Perustiedot
11
helmi
kryptovaluutta bitcoin

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on kryptovaluutta ja mihin sitä tarvitaan?

Tässä artikkelissa selvitetään toden teolla, mikä on kryptovaluutta ja mihin sitä tarvitaan. Miksi tämä aihe on niin tärkeä juuri nyt? Ja miksi miljoonat ihmiset ympäri maailmaa sijoittavat kryptovaluuttoihin? Tämä artikkeli on suunnattu aloittelijoille. Se tarjoaa vastaukset yleisimpiin kysymyksiin kryptovaluutoista.

Rekisteröidy Binancelle

Kryptovaluutat ovat digitaalinen vallankumous

Kryptovaluuttojen vallankumous käynnistyi lokakuussa 2008, jolloin Satoshi Nakamoto -niminen henkilö julkaisi Bitcoinin white paperin kryptografiaan keskittyvällä postituslistalla. Bitcoin syntyi finanssimaailmaa riepotelleen pankkikriisin raunioista. Kyseessä oli aluksi anarkistinen ja etenkin kyberpunk-yhteisöä kiinnostava liike, joka kasvoi nopeasti myös laajemman yleisön tietoisuuteen.

Digitaalisia virtuaalivaluuttoja on ollut olemassa jo 20 vuotta ennen Bitcoinia. Ne ovat kuitenkin epäonnistuneet yksi toisensa jälkeen. Vasta Satoshi Nakamoto onnistui luomaan ratkaisun, joka sai taakseen kehitystyöstä innostuneen yhteisön. Nykyisin kryptovaluuttojen parissa työskentelee kymmeniä miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa.

Bitcoin on ennen kaikkea digitaalinen vallankumous ja vastaisku keskuspankkien hallitsemalle rahapolitiikalle. Kryptovaluutta on digitaalista rahaa, joka ei ole poliitikkojen eikä pankkiirien hallittavissa. Bitcoinin verkkoa ei voi hakkeroida, eikä sen transaktiota voi pysäyttää kukaan. Kryptovaluuttojen avulla voit vihdoin kontrolloida omaa varallisuuttasi sataprosenttiesti ilman välikäsiä.

Edellinen kryptovaluuttojen buumi (1/2016 – 12/2017) nosti Bitcoinin kurssin satakertaiseksi 200 dollarista aina 20.000 dollariin. Monet vaihtoehtovaluutat eli altcoinit nousivat tuhansia prosentteja. Tämän buumin aikana maailmaan syntyi todennäköisesti tuhansia kryptomiljonäärejä.

Myös Suomessa tehtiin historiaa vuoden 2017 verotuksessa, kun Alexander Hanhikoski tienasi yli 20 miljoonaa kryptovaluutoilla!

Alexander Hanhikoski - HS
Kuva: Alexander Hanhikoski Helsingin sanomissa. Pääset juttuun kuvaa klikkaamalla.

Nykyisin kryptovaluuttoihin sijoittavat yhtä lailla hedge-rahastot, pankit, suursijoittajat, piensijoittajat sekä maailman köyhimmissä maissa asuvat henkilöt. Bitcoinista on ollut digitaalista kultaa, ja sen arvo on noussut räjähdysmäisesti viime vuosina. Bitcoin on ollut syntymänsä jälkeen ylivoimaisesti maailman tuottavin sijoituskohde.

Haluatko oppia ymmärtämään, miksi kryptovaluutoista on tullut 2010-luvun kuumin teknologiatrendi? Jatka siinä tapauksessa lukemista!

Miksi kryptovaluutat ovat olemassa?

Satoshi Nakamoto onnistui luomaan vuonna 2008 jotain historiallista. Bitcoin sai taakseen riittävän laajan kannatuksen, mikä mahdollisti kehitystyön ja nopean kasvun ympäri maailmaa. Bitcoin syntyi vuoden 2008 pankkikriisin raunioilta, ja hardcore-fanien mielestä sen tehtävänä on vapauttaa maailman eri kansat nykyisen finanssijärjestelmän kahleista.

Euroopassa ja Yhdysvalloissa vain muutama prosentti ihmisistä omistaa kryptovaluuttoja. Tämä johtuu siitä, että valtaosa ihmisistä ei näe syytä omistaa kryptovaluuttoja. Tässä kohtaa kryptovaluuttojen omistajat haukkovat henkeään kauhistuksesta. Kuinka joku voi katsoa nykyistä finanssijärjestelmää ja olla pelkäämättä sen tuhoutumista minä hetkenä hyvänsä?

Bitcoin on syvimmältä olemukseltaan tie vapauteen ja ulos valtioiden ja keskuspankkien kontrolloimasta järjestelmästä.  Joidenkin mielestä kryptovaluuttoja voi verrata kuuluisaan Matrix-elokuvaan; Bitcoin on kuin Morpheuksen tarjoama punainen pilleri.

Matrix - Morpheus
You take the blue pill—the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill—you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes. Remember: all I’m offering is the truth. Nothing more.

Bitcoinia ei omista kukaan, eikä valuuttaa voi luoda lisää. Kuka tahansa voi hankkia itselleen ilmaisen Bitcoin-lompakon ja vastaanottaa kryptovaluuttaa maksuna myymistään tuotteista tai palveluista. Suomalainen ei tule ajateelleeksi, että maailmassa on tällä hetkellä kaksi miljardia aikuista ilman pankkitiliä. Pahimpien maiden lukema on vain 15% aikuisväestöstä!

Kryptovaluuttojen tarpeellisuutta voi olla hankala todistaa suomalaiselle, jolla on luottamusta nykyiseen pankkijärjestelmään. Tilanne on kuitenkin täysin erilainen monissa maissa ympäri maailmaa. Esim. Venezuelassa kryptovaluutat ovat olleet monen perheen elinehto – kirjaimellisesti. Suomalainen Localbitcoins-palvelu on kasvattanut valtavasti suositaan Venezuelan lisäksi myös muissa valuuttakriisistä kärsineissä maissa, kuten Turkki ja Argentiina.

Monien mielestä kryptovaluuttojen arvoa ei ymmärretä muissakaan länsimaissa, ennen kuin seuraava finanssikriisi on ovella. Tällä hetkellä maailmassa on nautittu jo yli 10 vuotta jatkuneesta nousumarkkinasta, mutta uusi lama on edessä ennemmin tai myöhemmin.

Haluatko sinä olla edellä massaa ja aloittaa sijoittamisen jo tänään? Suomalainen Coinmotion on helppo, nopea ja turvallinen tapa hankkia ja säilyttää tunnetuimpia kryptovaluuttoja.

Avaa tili Coinmotioniin nyt!

Voit myös lukea ensin Bitcoinkeskuksen kattavan Coinmotion arvostelun ja tutustua sitä kautta Coinmotioniin tarkemmin.

Kryptovaluutat ovat olemassa, koska riittävän moni ihminen kyllästyi nykyiseen finanssijärjestelmään edellisen kriisin jälkeen. Bitcoinin valtava suosio on todistanut sen, että nämä pioneerit olivat oikealla asialla.

Bitcoinin lisäksi maailmassa on tuhansia muitakin valuuttoja, jotka pyrkivät ratkaisemaan erilaisia ongelmia. Alati kasvava trendi on nimeltään Decentralized Finance (DeFi) eli hajautettu talous. Tämän sateenvarjon alle syntyy jatkuvasti esim. uusia lainapalveluita ja sijoituspalveluita ihmisille, joilla ei olisi mitään mahdollisuutta päästä niihin käsiksi perinteisen järjestelmän kautta.

Mikä on kryptovaluutta?

Kryptovaluutta on kryptografiaan perustuva digitaalinen valuutta. Kryptografiaa käytetään mm. transaktioiden vahvistamiseen, käyttäjätilien salaamiseen sekä valuuttavarannon kontrolloimiseen. Kryptovaluutat ovat täysin digitaalisia, ja niitä säilytetään digitaalisissa lompakoissa.

Tällä hetkellä maailmssa on tuhansia kryptovaluuttoja. Lähes jokainen markkinoilla oleva kryptovaluutta pohjautuu Bitcoinin tavoin avoimeen ohjelmakoodiin. Tämä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi luoda ko. valuutasta oman kopionsa.

Monille ajatus virtuaalisesta valuutasta on jotenkin absurdi, mutta kryptovaluutta ei eroa siltä osin juurikaan euroista tai dollareista. Nykyisestä valuuttavarannosta vain muutama prosentti löytyy käteisenä ja kolikkoina. Moni suomalainen ei ole käyttänyt arkisessa asioinnissa seteleitä vuosikausiin. Lähitulevaisuudessa eurot, dollarit ja muut fiat-valuutat tulevat olemaan 100-prosenttisesti digitaalisia.

Edellä mainitut valuutat ovat ns. fiat-rahaa, eli ne ovat valtioiden ja keskuspankkien kontrollissa. Fiat-valuutat ovat arvottomia paperinpaloja tai bittejä tietokoneella, ja ne saavat arvonsa vain valtion käskystä. Kryptovaluutta toimii täysin eri tavalla.

Kuka tahansa voi luoda oman kryptovaluuttansa, ja vapaat markkinat määrittelevät niille kurssin. Yhden Bitcoinin arvo on x dollaria, koska vapaat markkinat ovat määrittäneet sille kyseisen hinnan. Toisin sanoen, sijoittajien mielestä tämä dollarimäärä kuvastaa ko. kolikon ostovoimaa.

Kryptovaluutta ostaminen

Usein käytetty argumentti Bitcoinin ”typeryydestä” on lause: Bitcoinia ei takaa mikään, joten se on täysin arvotonta.

Tämä koskee kuitenkin planeetan jokaista valuuttaa, sillä euroa, dollaria tai muitakaan valuuttoja ei takaa yhtään mikään. Erona on se, että euroja ja dollareita voidaan luoda keskuspankin toimesta rajattomasti. Toisin kuin Bitcoinia.  Kryptovaluutta voi olla myös inflatorinen ilman maksimimäärää, mutta valtaosalle on määritetty katto ohjelmakoodiin.

Oli kyse sitten kryptovaluutasta tai fiat-rahasta, molempien ostovoiman takaa vain yksi asia: luottamus. Euroilla on ostovoimaa vain siksi, koska kyseisen rahan käyttäjät uskovat niin. Jos luottamus menetetään seurauksena on hyperinflaatio. Se syntyy ihmisten halusta vaihtaa fiat-valuutta mahdollisimman nopeasti hyödykkeisiin, joiden uskotaan säilyttävän arvo paremmin (ruokatarvikkeet, kulta, hopea, kiinteistö, auto, bensiini ym.).

Tämä luottamus on rikottu maailman historiassa lukemattomia kertoja viimeisen tuhannen vuoden aikana. Samalla tavalla myös kryptovaluuttojen luottamus voi kadota. Tähän voi vaikuttaa mm. lainsäädäntö tai ihmisten hyppääminen valtiollisten kryptovaluuttojen kelkkaan. Kryptovaluuttojen on ansaittava yhtä lailla sijoittajien luottamus, ja moni kryptovaluutta onkin romahtanut lähes arvottomaksi.

Miksi kryptovaluutta olisi hyvä sijoituskohde?

Länsimaissa kryptovaluuttaa ei tarvita suojautumaan tuhansien prosenttien vuosittaiselta inflaatiolta, kuten Venezuelassa. Näin tilanne on ainakin vuonna 2020, mutta se voi tietysti muuttua nopeasti. Miksi Suomessa asuvan henkilön pitäisi edes harkita kryptovaluuttojen ostamista?

Monet Bitcoinin omistajat uskovat nykyisen pankkijärjestelmän olevan tuhon partaalla, eivätkä he ole ajatuksissaan yksin. Viime vuosina tätä mandaattia ovat kantaneet kullan ystävät, joiden äänitorvena on ollut mm. Peter Schiff.

Fyysistä kultaa ja hopeaa on hankittu viimeiset 10 vuotta suojaksi seuraavaa finanssikriisiä vastaan. Tämän lisäksi etuna on omaisuuden siirtäminen ulos pankista, jolloin se on aina omistajansa kontrollissa. Jos haluat ymmärtää kullan ja Bitcoinin plussat ja miinukset sijoituskohteena, niin tsekkaa alla oleva video.

Viime vuosina kryptovaluutat ovat ottaneet kullan roolin erityisesti nuorten sijoittajien portfoliossa. Kulta ja hopea ovat internetiin tottuneille milleniaaleille liian vanhanaikaisia sijoituskohteita. Digitaalinen kulta (Bitcoin) sen sijaan houkuttelee – erityisesti viime aikoina nähdyn arvonnousun jälkeen.

On mielenkiintoista nähdä, löytävätkö kullan ja kryptovaluuttojen kannattajat aikanaan toisensa. Tällä hetkellä vanhemman ikäluokan henkilöt ovat (pääosin) vahvasti kryptovaluuttoja vastaan.

Suomessa asuva henkilö voi kyseenalaistaa kryptovaluuttojen tarkoituksen. Valtamedia antaa ihmisille kuvan siitä, että maailman talous on jälleen kerran keskuspankkiirien hallinnassa. Ihmiset eivät ole kokeneet esimerkiksi Kyproksella ja Kreikassa taannoin nähtyjä tilanteita, joissa pankkien ovet menivät kiinni. Kyproksella myös tallettajien saldoista leikattiin rahaa pankin pelastamiseksi. Tällaiset uhkakuvat ovat tavallisille ihmisille liian abstrakteja.

Kryptovaluutat ovat yksinkertaisesti tulevaisuutta. Haluatko sinä jättää säästösi keskuspankkien rahapolitiikan armoille vai luotatko matematiikkaan? Jos haluat aloittaa omaisuutesi turvaamisen jo tänään, klikkaa alla olevasta linkistä suomalaisen Coinmotion-palvelun sivuille.

Sijoita kryptovaluuttoihin

On myös olemassa joukko ekonomeja, jotka eivät näe kryptovaluuttoja järkevänä sijoituskohteena mm. niiden volatiliteetin vuoksi. Osa taas pitää niitä Ponzi-huijauksena tai muuten vaan järjettömyytenä. Heidän äänitorvenaan toimii julkisuudessa sijoittajalegenda Warren Buffet, jonka negatiiviset lausunnot kryptovaluutoista ovat monille tuttuja.

Warren Buffett
Warren Buffett ei ole Bitcoinin ystävä.

Sitä faktaa on mahdoton sivuuttaa, että Bitcoin oli viime vuosikymmenen ylivoimaisesti paras sijoituskohde. Se tarjoaa portfolioon äärimmäistä tuottopotentiaalia myös pienellä sijoituksella. Jos sijoitat Bitcoiniin esim. 3% portfoliostasi ja Bitcoin romahtaisi puoleen, menettäisit vain 1,5%. Jos Bitcoin kuitenkin raketoi 1000% seuraavan rallin aikana, sen vaikutus portfolioosi olisi huima.

Kryptovaluutan ja tokenin ero

Aivan ensin on hyvä todeta se, että suomen (ja englannin) kielestä puuttuu tällä hetkellä paljon asiaankuuluvaa sanastoa. Tällä hetkellä esimerkiksi Ethereum tai Tron on kansan kielessä kryptovaluutta, vaikka sanat kuten ekosysteemi, älysopimus-alusta tai käyttöjärjestelmä olisivat oikeampia kuvauksia. Virallista termiä ei ole vielä olemassa.

Kryptovaluutta termiä käytetään myös sadoista eri tokeneista, ja seuraavaksi selvennetään näiden kahden eroa. Kuten aiemmin todettiin, kryptovaluutta on kryptografiaan perustuva digitaalinen valuutta. Token voidaan myös laittaa tämän määritelmän alle. Eroja syntyy kuitenkin teknisellä puolella.

Bitcoin ja Litecoin ovat esimerkkejä kryptovaluutasta. Kyse on siis virtuaalisesta ”kolikosta”, joka sijaitsee omassa lohkoketjussaan. Tämä on hyvin yksinkertainen ja erottava tekijä tokeniin. Kryptovaluutan luominen on siis huomattavasti vaikeampi prosessi, ja sen menestyminen vaatii myös taakseen kriittisen massan. Valuutan ympärille on saatava suuri yhteisö, jotta se saadaan hajautettua riittävän monen ihmisen haltuun.

Token syntyy käytännössä ICO:n kautta, joka on kryptovaluuttojen maailmassa oleva joukkorahoituksen muoto. Token sijaitsee olemassa olevassa lohkoketjussa, ja se luodaan kyseisen alustan standardia noudattaen. Ethereum on ylivoimaisesti suosituin token-alusta juuri nyt. Sen lohkoketjuun luodut tokenit käyttävät ERC20-standardia.

Uusin kilpailija Ethereumille on Tron, jonka lohkoketjuun julkaistiin mm. suurta kohua saanut BitTorrent-token.

Kryptovaluutta Tron etusivu

Tärkeä ero tokenin ja kryptovaluutan välillä on sen käyttö. Bitcoinin ideana on toimia maksuvälineenä myös reaalimaailmassa, ja samaan pyrkivät myös Litecoin ja monet muut kryptovaluutat. Token on puolestaan suunniteltu toimimaan arvon välittäjänä vain tietyn järjestelmän tai ohjelmiston sisällä.

Hyviä esimerkkejä tokeneista ovat erilaisten pelien sisällä jaettavat timantit tai muut rahat, joilla voidaan parantaa esimerkiksi pelihahmon varusteita. Tokeneita voidaan ostaa pelissä myös euroilla. Kryptovaluttojen maailmassa tokeneita voidaan vaihtaa Bitcoineihin ja niitä voidaa myös ostaa Bitcoineilla (pörssistä riippuen myös valituilla muilla kryptovaluutoilla).

Edellä mainitut platformit kuten Ethereum ja Tron ovat monien mielestä hieman tokenin ja valuutan välimaastossa. Esimerkiksi Tron-valuutalla on toki oma lohkoketjunsa, mutta sen käyttötarkoitus on enemmänkin hyödyke-tokenia muistuttava. Ajan myötä näihin termeihin saadaan varmasti tarkennuksia.

Loppusanat

Tämän artikkelin tarkoituksena oli avata lukijalle sanan kryptovaluutta takana olevaa historiaa, teknologiaa sekä terminologiaa. Mistä kryptovaluutat ovat peräisin ja miksi ne ovat olemassa? Miksi kukaan haluaisi ostaa kryptovaluuttoja juuri nyt? Miten kryptovaluutta voi toimia ilman takausta? Miten se eroaa sitten tokenista?

Yksi merkittävä aihe sivuutettiin tässä jutussa, ja se on kysymys: miten Bitcoinin arvo muodostuu? Kryptovaluuttojen arvo pohjautuu aivan muihin asioihin kuin perinteisten valuuttojen. Koska kyseessä ei ole valtion mandaatin omaava valuutta, sen on saatava arvonsa muuta kautta. Jos aihe kiinnostaa tarkemmin, suosittelen lukemaan tämän Bitcoinkeskuksen artikkelin.

Löydät myös monia muita hyödyllisiä artikkeleita Bitcoinkeskuksen perustiedot-osiosta.

Kuva: Gage Skidmore / FlickriStock / Paul Paladin


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

2 kommenttia

  1. Kannattaako ostaa kryptoja, joiden markkina-arvo on 0 siinä toivossa, että ne nousisivat joskus? Hieman hämmentävää kun ei ymmärrä. Ostin yhtä kryptoa testimielessä kympillä, jonka markkina-arvo oli 0. Hinta pompsahti aika nopeasti, mutta markkina-arvo on edelleen 0 ja oman sijoituksen arvo näyttäisi edelleen olevan se kymppi. En huomannut ostaessa katsoa kuinka monta kpl niitä sain, mutta onkohan niiden määrä vähentynyt omassa salkussa samassa suhteessa arvonnousun kanssa.

    1. https://bitcoinkeskus.com/bitcoin-kurssi/ sivulta löytyy kryptovaluuttojen kurssit. Niin kauan kun olet aloittelija etkä vielä hyvin perillä, pysyisin Bitcoinissa tai top 10 -valuutoissa. Jos alat poistua Top 100 listalta ja menet alle 1 miljardin dollarin markkina-arvoon, niin todennäköisyys osua heikkoon projektiin kasvaa. Jos sitten ostelet jotain aivan mitättömän markkina-arvon kolikoita niin kyse on jo sitten lottoamisesta tai kasinopelistä. Yleensä noilla meemikolikoilla tekee oikeasti rahaa vain pieni joukko, joka myös manipuloi niiden kursseja. Yksittäisellä piensijoittajalla on hyvin pieni sauma osua tuurilla oikeaan kolikkoon oikeaan aikaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.