Perustiedot
19
joulu
markkinakatsaus

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Usein kysytyt kysymykset kryptovaluutoista

Tämä artikkeli sisältää usein kysyttyjä kysymyksiä kryptovaluutoista. Tämän lisäksi myös vastaamme kysymyksiin! Monet kysymyksistä liittyvät kryptovaluuttojen ostamiseen, mutta mukana on muitakin aiheita. Jos sinulla on jokin kysymys kryptovaluuttoihin liittyen, voit ottaa yhteyttä Bitcoinkeskukseen sähköpostilla tai some-kanavien kautta. Pyrimme vastaamaan jokaiseen yhteydenottoon. Löydät yhteystietomme info-sivulta.

Alla olevat kysymykset eivät ole missään erityisessä järjestyksessä. Pääset helposti haluamaasi aiheeseen sisällysluettelon kautta. Tämä artikkeli päivittyy jatkuvasti.

Mitä kryptovaluuttaa kannattaa ostaa 2023?

Jos olet aloittelija, etkä ole varma mistä lähteä liikkeelle, on hyvä aloittaa Bitcoinista. Se on kryptomarkkinoiden vanhin ja turvallisin vaihtoehto. Bitcoinin volatiliteetti on myös muita kryptovaluuttoja matalampi, ja sitä on helppo ostaa turvallisesti kotimaisista kauppapaikoista.

Tähän kysymykseen on kuitenkin mahdotonta vastata laajemmin ilman tietoa kysyjän portfoliosta, riskinsietokyvystä sekä sijoituksen aikajänteestä. Aloittelijan kannattaa lähteä liikkeelle Bitcoinista ja totutella pikkuhiljaa sen liikkeisiin. Voit laajentaa portfoliota ajan kuluessa (jos siltä tuntuu), kun olet ensin opiskellut muiden kryptovaluuttojen eroja Bitcoiniin.

Ethereum on toinen suosittu valinta. Sen ostoa puoltaa syksyllä 2022 tapahtuva The Merge -päivitys, joka tekee mm. Etheristä ESG-yhteensopivan louhinnan poistuessa ja pienentää sen inflaatiota. Tämä avaa tien valtaville markkinoille institutionaalisten sijoittajien keskuudessa.

Suosittelemme seuraamaan Bitcoinkeskuksen markkinakatsauksia, niin pysyt kartalla kryptomarkkinan tapahtumista.

Mitä kryptoa kannattaa louhia?

Vastaus tähän kysymykseen riippuu seuraavista asioista: käytössä oleva sähkösopimus, käytössä oleva laitteisto sekä kryptovaluuttojen kurssit.

Esimerkiksi Bitcoinia voi louhia kannattavasti vain erikoisvalmisteisilla ASIC-laitteilla. Jos haluat louhia kryptoja esimerkiksi näytönohjaimista (GPU) tehdyllä rigillä, sinun on suunnattava katseesi toisaalle. Netistä löytyy erilaisia laskureita louhinnan kannattavuuden laskemiseksi.

Suomessa iso ongelma muodostuu sähkösopimuksesta. Korkea sähkön hinta tekee louhimisesta hyvin nopeasti kannattamatonta, tai niin heikosti tuottavaa, että laitteiden takaisinmaksuaika venyy todella pitkäksi. Tsekkaa lisätietoja Bitcoinkeskuksen kattavasta oppaasta louhinnan aloittamisesta Suomessa.

Kuka keksi kryptovaluutan?

Satoshi Nakamoto keksi Bitcoinin, jota kutsutaan ensimmäiseksi kryptovaluutaksi. Erilaisia digitvaluuttoja on ollut olemassa jo 1990-luvun alkupuolelta lähtien. Ne ovat kaikki hyödyntäneet hieman erilaisia teknologioita, joita Satoshi poimi vuonna 2008 julkaistuun Bitcoiniin. Esimerkiksi Proof of Work, Merkle-puu, julkaisen avaimen salaus ja niin edelleen.

Vaikka Satoshi Nakamotolle voidaan antaa kunnia Bitcoinin keksinnöstä, se olisi ollut mahdotonta ilman 1990-luvun ja 2000-luvun pioneerien työtä. Satoshi onnistui rakentamaan olemassa olevista teknologioista kokonaisuuden, jollaista ei ollut ennen nähty. Satoshin ajoitus oli myös kohdallaan vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen.

Mitä tarkoittaa krypton louhinta?

Krypton louhinta tarkoittaa sen lohkoketjun ylläpitotyötä. Louhijat poimivat verkkoon lähetetyt transaktiot ja rakentavat niistä uuden lohkoketjun lohkon. Louhijat voivat olla erikoisvalmisteisia ASIC-laitteita (Bitcoin) tai näytönohjaimista valmistettuja rigejä (Ethereum).

Oli kyseessä sitten Bitcoin, Ethereum tai jokin muu kryptovaluutta, niin louhinta toimii karkeasti sanottuna samalla idealla. Louhijat rakentavat lohkoketjun yksi lohko kerrallaan. Lohkot sisältävät transaktioita sekä mahdollisesti muuta dataa kryptovaluutasta riippuen.

On tärkeä ymmärtää, että kaikkia kryptovaluuttoja ei louhita. Itse asiassa vain murto-osa markkinoiden kryptovaluutoista on louhittavia. Suurin osa käyttää erilaisia Proof of Stake -konsensusalgoritmeja, jotka eivät vaadi fyysisiä louhijoita. Lohkoketjua ylläpitävät silloin validaattorit.

Voiko kryptovaluuttaa vaihtaa rahaksi?

Kryptovaluuttaa voi vaihtaa rahaksi. Se tapahtuu kryptovaluuttoihin erikoistuneissa kauppapaikoissa. Suomalaiset Northcrypto ja Coinmotion ovat turvallisia kryptovaluuttojen kauppapaikkoja. Avaa tili palveluun ja lähetä kryptovaluutta lompakosta kauppapaikan tilille. Voit tämän jälkeen vaihtaa kryptot euroiksi parilla hiiren klikkauksella.

Milloin Ethereumin louhinta loppuu?

Ethereumin louhinta loppui syyskuussa 2022 tapahtuneen The Merge -päivityksen yhteydessä. Ethereum siirtyi The Merge -päivityksen myötä louhintaa vaativasta Proof of Work -konsensuksesta Proof of Stake -konsensukseen.

Mitä Ethereumin louhintalaitteille tapahtui? Osa alkoi louhia Ethereum Classicia tai muita kryptovaluuttoja, kuten Dogecoinia. Paljon laitteistoa tuli myös myyntiin markkinoille.

Miksi Ethereum nousee?

Ethereumin kurssi voi nousta lyhyellä tähtäimellä esimerkiksi uutisista liittyen institutionaalisiin sijoittajiin, regulaatioon liityvistä uutisista tai teknologian päivityksistä. Hyviä esimerkkejä kurssia nostavista päivityksistä ovat EIP-1559 kesällä 2021 ja The Merge syksyllä 2022. Myös osakemarkkinoiden nousu voi vaikuttaa positiivisesti Ethereumin kurssiin.

Pitkällä aikavälillä Ethereumin kurssi nousee, jos Ethereumin suosio kasvaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Ethereum-alustalle rakennetaan paljon hajautettuja sovelluksia, jotka saavat uusia käyttäjiä. Tämä tuo uusia sijoittajia Ethereum-lohkoketjuun ja lisää likviditeettiä.

Kaikkien kryptovaluuttojen kurssit voivat myös nousta siksi, että koko sektori on vielä sijoituskohteena niin pieni. Todennäköisesti kryptovaluuttamarkkina kasvaa lähivuosina monta kertaa suuremmaksi, ja alalle tulee todennäköisesti satoja miljoonia uusia sijoittajia. Tämä kasvu nostaisi myös Ethereumin kurssia.

Mikä on paras kryptopörssi?

Aloittelijalle paras kryptopörssi on suomalainen Coinmotion tai Northcrypto. Aktiiviselle treidaajalle paras kryptopörssi on Binance tai KuCoin. Riippuu täysin henkilön tarpeista ja esimerkiksi englannin kielen taidoista, mitä pörssiä voi suositella. Bitcoinkeskuksesta löytyy myös erillinen kryptopörssien ranking. Olemme listanneet siihen kaikki markkinoiden suosituimmat pörssit.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.