Perustiedot
06
marras
steikkaus

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Kryptovaluuttojen steikkaus (staking)

Kryptovaluuttojen steikkaus eli staking on noussut suureen suosioon viime vuosina. Tähän on syynä Proof of Stake -kryptojen esiinnousu markkinan top 10 -sijoille. Ethereumin siirtyminen PoS-valuutaksi vuonna 2022 on lisännyt steikkausta entisestään. Tässä artikkelissa käydään läpi mitä steikkaus tarkoittaa ja miten tunnetuimpien kryptojen steikkaus toimii käytännössä.

Mitä tarkoittaa kryptovaluuttojen steikkaus?

Kryptovaluuttojen lohkoketjujen ylläpito tapahtuu pääsääntöisesti kahdella tavalla. Perinteistä tapaa kutsutaan nimellä Proof of Work (PoW), ja siinä lohkoketjun ylläpitotyön hoitavat tehokkaat tietokoneet eli louhintalaitteet. Tätä ylläpitotyötä kutsutaan kryptovaluuttojen louhinnaksi.

Proof of Work on niin sanottu konsensusalgoritmi. Se oli Bitcoinin alkuvuosina käytännössä ainoa tapa, ja tilanne alkoi muuttua laajemmin vasta vuoden 2017 kryptobuumin yhteydessä. Nykyisin kaikki uudet kryptovaluutat käyttävät Proof of Stake eli PoS-konsensusalgoritmia. Siitä on olemassa paljon erilaisia variantteja.

PoS-kryptovaluutoissa validaattorit suorittavat vastaavat tehtävät mitkä ovat PoW- konsensuksessa louhijoiden vastuulla. Validaattori on käytännössä client-softaa pyörittävä serveri, minkä lisäksi se myös steikkaa kyseistä kryptovaluuttaa eli lukitsee kolikoita pois kierrosta.

Validaattorina toimiminen edellyttää ennalta määriteltyjen ehtojen täyttymistä. Nämä ehdot liittyvät useimmiten steikattavien kryptovaluuttojen minimimäärään. Esimerkiksi Ethereumin validaattorin on steikattava vähintään 32 ETH -tokenia, mikä tarkoitta euroissa varsin suurta summaa.

Kaikki kryptosijoittajat eivät voi toimia validaattoreina teknisten ja rahallisten vaatimusten vuoksi. Steikkaukseen voi kuitenkin osallistua myös toisella tavalla. Silloin puhutaan delegoinnista eli voit delegoida omat kryptosi olemassa olevalle validaattorille, joka hoitaa sitten steikkauksen.

Sijoittajan ei tarvitse välttämättä tehdä delegointia itse, sillä steikkausta tarjoavat palvelut tekevät sen usein automaattisesti. Tämä helpottaa ja yksinkertaistaa prosessia ja tuo steikkauksen myös tavallisten sijoittajien ulottuville.

Steikkaus on passiivista tuloa

Miksi sijoittajat lukitsevat kryptovaluuttoja steikkaukseen? Syynä ovat steikkauspalkkiot. Validaattorit tienaavat lohkoketjun ylläpitotyöstä aivan samalla tavalla PoS-järjestelmässä kuin louhijat PoW-järjestelmässä.

Sekä Proof of Work että Proof of Stake -konsensuksessa jaetaan lohkopalkkioita lohkoketjun ylläpitäjille. Palkkion saa se louhija tai validaattori, joka on lisännyt uuden lohkon lohkoketjuun. Palkkion määrät vaihtelevat järjestelmästä riippuen. Lohkopalkkion lisäksi mukaan kuuluvat usein myös lohkon sisältämät transaktiomaksut.

Steikkauspalkkio maksetaan aina steikattavassa kryptovaluutassa. Jos steikkaat esimerkiksi Ethereumia, saat myös palkkiot Etherinä (ETH). Steikkaaja voi halutessaan myydä saamansa palkkiot euroiksi tai dollareiksi kryptovaluuttapörssissä. Kolikoita kannattaa holdata, jos uskoo niiden arvon nousevan lähitulevaisuudessa.

steikkauspalkkio

Steikkauksen avulla on siis mahdollista ansaita passiivista tuloa. Mitä enemmät kryptovaluuttaa steikkaat, sitä enemmän tienaat. Kryptovaluuttojen steikkaus ei vaadi sijoittajalta kalliiden louhintalaitteiden hankkimista kuten PoW-järjestelmässä.

Steikkauksen aloittamista voidaan pitää hyvin edullisena, sillä se ei vaadi sijoittajalta muuta kuin steikkauksen mahdollistavan kryptovaluutan hankkimista. Kryptovaluuttojen steikkaus on yleisin ja helpoin tapa ansaita passiivista tuloa kryptovaluuttamarkkinoilla.

Näin steikkaus tapahtuu

Kryptovaluuttojen steikkaus aloitetaan kirjautumalla palveluun, joka tarjoaa steikkausta. Nykyään tämä ei ole välttämätöntä monien kryptovaluuttojen kohdalla, sillä useat kryptolompakot mahdollistavat steikkauksen suoraan. Voit siis ansaita korkotuottoja samalla kun holdaat kryptoja omassa lompakossasi!

Steikkausta tehdään pääasiassa lompakoiden tai kryptovaluuttapörssien kautta. Kun olet lukinnut valitsemasi määrän kryptovaluuttaa steikkausta varten, alat automaattisesti keräämään korkotuottoja.

Nykyisin steikkausta voi suorittaa myös hajautettujen finanssipalveluiden eli DeFi-appien kautta. Tarjolla on mm. hajautettuja steikkauspooleja, joista suosituin appi on Ethereumin steikkausta tarjoava Lido. Sitä käydään läpi hetken päästä tarkemmin.

Seuraavaksi käymme läpi suosituimpia steikkauksen mahdollistavia kryptovaluuttoja.

Ethereumin steikkaus

Ethereum on markkina-arvoltaan toiseksi suurin kryptovaluutta. Ethereum siirtyi syyskuussa 2022 The Merge -päivityksen myötä louhintaperusteisesta (PoW) konsensusalgoritmista Proof of Stake -järjestelmään. Tämän ansiosta Ethereum-sijoittaja voi nykyisin ansaita passiivista tuloa steikkaamalla ETH-tokeneita. Samalla Ethereumin louhinta päättyi kokonaan.

Ethereumin steikkaus onnistuu seuraavasti:

  1. Oman Ethereum-noden perustaminen
  2. Steikkaus kryptopörssin kautta
  3. Steikkaus lompakon kautta
  4. Steikkaus steikkauspoolia hyödyntäen

Kuka tahansa voi laittaa oman noden pystyyn ja ryhtyä Ethereumin verkon ylläpitäjäksi. Tämä on Ethereumin steikkausvaihtoehdoista teknisesti haastavin. Lisäksi 32 ETH-tokenin minimivaatimus rajaa monet sijoittajat tämän vaihtoehdon ulkopuolelle.

Lähes kaikki markkinoiden suurimmat kryptovaluuttapörssit tarjoavat asiakkailleen steikkauspalveluja. Kryptovaluuttapörssin kautta tapahtuva steikkaaminen on helppoutensa ansiosta tänä päivänä suosittua etenkin piensijoittajien keskuudessa. Siirrät vain ETH-tokenisi pörssin steikkauspalveluun ja he hoitavat steikkaamisen puolestasi.

Artikkelin lopussa näytetään esimerkki steikkauksesta Binancessa.

Monet kryptovaluuttalompakot sisältävät myös sisäänrakennetun steikkausmahdollisuuden. Yksi tällaisista lompakoista on suosittu Ledger Nano X, joka mahdollistaa käyttäjilleen ETH-tokenin steikkauksen. Tämä tapa on myös sijoittajan näkökulmasta äärimmäisen helppo ratkaisu. Säilytät vain ETH-tokeneita lompakossasi ja kerrytät samalla itsellesi passiivista tuloa.

Neljäs tapa on steikata steikkauspoolin kautta, joka esitellään hieman myöhemmin.

Cardanon steikkaus

Cardanon ADA-tokenin steikkaus on hyvin samankaltainen prosessi kuin Ethereumin tapauksessa. Voit halutessasi perustaa oman Cardano-noden ja ryhtyä ylläpitämään Cardanon lohkoketjua. Cardano käyttää Proof of Stake -algoritmia nimeltään Ouroboros.

Cardano-validaattoriksi ryhtyminen ei ole vaikeaa. Cardano-noden laitevaatimukset ovat hyvin kevyet, minkä lisäksi minimivaatimuksia ADA-tokenien holdaamiselle ei ole. Cardanon steikkauspalkkiot jaetaan myös siten, että järjestelmä suosii monien pienten steikkauspoolien perustamista.

Tällä hetkellä Cardanon ADA-tokenia delegoi yli 925.000 henkilöä yli 3100 steikkauspoolin kautta. Näet lisää statistiikkaa soiteesta adapools.org.

adapools

Suosituimmat tavat ADA-tokenin steikkaukseen ovat kuitenkin steikkausmahdollisuuden tarjoavan kryptovaluuttapörssin, kuten Coinbasen tai Binancen hyödyntäminen tai vaihtoehtoisesti ADA-tokenin steikkaaminen oman kryptovaluuttalompakon kautta.

Kryptovaluuttalompakoista Cardanon tapauksessa esille nousevat etenkin Daedalus Wallet ja Yoroi Wallet. Daedalus Wallet on Cardanon virallinen lompakko, joka on suunniteltu etenkin Cardanon verkon tarpeita silmällä pitäen. Se tarjoaa myös käyttäjilleen mahdollisuuden steikata ADA-tokeneita suoraan lompakon kautta.

Toinen suosittu lompakko Cardanon käyttäjille on Yoroi Wallet. Yoroi Wallet on erittäin helppokäyttöinen lompakko ja se tarjoaa käyttäjilleen myös vaihtoehdon ADA:n steikkaamiseen. Yleislompakoista mm. Exodus ja Ledger Nano tukevat Cardanon steikkausta.

Solanan steikkaus

Yksi suosituimmista Proof of Stake –  kryptovaluutoista on vuoden 2021 raketti, Solana. Se tarjoaa Ethereumin ja Cardanon tapaan sijoittajille mahdollisuuden steikata SOL-tokenia ja osallistua Solanan ylläpitotyöhön passiivista tuloa ansaiten.

Solanan kohdalla validaattorinoden perustaminen on selvästi haastavampaa kuin Ethereumin ja Cardanon tapauksessa. Solana on teknisesti hyvin poikkeuksellinen järjestelmä, joten sen järeä transaktiokapasiteetti vaatii myös nodelta riittävää laskentatehoa ja verkkoinfraa. Tästä huolimatta, Solanalla on jo tuhansia validaattoreita, joten verkko on hyvin hajautettu. Solanan suosituin steikkauspooli on nimeltään Marinade.

Aloittelijalle helpointa on SOL-tokenin steikkaus on kryptovaluuttapörssien kautta sekä kryptolompakoiden steikkaus-ominaisuutta hyödyntämällä.  Solanan suosituimmat omat lompakot ovat nimeltään SolFlare ja Phantom, ja ne mahdollistavat SOL-tokenin steikkauksen. Valitset vain validaattorin, jolle haluat SOL-tokenisi delegoida ja alat ansaitsemaan passiivista tuloa!

Edellä mainittujen lompakoiden lisäksi Solanan steikkaus on mahdollista myös kryptolompakko Ledgerin kautta Ledger Live -hallintaohjelmistossa.

BNB steikkaus

Binance on maailman suosituin kryptovaluuttapörssi ja BNB on sen oman BNB Chainin natiivivaluutta. Aiemmin esitelytjen kryptojen tavoin myös BNB tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden ansaita passiivista tuloa steikkamalla. Koska BNB on Binancen luoma valuutta, kyseinen pörssi on suosittu alusta BNB-tokenin steikkaukselle.

BNB Chain käyttää Proof of Stake -konsensuksesta varianttia nimeltään Proof of Staked Authority (PoSA). Tässä järjestelmässä on vain pieni joukko validaattoreita, joiden määrä on kontrolloitu. Lisäksi validaattoreilla on erittäin korkea vaatimus BNB-tokeneiden holdaamiselle. Jos siis haluat pyörittää omaa validaattorinodea, Ethereum, Cardano ja Solana toimivat paremmin.

Binancen lisäksi BNB:n steikkaus on mahdollista myös BNB Chainia tukevien kryptovaluuttalompakkojen välityksellä. Kryptovaluuttalompakoista BNB-tokenin steikkaus on mahdollista esimerkiksi Trus Walletissa. Valitset vain haluamasi määrän kolikoita steikkaukseen ja alat ansaitsemaan steikkauspalkkioita suoraan lompakkoosi.

Yleistä PoS-kryptovaluutoista

Markkinoilla on tällä hetkellä jo pari kymmentä vakavasti otettavaa Proof of Stake -kryptovaluuttaa. Ne ovat kaikki tyypiltään älysopimusalustoja, kuten myös tässä artikkelissa mainitut Ethereum, Cardano, Solana ja BNB Chain.

Steikkaus toimii kaikissa PoS-järjestelmissä karkeasti samalla tavalla. Voit joko perustaa oman validaattorinoden tai steikata kryptopörssin tai kryptolompakon kautta delegoimalla tokenisi. Riippuu kryptovaluutasta, onko noden perustaminen helppoa vai vaikeaa. Osalla kryptovaluutoista on myös korkeat rajoitukset tokenien holdaamiselle, kuten Ethereumin 32 ETH. Toisilla ei taas ole lainkaan minimivaatimuksia.

Myös steikkauspalkkiot vaihtelevat kryptovaluutasta riippuen. Karkeasti sanottuna pyöritään noin 3-7 % välimaastossa, kyse on siis vuosituotosta. Alla on kuva stakingrewards.com -sivustolta, jossa voit vertailla eri PoS-järjestelmien tilastoja.

stakingrewards

Yllä olevassa kuvassa näkyvät palkkiot ovat ns. natiivipalkkioita, joita järjestelmä maksaa validaattoreille. Voit nähdä usein tarjouksia kryptovaluuttapörsseiltä, jotka ovat moninkertaisesti natiivipalkkioita korkeampia. Nämä ovat usein markkinointikampanjoita. Niiden tarkoituksena on houkutella uusia sijoittajia holdaamaan kolikkoa.

Kuvassa näkyvä staking ratio on myös hyödyllinen informaatio sijoittajalle. Mitä enemmän kolikoita on steikattuna, sitä enemmän niitä on lukittuna pois markkinoilta. Se tekee kryptovaluutasta aina houkuttelevamman sijoituskohteen.

Toki, steikkaus voidaan lopettaa milloin tahansa, mutta suurin osa steikkaajista on mukana pitkäjänteisesti. Tokenin kurssinousu hyödyttää myös validaattoreita, koska se tekee steikkauspalkkioista arvokkaampia dollareissa mitattuna. On siis epätodennäköistä, että kurssinousu johtaisi steikkaajien vähenemiseen.

Steikkaus Lidossa (steikkauspooli)

Steikkauspoolin hyödyntäminen soveltuu Ethereum-sijoittajille, joilla ei ole 32 ETH-tokenia tai vaadittavaa teknistä tietotaitoa oman noden ylläpitoon. Steikkauspoolissa sijoittajat yhdistävät varansa ja osallistuvat yhdessä verkon ylläpitotyöhön. Steikkauspooli eroaa myös oman noden pyörittämisestä siten, että sen jäsenet jakavat steikkauksesta saadut palkkiot keskenään.

Steikkauspalkkion määrä jakaantuu siinä suhteessa, kuinka paljon kukin poolin jäsen on kyseistä kryptovaluuttaa steikannut. Bitcoinin louhintapoolit toimivat hieman vastaavalla idealla.

Ethereumin suosituin steikkauspooli on nimeltään Lido. Käytännössä Lido on Ethereumin lohkoketjun päällä toimiva DeFi-appi, joka hyödyntää omassa toiminnassaan älysopimuksia. Suurin Lidon tarjoama hyöty tavalliselle sijoittajalle on, että muiden steikkauspoolien tapaan se mahdollistaa sijoittajalle tavan osallistua Ethereumin steikkaukseen ilman 32 ETH-tokenin vähimmäismäärää.

Alla on kuva Lidon etusivulta. Palvelu löytyy osoitteesta lido.fi.

lido

Lido tarjoaa sijoittajille myös oman Ethereum-johdannaisen nimeltään Lido Staked ETH (stETH). Teoriassa stETH:n kurssi seuraa ETH-tokenin kurssia, sillä sen arvo on taattu vastaavalla määrällä ETH-tokenia. Lidon stETH-tokenin minttaus ja poltto toimii seuraavasti:

  • Etheriä (ETH) steikkaava henkilö saa jokaista ETH-tokenia vastaavan määrän stETH-tokeneita eli stETH luodaan steikkauksen alkaessa.
  • stETH-tokenit poltetaan siinä vaiheessa, kun henkilö haluaa nostaa steikkaamansa ETH-tokenit ulos palvelusta.

StETH-tokenin ansiosta sijoittajan on mahdollista hyödyntää mm. Ethereumin lohkoketjussa olevia DeFi-palveluita siitä huolimatta, että hänen ETH-tokeninsa ovat kasvamassa korkoa Lidon palvelussa. Tämän ansiosta Ethereumin steikkaamisen vaihtoehtoiskustannus pienenee, ja sijoittaja säilyttää likviditeettinsä steikkaukseen osallistumisesta huolimatta.

Voit tallettaa stETH-tokenisi esimerkiksi Aave-lainapalvelun ja käyttää niitä vakuutena stablecoin-lainan ottamiseksi.

Steikkaus Binancessa

Binance on kaupankäyntivolyymilla mitattuna maailman johtava kryptovaluuttapörssi. Binance mahdollistaa asiakkailleen myös helpon tavan aloittaa kryptovaluuttojen steikkaus. Binance tarjoaa kryptovaluuttojen steikkauksen kaikille maailman suosituimmille steikkauksen mahdollistaville kryptovaluutoille, joten myös kaikkien tässä tekstissä esiintyneiden kryptovaluuttojen steikkaus on mahdollista Binancen palvelussa.

Binancen palvelussa steikkaaminen edellyttää aina oman käyttäjätilin luontia. Rekisteröinnin jälkeen sinun on myös vahvistettava tilisi eli suoritettava KYC-prosessi. Jos haluat lisätietoja Binancesta ja tilin avaamisesta, tutustu Bitcoinkeskuksen kattavaan käyttöoppaaseen tästä: Binance kokemuksia ja arvostelu.

Kun olet luonut käyttäjätilin, tarvitset vain steikkaukseen tarkoitettua kryptovaluuttaa. Jos haluat esimerkiksi steikata BNB:tä Binancessa, sinulla on kaksi vaihtoehtoa:

  1. Tallenna Binanceen euroja tai muita kryptovaluuttoja, jotka voit vaihtaa BNB-tokeniksi.
  2. Talleta BNB-tokeneita Binancessn omasta lompakostasi.

Tämän jälkeen steikkaus on mahdollista aloittaa Binancen ylävalikosta löytyvältä Earn-välilehdeltä.

binance earn

 

Tarjolla on monia eri vaihtoehtoja passiivisen tulon saamiseksi: Simple Earn, DeFi Staking, Dual Investing jne. Selvitä tarkkaan eri vaihtoehtojen erot ennen steikkauksen aloittamista.

On myös hyvä huomioida, että Binance edellyttää usein steikattavan valuutan lukitsemista ennalta määrätyksi ajaksi. Käyttäjän on mahdollista valita tyypillisesti lukitusaika 30, 60 ja 120-päivän välillä. Tämän lisäksi tarjolla on myös flexible-optio tietyille kryptovaluutoille.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.