*